Matteüs 24, deel 11: de gelijkenissen van de Olijfberg

by | 8 mei 2020 | Het onderzoeken van Matthew 24 Series, Video's | 5 reacties

Hallo. Dit is deel 11 van onze Matthew 24-serie. Vanaf dit punt zullen we naar gelijkenissen kijken, niet naar profetieën. 

Kort samengevat: Van Matteüs 24: 4 tot 44 hebben we gezien dat Jezus ons profetische waarschuwingen en profetische tekenen gaf. 

De waarschuwingen bestaan ​​uit raad die niet mag worden overgenomen door gladde mannen die beweren gezalfde profeten te zijn en ons te vertellen dat we gewone gebeurtenissen zoals oorlogen, hongersnoden, pestilenties en aardbevingen moeten beschouwen als tekenen dat Christus op het punt staat te verschijnen. Door de geschiedenis heen zijn deze mannen opgedoken met het maken van dergelijke beweringen en zonder falen zijn hun zogenaamde tekens vals gebleken.

Hij waarschuwde ook zijn discipelen dat ze zouden worden misleid door valse beweringen over zijn terugkeer als koning, met als gevolg dat hij op een verborgen of onzichtbare manier zou terugkomen. 

Niettemin gaf Jezus zijn Joodse discipelen duidelijke instructies over wat een waar teken was dat zou aangeven dat het tijd was om zijn aanwijzingen op te volgen, zodat zij zichzelf en hun families konden redden van de verlatenheid die Jeruzalem zou overkomen.

Daarnaast sprak hij ook van een ander teken, een enkelvoudig teken in de hemel dat zijn aanwezigheid als Koning zou markeren - een teken dat voor iedereen zichtbaar zou zijn, als bliksemschichten langs de hemel.

Ten slotte gaf hij ons in de verzen 36 tot en met 44 waarschuwingen over zijn aanwezigheid, waarbij hij herhaaldelijk benadrukte dat het onverwacht zou komen en dat onze grootste zorg wakker en alert zou moeten blijven.

Daarna verandert hij zijn onderwijstactiek. Vanaf vers 45 kiest hij ervoor om in gelijkenissen te spreken - vier gelijkenissen om precies te zijn.

 • De gelijkenis van de getrouwe en beleidvolle slaaf;
 • De gelijkenis van de tien maagden;
 • De gelijkenis van de talenten;
 • De gelijkenis van de schapen en geiten.

Deze werden allemaal gegeven in de context van zijn verhandeling op de Olijfberg en hebben als zodanig allemaal een soortgelijk thema. 

Het is je misschien opgevallen dat Mattheüs 24 eindigt met de gelijkenis van de getrouwe en beleidvolle slaaf, terwijl de andere drie gelijkenissen in het volgende hoofdstuk worden gevonden. Oké, ik moet een kleine bekentenis afleggen. De serie Mattheüs 24 bevat eigenlijk Mattheüs 25. De reden hiervoor is de context. Zie je, deze onderverdelingen in hoofdstukken werden lang na de woorden die Mattheüs in zijn evangelieverslag had geschreven toegevoegd. Wat we in deze serie hebben besproken, wordt gewoonlijk genoemd De Olivet-toespraak, omdat dit de laatste keer was dat Jezus met zijn discipelen sprak terwijl hij met hen op de Olijfberg was. Die toespraak bevat de drie gelijkenissen die in hoofdstuk 25 van Mattheüs staan, en het zou een slechte dienst zijn om ze niet in onze studie op te nemen.

Voordat we verder gaan, moeten we echter iets verduidelijken. Gelijkenissen zijn geen profetieën. De ervaring heeft ons geleerd dat wanneer mannen ze als profetieën behandelen, ze een agenda hebben. Laten we voorzichtig zijn.

