„Kom… naar een geïsoleerde plaats en rust een beetje uit.” - Markus 6:31

[Van ws 12/19 p.2 Studie artikel 49: 3 februari - 9 februari 2020]

De eerste alinea opent met de volgende waarheid over de situatie van een groot deel van de wereldbevolking "In veel landen werken mensen harder en langer dan ooit tevoren. Overwerkte mensen zijn vaak te druk om te rusten, tijd door te brengen met hun gezin of om hun spirituele behoefte te bevredigen ”.

Klinkt dat ook als veel Getuigen die je kent? Zijn zij "Harder en langer werken dan ooit tevoren ” omdat ze geen keus hebben omdat hun keuze van baan beperkt is, allemaal vanwege blinde gehoorzaamheid aan de constante druk van de organisatie om geen hoger onderwijs te volgen? Het resultaat, zij "zijn vaak te druk om te rusten, tijd door te brengen met hun gezin of om hun spirituele behoefte te bevredigen ”, allemaal dingen die belangrijk zijn.

Paragraaf 5 merkt op dat 'De Bijbel moedigt Gods volk aan om arbeiders te zijn. Zijn dienaren moeten ijverig zijn in plaats van lui. (Spreuken 15:19)”. Dat is waar. Maar dan komt er een bijna ongelooflijk ongevoelige verklaring, 'Misschien werk je seculier om voor je gezin te zorgen. En alle discipelen van Christus hebben de verantwoordelijkheid om te delen in het werk van het prediken van het goede nieuws. Toch moet je ook voldoende rusten. Heb je soms moeite om tijd in evenwicht te brengen voor seculier werk, voor de bediening en voor rust? Hoe weten we hoeveel we moeten werken en hoeveel we moeten rusten? ”.

“Misschien werk je seculier?“Bijna zonder uitzondering zul je direct of voor een werkgever of als zelfstandige. Er zijn maar een paar mensen die gratis kunnen leven, volledig ondersteund door anderen. Deze weinigen zijn mensen met een sociale uitkering zoals verstrekt door westerse landen of als u in Bethel woont of kringopziener of zendeling bent en daarom gratis worden ondersteund door alle andere Getuigen, van wie de meesten arm zijn.

Als iemand die deze recensie leest in deze categorie valt, overweeg dan alstublieft in gebed wat de eerste regel van paragraaf 13 ons eraan herinnert:De apostel Paulus gaf het goede voorbeeld. Hij moest seculier werk doen ”. Is het juist dat, gezien zijn voorbeeld dat in deze paragraaf wordt benadrukt, Bethelieten en kringopzieners en hun vrouwen leven van de donaties van anderen, waaronder de mijten van veel weduwen? Moet het voorbeeld van de apostel Paulus niet worden gevolgd?

Krijgt u als getuige of als voormalige getuige voldoende rust? Of voelt het als een loopband die je wilt verlaten, maar dat kan niet vanwege de verplichting die je voelt om alles te doen wat je van de organisatie verwacht. Waarschijnlijk met een laagbetaalde baan, worstelt u om de tijd te balanceren tussen seculier werk, bediening en rust?

In de paragrafen 6 en 7 wordt benadrukt dat Jezus een evenwichtige kijk had op werk en rust. In de volgende paragrafen wordt alleen besproken wat we volgens de organisatie zouden kunnen of moeten doen. Maar ze bieden geen oplossing om de eisen te verminderen die de gemiddelde Getuige op zijn tijd stelt.

Op dit punt komt de volgende tekst in me op. Jezus 'woorden in Lucas 11:46 waar hij de Farizeeën vertelde: „Wee ook aan U die vertrouwd bent met de Wet, omdat U mannen belast met lasten die moeilijk te dragen zijn, maar GIJzelf raakt de lasten niet aan met een van UW vingers ”.

De paragrafen 8-10 gaan over de sabbat die het volk Israël in acht heeft genomen. "Het was een dag van" volledige rust. . . , iets heiligs voor Jehovah ”. Jehovah's Getuigen hebben geen rustdag. De sabbat was geen dag om 'theocratisch' werk te doen. Het was een dag om te doen geen werk. Een echte rustdag. Er is geen dag van de week waarop Jehovah's Getuigen de geest van de sabbat kunnen naleven, met het morele principe dat door God in de sabbatswet is vastgelegd. Nee, ze moeten elke dag van de week werken.

