In onze eerste artikel, hebben we de Adad-Guppi Stele, een historisch document dat de Watchtower-theorie van mogelijke hiaten in de gevestigde lijn van Nieuw-Babylonische koningen snel vernietigt.

Voor het volgende stuk primair bewijs zullen we kijken naar de planeet Saturnus. Dit artikel zal ons helpen te begrijpen hoe de positie van Saturnus aan de hemel gemakkelijk kan worden gebruikt om de periode vast te stellen waarin Jeruzalem werd verwoest.

In onze moderne tijd nemen we het meten van tijd als vanzelfsprekend aan. We kunnen gemakkelijk vergeten dat alle technologie is gebaseerd op de beweging van een planetair lichaam, met name onze aarde. Een jaar is de tijd die de aarde nodig heeft om een ​​volledige omwenteling rond de zon te maken. Een dag is de tijd die de aarde nodig heeft om een ​​volledige omwenteling om haar as te maken. De beweging van de planeten is zo consistent, zo betrouwbaar dat oude beschavingen de hemel gebruikten als een hemelse kalender, een kompas, een klok en een kaart. Vóór gps kon de kapitein van een schip overal op aarde navigeren met alleen een uurwerk en de nachtelijke hemel om hem te leiden.

De Babyloniërs waren experts in astronomie. Gedurende vele eeuwen hebben ze nauwkeurige planetaire, zonne- en maanbewegingen en verduisteringen geregistreerd. De combinatie van deze planetaire posities vergrendelt ze in een absolute tijdlijn die we nauwkeurig kunnen traceren. Elke combinatie is zo uniek als een menselijke vingerafdruk of een lotnummer.

Denk aan een chronologische lijst van 12 lotnummers die op specifieke datums in een bepaald jaar zijn gewonnen. Wat zijn de kansen dat exact dezelfde nummers ooit weer op verschillende datums verschijnen?

Zoals we in de eerste artikel, is ons doel hier om het tweedelige artikel met de titel: "Wanneer werd het oude Jeruzalem verwoest?" te gebruiken, gepubliceerd in de uitgave van oktober en november 2011 van de Wachttoren om duidelijk aan te tonen dat de uitgevers over alle informatie beschikten die nodig was om de waarheid te onthullen dat ze rond 607 vGT de hele tijd ongelijk hadden gehad, maar er toch voor kozen het te negeren en een schadelijke valse leer voort te zetten.

Laten we daarom eens kijken hoe de locatie van Saturnus kan worden gebruikt om de datering van het 37e regeringsjaar van Nebukadnezar vast te stellen. Waarom is dat van belang? Het is van belang, want volgens Jeremia 52:12: “In de vijfde maand, op de tiende van de maand, dat wil zeggen in de 19e jaar van koning Nebukadnezar, de koning van Babylon, werd Jeruzalem verwoest. De belegering duurde meer dan een jaar (Jeremia 52: 4, 5). Jeremia kreeg een visioen in het 18e jaar van Nebukadnezars regering terwijl de stad belegerd werd (Jeremia 32: 1, 2). Jeruzalem's vernietiging.

U kunt er zeker van zijn dat als astronomische gegevens naar 607 v.Chr. Wijzen, de Wachttoren artikel zou er helemaal overheen zijn. Toch wordt er helemaal geen melding gemaakt van de positie van Saturnus. Ze negeren dit waardevolle bewijs volledig. Waarom?

Laten we naar het bewijs kijken, zullen we?

VAT 4956 is een nummer dat is toegewezen aan een bepaald kleitablet dat astronomische gegevens beschrijft met betrekking tot het 37ste jaar van Nebukadnezars regering.

De eerste twee regels van de vertaling van deze tablet lezen:

  1. Jaar 37 van Nebukadnezar, koning van Babylon. Maand I. (de 1st [5] waarvan identiek was aan) de 30th [6] (van de voorafgaande maand)[7], de maan werd zichtbaar achter het Bull of Hemel[8]; [zonsondergang tot maansondergang:]…. [….][9]
  2. Saturnus stond voor de zwaluw.[10], [11] de 2nd,[12] in de ochtend strekte een regenboog zich uit in het westen. Nacht van de 3rd,[13] de maan was 2 el voor [....][14]

Lijn twee vertelt ons dat "Saturnus voor de zwaluw was" (het gebied van de nachtelijke hemel dat tegenwoordig Vissen heet).

