Matteüs 24, deel 12: de getrouwe en beleidvolle slaaf

by | 15 mei 2020 | 1919, Het onderzoeken van Matthew 24 Series, Trouwe slaaf, Video's | 9 reacties

Hallo, Meleti Vivlon hier. Dit is de 12th video in onze serie over Matteüs 24. Jezus heeft zijn discipelen net verteld dat zijn terugkeer onverwacht zal zijn en dat ze alert moeten blijven en wakker moeten blijven. Vervolgens geeft hij de volgende gelijkenis:

'Wie is werkelijk de getrouwe en beleidvolle slaaf die zijn meester over zijn dienstknechten heeft aangesteld om hun op het juiste moment hun voedsel te geven? Gelukkig is die slaaf als zijn meester bij zijn komst hem daarbij aantreft! Voorwaar, ik zeg u, hij zal hem over al zijn bezittingen benoemen. '

'Maar als ooit die boze slaaf in zijn hart zegt:' Mijn meester stelt vertraging op ', en hij begint zijn medeslaven te slaan en te eten en te drinken met de bevestigde dronkaards, dan komt de meester van die slaaf op een dag dat hij dat doet verwacht niet en binnen een uur dat hij niet weet, en hij zal hem met de grootste ernst straffen en hem zijn plaats toewijzen bij de huichelaars. Daar zal hij huilen en knarsetanden. (Mt 24: 45-51 Nieuwe-Wereldvertaling)

De organisatie richt zich graag op de eerste drie verzen, 45-47, maar wat zijn de belangrijkste elementen van deze gelijkenis?

 • Een meester benoemt een slaaf om zijn dienstknechten, medeslaven, te voeden terwijl hij weg is.
 • Wanneer hij terugkeert, bepaalt de Meester of de slaaf goed of slecht is geweest;
 • Als hij trouw en wijs is, wordt de slaaf beloond;
 • Als hij kwaadaardig en beledigend is, wordt hij gestraft.

Het Besturende Lichaam van Jehovah's Getuigen behandelt deze woorden niet als een gelijkenis, maar eerder als een profetie met een zeer specifieke vervulling. Ik maak geen grapje als ik specifiek zeg. Ze kunnen je vertellen in welk jaar deze profetie in vervulling ging. Ze kunnen u de namen geven van de mannen die de getrouwe en beleidvolle slaaf vormen. Je kunt niet veel specifieker worden dan dat. Volgens Jehovah's Getuigen werden in 1919 JF Rutherford en sleutelfunctionarissen op het hoofdbureau in Brooklyn, New York, door Jezus Christus aangesteld als zijn getrouwe en beleidvolle slaaf. Tegenwoordig vormen de acht mannen van het huidige Besturende Lichaam van Jehovah's Getuigen die collectieve slaaf. Letterlijker kunt u geen profetische vervulling krijgen. Maar de gelijkenis houdt daar niet op. Het spreekt ook van een slechte slaaf. Dus als het een profetie is, is het allemaal één profetie. Ze mogen niet kiezen welke delen ze profetisch willen zijn en welke slechts een gelijkenis zijn. Toch is dat precies wat ze doen. Ze behandelen de tweede helft van de zogenaamde profetie als een metafoor, een symbolische waarschuwing. Hoe handig - aangezien het spreekt over een slechte slaaf die door Christus met de grootste strengheid zal worden gestraft.

'Jezus zei niet dat hij een slechte slaaf zou aanstellen. Zijn woorden hier zijn eigenlijk een waarschuwing voor de getrouwe en beleidvolle slaaf. ' (w13 7/15 blz. 24 'Wie is werkelijk de getrouwe en beleidvolle slaaf?')

Ja, wat erg handig. Het is een feit dat Jezus geen getrouwe slaaf heeft aangesteld. Hij heeft zojuist een slaaf aangesteld; een waarvan hij hoopte dat hij zowel trouw als wijs zou blijken te zijn. Die vastberadenheid zou echter moeten wachten tot zijn terugkeer.

Beweert dit dat de getrouwe slaaf in 1919 werd aangesteld, nu gezien als dom voor u? Lijkt het alsof niemand op het hoofdkantoor even is gaan zitten nadenken? Misschien heb je er niet veel over nagedacht. Als dat zo was, had je waarschijnlijk het gapende gat in deze interpretatie gemist. Gapend gat? Waar heb ik het over?