In de paragrafen 11-15 wordt de vraag 'Wat is uw houding ten opzichte van werk? ”.

Na te hebben gezegd dat Jezus bekend was met hard werken, zegt paragraaf 12 het volgende over de apostel Paulus: 'Zijn primaire activiteit was getuigen van Jezus' naam en boodschap. Toch werkte Paul om zichzelf te onderhouden. De Thessalonicenzen waren zich bewust van zijn 'arbeid en zwoegen', zijn 'dag en nacht werken', zodat hij niemand 'een dure last' zou opleggen. (2 Thess. 3: 8; Handelingen 20:34, 35) Misschien verwees Paulus naar zijn werk als tentenmaker. In Corinth verbleef hij bij Aquila en Priscilla en "werkte met hen mee, want zij waren tentenmakers van beroep."

Als de apostel Paulus was ""dag en nacht werken ", zodat hij niemand" een dure last "zou geven" hoe kan het dan gezegd worden? “Zijn hoofdactiviteit getuigde van Jezus 'naam en boodschap”?

Klopt, "getuigenis afleggen"Was waarschijnlijk zijn primaire doel, het doel waarop hij zich richtte, echter in termen van werkzaamheid, zijn werk als tentenmaker was waarschijnlijk 'zijn primaire activiteit ”. Dag en nacht werken om zichzelf te onderhouden en vaak alleen de Sabbat prediken, betekent dat de prediking waarschijnlijk een secundaire activiteit in de tijd was. Dit was zeker het geval in Korinthe volgens Handelingen 18: 1-4 en in Tessalonica volgens 2 Tessalonicenzen 3: 8. We kunnen en mogen niet verder speculeren, hoewel de organisatie zich daartoe vrij voelt. Maar het moet worden opgemerkt dat het de gewoonte van Paulus was om op de sabbat in de synagoge tot de Joden te spreken 'zoals zijn gewoonte was '(Handelingen 17: 2).

Waarschijnlijk is de reden voor deze 'misstap' om te blijven doen alsof de zendingsreizen van de apostel Paulus in feite voltijdse predikingsreizen waren, terwijl er onvoldoende schriftuurlijk bewijs is om dit met zekerheid te zeggen.

Het seculiere werk van Paulus gedurende zes dagen per week in Korinthe en Thessaloniki past niet in het beeld dat de organisatie projecteert: dat Apostel Paulus een one-stop predikingsmachine was. (Let op: lezers mogen dit gedeelte op geen enkele manier proberen te verminderen om de prestaties en toewijding van de apostel Paulus te verminderen om het goede nieuws te verspreiden).

Alinea 13 is vreemd geconstrueerd. Het begint met toegeven 'De apostel Paulus gaf het goede voorbeeld. Hij moest seculier werk doen;”. Maar de rest van deze eerste zin en de volgende 2 zinnen gaan allemaal over hem die het predikingswerk doet. Na te hebben verklaard:Paulus spoorde de Korinthiërs aan om 'genoeg te doen te hebben in het werk van de Heer' (1 Kor. 15:58; 2 Kor. 9: 8), het voltooit dan de alinea die zegt: „Jehovah inspireerde de apostel Paulus zelfs om te schrijven:„ Als iemand niet wil werken, laat hem dan ook niet eten. ”- 2 Thess. 3:10” . Het lijkt erop dat ze de indruk willen wekken dat als je niet in hun versie van het predikingswerk werkt, je niet mag eten. De juiste plaatsing van de laatste zin moet na de puntkomma van de eerste zin zijn, wanneer het over fysiek werk gaat.

Paragraaf 14 benadrukt alleen dat "het belangrijkste werk in deze laatste dagen is dat van prediken en het maken van discipelen ”. Is niet het belangrijkste werk om onze christelijke eigenschappen te verbeteren? We moeten de basis goed hebben, anders zouden we terecht als huichelaars worden beschouwd en tot anderen prediken om een ​​manier van leven te volgen die we zelf niet goed volgen.

