Groeten, Meleti Vivlon hier.

Heeft de Organisatie van Jehovah's Getuigen een omslagpunt bereikt? Een recente gebeurtenis in mijn regio heeft me doen denken dat dit het geval is. Ik woon op slechts vijf minuten rijden van het Canadese bijkantoor van Jehovah's Getuigen in Georgetown, Ontario, dat zich net buiten de GTA of Greater Toronto Area bevindt met een bevolking van bijna 6 miljoen. Een paar weken terug werden alle oudsten in de GTA opgeroepen voor een vergadering in een plaatselijke vergaderzaal van Jehovah's Getuigen. Ze kregen te horen dat 53 gemeenten in de GTA zouden worden gesloten en hun leden zouden fuseren met andere lokale gemeenten. Dit is enorm. Het is zo groot dat de geest in het begin enkele van de meer significante implicaties kan missen. Laten we het dus proberen af ​​te breken.

Ik kom hierin met de denkwijze van de Jehovah's Getuige die is getraind om te geloven dat de zegen van God zich manifesteert door de groei van de organisatie.

Gedurende mijn hele leven is mij verteld dat Jesaja 60:22 een profetie was die op Jehovah's Getuigen van toepassing was. Zo recent als het augustus 2016 nummer van De wachttoren, wij lezen:

„Het laatste deel van die profetie zou alle christenen persoonlijk moeten treffen, want onze hemelse Vader zegt:„ Ikzelf, Jehovah, zal het te zijner tijd versnellen. ”Net als passagiers in een voertuig dat snelheid wint, voelen we de toegenomen vaart in de het maken van discipelen. Hoe reageren we persoonlijk op die versnelling? ”(W16 augustus p. 20 par. 1)

"Snelheid winnen", "toegenomen momentum", "versnelling". Hoe komen die woorden overeen met het verlies van 53 gemeenten in slechts één stedelijk gebied? Wat is er gebeurd? Heeft de profetie gefaald? We verliezen tenslotte snelheid, verminderen het momentum en vertragen.

De profetie kan niet verkeerd zijn, dus het moet zo zijn dat de toepassing door het Besturende Lichaam van die woorden op Jehovah's Getuigen fout is.

De bevolking van het Greater Toronto Area komt overeen met ongeveer 18% van de bevolking van het land. Extrapolatie, 53 gemeenten in de GTA komt neer op ongeveer 250 gemeenten die in heel Canada sluiten. Ik heb gehoord over het sluiten van gemeenten in andere regio's, maar dit is de eerste officiële bevestiging met betrekking tot cijfers. Natuurlijk zijn dit geen cijfers die de organisatie openbaar wil maken.

Wat betekent dit allemaal? Waarom suggereer ik dat dit het begin van een omslagpunt kan zijn, en wat houdt dat in met betrekking tot JW.org?

Ik ga me concentreren op Canada omdat het een soort testmarkt is voor veel dingen die de organisatie doormaakt. De regeling van het Hospital Liaison Committee begon hier, net als de oude tweedaagse Kingdom Hall Builds, later Quick Builds genoemd. Zelfs de gestandaardiseerde Kingdom Hall-plannen aangeprezen zo positief in 2016 en nu begon alles behalve vergeten hier midden jaren negentig met wat de Branch het Regional Design Office-initiatief noemde. (Ze riepen me in om daarvoor software te schrijven - maar dat is een lang, triest verhaal voor een andere dag.) Zelfs toen de vervolging uitbrak tijdens de oorlog, begon het hier in Canada voordat het naar de Verenigde Staten ging.

Dus ik geloof dat wat hier nu gebeurt met deze gemeentelijke afsluitingen ons enig inzicht zal geven in wat er wereldwijd gaande is.

Laat me je wat achtergrondinformatie geven om dit in perspectief te plaatsen. In het decennium van de jaren 1990 barsten de koninkrijkszalen in de omgeving van Toronto uit zijn voegen. Vrijwel elke hal had vier gemeenten - sommige zelfs vijf. Ik maakte deel uit van een groep die hun avonden doorbracht in industriële gebieden op zoek naar lege percelen voor verkoop. Land in Toronto is erg duur. We probeerden percelen te vinden die nog niet in de lijst stonden omdat we wanhopig nieuwe Koninkrijkszalen nodig hadden. De bestaande hallen werden elke zondag gevuld. De gedachte om 53 gemeenten op te lossen en hun leden naar andere gemeenten te verplaatsen, was in die dagen ondenkbaar. Daar was gewoon geen ruimte voor. Toen kwam de eeuwwisseling en plotseling was er geen noodzaak meer om koninkrijkszalen te bouwen. Wat is er gebeurd? Misschien is een betere vraag, wat is er niet gebeurd?

