Welkom bij deel 13 van onze analyse van de Olivet-toespraak gevonden in Mattheüs hoofdstukken 24 en 25.

In deze video analyseren we de beroemde gelijkenis van de schapen en de geiten. Voordat ik daar echter op inging, wilde ik iets openbaring met je delen.

Een van de stamgasten op de Beroean Pickets (Beroeans.net) website heeft een belangrijke gedachte toegevoegd aan onze eerdere discussie over de toepassing van de gelijkenis van de getrouwe en beleidvolle slaaf, het onderwerp van de laatste video. Deze gedachte bestaat uit één enkele tekst die op zichzelf de leer van het Besturende Lichaam van Jehovah's Getuigen volledig omverwerpt dat er de afgelopen 1900 jaar tot 1919 geen slaaf is geweest.

De tekst waarnaar ik verwijs is wanneer Petrus aan Jezus vroeg: "Heer, vertelt u deze illustratie alleen aan ons of ook aan iedereen?" (Lucas 12:41)

In plaats van een direct antwoord te geven, begint Jezus in zijn gelijkenis van trouwe en beleidvolle slaaf. Deze gelijkenis is verbonden met de vraag van Petrus, die slechts twee opties biedt: ofwel de gelijkenis is alleen van toepassing op Jezus 'directe discipelen, of op iedereen. Er is geen manier om een ​​derde optie uit te leggen, een optie die Jezus zou impliceren, "Niet voor jou, noch voor iedereen, maar ALLEEN voor een groep die bijna 2,000 jaar niet zal verschijnen."

Kom op! Laten we hier redelijk zijn.

Hoe dan ook, ik wilde alleen dat stukje spiritueel eten delen en Marielle bedanken voor het delen met ons.

Nu, naar de finale van de vier gelijkenissen die Jezus deelde met zijn discipelen vlak voordat hij werd gearresteerd en geëxecuteerd, wat de gelijkenis is van de schapen en geiten.

We moeten beginnen met het lezen van de hele gelijkenis, en aangezien de interpretatie die deze passage door de Organisatie van Jehovah's Getuigen gegeven wordt in onze analyse zal voorkomen, is het niet meer dan eerlijk dat we het eerst in hun versie van de Bijbel lezen.

'Als de Mensenzoon in zijn heerlijkheid arriveert, en alle engelen met hem, dan zal hij op zijn heerlijke troon gaan zitten. 32 En alle natiën zullen voor hem vergaderd worden, en hij zal de mensen van elkaar scheiden, zoals een herder de schapen van de bokken scheidt. 33 En hij zal de schapen aan zijn rechterhand zetten, maar de bokken aan zijn linkerhand.

'Dan zal de koning tegen degenen aan zijn rechterkant zeggen:' Kom, GIJ die gezegend bent door mijn Vader, beërf het koninkrijk dat voor U is voorbereid vanaf de grondlegging van de wereld. Want ik kreeg honger en GIJ gaf me iets te eten; Ik kreeg dorst en JIJ gaf me iets te drinken. Ik was een vreemde en JIJ ontving me gastvrij; naakt, en JIJ hebt me gekleed. Ik werd ziek en JIJ zorgde voor mij. Ik zat in de gevangenis en GIJ kwam naar me toe. ' Dan zullen de rechtvaardigen hem antwoorden met de woorden: 'Heer, wanneer hebben we u honger zien zien en u voeden, of dorst, en u iets te drinken geven? Wanneer hebben we je als een vreemde gezien en je gastvrij ontvangen, of naakt, en je gekleed? Wanneer hebben we je ziek of in de gevangenis gezien en zijn we naar je toe gegaan? ' En als antwoord zal de koning tegen hen zeggen: 'Voorwaar, ik zeg U: Voor zover GIJ het een van de minste van deze mijn broers hebt aangedaan, heeft GIJ het mij gedaan.'

