Verzoening van de Messiaanse profetie van Daniel 9: 24-27 met seculiere geschiedenis

Een basis leggen voor een oplossing

A.      Introductie

Om oplossingen te vinden voor de problemen die we in delen 1 en 2 van onze serie hebben geïdentificeerd, moeten we eerst een aantal grondslagen leggen waarop we kunnen werken, anders zullen onze pogingen om de profetie van Daniël te begrijpen heel moeilijk, zo niet onmogelijk zijn.

We moeten daarom een ​​structuur of methodologie volgen. Dit omvat ook het vaststellen van het startpunt van Daniëls profetie, indien mogelijk. Om dit met enige mate van zekerheid te kunnen doen, moeten we ook het eindpunt van zijn profetie zo nauwkeurig mogelijk vaststellen. Dan hebben we een raamwerk opgesteld waarin we kunnen werken. Dit zal ons op zijn beurt helpen met onze mogelijke oplossing.

We zullen daarom de tekst van Daniël 9 nader bekijken voordat we verder gaan met het vaststellen van het eindpunt van de 70 zevens, inclusief een korte blik op de datering van Jezus 'geboorte. We zullen dan de kandidaten onderzoeken voor het startpunt van de profetie. We zullen ook kort onderzoeken naar welke periode de profetie ook verwijst, of het nu dagen, weken, maanden of jaren is. Dit geeft ons een kader op hoofdlijnen.

Om dit raamwerk in te vullen zullen we dan een overzichtsvolgorde van gebeurtenissen opstellen in de boeken van Ezra, Nehemia en Esther, voor zover op het eerste gezicht kan worden vastgesteld. We zullen deze in relatieve data noteren door de naam van de koning en regnaal jaar / maand te gebruiken, omdat we in dit stadium hun relativiteit nodig hebben voor andere evenementdata in plaats van een strikt gelijkwaardige moderne kalenderdag, maand en jaar.

Een heel belangrijk punt om in gedachten te houden is dat de bestaande seculiere chronologie bijna volledig is gebaseerd op die van Claudius Ptolemaeus,[I] een astronoom en chronoloog die in de 2 wonennd Eeuw na Christus, tussen ca. 100 AD en ca. 170 AD, tussen ongeveer 70 en 130 jaar na het begin van Christus 'aardse bediening. Dit is meer dan 400 jaar nadat de laatste van de Perzische koningen stierf na de nederlaag van Alexander de Grote. Voor een diepgaand onderzoek van de problemen met betrekking tot het accepteren van de historische chronologie verwijzen wij u naar dit zeer nuttig boek met de titel „De romantiek van de bijbelse chronologie” [Ii].

Voordat we beginnen te onderzoeken welk mogelijk relatief kalenderjaar een bepaalde koning op de troon kwam of een gebeurtenis plaatsvond, moeten we daarom onze parameters vaststellen. De logische plek om te beginnen is het eindpunt, zodat we weer kunnen werken. Hoe dichter de gebeurtenis bij onze huidige tijd is, des te gemakkelijker is het om feiten vast te stellen. Bovendien moeten we kijken of we het startpunt kunnen vaststellen door terug te werken vanaf het eindpunt.

B.      Een nader onderzoek van de tekst van Daniël 9: 24-27

Het is belangrijk om de Hebreeuwse tekst voor Daniël 9 te onderzoeken, omdat misschien bepaalde woorden zijn vertaald met een voorkeur voor bestaande interpretaties. Het helpt ook om de smaak voor de algemene betekenis te krijgen en vermijdt een te enge interpretatie van een bepaald woord.

De context van Daniel 9: 24-27

De context van elke passage uit de Schrift is van vitaal belang om een ​​waar begrip te helpen. Deze visie vond plaats "In het eerste jaar van Darius, de zoon van Ahasveros van het zaad van de Meden die tot koning van de Chaldeeën was gemaakt." (Daniël 9: 1).[Iii] We moeten opmerken dat deze Darius de koning van de Chaldeeën was, niet de Meden en Perzen, en dat hij koning was gemaakt, wat een hogere koning impliceert die hij diende en hem aanstelde. Dit zou Darius de Grote (I) elimineren die het koningschap van de Meden en de Perzen zelf nam en daardoor alle andere koningschap van vazal- of dienstbare koninkrijken. Bovendien was Darius de Grote een Achaemenid, een Perziër, die hij en zijn nakomelingen altijd verkondigden.