Als je veel van je theologie bouwt op basis van een voorspelling dat het einde op handen is, wat gebeurt er dan als het einde niet binnen het voorspelde tijdsbestek komt? Spreuken 13:12 zegt: "Uitgestelde verwachting maakt het hart ziek ..."

In mijn leven zag ik hun interpretatie van de generatie van Mattheüs 24:34 elk decennium veranderen. Toen bedachten ze de absurde supergeneratie die bekend staat als de 'overlappende generatie'. "Je kunt niet altijd alle mensen voor de gek houden", zoals PT Barnum zei. Voeg daar de komst van het internet aan toe die ons onmiddellijk toegang gaf tot kennis die eerder verborgen was. U kunt nu daadwerkelijk deelnemen aan een openbare lezing of studie van Watchtower en alles controleren wat op uw telefoon wordt geleerd!

Dus dit is wat het oplossen van 53 gemeenten betekent.

Ik heb van 1992 tot 2004 drie verschillende gemeenten bezocht in de omgeving van Toronto. De eerste was Rexdale die uiteenviel om de Mount Olive-gemeente te vormen. Binnen vijf jaar barstten we en moesten we opnieuw delen om de Rowntree Mills-gemeente te vormen. Toen ik in 2004 naar de stad Alliston vertrok, ongeveer een uur rijden ten noorden van Toronto, was Rowntree Mills elke zondag gevuld, net als mijn nieuwe gemeente in Alliston.

Ik was in die dagen een veelgevraagd spreker in het openbaar en gaf in dat decennium vaak elke maand twee of drie lezingen buiten mijn eigen gemeente. Daarom heb ik vrijwel elke Koninkrijkszaal in de omgeving bezocht en ben ik ze allemaal leren kennen. Ik ging zelden naar een vergadering die niet vol zat.

Oké, laten we wat wiskunde doen. Laten we conservatief zijn en zeggen dat het gemiddelde aantal aanwezigen in die tijd in Toronto 100 was. Ik weet dat velen veel meer hadden dan dat, maar 100 is een redelijk aantal om mee te beginnen.

Als de gemiddelde aanwezigheid in de jaren 90 100 per gemeente was, dan vertegenwoordigt 53 gemeenten meer dan 5,000 aanwezigen. Hoe is het mogelijk om 53 gemeenten te ontbinden en huisvesting te vinden voor meer dan 5,000 nieuwe aanwezigen in zalen die al vol zijn? Het korte antwoord is, het is niet mogelijk. Zo worden we tot de onverbiddelijke conclusie geleid dat het aantal bezoekers dramatisch is gedaald, mogelijk met 5,000 in de regio Greater Toronto. Ik kreeg zojuist een e-mail van een broer in Nieuw-Zeeland dat hij na drie jaar afwezigheid terugging naar zijn oude hal. Hij herinnerde zich dat de aanwezigheid vroeger rond de 120 was en was dus geschokt toen hij slechts 44 aanwezigen aantrof. (Als u een vergelijkbare situatie in uw regio tegenkomt, gebruik dan het commentaargedeelte om dat met ons allemaal te delen.)

Een daling van het aantal aanwezigen waardoor 53 gemeenten kunnen worden ontbonden, houdt ook in dat overal van 12 tot 15 Koninkrijkszalen nu vrij zijn om te worden verkocht. (Zalen in Toronto werden meestal gebruikt voor capaciteit met elk vier gemeenten.) Dit zijn allemaal zalen die met gratis arbeid zijn gebouwd en volledig worden betaald door lokale donaties. Natuurlijk gaat het geld van de verkoop niet terug naar de lokale gemeenteleden.

Als 5,000 de opkomstdaling in Toronto vertegenwoordigt, en Toronto ongeveer 1/5 van de Canadese bevolking vertegenwoordigt, dan lijkt het erop dat de landelijke opkomst met 25,000 is gedaald. Maar wacht even, maar lijkt niet te jive met het 2019 Service Year-rapport.

Ik denk dat het Mark Twain was die beroemd zei: "Er zijn leugens, verdomde leugens en statistieken."

Al tientallen jaren kregen we het aantal 'gemiddelde uitgevers', zodat we de groei konden vergelijken met voorgaande jaren. In 2014 bedroeg het gemiddelde aantal uitgevers voor Canada 113,617. Het jaar daarop was het 114,123, voor een zeer bescheiden groei van 506. Toen stopten ze met het vrijgeven van gemiddelde uitgevercijfers. Waarom? Er werd geen uitleg gegeven. In plaats daarvan gebruikten ze het piekuitgeversnummer. Mogelijk leverde dat een aantrekkelijker figuur op.

