Matteüs 24, deel 8: de spil uit de leer van 1914 onderzoeken

by | 18-2020-XNUMX | 1914, Het onderzoeken van Matthew 24 Series, Video's | 8 reacties

Hallo en welkom bij deel 8 van onze bespreking van Mattheüs 24. Tot nu toe hebben we in deze reeks video's gezien dat alles wat Jezus voorspelde zijn vervulling had in de eerste eeuw. Jehovah's Getuigen zouden het echter niet eens zijn met die beoordeling. In feite concentreren ze zich op één zin die Jezus uitsprak om hun overtuiging te ondersteunen dat de profetie een belangrijke, hedendaagse vervulling heeft. Het is een uitdrukking die alleen in het verslag van Lucas voorkomt. Zowel Mattheüs als Marcus slagen er niet in om het op te schrijven, noch wordt het ergens anders in de Schrift gevonden.

Een enkele zin, die de basis vormt voor hun leerstelling van de onzichtbare tegenwoordigheid van Christus in 1914. Hoe belangrijk is hun interpretatie van deze enkele zin? Hoe belangrijk zijn wielen voor uw auto?

Laat ik het zo zeggen: weet je wat een spil is? Een spil is een klein stukje metaal dat door een gat in de as van een voertuig gaat, zoals een wagen of een wagen. Het is wat de wielen ervan weerhoudt los te komen. Hier is een afbeelding die laat zien hoe een spil werkt.

Wat ik bedoel is dat de zin of het vers in kwestie als een spil; schijnbaar onbeduidend, maar het is het enige dat het wiel vasthoudt om los te komen. Als de interpretatie van dit vers door het Besturende Lichaam verkeerd is, vallen de wielen van hun religieuze overtuiging af. Hun wagen komt tot stilstand. De basis voor hun overtuiging dat zij de uitverkorenen van God zijn, houdt op te bestaan.

Ik zal je niet langer in spanning houden. Ik heb het over Lucas 21:24 dat luidt:

'En zij zullen vallen door de scherpte van het zwaard en gevangengenomen worden in alle natiën; en Jeruzalem zal door de natiën worden vertrapt totdat de bestemde tijden van de natiën zijn vervuld.'(Lucas 21:24 NWT)

Je denkt misschien dat ik overdrijf. Hoe kan een hele religie afhangen van de interpretatie van dit enkele vers?

Laat me u antwoorden door u dit te vragen: hoe belangrijk is 1914 voor Jehovah's Getuigen?

De beste manier om dat te beantwoorden, is door na te denken over wat er zou gebeuren als je het zou wegnemen. Als Jezus dat niet deed't in 1914 onzichtbaar komt om op de troon van David te zitten in het koninkrijk der hemelen, dan is er geen basis om te beweren dat de laatste dagen in dat jaar begonnen. Er is ook geen basis voor het overlappende generatie-geloof, aangezien dat afhangt van het feit of het eerste deel van die generatie in 1914 leeft. Maar het's veel meer dan dat. Getuigen geloven dat Jezus zijn inspectie van het christendom in 1914 begon en in 1919 had hij geconcludeerd dat alle andere religies vals waren en dat alleen de Bijbelonderzoekers die later bekend werden als Jehovah's Getuigen kregen goddelijke goedkeuring. Als gevolg hiervan benoemde hij het Besturende Lichaam in 1919 tot zijn trouwe en beleidvolle slaaf en sindsdien zijn zij Gods enige communicatiekanaal voor christenen geweest.

Dat alles verdwijnt als 1914 een valse leer blijkt te zijn. Het punt dat we hier maken is dat de hele leer van 1914 afhangt van een bepaalde interpretatie van Lukas 21:24. Als die interpretatie verkeerd is, is de leerstelling verkeerd, en als de leerstelling verkeerd is, dan is er voor Jehovah's Getuigen geen basis om te beweren dat ze Gods enige ware organisatie op aarde zijn. Sla die ene domino omver en ze vallen allemaal naar beneden.

