"De doop ... redt nu ook u." - 1 Petrus 3:21

 [Vanaf ws 03/20 p. 8 mei 11 - 17 mei]

 

'De doop, wat overeenkomt met deze, is nu ook bespaart u (niet door de verwijdering van het vuil van het vlees, maar door het verzoek aan God om een ​​goed geweten), door de opstanding van Jezus Christus. "

Wat we doen, leren we over de doop uit de thematekst van deze week.

Joodse ceremoniële wasbeurten symboliseerden reiniging van de zonde, maar bereikten alleen uiterlijke reinigingen.

De doop bereikt veel meer dan die ceremoniële wasbeurten; de doop leidt tot een rein geweten als we geloof oefenen in het loskoopoffer. Hoewel de ark in Noachs tijd 8 levens redde (vers 20), ontvingen ze geen eeuwige redding. De opstanding van Christus geeft ons eeuwige redding.

Het doel van dit artikel is om de lezer te helpen onderscheiden of ze al dan niet klaar zijn voor de doop. Laten we het artikel doornemen en kijken wat we van de schrijver en de aangehaalde teksten kunnen leren.

WAT U MOET WETEN OVER TOEWIJDING EN DOOP

Wat is toewijding?

Volgens paragraaf 4 benader je Jehovah in gebed en zeg je dat je je leven zult gebruiken om hem voor altijd te dienen. Matteüs 16:24 wordt aangehaald als de ondersteunende tekst voor deze verklaring.

Matteüs 16:24 luidt:

Jezus zei tegen zijn leerlingen: 'Als iemand achter mij aan wil komen, laat hem dan zichzelf verloochenen en zijn martelpaal oppakken en mij blijven volgen.'

Het is belangrijk op te merken dat Jezus niet zei dat degenen die dat wel zijn gedoopt moeten hun martelpaal oppakken en hem volgen, zei hij "Iedereen".

Er wordt ook nergens vermeld dat de apostelen ergens in de Schriften worden gedoopt. Hoewel het mogelijk is dat Jezus ze zelf had kunnen dopen als je kijkt naar de instructie die hij hun gaf om mensen te dopen van alle natiën die in Matteüs 28: 19,20 staan ​​opgetekend.

In Matteüs 4: 18-22 nodigde Jezus eenvoudig de broers Petrus en Andreas en twee andere broers, Jakobus en Johannes, die allemaal vissers waren, uit om hem te volgen. Er wordt niet vermeld dat hij had verzocht eerst te worden gedoopt of zich in te wijden.

De bijbel vermeldt niet de verplichting om zich vóór de doop op te dragen.

Zelfs als u in de meeste vertalingen naar het woord "toewijding" zou zoeken, zou u het woord in verband met de doop niet vinden.

Toewijding en toewijding worden meestal door elkaar gebruikt. Bijvoorbeeld in de New International Version 1 Timoteüs 5:11 luidt:

'Wat jongere weduwen betreft, zet ze niet op zo'n lijst. Want wanneer hun sensuele verlangens hun toewijding aan Christus overwinnen, willen ze trouwen. '

In het Nieuwe levende vertaling, luidt de Schrift:

'De jongere weduwen mogen niet op de lijst staan, omdat hun fysieke verlangens hun toewijding aan Christus zullen overweldigen en ze zullen willen hertrouwen. '

Wat belangrijk is, is toewijding of toewijding aan Christus, zowel voor als nadat we gedoopt zijn. De bijbel zwijgt of dit een vereiste is vóór de doop.

Bekijk ook het voorbeeld van de Ethiopische eunuch die we bespraken in de recensie van vorige week in Handelingen 8: 26-40: https://beroeans.net/2020/05/03/love-and-appreciation-for-jehovah-lead-to-baptism/

paragraaf 5

'Hoe houdt toewijding verband met de doop? Uw toewijding is persoonlijk en privé; het is tussen jou en Jehovah. De doop is openbaar; het vindt plaats voor anderen, meestal op een congres of een congres. Als je je laat dopen, laat je anderen zien dat je jezelf al aan Jehovah hebt opgedragen. * Dus je doop laat anderen weten dat je van Jehovah, je God, houdt met heel je hart, ziel, geest en kracht en dat je vastbesloten bent hem voor altijd te dienen. ”

De paragraaf is correct als er staat dat toewijding persoonlijk en privé is. Moet de doop echter openbaar en op een congres zijn? Is het een vereiste om anderen te laten weten dat we door de doop van Jehovah houden?

In Handelingen 8:36 roept de kamerling eenvoudig uit tot Phillip: “Zie, hier is water! Wat weerhoudt mij ervan gedoopt te worden? " Er was geen formeel evenement of forum dat nodig was om zich te laten dopen.