Dit jaar hebben ze opnieuw het gemiddelde aantal uitgevers voor Canada vrijgegeven, dat nu op 114,591 staat. Nogmaals, het lijkt erop dat ze met welk nummer dan ook de beste resultaten opleveren.

Dus de groei van 2014 tot 2015 was iets meer dan 500, maar in de komende vier jaar bereikte het cijfer dat zelfs niet. Het staat op 468. Of misschien bereikte het dat en overtrof het zelfs, maar toen begon er een vermindering; een negatieve groei. We kunnen het niet weten omdat die cijfers ons zijn ontzegd, maar voor een organisatie die goddelijke goedkeuring claimt op basis van groeicijfers, is negatieve groei iets om voor te vrezen. Het impliceert een intrekking van Gods geest volgens hun eigen standaard. Ik bedoel, je kunt het niet op de een of andere manier hebben. Je kunt niet zeggen: „Jehovah zegent ons! Kijk naar onze groei. 'Draai je dan om en zeg:' Onze cijfers dalen. Jehovah zegent ons! ”

Interessant is dat je de echte negatieve groei of de krimp in Canada in de afgelopen 10 jaar kunt zien door te kijken naar de uitgever / bevolkingsratio's. In 2009 was de verhouding 1 op 298, maar 10 jaar later staat deze op 1 op 326.Dat is een daling van ongeveer 10%.

Maar ik denk dat het nog erger is. Statistieken kunnen immers worden gemanipuleerd, maar het is moeilijk om de realiteit te ontkennen wanneer deze je in het gezicht raakt. Laat me laten zien hoe statistieken worden gebruikt om de cijfers kunstmatig te versterken.

Toen ik volledig toegewijd was aan de organisatie, gebruikte ik de groei van kerken als de mormonen of de Zevende-dags Adventisten omdat ze aanwezigen telden, terwijl we alleen actieve getuigen telden, die bereid waren om het deur-tot-deur-veld te trotseren ministerie. Ik realiseer me nu dat dat helemaal geen nauwkeurige maatregel was. Ik zal u ter illustratie een ervaring uit mijn eigen familie geven.

Mijn zus was niet wat je een ijverige Jehovah's Getuige zou noemen, maar ze geloofde wel dat Getuigen de waarheid hadden. Enkele jaren terug, terwijl ze nog steeds regelmatig alle vergaderingen bijwoonde, stopte ze met in de velddienst te gaan. Ze vond het moeilijk om te doen, vooral omdat ze volledig niet werd ondersteund. Na zes maanden werd ze als inactief beschouwd. Vergeet niet dat ze nog steeds regelmatig naar alle vergaderingen gaat, maar ze is al zes maanden niet op tijd gekomen. Dan komt de dag dat ze haar Field Service Group Overseer benadert om een ​​kopie van het Kingdom Ministry te krijgen.

Hij weigert haar er een te geven omdat "zij niet langer lid is van de gemeente". Destijds, en waarschijnlijk nog steeds, heeft de organisatie de oudsten opgedragen de namen van alle inactieve personen uit de velddienstgroepslijsten te verwijderen, omdat die lijsten alleen voor gemeenteleden waren. Alleen degenen die tijd in de velddienst melden, worden door de organisatie als Jehovah's Getuigen beschouwd.

Ik kende deze mentaliteit uit mijn dagen als ouderling, maar kwam er in 2014 tegenover te staan ​​toen ik de ouderen vertelde dat ik niet langer een maandelijks velddienstrapport zou inleveren. Houd in gedachten dat ik toen nog steeds vergaderingen bijwoonde en nog steeds in de huis-aan-huisbediening ging. Het enige dat ik niet deed, was mijn tijd aan de oudsten doorgeven. Mij ​​werd verteld - ik heb het vastgelegd - dat ik niet zou worden beschouwd als lid van de congregatie nadat ik zes maanden geen maandelijks rapport had ingeleverd.

Ik denk dat niets het verwrongen gevoel van heilige dienst van de organisatie aantoont dan hun voorliefde voor het melden van tijd. Hier was ik, een gedoopte getuige, die vergaderingen bijwoonde en van huis tot huis predikte, maar de afwezigheid van dat maandelijkse stuk papier deed al het andere teniet.

