Hallo. Dit is deel 11 van onze Matthew 24-serie. Vanaf dit punt zullen we naar gelijkenissen kijken, niet naar profetie.

Kort samengevat: Van Matteüs 24: 4 tot 44 hebben we gezien dat Jezus ons profetische waarschuwingen en profetische tekenen gaf.

De waarschuwingen bestaan ​​uit raad die niet mag worden overgenomen door gladde mannen die beweren gezalfde profeten te zijn en ons te vertellen dat we gewone gebeurtenissen zoals oorlogen, hongersnoden, pestilenties en aardbevingen moeten beschouwen als tekenen dat Christus op het punt staat te verschijnen. Door de geschiedenis heen zijn deze mannen opgedoken met het maken van dergelijke beweringen en zonder falen zijn hun zogenaamde tekens vals gebleken.

Hij waarschuwde ook zijn discipelen dat ze zouden worden misleid door valse beweringen over zijn terugkeer als koning, met als gevolg dat hij op een verborgen of onzichtbare manier zou terugkomen.

Niettemin gaf Jezus zijn Joodse discipelen duidelijke instructies over wat een waar teken was dat zou aangeven dat het tijd was om zijn aanwijzingen op te volgen, zodat zij zichzelf en hun families konden redden van de verlatenheid die Jeruzalem zou overkomen.

Daarnaast sprak hij ook van een ander teken, een enkelvoudig teken in de hemel dat zijn aanwezigheid als Koning zou markeren - een teken dat voor iedereen zichtbaar zou zijn, als bliksemschichten langs de hemel.

Ten slotte gaf hij ons in de verzen 36 tot en met 44 waarschuwingen over zijn aanwezigheid, waarbij hij herhaaldelijk benadrukte dat het onverwacht zou komen en dat onze grootste zorg wakker en alert zou moeten blijven.

Daarna verandert hij zijn onderwijstactiek. Vanaf vers 45 kiest hij ervoor om in gelijkenissen te spreken - vier gelijkenissen om precies te zijn.

  • De gelijkenis van de getrouwe en beleidvolle slaaf;
  • De gelijkenis van de tien maagden;
  • De gelijkenis van de talenten;
  • De gelijkenis van de schapen en geiten.

Deze werden allemaal gegeven in de context van zijn verhandeling op de Olijfberg en hebben als zodanig allemaal een soortgelijk thema.

Het is u misschien opgevallen dat Matteüs 24 eindigt met de gelijkenis van de getrouwe en beleidvolle slaaf, terwijl de andere drie gelijkenissen in het volgende hoofdstuk te vinden zijn. Oké, ik moet een kleine bekentenis doen. De serie Matthew 24 bevat eigenlijk Matthew 25. De reden hiervoor is de context. Zie je, deze hoofdstukindelingen werden toegevoegd lang na de woorden die Matthew in zijn evangelieverslag schreef. Wat we in deze serie hebben besproken, is wat gewoonlijk wordt genoemd The Olivet Discourseomdat dit de laatste keer was dat Jezus tot zijn discipelen sprak terwijl hij bij hen was op de Olijfberg. Dat betoog omvat de drie gelijkenissen in hoofdstuk 25 van Matteüs, en het zou een slechte dienst zijn om ze niet in onze studie op te nemen.

Voordat we echter verder gaan, moeten we iets verduidelijken. Gelijkenissen zijn geen profetieën. De ervaring heeft ons geleerd dat wanneer mannen ze als profetieën behandelen, ze een agenda hebben. Laten we voorzichtig zijn.

Gelijkenissen zijn allegorische verhalen. Een allegorie is een verhaal dat bedoeld is om een ​​fundamentele waarheid op een eenvoudige en voor de hand liggende manier uit te leggen. De waarheid is typisch moreel of spiritueel. Het allegorische karakter van een gelijkenis maakt ze erg open voor interpretatie en het onoplettende kan worden opgevangen door slimme intellectuelen. Denk dus aan deze uitdrukking van onze Heer:

“In die tijd zei Jezus als antwoord:“ Ik prijs u in het openbaar, Vader, Heer van hemel en aarde, omdat u deze dingen voor de wijzen en intellectuelen hebt verborgen en ze aan baby's hebt geopenbaard. Ja, o Vader, want door dit te doen is de door u goedgekeurde weg gekomen. ' (Matteüs 11:25, 26 NWT)