'Dan zal hij op zijn beurt tegen degenen aan zijn linkerzijde zeggen:' Ga op weg van mij, GIJ die vervloekt bent, naar het eeuwige vuur dat is voorbereid voor de duivel en zijn engelen. 42 Want ik kreeg honger, maar GIJ gaf me niets te eten en ik kreeg dorst, maar GIJ gaf me niets te drinken. Ik was een vreemde, maar GIJ ontving me niet gastvrij; naakt, maar GIJ kleedde me niet; ziek en in de gevangenis, maar GIJ zorgde niet voor mij. ' Dan zullen ze ook antwoorden met de woorden: 'Heer, wanneer zagen we u hongerig of dorstig of een vreemdeling of naakt of ziek of in de gevangenis en hebben we u niet bediend?' Dan zal hij ze beantwoorden met de woorden: 'Voorwaar, ik zeg U, voor zover GIJ het een van deze minste niet hebt aangedaan, heeft GIJ het mij niet aangedaan.' En deze zullen verdwijnen in de eeuwige afsnijding, maar de rechtvaardigen in het eeuwige leven. '

(Matteüs 25: 31-46 NWT Referentiebijbel)

Dit is een zeer belangrijke gelijkenis voor de theologie van Jehovah's Getuigen. Bedenk dat ze prediken dat slechts 144,000 personen naar de hemel zullen gaan om met Christus te regeren. De leden van het Besturende Lichaam vormen het meest prominente deel van deze groep van met de geest gezalfde christenen, aangezien zij beweren de Getrouwe en Discrete Slaaf te zijn die door Jezus zelf slechts 100 jaar geleden werd aangesteld. Het Besturende Lichaam leert dat de rest van Jehovah's Getuigen de 'andere schapen' van Johannes 10:16 zijn.

'Ik heb andere schapen, die niet van deze kudde zijn; ook die moet ik binnenbrengen, en zij zullen naar mijn stem luisteren, en zij zullen één kudde, één herder worden ”(Johannes 10:16 NWT).

Volgens de leer van de Getuigen zijn deze 'andere schapen' gedegradeerd tot enige onderdanen van het Messiaanse koninkrijk, zonder de hoop met Jezus als koningen en priesters te delen. Als ze het Besturende Lichaam gehoorzamen en ijverig het goede nieuws prediken volgens Jehovah's Getuigen, zullen ze Armageddon overleven, in zonde blijven leven en de kans krijgen op eeuwig leven als ze zich nog 1,000 jaar gedragen.

Getuigen leren:

„Jehovah heeft zijn gezalfden rechtvaardig verklaard als zonen en de andere schapen rechtvaardig als vrienden op basis van Christus 'loskoopoffer ...” (w12 7 / 15 p. 28 par. 7 'Eén Jehovah' verzamelt zijn gezin)

Als er zelfs maar één Schriftgedeelte zou zijn dat sommige christenen de hoop hadden om rechtvaardig verklaard te worden als Gods vrienden, dan zou ik het delen; maar er is er geen. Abraham wordt in Jakobus 2:23 Gods vriend genoemd, maar toen was Abraham geen christen. Christenen worden in veel geschriften Gods kinderen genoemd, maar hebben nooit alleen maar vrienden gehad. Ik zal een lijst met teksten in de beschrijving van deze video zetten, zodat je dit feit zelf kunt bewijzen.

(Geschriften die de echte christelijke hoop tonen: Matteüs 5: 9; 12: 46-50; Johannes 1:12; Romeinen 8: 1-25; 9:25, 26; Galaten 3:26; 4: 6, 7; Kolossenzen 1: 2; 1 Korintiërs 15: 42-49; 1 Johannes 3: 1-3; Openbaring 12:10; 20: 6

Getuigen leren dat de andere schapen niet als kinderen van God worden aangenomen, maar worden gedegradeerd tot de status van vrienden. Ze zijn niet in het nieuwe verbond, hebben Jezus niet als hun middelaar, worden niet opgewekt tot eeuwig leven, maar worden opgewekt in dezelfde zondige staat als de onrechtvaardigen waarnaar Paulus verwijst in Handelingen 24:15. Deze mogen niet deelnemen aan het levensreddende bloed en vlees van Jezus, zoals gesymboliseerd door de wijn en het brood bij de herdenking.

