Mattheüs 24 onderzoeken, deel 13: De gelijkenis van de schapen en de geiten

by | 22 mei 2020 | Het onderzoeken van Matthew 24 Series, Andere schapen, Video's | 8 reacties

Welkom bij deel 13 van onze analyse van de Olivet-toespraak gevonden in Mattheüs hoofdstukken 24 en 25. 

In deze video analyseren we de beroemde gelijkenis van de schapen en de geiten. Voordat ik daar echter op inging, wilde ik iets eyeopeners met je delen.

Een van de vaste klanten op de website van Beroean Pickets (Beroeans.net) voegde een belangrijke gedachte toe aan onze vorige discussie over de toepassing van de gelijkenis van de trouwe en discrete slaaf, het onderwerp van de laatste video. Deze gedachte bestaat uit één schriftgedeelte dat op zichzelf de leerstelling van het Besturende Lichaam van Jehovah's Getuigen dat er de afgelopen 1900 jaar tot 1919 geen slaaf is geweest, volledig tenietdoet.

De tekst waarnaar ik verwijs is wanneer Petrus aan Jezus vroeg: "Heer, vertelt u deze illustratie alleen aan ons of ook aan iedereen?" (Lucas 12:41)

In plaats van een direct antwoord te geven, begint Jezus met zijn gelijkenis van Getrouwe en beleidvolle slaaf. Deze gelijkenis is verbonden met de vraag van Petrus, die slechts twee opties geeft: of de gelijkenis is alleen van toepassing op Jezus 'directe discipelen of het is van toepassing op iedereen. Er is geen manier om een ​​derde optie te interpreteren, een waarbij Jezus zou suggereren: "Niet voor jou, noch voor iedereen, maar ALLEEN voor een groep die bijna 2,000 jaar niet zal verschijnen."

Kom op! Laten we hier redelijk zijn.

Hoe dan ook, ik wilde alleen dat stukje spiritueel eten delen en Marielle bedanken voor het delen met ons. 

Nu, naar de finale van de vier gelijkenissen die Jezus deelde met zijn discipelen vlak voordat hij werd gearresteerd en geëxecuteerd, wat de gelijkenis is van de schapen en geiten.

We moeten beginnen met het lezen van de hele gelijkenis, en aangezien de interpretatie die deze passage door de Organisatie van Jehovah's Getuigen gegeven wordt in onze analyse zal voorkomen, is het niet meer dan eerlijk dat we het eerst in hun versie van de Bijbel lezen.

'Als de Mensenzoon in zijn heerlijkheid arriveert, en alle engelen met hem, dan zal hij op zijn heerlijke troon gaan zitten. 32 En alle natiën zullen voor hem vergaderd worden, en hij zal de mensen van elkaar scheiden, zoals een herder de schapen van de bokken scheidt. 33 En hij zal de schapen aan zijn rechterhand zetten, maar de bokken aan zijn linkerhand.

 'Dan zal de koning tot degenen aan zijn rechterkant zeggen:' Kom, GIJ die door mijn Vader bent gezegend, beërf het koninkrijk dat voor U is bereid vanaf de grondlegging van de wereld. Want ik kreeg honger en GIJ gaf mij te eten; Ik kreeg dorst en JIJ gaf me iets te drinken. Ik was een vreemdeling en GIJ ontving mij gastvrij; naakt, en GIJ kleedde mij. Ik werd ziek en JIJ zorgde voor me. Ik zat in de gevangenis en JIJ kwam naar mij toe. ' Dan zullen de rechtvaardigen hem antwoorden met de woorden: 'Heer, wanneer hebben we u hongerig zien en u te eten gegeven, of dorstig en u iets te drinken gegeven? Wanneer hebben wij u als vreemdeling gezien en u gastvrij ontvangen, of naakt, en u gekleed? Wanneer hebben we je ziek of in de gevangenis gezien en zijn we naar je toe gegaan? ' En als antwoord zal de koning tot hen zeggen: 'Voorwaar, ik zeg U, voor zover GIJ het een van deze minsten van mijn broers hebt gedaan, hebt GIJ het mij gedaan.'

