„Voltooi wat je begon te doen.” - 2 Korinthiërs 8:11

[Van ws 11/19 p.26 Studie artikel 48: 27 januari - 2 februari 2020]

Als u dacht aan wat u bent begonnen maar niet hebt voltooid, wat zou u dan het eerst te binnen schieten?

Zou het de herinrichting van een kamer in uw woning zijn, of een andere onderhoudstaak? Of iets dat je hebt aangeboden of beloofd te doen voor iemand anders? Misschien was dat voor een weduwe of weduwnaar niet voltooid? Of misschien een brief of e-mail schrijven naar een vriend of familielid die op enige afstand woont.

Zou u echter eerst denken aan een belofte om te pionieren? Of geld inzamelen om naar anderen te sturen? Of de Bijbel helemaal doorlezen? Of het leiden van anderen, een ouderling of een uitgever?

Waarschijnlijk zou je niet aan de laatste suggesties denken, maar dat zijn de dingen die de organisatie het meest waarschijnlijk acht. Of is het eerder wat de organisatie als het belangrijkste beschouwt en door het op deze manier te noemen willen ze dat u over hen nadenkt?

Dit komt omdat deze suggesties allemaal te vinden zijn in de eerste 4 paragrafen van het studieartikel, waarbij twee van die vier paragrafen gewijd zijn aan het voorbeeld van Paulus die de Korinthiërs herinneren aan hun belofte van geldhulp aan hun medechristenen in Judea. Het lijkt gewoon een subtiele hint voor de lezer om te reageren op de frequente verzoeken van de organisatie om donaties.

Voordat u een beslissing neemt (par.6)

Alinea 6 verklaart:we houden vast aan onze beslissing om Jehovah te dienen en we zijn vastbesloten trouw te zijn aan onze huwelijkspartner. (Matt. 16:24; 19: 6) ”. droevig, dat is alles wat over deze twee onderwerpen wordt vermeld. Om eerlijk te zijn, het zijn onderwerpen waarover veel kon worden besproken. Gezien de problemen binnen de organisatie met broeders en zusters die ongeschikte huwelijken aangaan en veel scheidingen, moeten we dit onderwerp niet zonder commentaar voorbij laten gaan.

Anders dan een beslissing nemen om Jehovah en Jezus Christus te dienen, is het huwelijk een van de belangrijkste beslissingen in het leven dat velen van ons zullen nemen.

Daarom proberen we, om deze beoordeling positief en nuttig te maken, alle artikelen belangrijke punten toe te passen op iemand die een huwelijk overweegt of pas getrouwd is. Dit ondanks het feit dat ze in het Watchtower-artikel bijna uitsluitend worden toegepast op bediening en andere organisatorische vereisten.

De volgende belangrijke suggesties worden in het artikel gedaan.

 • Bid om wijsheid
 • Doe grondig onderzoek
 • Analyseer je eigen motieven
 • Wees specifiek
 • Wees realistisch
 • Bid om kracht
 • Maak een plan
 • Oefen jezelf
 • Beheer uw tijd verstandig
 • Focus op het resultaat

Bid voor wijsheid (par.7)

"Als iemand van u wijsheid mist, laat hem dan God blijven vragen, want hij geeft gul aan allen '(Jakobus 1: 5)'. Deze suggestie van James is erg gunstig voor alle beslissingen. Als we bekend zijn met Gods woord, kan hij ons helpen de Schriften te onthouden die relevant zijn voor onze beslissing die we willen nemen.