Er is geen bewijs hiervan in de Schrift. Dus hoe krijgt het Besturende Lichaam de rang en het dossier om erin te kopen? Meestal door ze blindelings speculatie en wilde interpretatie te laten accepteren, maar zelfs dat moet op iets schriftuurlijks gebaseerd zijn. Net zoals de meeste kerken hun volgelingen ertoe proberen over te halen om de leer van het hellevuur te leren door de gelijkenis van Lazarus en de rijke man van Lucas 16: 19-31 wild verkeerd toe te passen, grijpt het leiderschap van Getuigen de gelijkenis van de schapen en de geiten aan in een poging om hun zelfzuchtige interpretatie van Johannes 10:16 te versterken om een ​​onderscheid tussen geestelijken en leken te creëren.

Hier is een link voor een gedetailleerde video-analyse van de doctrine van Other Sheep, maar als je echt in de echt bizarre oorsprong van deze doctrine wilt komen, zal ik in de beschrijving van deze video een link plaatsen naar artikelen geschreven over Beroean Pickets.

(Ik zou hier moeten pauzeren voor een verduidelijking. De Bijbel spreekt van slechts één hoop die christenen wordt geboden in Efeziërs 4: 4-6. Maar wanneer ik spreek van deze ene hoop, krijgen sommigen het idee dat ik niet geloof in een paradijsaarde gevuld met zondeloze, vervolmaakte mensen. Niets kan verder van de waarheid zijn. Maar dat is niet de enige hoop die God momenteel biedt. We zetten de wagen voor het paard als we dat denken. Ten eerste zet de Vader het bestuur waardoor de hele mensheid met hem kan worden verzoend. Vervolgens wordt door dit bestuur het herstel van de mensheid in de aardse familie van God mogelijk gemaakt. Die aardse hoop zal worden uitgebreid tot al degenen die onder het Messiaanse koninkrijk leven, of zij nu Armageddon-overlevenden of herrezen. Maar nu bevinden we ons in fase één van het proces: het verzamelen van degenen die de eerste opstanding van Openbaring 20: 6 zullen vormen. Dit zijn de kinderen van God.)

Terugkomend op onze discussie: is steun voor haar leerstelling “Andere schapen” het enige dat de organisatie hoopt uit deze gelijkenis te halen? Inderdaad niet. De maart 2012 Uitkijktoren vorderingen:

'De andere schapen mogen nooit vergeten dat hun redding afhangt van hun actieve steun aan Christus' gezalfde 'broeders' die nog op aarde zijn. (Matt 25: 34-40) " (w12 3 / 15 p. 20 par. 2)

Dat betekent dat als je gered wilt worden, je het Besturende Lichaam van Jehovah's Getuigen moet gehoorzamen. In de nu beruchte bunkervideo's van de Regionale Conventie werd het idee in de Wachttoren-studie van november 2013 "Zeven herders, acht hertogen - wat ze vandaag voor ons betekenen" versterkt.

„In die tijd lijkt de levensreddende leiding die we van Jehovah's organisatie ontvangen, vanuit menselijk oogpunt misschien niet praktisch. We moeten allemaal klaar staan ​​om alle instructies die we ontvangen op te volgen, of ze nu vanuit strategisch of menselijk oogpunt goed lijken of niet. (w13 11/15 blz. 20 par. 17 Zeven herders, acht hertogen - wat ze vandaag voor ons betekenen)

De Bijbel zegt dit niet. In plaats daarvan wordt ons geleerd dat "er in niemand anders redding is [behalve Jezus], want er is onder de hemel geen andere naam die onder de mensen is gegeven waardoor we gered moeten worden." (Handelingen 4:12)

Je ziet hoe lastig dat is voor een man die probeert om andere mannen onvoorwaardelijk te laten gehoorzamen. Als het Besturende Lichaam de Getuigen er niet toe kan brengen hun toepassing van de gelijkenis van de schapen en geiten voor zichzelf te accepteren, dan hebben ze geen grond om te beweren dat onze "redding afhangt van onze actieve steun aan hen".