Welnu, wanneer wordt volgens de gelijkenis de slaaf aangesteld? Is het niet duidelijk dat hij door de meester is aangesteld voordat de meester vertrekt? De reden dat de meester de slaaf aanwijst, is om voor zijn huispersoneel - zijn medeslaven - te zorgen als de meester afwezig is. Wanneer wordt de slaaf nu trouw en beleidvol verklaard, en wanneer wordt de gewelddadige slaaf slecht verklaard? Dit gebeurt alleen wanneer de meester terugkeert en ziet wat elk heeft gedaan. En wanneer komt de meester precies terug? Volgens Mattheüs 24:50 zal zijn terugkeer plaatsvinden op een dag en uur die onbekend en niet verwacht zijn. Bedenk wat Jezus slechts zes verzen eerder zei over zijn aanwezigheid:

'Om deze reden bewijst u ook dat u er klaar voor bent, omdat de Mensenzoon komt op een uur waarvan u denkt dat het niet zo is.' (Matteüs 24:44)

Het lijdt geen twijfel dat in deze gelijkenis de meester Jezus Christus is. Hij vertrok in 33 GT om de koninklijke macht veilig te stellen en zal bij zijn toekomstige aanwezigheid als een veroverende koning terugkeren.

Zie je nu de enorme fout in de logica van het Besturende Lichaam? Ze beweren dat de tegenwoordigheid van Christus in 1914 is begonnen, waarna hij na vijf jaar, in 1919, terwijl hij nog steeds aanwezig is, zijn getrouwe en beleidvolle slaaf aanwijst. Ze hebben het achterstevoren. De Bijbel zegt dat de meester de slaaf aanwijst als hij vertrekt, niet als hij terugkeert. Maar het Besturende Lichaam zegt dat ze vijf jaar nadat Jezus was teruggekomen en zijn aanwezigheid begon, werden aangesteld. Het is alsof ze het verslag niet eens hebben gelezen. 

Er zijn andere tekortkomingen in deze aanmatigende zelfbediening, maar ze zijn een bijkomstigheid van deze gapende kloof in de JW-theologie.

Het trieste is dat zelfs als je erop wijst aan de vele Getuigen die trouw blijven aan JW.org, ze weigeren het te zien. Het kan hen niets schelen dat dit een onredelijke en zeer transparante poging is om controle te krijgen over hun leven en hun middelen. Misschien wanhoop je, net als ik, soms over hoe gemakkelijk mensen gekke ideeën kopen. Dit doet me denken aan de apostel Paulus die de Korinthiërs bestrafte:

'Omdat je zo' redelijk 'bent, verdraag je graag de onredelijke. In feite verdraag je degene die je tot slaaf maakt, degene die je bezittingen verslindt, degene die grijpt wat je hebt, degene die zichzelf over je verheft, en degene die je in het gezicht treft. ' (2 Korintiërs 11:19, 20)

Om deze dwaasheden te laten slagen, heeft het Besturende Lichaam, in de persoon van de belangrijkste theoloog, David Splane, natuurlijk het idee moeten verwerpen dat er vóór 1919 een slaaf was aangesteld om de kudde te voeden. In een video van negen minuten. op JW.org probeert Splane - zonder een enkele Schriftplaats te gebruiken - uit te leggen hoe onze liefdevolle Koning, Jezus, zijn discipelen zonder voedsel zou achterlaten, zonder dat iemand hen te eten kon geven tijdens zijn afwezigheid van de afgelopen 1900 jaar. Serieus, hoe kan een christelijke leraar proberen een bijbelse leerstelling omver te werpen zonder zelfs maar de bijbel te gebruiken? (Klik hier), om de Splane-video te zien)

Welnu, de tijd voor zo'n godonterende domheid is voorbij. Laten we de gelijkenis exegetisch bekijken om te zien of we kunnen bepalen wat het betekent.

De twee hoofdrolspelers in de gelijkenis zijn de meester, Jezus, en een slaaf. De enigen waarnaar de Bijbel verwijst als slaven van de Heer, zijn zijn discipelen. Hebben we het echter over één enkele discipel, of over een kleine groep discipelen zoals een Besturende Lichaam beweert, of over alle discipelen? Laten we, om dat te beantwoorden, naar de onmiddellijke context kijken.

