Hallo, Meleti Vivlon hier. Dit is de 12th video in onze serie over Matteüs 24. Jezus heeft zijn discipelen net verteld dat zijn terugkeer onverwacht zal zijn en dat ze alert moeten blijven en wakker moeten blijven. Vervolgens geeft hij de volgende gelijkenis:

'Wie is werkelijk de getrouwe en beleidvolle slaaf die zijn meester over zijn dienstknechten heeft aangesteld om hun op het juiste moment hun voedsel te geven? Gelukkig is die slaaf als zijn meester bij zijn komst hem daarbij aantreft! Voorwaar, ik zeg u, hij zal hem over al zijn bezittingen benoemen. '

'Maar als ooit die boze slaaf in zijn hart zegt:' Mijn meester stelt vertraging op ', en hij begint zijn medeslaven te slaan en te eten en te drinken met de bevestigde dronkaards, dan komt de meester van die slaaf op een dag dat hij dat doet verwacht niet en binnen een uur dat hij niet weet, en hij zal hem met de grootste ernst straffen en hem zijn plaats toewijzen bij de huichelaars. Daar zal hij huilen en knarsetanden. (Mt 24: 45-51 Nieuwe-Wereldvertaling)

De organisatie richt zich graag op de eerste drie verzen, 45-47, maar wat zijn de belangrijkste elementen van deze gelijkenis?

  • Een meester benoemt een slaaf om zijn dienstknechten, medeslaven, te voeden terwijl hij weg is.
  • Wanneer hij terugkeert, bepaalt de Meester of de slaaf goed of slecht is geweest;
  • Als hij trouw en wijs is, wordt de slaaf beloond;
  • Als hij kwaadaardig en beledigend is, wordt hij gestraft.

Het Besturende Lichaam van Jehovah's Getuigen behandelt deze woorden niet als een gelijkenis, maar eerder als een profetie met een zeer specifieke vervulling. Ik maak geen grapje als ik specifiek zeg. Ze kunnen u precies het jaar vertellen waarin deze profetie werd vervuld. Ze kunnen u de namen geven van de mannen die de trouwe en beleidvolle slaaf vormen. Veel specifieker dan dat kun je niet worden. Volgens Jehovah's Getuigen werden JF Rutherford en het belangrijkste personeel op het hoofdkantoor in Brooklyn, New York in 1919 door Jezus Christus aangesteld als zijn getrouwe en beleidvolle slaaf. Tegenwoordig vormen de collectieve slaaf de acht mannen van het huidige Besturende Lichaam van Jehovah's Getuigen. Letterlijker kan een profetische vervulling niet zijn. Maar de gelijkenis stopt daar niet. Het spreekt ook van een boze slaaf. Dus als het een profetie is, is het allemaal één profetie. Ze mogen niet kiezen welke onderdelen ze profetisch willen zijn en die slechts een gelijkenis zijn. Toch is dat precies wat ze doen. Ze behandelen de tweede helft van de zogenaamde profetie als een metafoor, een symbolische waarschuwing. Hoe handig - aangezien het spreekt van een boze slaaf die door Christus met de grootste strengheid zal worden gestraft.

'Jezus zei niet dat hij een slechte slaaf zou aanstellen. Zijn woorden hier zijn eigenlijk een waarschuwing voor de getrouwe en beleidvolle slaaf. ' (w13 7/15 blz. 24 'Wie is werkelijk de getrouwe en beleidvolle slaaf?')

Ja, hoe handig. Feit is dat Jezus geen getrouwe slaaf heeft aangesteld. Hij heeft zojuist een slaaf aangesteld; een waarvan hij hoopte dat die zowel trouw als wijs zou blijken te zijn. Die vastberadenheid zou echter tot zijn terugkeer moeten wachten.

Beweert deze bewering dat de getrouwe slaaf in 1919 werd aangesteld, nu bekrompen gezien? Lijkt het erop dat niemand op het hoofdkwartier even ging zitten en erover nadacht? Misschien heb je er niet lang over nagedacht. Als dat zo is, heb je waarschijnlijk het gapende gat in deze interpretatie gemist. Gapend gat? Waar heb ik het over?

