In onze eerste artikel, hebben we de Adad-Guppi Stele, een historisch document dat Watchtower's theorie van mogelijke hiaten in de gevestigde lijn van Neo-Babylonische koningen snel vernietigt.

Voor het volgende stuk primair bewijs zullen we kijken naar de planeet Saturnus. Dit artikel zal ons helpen te begrijpen hoe de positie van Saturnus aan de hemel gemakkelijk kan worden gebruikt om de periode vast te stellen waarin Jeruzalem werd vernietigd.

In onze moderne tijd nemen we het meten van tijd als vanzelfsprekend aan. We kunnen gemakkelijk vergeten dat alle technologie gebaseerd is op de beweging van een planetair lichaam, in het bijzonder onze aarde. Een jaar is de tijd die de aarde nodig heeft om een ​​volledige revolutie rond de zon te maken. Een dag is de tijd die de aarde nodig heeft om een ​​volledige revolutie rond haar as te maken. De beweging van de planeten is zo consistent, zo betrouwbaar, dat oude beschavingen de hemel gebruikten als een hemelse kalender, een kompas, een klok en een kaart. Vóór GPS kon een kapitein overal op aarde navigeren met alleen een uurwerk en de nachthemel om hem te begeleiden.

De Babyloniërs waren experts in astronomie. Gedurende vele eeuwen registreerden ze precieze planetaire, zonne- en maanbewegingen en eclipsen. De combinatie van deze planetaire posities vergrendelt ze in een absolute tijdlijn die we met precisie kunnen achterhalen. Elke combinatie is zo uniek als een menselijke vingerafdruk of een lotnummer.

Denk aan een chronologische lijst van 12 lotnummers die op specifieke datums in een bepaald jaar zijn gewonnen. Wat zijn de kansen dat exact dezelfde nummers ooit weer op verschillende datums verschijnen?

Zoals we in de eerste artikel, ons doel hier is om het tweedelige artikel te gebruiken, getiteld: "Wanneer werd het oude Jeruzalem vernietigd?", gepubliceerd in de oktober- en november 2011-uitgaven van de Wachttoren om duidelijk aan te tonen dat de uitgevers over alle informatie beschikten die nodig was om de waarheid te onthullen dat ze rond 607 vGT de hele tijd ongelijk hadden gehad, maar er toch voor kozen het te negeren en een schadelijke valse leer voort te zetten.

Laten we hier eens kijken hoe de locatie van Saturnus kan worden gebruikt om de datering van het 37e regeringsjaar van Nebukadnessar vast te stellen. Waarom is dat belangrijk? Het doet ertoe, omdat volgens Jeremia 52:12: “In de vijfde maand, op de tiende dag van de maand, dat wil zeggen in de 19e jaar van koning Neb · u · chad · nezʹzar de koning van Babylon ”Jeruzalem werd vernietigd. Het beleg duurde meer dan een jaar (Jeremia 52: 4, 5). Jeremia kreeg een visioen in het 18e jaar van de regering van Nebukadnezar terwijl de stad belegerd werd (Jeremia 32: 1, 2) Dus, als we het 37e jaar van Nebukadnezar nauwkeurig kunnen vaststellen, is het een gemakkelijke aftrekking om het jaar van aankomst aan te komen Jeruzalem's vernietiging.

U kunt er zeker van zijn dat als astronomische gegevens naar 607 v.Chr. Wijzen, de Wachttoren artikel zou er helemaal over zijn. Toch wordt helemaal niets gezegd over de positie van Saturnus. Ze negeren dit waardevolle bewijs volledig. Waarom?

Laten we naar het bewijs kijken, zullen we?

BTW 4956 is een nummer toegewezen aan een bepaald kleitablet dat astronomische gegevens beschrijft met betrekking tot het 37e jaar van het bewind van Nebukadnessar.

De eerste twee regels van de vertaling van deze tablet lezen:

  1. Jaar 37 van Nebukadnezar, koning van Babylon. Maand I. (de 1st [5] waarvan identiek was aan) de 30th [6] (van de voorafgaande maand)[7], de maan werd zichtbaar achter de Bull of Hemel[8]; [zonsondergang tot maansondergang:]…. [….][9]
  2. Saturnus stond tegenover de zwaluw.[10], [11] de 2nd,[12] in de ochtend strekte een regenboog zich uit in het westen. Nacht van de 3rd,[13] de maan was 2 el voor [....][14]

Regel twee vertelt ons dat “Saturnus voor de zwaluw was” (het gebied van de nachthemel dat tegenwoordig Vissen wordt genoemd.)