Darius 5:30 bevestigt "in diezelfde nacht werd Belsazar, de Chaldeeuwse koning, gedood en ontving Darius de Meden zelf het koninkrijk, zijnde ongeveer tweeënzestig jaar oud. ”, en Daniël 6 geeft een verslag van dat eerste (en enige) jaar van Darius, eindigend met Daniël 6:28, “en wat deze Daniël betreft, hij bloeide in het koninkrijk van Darius en in het koninkrijk van Cyrus de Perziër ”.

In dit eerste jaar van Darius de Meder, „Daniël, door de boeken onderscheiden, het aantal jaren waarover het woord van Jehovah tot de profeet Jeremia was gekomen, voor het vervullen van de verwoestingen van Jeruzalem, zeventig jaar.” (Daniël 9: 2).[Iv]

[Voor een uitgebreidere bespreking van dit gedeelte van Daniël 9: 1-4 in zijn context, zie "Een ontdekkingsreis door de tijd ”[V]].

[Zie de volgende referenties voor een vollediger beschouwing van het bewijs voor het bestaan ​​in spijkerschriftrecords van een persoon die identificeerbaar is als Darius de Meden): Darius de Mede een herwaardering [Vi] en Ugbaru is Darius de Mede [Vii]

Als gevolg daarvan richtte Daniël zijn gezicht op Jehovah God, met gebed, smeekbeden, vasten en jute, en as. In de volgende verzen, vroeg hij om vergeving namens het volk Israël. Terwijl hij nog aan het bidden was, kwam de engel Gabriël bij hem en vertelde het hem "O Daniel, nu ben ik naar voren gekomen om u inzicht te geven met begrip" (Daniël 9: 22b). Wat was het begrip en het inzicht dat Gabriël bracht? Gabriel voortgezet “Dus denk goed na over de zaak en heb begrip voor wat je ziet ” (Daniël 9:23). Dan volgt Angel Gabriël met de profetie die we overdenken uit Daniël 9: 24-27.

Wat zijn dan ook belangrijke belangrijke punten "aandacht schenken aan ” en "Inzicht hebben in"?

 • Dit vindt plaats in het jaar volgend op de val van Babylon op Cyrus en Darius de Mede.
 • Daniël had ontdekt dat er een periode van 70 jaar voor verlatenheid wass want Jeruzalem was bijna gereed.
 • Daniël speelde zijn rol bij de vervulling ervan, niet alleen door het schrijven op de muur voor Belsazar te interpreteren op de avond dat Babylon voor de Meden en Perzen viel, maar ook door zich te bekeren namens de natie Israël.
 • Jehovah beantwoordt zijn gebed onmiddellijk. Maar waarom meteen?
 • Het verslag dat aan Daniël werd gegeven, was dat de natie Israël in feite een proeftijd had.
 • Dat er een periode van zeventig zevens zou zijn (de periode kan weken, jaren of hoogstwaarschijnlijk de grotere weken van jaren zijn), in plaats van slechts zeventig jaar, zoals de zeventig jaar die zojuist zijn voltooid, waarin de natie zou kunnen eindigen met slecht handelen en zondigen , en verzoening doen voor fouten. De onmiddellijke beantwoording zou erop wijzen dat deze periode zou beginnen wanneer de vorige periode van verwoestingen eindigde.
 • Daarom zou het begin van de wederopbouw van Jeruzalem een ​​einde maken aan de verwoestingen.
 • 9-24: Ook zou de start van de herbouw van Jeruzalem de periode van zeventig weken van Daniël 27 beginnen.

Deze punten zijn het sterke bewijs dat de periode van zeventig zevens korter zou beginnen dan vele jaren later.