Laten we even pauzeren en onze kracht van kritisch denken gebruiken. De mannen van het Besturende Lichaam zeggen dat volgens hun interpretatie van de gelijkenis van de schapen en de bokken, uw redding en de mijne afhangen van onze absolute gehoorzaamheid. Hmm… Wat zegt God nu over absolute gehoorzaamheid aan mannen?

"Vertrouw niet op vorsten, noch op een mensenzoon, die geen redding kan brengen." (Psalm 146: 3 Nieuwe-Wereldvertaling)

Wat is een prins? Is hij niet gezalfd om te regeren, te regeren? Is dat niet wat de leden van het Besturende Lichaam beweren te zijn? Laten we luisteren naar Losch die over dit onderwerp spreekt: {INSERT LOSCH VIDEO OVER GOD DIE DE SLAAF VERTROUWT}

Wanneer ontstond dit huidige idee van de andere schapen door zelf-gezalfde prinsen? Geloof het of niet, het was in 1923. Volgens maart 2015 Uitkijktoren:

'De Wachttoren van 15 oktober 1923 ... bevatte degelijke schriftuurlijke argumenten die de identiteit van Christus' broers beperkten tot degenen die met hem in de hemel zouden regeren, en het beschreef de schapen als degenen die hopen op aarde te leven onder de heerschappij van Christus 'koninkrijk . ' (w15 03/15 blz. 26 par. 4)

Je moet je afvragen waarom deze 'gezonde schriftuurlijke argumenten' niet worden weergegeven in dit artikel uit 2015. Helaas, de uitgave van 15 oktober 1923 van de Wachttoren is niet opgenomen in het Wachttoren-bibliotheekprogramma, en Koninkrijkszalen kregen jaren geleden te horen dat alle oude publicaties moesten worden verwijderd, dus de gemiddelde Jehovah's Getuige kan deze verklaring niet verifiëren tenzij hij of zij de leiding van de regerende regering wil negeren Body en ga op internet om dit te onderzoeken.

Maar niemand van ons wordt door dat verbod beperkt, nietwaar? Dus ik heb het volume van 1923 verkregen de Wachttorenen op pagina 309, par. 24, en vonden de 'goede schriftuurlijke argumenten' waarnaar ze verwijzen:

'Op wie zijn de symbolen schapen en geiten dan van toepassing? Wij antwoorden: Schapen vertegenwoordigen alle volkeren van de natiën, niet door de geest verwekt maar geneigd tot rechtvaardigheid, die Jezus Christus mentaal erkennen als de Heer en die op zoek zijn naar en hopen op een betere tijd onder zijn regering. Geiten vertegenwoordigen alle klassen die beweren christenen te zijn, maar die Christus niet erkennen als de grote Verlosser en Koning van de mensheid, maar beweren dat de huidige slechte orde der dingen op aarde het koninkrijk van Christus vormt. ”

Men zou kunnen veronderstellen dat "goede schriftuurlijke argumenten" zouden omvatten ... ik weet het niet ... geschriften? Blijkbaar niet. Misschien is dit slechts het resultaat van slordig onderzoek en overmoed door de schrijver van het artikel uit 2015. Of misschien duidt het op iets verontrustends. Hoe dan ook, er is geen excuus om acht miljoen trouwe lezers te misleiden door hen te vertellen dat iemands onderwijs op de Bijbel is gebaseerd, terwijl dat in feite niet zo is.