Jezus gaf ook een veel betekenisvollere maatstaf van hoe we zouden zien of iemand echt aanbidt of van Jehovah houdt. Lucas 6: 43-45

43'Geen enkele goede boom draagt ​​slechte vruchten, evenmin draagt ​​een slechte boom goede vruchten. 44Elke boom wordt herkend aan zijn eigen vrucht. Mensen plukken geen vijgen van doornstruiken, of druiven van briers. 45Een goede man haalt goede dingen uit het goede dat in zijn hart is opgeslagen, en een slechte man haalt slechte dingen uit het kwaad dat in zijn hart is opgeslagen. Want de mond spreekt waar het hart vol van is. ' - de nieuwe internationale versie

Iemand die echt van Jehovah en zijn wegen houdt, zou de vrucht van de geest tonen (Galaten 5: 22-23)

We hoeven anderen niet te laten zien dat we aan Jehovah opgedragen zijn, behalve door ons gedrag. De Schrift in 1 Peter 3:21 zegt dat de doop is “Het verzoek aan God om een ​​goed geweten” geen openbare verklaring van ons geloof.

De doos:

'Twee vragen die u op de dag van uw doop moet beantwoorden

Heb je je bekeerd van je zonden, heb je je aan Jehovah opgedragen en heb je zijn manier van redding door Jezus Christus aanvaard?

Begrijp je dat je doop je identificeert als een van Jehovah's Getuigen in samenwerking met Jehovah's organisatie? ”

Geen van deze vragen hoeft te worden beantwoord. Er is geen bewijs dat een van Christus 'volgelingen in de eerste eeuw deze vragen werd gesteld, laat staan ​​bewijs van het bestaan ​​van Jehovah's getuigen. Geloof oefenen in Jezus 'losprijs is de enige echte vereiste om gedoopt te worden en zelfs dan mag geen mens de autoriteit hebben om te beslissen of je gedoopt mag worden of niet op basis van het antwoord dat je hem geeft.

Paragraaf 6 en 7 geven plausibele redenen waarom de doop noodzakelijk is, deze worden ondersteund door de tekst in 1 Petrus 3:21

Alinea 8 'Je liefde voor Jehovah moet de belangrijkste basis zijn voor je beslissing om je te laten dopen ”

Dit is erg belangrijk. Je liefde voor Jehovah zal je helpen om zelfs na je doop bij Jehovah te blijven. Net zoals de liefde voor een huwelijkspartner ervoor zorgt dat je na je trouwdag bij hen blijft.

Paragrafen 10 - 16 spreken over de fundamentele waarheden die men kan leren voordat men een beslissing neemt om gedoopt te worden, zoals Jehovah's naam, Jezus en het loskoopoffer, evenals de Heilige Geest.

WAT U MOET DOEN VOOR DOOPSEL

De meeste gedachten in paragraaf 17 over de stappen die vóór de doop moeten worden ondernomen, hebben betrekking op iemands persoonlijke relatie met Jehovah en komen grotendeels overeen met de Schriften. Wat niet schriftuurlijk is, is de verklaring: 'Je kwalificeerde je om een ​​niet-gedoopte verkondiger te worden en begon met de gemeente te prediken.'  Zoals we in de recensie van vorige week hebben vermeld, is er op basis van de doop van de kamerling geen formeel kwalificatieproces voor de doop. In feite begon de kamerling pas te prediken nadat hij gedoopt was. Dit kwalificatiecriterium is er gewoon om ervoor te zorgen dat alle getuigen voldoen aan de richtlijn van de Organisatie om van deur tot deur te prediken, zelfs voordat ze gedoopt worden.

De vragen die gesteld worden om in aanmerking te komen als niet-gedoopte verkondiger en om gedoopt te worden, zijn bedoeld om de ouderlingen troost te geven dat u de leer van de organisatie hebt aanvaard over een paar belangrijke kwesties die zij van fundamenteel belang vinden om een ​​Jehovah's Getuige te zijn.

 Paragraaf 20 vat echt samen waar het doopproces voor de organisatie over gaat; "Als gedoopte christen maak je nu deel uit van een 'vereniging van broeders'."  Ja, in feite is wat de doop voor jou als een van Jehovah's getuigen doet, jou een plaats in de organisatie te verdienen in plaats van in een persoonlijke relatie met Christus.

Conclusie

Het artikel is bedoeld om getuigen te laten geloven dat er een schriftuurlijk proces moet worden gevolgd wanneer iemand zich laat dopen. Er is ook het onschriftuurlijke idee dat de doop een openbare verklaring is voor anderen van je toewijding. Deze leringen worden niet ondersteund door de Schriften. Aangezien de Schriften niets zeggen over de toewijding en het proces dat tot de doop leidt, blijft de doop een persoonlijke beslissing en mag niemand zijn eigen ideeën opleggen over wanneer of hoe het moet worden gedaan.

 

14
0
Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x