Getuigen worden gewoon een andere groep goedbedoelende, maar misleide gelovigen die mannen volgen in plaats van God. (Matteüs 15: 9)

Om uit te leggen waarom Lukas 21:24 zo kritisch is, moeten we iets begrijpen van de berekening die werd gebruikt om tot 1914 te komen. Daarvoor moeten we naar Daniël 4 gaan waar we lezen over Nebukadnezars droom van een grote boom die werd omgehakt en wiens stronk zeven keer gebonden was. Daniël legde de symbolen van deze droom uit en voorspelde dat koning Nebukadnezar gek zou worden en zijn troon zou verliezen voor een periode van zeven keer, maar aan het einde van de tijd zouden zijn geestelijke gezondheid en zijn troon aan hem worden hersteld. De les? Geen mens kan regeren zonder toestemming van God. Of zoals de NIV-Bijbel het stelt:

"De Allerhoogste is soeverein over alle koninkrijken op aarde en geeft ze aan iedereen die hij wil." (Daniël 4:32)

Getuigen geloven echter dat wat er met Nebukadnezar is gebeurd, een voorbode is van iets groters. Ze denken dat het ons een manier biedt om te berekenen wanneer Jezus als Koning zou terugkeren. Natuurlijk zei Jezus dat "niemand de dag of het uur kent". Hij zei ook dat 'hij zou terugkeren op een moment dat ze dachten dat het niet zo was'. Maar laten we niet 'spelen met de woorden van Jezus' als we dit handige kleine stukje wiskunde hebben om ons te leiden. (Mattheüs 24:42, 44; w68 8/15 blz. 500-501 pars.35-36)

(Zie het boek voor een gedetailleerde uitleg van de leer van 1914, Gods koninkrijk is dichterbij gekomen kerel. 14 p. 257)

We stuiten meteen op een probleem. Ziet u, om te zeggen dat wat er met Nebukadnezar is gebeurd, een grotere vervulling voorafgaat, is het creëren van wat een typische / antitypische vervulling wordt genoemd. Het boek Gods koninkrijk is dichterbij gekomen stelt “deze droom had een typische vervulling op Nebukadnezar toen hij zeven letterlijke 'tijden' (jaren) gek werd en op gras kauwde als een stier in het veld. '

Natuurlijk zou de grotere vervulling met betrekking tot Jezus 'vermeende troonsbestijging in 1914 een tegenbeeldige vervulling worden genoemd. Het probleem daarmee is dat het leiderschap van Getuigen onlangs antitypes of secundaire vervullingen verwierp als "verder gaan dan wat is geschreven". In wezen zijn ze in tegenspraak met hun eigen bron uit 1914.

Oprechte Jehovah's Getuigen hebben bij het Besturende Lichaam geschreven met de vraag of dit nieuwe licht betekent dat 1914 niet langer waar kan zijn, aangezien het afhangt van een tegenbeeldige vervulling. Als antwoord probeert de Organisatie dit ongemakkelijke gevolg van hun "nieuwe licht" te omzeilen door te beweren dat 1914 helemaal geen tegenbeeld is, maar slechts een secundaire vervulling.

Oh ja. Dat is volkomen logisch. Ze zijn helemaal niet hetzelfde. Zie je, een secundaire vervulling is wanneer iets dat in het verleden is gebeurd, iets vertegenwoordigt dat in de toekomst opnieuw zal gebeuren; terwijl een antitypische vervulling is wanneer iets dat in het verleden is gebeurd, iets vertegenwoordigt dat in de toekomst opnieuw zal gebeuren. Het verschil is voor iedereen duidelijk.

Maar laten we ze dat geven. Laat ze met woorden spelen. Het zal geen verschil maken als we eenmaal klaar zijn met Lucas 21:24. Het is de spil, en we staan ​​op het punt hem eruit te trekken en kijken hoe de wielen eraf vallen.

Om daar te komen, hebben we een beetje context nodig.

Voordat Charles Taze Russell zelfs maar werd geboren, nam een ​​adventist genaamd William Miller aan dat de zeven tijden uit Nebukadnezars droom zeven profetische jaren van elk 360 dagen vertegenwoordigden. Gegeven de formule van een dag voor een jaar, telt hij ze op om een ​​tijdspanne van 2,520 jaar te krijgen. Maar een tijdspanne is nutteloos als middel om de lengte van iets te meten, tenzij je een beginpunt hebt, een datum om vanaf te tellen. Hij bedacht 677 vGT, het jaar waarin hij geloofde dat koning Manasse van Juda door de Assyriërs was gevangengenomen. De vraag is: waarom? Van alle data die uit de geschiedenis van Israël kunnen worden gehaald, waarom die?