'Dan zal hij op zijn beurt tegen degenen aan zijn linkerzijde zeggen:' Ga op weg van mij, GIJ die vervloekt bent, naar het eeuwige vuur dat is voorbereid voor de duivel en zijn engelen. 42 Want ik kreeg honger, maar GIJ gaf me niets te eten en ik kreeg dorst, maar GIJ gaf me niets te drinken. Ik was een vreemde, maar GIJ ontving me niet gastvrij; naakt, maar GIJ kleedde me niet; ziek en in de gevangenis, maar GIJ zorgde niet voor mij. ' Dan zullen ze ook antwoorden met de woorden: 'Heer, wanneer zagen we u hongerig of dorstig of een vreemdeling of naakt of ziek of in de gevangenis en hebben we u niet bediend?' Dan zal hij ze beantwoorden met de woorden: 'Voorwaar, ik zeg U, voor zover GIJ het een van deze minste niet hebt aangedaan, heeft GIJ het mij niet aangedaan.' En deze zullen verdwijnen in de eeuwige afsnijding, maar de rechtvaardigen in het eeuwige leven. '

(Matteüs 25: 31-46 NWT Referentiebijbel)

Dit is een heel belangrijke gelijkenis voor de theologie van Jehovah's Getuigen. Bedenk dat ze prediken dat slechts 144,000 personen naar de hemel zullen gaan om met Christus te regeren. De leden van het Besturende Lichaam vormen het meest prominente deel van deze groep van met de geest gezalfde christenen, aangezien zij beweren de getrouwe en beleidvolle slaaf te zijn die slechts 100 jaar geleden door Jezus zelf is aangesteld. Het Besturende Lichaam leert dat de rest van Jehovah's Getuigen de "andere schapen" van Johannes 10:16 zijn.

'Ik heb andere schapen, die niet van deze kudde zijn; ook die moet ik binnenbrengen, en zij zullen naar mijn stem luisteren, en zij zullen één kudde, één herder worden ”(Johannes 10:16 NWT).  

Volgens de leer van de Getuigen zijn deze „andere schapen” gedegradeerd tot alleen onderdanen van het Messiaanse koninkrijk, zonder de hoop te delen met Jezus als koningen en priesters. Als ze het Besturende Lichaam gehoorzamen en ijverig het goede nieuws prediken volgens Jehovah's Getuigen, zullen ze Armageddon overleven, in zonde blijven leven en een kans krijgen op eeuwig leven als ze zich nog eens 1,000 jaar gedragen.

Getuigen leren:

„Jehovah heeft zijn gezalfden rechtvaardig verklaard als zonen en de andere schapen rechtvaardig als vrienden op basis van Christus 'loskoopoffer ...” (w12 7 / 15 p. 28 par. 7 'Eén Jehovah' verzamelt zijn gezin)

Als er zelfs maar één Schriftgedeelte was dat zei dat sommige christenen de hoop hebben rechtvaardig verklaard te worden als Gods vrienden, zou ik het delen; maar er is er geen. Abraham wordt in Jakobus 2:23 Gods vriend genoemd, maar toen was Abraham geen christen. Christenen worden in veel geschriften Gods kinderen genoemd, maar hebben nooit alleen maar vrienden. Ik zal een lijst met schriftplaatsen in de beschrijving van deze video plaatsen, zodat u dit feit voor uzelf kunt bewijzen. 

(Geschriften die de echte christelijke hoop tonen: Matteüs 5: 9; 12: 46-50; Johannes 1:12; Romeinen 8: 1-25; 9:25, 26; Galaten 3:26; 4: 6, 7; Kolossenzen 1: 2; 1 Korintiërs 15: 42-49; 1 Johannes 3: 1-3; Openbaring 12:10; 20: 6

Getuigen leren dat de andere schapen niet worden geadopteerd als Gods kinderen, maar worden gedegradeerd tot de status van vrienden. Ze zijn niet in het nieuwe verbond, hebben Jezus niet als hun middelaar, worden niet opgewekt tot eeuwig leven, maar worden opgewekt in dezelfde zondige staat als de onrechtvaardigen waarnaar Paulus verwijst in Handelingen 24:15. Het is hen niet toegestaan ​​deel te nemen aan het levensreddende bloed en vlees van Jezus, zoals gesymboliseerd door de wijn en het brood bij de herdenking. 