Saturnus is veel verder van onze zon verwijderd dan de aarde, en dus duurt het veel langer om een ​​volledige baan te voltooien. Een enkele baan is in feite ongeveer 29.4 aardse jaren.

Onze moderne klokken zijn onderverdeeld in 12 uur. Waarom 12? We hadden 10 uur dagen en 10 uur nachten kunnen hebben, waarbij elk uur uit 100 minuten bestond en elke minuut verdeeld in 100 seconden. Inderdaad, we hadden onze dagen kunnen verdelen in segmenten van elke gewenste lengte, maar 12 was waar de tijdwaarnemers lang geleden over besloten.

De oude astronomen verdeelden de hemel ook in 12 segmenten die bekend staan ​​als sterrenbeelden. Ze zagen bekende sterpatronen en dachten dat deze op dieren leken en noemden ze daarom dienovereenkomstig.

Terwijl Saturnus rond de zon draait, lijkt hij door al deze 12 sterrenbeelden te bewegen. Net zoals de uurwijzer van een klok een uur nodig heeft om door elk van de twaalf cijfers op de klok te lopen, zo doet Saturnus er ongeveer 2.42 jaar over om door elk sterrenbeeld te bewegen. Dus als Saturnus werd waargenomen in Vissen - aan de bovenkant van onze hemelse klok - in het 37e jaar van Nebukadnezar, zou het daar gedurende bijna drie decennia niet meer verschijnen.

Zoals we eerder hebben opgemerkt, moet je je, gezien de precisie waarmee we gebeurtenissen kunnen dateren op basis van planetaire bewegingsgegevens, afvragen waarom zo'n belangrijk feit is weggelaten. Alles dat 607 vGT categorisch zou bewijzen als de datum van de verwoesting van Jeruzalem, zou zeker vooraan en in het centrum van de Uitkijktoren artikel.

Aangezien we precies weten waar Saturnus zich vandaag de dag bevindt - u kunt dat zelfs met het blote oog verifiëren - hoeven we alleen maar de getallen achteruit te laten lopen in orbitale segmenten van 29.4 jaar. Dat is natuurlijk vervelend. Zou het niet mooi zijn als we software hadden om dat voor ons te doen met de precisie die een computer kan bieden? De november Uitkijktoren artikel noemt een stukje software dat ze hebben gebruikt voor hun berekeningen. Als ze een berekening maakten over de baan van Saturnus, maken ze er geen melding van, hoewel het moeilijk voor te stellen is dat ze dat niet zouden hebben gedaan in de hoop 607 als de datum vast te stellen.

Gelukkig hebben we ook toegang tot een prachtig softwareprogramma dat kan worden gedownload en uitgevoerd op een smartphone of tablet. Het heet SkySafari 6 Plus en is beschikbaar op internet of in de Apple- en Android-winkels. Ik zou je aanraden het zelf te downloaden, zodat je je eigen onderzoek kunt doen. Zorg ervoor dat u de “Plus” -versie of hoger krijgt, aangezien de goedkoopste versie geen berekeningen toestaat in jaren voor Christus.

Hier is een screenshot van de instellingen die zijn gebruikt voor ons eigen onderzoek:

De locatie is Bagdad, Irak, dicht bij waar het oude Babylon zich bevond. De datum is 588 voor Christus. De Horizon & Sky is verborgen om het gemakkelijker te maken om de achtergrondconstellaties te zien.

Laten we nu eens kijken of de datum van 588 overeenkomt met wat de Babylonische astronomen hebben opgetekend voor de positie van Saturnus tijdens het 37e jaar van Nebukadnezar. Bedenk dat ze zeiden dat het verschijnt voor de zwaluw, die tegenwoordig bekend staat als Vissen, "de vis".

Hier is de schermopname:

Zoals we hier zien, zat Saturnus in Kreeft (Latijn voor krab).

Als we naar de bovenstaande kaart kijken die de 12 sterrenbeelden laat zien, zien we dat Saturnus door Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok en Waterman zou moeten bewegen voordat hij Vissen of de Zwaluw bereikt. Dus als we 20 jaar optellen en uitgaan van de datum die volgens de archeologen Nebukadnezars 37ste jaar was, 568, waar is Saturnus dan?