We hebben vooral wijsheid nodig om de juiste keuze te maken bij huwelijkspartners. Velen maken een oordeel op basis van hoe fysiek de potentiële partner er mogelijk knap uitziet. De wijsheid van Gods woord waaraan we kunnen worden herinnerd, omvat:

 • 1 Samuël 16: 7 “Kijk niet naar zijn uiterlijk en naar de hoogte van zijn gestalte,… want alleen de mens ziet wat aan de ogen verschijnt; maar wat Jehovah betreft, hij ziet wat het hart is ”. De innerlijke persoon is van veel meer waarde.
 • 1 Samuël 25: 23-40 "En gezegend zij uw gevoeligheid en gezegend zijt gij die mij deze dag heeft weerhouden van het aangaan van bloedgegraven en het hebben van mijn eigen hand tot mijn heil gekomen". David vroeg Abigail om zijn vrouw te zijn vanwege haar moed, gevoeligheid, rechtvaardigheidsgevoel en goede raad.
 • Genesis 2:18 'Het is niet goed voor de man om alleen verder te gaan. Ik ga een helper voor hem maken, als een aanvulling op hem ”. Door zowel man als vrouw elkaar aan te vullen op het gebied van kwaliteiten en vaardigheden, kan de getrouwde eenheid sterker zijn dan de som van twee personen.

Doe grondig onderzoek (par. 8)

„Raadpleeg Gods Woord, lees de publicaties van Jehovah's organisatie en praat met mensen die je kunt vertrouwen. (Spreuken 20:18) Dergelijk onderzoek is van vitaal belang voordat u een beslissing neemt om van baan te veranderen, te verhuizen of om passend onderwijs te kiezen om u te helpen uw bediening te ondersteunen ”.

Het is zeker nuttig om Gods woord te raadplegen en te praten met mensen die we vertrouwen. Bij het lezen van de publicaties van de organisatie moet echter veel aandacht worden besteed. Bijvoorbeeld, de voortdurende herinneringen 'om passend onderwijs te kiezen om u te helpen uw bediening te ondersteunen ”. Bijna alle opleidingen helpen je om een ​​baan te krijgen om jezelf te onderhouden en dus waarschijnlijk welke bediening je ook kiest. Maar wat de organisatie hier bedoelt, is het ondersteunen van een pioniersdienst. Een concept van bediening alleen gevonden in de Organisatie (Psalm 118: 8-9).

Het is toch vreemd dat Jezus (en inderdaad de geïnspireerde bijbelschrijvers) geen suggesties of regels deed met betrekking tot welke opleiding men zou moeten hebben, noch banen die men zou moeten doen om zijn bediening te ondersteunen. Maar tegelijkertijd hadden zowel Jezus als Paulus en de andere bijbelschrijvers veel te zeggen over christelijke eigenschappen en waarom en hoe deze te tonen. De Organisatie laat daarentegen nauwelijks één Studieartikel voorbijgaan zonder enige vermelding over de keuze van het onderwijs, maar veel artikelen gaan voorbij zonder vermelding van toepassing of hulp bij het toepassen van de vruchten van de geest in ons leven. Het zegt veel over de prioriteiten van de organisatie, die meer lijken te zijn ontworpen om hen te helpen mensen te controleren in plaats van mensen te helpen betere christenen te worden.

Hoe kunnen we op praktisch niveau onderzoek toepassen op het huwelijk? We doen er goed aan om een ​​potentiële partner heel goed voor het huwelijk te leren kennen. Hun voorkeuren en antipathieën, hun gemoedstoestand, hun vrienden, hoe ze hun ouders behandelen, hoe ze met kinderen omgaan, jullie beiden weten, hoe ze omgaan met druk en stress en verandering. Hun ambities en verlangens, hun sterke en zwakke punten. (Als ze geen zwakke punten hebben, moet je die roze bril afzetten!). Vinden ze dingen netjes en opgeruimd en ordelijk, of zijn ze vaak rommelig en of niet zo schoon en ordelijk? Zijn ze slaven van mode in wat ze dragen? Hoeveel make-up gebruiken ze? Deze dingen kunnen alleen worden vastgesteld door observatie en discussie en associatie met een aanzienlijke tijd, in verschillende omgevingen, ander bedrijf, enz. Dit zal iemand helpen te begrijpen of je de verschillende aspecten van hun persoonlijkheid aankan, en vice versa.