Er is geen enkel bewijs hiervan in de Schrift. Dus hoe krijgt het Besturende Lichaam de rang en het bestand om ervoor te kopen? Meestal door hen blindelings speculatie en wilde interpretaties te laten accepteren, maar zelfs dat moet op iets schriftuurlijks gebaseerd zijn. Net zoals de meeste kerken proberen hun volgelingen ertoe te bewegen de leer van het hellevuur in te kopen door de gelijkenis van Lazarus en de rijke man uit Lukas 16: 19-31 wild verkeerd toe te passen, zo grijpt het leiderschap van Getuigen de gelijkenis van de schapen en de bokken in een moeite om hun zelfzuchtige interpretatie van Johannes 10:16 te versterken om een ​​onderscheid tussen geestelijken en leken te creëren.

Hier is een link voor een gedetailleerde video-analyse van de doctrine van Other Sheep, maar als je echt in de echt bizarre oorsprong van deze doctrine wilt komen, zal ik in de beschrijving van deze video een link plaatsen naar artikelen geschreven over Beroean Pickets.

(Ik zou hier even moeten pauzeren voor een verduidelijking. De Bijbel spreekt in Efeziërs 4: 4-6 over slechts één hoop die christenen wordt geboden. Maar elke keer dat ik over deze ene hoop spreek, krijgen sommigen het idee dat ik niet in een paradijsaarde gevuld met zondeloze, volmaakte mensen. Niets is verder van de waarheid verwijderd. Dat is echter niet de enige hoop die God momenteel biedt. We zetten de kar voor het paard als we dat denken. Ten eerste, de Vader zet het bestuur opwaarderen waardoor de hele mensheid met hem verzoend kan worden. Dan wordt door dit bestuur het herstel van de mensheid in de aardse familie van God mogelijk gemaakt. Die aardse hoop zal worden uitgebreid tot allen die onder het Messiaanse koninkrijk leven, zij het dat zij Overlevenden van Armageddon of herrezen. Maar nu bevinden we ons in de eerste fase van het proces: de bijeenkomst van degenen die de eerste opstanding van Openbaring 20: 6 zullen vormen. Dit zijn de kinderen van God.)

Terugkomend op onze bespreking: is steun voor haar "Andere schapen" -doctrine het enige dat de Organisatie hoopt uit deze gelijkenis te halen? Inderdaad niet. De maart 2012 Uitkijktoren vorderingen:

'De andere schapen mogen nooit vergeten dat hun redding afhangt van hun actieve steun aan Christus' gezalfde 'broeders' die nog op aarde zijn. (Matt 25: 34-40) " (w12 3 / 15 p. 20 par. 2)

Dat betekent dat als je gered wilt worden, je het Besturende Lichaam van Jehovah's Getuigen moet gehoorzamen. In de nu beruchte bunkervideo's van de Regionale Conventie werd het idee in de Wachttoren-studie van november 2013 "Zeven herders, acht hertogen - wat ze vandaag voor ons betekenen" versterkt.