Welnu, volgens de gelijkenis, wanneer wordt de slaaf aangesteld? Is het niet duidelijk dat hij door de meester wordt aangesteld voordat de meester vertrekt? De reden dat de meester de slaaf benoemt, is om voor zijn huisgenoten - zijn medeslaven - te zorgen als de meester afwezig is. Wanneer wordt de slaaf trouw en discreet verklaard, en wanneer wordt de beledigende slaaf kwaad verklaard? Dit gebeurt alleen wanneer de meester terugkeert en ziet wat elk heeft gedaan. En wanneer komt de meester precies terug? Volgens Matteüs 24:50 zal hij terugkeren op een dag en uur die onbekend en niet verwacht wordt. Onthoud wat Jezus zei over zijn aanwezigheid, slechts zes verzen eerder:

'Om deze reden bewijst u ook dat u er klaar voor bent, omdat de Mensenzoon komt op een uur waarvan u denkt dat het niet zo is.' (Matteüs 24:44)

Het lijdt geen twijfel dat de meester in deze gelijkenis Jezus Christus is. Hij vertrok in 33 GT om de koninklijke macht veilig te stellen en zal bij zijn toekomstige aanwezigheid als overwinnende koning terugkeren.

Zie je nu de enorme fout in de logica van het Besturende Lichaam? Ze beweren dat Christus 'aanwezigheid begon in 1914, en na vijf jaar, in 1919, terwijl hij nog steeds aanwezig is, benoemt hij zijn getrouwe en beleidvolle slaaf. Ze hebben het achterstevoren. De Bijbel zegt dat de meester de slaaf benoemt wanneer hij vertrekt, niet wanneer hij terugkeert. Maar het Besturende Lichaam zei dat ze waren aangesteld vijf jaar nadat Jezus terugkwam en zijn aanwezigheid begon. Het is alsof ze het account niet eens hebben gelezen.

Er zijn andere tekortkomingen in deze aanmatigende zelfbediening, maar ze zijn een bijkomstigheid van deze gapende kloof in de JW-theologie.

Het trieste is dat zelfs als je dit aan de vele Getuigen wijst die loyaal blijven aan JW.org, ze weigeren het te zien. Het lijkt hun niet te kunnen schelen dat dit een onredelijke en zeer transparante poging is om te proberen hun leven en middelen te beheersen. Misschien, net als ik, wanhoop je soms hoe gemakkelijk mensen gekke ideeën kopen. Dit doet me denken aan de apostel Paulus die de Korinthiërs berispt:

'Omdat je zo' redelijk 'bent, verdraag je graag de onredelijke. In feite verdraag je degene die je tot slaaf maakt, degene die je bezittingen verslindt, degene die grijpt wat je hebt, degene die zichzelf over je verheft, en degene die je in het gezicht treft. ' (2 Korintiërs 11:19, 20)

Om deze dwaasheden te laten werken, heeft het Besturende Lichaam natuurlijk, in de persoon van de belangrijkste theoloog, David Splane, het idee moeten verwerpen dat er vóór 1919 een slaaf was aangesteld om de kudde te voeren. In een video van negen minuten op JW.org probeert Splane - zonder een enkele Schriftplaats te gebruiken - uit te leggen hoe onze liefhebbende Koning, Jezus, zijn discipelen zonder voedsel zou achterlaten, zonder dat iemand hen zou voeden tijdens zijn afwezigheid in de afgelopen 1900 jaar. Serieus, hoe kan een christelijke leraar proberen een bijbelse leer omver te werpen zonder zelfs maar de bijbel te gebruiken? (Klik hier om de Splane-video te zien)

Welnu, de tijd voor zo'n door God onteerde domheid is voorbij. Laten we de gelijkenis eens exegetisch bekijken om te zien of we kunnen bepalen wat het betekent.

De twee hoofdrolspelers in de gelijkenis zijn de meester, Jezus, en een slaaf. De enigen waarnaar de Bijbel slaven van de Heer noemt, zijn zijn discipelen. Hebben we het echter over een enkele discipel, of een kleine groep discipelen zoals een Besturend Lichaam beweert, of over alle discipelen? Laten we, om dat te beantwoorden, naar de onmiddellijke context kijken.