De tijd verstreek en mijn zus ging helemaal niet meer naar vergaderingen. Hebben de ouderlingen gebeld om erachter te komen waarom een ​​van hun schapen 'verloren' was? Hebben ze zelfs telefonisch gebeld om navraag te doen? Er was een tijd dat we zouden hebben. Ik heb die tijd meegemaakt. Maar nu niet meer, lijkt het. Ze belden echter wel eens per maand voor - je raadt het al - haar tijd. Omdat ze niet als niet-lid geteld wilde worden - ze geloofde nog steeds dat de Organisatie op dat moment enige geldigheid had - gaf ze een mager rapport van een uur of twee. Ze besprak tenslotte regelmatig de bijbel met collega's en vrienden.

U kunt dus lid zijn van de Organisatie van Jehovah's Getuigen, zelfs als u nooit een vergadering bijwoont zolang u een maandelijks rapport indient. Sommigen doen dit door slechts 15 minuten per maand te rapporteren.

Het is interessant dat zelfs met al deze numerieke manipulatie en het masseren van de statistieken, 44 landen nog steeds dalingen laten zien dit dienstjaar.

Het Besturende Lichaam en zijn afdelingen stellen spiritualiteit gelijk aan werken, met name de tijd besteed aan het promoten van JW.org bij het publiek.

Ik herinner me velen een oudere bijeenkomst waar een van de ouderlingen de naam van een dienaar in de bediening naar voren zou brengen als een ouderling. Als coördinator leerde ik geen tijd te verspillen door naar zijn schriftuurlijke kwalificaties te kijken. Ik wist dat de eerste interesse van de kringopziener het aantal uren zou zijn dat de broeder elke maand in de bediening doorbracht. Als ze onder het gemiddelde van de gemeente lagen, was er weinig kans dat zijn benoeming zou doorgaan. Zelfs als hij de meest spirituele man in de hele gemeente was, zou het niets uitmaken, tenzij zijn uren voorbij waren. Niet alleen zijn uren tellen, maar ook die van zijn vrouw en kinderen. Als hun uren slecht waren, zou hij het doorlichtingsproces niet doorstaan.

Dit is een deel van de reden dat we zoveel klachten horen over onbevooroordeelde ouderen die de kudde ruw behandelen. Hoewel enige aandacht wordt besteed aan de vereisten in 1 Timothy en Titus, ligt de nadruk vooral op loyaliteit aan de organisatie, die vooral wordt geïllustreerd in het velddienstrapport. De Bijbel maakt hier geen melding van, maar het is het primaire element dat door de kringopziener wordt overwogen. De nadruk leggen op organisatorische werken in plaats van geschenken van de geest en het geloof is een zekere manier om mensen toe te staan ​​zichzelf te vermommen als dienaren van gerechtigheid. (2 Co 11:15)

Nou, wat rond gaat, komt rond, zoals ze zeggen. Of zoals de Bijbel zegt: "u oogst wat u zaait." De afhankelijkheid van de organisatie van gemanipuleerde statistieken en het vergelijken van spiritualiteit met servicetijd begint ze echt te kosten. Het heeft hen en de broeders in het algemeen verblind voor het spirituele vacuüm dat wordt onthuld door de huidige realiteit.

Ik vraag me af, als ik nog steeds een volwaardig lid van de organisatie was, hoe ik dit recente nieuws over het verlies van 53 gemeenten zou nemen. Stel je voor hoe de ouderlingen in deze 53 gemeenten zich voelen. Er zijn 53 broers die de gewaardeerde rang van coördinator van het lichaam van ouderen hebben bereikt. Nu zijn ze gewoon weer een ouderling in een veel groter lichaam. Degenen die zijn benoemd in de servicecommissieposities zijn nu ook niet meer in die functies.

Dit begon allemaal een paar jaar geleden. Het begon toen districtopzieners die dachten dat ze klaar waren voor het leven, teruggestuurd werden naar het veld en nu een mager bestaan ​​zoeken. Kringopzieners die dachten dat ze op hun oude dag zouden worden verzorgd, worden nu afgezet als ze 70 worden en voor zichzelf moeten zorgen. Veel ouderwetse bethelieten hebben ook de harde realiteit ervaren van het huis en carrière worden verdreven en worstelen nu met het verdienen van de buitenkant. Ongeveer 25% van het wereldwijde personeel was in 2016 bezuinigd, maar nu hebben de bezuinigingen het congregatieniveau bereikt.

Als het aantal bezoekers minder is, kunt u er zeker van zijn dat de donaties ook dalen. Het schrappen van uw giften als een Getuige komt u ten goede en kost u niets. Het wordt een soort stil protest van de sterkste soort.