„In die tijd lijkt de levensreddende leiding die we van Jehovah's organisatie ontvangen, vanuit menselijk oogpunt misschien niet praktisch. We moeten allemaal klaar staan ​​om alle instructies die we ontvangen op te volgen, of ze nu vanuit strategisch of menselijk oogpunt goed lijken of niet. (w13 11/15 blz. 20 par. 17 Zeven herders, acht hertogen - wat ze vandaag voor ons betekenen)

De Bijbel zegt dit niet. In plaats daarvan wordt ons geleerd dat "er in niemand anders redding is [behalve Jezus], want er is onder de hemel geen andere naam die onder de mensen is gegeven waardoor we gered moeten worden." (Handelingen 4:12)

U ziet hoe ongemakkelijk dat is voor een man die probeert andere mannen ertoe te brengen hem onvoorwaardelijk te gehoorzamen. Als het Besturende Lichaam de Getuigen niet zover kan krijgen dat ze hun toepassing van de gelijkenis van de schapen en geiten op zichzelf aanvaarden, dan hebben ze geen basis om te beweren dat onze "redding afhangt van onze actieve ondersteuning van hen".

Laten we even pauzeren en ons kritisch denken inzetten. De mannen van het Besturende Lichaam zeggen dat volgens hun interpretatie van de gelijkenis van de schapen en de bokken, jouw redding en die van mij afhangt van onze absolute gehoorzaamheid. Hmm ... Wat zegt God nu over het geven van absolute gehoorzaamheid aan mensen?

"Vertrouw niet op vorsten, noch op een mensenzoon, die geen redding kan brengen." (Psalm 146: 3 Nieuwe-Wereldvertaling)

Wat is een prins? Is hij niet iemand die is gezalfd om te regeren, om te regeren? Is dat niet wat de leden van het Besturende Lichaam beweren te zijn? Laten we naar Losch luisteren die over dit onderwerp spreekt: {VOEG LOSCH VIDEO IN OVER GOD DIE DE SLAVE VERTROUWT}

Wanneer is dit huidige idee van de andere schapen door zelfgezalfde vorsten ontstaan? Geloof het of niet, het was in 1923. Volgens de maart 2015 Uitkijktoren:

'De Wachttoren van 15 oktober 1923 ... bevatte degelijke schriftuurlijke argumenten die de identiteit van Christus' broers beperkten tot degenen die met hem in de hemel zouden regeren, en het beschreef de schapen als degenen die hopen op aarde te leven onder de heerschappij van Christus 'koninkrijk . ' (w15 03/15 blz. 26 par. 4)

Je moet je afvragen waarom deze 'gezonde schriftuurlijke argumenten' niet worden weergegeven in dit artikel uit 2015. Helaas, de uitgave van 15 oktober 1923 van de Wachttoren is niet opgenomen in het Wachttoren-bibliotheekprogramma, en Koninkrijkszalen kregen jaren geleden te horen dat alle oude publicaties moesten worden verwijderd, dus de gemiddelde Jehovah's Getuige kan deze verklaring niet verifiëren tenzij hij of zij de leiding van de regerende regering wil negeren Body en ga op internet om dit te onderzoeken.

Maar niemand van ons wordt door dat verbod beperkt, nietwaar? Dus ik heb het boek uit 1923 van de Wachttorenen op pagina 309, par. 24, en vonden de 'goede schriftuurlijke argumenten' waarnaar ze verwijzen:

'Op wie zijn de symbolen schapen en geiten dan van toepassing? Wij antwoorden: Schapen vertegenwoordigen alle volkeren van de natiën, niet door de geest verwekt maar geneigd tot rechtvaardigheid, die Jezus Christus mentaal erkennen als de Heer en die op zoek zijn naar en hopen op een betere tijd onder zijn regering. Geiten vertegenwoordigen alle klassen die beweren christenen te zijn, maar die Christus niet erkennen als de grote Verlosser en Koning van de mensheid, maar beweren dat de huidige slechte orde der dingen op aarde het koninkrijk van Christus vormt. ”

Men zou veronderstellen dat "deugdelijke schriftuurlijke argumenten" zouden omvatten ... ik weet het niet ... geschriften? Blijkbaar niet. Misschien is dit slechts het resultaat van slordig onderzoek en overmoed door de schrijver van het artikel uit 2015. Of misschien duidt het op iets verontrustender. Hoe het ook zij, er is geen excuus om acht miljoen getrouwe lezers te misleiden door hen te vertellen dat iemands leer op de Bijbel is gebaseerd, terwijl dat in feite niet zo is.