Saturnus is veel verder van onze zon dan de aarde, en dus duurt het veel langer om een ​​volledige baan te voltooien. Een enkele baan is in feite ongeveer 29.4 aardse jaren.

Onze moderne klokken zijn verdeeld in 12 uur. Waarom 12? We hadden 10 uur per dag en 10 uur per nacht kunnen hebben, waarbij elk uur elk uit 100 minuten bestond en elke minuut verdeeld in 100 seconden. Inderdaad, we hadden onze dagen kunnen opdelen in segmenten van elke lengte die we hebben gekozen, maar 12 was wat de tijdwaarnemers lang geleden tot rust kwamen.

De oude astronomen verdeelden de hemel ook in 12 segmenten die sterrenbeelden worden genoemd. Ze zagen bekende sterpatronen en dachten dat deze op dieren leken en noemden ze daarom dienovereenkomstig.

Terwijl Saturnus om de zon draait, lijkt het door alle 12 van deze sterrenbeelden te bewegen. Net zoals de uurwijzer van een klok een uur nodig heeft om door elk van de twaalf cijfers op de klok te bewegen, zo duurt Saturnus ongeveer 2.42 jaar om door elk sterrenbeeld te bewegen. Dus als Saturnus in Vissen werd waargenomen - bovenaan onze hemelse klok - in het 37e jaar van Nebukadnezar, zou het daar bijna drie decennia niet meer verschijnen.

Zoals we eerder hebben opgemerkt, moet je je afvragen waarom zo'n belangrijk feit is weggelaten, gezien de precisie waarmee we gebeurtenissen op basis van gegevens over planetaire bewegingen kunnen dateren. Zeker, alles wat categorisch 607 v.Chr. Zou bewijzen als de datum van de verwoesting van Jeruzalem, zou voor en midden van de stad zijn geweest Uitkijktoren artikel.

Omdat we precies weten waar Saturnus vandaag is - u kunt zelfs met het blote oog verifiëren - is het enige dat we hoeven te doen de cijfers achterwaarts draaien in 29.4 jaar orbitale segmenten. Dat is natuurlijk vervelend. Zou het niet mooi zijn als we een stukje software hadden om dat voor ons te doen met het soort precisie dat een computer kan bieden? De november Uitkijktoren artikel vermeldt een stukje software dat ze voor hun berekeningen hebben gebruikt. Als ze een berekening op de baan van Saturnus hadden uitgevoerd, maken ze er geen melding van, hoewel het moeilijk voor te stellen is dat ze dat niet zouden hebben gedaan in de hoop 607 als datum vast te stellen.

Gelukkig hebben we ook toegang tot een prachtig softwareprogramma dat kan worden gedownload en uitgevoerd op een smartphone of tablet. Het heet SkySafari 6 Plus en is beschikbaar op internet of in de Apple- en Android-winkels. Ik zou je aanraden het zelf te downloaden, zodat je je eigen onderzoek kunt uitvoeren. Zorg ervoor dat u de “Plus” -versie of hoger krijgt, omdat de goedkoopste versie geen berekeningen toestaat voor jaren vóór Christus.

Hier is een screenshot van de instellingen die worden gebruikt voor ons eigen onderzoek:

De locatie is Bagdad, Irak, dicht bij het oude Babylon. De datum is 588 v.Chr. De Horizon & Sky zijn verborgen om het gemakkelijker te maken om de achtergrondconstellaties te zien.

Laten we nu kijken of de datum van 588 een overeenkomst oplevert met wat de Babylonische astronomen hebben vastgelegd voor de positie van Saturnus in het 37e jaar van Nebukadnezar. Vergeet niet dat ze zeiden dat het voor de zwaluw verschijnt, die tegenwoordig bekend staat als Vissen, 'de vis'.

Hier is de schermopname:

Zoals we hier zien, zat Saturnus in Kreeft (Latijn voor krab).

