Groeten, Meleti Vivlon hier.

Heeft de Organisatie van Jehovah's Getuigen een omslagpunt bereikt? Een recente gebeurtenis in mijn omgeving heeft mij doen denken dat dit het geval is. Ik woon maar vijf minuten rijden van het Canadese bijkantoor van Jehovah's Getuigen in Georgetown, Ontario, dat net buiten de GTA of Greater Toronto Area ligt, waar bijna zes miljoen inwoners wonen. Een paar weken geleden werden alle ouderlingen in de GTA opgeroepen voor een vergadering in een plaatselijke congreshal van Jehovah's Getuigen. Ze kregen te horen dat 6 gemeenten in de GTA zouden worden gesloten en dat hun leden zouden fuseren met andere lokale gemeenten. Dit is enorm. Het is zo groot dat de geest in eerste instantie enkele van de meer significante implicaties kan missen. Dus laten we proberen het op te splitsen.

Ik kom hierin met de denkwijze van de Jehovah's Getuige die is getraind om te geloven dat de zegen van God zich manifesteert door de groei van de organisatie.

Gedurende mijn hele leven is mij verteld dat Jesaja 60:22 een profetie was die op Jehovah's Getuigen van toepassing was. Zo recent als het augustus 2016 nummer van De wachttoren, wij lezen:

„Het laatste deel van die profetie zou alle christenen persoonlijk moeten treffen, want onze hemelse Vader zegt:„ Ikzelf, Jehovah, zal het te zijner tijd versnellen. ”Net als passagiers in een voertuig dat snelheid wint, voelen we de toegenomen vaart in de het maken van discipelen. Hoe reageren we persoonlijk op die versnelling? ”(W16 augustus p. 20 par. 1)

"Snelheid winnen", "meer momentum", "versnelling". Hoe stroken die woorden met het verlies van 53 gemeenten in slechts één stedelijk gebied? Wat is er gebeurd? Is de profetie mislukt? We verliezen tenslotte snelheid, nemen het momentum af, vertragen.

De profetie kan niet verkeerd zijn, dus het moet zo zijn dat de toepassing door het Besturende Lichaam van die woorden op Jehovah's Getuigen fout is.

De bevolking van het Greater Toronto Area komt overeen met ongeveer 18% van de bevolking van het land. Extrapolatie, 53 gemeenten in de GTA komt neer op ongeveer 250 gemeenten die in heel Canada sluiten. Ik heb gehoord over het sluiten van gemeenten in andere regio's, maar dit is de eerste officiële bevestiging met betrekking tot cijfers. Natuurlijk zijn dit geen cijfers die de organisatie openbaar wil maken.

Wat betekent dit allemaal? Waarom suggereer ik dat dit het begin van een omslagpunt kan zijn, en wat houdt dat in met betrekking tot JW.org?

Ik ga me concentreren op Canada omdat het een soort testmarkt is voor veel dingen die de organisatie doormaakt. De regeling van het Hospital Liaison Committee begon hier, net als de oude tweedaagse Kingdom Hall Builds, later Quick Builds genoemd. Zelfs de gestandaardiseerde Kingdom Hall-plannen aangeprezen zo positief in 2016 en nu begon alles behalve vergeten hier midden jaren negentig met wat de Branch het Regional Design Office-initiatief noemde. (Ze riepen me in om daarvoor software te schrijven - maar dat is een lang, triest verhaal voor een andere dag.) Zelfs toen de vervolging uitbrak tijdens de oorlog, begon het hier in Canada voordat het naar de Verenigde Staten ging.

Dus ik geloof dat wat hier nu gebeurt met deze gemeentelijke afsluitingen ons enig inzicht zal geven in wat er wereldwijd gaande is.