Wacht even, wacht even ... er is iets met 1923 ... Oh, juist! Dat was toen Rechter Rutherford, het belangrijkste lid van de Getrouwe en Discrete Slaaf volgens de huidige leer, de kudde voedde met het idee dat het einde twee jaar later in 1925 zou komen, te beginnen met de opstanding van 'oude waardigen' zoals Abraham, Mozes en koning David. Hij kocht zelfs een herenhuis met 10 slaapkamers in San Diego genaamd Beth Sarim (Huis van de Prinsen) en zette de akte op naam van die "oudtestamentische prinsen". Het was voor Rutherford een fijne plek om te overwinteren en onder andere te schrijven. (Zie Wikipedia onder Beth Sarim)

Merk op dat deze belangrijke leer werd bedacht in een tijd dat de kudde ook nog een andere einde-dagen-fantasie werd onderwezen. Niet echt een leerstellige stamboom, ben je het daar niet mee eens?

Paragraaf 7 van de bovengenoemde maart 2015 Uitkijktoren gaat verder om de rangorde te verzekeren: "Vandaag hebben we een duidelijk begrip van de illustratie van de schapen en de bokken."

Ach, als dat het geval is - als ze eindelijk gelijk hebben - hoe interpreteert de Organisatie dan de zes daden van barmhartigheid waarover Jezus spreekt? Hoe kunnen we hun dorst lessen, ze voeden als ze honger hebben, onderdak bieden als we alleen zijn, ze kleden als we naakt zijn, verzorgen we ze als we ziek zijn en ondersteunen we ze als we in de gevangenis zitten?

Hoe kan deze gelijkenis op hen worden toegepast, aangezien het Besturende Lichaam zichzelf beschouwt als de belangrijkste van Jezus 'broeders in deze tijd? Hoe kunnen we hun dorst lessen, hun hongerige magen voeden en hun naakte lichamen bedekken? U ziet het probleem. Ze leven in meer luxe dan de overgrote meerderheid van de gewone man. Dus hoe vervul je de gelijkenis?

Welnu, door geld te schenken aan de Organisatie, door haar onroerendgoedbezit op te bouwen, en vooral door de versie van het Goede Nieuws te prediken. De Wachttoren van maart 2015 maakt deze toonhoogte:

'Het groeiende aantal toekomstige schapen beschouwt het als een voorrecht om de broeders van Christus niet alleen in de prediking te ondersteunen, maar ook op andere praktische manieren. Ze geven bijvoorbeeld financiële bijdragen en helpen bij het bouwen van Koninkrijkszalen, congreshallen en bijkantoorfaciliteiten, en ze gehoorzamen loyaal degenen die door "de getrouwe en beleidvolle slaaf" zijn aangesteld om de leiding te nemen. " (w15 03/15 blz. 29 par. 17)

Toegegeven, ik accepteerde deze interpretatie vele jaren omdat ik, zoals vele getrouwe getuigen, deze mannen vertrouwde, en ik accepteerde hun interpretatie van de identiteit van de andere schapen en de overtuiging dat alleen Jehovah's Getuigen het echte goede nieuws predikten in alle aarde. Maar ik heb geleerd niet zo te vertrouwen. Ik heb geleerd meer te eisen van degenen die mij lesgeven. Een ding dat ik eis is dat ze de belangrijkste elementen van een bijbelse leer niet overslaan, wat lastig kan zijn voor hun interpretatie.

Is het je opgevallen welke elementen van deze gelijkenis door de organisatie volledig zijn genegeerd? Onthoud dat inlegkunde is een techniek waarmee men een idee heeft en de Schrift uitkiest om het te ondersteunen, terwijl men degenen negeert die het zouden weerleggen. Aan de andere kant, uitlegging kijkt naar de hele Schrift en laat de Bijbel zichzelf interpreteren. Laten we dat nu doen.

Niemand wil eeuwig sterven. We willen allemaal eeuwig leven. Hieruit volgt dat we allemaal schapen willen zijn in de ogen van de Heer. Wie zijn de schapen? Hoe kunnen we die groep identificeren om er zeker van te zijn dat we er deel van uitmaken?