Wacht even, wacht even ... er is iets over 1923 ... Oh, goed! Dat was toen rechter Rutherford, het belangrijkste lid van de Getrouwe en Discrete Slaaf volgens de huidige leer, de kudde voedde met het idee dat het einde twee jaar later in 1925 zou komen, te beginnen met de opstanding van 'oude waardigen' zoals Abraham, Mozes en koning David. Hij kocht zelfs een herenhuis met 10 slaapkamers in San Diego genaamd Beth Sarim (Huis van de Prinsen) en zette de daad op naam van die "oudtestamentische prinsen". Het was een leuke plek voor Rutherford om te overwinteren en onder meer te schrijven. (Zie Wikipedia onder Beth Sarim)

Merk op dat deze belangrijke leer werd bedacht in een tijd dat de kudde ook nog een andere einde-dagen-fantasie werd onderwezen. Niet echt een leerstellige stamboom, ben je het daar niet mee eens?

Paragraaf 7 van de bovengenoemde maart 2015 Uitkijktoren gaat verder om de rangorde te verzekeren: "Vandaag hebben we een duidelijk begrip van de illustratie van de schapen en de bokken."

Ach, als dat het geval is - als ze het eindelijk goed hebben - hoe interpreteert de Organisatie dan de zes barmhartige handelingen waarover Jezus spreekt? Hoe kunnen we hun dorst lessen, ze voeden als ze honger hebben, ze beschermen als ze alleen zijn, ze kleden als ze naakt zijn, ze verzorgen als ze ziek zijn en ze ondersteunen als ze gevangen zitten?

Hoe kan deze gelijkenis op hen worden toegepast, aangezien het Besturende Lichaam zichzelf tegenwoordig de belangrijkste van Jezus 'broeders beschouwt? Hoe moeten we hun dorst lessen, hun hongerige magen voeden en hun naakte lichaam bedekken? Je ziet het probleem. Ze leven in grotere luxe dan de overgrote meerderheid van de gewone mensen. Dus hoe de gelijkenis te vervullen?

Welnu, door geld te schenken aan de Organisatie, door haar onroerendgoedbezit op te bouwen, en vooral door de versie van het Goede Nieuws te prediken. De Wachttoren van maart 2015 maakt deze toonhoogte:

'Het groeiende aantal toekomstige schapen beschouwt het als een voorrecht om de broeders van Christus niet alleen in de prediking te ondersteunen, maar ook op andere praktische manieren. Ze geven bijvoorbeeld financiële bijdragen en helpen bij het bouwen van Koninkrijkszalen, congreshallen en bijkantoorfaciliteiten, en ze gehoorzamen loyaal degenen die door "de getrouwe en beleidvolle slaaf" zijn aangesteld om de leiding te nemen. " (w15 03/15 blz. 29 par. 17)

Toegegeven, ik accepteerde deze interpretatie vele jaren omdat ik, zoals vele getrouwe getuigen, deze mannen vertrouwde, en ik accepteerde hun interpretatie van de identiteit van de andere schapen en de overtuiging dat alleen Jehovah's Getuigen het echte goede nieuws predikten in alle aarde. Maar ik heb geleerd niet zo te vertrouwen. Ik heb geleerd meer te eisen van degenen die mij lesgeven. Een ding dat ik eis is dat ze de belangrijkste elementen van een bijbelse leer niet overslaan, wat lastig kan zijn voor hun interpretatie.

Is het je opgevallen welke elementen van deze gelijkenis door de organisatie volledig zijn genegeerd? Onthoud dat inlegkunde is een techniek waarmee men een idee heeft en de Schrift uitkiest om het te ondersteunen, terwijl men degenen negeert die het zouden weerleggen. Aan de andere kant, uitlegging kijkt naar de hele Schrift en laat de Bijbel zichzelf interpreteren. Laten we dat nu doen.

Niemand wil eeuwig sterven. We willen allemaal eeuwig leven. Hieruit volgt dat we allemaal schapen willen zijn in de ogen van de Heer. Wie zijn de schapen? Hoe kunnen we die groep identificeren om er zeker van te zijn dat we er deel van uitmaken?