Het is duidelijk het bewijs dat Jehovah het werk niet versnelt, zoals ons al zoveel jaren is verteld. Ik hoorde vertellen dat sommigen deze bezuinigingen rechtvaardigen als gewoon efficiënt gebruik maken van de koninkrijkszalen. Dat de organisatie de zaken aanscherpt ter voorbereiding op het einde. Dit is als de oude grap over een katholieke priester die heimelijk een bordeel binnen zag komen door een paar slootgravers, waar de ene zich tot de andere wendt en zegt: "Mijn, maar een van die meisjes moet erg ziek zijn".

De drukpers bracht een revolutie teweeg in religieuze vrijheid en bewustzijn. Een nieuwe revolutie heeft plaatsgevonden als gevolg van de vrijheid van informatie die via internet beschikbaar is. Het feit dat elke Tom, Dick of Meleti nu een uitgeverij kan worden en de wereld kan bereiken met informatie, zorgt voor een gelijk speelveld en neemt de macht weg van de grote, goed gefinancierde religieuze entiteiten. In het geval van Jehovah's Getuigen past 140 jaar mislukte verwachtingen bij deze technologische revolutie om velen te helpen wakker te worden. Ik denk dat we misschien, heel misschien, op dat omslagpunt zijn. Misschien zien we in de zeer nabije toekomst een stroom van getuigen de organisatie verlaten. Velen die fysiek in, maar mentaal eruit zijn, zullen bevrijd worden van de angst om te mijden wanneer deze uittocht een soort verzadigingspunt bereikt.

Verheug ik me hierover? Nee helemaal niet. Integendeel, ik ben in angstige verwachting van de schade die het zal aanrichten. Ik zie nu al dat de meerderheid van degenen die de organisatie verlaten ook God verlaten en agnostisch of zelfs atheïst worden. Geen enkele christen wil dat. Wat vindt u ervan?

Mij ​​wordt vaak gevraagd wie de trouwe en discrete slaaf is. Ik ga daar binnenkort een video over maken, maar hier is wat stof tot nadenken. Bekijk elke illustratie of gelijkenis die Jezus gaf met betrekking tot slaven. Denk je dat hij in een van hen over een bepaald individu of een kleine groep individuen spreekt? Of geeft hij een algemeen principe om al zijn discipelen te leiden? Al zijn discipelen zijn zijn slaven.

Als u denkt dat het laatste het geval is, waarom zou de gelijkenis van de getrouwe en discrete slaaf dan anders zijn? Wat zal hij vinden als hij ieder van ons individueel beoordeelt? Als we de kans krijgen om een ​​medeslaaf te voeden die geestelijk, of emotioneel, of zelfs fysiek leed, en dit nalaat, zal hij ons - jij en ik - beschouwen als trouw en discreet met wat hij ons heeft gegeven. Jezus heeft ons gevoed. Hij geeft ons voedsel. Maar zoals de broden en de vissen die Jezus gebruikte om de menigte te voeden, kan het geestelijke voedsel dat we ontvangen ook door geloof worden vermenigvuldigd. We eten dat voedsel zelf, maar er blijft wat over om met anderen te delen.

Als we onze broeders en zusters door de cognitieve dissonantie heen zien gaan die we waarschijnlijk zelf hebben meegemaakt - als we zien dat ze zich bewust worden van de realiteit van de Organisatie en de volledige omvang van het bedrog dat zo lang is begaan - zullen we moedig genoeg zijn en bereid genoeg om hen te helpen zodat ze hun geloof in God niet verliezen? Kunnen we een versterkende kracht zijn? Zullen we allemaal het voedsel op het juiste moment willen geven?

Heb je geen wonderbaarlijk gevoel van vrijheid ervaren toen je het Besturende Lichaam als communicatiekanaal van God elimineerde en je begon te verhouden tot Hem zoals een kind dat doet met zijn vader. Met Christus als onze enige bemiddelaar zijn we nu in staat om het soort relatie te ervaren dat we altijd als Getuigen hadden gewenst, maar die altijd buiten ons bereik leek te liggen.

Willen we niet hetzelfde voor onze broeders en zusters van Getuigen?

Dat is de waarheid die we moeten meedelen aan iedereen die wakker wordt of binnenkort zal worden als gevolg van deze radicale veranderingen in de organisatie. Het is waarschijnlijk dat hun ontwaken moeilijker zal zijn dan het onze, omdat het velen onwillekeurig zal worden opgedrongen vanwege de kracht van omstandigheden, van een realiteit die niet langer kan worden ontkend of weggelegd met oppervlakkige redenering.

Wij kunnen er voor hen zijn. Het is een groepsinspanning.

Wij zijn de kinderen van God. Onze ultieme rol is de verzoening van de mensheid terug in de familie van God. Beschouw dit als een trainingssessie.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    10
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x