Een aanwijzing is de beloning die de slaaf ontvangt die betrouwbaar en wijs blijkt te zijn. 'Voorwaar, ik zeg u, hij zal hem over al zijn bezittingen benoemen.' (Matteüs 24:47)

Dit spreekt van de belofte die aan de kinderen van God werd gedaan om koningen en priesters te worden om met Christus te regeren. (Openbaring 5:10)

'Daarom laat niemand in mensen opscheppen; want alle dingen zijn van JOU, of het nu Paulus of Apollos of Cephas is of de wereld of leven of dood of dingen die nu hier zijn of dingen die komen gaan, alle dingen zijn van JOU; op zijn beurt GIJ behoort tot Christus; Christus behoort op zijn beurt aan God toe. ' (1 Korintiërs 3: 21-23)

Deze beloning, deze benoeming over alle bezittingen van Christus omvat uiteraard vrouwen.

'Jullie zijn allemaal zonen van God door geloof in Christus Jezus. Want allen die in Christus zijn gedoopt, hebben u met Christus bekleed. Er is geen Jood of Griek, slaaf noch vrij, man of vrouw, want jullie zijn allemaal één in Christus Jezus. En als je bij Christus hoort, dan ben je Abrahams zaad en erfgenamen volgens de belofte. ' (Galaten 3: 26-29 BSB)

Alle kinderen van God, zowel mannen als vrouwen, die de prijs ontvangen, worden aangesteld als koningen en priesters. Dat is duidelijk waar de gelijkenis naar verwijst wanneer hij zegt dat ze over alle bezittingen van de meester zijn aangesteld.

Als Jehovah's Getuigen dit als een profetie beschouwen waarvan de vervulling in 1919 begint, introduceren ze weer een nieuwe logische breuk. Omdat de 12 apostelen er niet waren in 1919, kunnen ze niet over alle bezittingen van Christus worden aangesteld, omdat ze geen deel uitmaken van de slaaf. Maar mannen van het kaliber David Splane, Stephen Lett en Anthony Morris krijgen die afspraak wel. Is dat logisch voor jou?

Dat lijkt meer dan genoeg om ons ervan te overtuigen dat de slaaf verwijst naar meer dan één persoon of een comité van mannen. Toch is er nog meer.

In de volgende gelijkenis spreekt Jezus over de komst van een bruidegom. Net als bij de getrouwe en discrete slavengelijkenis, hebben we de hoofdpersoon afwezig maar komen op een onverwachte tijd terug. Dit is dus weer een gelijkenis over de aanwezigheid van Christus. Vijf van de maagden waren wijs en vijf van de maagden waren dom. Denk je bij het lezen van deze gelijkenis uit Matteüs 25: 1 tot 12 dat hij het heeft over een kleine groep mensen die wijs zijn en een andere kleine groep die dwaas is, of zie je dit als een morele les die van toepassing is op alle christenen? Dat laatste is de voor de hand liggende conclusie, nietwaar? Dat wordt des te duidelijker wanneer hij de gelijkenis afrondt door zijn waarschuwing te herhalen dat hij alert moet zijn: "Blijf daarom waken, want je weet noch de dag, noch het uur." (Matteüs 25:13)

Dit stelt hem in staat om door te gaan naar zijn volgende gelijkenis die begint: 'Want het is net als een man die op het punt staat naar het buitenland te reizen, die zijn slaven opriep en zijn bezittingen aan hen toevertrouwde.' Voor de derde keer hebben we een scenario waarin de master afwezig is maar wel zal terugkeren. Voor de tweede keer worden slaven genoemd. Drie slaven om precies te zijn, elk met een ander bedrag om mee te werken en te groeien. Denk je, net als bij de tien maagden, dat deze drie slaven drie individuen of zelfs drie verschillende kleine groepen individuen vertegenwoordigen? Of zie je dat ze alle christenen vertegenwoordigen die elk een andere reeks geschenken van onze Heer hebben gekregen op basis van ieders individuele capaciteiten?

Eigenlijk is er een nauwe parallel tussen het werken met de gaven of talenten die Christus in ieder van ons heeft geïnvesteerd en het voeden van de dienstknechten. Peter vertelt ons: "Voor zover iedereen een geschenk heeft ontvangen, gebruik het dan om elkaar te dienen als voortreffelijke rentmeesters van Gods onverdiende goedheid die op verschillende manieren tot uitdrukking wordt gebracht." (1 Petrus 4:10 NWT)

Aangezien we duidelijk zo'n conclusie zouden trekken over deze laatste twee gelijkenissen, waarom zouden we dan niet hetzelfde denken over de eerste - dat de slaaf in kwestie representatief is voor alle christenen?

Oh, maar er is nog meer.