Ik zal u wat achtergrondinformatie geven om dit in perspectief te plaatsen. In het decennium van de jaren negentig barstten de koninkrijkszalen in de omgeving van Toronto uit hun voegen. Vrijwel elke zaal had vier gemeenten, sommige zelfs vijf. Ik maakte deel uit van een groep die 's avonds door industriegebieden reisde op zoek naar lege percelen te koop. Grond in Toronto is erg duur. We probeerden percelen te vinden die nog niet op de lijst stonden, omdat we wanhopig nieuwe Koninkrijkszalen nodig hadden. Elke zondag werden de bestaande hallen gevuld. De gedachte 1990 gemeenten te ontbinden en hun leden naar andere gemeenten te verplaatsen, was in die tijd ondenkbaar. Daar was gewoon geen ruimte voor. Toen brak de eeuwwisseling aan en plotseling was het niet meer nodig om koninkrijkszalen te bouwen. Wat is er gebeurd? Misschien is een betere vraag: wat is er niet gebeurd?

Als je veel van je theologie bouwt op basis van een voorspelling dat het einde op handen is, wat gebeurt er dan als het einde niet binnen het voorspelde tijdsbestek komt? Spreuken 13:12 zegt: "Uitgestelde verwachting maakt het hart ziek ..."

Tijdens mijn leven zag ik hun interpretatie van de generatie van Mattheüs 24:34 elk decennium veranderen. Toen kwamen ze met de absurde supergeneratie die bekend staat als de "overlappende generatie". “Je kunt niet altijd alle mensen voor de gek houden”, zoals PT Barnum zei. Voeg daar nog de komst van internet aan toe, waardoor we direct toegang kregen tot kennis die voorheen verborgen was. U kunt nu daadwerkelijk in een openbare lezing of Wachttoren-studie zitten en alles wat er op uw telefoon wordt onderwezen, controleren!

Dus dit is wat het oplossen van 53 gemeenten betekent.

Ik heb van 1992 tot 2004 drie verschillende gemeenten bezocht in de omgeving van Toronto. De eerste was Rexdale die uiteenviel om de Mount Olive-gemeente te vormen. Binnen vijf jaar barstten we en moesten we opnieuw delen om de Rowntree Mills-gemeente te vormen. Toen ik in 2004 naar de stad Alliston vertrok, ongeveer een uur rijden ten noorden van Toronto, was Rowntree Mills elke zondag gevuld, net als mijn nieuwe gemeente in Alliston.

Ik was in die tijd een veelgevraagd spreker in het openbaar en hield in dat decennium vaak twee of drie lezingen buiten mijn eigen gemeente. Daardoor bezocht ik vrijwel elke Koninkrijkszaal in de omgeving en leerde ik ze allemaal kennen. Ik ging zelden naar een vergadering die niet vol zat.

Oké, laten we wat wiskunde doen. Laten we conservatief zijn en zeggen dat het gemiddelde aantal aanwezigen in die tijd in Toronto 100 was. Ik weet dat velen veel meer hadden dan dat, maar 100 is een redelijk aantal om mee te beginnen.

Als het gemiddelde aantal aanwezigen in de jaren 90 100 per gemeente was, dan vertegenwoordigen 53 gemeenten meer dan 5,000 aanwezigen. Hoe is het mogelijk om 53 gemeenten te ontbinden en accommodatie te vinden voor meer dan 5,000 nieuwe aanwezigen in zalen die al vol zijn? Het korte antwoord is: het is niet mogelijk. Zo worden we tot de onverbiddelijke conclusie geleid dat het aantal aanwezigen dramatisch is gedaald, mogelijk met 5,000 in de Greater Toronto Area. Ik kreeg net een e-mail van een broeder in Nieuw-Zeeland die me vertelde dat hij na drie jaar afwezigheid terugging naar zijn oude zaal. Hij herinnerde zich dat de opkomst vroeger rond de 120 was en was daarom geschokt toen hij slechts 44 aanwezigen aantrof. (Als u een vergelijkbare situatie bij u in de buurt vindt, gebruik dan het commentaargedeelte om dat met ons allemaal te delen.)