Een aanwijzing is de beloning die wordt ontvangen door de slaaf die trouw en wijs blijkt te zijn. "Voorwaar, ik zeg u, hij zal hem aanstellen over al zijn bezittingen." (Mattheüs 24:47)

Dit spreekt over de belofte die aan de kinderen van God werd voorgehouden om koningen en priesters te worden om met Christus te regeren. (Openbaring 5:10)

'Daarom laat niemand in mensen opscheppen; want alle dingen zijn van JOU, of het nu Paulus of Apollos of Cephas is of de wereld of leven of dood of dingen die nu hier zijn of dingen die komen gaan, alle dingen zijn van JOU; op zijn beurt GIJ behoort tot Christus; Christus behoort op zijn beurt aan God toe. ' (1 Korintiërs 3: 21-23)

Deze beloning, deze benoeming over alle bezittingen van Christus omvat uiteraard vrouwen. 

'Jullie zijn allemaal zonen van God door geloof in Christus Jezus. Want allen die in Christus zijn gedoopt, hebben u met Christus bekleed. Er is geen Jood of Griek, slaaf noch vrij, man of vrouw, want jullie zijn allemaal één in Christus Jezus. En als je bij Christus hoort, dan ben je Abrahams zaad en erfgenamen volgens de belofte. ' (Galaten 3: 26-29 BSB)

Alle kinderen van God, zowel mannen als vrouwen, die de prijs behalen, worden aangesteld als koningen en priesters. Blijkbaar is dat waar de gelijkenis naar verwijst als er staat dat ze over alle bezittingen van de meester worden benoemd.

Wanneer Jehovah's Getuigen dit behandelen als een profetie waarvan de vervulling in 1919 begint, introduceren ze weer een breuk in de logica. Aangezien de 12 apostelen er in 1919 niet waren, kunnen ze niet over alle bezittingen van Christus worden aangesteld, aangezien ze geen deel uitmaken van de slaaf. Toch krijgen mannen van het kaliber van David Splane, Stephen Lett en Anthony Morris die afspraak wel. Vind je dat logisch?

Dat lijkt meer dan genoeg om ons ervan te overtuigen dat de slaaf verwijst naar meer dan één persoon of een comité van mannen. Toch is er nog meer.

In de volgende gelijkenis spreekt Jezus over de komst van een bruidegom. Net als bij de getrouwe en beleidvolle gelijkenis van de slaven, is de hoofdpersoon afwezig maar komt hij op een onverwacht moment terug. Dit is dus weer een gelijkenis over de aanwezigheid van Christus. Vijf van de maagden waren wijs en vijf van de maagden waren dwaas. Als je deze gelijkenis uit Mattheüs 25: 1 tot 12 leest, denk je dan dat hij het heeft over een kleine groep mensen die wijs zijn en een andere kleine groep die dwaas is, of beschouw je dit als een morele les die van toepassing is op alle christenen? Dit laatste is de voor de hand liggende conclusie, nietwaar? Dat wordt des te duidelijker wanneer hij de gelijkenis besluit door zijn waarschuwing te herhalen dat hij alert moet zijn: "Blijf daarom waakzaam, want u weet de dag noch het uur." (Mattheüs 25:13)

Dit stelt hem in staat om rechtstreeks naar zijn volgende gelijkenis over te gaan, die begint: "Want het is net als een man die op het punt staat naar het buitenland te reizen die zijn slaven ontbood en zijn bezittingen aan hen toevertrouwde." Voor de derde keer hebben we een scenario waarin de meester afwezig is maar zal terugkeren. Voor een tweede keer worden slaven genoemd. Drie slaven om precies te zijn, elk kreeg een ander bedrag om mee te werken en te laten groeien. Denkt u, net als bij de tien maagden, dat deze drie slaven drie individuen vertegenwoordigen of zelfs drie verschillende kleine groepen individuen? Of zie je dat ze alle christenen vertegenwoordigen die elk een andere reeks gaven van onze Heer hebben gekregen op basis van ieders individuele capaciteiten? 

In feite is er een nauwe parallel tussen het werken met de gaven of talenten die Christus in ieder van ons heeft geïnvesteerd en het voeden van de huishoudsters. Petrus vertelt ons: „Voor zover een ieder een gave heeft ontvangen, gebruik die dan om elkaar te dienen als voortreffelijke beheerders van Gods onverdiende goedheid die op verschillende manieren tot uiting komt.” (1 Petrus 4:10 NWT)

Aangezien we duidelijk zo'n conclusie zouden trekken over deze laatste twee gelijkenissen, waarom zouden we dan niet hetzelfde denken over de eerste - dat de slaaf in kwestie representatief is voor alle christenen?