Daar komen we op terug.

Zijn berekening bracht hem naar 1843-44, het jaar waarin Christus zou terugkeren. Natuurlijk weten we allemaal dat Christus de arme Miller niet verplichtte en zijn volgelingen vervielen in ontgoocheling. Een andere adventist, Nelson Barbour, nam de berekening van 2,520 jaar over, maar veranderde het beginjaar in 606 vGT, het jaar waarin hij geloofde dat Jeruzalem was verwoest. Nogmaals, waarom dacht hij dat die gebeurtenis profetisch significant was? In ieder geval, met een beetje numerieke gymnastiek, bedacht hij 1914 als de grote verdrukking, maar plaatste de aanwezigheid van Christus 40 jaar eerder, in 1874. Nogmaals, Christus was niet verplicht door dat jaar te verschijnen, maar geen zorgen. Barbour was slimmer dan Miller. Hij veranderde eenvoudig zijn voorspelling van een zichtbare terugkeer naar een onzichtbare.

Het was Nelson Barbour die Charles Taze Russell helemaal enthousiast maakte over de bijbelse chronologie. De datum 1914 bleef het beginjaar van de grote verdrukking voor Russell en zijn volgelingen tot 1969, toen de leiders van Nathan Knorr en Fred Franz het verlieten voor een toekomstige datum. Getuigen bleven geloven dat 1874 het begin was van Christus 'onzichtbare tegenwoordigheid tot ver in het presidentschap van rechter Rutherford, toen het werd verplaatst naar 1914.

Maar dit alles - dit alles - berust op een beginjaar van 607 vGT. Want als je je 2,520 jaar niet vanaf een beginjaar kunt meten, kun je toch niet bij je einddatum 1914 komen?

Welke schriftuurlijke basis hadden William Miller, Nelson Barbour en Charles Taze Russell voor hun respectievelijke beginjaren? Ze gebruikten allemaal Lukas 21:24.

U kunt zien waarom we het een spilbijbel noemen. Zonder dit is er geen manier om een ​​startjaar voor de berekening vast te stellen. Geen beginjaar, geen eindjaar. Geen eindjaar, geen 1914. Geen 1914, geen Jehovah's Getuigen als Gods uitverkoren volk.

Als je geen jaar kunt vaststellen om je berekening uit te voeren, dan wordt het geheel een heel groot sprookje en een heel donker sprookje.

Maar laten we niet overhaast conclusies trekken. Laten we eens goed bekijken hoe de Organisatie Lukas 21:24 gebruikt voor hun berekening uit 1914 om te zien of hun interpretatie enige geldigheid heeft.

De sleutelzin is (van de Nieuwe Wereld Vertaling): “Jeruzalem zal worden vertrapt door de naties tot de bestemde tijden van de naties zijn vervuld. "

Het King James Version geeft dit weer: "Jeruzalem zal door de heidenen worden vertrapt, totdat de tijden van de heidenen worden vervuld."

Het Goed nieuws vertalen geeft ons: "de heidenen zullen Jeruzalem vertrappen totdat hun tijd om is."

Het Internationale standaardversie heeft: "Jeruzalem zal vertrappeld worden door de ongelovigen totdat de tijden van de ongelovigen vervuld zijn."

Je vraagt ​​je misschien af, hoe krijgen ze daaruit in vredesnaam een ​​startjaar voor hun berekening? Nou, het vereist een behoorlijk creatief jiggery-gokspel. Let op:

De theologie van Jehovah's Getuigen postuleert dat toen Jezus zei Jeruzalem, verwees hij niet echt naar de letterlijke stad ondanks de context. Nee, nee, nee, dom. Hij introduceerde een metafoor. Maar meer dan dat. Dit zou een metafoor zijn die voor zijn apostelen en alle discipelen verborgen zou blijven; inderdaad, van alle christenen door de eeuwen heen totdat Jehovah's Getuigen langskwamen aan wie de ware betekenis van de metafoor zou worden onthuld. Wat zeggen de Getuigen dat Jezus bedoelde met "Jeruzalem"?