God verbergt dingen voor het oog. Degenen die trots zijn op hun intellectuele capaciteit kunnen de dingen van God niet zien. Maar de kinderen van God kunnen het. Dit wil niet zeggen dat er een beperkte mentale capaciteit nodig is om de dingen van God te begrijpen. Jonge kinderen zijn erg intelligent, maar ze vertrouwen ook, zijn open en bescheiden. Althans in de beginjaren, voordat ze de leeftijd bereiken waarop ze denken alles te weten wat er allemaal te weten valt. Juist, ouders?

Laten we dus oppassen voor ingewikkelde of complexe interpretaties van gelijkenissen. Als een kind het niet zou begrijpen, dan is het vrijwel zeker door de menselijke geest bedacht.

Jezus gebruikte gelijkenissen om abstracte ideeën uit te leggen op een manier die ze echt en begrijpelijk maakt. Een gelijkenis neemt iets binnen onze ervaring, binnen de context van ons leven, en gebruikt het om ons te helpen begrijpen wat vaak buiten ons ligt. Paulus citeert uit Jesaja 40:13 wanneer hij retorisch vraagt: "Wie begrijpt de zin van de HEER [Jahweh]" (NET Bijbel), maar dan voegt hij de geruststelling toe: "Maar we hebben de zin van Christus". (1 Korintiërs 2:16)

Hoe kunnen we Gods liefde, genade, vreugde, goedheid, oordeel of zijn toorn vóór onrecht begrijpen? Door de geest van Christus kunnen we deze dingen leren kennen. Onze Vader gaf ons zijn eniggeboren zoon die "de weerspiegeling van zijn heerlijkheid" is, de "exacte weergave van zijn wezen", het beeld van de levende God. (Hebreeën 1: 3; 2 Korintiërs 4: 4) Van dat wat aanwezig, tastbaar en bekend was - Jezus, de man - gingen we begrijpen wat ons te boven gaat, de Almachtige God.

In wezen werd Jezus de levende belichaming van een gelijkenis. Hij is Gods manier om zichzelf aan ons bekend te maken. 'Zorgvuldig verborgen in [Jezus] zijn alle schatten van wijsheid en kennis.' (Kolossenzen 2: 3)

Er is nog een andere reden waarom Jezus veelvuldig gelijkenissen gebruikt. Ze kunnen ons helpen dingen te zien waar we anders blind voor zouden zijn, misschien vanwege vooringenomenheid, indoctrinatie of traditie.

Nathan gebruikte zo'n strategie toen hij zijn koning moedig moest confronteren met een zeer onaangename waarheid. Koning David had de vrouw van Uria de Hethiet genomen, en om zijn overspel te bedekken toen ze zwanger werd, zorgde hij ervoor dat Uria in de strijd werd gedood. In plaats van hem te confronteren, vertelde Nathan hem een ​​verhaal.

'Er waren twee mannen in één stad, de ene rijk en de andere arm. De rijke man had heel veel schapen en vee; maar de arme man had niets dan één klein lammetje dat hij had gekocht. Hij zorgde ervoor en het groeide samen met hem en zijn zonen op. Hij at van het weinige eten dat hij had en dronk uit zijn beker en sliep in zijn armen. Het werd een dochter voor hem. Later kwam er een bezoeker bij de rijke man, maar hij wilde geen van zijn eigen schapen en runderen meenemen om een ​​maaltijd te bereiden voor de reiziger die naar hem toe was gekomen. In plaats daarvan nam hij het lam van de arme man en bereidde het voor de man die naar hem toe was gekomen.

Hierop werd David erg boos op de man en hij zei tegen Nathan: „Zo zeker als Jehovah leeft, verdient de man die dit heeft gedaan te sterven! En hij zou het lam vier keer moeten betalen, omdat hij dit deed en geen mededogen toonde. ' (2 Samuël 12: 1-6)

David was een man met veel passie en een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Maar hij had ook een grote blinde vlek als het ging om zijn eigen wensen en verlangens.

'Toen zei Nathan tegen David:' Jij bent de man! . . . ' (2 Samuël 12: 7)

Dat moet voor David een klap in het hart zijn geweest.