Oh, maar er is nog meer.

Wat u misschien niet is opgevallen, is dat de organisatie niet graag Lukas 'parallelle verslag van de getrouwe en beleidvolle slaaf gebruikt om iedereen ervan te overtuigen dat het Besturende Lichaam een ​​speciale afspraak van Jezus heeft. Misschien komt dit doordat Luke's verslag niet over twee slaven spreekt, maar over vier. Als je in de Watchtower-bibliotheek zoekt om erachter te komen wie de andere twee slaven vertegenwoordigen, zul je een oorverdovende stilte vinden over het onderwerp. Laten we naar Luke's account kijken. U zult opmerken dat de volgorde die Lucas presenteert anders is dan die van Mattheüs, maar de lessen zijn hetzelfde; en door de volledige context te lezen, hebben we een beter idee van hoe we de gelijkenis precies moeten toepassen.

"Wees gekleed en klaar en laat je lampen branden, en je zou moeten zijn als mannen die wachten tot hun meester terugkeert van het huwelijk, dus als hij komt en klopt, kunnen ze onmiddellijk voor hem opengaan." (Lukas 12:35, 36)

Dit is de conclusie die wordt getrokken uit de gelijkenis van de tien maagden.

'Gelukkig zijn die slaven die de meester bij zijn komst ziet kijken! Voorwaar, ik zeg u, hij zal zich voor dienst aankleden en ze aan tafel laten leunen en langszij komen en hun dienen. En als hij in de tweede wacht komt, ook al in de derde, en ze gereed vindt, gelukkig zijn ze! " (Lukas 12:37, 38)

Opnieuw zien we de voortdurende herhaling, de noodzakelijke harp op het thema wakker en voorbereid zijn. Ook zijn de hier genoemde slaven niet een kleine ondergroep van christenen, maar dit geldt voor ons allemaal. 

'Maar weet dit, als de huisbewoner had geweten op welk uur de dief zou komen, zou hij niet hebben ingebroken in zijn huis. U moet ook gereed blijven, want op een uur dat u niet waarschijnlijk acht, komt de Mensenzoon. ” (Lucas 12:39, 40)

En nogmaals, de nadruk op het onverwachte karakter van zijn terugkeer.

Nu dit alles gezegd is, vraagt ​​Peter: "Heer, vertelt u deze illustratie alleen aan ons of ook aan iedereen?" (Lucas 12:41)

Jezus antwoordde:

'Wie is werkelijk de getrouwe rentmeester, de beleidvolle rentmeester, die zijn meester zal aanstellen over zijn lichaam van bedienden om hen op het juiste moment hun maatstaf van voedselvoorziening te blijven geven? Gelukkig is die slaaf als zijn meester bij zijn komst hem daarbij aantreft! Ik zeg je eerlijk, hij zal hem aanstellen over al zijn bezittingen. Maar als ooit die slaaf in zijn hart zou zeggen: 'Mijn meester vertraagt ​​komende', en de mannelijke en vrouwelijke bedienden begint te slaan en te eten en te drinken en dronken te worden, zal de meester van die slaaf komen op een dag dat hij dat niet is hem verwachtend en op een uur dat hij niet kent, en hij zal hem met de grootste strengheid straffen en hem een ​​rol toebedelen aan de ontrouwe. Dan zal die slaaf die de wil van zijn meester begreep maar zich niet klaarmaakte of deed wat hij vroeg, met veel slagen worden geslagen. Maar degene die het niet begreep en toch dingen deed die slagen verdienden, zal met weinig worden verslagen. Inderdaad, iedereen aan wie veel is gegeven, er zal veel van hem worden geëist, en degene die de leiding heeft gekregen, zal meer dan normaal van hem worden geëist. ' (Lucas 12: 42-48)

Vier slaven worden door Lukas genoemd, maar de bepaling van het type slaaf die elk wordt, is niet bekend op het moment van hun benoeming, maar op het moment van de terugkeer van de Heer. Bij zijn terugkeer vindt hij:

 • Hij beschouwt een slaaf als trouw en wijs;
 • Hij zal een slaaf uitwerpen als kwaadaardig en ongelovig;
 • Een slaaf zal hij houden, maar streng straffen voor opzettelijke ongehoorzaamheid;
 • Een slaaf zal hij houden, maar lichtelijk straffen wegens ongehoorzaamheid wegens onwetendheid.