En daar hebben we Saturnus in Vissen, precies waar de Babylonische astronomen zeiden dat het in het 37e jaar van Nebukadnezars regering was. Dat zou betekenen dat zijn 19e jaar tussen 587/588 zou vallen, zoals de archeologen beweren. Volgens Jeremia verwoestte Nebukadnezar Jeruzalem.

Waarom zou de organisatie deze informatie aan ons onthouden?

In het November uitzending op tv.jw.org vertelde Gerrit Losch, lid van het Besturende Lichaam ons dat “Lying houdt in dat je iets onjuists zegt tegen iemand die het recht heeft de waarheid over een kwestie te kennen. Maar er is ook iets dat een halve waarheid wordt genoemd.We moeten dus open en eerlijk met elkaar praten, geen stukjes informatie achterhouden die de perceptie van de luisteraar zou kunnen veranderen of hem zou kunnen misleiden.

Zou u denken dat het voor ons achterhouden van deze essentiële astronomische gegevens die het jaar van de vernietiging van Jeruzalem aangeven, neerkomt op "het achterhouden van stukjes informatie die de perceptie zouden kunnen veranderen" die we hebben rond 607 vGT en 1914 nC? Spreekt de organisatie, door middel van haar belangrijkste onderwijsinstrument, "openlijk en eerlijk" met ons?

We kunnen dit excuseren als een fout die is gemaakt vanwege onvolmaaktheid. Maar bedenk, Gerrit Losch definieerde wat een leugen is. Als een ware christen een fout maakt, is de juiste handelwijze deze te erkennen en te corrigeren. Maar hoe zit het met iemand die beweert een ware christen te zijn die weet dat iets waar is en toch die waarheid verbergt om een ​​valse leerstelling te bestendigen? Hoe noemt Gerrit Losch dat?

Wat zou de motivatie voor een dergelijke actie zijn?

We moeten in gedachten houden dat het vastleggen van 607 vGT als het jaar van de vernietiging van Jeruzalem de hoeksteen is van de doctrine van 1914. Verplaats de datum naar 588, en de berekening voor het begin van de laatste dagen verplaatst naar 1934. Ze verliezen de Eerste Wereldoorlog, de Spaanse griep en de hongersnoden veroorzaakt door de oorlog als onderdeel van hun "samengestelde teken". Erger nog, ze kunnen niet langer aanspraak maken op 1919 als het jaar dat Christus Jezus hen als de Getrouwe en Discrete Slaaf heeft aangesteld (Matteüs 24: 45-47). Zonder die aanstelling in 1919 kunnen ze geen aanspraak maken op het recht om in de naam van God gezag uit te oefenen over Christus 'kudde. Ze hebben daarom een ​​krachtig gevestigd belang bij het ondersteunen van de leer van 1914. Toch is het moeilijk voor te stellen dat mannen die je je hele leven hebt gewaardeerd, in staat zouden zijn om willens en wetens zo'n kolossaal bedrog te plegen. Niettemin kijkt een kritische denker naar het bewijs en laat hij niet toe dat emotie zijn denken vertroebelt.

(Zie voor een grondige analyse van de leer van 1914 1914 - Een litanie van veronderstellingen.)

Aanvullend bewijs

Er is nog een ander bewijs dat ze hebben achtergehouden. Zoals we in het vorige artikel hebben gezien, hebben ze ons nodig om te geloven dat er een kloof van twintig jaar is in de tijdlijn van de koningen van Babylon. Die veronderstelde kloof stelt hen in staat de datum van de vernietiging van Jeruzalem terug te brengen naar 20. Ze beweren dat er 607 jaar aan informatie ontbreekt in het geschreven verslag. In het laatste artikel hebben we aangetoond dat zo'n kloof niet bestaat. Tonen de astronomische gegevens ook de afwezigheid van een dergelijke kloof aan? Hier is de lijst van twee voorgangers van Nebukadnezar.

koning Aantal jaren Regnale periode
Kandalanu 22 jaar 647 - 626 BCE
Nabopolassar 21 jaar 625 - 605 BCE
Nebucadnezar 43 jaar 604 - 562 BCE

Deze namen en datums zijn vastgesteld door de 'Saturn Tablet (British Museum Index BM 76738 + BM 76813) die is gevonden in een boek geschreven door NW Swerdlow, getiteld, Oude astronomie en hemelse waarzeggerij, hoofdstuk 3, "Babylonische observaties van Saturnus".[I]

Regel 2 van deze tablet vermeldt dat in Jaar 1, maand 4, dag 24 van het bewind van Kandalanu, Saturnus zich vóór het Krab-sterrenbeeld bevond.