Tijdelijke context

Laten we, voordat we ingaan op de feitelijke context van de gelijkenis, eens kijken naar de omstandigheden of de tijdelijke context. Dit is een van de vier gelijkenissen die allemaal onder dezelfde omstandigheden tegelijkertijd aan hetzelfde publiek worden gegeven. Jezus staat op het punt de aarde te verlaten en hij moet zijn discipelen enkele laatste instructies en garanties geven.

Een gemeenschappelijk element in alle vier gelijkenissen is de terugkeer van de koning. We hebben al in de eerste drie gelijkenissen gezien - de getrouwe slaaf, de tien maagden, de talenten - dat de toepassing wordt gedaan op al zijn discipelen en exclusief op zijn discipelen. Zowel de boze slaaf als de trouwe slaaf komen uit de christelijke gemeenschap. De vijf luie maagden vertegenwoordigen christenen die zich niet voorbereiden op zijn terugkeer, terwijl de vijf wijze maagden christenen zijn die alert en voorbereid blijven. De gelijkenis van de talenten gaat over het vergroten van de investering van de Heer door de gaven van de geest aan te kweken die we allemaal hebben ontvangen.

Een ander gemeenschappelijk element in alle vier de gelijkenissen is dat van oordeel. Bij de terugkeer van de Meester vindt er een vorm van oordeel plaats. Gegeven dit, zouden het niet zijn dat de schapen en de bokken ook twee verschillende resultaten vertegenwoordigen die van toepassing kunnen zijn op alle discipelen van Christus?

Een element dat voor verwarring heeft gezorgd, is het feit dat de schapen en de bokken worden beoordeeld op basis van hoe ze met de behoeften van Christus 'broers omgingen. Daarom gaan we ervan uit dat er drie groepen zijn: zijn broers, de schapen en de geiten.

Dat is een mogelijkheid, maar we moeten niet vergeten dat in de gelijkenis van de getrouwe en beleidvolle slaaf alle broeders van Christus - alle christenen - zijn aangesteld om elkaar te voeden. Ze worden pas een soort slaaf of een ander op het moment van het oordeel. Gebeurt er iets soortgelijks in de laatste gelijkenis? Is het hoe we met elkaar omgaan dat bepaalt of we een schaap of een geit worden?

Het antwoord op deze vraag staat in vers 34.

'Dan zal de koning tegen de mensen aan zijn rechterkant zeggen:' Kom, gezegend door mijn Vader, erven het koninkrijk dat voor u is voorbereid vanaf de grondlegging van de wereld. ' (Matteüs 25:34)

De schapen die aan de rechterhand van de meester zitten, beërven het koninkrijk dat voor hen is voorbereid vanaf de grondlegging van de wereld. Wie erft het koninkrijk? Het zijn de kinderen van de koning die het koninkrijk erven. Romeinen 8:17 zegt:

'En als we kinderen zijn, dan zijn we erfgenamen: erfgenamen van God en mede-erfgenamen van Christus - als we inderdaad met Hem lijden, zodat we ook met Hem verheerlijkt kunnen worden.' (Romeinen 8:17 BSB)

Christus erft het koninkrijk. Zijn broers zijn mede-erfgenamen die ook erven. De schapen beërven het koninkrijk. Ergo, de schapen zijn de broers van Christus.

Er staat dat dit koninkrijk was voorbereid op de schapen vanaf de grondlegging van de wereld.

Wanneer is de wereld ontstaan? Het Griekse woord dat hier met "stichten" is weergegeven, is katabole, wat betekent: (a) fundering, (b) storten, zaaien, storten, technisch gebruikt vanaf de conceptie.

Jezus heeft het niet over de planeet, maar over het moment dat de wereld van de mensheid ontstond, de conceptie van de eerste mens, Kaïn. Voordat hij werd verwekt, had Jehovah voorzegd dat twee zaden of nakomelingen met elkaar in oorlog zouden zijn (zie Genesis 3:15). Het zaad van de vrouwen werd Jezus en door hem al degenen die zijn gezalfde bruid vormden, de kinderen van God, de broers van Christus.