Merk op dat hij alleen spreekt over het aanstellen van een enkele slaaf, en wanneer hij terugkomt, spreekt hij alleen over een enkele slaaf voor elk van de vier typen. Het is duidelijk dat één enkele slaaf niet in vier kan veranderen, maar een enkele slaaf kan al zijn discipelen vertegenwoordigen, net zoals de tien maagden en de drie slaven die de talenten krijgen, al zijn discipelen vertegenwoordigen. 

Op dit punt vraagt ​​u zich misschien af ​​hoe het voor ons allemaal mogelijk is om de huishoudsters van de Heer te voeden. U kunt zien hoe wij allemaal op zijn terugkeer moeten worden voorbereid, zodat de gelijkenis van de tien maagden, vijf wijze en vijf dwaze, kan worden aangepast aan ons leven als christenen terwijl wij ons voorbereiden op zijn terugkeer. Evenzo kunt u zien hoe we allemaal verschillende gaven van de Heer krijgen. Efeziërs 4: 8 zegt dat toen de Heer ons verliet, Hij ons gaven gaf. 

"Toen Hij opsteeg, leidde Hij gevangenen weg en gaf geschenken aan mannen." (BSB)

Overigens vertaalt de Nieuwe-Wereldvertaling dit verkeerd als "gaven in mannen", maar elke vertaling in het parallelle kenmerk van biblehub.com geeft het weer als "geschenken aan mannen" of "aan mensen". De gaven die Christus geeft zijn geen gemeenteouderlingen zoals de organisatie ons wil doen geloven, maar gaven in ieder van ons die we kunnen gebruiken tot zijn heerlijkheid. Dit past in de context van Efeziërs die drie verzen later zegt:

'En Hij was het die sommigen gaf om apostelen te zijn, sommigen om profeten te zijn, sommigen om evangelisten te zijn, en sommigen om pastoors en leraren te zijn, om de heiligen toe te rusten voor bedieningswerkzaamheden, om het lichaam van Christus op te bouwen, totdat we allemaal bereik eenheid in het geloof en in de kennis van de Zoon van God, naarmate we volwassen worden tot de volle maat van de gestalte van Christus. Dan zullen we geen baby's meer zijn, door de golven heen en weer geslingerd en meegesleurd door elke wind van onderwijs en door de slimme sluwheid van mannen in hun bedrieglijke gekonkel. In plaats daarvan zullen we, in liefde de waarheid sprekend, in alle dingen opgroeien tot Christus Zelf, die het hoofd is. ' (Efeziërs 4: 11-15)

Sommigen van ons kunnen werken als zendelingen of apostelen, degenen die uitgezonden zijn. Anderen kunnen evangeliseren; terwijl weer anderen goed zijn in het hoeden of onderwijzen. Deze verschillende gaven die aan de discipelen worden gegeven, zijn van de Heer en worden gebruikt om het hele lichaam van Christus op te bouwen.

Hoe bouw je het lichaam van een baby op tot een volwassen volwassene? Je voedt het kind. We voeden elkaar allemaal op verschillende manieren en daarom dragen we allemaal bij aan de groei van elkaar.

U kunt mij zien als iemand die anderen voedt, maar vaak ben ik het die te eten krijgt; en niet alleen met kennis. Er zijn tijden dat de beste van ons depressief is en emotioneel gevoed moet worden, of lichamelijk zwak en gesteund moet worden, of geestelijk uitgeput en nieuwe energie nodig heeft. Niemand doet al het eten. Alle voer en alles wordt gevoerd.

In hun pogingen hun maffe idee te ondersteunen dat alleen het Besturende Lichaam de getrouwe en beleidvolle slaaf is, belast met het voeden van alle anderen, gebruikten ze het verslag in Mattheüs 14 waar Jezus de menigte voedt met twee vissen en vijf broden. De uitdrukking die als titel van het artikel werd gebruikt, was "Velen voeden door de handen van een paar". De thematekst was:

'En hij droeg de menigte op om achterover te leunen op het gras. Daarna nam hij de vijf broden en twee vissen, en keek op naar de hemel, zei een zegen, en nadat hij de broden had gebroken, gaf hij ze aan de discipelen, en de discipelen gaven ze aan de menigte ... ”(Matteüs 14:19)

Nu weten we dat Jezus 'discipelen ook vrouwen waren, vrouwen die onze Heer bedienden (of voedden) vanuit hun bezittingen.