Wat je misschien niet hebt opgemerkt, is dat de organisatie het niet leuk vindt om Luke's parallelle verslag van de getrouwe en beleidvolle slaaf te gebruiken om iedereen ervan te overtuigen dat het Besturende Lichaam een ​​speciale aanstelling van Jezus heeft. Misschien komt dit omdat Luke's verslag niet van twee maar van vier slaven spreekt. Als je in de Wachttoren-bibliotheek zoekt om erachter te komen wie de andere twee slaven vertegenwoordigen, zul je een oorverdovende stilte over het onderwerp vinden. Laten we Luke's account eens bekijken. Je zult merken dat de volgorde die Luke geeft anders is dan die van Matteüs, maar de lessen zijn hetzelfde; en door de volledige context te lezen, hebben we een beter idee hoe we de gelijkenis precies kunnen toepassen.

'Wees gekleed en klaar en laat uw lampen branden, en u zou moeten zijn als mannen die wachten tot hun meester terugkeert uit het huwelijk, dus als hij komt en klopt, kunnen ze zich onmiddellijk voor hem openstellen.' (Lukas 12:35, 36)

Dit is de conclusie die wordt getrokken uit de gelijkenis van de tien maagden.

'Gelukkig zijn die slaven die de meester bij zijn komst ziet kijken! Voorwaar, ik zeg u, hij zal zich voor dienst aankleden en ze aan tafel laten leunen en langszij komen en hun dienen. En als hij in de tweede wacht komt, ook al in de derde, en ze gereed vindt, gelukkig zijn ze! " (Lukas 12:37, 38)

Nogmaals, we zien de constante herhaling, het noodzakelijke ingrijpen op het thema wakker en voorbereid zijn. Ook zijn de hier genoemde slaven niet een kleine ondergroep van christenen, maar dit geldt voor ons allemaal.

'Maar weet dit, als de huisbewoner had geweten op welk uur de dief zou komen, zou hij niet hebben ingebroken in zijn huis. U moet ook gereed blijven, want op een uur dat u niet waarschijnlijk acht, komt de Mensenzoon. ” (Lucas 12:39, 40)

En nogmaals, de nadruk op het onverwachte karakter van zijn terugkeer.

Nu dit alles gezegd is, vraagt ​​Peter: "Heer, vertelt u deze illustratie alleen aan ons of ook aan iedereen?" (Lucas 12:41)

Jezus antwoordde:

'Wie is werkelijk de getrouwe rentmeester, de beleidvolle rentmeester, die zijn meester zal aanstellen over zijn lichaam van bedienden om hen op het juiste moment hun maatstaf van voedselvoorziening te blijven geven? Gelukkig is die slaaf als zijn meester bij zijn komst hem daarbij aantreft! Ik zeg je eerlijk, hij zal hem aanstellen over al zijn bezittingen. Maar als ooit die slaaf in zijn hart zou zeggen: 'Mijn meester vertraagt ​​komende', en de mannelijke en vrouwelijke bedienden begint te slaan en te eten en te drinken en dronken te worden, zal de meester van die slaaf komen op een dag dat hij dat niet is hem verwachtend en op een uur dat hij niet kent, en hij zal hem met de grootste strengheid straffen en hem een ​​rol toebedelen aan de ontrouwe. Dan zal die slaaf die de wil van zijn meester begreep maar zich niet klaarmaakte of deed wat hij vroeg, met veel slagen worden geslagen. Maar degene die het niet begreep en toch dingen deed die slagen verdienden, zal met weinig worden verslagen. Inderdaad, iedereen aan wie veel is gegeven, er zal veel van hem worden geëist, en degene die de leiding heeft gekregen, zal meer dan normaal van hem worden geëist. ' (Lucas 12: 42-48)

Vier slaven worden door Lukas genoemd, maar de bepaling van het type slaaf die elk wordt, is niet bekend op het moment van hun benoeming, maar op het moment van de terugkeer van de Heer. Bij zijn terugkeer vindt hij:

  • Hij beschouwt een slaaf als trouw en wijs;
  • Hij zal een slaaf uitwerpen als kwaadaardig en ongelovig;
  • Een slaaf zal hij houden, maar streng straffen voor opzettelijke ongehoorzaamheid;
  • Een slaaf zal hij houden, maar lichtelijk straffen wegens ongehoorzaamheid wegens onwetendheid.