Tijdelijke context

Laten we, voordat we ingaan op de feitelijke context van de gelijkenis, eens kijken naar de omstandigheden of de tijdelijke context. Dit is een van de vier gelijkenissen die allemaal onder dezelfde omstandigheden tegelijkertijd aan hetzelfde publiek worden gegeven. Jezus staat op het punt de aarde te verlaten en hij moet zijn discipelen enkele laatste instructies en garanties geven.

Een gemeenschappelijk element in alle vier de gelijkenissen is de terugkeer van de koning. We hebben in de eerste drie gelijkenissen - de getrouwe slaaf, de tien maagden, de talenten - al gezien dat er een verzoek wordt gedaan aan al zijn discipelen en uitsluitend aan zijn discipelen. Zowel de boze slaaf als de trouwe slaaf komen van binnen de christelijke gemeenschap. De vijf indolente maagden vertegenwoordigen christenen die zich niet voorbereiden op zijn terugkeer, terwijl de vijf wijze maagden christenen zijn die alert en voorbereid blijven. De gelijkenis van de talenten spreekt over het vergroten van de investering van de Heer door het cultiveren van de gaven van de geest die we allemaal hebben ontvangen.

Een ander gemeenschappelijk element in alle vier de gelijkenissen is dat van oordeel. Bij de terugkeer van de Meester vindt er een vorm van oordeel plaats. Gegeven dit, zouden het niet zijn dat de schapen en de bokken ook twee verschillende resultaten vertegenwoordigen die van toepassing kunnen zijn op alle discipelen van Christus?

Een element dat voor verwarring heeft gezorgd, is het feit dat de schapen en de bokken worden beoordeeld op basis van hoe ze met de behoeften van Christus 'broers omgingen. Daarom gaan we ervan uit dat er drie groepen zijn: zijn broers, de schapen en de geiten.

Dat is een mogelijkheid, maar we moeten niet vergeten dat in de gelijkenis van de getrouwe en beleidvolle slaaf alle broeders van Christus - alle christenen - zijn aangesteld om elkaar te voeden. Ze worden slechts één type slaaf of een ander op het moment van oordeel. Gebeurt er iets soortgelijks in de laatste gelijkenis? Is het de manier waarop we met elkaar omgaan die bepaalt of we een schaap of een geit worden?

Het antwoord op deze vraag staat in vers 34.

'Dan zal de koning tegen de mensen aan zijn rechterkant zeggen:' Kom, gezegend door mijn Vader, erven het koninkrijk dat voor u is voorbereid vanaf de grondlegging van de wereld. ' (Matteüs 25:34)

De schapen aan de rechterhand van de meester erven het koninkrijk dat voor hen is voorbereid vanaf de grondlegging van de wereld. Wie erft het koninkrijk? Het zijn de kinderen van de koning die het koninkrijk beërven. Romeinen 8:17 zegt:

'En als we kinderen zijn, dan zijn we erfgenamen: erfgenamen van God en mede-erfgenamen van Christus - als we inderdaad met Hem lijden, zodat we ook met Hem verheerlijkt kunnen worden.' (Romeinen 8:17 BSB)

Christus erft het koninkrijk. Zijn broers zijn mede-erfgenamen die ook erven. De schapen erven het koninkrijk. Ergo, de schapen zijn de broers van Christus.

Er staat dat dit koninkrijk was voorbereid op de schapen vanaf de grondlegging van de wereld.

Wanneer is de wereld opgericht? Het Griekse woord dat hier met 'stichten' is weergegeven, is katabole, wat betekent: (a) fundering, (b) storten, zaaien, storten, technisch gebruikt vanaf de conceptie.

Jezus heeft het niet over de planeet, maar vanaf het moment dat de wereld van de mensheid tot stand kwam, de conceptie van de eerste mens, Kaïn. Voordat hij werd verwekt, had Jehovah voorzegd dat twee zaden of nakomelingen met elkaar in oorlog zouden zijn (zie Genesis 3:15). Het zaad van de vrouwen werd Jezus en door hem allen die zijn gezalfde bruid vormen, de kinderen van God, de broers van Christus.