'Kort daarna trok hij van stad naar stad en van dorp naar dorp, predikte en verkondigde het goede nieuws van het koninkrijk van God. En de twaalf waren met hem, en bepaalde vrouwen die genezen waren van boze geesten en ziekten, Maria de zogenaamde Magdalena, van wie zeven demonen waren uitgekomen, en Joanna, de vrouw van Chuza, Herodes 'man, en Susanna en veel andere vrouwen, die hen vanuit hun bezittingen bedienden. ' (Lucas 8: 1-3)

Ik ben er vrij zeker van dat het Besturende Lichaam niet wil dat we nadenken over de waarschijnlijkheid dat enkele van de "weinigen die de velen te eten gaven" vrouwen waren. Dat ondersteunt nauwelijks hun gebruik van dit verhaal om hun zelfvervaardigde rol als voeder van de kudde te rechtvaardigen.

In elk geval dient hun illustratie om te begrijpen hoe de getrouwe en beleidvolle slaaf te werk gaat. Gewoon niet zoals ze bedoeld hadden. Bedenk dat er volgens sommige schattingen 20,000 mensen aanwezig kunnen zijn geweest. Moeten we aannemen dat zijn discipelen persoonlijk voedsel uitdeelden aan 20,000 mensen? Denk aan de logistiek die komt kijken bij het voeren van zoveel mensen. Ten eerste zou een massa van die omvang verscheidene hectares land beslaan. Dat is veel heen en weer lopen met een zware mand vol voedsel. We hebben het hier over tonnage. 

Moeten we aannemen dat een klein aantal discipelen al dat voedsel over die hele afstand heeft vervoerd en aan elk individu heeft uitgedeeld? Zou het voor hen niet logischer zijn om een ​​mand te vullen en naar een groep te lopen en de mand achter te laten bij iemand in die groep die ervoor zou zorgen dat deze verder zou worden verdeeld? In feite zou er geen manier zijn om zoveel mensen in relatief korte tijd te voeden zonder de werklast te delegeren en met velen te delen.

Dit is in feite een heel goede illustratie van hoe de getrouwe en beleidvolle slaaf werkt. Jezus zorgt voor het voedsel. We doen niet. We dragen het en verdelen het. Verspreid het allemaal volgens wat we hebben ontvangen. Dit doet denken aan de gelijkenis van de talenten die, zoals u zich herinnert, in dezelfde context werden geleverd als de gelijkenis van de getrouwe slaaf. Sommigen van ons hebben vijf talenten, sommigen twee, sommigen slechts één, maar wat Jezus wil, is dat we werken met wat we hebben. Dan leggen we aan hem verantwoording af. 

Deze onzin over het feit dat er vóór 1919 geen aanstelling van de getrouwe slaaf is geweest, is zuur. Dat ze zouden verwachten dat christenen zo'n pens zouden inslikken, is ronduit beledigend.

Bedenk dat in de gelijkenis de meester de slaaf aanwijst net voordat hij vertrekt. Als we Johannes 21 opslaan, zien we dat de discipelen hadden gevist en de hele nacht niets hadden gevangen. Bij het aanbreken van de dag verschijnt de herrezen Jezus aan de kust en ze realiseren zich niet dat hij het is. Hij zegt dat ze hun net aan de rechterkant van de boot moeten uitwerpen en als ze dat doen, zit het vol met zoveel vissen dat ze het niet binnen kunnen halen.

Peter realiseert zich dat het de Heer is en stort zich in de zee om naar de kust te zwemmen. Bedenk nu dat alle discipelen Jezus in de steek lieten toen hij werd gearresteerd, en dus moesten ze allemaal enorme schaamte en schuld voelen, maar niemand meer dan Petrus die de Heer in feite driemaal verloochende. Jezus moet hun geest herstellen, en door Petrus zal hij ze allemaal herstellen. Als Peter, de ergste overtreder, wordt vergeven, dan worden ze allemaal vergeven.

We staan ​​op het punt de aanstelling van de getrouwe slaaf te zien. John vertelt ons:

“Toen ze landden, zagen ze daar een houtskoolvuur met vis erop en wat brood. Jezus zei tegen hen: "Breng wat van de vis die je net hebt gevangen." Simon Petrus ging aan boord en sleepte het net aan land. Het zat vol met grote vissen, 153, maar zelfs met zo veel was het net niet gescheurd. 'Kom ontbijten', zei Jezus tegen hen. Geen van de discipelen durfde Hem te vragen: "Wie bent U?" Ze wisten dat het de Heer was. Jezus kwam en nam het brood en gaf het hun, en Hij deed hetzelfde met de vis. " (Johannes 21: 9-13 BSB)

Een heel bekend scenario, nietwaar? Jezus voedde de menigte met vis en brood. Nu doet hij hetzelfde voor zijn discipelen. De vis die ze vingen, was te danken aan de tussenkomst van de Heer. De Heer zorgde voor het voedsel.