Gelijkenissen zijn allegorische verhalen. Een allegorie is een verhaal dat bedoeld is om een ​​fundamentele waarheid op een eenvoudige en voor de hand liggende manier uit te leggen. De waarheid is typisch moreel of spiritueel. De allegorische aard van een gelijkenis maakt ze erg open voor interpretatie en de onoplettende kan worden opgenomen door slimme intellectuelen. Denk dus aan deze uitdrukking van onze Heer:

 “In die tijd zei Jezus als antwoord:“ Ik prijs u in het openbaar, Vader, Heer van hemel en aarde, omdat u deze dingen voor de wijzen en intellectuelen hebt verborgen en ze aan baby's hebt geopenbaard. Ja, o Vader, want door dit te doen is de door u goedgekeurde weg gekomen. ' (Matteüs 11:25, 26 NWT)

God verbergt dingen in het volle zicht. Degenen die trots zijn op hun intellectuele capaciteit, kunnen de dingen van God niet zien. Maar de kinderen van God kunnen dat wel. Dit wil niet zeggen dat er een beperkt mentaal vermogen nodig is om de dingen van God te begrijpen. Jonge kinderen zijn erg intelligent, maar ze zijn ook vol vertrouwen, open en nederig. In ieder geval in de beginjaren, voordat ze de leeftijd bereiken waarop ze denken alles te weten over alles. Juist, ouders?

Laten we dus op onze hoede zijn voor ingewikkelde of complexe interpretaties van gelijkenissen. Als een kind er geen idee van zou kunnen hebben, dan is het vrijwel zeker door de geest van de mens bedacht. 

Jezus gebruikte gelijkenissen om abstracte ideeën zo uit te leggen dat ze echt en begrijpelijk waren. Een gelijkenis neemt iets uit onze ervaring, binnen de context van ons leven, en gebruikt het om ons te helpen begrijpen wat ons vaak te boven gaat. Paulus citeert uit Jesaja 40:13 wanneer hij retorisch vraagt: “Wie begrijpt de zin van de HEER [Yahweh]” (NET-bijbel), maar dan voegt hij de geruststelling toe: “Maar we hebben de zin van Christus”. (1 Korintiërs 2:16)

Hoe kunnen we Gods liefde, barmhartigheid, vreugde, goedheid, oordeel of zijn toorn voor onrecht begrijpen? Het is door de geest van Christus dat we deze dingen kunnen leren kennen. Onze Vader gaf ons zijn eniggeboren zoon die “de weerspiegeling van zijn heerlijkheid” is, de “exacte weergave van zijn wezen”, het beeld van de levende God. (Hebreeën 1: 3; 2 Korintiërs 4: 4) Van wat aanwezig, tastbaar en bekend was - Jezus, de man - gingen we begrijpen wat ons te boven gaat, de Almachtige God. 

In wezen werd Jezus de levende belichaming van een gelijkenis. Hij is Gods manier om zich aan ons bekend te maken. "Zorgvuldig verborgen in [Jezus] zijn alle schatten van wijsheid en kennis." (Kolossenzen 2: 3)

Er is nog een reden waarom Jezus veelvuldig gelijkenissen gebruikte. Ze kunnen ons helpen dingen te zien waarvoor we anders blind zouden zijn, misschien vanwege vooringenomenheid, indoctrinatie of traditie.

Nathan gebruikte zo'n strategie toen hij zijn koning moedig moest confronteren met een zeer onaangename waarheid. Koning David had de vrouw van Uria de Hethiet genomen en om zijn overspel te verbergen toen ze zwanger werd, regelde hij dat Uria in de strijd zou worden gedood. In plaats van hem te confronteren, vertelde Nathan hem een ​​verhaal.

'Er waren twee mannen in één stad, de ene rijk en de andere arm. De rijke man had heel veel schapen en vee; maar de arme man had niets dan één klein lammetje dat hij had gekocht. Hij zorgde ervoor en het groeide samen met hem en zijn zonen op. Hij at van het weinige eten dat hij had en dronk uit zijn beker en sliep in zijn armen. Het werd een dochter voor hem. Later kwam er een bezoeker bij de rijke man, maar hij wilde geen van zijn eigen schapen en runderen meenemen om een ​​maaltijd te bereiden voor de reiziger die naar hem toe was gekomen. In plaats daarvan nam hij het lam van de arme man en bereidde het voor de man die naar hem toe was gekomen.

Hierop werd David erg boos op de man en hij zei tegen Nathan: „Zo zeker als Jehovah leeft, verdient de man die dit heeft gedaan te sterven! En hij zou het lam vier keer moeten betalen, omdat hij dit deed en geen mededogen toonde. ' (2 Samuël 12: 1-6)

David was een man met veel passie en een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Maar hij had ook een grote blinde vlek als het ging om zijn eigen wensen en verlangens. 