Bekijk nu deze parallelle verzen en op wie ze van toepassing zijn:

"Maar dit zeg ik, broeders, dat vlees en bloed Gods koninkrijk niet kunnen beërven, en corruptie niet onvergankelijkheid erft." (1 Korintiërs 15:50)

"... terwijl hij ervoor koos om vóór de grondlegging van de wereld met hem samen te zijn, dat we heilig en onbevlekt voor hem in liefde moeten zijn." (Efeziërs 1: 4)

Efeziërs 1: 4 spreekt over iets dat is uitgekozen vóór de grondlegging van de wereld en het spreekt duidelijk over gezalfde christenen. 1 Korintiërs 15:50 spreekt ook over gezalfde christenen die het koninkrijk van God beërven. Matteüs 25:34 gebruikt beide termen die elders worden toegepast op gezalfde christenen, de "broeders van Christus".

Wat is de basis voor oordeel in deze gelijkenis? In de gelijkenis van de getrouwe slaaf was het of iemand zijn medeslaven al dan niet voedde. In de gelijkenis van de maagden was het of men wakker bleef. In de gelijkenis van de talenten hing het ervan af of men werkte om het geschenk dat aan elk van hen was overgelaten, te laten groeien. En nu hebben we zes criteria die de basis vormen voor oordeel.

Het komt er allemaal op aan of degenen die worden beoordeeld,

  1. gaf voedsel aan de hongerigen;
  2. gaf water aan de dorstigen;
  3. toonde gastvrijheid aan een vreemdeling;
  4. naakt gekleed;
  5. zorgde voor de zieken;
  6. troostte degenen in de gevangenis.

Hoe zou u in een zin elk van deze beschrijven? Zijn het niet allemaal barmhartige daden? Vriendelijkheid betoond aan iemand die lijdt en in nood verkeert?

Wat heeft barmhartigheid te maken met oordeel? James vertelt ons:

“Want wie geen genade beoefent, zal zijn oordeel zonder genade hebben. Genade jubelt triomfantelijk over oordeel. ”(James 2: 13 NWT Referentiebijbel)

Op dit punt kunnen we afleiden dat Jezus ons vertelt dat als we gunstig geoordeeld willen worden, we barmhartige handelingen moeten verrichten; anders krijgen we wat we verdienen.

James vervolgt:

'Wat voor nut hebben het, mijn broeders, als iemand zegt dat hij geloof heeft, maar hij heeft geen werken? Dat geloof kan hem toch niet redden? 15 Als een broeder of zuster geen kleding en genoeg voedsel voor de dag heeft, 16 dan zegt een van jullie tegen hen: 'Ga in vrede; blijf warm en goed gevoed ”, maar je geeft ze niet wat ze nodig hebben voor hun lichaam, wat voor nut heeft dat? 17 Dus ook het geloof op zichzelf, zonder werken, is dood. " (Jakobus 2: 14-17)

Barmhartige handelingen zijn geloofsdaden. Zonder geloof kunnen we niet worden gered.

Laten we niet vergeten dat deze gelijkenis van de schapen en de bokken slechts een gelijkenis is - geen profetie. Er zitten profetische elementen in, maar een gelijkenis is bedoeld om een ​​morele les te leren. Het is niet allesomvattend. We kunnen het niet letterlijk nemen. Anders hoef je alleen maar een eeuwig leven te krijgen om een ​​van de broers van Christus te vinden, hem een ​​glas water te geven als hij dorst heeft, en bingo, bango, bungo, je bent jezelf gered voor alle eeuwigheid.

Sorry. Niet zo makkelijk.