Jezus heeft ook elementen herschapen uit de nacht dat Petrus hem verloochende. Op een gegeven moment zat hij rond een vuur zoals hij nu is toen hij de Heer verloochende. Peter ontkende hem drie keer. Onze Heer zal hem de gelegenheid geven om elke ontkenning terug te lopen. 

Hij vraagt ​​hem driemaal of hij van hem houdt en driemaal bevestigt Peter zijn liefde. Maar bij elk antwoord voegt Jezus de geboden toe, zoals: "Weid mijn lammeren", "Herder mijn schapen", "Weid mijn schapen".

In de afwezigheid van de Heer moet Petrus zijn liefde tonen door de schapen, de huishoudsters, te voeden. Maar niet alleen Petrus, maar alle apostelen. 

Sprekend over de begindagen van de christelijke gemeente lezen we:

'Alle gelovigen wijdden zich aan het onderwijs van de apostelen en aan gemeenschap, en aan het delen van maaltijden (inclusief het avondmaal) en aan gebed.' (Handelingen 2:42 NLT)

Metaforisch sprekend, tijdens zijn 3 jaar durende bediening, had Jezus zijn discipelen vis en brood gegeven. Hij had ze goed gevoerd. Nu was het hun beurt om anderen te voeden. 

Maar het eten stopte niet bij de apostelen. Stephen werd vermoord door boze Joodse tegenstanders.

Volgens Handelingen 8: 2, 4: „Op die dag ontstond er grote vervolging tegen de gemeente die in Jeruzalem was; allen behalve de apostelen waren verspreid over de regio's Judea en Samaria… .Maar degenen die verstrooid waren, trokken door het land en verkondigden het goede nieuws van het woord. ”

Dus nu gaven degenen die gevoed waren, anderen te eten. Al snel verspreidden ook de mensen van de natiën, de heidenen, het goede nieuws en voedden de schapen van de Heer.Er gebeurde iets vanmorgen net toen ik op het punt stond deze video op te nemen, die effectief laat zien hoe de slaaf vandaag de dag werkt. Ik kreeg een e-mail van een kijker die dit zei:

Hallo lieve broeders,

Ik wilde gewoon iets met je delen dat de Heer me een paar dagen geleden liet zien en dat ik erg belangrijk vind.

Het is een onweerlegbaar bewijs dat aantoont dat ALLE christenen zullen deelnemen aan het Avondmaal des Heren - en het bewijs is verbluffend eenvoudig:

Jezus gebood dezelfde 11 discipelen die bij hem waren op de avond van de avondmaaltijd:

"Ga daarom en maak discipelen van mensen uit alle natiën, hen dopende in de naam van de Vader en van de Zoon en van de heilige geest, en leer HEN in acht te nemen wat ik U geboden heb."

Het Griekse woord dat met "waarnemen" is vertaald, is hetzelfde woord dat wordt gebruikt in Johannes 14:15 waar Jezus zei:

"Als je van me houdt, zul je mijn geboden in acht nemen."

Jezus zei dus tegen die 11: "leer AL mijn discipelen precies te gehoorzamen wat ik U bevolen heb te gehoorzamen".

Wat gebood Jezus zijn discipelen tijdens het Avondmaal des Heren?

"Blijf dit doen ter nagedachtenis aan mij." (1 Kor 11:24)

Daarom moeten ALLE discipelen van Jezus deelnemen aan de symbolen van het Avondmaal des Heren in gehoorzaamheid aan een rechtstreeks gebod van Christus Zelf.

Ik dacht dat ik het zou delen, want het is waarschijnlijk het meest eenvoudige en krachtige argument dat ik ken - en een die alle JW's zullen begrijpen.

Hartelijke groeten aan jullie allemaal ...

Ik had deze redenering nog nooit eerder overwogen. Ik ben gevoed en daar heb je het.  

Door van deze gelijkenis een profetie te maken en de kudde van Jehovah Getuigen ertoe te brengen het bedrog in te kopen, heeft het Besturende Lichaam een ​​hiërarchie van onderdanigheid kunnen creëren. Ze zeggen dat ze Jehovah dienen, en ze halen de kudde ertoe om hen in Gods naam te dienen. Maar het is een feit dat als je mensen gehoorzaamt, je God niet dient. U dient mannen.