Analyseer uw motieven (par.9-10)

"Een jonge broer kan bijvoorbeeld besluiten om een ​​gewone pionier te worden. Na enige tijd worstelt hij echter met het voldoen aan de vereiste voor uren en vindt hij weinig vreugde in zijn bediening. Hij heeft misschien gedacht dat zijn belangrijkste motief voor pionieren zijn verlangen was Jehovah te behagen. Zou het echter kunnen dat hij vooral gemotiveerd was door een verlangen om zijn ouders te behagen of een persoon die hij bewonderde? ' of misschien om te voldoen aan het voortdurende schuldgevoel dat de organisatie oproept door opmerkingen te publiceren zoals in deze studieparagraaf. Dat is de belangrijkste reden waarom de meeste broers en zusters pionieren of ze het willen toegeven of niet (Kolossenzen 1:10).

Wat het huwelijk betreft, zijn de motieven ook van levensbelang. Het kan zijn voor gezelschap of groepsdruk, of gebrek aan zelfbeheersing, of prestige, of financiële zekerheid. Als iemand om een ​​van deze redenen zou trouwen, behalve gezelschap, dan zou men serieus zijn motieven moeten analyseren, omdat een succesvol huwelijk twee onzelfzuchtige gevers vereist. Een egoïstische houding zal problemen veroorzaken en zowel u als de potentiële echtgenoot oneerlijk zijn. Werken bij een renovatie van een Koninkrijkszaal om een ​​partner te vinden is geen volledig eerlijke manier om dit te doen, noch een goed idee. Mensen kunnen meestal laten zien dat ze gedurende een korte periode hard werken, maar dat duurt niet lang (Kolossenzen 3:23). Zo kan iemand worden misleid door andermans acties in dergelijke kunstmatige omgevingen die zijn gebouwd door de organisatie en haar beleid.

„Alle wegen van een man lijken hem juist, maar Jehovah onderzoekt de motieven” is de geciteerde tekst en een goede waarschuwing voor ons allemaal, welke beslissing we ook proberen te nemen (Spreuken 16: 2).

Wees specifiek (par.11)

Een specifiek doel is gemakkelijker te bereiken, maar met tijd en onvoorziene omstandigheden is een zeer specifiek doel mogelijk niet haalbaar (Prediker 9:11).

Wees realistisch (par.12)

"Indien nodig, moet u mogelijk een beslissing wijzigen die buiten uw mogelijkheden lag (Prediker 3: 6)”. Omdat het huwelijk een van de weinige beslissingen is die in Gods ogen zelden kunnen worden gewijzigd, is het daarom van vitaal belang dat iemand tot op dit punt grondig is geweest, realistisch is in de verwachtingen en na het huwelijk realistisch is. Mogelijk moeten we ook onze verwachtingen na het huwelijk aanpassen en ons in dit geval aan onze beslissing houden.

Bid om de kracht om te handelen (par.13)

Beide teksten die in deze paragraaf worden gebruikt ter ondersteuning van haar suggesties (Filippenzen 2:13, Luke 11: 9,13) worden volledig uit de context geciteerd. Zoals de recente artikelen op deze site over de acties van de Heilige Geest laten zien, is het onwaarschijnlijk dat de Heilige Geest noodzakelijkerwijs zou worden gegeven voor de meeste voorgestelde beslissingen die in het studieartikel worden besproken.

Een plan maken (par.14)

De geciteerde tekst is Spreuken 21: 5. Een schrift dat niet wordt genoemd en dat in me opkomt, is Luke 14: 28-32 dat gedeeltelijk zegt:wie van U die een toren wil bouwen, gaat niet eerst zitten en berekent de kosten, om te zien of hij genoeg heeft om het te voltooien? 29 Anders zou hij de basis kunnen leggen, maar niet in staat zijn om het af te maken, en alle toeschouwers zouden hem kunnen belachelijk maken, 30 zeggend: 'Deze man begon te bouwen maar kon niet afmaken'. Dit principe is op zoveel gebieden nuttig. Of het nu gaat om trouwen, verhuizen naar een nieuw huis of er een kopen. Of je nu echt een nieuwe auto of nieuwe telefoon nodig hebt of een nieuw kledingstuk of schoeisel. Waarom, omdat je je dat misschien nu kunt veroorloven, maar als gevolg daarvan kun je andere, misschien belangrijker dingen doen?