Merk op dat hij alleen spreekt over het aanstellen van een enkele slaaf, en wanneer hij terugkomt, spreekt hij slechts over een enkele slaaf voor elk van de vier typen. Het is duidelijk dat een enkele slaaf niet in vier kan veranderen, maar een enkele slaaf kan al zijn discipelen vertegenwoordigen, net zoals de tien maagden en de drie slaven die de talenten krijgen, al zijn discipelen vertegenwoordigen.

Op dit punt vraag je je misschien af ​​hoe het voor ons allemaal mogelijk is om de dienstknechten van de Heer te voeden. Je kunt zien hoe wij allemaal voorbereid moeten zijn op zijn terugkeer, zodat de gelijkenis van de tien maagden, vijf wijze en vijf dwaze, kan worden aangepast aan ons leven als christenen terwijl we ons voorbereiden op zijn terugkeer. Evenzo kunt u zien hoe we allemaal verschillende gaven van de Heer krijgen. Efeziërs 4: 8 zegt dat toen de Heer ons verliet, hij ons geschenken gaf.

"Toen Hij opsteeg, leidde Hij gevangenen weg en gaf geschenken aan mannen." (BSB)

Overigens vertaalt The New World-vertaling dit verkeerd als "geschenken in mannen", maar elke vertaling in het parallelle kenmerk van biblehub.com geeft het weer als "geschenken aan mannen" of "aan mensen". De gaven die Christus geeft, zijn geen gemeenteouderlingen zoals de organisatie ons wil doen geloven, maar gaven in ieder van ons die we tot zijn eer kunnen gebruiken. Dit past in de context van Efeziërs die drie verzen later zeggen:

'En Hij was het die sommigen gaf om apostelen te zijn, sommigen om profeten te zijn, sommigen om evangelisten te zijn, en sommigen om pastoors en leraren te zijn, om de heiligen toe te rusten voor bedieningswerkzaamheden, om het lichaam van Christus op te bouwen, totdat we allemaal bereik eenheid in het geloof en in de kennis van de Zoon van God, naarmate we volwassen worden tot de volle maat van de gestalte van Christus. Dan zullen we geen baby's meer zijn, door de golven heen en weer geslingerd en meegesleurd door elke wind van onderwijs en door de slimme sluwheid van mannen in hun bedrieglijke gekonkel. In plaats daarvan zullen we, in liefde de waarheid sprekend, in alle dingen opgroeien tot Christus Zelf, die het hoofd is. ' (Efeziërs 4: 11-15)

Sommigen van ons kunnen werken als zendelingen of apostelen, degenen die uitgezonden zijn. Anderen kunnen evangeliseren; terwijl weer anderen goed zijn in het hoeden of onderwijzen. Deze verschillende gaven die aan de discipelen worden gegeven, zijn van de Heer en worden gebruikt om het hele lichaam van Christus op te bouwen.

Hoe bouw je het lichaam van een baby op tot een volwassen volwassene? Je voedt het kind. We voeden elkaar allemaal op verschillende manieren en daarom dragen we allemaal bij aan de groei van elkaar.

Je zou me kunnen zien als iemand die anderen voedt, maar vaak ben ik het die gevoed wordt; en niet alleen met kennis. Er zijn momenten waarop de beste van ons depressief is en emotioneel of fysiek zwak moet worden gevoed en moet worden ondersteund, of geestelijk uitgeput en opnieuw energie moet krijgen. Niemand doet al het eten. Alle voer en alles wordt gevoerd.

In hun poging om hun idiote idee te ondersteunen dat alleen het Besturende Lichaam de getrouwe en beleidvolle slaaf is, belast met het voeden van alle anderen, gebruikten ze het verslag in Mattheüs 14, waar Jezus de menigte voedt met twee vissen en vijf broden. De zinsnede die als titel van het artikel werd gebruikt, was "Velen door de handen van enkelen voeren". De thematekst was:

'En hij droeg de menigte op om achterover te leunen op het gras. Daarna nam hij de vijf broden en twee vissen, en keek op naar de hemel, zei een zegen, en nadat hij de broden had gebroken, gaf hij ze aan de discipelen, en de discipelen gaven ze aan de menigte ... ”(Matteüs 14:19)

Nu weten we dat Jezus 'discipelen ook vrouwen waren, vrouwen die onze Heer bedienden (of voedden) vanuit hun bezittingen.