Dit bevrijdt de kudde van elke verplichting jegens Jezus, omdat ze denken dat zij niet degenen zijn die geoordeeld worden wanneer hij terugkeert, aangezien ze niet zijn aangesteld als zijn trouwe slaven. Het zijn slechts waarnemers. Hoe gevaarlijk is dit voor hen. Ze denken dat ze in dit geval veilig zijn voor oordeel, maar dat is niet het geval, zoals het verslag van Lucas aangeeft.

Onthoud dat er in het verhaal van Luke nog twee slaven zijn. Iemand die de wil van de meester ongehoorzaam was. Hoeveel Getuigen zijn onbewust Jezus ongehoorzaam terwijl ze de instructies van het Besturende Lichaam opvolgen en denken dat ze geen deel uitmaken van de getrouwe slaaf? 

Bedenk dat dit een gelijkenis is. Er wordt een gelijkenis gebruikt om ons te onderwijzen over een morele kwestie die reële gevolgen heeft. De meester heeft ons allen die in zijn naam zijn gedoopt, aangesteld om zijn schapen, onze medeslaven, te voeden. De gelijkenis leert ons dat er vier mogelijke uitkomsten zijn. En begrijp alsjeblieft dat hoewel ik me op Jehovah's Getuigen concentreer vanwege mijn persoonlijke ervaring, deze resultaten niet beperkt zijn tot leden van die relatief kleine religieuze groep. Bent u een Baptist, een Katholiek, een Presbyteriaan, of een lid van een van de duizenden denominaties in het Christendom? Wat ik ga zeggen, geldt ook voor jou. Er zijn voor ons slechts vier uitkomsten. Als je de gemeente als opzichter dient, ben je bijzonder kwetsbaar voor de verleiding die de boze slaaf overkomt om misbruik te maken van je medemensen en misbruik en uitbuiting te worden. Als dat zo is, zal Jezus 'u met de grootste strengheid straffen' en u uitwerpen onder degenen die niet geloven.

Bedient u mannen in uw kerk, gemeente of Koninkrijkszaal en negeert u de geboden van God in de Bijbel, misschien onbewust? Ik heb Getuigen laten antwoorden op de uitdaging: "Wie zou u gehoorzamen: het Besturende Lichaam of Jezus Christus?" met een solide bevestiging van steun voor het Besturende Lichaam. Deze zijn willens en wetens ongehoorzaam aan de Heer. Vele slagen wachten op zo'n schaamteloze ongehoorzaamheid. Maar dan hebben we wat aantoonbaar de meerderheid is, tevreden om te wentelen in valse troost, denkend dat ze God behagen door hun priester, bisschop, predikant of ouderling te gehoorzamen. Ze zijn onbewust ongehoorzaam. Ze worden met een paar slagen geslagen.

Wil iemand van ons lijden onder een van deze drie gevolgen? Zouden we er niet allemaal de voorkeur aan geven gunst te vinden in de ogen van de Heer en aangesteld te worden over al zijn bezittingen?

Wat kunnen we dus leren uit de gelijkenis van de getrouwe en beleidvolle slaaf, de gelijkenis van de tien maagden en de gelijkenis van de talenten? In elk geval hebben de slaven van de Heer - jij en ik - een bepaalde taak te doen. In elk geval, wanneer de meester terugkeert, is er een beloning voor het doen van het werk en een straf voor het niet doen. 

En dat is alles wat we echt moeten weten over deze gelijkenissen. Doe uw werk, want de meester komt wanneer u het het minst verwacht, en hij zal bij ieder van ons een boekhouding voeren.

Hoe zit het met de vierde gelijkenis, die over de schapen en de bokken? Nogmaals, de organisatie behandelt die als een profetie. Hun interpretatie is bedoeld om hun macht over de kudde te versterken. Maar waar verwijst het eigenlijk naar? Nou, dat laten we voor de laatste video van deze serie.

Ik ben Meleti Vivlon. Ik wil je heel erg bedanken voor het bekijken. Abonneer je als je meldingen van toekomstige video's wilt ontvangen. Ik laat informatie achter in de beschrijving van deze video voor het transcript, evenals een link naar alle andere video's.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.

  Vertaling

  auteurs

  onderwerpen

  Artikelen per maand

  Categorieën

  9
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x