"Het was een herstel van het koninkrijk van David, dat vroeger de scepter zwaaide in Jeruzalem, maar dat in 607 vGT omvergeworpen was door Nebukadnezar, de koning van Babylon. Dus wat er in het jaar 1914 GT plaatsvond, was het omgekeerde van wat er in 607 vGT plaatsvond. regeerde. " (Gods koninkrijk is dichterbij gekomen, hfst. 14 p. 259 par. 7)

Wat betreft het vertrappen, ze leren:

“Dat betekende in totaal 2,520 jaar (7 × 360 jaar). Zolang heersten de heidense naties over de hele wereld. Al die tijd hadden ze vertrapt aan de rechterkant van Gods Messiaanse koninkrijk om wereldheerschappij uit te oefenen. "(Gods koninkrijk is dichterbij gekomen, hfst. 14 p. 260 par. 8)

Daarom, de tijden van de heidenen verwijst naar een tijdsperiode die 2,520 jaar lang is, en die begon in 607 vGT toen Nebukadnezar Gods recht om wereldheerschappij uit te oefenen vertrapte, en eindigde in 1914 toen God dat recht terugnam. Natuurlijk kan iedereen de ingrijpende veranderingen op het wereldtoneel onderscheiden die plaatsvonden in 1914. Vóór dat jaar 'vertrapten de natiën het recht van Gods Messiaanse koninkrijk om wereldheerschappij uit te oefenen'. Maar hoe duidelijk is het sinds dat jaar geworden dat de natiën niet langer in staat zijn het recht van het Messiaanse koninkrijk om de wereldheerschappij uit te oefenen, met voeten te treden. Ja, de veranderingen zijn overal te zien.

Wat is hun basis om dergelijke beweringen te doen? Waarom concluderen ze dat Jezus niet spreekt over de letterlijke stad Jeruzalem, maar in plaats daarvan metaforisch spreekt over het herstel van het koninkrijk van David? Waarom concluderen zij dat de vertrapping niet van toepassing is op de letterlijke stad, maar op de naties die Gods recht op wereldheerschappij vertrappen? Waar halen ze inderdaad het idee vandaan dat Jehovah zelfs zou toestaan ​​dat de naties zijn recht om te regeren door zijn uitverkoren gezalfde, Jezus Christus, zouden vertrappen?

Klinkt dit hele proces niet als een schoolvoorbeeld van eisegesis? Om je eigen visie op de Schrift op te leggen? Waarom zou u voor de verandering de Bijbel niet voor zichzelf laten spreken?

Laten we beginnen met de uitdrukking "tijden van de heidenen". Het komt uit twee Griekse woorden: kairoi etnos, letterlijk "tijden van heidenen".  Etnos verwijst naar naties, heidenen, heidenen - in wezen de niet-joodse wereld.

Wat betekent deze zin? Normaal zouden we in andere delen van de Bijbel kijken waar het wordt gebruikt om een ​​definitie vast te stellen, maar dat kunnen we hier niet doen, omdat het nergens anders in de Bijbel voorkomt. Het wordt maar één keer gebruikt, en hoewel Mattheüs en Marcus hetzelfde antwoord behandelen dat onze Heer op de vraag van de discipelen heeft gegeven, neemt alleen Lucas deze specifieke uitdrukking op.

Laten we dat dus even laten en naar de andere elementen van dit vers kijken. Sprak Jezus metaforisch toen hij over Jeruzalem sprak? Laten we de context lezen.