Kijkend naar de bovenstaande grafiek met de 12 sterrenbeelden, zien we dat Saturnus door Leo, Maagd, Weegschaal, Scorpius, Boogschutter, Steenbok en Waterman moet bewegen voordat hij Vissen of de Zwaluw bereikt. Dus als we 20 jaar toevoegen en gaan met de datum die volgens de archeologen het 37e jaar van Nebukadnezar was, 568, waar is Saturnus?

En daar hebben we Saturnus in Vissen, precies waar de Babylonische astronomen zeiden dat het was in het 37e jaar van de regering van Nebukadnezar. Dat zou betekenen dat zijn 19e jaar tussen 587/588 zou vallen, net zoals de archeologen beweren. Volgens Jeremia vernietigde Nebukadnezar Jeruzalem.

Waarom zou de organisatie deze informatie aan ons onthouden?

In de November uitzending op tv.jw.org vertelde bestuurslid Gerrit Losch ons dat “Lying houdt in dat je iets verkeerds zegt tegen iemand die recht heeft op de waarheid over een kwestie. Maar er is ook iets dat een halve waarheid wordt genoemd ...We moeten dus open en eerlijk met elkaar praten, geen stukjes informatie achterhouden die de perceptie van de luisteraar zou kunnen veranderen of hem zou kunnen misleiden.

Zou je denken dat het achterhouden van deze vitale astronomische gegevens die ons het jaar van de verwoesting van Jeruzalem aangeeft, neerkomt op 'informatie achterhouden die de perceptie zou kunnen veranderen' we hebben ongeveer 607 v.Chr. En 1914 CE? Spreekt de organisatie via haar belangrijkste leerinstrument 'open en eerlijk' met ons?

We kunnen dit verontschuldigen als een fout gemaakt door imperfectie. Maar onthoud, Gerrit Losch definieerde wat een leugen is. Wanneer een ware christen een fout maakt, is de juiste manier van handelen om het te erkennen en te corrigeren. Maar hoe zit het met iemand die beweert een ware christen te zijn die weet dat iets waar is en toch die waarheid verbergt om een ​​valse leer te bestendigen. Hoe noemt Gerrit Losch dat?

Wat zou de motivatie voor een dergelijke actie zijn?

We moeten niet vergeten dat het vastzetten van 607 vGT als het jaar van de verwoesting van Jeruzalem de hoeksteen is van de doctrine van 1914. Verplaats de datum naar 588, en de berekening voor het begin van de laatste dagen verplaatst naar 1934. Ze verliezen de Eerste Wereldoorlog, de Spaanse Influenza en de hongersnoden veroorzaakt door de oorlog als onderdeel van hun "samengestelde teken". Erger nog, ze kunnen niet langer 1919 claimen als het jaar dat Christus Jezus hen als de getrouwe en discrete slaaf heeft aangesteld (Mattheüs 24: 45-47). Zonder die benoeming in 1919 kunnen ze geen aanspraak maken op het recht om autoriteit uit te oefenen in de naam van God over de kudde van Christus. Ze hebben daarom een ​​krachtig gevestigd belang bij het ondersteunen van de doctrine van 1914. Toch is het moeilijk voor te stellen dat mannen die je je hele leven hebt geacht, in staat zouden zijn om bewust zo'n kolossale misleiding te plegen. Desalniettemin kijkt een kritische denker naar het bewijs en laat emotie zijn denken niet vertroebelen.

(Zie voor een grondige analyse van de leer van 1914 1914 - Een litanie van veronderstellingen.)

Aanvullend bewijs

Er is nog een ander bewijs dat ze hebben achtergehouden. Zoals we in het vorige artikel zagen, hebben ze ons nodig om het geloof te accepteren dat er een kloof van 20 jaar is in de tijdlijn van de koningen van Babylon. Die vermeende kloof stelt hen in staat om de datum van de verwoesting van Jeruzalem terug te brengen naar 607. Ze beweren dat er 20 jaar aan informatie ontbreekt in het schriftelijke dossier. In het laatste artikel hebben we aangetoond dat een dergelijke kloof niet bestaat. Laten de astronomische gegevens ook zien dat een dergelijke kloof ontbreekt? Hier is de lijst van twee voorgangers koningen van Nebukadnezar.

koning Aantal jaren Regnale periode
Kandalanu 22 jaar 647 - 626 v.Chr
Nabopolassar 21 jaar 625 - 605 v.Chr
Nebucadnezar 43 jaar 604 - 562 v.Chr

Deze namen en datums zijn vastgesteld door de 'Saturn Tablet (British Museum Index BM 76738 + BM 76813) die is gevonden in een boek geschreven door NW Swerdlow, getiteld, Oude astronomie en hemelse waarzeggerij, hoofdstuk 3, "Babylonische observaties van Saturnus".[I]

Regel 2 van deze tablet vermeldt dat in Jaar 1, maand 4, dag 24 van het bewind van Kandalanu, Saturnus zich vóór het Krab-sterrenbeeld bevond.