'Kort daarna trok hij van stad naar stad en van dorp naar dorp, predikte en verkondigde het goede nieuws van het koninkrijk van God. En de twaalf waren met hem, en bepaalde vrouwen die genezen waren van boze geesten en ziekten, Maria de zogenaamde Magdalena, van wie zeven demonen waren uitgekomen, en Joanna, de vrouw van Chuza, Herodes 'man, en Susanna en veel andere vrouwen, die hen vanuit hun bezittingen bedienden. ' (Lucas 8: 1-3)

Ik ben er vrij zeker van dat het Besturende Lichaam niet wil dat we nadenken over de waarschijnlijkheid dat sommige van de "weinigen die de velen voeden" vrouwen waren. Dat ondersteunt nauwelijks hun gebruik van dit account om hun zelf veronderstelde rol als voeders van de kudde te rechtvaardigen.

Hoe dan ook, hun illustratie dient om te begrijpen hoe de getrouwe en beleidvolle slaaf werkt. Alleen niet zoals ze het bedoeld hebben. Bedenk dat er volgens sommige schattingen 20,000 mensen aanwezig zouden kunnen zijn. Moeten we aannemen dat zijn discipelen persoonlijk voedsel aan 20,000 mensen deelden? Denk aan de logistiek bij het voeden van zo veel. Ten eerste zou een veelvoud van die omvang meerdere hectares land beslaan. Dat is veel heen en weer lopen met zware mandladingen voedsel. We hebben het hier over tonnage.

Moeten we aannemen dat een klein aantal discipelen al dat voedsel over die hele afstand heeft vervoerd en aan elk individu heeft uitgedeeld? Zou het voor hen niet logischer zijn om een ​​mand te vullen en naar een groep te lopen en de mand achter te laten bij iemand in die groep die ervoor zou zorgen dat deze verder zou worden verdeeld? In feite zou er geen manier zijn om zoveel mensen in relatief korte tijd te voeden zonder de werklast te delegeren en met velen te delen.

Dit is in feite een heel goede illustratie van hoe de getrouwe en beleidvolle slaaf werkt. Jezus zorgt voor het eten. We doen niet. We dragen het en distribueren het. Verdeel het allemaal volgens wat we hebben ontvangen. Dit doet denken aan de gelijkenis van de talenten die, zoals u zich herinnert, in dezelfde context werd verteld als de gelijkenis van de getrouwe slaaf. Sommigen van ons hebben vijf talenten, sommigen twee, sommigen slechts één, maar wat Jezus wil, is dat we werken met wat we hebben. Dan leggen we hem verantwoording af.

Deze onzin over het feit dat er vóór 1919 geen benoeming van de getrouwe slaaf is, is schokkend. Dat ze van christenen zouden verwachten dat ze zo'n pens slikken, is ronduit beledigend.

Bedenk dat in de gelijkenis de meester de slaaf benoemt net voordat hij vertrekt. Als we Johannes 21 bekijken, zien we dat de discipelen aan het vissen waren en de hele nacht niets hadden gevangen. Bij het aanbreken van de dag verschijnt de opgestane Jezus aan de kust en ze beseffen niet dat hij het is. Hij vertelt hen dat ze hun net naar de rechterkant van de boot moeten werpen en als ze dat doen, is het gevuld met zoveel vissen dat ze het niet kunnen binnenhalen.

Peter beseft dat het de Heer is en duikt in de zee om naar de kust te zwemmen. Bedenk nu dat alle discipelen Jezus in de steek lieten toen hij werd gearresteerd en dat ze dus allemaal enorme schaamte en schuld moesten voelen, maar niemand meer dan Petrus, die de Heer eigenlijk driemaal loochende. Jezus moet hun geest herstellen en door Petrus zal hij ze allemaal herstellen. Als Peter, de ergste dader, vergeven is, dan zijn ze allemaal vergeven.

We staan ​​op het punt de benoeming van de getrouwe slaaf te zien. John vertelt ons:

'Toen ze landden, zagen ze daar een houtskoolvuur met vis erop en wat brood. Jezus zei tegen hen: 'Breng een deel van de vis die je net hebt gevangen.' Dus Simon Peter ging aan boord en sleepte het net aan land. Het zat vol met grote vissen, 153, maar zelfs met zo veel was het net niet gescheurd. 'Kom, ontbijt', zei Jezus tegen hen. Geen van de discipelen durfde Hem te vragen: 'Wie ben jij?' Ze wisten dat het de Heer was. Jezus kwam en nam het brood en gaf het hun, en Hij deed hetzelfde met de vis. ' (Johannes 21: 9-13 BSB)

Een heel bekend scenario, nietwaar? Jezus voedde de menigte met vis en brood. Nu doet hij hetzelfde voor zijn discipelen. De vis die ze vingen was te danken aan de tussenkomst van de Heer. De Heer zorgde voor het eten.