Een daling van het aantal aanwezigen, waardoor 53 gemeenten zouden kunnen worden ontbonden, houdt ook in dat er nu 12 tot 15 Koninkrijkszalen vrij verkocht mogen worden. (Zalen in Toronto werden gewoonlijk gebruikt met elk vier gemeenten.) Dit zijn allemaal zalen die met gratis arbeidskrachten werden gebouwd en volledig worden betaald door plaatselijke giften. Het geld van de verkoop gaat natuurlijk niet terug naar de plaatselijke gemeenteleden.

Als 5,000 de opkomstdaling in Toronto vertegenwoordigt, en Toronto ongeveer 1/5 van de Canadese bevolking vertegenwoordigt, dan lijkt het erop dat de landelijke opkomst met 25,000 is gedaald. Maar wacht even, maar lijkt niet te jive met het 2019 Service Year-rapport.

Ik denk dat het Mark Twain was die beroemd zei: "Er zijn leugens, verdomde leugens en statistieken."

Decennialang kregen we het aantal 'gemiddelde verkondigers', zodat we de groei konden vergelijken met voorgaande jaren. In 2014 bedroeg het gemiddelde aantal verkondigers voor Canada 113,617. Het jaar daarop waren dat 114,123, voor een zeer bescheiden groei van 506. Toen stopten ze met het vrijgeven van gemiddelde verkondigerscijfers. Waarom? Er werd geen uitleg gegeven. In plaats daarvan gebruikten ze het piekuitgeversnummer. Mogelijk leverde dat een aantrekkelijker figuur op.

Dit jaar hebben ze opnieuw het gemiddelde aantal verkondigers voor Canada vrijgegeven, dat nu 114,591 bedraagt. Nogmaals, het lijkt erop dat ze gaan met welk nummer dan ook de beste resultaten oplevert.

Dus de groei van 2014 tot 2015 was iets meer dan 500, maar in de volgende vier jaar bereikte het cijfer dat niet eens. Het staat op 468. Of misschien heeft het dat bereikt en zelfs overtroffen, maar toen begon er een afname; een negatieve groei. We kunnen het niet weten omdat die cijfers ons zijn ontzegd, maar voor een organisatie die op grond van groeicijfers goddelijke goedkeuring claimt, is negatieve groei iets om te vrezen. Het impliceert een terugtrekking van Gods geest volgens hun eigen maatstaven. Ik bedoel, je kunt het niet op de ene manier hebben en niet op de andere. Je kunt niet zeggen: „Jehovah zegent ons! Kijk naar onze groei. " Draai je dan om en zeg: 'Onze cijfers gaan omlaag. Jehovah zegent ons! "

Interessant is dat je de echte negatieve groei of de krimp in Canada in de afgelopen 10 jaar kunt zien door te kijken naar de uitgever / bevolkingsratio's. In 2009 was de verhouding 1 op 298, maar 10 jaar later staat deze op 1 op 326.Dat is een daling van ongeveer 10%.

Maar ik denk dat het erger is dan dat. Statistieken kunnen immers worden gemanipuleerd, maar het is moeilijk om de werkelijkheid te ontkennen wanneer deze je in het gezicht raakt. Laat me demonstreren hoe statistieken worden gebruikt om de cijfers kunstmatig te versterken.

Toen ik volledig toegewijd was aan de organisatie, gebruikte ik de groei van kerken als de mormonen of de Zevende-dags Adventisten omdat ze aanwezigen telden, terwijl we alleen actieve getuigen telden, die bereid waren om het deur-tot-deur-veld te trotseren ministerie. Ik realiseer me nu dat dat helemaal geen nauwkeurige maatregel was. Ik zal u ter illustratie een ervaring uit mijn eigen familie geven.