Zo zorgde Nathan ervoor dat David zichzelf zag zoals God hem zag.

Gelijkenissen zijn krachtige hulpmiddelen in de handen van een bekwame leraar en er is nog nooit zo bekwaam geweest als onze Heer Jezus.

Er zijn veel waarheden die we niet willen zien, maar we moeten ze wel zien om Gods goedkeuring te krijgen. Een goede gelijkenis kan de oogkleppen van onze ogen verwijderen door ons te helpen om zelf tot de juiste conclusie te komen, zoals Nathan deed met koning David.

Het indrukwekkende van Jezus 'gelijkenissen is dat ze in een mum van tijd volledig ontwikkeld zijn geworden, vaak als antwoord op een confronterende uitdaging of zelfs een zorgvuldig voorbereide strikvraag. Neem bijvoorbeeld de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Luke vertelt ons: "Maar omdat hij zich rechtvaardig wilde bewijzen, zei de man tegen Jezus:" Wie is echt mijn naaste? " (Lucas 10:29)

Voor een jood moest zijn buurman een andere jood zijn. Zeker geen Romein of Griek. Het waren mannen van de wereld, heidenen. De Samaritanen waren als afvalligen voor de Joden. Ze stammen af ​​van Abraham, maar aanbaden op de berg, niet in de tempel. Maar tegen het einde van de gelijkenis liet Jezus deze zelfingenomen Jood toegeven dat iemand die hij als een afvallige beschouwde, de meest naaste van de partij was. Dat is de kracht van een gelijkenis.

Die kracht werkt echter alleen als we die laten werken. James vertelt ons:

“Word echter doeners van het woord en niet alleen toehoorders, misleid jezelf met valse redeneringen. Want als iemand het woord hoort en geen doener is, dan is deze als een man die in een spiegel naar zijn eigen gezicht kijkt. Want hij kijkt naar zichzelf, en gaat weg en vergeet meteen wat voor soort persoon hij is. ' (Jakobus 1: 22-24)

Laten we laten zien waarom het mogelijk is om onszelf te misleiden met valse redeneringen en onszelf niet te zien zoals we werkelijk zijn. Laten we om te beginnen de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan in een moderne setting plaatsen, een die voor ons relevant is.

In de gelijkenis wordt een Israëliet aangevallen en voor dood achtergelaten. Als u een Jehova's getuige bent, zou dat overeenkomen met een gewone gemeente-uitgever. Nu komt er een priester langs de overkant van de weg. Dat kan overeenkomen met een gemeenteouderling. Vervolgens doet een leviet hetzelfde. We zouden kunnen zeggen een Betheliet of een pionier in het moderne spraakgebruik. Dan ziet een Samaritaan de man en verleent hulp. Dat kan overeenkomen met iemand die de Getuigen zien als een afvallige, of iemand die een dissociatieve brief heeft ingediend.

Als je uit eigen ervaring situaties kent die in dit scenario passen, deel deze dan in het commentaargedeelte van deze video. Ik ken er veel.

Het punt dat Jezus aan het maken is, is dat de kwaliteit van barmhartigheid een persoon tot een goede buur maakt.

Als we echter niet over deze dingen nadenken, kunnen we het punt missen en onszelf misleiden met valse redeneringen. Hier is een toepassing die de organisatie van deze gelijkenis maakt:

'Hoewel we gewetensvol proberen heiligheid te beoefenen, mogen we niet superieur en zelfingenomen lijken, vooral niet als we te maken hebben met ongelovige familieleden. Ons vriendelijke christelijke gedrag zou hen op zijn minst moeten helpen in te zien dat we op een positieve manier anders zijn, dat we wél liefde en mededogen kunnen tonen, net als de barmhartige Samaritaan van Jezus 'illustratie. - Lukas 10: 30-37. " (w96 8/1 blz. 18 par. 11)

Mooie woorden. Als Getuigen zichzelf in de spiegel kijken, zien ze dit. (Dit is wat ik zag toen ik ouderling was.) Maar dan gaan ze de echte wereld in, ze vergeten wat voor soort persoon ze werkelijk zijn. Ze behandelen ongelovige familieleden, vooral als ze vroeger Getuigen waren, erger dan welke vreemde dan ook. We zagen uit de transcripties van de rechtbank in de Australische Koninklijke Commissie van 2015 dat ze een slachtoffer van seksueel misbruik van kinderen volledig zouden mijden omdat ze ontslag nam uit de gemeente die haar misbruiker bleef steunen. Ik weet uit mijn eigen levenservaring dat deze houding universeel is onder Getuigen, ingebakken door herhaalde indoctrinatie van publicaties en het congresplatform.