U herinnert zich de gelijkenis van de tarwe en het onkruid, ook te vinden in het boek Matteüs. In die gelijkenis konden zelfs de engelen tot de oogst niet onderscheiden wat tarwe was en wat onkruid was. Welke kans hebben we om te weten wie werkelijk een van de broers van Christus is, een zoon van het koninkrijk, en wie een zoon van de goddeloze is? (Mattheüs 13:38) Onze genadegaven kunnen dus niet uit eigenbelang bestaan. Ze kunnen niet beperkt zijn tot slechts een paar. Want we weten niet wie de broers van Christus zijn en wie niet. Daarom moet barmhartigheid een kenmerk zijn van de christelijke persoonlijkheid die we allemaal willen tonen.

Laten we evenmin denken dat dit letterlijk alle natiën betreft, in de zin dat dit specifieke oordeel op ieder levend mens valt wanneer Christus op zijn troon gaat zitten. Hoe kunnen jonge kinderen en kleine zuigelingen barmhartigheid betonen aan Christus 'broers? Hoe zijn mensen in gebieden op aarde waar geen christenen barmhartigheid kunnen betonen aan een van zijn broers?

Christenen komen uit alle naties. De grote schare Openbaring 7:14 komt uit elke stam, volk, taal en natie. Dit is het oordeel over het huis van God, niet de wereld in het algemeen. (1 Petrus 4:17)

Het Besturende Lichaam maakt echter de gelijkenis van de schapen en de bokken over Armageddon. Ze beweren dat Jezus dan de wereld zal oordelen en tot de eeuwige dood zal veroordelen als geiten die geen actieve leden van het geloof van Jehovah's Getuigen zijn. Maar er zit een duidelijke fout in hun logica.

Overweeg het oordeel.

'Deze zullen in de eeuwige afsnijding verdwijnen, maar de rechtvaardigen in het eeuwige leven.' (Matteüs 25:46)

Als de schapen de 'andere schapen' zijn, dan kan dit vers niet van toepassing zijn, want de andere schapen - volgens het Besturende Lichaam - vertrekken niet in het eeuwige leven, maar blijven zondaars en op zijn best, en krijgen alleen een kans op eeuwig leven als ze blijven zich de komende 1,000 jaar gedragen. Maar hier, in de Bijbel, is de beloning een absolute garantie! Bedenk dat vers 34 laat zien dat het gaat om het erven van het koninkrijk, iets wat alleen de zonen van de koning kunnen doen. Het is het koninkrijk van God en de kinderen van God beërven het. Vrienden erven niet; alleen de kinderen erven.

Zoals we eerder hebben gezegd, is een gelijkenis vaak bedoeld om op een gemakkelijk te begrijpen manier een morele les te leren. Jezus toont ons hier de waarde van barmhartigheid bij het uitwerken van onze redding. Onze redding hangt niet af van het gehoorzamen van het Besturende Lichaam. Het hangt ervan af of we liefdevolle vriendelijkheid tonen aan mensen in nood. Paulus noemde dit inderdaad de vervulling van de wet van de Christus:

'Blijf elkaars lasten dragen en op deze manier zult u de wet van de Christus vervullen.' (Galaten 6: 2 NWT).

Paulus schreef aan de Galaten dat hij hen aanspoorde: "Dus laten we, zolang we de gelegenheid hebben, werken aan wat goed is voor iedereen, maar vooral voor degenen die in het geloof met ons verbonden zijn." (Galaten 6:10)

Als je wilt begrijpen hoe kritisch liefde, vergeving en genade zijn voor je redding en de mijne, lees dan de hele 18th hoofdstuk van Matteüs en mediteer over de boodschap.

Ik hoop dat je genoten hebt van onze bespreking van de Olivet-toespraak gevonden in Mattheüs 24 en 25. Ik hoop dat het u heeft bewezen. Bekijk de beschrijving van deze video voor links naar andere video's over andere onderwerpen. Voor het archief van eerdere artikelen over veel onderwerpen met betrekking tot Jehovah's Getuigen, ga naar de Beroean Pickets-website. Ik heb daar ook een link in de beschrijving aan toegevoegd. Bedankt voor het kijken.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.