Mijn zus was niet wat je een ijverige Jehovah's Getuige zou noemen, maar ze geloofde wel dat Getuigen de waarheid hadden. Enkele jaren geleden bezocht ze, hoewel ze nog steeds regelmatig alle vergaderingen bijwoonde, de velddienst niet meer. Ze vond het moeilijk om te doen, vooral omdat ze totaal geen steun had. Na zes maanden werd ze als inactief beschouwd. Bedenk dat ze nog steeds regelmatig naar alle samenkomsten gaat, maar ze is al zes maanden niet op tijd gekomen. Dan komt de dag dat ze haar velddienstgroepopziener benadert om een ​​exemplaar van de Koninkrijksdienst te krijgen.

Hij weigert haar er een te geven omdat "zij geen lid meer is van de gemeente". Destijds, en waarschijnlijk nog steeds, gaf de Organisatie de ouderlingen de opdracht de namen van alle inactieven van de lijsten met velddienstgroepen te verwijderen, omdat die lijsten alleen voor gemeenteleden waren. Alleen degenen die tijd in de velddienst melden, worden door de Organisatie als Jehovah's Getuigen beschouwd.

Ik kende deze mentaliteit al uit mijn tijd als ouderling, maar kwam er in 2014 oog in oog mee te staan ​​toen ik de ouderlingen vertelde dat ik niet langer een maandelijks velddienstbericht zou inleveren. Houd in gedachte dat ik toen nog steeds de vergaderingen bijwoonde en nog steeds van huis tot huis ging. Het enige dat ik niet deed, was mijn tijd doorgeven aan de ouderlingen. Ik kreeg te horen - ik heb het vastgelegd - dat ik niet als lid van de gemeente zou worden beschouwd als ik zes maanden geen maandelijks rapport had ingeleverd.

Ik denk dat niets het verwrongen gevoel van heilige dienstbaarheid van de organisatie aantoont dan hun neiging om tijd te rapporteren. Hier was ik, een gedoopte getuige, die vergaderingen bijwoonde en van huis tot huis predikte, maar de afwezigheid van dat maandelijkse stukje papier maakte al het andere teniet.

De tijd verstreek en mijn zus ging helemaal niet meer naar de vergaderingen. Belden de ouderlingen om erachter te komen waarom een ​​van hun schapen "verloren" was? Hebben ze zelfs telefonisch gebeld om navraag te doen? Er was een tijd dat we zouden hebben. Ik heb die tijden meegemaakt. Maar niet meer, zo lijkt het. Ze belden echter wel eens per maand voor - je raadt het al - haar tijd. Omdat ze niet als niet-lid wilde worden beschouwd - ze geloofde nog steeds dat de Organisatie op dat moment enige geldigheid had - gaf ze hun een magere rapportage van een uur of twee. Ze besprak tenslotte regelmatig de bijbel met collega's en vrienden.

U kunt dus lid zijn van de Organisatie van Jehovah's Getuigen, zelfs als u nooit een vergadering bijwoont, zolang u maar een maandelijks rapport inlevert. Sommigen doen dit door slechts 15 minuten per maand te rapporteren.

Het is interessant dat zelfs met al deze numerieke manipulatie en het masseren van de statistieken, 44 landen nog steeds dalingen laten zien dit dienstjaar.

Het Besturende Lichaam en zijn afdelingen stellen spiritualiteit gelijk aan werken, met name de tijd besteed aan het promoten van JW.org bij het publiek.

Ik herinner me menig ouderbijeenkomst waar een van de ouderlingen de naam van een dienaar in de bediening naar voren bracht om als ouderling te beschouwen. Als coördinator heb ik geleerd geen tijd te verspillen door naar zijn schriftuurlijke kwalificaties te kijken. Ik wist dat het eerste belang van de kringopziener het aantal uren zou zijn dat de broeder elke maand in de velddienst doorbracht. Als ze onder het gemeentegemiddelde zaten, was de kans klein dat zijn aanstelling zou doorgaan. Zelfs als hij de meest spirituele man in de hele gemeente was, zou het er niet toe doen tenzij zijn uren om waren. Niet alleen zijn uren telden, maar ook die van zijn vrouw en kinderen. Als hun uren slecht waren, zou hij het doorlichtingsproces niet halen.