Hier is nog een toepassing van de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan die ze maken:

'De situatie was niet anders toen Jezus op aarde was. De religieuze leiders toonden een volledig gebrek aan zorg voor de armen en behoeftigen. De religieuze leiders werden beschreven als 'geldliefhebbers' die 'de huizen van de weduwen verslonden' en die zich meer zorgen maakten over het behouden van hun tradities dan over de zorg voor ouderen en behoeftigen. (Lukas 16:14; 20:47; Matteüs 15: 5, 6) Het is interessant dat in Jezus 'gelijkenis van de barmhartige Samaritaan, een priester en een leviet bij het zien van een gewonde man langs hem liepen aan de andere kant van de weg in plaats van opzij te gaan om hem te helpen. - Lukas 10: 30-37. ” (w06 5/1 blz.4)

Hieruit zou je kunnen denken dat Getuigen anders zijn dan deze 'religieuze leiders' waarover ze spreken. Woorden komen zo gemakkelijk. Maar daden roepen een andere boodschap.

Toen ik een paar jaar geleden als coördinator van het lichaam van ouderlingen diende, probeerde ik via de gemeente een liefdadigheidsbijdrage te organiseren voor een aantal behoeftigen. De kringopziener vertelde me echter dat we dat officieel niet doen. Ook al hadden ze in de eerste eeuw een officiële gemeenteregeling om in de behoeftigen te voorzien, ouderlingen van Getuigen moeten dat patroon niet volgen. (1 Timoteüs 5: 9) Waarom zou een wettelijk geregistreerde liefdadigheidsinstelling een beleid hebben om georganiseerde liefdadigheidswerken te vernietigen?

Jezus zei: "De maatstaf die je gebruikt bij het beoordelen is de maatstaf waarmee je wordt beoordeeld." (Matteüs 7: 2 NLT)

Laten we hun standaard herhalen: 'De religieuze leiders toonden een totaal gebrek aan bezorgdheid voor de armen en behoeftigen. De religieuze leiders werden beschreven als "geldliefhebbers" die 'de huizen van de weduwen verslonden' "(w06 5/1 blz. 4)

Bekijk nu eens deze illustraties uit recente Wachttoren-publicaties:

Vergelijk dat met de realiteit van mannen die in luxe leven, buitensporig dure sieraden dragen en grote hoeveelheden dure Scotch kopen.

Te les voor ons is nooit een gelijkenis te lezen en de toepassing ervan over het hoofd te zien. De eerste persoon die we moeten meten aan de hand van de les uit de gelijkenis, is onszelf.

Samenvattend gebruikte Jezus gelijkenissen:

  • om de waarheid voor de onwaardige te verbergen, maar onthul het aan de gelovigen.
  • om vooringenomenheid, indoctrinatie en traditioneel denken te overwinnen.
  • om dingen te onthullen waar mensen blind voor waren.
  • om een ​​morele les te leren.

Ten slotte moeten we bedenken dat gelijkenissen geen profetieën zijn. Ik zal het belang aantonen om dat te beseffen in de volgende video. Ons doel in de komende video's zal zijn om te kijken naar elk van de laatste vier gelijkenissen waarover de Heer sprak in de Olivet-toespraak en zie hoe elk afzonderlijk op ons van toepassing is. Laten we hun betekenis niet missen, zodat we geen negatief lot ondergaan.

Bedankt voor je tijd. Je kunt de beschrijving van deze video bekijken voor een link naar het transcript en links naar alle Beroean Pickets-bibliotheek met video's. Zie ook het Spaanse YouTube-kanaal genaamd "Los Bereanos". Als je deze presentatie leuk vindt, klik dan op de knop Abonneren om op de hoogte te worden gehouden van elke video-release.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.