Met behulp van de gegevens van deze tablet en de geregistreerde jaren van het bewind van elke koning, kunnen we zien dat de astronomische gegevens blijven overeenkomen met de posities van Saturnus helemaal terug naar koning Kandalanu die in 647 v.Chr. Begon te regeren.

Deze tweede bevestiging, na het bewijs uit ons laatste artikel, geeft een een-tweetje aan de fictie van de organisatie over een kloof van 20 jaar. Dit is ongetwijfeld de reden waarom dit bewijs nooit zijn weg heeft gevonden in het tweedelige artikel van 2011.

Het argument van het Wachttorengenootschap onderzoeken

Op pagina 25 van de uitgave van november 2011 vinden we dit argument in het voordeel van 607 BCE:

Naast de bovengenoemde eclips zijn er 13 sets maanobservaties op de tablet en 15 planetaire observaties. Deze beschrijven de positie van de maan of planeten ten opzichte van bepaalde sterren of sterrenbeelden.18

Vanwege de superieure betrouwbaarheid van de maanposities hebben onderzoekers deze 13 sets maanposities zorgvuldig geanalyseerd op VAT 4956.

Waarom kiezen ze voor maanposities boven planetaire observaties? Volgens voetnoot 18: 'Hoewel het spijkerschrift voor de maan duidelijk en ondubbelzinnig is, enkele tekens voor de namen van de planeten en hun posities zijn onduidelijk. “

De vertrouwende lezer zal waarschijnlijk niet opmerken dat er geen melding wordt gemaakt van welke "tekens voor de namen van de planeten ... onduidelijk zijn". Bovendien wordt ons niet verteld wie de onderzoekers zijn die de "13 sets maanposities" zorgvuldig hebben geanalyseerd. Om zeker te zijn dat er geen vooringenomenheid is, mogen deze onderzoekers geen band hebben met de organisatie. Waarom delen ze bovendien niet de details van hun onderzoek zoals we hier in dit artikel hebben gedaan, zodat de lezers van de Wachttoren kunnen de bevindingen zelf verifiëren?

Ze maken bijvoorbeeld deze claim vanaf het tweede Uitkijktoren artikel:

"Hoewel niet al deze sets maanposities overeenkomen met het jaar 568/567 BCE, komen alle 13 sets overeen met berekende posities voor 20 jaar eerder, voor het jaar 588/587 BCE" (P. 27)

We hebben deze twee al gezien Uitkijktoren artikelen waarin harde archeologische en astronomische gegevens en primaire bronnen zijn weggelaten of verkeerd zijn weergegeven. Gerrit Losch zei in de eerder geciteerde video: "Leugens en halve waarheden ondermijnen vertrouwen. Een Duits spreekwoord zegt: "Wie eenmaal liegt, wordt niet geloofd, ook al zegt hij de waarheid."

Gezien dat, kunnen ze nauwelijks van ons verwachten dat we alles wat ze schrijven als evangeliewaarheid beschouwen. We moeten dingen zelf controleren om te zien of ze ons de waarheid vertellen of ons misleiden. Het is misschien een uitdaging voor degenen onder ons die als Getuigen zijn opgevoed om te geloven dat het leiderschap van de Organisatie in staat zou kunnen zijn tot opzettelijk bedrog, maar de feiten die we al hebben ontdekt, maken het moeilijk om de andere kant op te kijken. Gezien dat, zullen we in een toekomstig artikel de tijd nemen om hun claim te onderzoeken om te zien of de maangegevens inderdaad wijzen op 588 versus 586 v.Chr.

____________________________________________________________

[I] Gebruik https://www.worldcat.org/ om dit boek in uw plaatselijke bibliotheek te vinden.

[Ii]http://www.adamoh.org/TreeOfLife.wan.io/OTCh/VAT4956/VAT4956ATranscriptionOfItsTranslationAndComments.htm

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.