'Toen zei Nathan tegen David:' Jij bent de man! . . . ' (2 Samuël 12: 7)

Dat moet voor David een klap in het hart zijn geweest. 

Zo zorgde Nathan ervoor dat David zichzelf zag zoals God hem zag. 

Gelijkenissen zijn krachtige hulpmiddelen in de handen van een bekwame leraar en er is nog nooit zo bekwaam geweest als onze Heer Jezus.

Er zijn veel waarheden die we niet willen zien, maar we moeten ze zien als we Gods goedkeuring willen krijgen. Een goede gelijkenis kan de oogkleppen van onze ogen wegnemen door ons te helpen zelf tot de juiste conclusie te komen, zoals Nathan deed met koning David.

Het indrukwekkende van Jezus 'gelijkenissen is dat ze in een opwelling tot ontwikkeling kwamen, vaak als antwoord op een confronterende uitdaging of zelfs een zorgvuldig voorbereide strikvraag. Neem bijvoorbeeld de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Lukas vertelt ons: "Maar omdat hij wilde bewijzen dat hij rechtvaardig was, zei de man tegen Jezus:" Wie is echt mijn naaste? " (Lukas 10:29)

Voor een Jood moest zijn buurman een andere Jood zijn. Zeker geen Romein of Griek. Het waren mannen van de wereld, heidenen. Wat de Samaritanen betreft, zij waren als afvalligen voor de Joden. Ze waren afstammelingen van Abraham, maar ze aanbaden op de berg, niet in de tempel. Maar tegen het einde van de gelijkenis kreeg Jezus deze zelfingenomen Jood zover dat hij toegaf dat iemand die hij als een afvallige beschouwde, de meest naasten van het lot was. Dat is de kracht van een gelijkenis.

Die kracht werkt echter alleen als we het laten werken. James vertelt ons:

“Word echter doeners van het woord en niet alleen toehoorders, misleid jezelf met valse redeneringen. Want als iemand het woord hoort en geen doener is, dan is deze als een man die in een spiegel naar zijn eigen gezicht kijkt. Want hij kijkt naar zichzelf, en gaat weg en vergeet meteen wat voor soort persoon hij is. ' (Jakobus 1: 22-24)

Laten we laten zien waarom het mogelijk is om onszelf te misleiden met valse redeneringen en onszelf niet te zien zoals we werkelijk zijn. Laten we om te beginnen de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan in een moderne setting plaatsen, een die voor ons relevant is.

In de gelijkenis wordt een Israëliet aangevallen en voor dood achtergelaten. Als u een Jehovah's Getuige bent, komt dat overeen met een gewone gemeenteverkondiger. Nu komt er een priester langs die aan de andere kant van de weg voorbij komt. Dat kan overeenkomen met een ouderling in de gemeente. Vervolgens doet een leviet hetzelfde. We zouden in modern taalgebruik een Betheliet of een pionier kunnen noemen. Dan ziet een Samaritaan de man en biedt hulp. Dat kan overeenkomen met iemand die de Getuigen als een afvallige beschouwen, of iemand die een brief van afscheiding heeft ingediend. 

Als je uit eigen ervaring situaties kent die in dit scenario passen, deel ze dan in het commentaargedeelte van deze video. Ik ken er veel.

Het punt dat Jezus aan het maken is, is dat de kwaliteit van barmhartigheid een persoon tot een goede buur maakt. 

Als we echter niet over deze dingen nadenken, kunnen we het punt missen en onszelf voor de gek houden met een verkeerde redenering. Hier is een toepassing die de organisatie van deze gelijkenis maakt:

'Hoewel we gewetensvol proberen heiligheid te beoefenen, mogen we niet superieur en zelfingenomen lijken, vooral niet als we met ongelovige familieleden te maken hebben. Ons vriendelijke christelijke gedrag moet hen tenminste helpen in te zien dat we op een positieve manier anders zijn, dat we weten hoe we liefde en mededogen moeten tonen, net als de barmhartige Samaritaan uit Jezus 'illustratie. - Lukas 10: 30-37. " (w96 8/1 blz. 18 par. 11)

Mooie woorden. Als Getuigen zichzelf in de spiegel kijken, is dit wat ze zien. (Dit is wat ik zag toen ik ouderling was.) Maar dan gaan ze de echte wereld in, ze vergeten wat voor soort persoon ze werkelijk zijn. Ze behandelen ongelovige familieleden, vooral als ze vroeger Getuigen waren, erger dan welke vreemde dan ook. We zagen aan de hand van de transcripties van de rechtbank in de Australische Koninklijke Commissie van 2015 dat ze een slachtoffer van seksueel kindermisbruik volledig zouden mijden omdat ze ontslag nam uit de gemeente die haar misbruiker bleef steunen. Ik weet uit mijn eigen levenservaring dat deze houding universeel is onder Getuigen, ingebakken door herhaalde indoctrinatie van publicaties en het congresplatform.