Let ook op de formulering in de tegenwoordige tijd 'heeft genoeg om te voltooien ”, in plaats van "verwacht in de toekomst genoeg te hebben". De toekomst is altijd onzeker, niets is gegarandeerd, misschien kan een plotselinge verandering van persoonlijke of lokale economische omstandigheden, een onverwachte ziekte of verwonding iemand van ons treffen. Zal van ons besluit redelijkerwijs worden verwacht dat het alle behalve de meest extreme of meest onwaarschijnlijke gebeurtenissen kan overleven?

Van een huwelijk gebaseerd op liefde en toewijding en gemeenschappelijke doelen zou bijvoorbeeld redelijkerwijs worden verwacht dat het zou overleven, misschien zelfs versterkt door dergelijke schijnbaar ongunstige omstandigheden. Een huwelijk vanwege de verkeerde redenen, zoals waargenomen financiële stabiliteit, of sociaal prestige, of voor fysieke uiterlijk of fysieke verlangens, kan gemakkelijk mislukken in dergelijke ongunstige situaties (Mattheüs 7: 24-27).

"U kunt bijvoorbeeld een dagelijkse takenlijst opstellen en de items rangschikken in de volgorde waarin u ze wilt verwerken. Dit kan u niet alleen helpen om te voltooien wat u start, maar ook om meer gedaan te krijgen in minder tijd (par. 15) ”.

Dit is niet strikt nauwkeurig. Men moet de items rangschikken in de volgorde van hoogste naar laagste belang. Als u dit niet doet, is er een mogelijkheid dat het item met het hoogste belang groter wordt en meer tijd kost. Zoals het niet betalen van een dringende rekening, wordt er rente in rekening gebracht en kan het zich dus niet veroorloven om de andere bedoelde items te kopen. Het principe dat we uit Filippenzen 1:10 kunnen halen, is hier geldig: 'zorg voor de belangrijkste dingen ”.

Oefen jezelf (par.16)

De paragraaf vertelt ons 'Paul zei tegen Timothy dat hij zichzelf moest' blijven toepassen 'en' volharden 'om een ​​betere leraar te worden. Dat advies geldt ook voor andere spirituele doelen ”. Maar dit principe is even goed van toepassing op alle doelen die we kunnen hebben, spiritueel of niet.

Bij het nastreven van het doel om een ​​goede huwelijkspartner te vinden en eenmaal getrouwd te zijn en samen gelukkig te blijven, zouden beide zich voortdurend moeten inzetten en volharden in het opbouwen van een goed huwelijk.

Beheer uw tijd verstandig (par.17)

"Wacht niet op de perfecte tijd om te handelen; de perfecte tijd zal waarschijnlijk niet komen (Prediker 11: 4) ”. Dit is eigenlijk een heel goed advies. Voor uw beoogde echtgenoot, als u wacht op de perfecte potentiële echtgenoot en de perfecte tijd om een ​​huwelijk voor te stellen, mag u nooit trouwen! Maar dat is evenmin een excuus om blindelings naar binnen te rennen.

Focus op de uitkomst (par.18)

Het artikel is correct als er staat, "Als we ons richten op de uitkomst van onze beslissingen, zullen we niet gemakkelijk opgeven als we tegenslagen of omwegen tegenkomen".

Conclusie

Over het algemeen een aantal goede basisprincipes die op grote schaal met zorg in ons leven kunnen worden toegepast. Alle voorbeelden waren echter allemaal erg organisatorisch gericht en daarom van beperkte waarde voor de meeste lezers. Een alleenstaande moeder met een aantal kinderen die een zus is in een afgelegen Afrikaans dorp, zal bijvoorbeeld waarschijnlijk nooit kunnen pionieren, ze heeft waarschijnlijk geen geld om bij te dragen aan de organisatie, omdat ze waarschijnlijk financiële hulp nodig heeft en ze zal zeker nooit ouderling worden! Dit maakt de onmiddellijke toepassing van het materiaal van weinig nut zonder er goed over na te denken, wat tijd kost.

Tadua

Artikelen door Tadua.