Bekijk nu deze parallelle verzen en op wie ze van toepassing zijn:

"Maar dit zeg ik, broeders, dat vlees en bloed Gods koninkrijk niet kunnen beërven, en corruptie niet onvergankelijkheid erft." (1 Korintiërs 15:50)

"... terwijl hij ervoor koos om vóór de grondlegging van de wereld met hem samen te zijn, dat we heilig en onbevlekt voor hem in liefde moeten zijn." (Efeziërs 1: 4)

Efeziërs 1: 4 spreekt over iets dat is gekozen vóór de grondlegging van de wereld en het gaat duidelijk over gezalfde christenen. 1 Korintiërs 15:50 spreekt ook van gezalfde christenen die het koninkrijk van God beërven. Mattheüs 25:34 gebruikt beide termen die elders worden toegepast op gezalfde christenen, de "broeders van Christus".

Wat is de basis voor het oordeel in deze gelijkenis? In de gelijkenis van de getrouwe slaaf ging het erom of iemand zijn medeslaven te eten gaf. In de gelijkenis van de maagden ging het erom of iemand wakker bleef. In de gelijkenis van de talenten hing het af van de vraag of iemand eraan werkte om de gave die iedereen overbleef te laten groeien. En nu hebben we zes criteria die de basis vormen voor het oordeel.

Het komt er allemaal op aan of degenen die worden beoordeeld,

 1. gaf voedsel aan de hongerigen;
 2. gaf water aan de dorstigen;
 3. toonde gastvrijheid aan een vreemdeling;
 4. naakt gekleed;
 5. zorgde voor de zieken;
 6. troostte degenen in de gevangenis.

Hoe zou u in een zin elk van deze omschrijven? Zijn het niet allemaal daden van barmhartigheid? Een vriendelijkheid betoond aan iemand die lijdt en in nood is?

Wat heeft barmhartigheid met oordeel te maken? James vertelt ons:

“Want wie geen genade beoefent, zal zijn oordeel zonder genade hebben. Genade jubelt triomfantelijk over oordeel. ”(James 2: 13 NWT Referentiebijbel)

Op dit punt kunnen we afleiden dat Jezus ons vertelt dat als we gunstig geoordeeld willen worden, we barmhartige handelingen moeten verrichten; anders krijgen we wat we verdienen.

James vervolgt:

'Wat voor nut heeft het, mijn broeders, als iemand zegt dat hij geloof heeft, maar geen werken? Dat geloof kan hem toch niet redden? 15 Als een broer of zus geen kleding heeft en niet genoeg voedsel voor de dag, 16 zegt een van jullie tegen hen: 'Ga in vrede; blijf warm en goed gevoed ”, maar je geeft ze niet wat ze nodig hebben voor hun lichaam, wat voor nut heeft het? 17 Zo is ook het geloof op zichzelf, zonder werken, dood. " (Jakobus 2: 14-17)

Daden van barmhartigheid zijn daden van geloof. We kunnen niet worden gered zonder geloof.

Laten we niet vergeten dat deze gelijkenis van de schapen en de bokken slechts een gelijkenis is - geen profetie. Er zitten profetische elementen in, maar een gelijkenis is bedoeld om een ​​morele les te leren. Het is niet allesomvattend. We kunnen het niet letterlijk nemen. Anders zou alles wat u zou moeten doen om het eeuwige leven te krijgen, zijn een van Christus 'broers te vinden, hem een ​​glas water te geven als hij dorst heeft, en bingo, bango, bungo, u bent zelf gered voor alle eeuwigheid.

Sorry. Niet zo makkelijk. 