Jezus heeft ook elementen nagebouwd vanaf de nacht dat Petrus hem ontkende. Op een gegeven moment zat hij rond een vuur zoals hij nu is, toen hij de Heer verloochende. Peter ontkende hem driemaal. Onze-Lieve-Heer geeft hem de gelegenheid om elke ontkenning terug te lopen.

Hij vraagt ​​hem driemaal of hij van hem houdt en driemaal bevestigt Peter zijn liefde. Maar bij elk antwoord voegt Jezus de geboden toe, zoals: "Weid mijn lammeren", "Herder mijn schapen", "Weid mijn schapen".

Bij afwezigheid van de Heer moet Petrus zijn liefde tonen door de schapen, de dienstknechten, te voeren. Maar niet alleen Petrus, maar alle apostelen.

Sprekend over de begindagen van de christelijke gemeente lezen we:

'Alle gelovigen wijdden zich aan het onderwijs van de apostelen en aan gemeenschap, en aan het delen van maaltijden (inclusief het avondmaal) en aan gebed.' (Handelingen 2:42 NLT)

Metaforisch sprekend, tijdens zijn 3 jaar durende bediening, had Jezus zijn discipelen vis en brood gegeven. Hij had ze goed gevoerd. Nu was het hun beurt om anderen te voeden.

Maar de voeding hield niet op bij de apostelen. Stephen werd vermoord door boze joodse tegenstanders.

Volgens Handelingen 8: 2, 4: „Op die dag ontstond er grote vervolging tegen de gemeente die in Jeruzalem was; allen behalve de apostelen waren verspreid over de regio's Judea en Samaria… .Maar degenen die verstrooid waren, trokken door het land en verkondigden het goede nieuws van het woord. ”

Dus nu voedden degenen die gevoed waren anderen. Al snel verspreidden de mensen van de naties, de heidenen, het goede nieuws en voedden de schapen van de Heer.Er gebeurde iets vanmorgen net toen ik op het punt stond deze video op te nemen, die effectief laat zien hoe de slaaf vandaag de dag werkt. Ik kreeg een e-mail van een kijker die dit zei:

Hallo lieve broeders,

Ik wilde gewoon iets met je delen dat de Heer me een paar dagen geleden liet zien en dat ik erg belangrijk vind.

Het is een onweerlegbaar bewijs dat aantoont dat ALLE christenen deelnemen aan de avondmaaltijd van de Heer - en het bewijs is verbazingwekkend eenvoudig:

Jezus gebood dezelfde 11 discipelen die bij hem waren op de avond van de avondmaaltijd:

'Ga daarom en maak discipelen van mensen uit alle natiën, hen dopen in de naam van de Vader en van de Zoon en van de heilige geest, en leer HEN om alles te observeren wat ik u heb geboden.'

Het Griekse woord dat is vertaald met "waarnemen" is hetzelfde woord dat in Johannes 14:15 wordt gebruikt, waar Jezus zei:

'Als je van me houdt, zal je mijn geboden naleven.'

Jezus zei dus tegen die 11: "leer AL mijn discipelen om precies te gehoorzamen wat ik U opdroeg te gehoorzamen".

Wat gebood Jezus zijn discipelen tijdens de avondmaaltijd van de Heer?

'Blijf dit doen om me te herinneren.' (1 Kor 11:24)

Daarom zijn ALLE Jezus 'discipelen verplicht deel te nemen aan de symbolen van het Avondmaal des Heren in gehoorzaamheid aan een direct bevel van Christus Zelf.

Ik dacht dat ik het zou delen omdat het waarschijnlijk het meest eenvoudige en krachtige argument is dat ik ken - en een dat alle JW's zullen begrijpen.

Hartelijke groeten aan jullie allemaal ...

Ik had deze redenering nog nooit eerder overwogen. Ik ben gevoed en daar heb je het.