'Maar als je het ziet Jeruzalem omringd door legers, dat weet je haar verlatenheid is dichtbij. Laat dan degenen die in Judea zijn naar de bergen vluchten, laat degenen die binnen zijn de stad ga weg, en laat degenen in het land wegblijven de stad. Want dit zijn de dagen van wraak, om alles te vervullen wat geschreven staat. Hoe ellendig zullen die dagen zijn voor zwangere en zogende moeders! Want er zal zijn grote nood op het land en toorn tegen dit volk. Ze zullen vallen door de scherpte van het zwaard en gevangen worden genomen in alle naties. En Jeruzalem zal door de heidenen vertrapt worden, totdat de tijden van de heidenen vervuld zijn. ' (Lucas 21: 20-24 BSB)

"Jeruzalem omringd door legers ”,“haar verlatenheid is nabij ”,“ ga weg de stad", "blijf uit de stad","Jeruzalem zal vertrapt worden '... is er hier iets dat suggereert dat Jezus, na zo letterlijk over de eigenlijke stad gesproken te hebben, plotseling en op onverklaarbare wijze midden in een zin overgaat op een symbolisch Jeruzalem?

En dan is er de werkwoordsvorm die Jezus gebruikt. Jezus was een meesterleraar. Zijn woordkeuze was altijd uiterst voorzichtig en duidelijk. Hij maakte geen onzorgvuldige grammaticale fouten of werkwoordsvormen. Als de tijden van de heidenen meer dan 600 jaar eerder waren begonnen, beginnend in 607 vGT, dan zou Jezus de toekomende tijd niet hebben gebruikt, nietwaar? Hij zou niet hebben gezegd dat “Jeruzalem zal zijn vertrapt ”, want dat zou op een toekomstige gebeurtenis duiden. Als de vertrapping aan de gang was sinds de Babylonische ballingschap, zoals Getuigen beweren, zou hij terecht hebben gezegd 'en Jeruzalem zal blijven vertrapt." Dit zou duiden op een proces dat aan de gang was en zich in de toekomst zou voortzetten. Maar dat zei hij niet. Hij sprak alleen over een toekomstige gebeurtenis. Kunt u zien hoe verwoestend dit is voor de leer van 1914? Getuigen hebben Jezus-woorden nodig om van toepassing te zijn op een gebeurtenis die al heeft plaatsgevonden, niet een die nog zal plaatsvinden in zijn toekomst. Toch ondersteunen zijn woorden een dergelijke conclusie niet.

Dus, wat betekenen "de tijden van de heidenen"? Zoals ik al zei, komt de zin maar één keer voor in de hele Bijbel, dus we zullen de context van Lucas moeten volgen om de betekenis ervan te bepalen.

Het woord voor heidenen (ethnos, waar we ons Engelse woord "etnisch" vandaan halen) wordt driemaal gebruikt in deze passage.

Joden worden gevangengenomen in alle ethnos of heidenen. Jeruzalem wordt vertrapt of vertrapt door de etnos. En dit vertrappen gaat door tot de tijden van de ethnos is voltooid. Dit vertrappelen is een toekomstige gebeurtenis, dus de tijden van de ethnos of heidenen begint in de toekomst en eindigt in de toekomst.

Vanuit de context lijkt het er dus op dat de tijden van de heidenen beginnen met het vertrappen van de letterlijke stad Jeruzalem. Het is het vertrappelen dat verbonden is met de tijden van de heidenen. Het lijkt er ook op dat ze Jeruzalem alleen kunnen vertrappen, omdat Jehovah God dit heeft toegestaan ​​door zijn bescherming weg te nemen. Meer dan het toestaan, lijkt het erop dat God actief de heidenen gebruikt om deze vertrappeling uit te voeren.

Er is een gelijkenis van Jezus die ons zal helpen dit beter te begrijpen:

'. . .Eenmaal sprak Jezus tot hen met illustraties, zeggende: „Het Koninkrijk der hemelen kan worden vergeleken met een koning die een huwelijksfeest voor zijn zoon organiseerde. En hij stuurde zijn slaven om de genodigden voor het huwelijksfeest te bellen, maar ze wilden niet komen. Weer stuurde hij andere slaven en zei: 'Zeg tegen de genodigden:' Kijk! Ik heb mijn eten klaargemaakt, mijn stieren en vetgemeste dieren worden geslacht en alles is klaar. Kom naar het huwelijksfeest. '' Maar onbezorgd gingen ze weg, de een naar zijn eigen veld, de ander naar zijn bedrijf; maar de rest greep zijn slaven, greep ze onbeschaamd en doodde ze. 'De koning werd toornig en stuurde zijn legers en doodde die moordenaars en verbrandde hun stad.' (Matteüs 22: 1-7)

De koning (Jehova) stuurde zijn legers (de heidense Romeinen) en doodde degenen die zijn Zoon (Jezus) vermoordden en hun stad in brand staken (Jeruzalem totaal verwoest). Jehovah God stelde de heidenen (het Romeinse leger) een tijd vast om Jeruzalem te vertrappen. Toen die taak eenmaal was voltooid, eindigde de tijd die aan de heidenen was toegewezen.