In de paragrafen 16-18 wordt de kop 'Wat is uw houding ten opzichte van rust? ”.

Na te hebben verklaard:Jezus wist dat hij en de apostelen soms wat rust nodig hadden ”, men zou hopen dat we enkele praktische suggesties zouden krijgen over hoe we de juiste tijd om te rusten konden vinden. Maar nee. In plaats daarvan wordt ons aangeraden niet te zijn zoals de rijke man in de illustratie van Jezus in Lucas 12:19, die geen werk wilde doen en van het leven wilde genieten. Hoeveel Getuigen kent u die in staat zijn te leven zoals de rijke man in de illustratie van Jezus, of dat doen? Waarschijnlijk zijn er enkele, maar ze zijn zeldzaam!

Dit wordt gevolgd door de druk in paragraaf 17 om onze rusttijd van het werk te gebruiken om nog meer werk te doen! In feite wordt de tekst niet voorafgegaan door "het zou goed zijn" of een soortgelijke formulering, waaruit blijkt dat we de keuze hebben, maar ons aanmoedigt. In plaats daarvan krijgen we geen optie. Ons wordt verteld dat we het doen, en dat betekent impliciet dat als we het niet doen, we geen goede Getuigen zijn. Het zegt "Tegenwoordig proberen we Jezus na te volgen door de tijd die we vrij zijn niet alleen te gebruiken om te rusten, maar ook om goed te doen door te getuigen van anderen en christelijke vergaderingen bij te wonen. Voor ons zijn het maken van discipelen en het bijwonen van vergaderingen zelfs zo belangrijk dat we er alles aan doen om regelmatig deel te nemen aan die heilige activiteiten ”. Deze formulering leidt ertoe dat we deze dingen zonder twijfel en met elk vrij moment moeten doen. Geen melding gemaakt van rust!

Maar wacht, hoe zit het met degenen onder ons die gelukkig zijn om zich een vakantie te kunnen veroorloven? Als Getuigen kunnen we ons ontspannen als we eindelijk tijd hebben om te rusten?

Niet volgens de organisatie. "Zelfs wanneer we op vakantie zijn, houden we ons aan onze normale spirituele routine om vergaderingen bij te wonen waar we ook zijn". Ja, pak je pak, stropdas, slim shirt of je vergaderjurk heel voorzichtig in, zodat deze niet kreukt en je bijbelbijbel en publicaties de helft van je koffer opvullen. Je grote ontsnapping uit de normale routine om te rusten en je fysieke en mentale kracht op te laden, is zelfs niet toegestaan ​​gedurende een of twee weken. Naar de vergaderingen moet je gaan!

Zelfs als het een vereiste van Jehovah was om tweemaal per week vergaderingen bij te wonen (wat het niet is), zou hij zo meedogenloos zijn om ons het eeuwige leven te ontzeggen omdat we een paar vergaderingen hebben gemist.

De slotparagraaf (18) zegt ons "Wat zijn we dankbaar dat onze Koning, Christus Jezus, redelijk is en ons helpt een evenwichtig beeld van werk en rust te hebben! '

Gelukkig kunnen we dankbaar zijn voor de houding van Jezus. Maar hoe zit het met de houding van de organisatie?

Ja, Jezus "wil dat we de rust krijgen die we nodig hebben. Hij wil ook dat we hard werken om in onze fysieke behoeften te voorzien en ons bezig te houden met het verfrissende werk van het maken van discipelen ”.

De organisatie is daarentegen niet bereid zelfs een paar dagen weg te zijn zonder naar een vergadering te gaan of zelfs maar te proberen te prediken.

We moeten daarom een ​​keuze maken.

Wie is onze meester?

  • Jezus, die ons wil helpen en onze lasten wil dragen, en die begrijpt waartoe we fysiek en mentaal in staat zijn?

Or

  • De organisatie, die laat zien dat het meer om ons geeft om zonder onderbreking te prediken en vergaderingen bij te wonen, in plaats van onze geestelijke en lichamelijke gezondheid?

Tadua

Artikelen door Tadua.