Door deze gelijkenis tot een profetie te maken en de kudde van Jehovah-Getuigen ertoe te brengen zich in de misleiding te begeven, heeft het Besturende Lichaam een ​​hiërarchie van dienstbaarheid kunnen creëren. Ze zeggen dat ze Jehovah dienen, en ze krijgen de kudde om hen in Gods naam te dienen. Maar het feit is dat als je mensen gehoorzaamt, je God niet dient. Je dient mannen.

Dit bevrijdt de kudde van elke verplichting jegens Jezus, omdat ze denken dat zij niet degenen zijn die beoordeeld worden wanneer hij terugkeert, omdat ze niet zijn aangesteld als zijn trouwe slaven. Het zijn maar waarnemers. Hoe gevaarlijk is dit voor hen. Ze denken dat ze in dit geval veilig zijn voor oordeel, maar dat is niet het geval, zoals Luke's verslag opmerkt.

Bedenk dat er in het verslag van Luke twee extra slaven zijn. Iemand die ongehoorzaam was aan die van de meester, zal het ongewild doen. Hoeveel Getuigen zijn ongewild ongehoorzaam aan Jezus als ze de instructies van het Besturende Lichaam opvolgen, omdat ze denken dat ze geen deel uitmaken van de getrouwe slaaf?

Onthoud dat dit een gelijkenis is. Een gelijkenis wordt gebruikt om ons te onderwijzen over een morele kwestie die gevolgen heeft in de echte wereld. De meester heeft ons allemaal aangesteld die in zijn naam zijn gedoopt om zijn schapen, onze medeslaven, te weiden. De gelijkenis leert ons dat er vier mogelijke uitkomsten zijn. En begrijp alsjeblieft dat hoewel ik me vanwege mijn persoonlijke ervaring op Jehovah's Getuigen concentreer, deze resultaten niet beperkt zijn tot leden van die relatief kleine religieuze groep. Ben je een Baptist, een Katholiek, een Presbyteriaan of een lid van een van de duizenden denominaties in de christenheid? Wat ik ga zeggen, geldt ook voor jou. Er zijn maar vier resultaten voor ons. Als je de gemeente als toezichthouder dient, ben je bijzonder kwetsbaar voor de verleiding die de boze slaaf overkomt om te profiteren van je medemensen en misbruik en uitbuiting te worden. Als dat zo is, zal Jezus "u met de grootste ernst straffen" en u onder degenen zonder geloof weggooien.

Dien je mannen in je kerk of gemeente of Koninkrijkszaal en negeer je de geboden van God in de Bijbel, misschien onbewust? Ik heb Getuigen de uitdaging laten beantwoorden: 'Wie zou u gehoorzamen: het Besturende Lichaam of Jezus Christus?' met een stevige bevestiging van steun voor het Besturende Lichaam. Deze zijn willens en wetens de Heer ongehoorzaam. Veel slagen wachten op zo'n brutale ongehoorzaamheid. Maar dan hebben we wat misschien wel de meerderheid is, tevreden om zich in valse troost te wentelen, in de veronderstelling dat ze, door hun priester, bisschop, minister of gemeenteouderling te gehoorzamen, God behagen. Ze zijn onbewust ongehoorzaam. Ze worden met een paar slagen geslagen.

Wil iemand van ons lijden onder een van deze drie resultaten? Zouden we niet allemaal liever gunst vinden in de ogen van de Heer en aangesteld worden over al zijn bezittingen?

Dus, wat kunnen we afleiden uit de gelijkenis van de getrouwe en beleidvolle slaaf, de gelijkenis van de 10 maagden en de gelijkenis van de talenten? In elk geval blijven de slaven van de Heer - jij en ik - een bepaalde taak te doen. In elk geval, wanneer de meester terugkeert, is er een beloning voor het werk en een straf voor het niet doen ervan.

En dat is alles wat we echt moeten weten over deze gelijkenissen. Doe je werk omdat de meester komt wanneer je het het minst verwacht, en hij zal bij elk van ons een boekhouding voeren.

Hoe zit het met de vierde gelijkenis, die over de schapen en de bokken? Nogmaals, de organisatie behandelt die als een profetie. Hun interpretatie is bedoeld om hun macht over de kudde te versterken. Maar waar verwijst het eigenlijk naar? Nou, dat laten we voor de laatste video van deze serie.

Ik ben Meleti Vivlon. Ik wil je heel erg bedanken voor het bekijken. Abonneer je als je meldingen van toekomstige video's wilt ontvangen. Ik laat informatie achter in de beschrijving van deze video voor het transcript, evenals een link naar alle andere video's.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.