U herinnert zich de gelijkenis van de tarwe en het onkruid, ook te vinden in het boek Matteüs. In die gelijkenis konden zelfs de engelen tot de oogst niet onderscheiden wat tarwe was en wat onkruid was. Welke kans hebben we om te weten wie werkelijk een van de broers van Christus is, een zoon van het koninkrijk, en wie een zoon van de goddeloze is? (Mattheüs 13:38) Onze genadegaven kunnen dus niet uit eigenbelang bestaan. Ze kunnen niet beperkt zijn tot slechts een paar. Want we weten niet wie de broers van Christus zijn en wie niet. Daarom moet barmhartigheid een kenmerk zijn van de christelijke persoonlijkheid die we allemaal willen tonen.

Evenzo, laten we niet denken dat dit letterlijk alle naties betreft, in de zin dat dit specifieke oordeel over elke laatste levende mens valt wanneer Christus op zijn troon plaatsneemt. Hoe kunnen jonge kinderen en kleine kinderen barmhartigheid betonen aan Christus 'broers? Hoe kunnen mensen in gebieden op aarde waar geen christenen zijn, barmhartigheid betonen aan een van zijn broers? 

Christenen komen uit alle landen. De grote schare van Openbaring 7:14 komt uit elke stam, volk, taal en natie. Dit is het oordeel over het huis van God, niet over de wereld als geheel. (1 Petrus 4:17)

Het Besturende Lichaam maakt echter de gelijkenis van de schapen en de bokken over Armageddon. Ze beweren dat Jezus dan de wereld zal oordelen en allen die geen actieve leden van het geloof van Jehovah's Getuigen zijn, als bokken tot de eeuwige dood zal veroordelen. Maar er zit een duidelijke fout in hun logica.

Overweeg het oordeel. 

'Deze zullen in de eeuwige afsnijding verdwijnen, maar de rechtvaardigen in het eeuwige leven.' (Matteüs 25:46)

Als de schapen de "andere schapen" zijn, dan kan dit vers niet van toepassing zijn, want de andere schapen vertrekken - volgens het Besturende Lichaam - niet naar het eeuwige leven, maar blijven zondaars en krijgen in het beste geval een kans op eeuwig leven. ze blijven zich de komende 1,000 jaar gedragen. Maar hier, in de Bijbel, is de beloning een absolute garantie! Bedenk dat vers 34 laat zien dat het gaat om het erven van het koninkrijk, iets wat alleen de zonen van de koning kunnen doen. Het is het koninkrijk van God en de kinderen van God beërven het. Vrienden erven niet; alleen de kinderen erven.   

Zoals we eerder hebben gezegd, is een gelijkenis vaak bedoeld om een ​​morele les op een gemakkelijk te begrijpen manier te leren. Jezus toont ons hier de waarde van barmhartigheid bij de uitwerking van onze redding. Onze redding hangt niet af van gehoorzaamheid aan het Besturende Lichaam. Het hangt af van onze liefdevolle goedheid jegens mensen in nood. Paulus noemde dit inderdaad de vervulling van de wet van de Christus:

"Blijf elkaars lasten dragen, en op deze manier zult u de wet van de Christus vervullen." (Galaten 6: 2 NWT).

Paulus schreef aan de Galaten dat hij hen aanspoorde: "Dus laten we, zolang we de gelegenheid hebben, werken aan wat goed is voor iedereen, maar vooral voor degenen die in het geloof met ons verbonden zijn." (Galaten 6:10)

Als je wilt begrijpen hoe kritisch liefde, vergeving en genade zijn voor je redding en de mijne, lees dan de hele 18th hoofdstuk van Matteüs en mediteer over de boodschap.

Ik hoop dat je genoten hebt van onze bespreking van de Olivet-toespraak gevonden in Mattheüs 24 en 25. Ik hoop dat u er profijt van heeft. Bekijk de beschrijving van deze video voor links naar andere video's over andere onderwerpen. Kijk voor het archief van eerdere artikelen over veel onderwerpen met betrekking tot Jehovah's Getuigen op de website van Beroean Pickets. Ik heb daar ook een link naar geplaatst in de beschrijving. Bedankt voor het kijken.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
  8
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x