Hier is nog een toepassing van de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan die ze maken:

“De situatie was niet anders toen Jezus op aarde was. De religieuze leiders toonden een totaal gebrek aan bezorgdheid voor de armen en behoeftigen. De religieuze leiders werden beschreven als 'geldliefhebbers' die 'de huizen van de weduwen verslonden' en die zich meer zorgen maakten over het behouden van hun tradities dan over de zorg voor bejaarden en behoeftigen. 16:14; 20:47; Mattheüs 15: 5, 6) .Het is van belang dat in Jezus 'gelijkenis van de barmhartige Samaritaan een priester en een leviet bij het zien van een gewonde man langs hem aan de andere kant van de weg in plaats van af te slaan om hem te helpen. - Lukas 10: 30-37. " (w06 5/1 blz.4)

Hieruit zou je kunnen denken dat Getuigen anders zijn dan deze "religieuze leiders" waarover ze spreken. Woorden komen zo gemakkelijk. Maar daden roepen een andere boodschap. 

Toen ik enkele jaren geleden als coördinator van het lichaam van ouderlingen diende, probeerde ik via de gemeente een liefdadigheidsbijdrage te organiseren voor enkele behoeftigen. De kringopziener vertelde me echter dat we dat officieel niet doen. Hoewel ze in de eerste eeuw een officiële gemeenteregeling hadden om in de behoeftigen te voorzien, worden de Getuigenouderlingen ervan weerhouden dat patroon te volgen. (1 Timotheüs 5: 9) Waarom zou een wettelijk geregistreerde liefdadigheidsinstelling een beleid hebben om georganiseerde liefdadigheidswerken plat te drukken? 

Jezus zei: "De maatstaf die je gebruikt bij het beoordelen is de maatstaf waarmee je wordt beoordeeld." (Matteüs 7: 2 NLT)

Laten we hun standaard herhalen: 'De religieuze leiders toonden een totaal gebrek aan bezorgdheid voor de armen en behoeftigen. De religieuze leiders werden beschreven als "geldliefhebbers" die 'de huizen van de weduwen verslonden' "(w06 5/1 blz. 4)

Bekijk nu eens deze illustraties uit recente Wachttoren-publicaties:

Vergelijk dat met de realiteit van mannen die in luxe leven, buitensporig dure sieraden dragen en grote hoeveelheden dure Scotch kopen.

TDe les voor ons is om nooit een gelijkenis te lezen en de toepassing ervan over het hoofd te zien. De eerste persoon die we moeten afmeten aan de les uit de gelijkenis, zijn wijzelf. 

Samenvattend gebruikte Jezus gelijkenissen:

 • om de waarheid voor de onwaardige te verbergen, maar onthul het aan de gelovigen.
 • om vooringenomenheid, indoctrinatie en traditioneel denken te overwinnen.
 • om dingen te onthullen waar mensen blind voor waren.
 • om een ​​morele les te leren.

Ten slotte moeten we in gedachten houden dat gelijkenissen geen profetieën zijn. Ik zal in de volgende video laten zien hoe belangrijk het is om dat te beseffen. Ons doel in de komende video's is om te kijken naar elk van de laatste vier gelijkenissen waarover de Heer sprak in de Olivet-toespraak en zie hoe elk afzonderlijk op ons van toepassing is. Laten we hun betekenis niet missen, zodat we geen negatief lot ondergaan.

Bedankt voor je tijd. Je kunt de beschrijving van deze video bekijken voor een link naar het transcript en links naar de hele bibliotheek met video's van Beroean Pickets. Zie ook het Spaanse YouTube-kanaal 'Los Bereanos'. Als je deze presentatie leuk vindt, klik dan op de knop Abonneren om op de hoogte te worden gehouden van elke videoversie.

 

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
  5
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x