Dit is een deel van de reden waarom we zoveel klachten horen over onvoorzichtige ouderlingen die de kudde hard behandelen. Hoewel er enige aandacht wordt geschonken aan de vereisten die in 1 Timotheüs en in Titus worden uiteengezet, ligt de nadruk vooral op loyaliteit aan de organisatie, wat voornamelijk wordt geïllustreerd in het velddienstbericht. De bijbel maakt hier geen melding van, maar het is het belangrijkste element waarover de kringopziener nadenkt. Door de nadruk te leggen op organisatorische werken in plaats van gaven van de geest en het geloof, kunnen mensen zich zeker vermommen als dienaren van gerechtigheid. (2 Co 11:15)

Nou, wat rond gaat, komt rond, zoals ze zeggen. Of zoals de Bijbel zegt: "je oogst wat je zaait". De afhankelijkheid van de organisatie van gemanipuleerde statistieken en het gelijkstellen van spiritualiteit aan diensttijd begint hen echt te kosten. Het heeft hen en de broeders in het algemeen verblind voor het spirituele vacuüm dat wordt onthuld door de huidige realiteit.

Ik vraag me af, als ik nog steeds een volwaardig lid van de organisatie was, hoe ik dit recente nieuws over het verlies van 53 gemeenten zou opnemen. Stel je voor hoe de ouderlingen in deze 53 gemeenten zich voelen. Er zijn 53 broeders die de gewaardeerde rang van coördinator van het lichaam van ouderlingen hebben bereikt. Nu zijn ze gewoon een andere oudste in een veel groter lichaam. Degenen die zijn benoemd in de functies van het dienstcomité vallen nu ook buiten die rollen.

Dit begon allemaal een paar jaar geleden. Het begon toen districtsopzieners die dachten dat ze voor het leven waren vastgemaakt, naar het veld werden teruggestuurd en nu een karig bestaan ​​leiden. Kringopzieners die dachten dat er op hun oude dag voor hen zou worden gezorgd, worden nu geschrapt wanneer ze 70 worden en moeten voor zichzelf zorgen. Veel bethelieten van weleer hebben ook de harde realiteit meegemaakt dat ze uit huis en carrière worden verdreven en worstelen nu om van buitenaf hun brood te verdienen. Ongeveer 25% van het wereldwijde personeelsbestand werd in 2016 ingekrompen, maar nu hebben de bezuinigingen het gemeentelijk niveau bereikt.

Als de opkomst zo veel afneemt, kunt u er zeker van zijn dat de donaties ook afnemen. Het verminderen van uw donaties als Getuige is goed voor u en kost u niets. Het wordt een soort stil protest van de sterkste soort.

Het is duidelijk het bewijs dat Jehovah het werk niet versnelt, zoals ons al zoveel jaren is verteld. Ik hoorde vertellen dat sommigen deze bezuinigingen rechtvaardigen als gewoon efficiënt gebruik maken van de koninkrijkszalen. Dat de organisatie de zaken aanscherpt ter voorbereiding op het einde. Dit is als de oude grap over een katholieke priester die heimelijk een bordeel binnen zag komen door een paar slootgravers, waar de ene zich tot de andere wendt en zegt: "Mijn, maar een van die meisjes moet erg ziek zijn".