Aan de hand van de gegevens van deze tablet en de geregistreerde jaren van het bewind van elke koning, kunnen we zien dat de astronomische gegevens blijven overeenkomen met de posities van Saturnus helemaal terug tot koning Kandalanu die in 647 vGT begon te regeren.

Deze tweede bevestiging, na het bewijs uit ons laatste artikel, behandelt een een-tweetje in de fictie van de Organisatie over een kloof van twintig jaar. Dit is ongetwijfeld de reden waarom dit bewijs nooit zijn weg vond naar het tweedelige artikel uit 20.

Het argument van het Wachttorengenootschap onderzoeken

Op pagina 25 van de uitgave van november 2011 vinden we dit argument in het voordeel van 607 BCE:

Naast de bovengenoemde eclips zijn er 13 sets maanobservaties op de tablet en 15 planetaire observaties. Deze beschrijven de positie van de maan of planeten ten opzichte van bepaalde sterren of sterrenbeelden.18 

Vanwege de superieure betrouwbaarheid van de maanposities hebben onderzoekers deze 13 sets maanposities zorgvuldig geanalyseerd op VAT 4956. 

Waarom gaan ze voor maanposities boven planetaire waarnemingen? Volgens voetnoot 18: 'Hoewel het spijkerschriftteken voor de maan duidelijk en ondubbelzinnig is, enkele tekens voor de namen van de planeten en hun standpunten zijn onduidelijk. "

De vertrouwende lezer zal waarschijnlijk niet opmerken dat er niet wordt vermeld welke "tekens voor de namen van de planeten ... onduidelijk zijn". Bovendien wordt ons niet verteld wie de onderzoekers zijn die de "13 sets maanposities" zorgvuldig hebben geanalyseerd. Om er zeker van te zijn dat er geen vooringenomenheid is, moeten deze onderzoekers geen band hebben met de organisatie. Bovendien, waarom delen ze de details van hun onderzoek niet zoals we hier in dit artikel hebben gedaan, zodat de lezers van de Wachttoren kunnen de bevindingen zelf verifiëren?

Ze maken bijvoorbeeld deze claim vanaf het tweede Uitkijktoren artikel:

"Hoewel niet al deze sets maanposities overeenkomen met het jaar 568/567 v.Chr., Komen alle 13 sets overeen met de berekende posities voor 20 jaar eerder, voor het jaar 588/587 v.Chr." (P. 27)

We hebben deze twee al gezien Uitkijktoren artikelen waarin harde archeologische en astronomische gegevens en primair bronbewijs zijn weggelaten of verkeerd zijn voorgesteld. Gerrit Losch zei in de eerder aangehaalde video: "Leugens en halve waarheden ondermijnen vertrouwen. Een Duits spreekwoord zegt: "Wie eenmaal liegt, wordt niet geloofd, ook al zegt hij de waarheid."

Gezien het feit dat ze nauwelijks van ons kunnen verwachten dat we nu alles wat ze schrijven als evangeliewaarheid beschouwen. We moeten dingen zelf controleren om te zien of ze ons de waarheid vertellen of ons misleiden. Het is misschien wel een uitdaging voor degenen onder ons die als Getuigen zijn opgevoed om te geloven dat het leiderschap van de Organisatie in staat zou kunnen zijn tot opzettelijk bedrog, maar de feiten die we al hebben ontdekt, maken het moeilijk om de andere kant op te kijken. Daarom zullen we in een toekomstig artikel de tijd nemen om hun bewering te onderzoeken om te zien of de maangegevens inderdaad wijzen op 588 versus 586 v.Chr.

____________________________________________________________

[I] Gebruik https://www.worldcat.org/ om dit boek in uw plaatselijke bibliotheek te vinden.

[Ii]http://www.adamoh.org/TreeOfLife.wan.io/OTCh/VAT4956/VAT4956ATranscriptionOfItsTranslationAndComments.htm

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    31
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x