Nu hebt u misschien een andere interpretatie, maar wat dat ook mag zijn, we kunnen met een zeer hoge mate van zeker zeggen dat de tijden van de heidenen niet begonnen in 607 vGT. Waarom? Omdat Jezus het niet had over "het herstel van het koninkrijk van David", dat eeuwen voor zijn tijd had opgehouden te bestaan. Hij had het over de letterlijke stad Jeruzalem. Ook had hij het niet over een reeds bestaande tijdsperiode die de tijden van de heidenen werd genoemd, maar over een toekomstige gebeurtenis, een tijd die meer dan 30 jaar in zijn toekomst bleek te liggen.

Alleen door het verzinnen van fictieve verbanden tussen Lukas 21:24 en Daniël hoofdstuk 4 is het mogelijk om een ​​startjaar voor de doctrine van 1914 te verzinnen.

En daar heb je het! De spil is getrokken. De wielen zijn van de doctrine van 1914 losgekomen. Jezus begon dat jaar niet onzichtbaar in de hemel te regeren. De laatste dagen begonnen niet in oktober van dat jaar. De generatie die dan leeft, maakt geen deel uit van het aftellen van de laatste dagen tot vernietiging. Jezus inspecteerde zijn tempel toen niet en kon daarom geen Jehovah's Getuigen als zijn uitverkoren volk hebben uitgekozen. En verder werd het Besturende Lichaam - dwz JF Rutherford en trawanten - in 1919 niet aangesteld als de Getrouwe en Discrete Slaaf over alle materiële bezittingen van de Organisatie.

De wagen heeft zijn wielen verloren. 1914 is een fantasievolle hoax. Het is theologische hocus-pocus. Het is door mannen gebruikt om volgelingen na zichzelf te verzamelen door het geloof te creëren dat ze geheimzinnige kennis hebben van verborgen waarheden. Het wekt angst bij hun volgelingen waardoor ze loyaal en gehoorzaam blijven aan de bevelen van mensen. Het wekt een kunstmatig gevoel van urgentie op dat ervoor zorgt dat mensen met een date in gedachten dienen en zo een op werken gebaseerde vorm van aanbidding creëert die het ware geloof ondermijnt. De geschiedenis heeft de enorme schade aangetoond die dit veroorzaakt. Het leven van mensen raakt uit balans. Ze nemen verschrikkelijke levensveranderende beslissingen op basis van de overtuiging dat ze kunnen voorspellen hoe dichtbij het einde is. Grote ontgoocheling volgt op de teleurstelling van niet-vervulde verwachtingen. Het prijskaartje is niet te overzien. De moedeloosheid die dit teweegbrengt bij het besef dat iemand is misleid, heeft er zelfs voor gezorgd dat sommigen zelfmoord plegen.

Het valse fundament waarop de religie van Jehovah's Getuigen is gebouwd, is afgebrokkeld. Ze zijn gewoon een andere groep christenen met hun eigen theologie gebaseerd op de leer van mensen.

De vraag is: wat gaan we eraan doen? Zullen we in de wagen blijven nu de wielen eraf zijn? Zullen we staan ​​en kijken hoe anderen ons voorbij gaan? Of zullen we tot het besef komen dat God ons twee benen heeft gegeven om op te lopen en dat we daarom niet in iemands wagen hoeven te rijden. We wandelen door geloof - geloof niet in mensen, maar in onze Heer Jezus Christus. (2 Korintiërs 5: 7)

Bedankt voor je tijd.

Als je dit werk wilt steunen, gebruik dan de link in het beschrijvingsvak van deze video. Je kunt me ook mailen op Meleti.vivlon@gmail.com als je vragen hebt of als je ons wilt helpen met het vertalen van de ondertitels van onze video's.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    8
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x