De drukpers bracht een revolutie teweeg in religieuze vrijheid en bewustzijn. Een nieuwe revolutie heeft plaatsgevonden als gevolg van de vrijheid van informatie die via internet beschikbaar is. Het feit dat elke Tom, Dick of Meleti nu een uitgeverij kan worden en de wereld kan bereiken met informatie, zorgt voor een gelijk speelveld en neemt de macht weg van de grote, goed gefinancierde religieuze entiteiten. In het geval van Jehovah's Getuigen past 140 jaar mislukte verwachtingen bij deze technologische revolutie om velen te helpen wakker te worden. Ik denk dat we misschien, heel misschien, op dat omslagpunt zijn. Misschien zien we in de zeer nabije toekomst een stroom van getuigen de organisatie verlaten. Velen die fysiek in, maar mentaal eruit zijn, zullen bevrijd worden van de angst om te mijden wanneer deze uittocht een soort verzadigingspunt bereikt.

Verheug ik mij hierover? Nee helemaal niet. Ik ben eerder in angstige verwachting van de schade die het zal aanrichten. Ik zie nu al dat de meerderheid van degenen die de organisatie verlaten ook God verlaten, agnostisch of zelfs atheïst worden. Geen enkele christen wil dat. Wat vind je ervan?

Mij ​​wordt vaak gevraagd wie de trouwe en discrete slaaf is. Ik ga daar binnenkort een video over maken, maar hier is wat stof tot nadenken. Bekijk elke illustratie of gelijkenis die Jezus gaf met betrekking tot slaven. Denk je dat hij in een van hen over een bepaald individu of een kleine groep individuen spreekt? Of geeft hij een algemeen principe om al zijn discipelen te leiden? Al zijn discipelen zijn zijn slaven.

Als u denkt dat het laatste het geval is, waarom zou de gelijkenis van de getrouwe en discrete slaaf dan anders zijn? Wat zal hij vinden als hij ieder van ons individueel beoordeelt? Als we de kans krijgen om een ​​medeslaaf te voeden die geestelijk, of emotioneel, of zelfs fysiek leed, en dit nalaat, zal hij ons - jij en ik - beschouwen als trouw en discreet met wat hij ons heeft gegeven. Jezus heeft ons gevoed. Hij geeft ons voedsel. Maar zoals de broden en de vissen die Jezus gebruikte om de menigte te voeden, kan het geestelijke voedsel dat we ontvangen ook door geloof worden vermenigvuldigd. We eten dat voedsel zelf, maar er blijft wat over om met anderen te delen.

Als we onze broeders en zusters door de cognitieve dissonantie zien gaan die we zelf waarschijnlijk hebben meegemaakt - terwijl we ze zien ontwaken voor de realiteit van de organisatie en de volledige omvang van het bedrog dat al zo lang is gepleegd - zullen we moedig genoeg zijn en genoeg gewillig om hen te helpen, zodat ze hun geloof in God niet verliezen? Kunnen we een versterkende kracht zijn? Zal ieder van ons bereid zijn hen het voedsel op het juiste moment te geven?

Hebt u geen geweldig gevoel van vrijheid ervaren toen u het Besturende Lichaam als Gods communicatiekanaal uitschakelde en met Hem begon te verhouden zoals een kind dat doet met zijn vader? Met Christus als onze enige middelaar, zijn we nu in staat om het soort relatie te ervaren waar we als Getuigen altijd al naar verlangden, maar dat altijd buiten ons bereik leek.

Willen we niet hetzelfde voor onze broeders en zusters van Getuigen?

Dat is de waarheid die we moeten meedelen aan al diegenen die wakker worden of binnenkort zullen beginnen te ontwaken als gevolg van deze radicale veranderingen in de organisatie. Het is waarschijnlijk dat hun ontwaken moeilijker zal zijn dan het onze, omdat het velen ongewild zal worden opgedrongen vanwege de kracht van de omstandigheden, van een realiteit die niet langer kan worden ontkend of met oppervlakkige redenering kan worden verklaard.

Wij kunnen er voor ze zijn. Het is een groepsinspanning.

Wij zijn de kinderen van God. Onze ultieme rol is de verzoening van de mensheid terug in de familie van God. Beschouw dit als een trainingssessie.

 

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    11
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x