Vertaling van Daniel 9: 24-27

Een overzicht van de vele vertalingen van Daniel 9: 24-27 op Biblehub[Viii] zal de gewone lezer bijvoorbeeld een breed scala aan interpretatie en lezing van de vertaling voor deze passage laten zien. Dit kan een effect hebben op het evalueren van de vervulling of betekenis van deze passage. Daarom werd de beslissing genomen om te kijken naar de letterlijke vertaling van de Hebreeuwse met de optie INT. https://biblehub.com/interlinear/daniel/9-24.htm, Etc.

De onderstaande tekst is afkomstig uit de interlineaire transliteratie. (De Hebreeuwse tekst is de Westminster Leningrad Codex).

Daniel 9: 24  Vers 24:

"Zeventig [Sibim] zevens [sabuim] zijn vastbesloten voor uw volk voor uw heilige stad om de overtreding te beëindigen om een ​​einde te maken aan zonden en om verzoening te doen voor ongerechtigheid en om eeuwige gerechtigheid binnen te brengen en om visie en profetie te verzegelen en de heilige heiligen te zalven [qadasim] . '

Eeuwige gerechtigheid zou alleen mogelijk zijn met het loskoopoffer van de Messias (Hebreeën 9: 11-12). Dit zou daarom suggereren dat de "Heilige heiligen" or "De meest heilige" is een toespeling op de betekenis van de offers die plaatsvonden in het echte Heilige der Heiligen, in plaats van op de letterlijke plaats in de Tempel. Dit zou in overeenstemming zijn met Hebreeën 9, in het bijzonder de verzen 23-26, waar de apostel Paulus aangeeft dat Jezus 'bloed in de hemel werd geofferd in plaats van een letterlijke plaats van het Allerheiligste, zoals de Joodse Hogepriester dat elk jaar deed. Het was ook klaar "Aan het einde van de samenstel van dingen om de zonde weg te nemen door het offer van zichzelf" (Hebreeën 9: 26b).

Daniel 9: 25  Vers 25:

“Daarom en begrijp [dat] vanaf het begin [mosa] van het woord / commando [dabaar] om te herstellen / turn back / return [lehasib] en bouwen / herbouwen [welbespraakt] Jeruzalem totdat Messias de Prins zevens [sabuim] Zeven [sibah] en zevens [sabuim] en tweeënzestig en zullen de straat en de muur worden gebouwd en / ook in moeilijke tijden. ”

Aandachtspunten:

We waren aan “Kennen en begrijpen (inzicht)” dat het begin van deze periode zou zijn "van de uitgaan", niet het herhalen, "van het woord of commando ”. Dit zou logischerwijs elke opdracht voor het opnieuw opstarten van het gebouw uitsluiten als het eerder was verteld om te starten en was gestart en was onderbroken.

Het woord of de opdracht moest ook zijn "Herstel / terugkeer". Aangezien dit door Daniël aan de ballingen in Babylonië was geschreven, zou dit worden opgevat als een terugkeer naar Juda. Deze terugkeer omvat ook "Bouwen / herbouwen" Jeruzalem nu de verwoestingen ten einde waren. Een belangrijk aspect om te begrijpen welke "woord" dit was, dat is dat Jeruzalem niet compleet zou zijn zonder de Tempel en de Tempel evenmin compleet zou zijn zonder dat Jeruzalem herbouwd zou worden om de infrastructuur voor erediensten en offergaven in de Tempel te huisvesten.

De tijdsperiode zou worden opgesplitst in een periode van zeven zevens die enige betekenis moet hebben en een periode van tweeënzestig zevens. Daniel geeft onmiddellijk in de context een aanwijzing over wat deze belangrijke gebeurtenis zou zijn en waarom de periode was gesplitst wanneer hij zegt dat "Opnieuw zal de straat en de muur worden gebouwd, zelfs in moeilijke tijden". De indicatie was daarom dat de voltooiing van de bouw van de tempel, die het centrum van Jeruzalem was en de bouw van Jeruzalem zelf, enige tijd niet zou worden voltooid vanwege de "Moeilijke tijden".

Daniel 9: 26  Vers 26:

“En na de zevens [sabuim] en tweeënzestig zullen de Messias worden afgesneden, maar niet voor zichzelf en de stad en het heiligdom zullen de mensen de prins die zal komen vernietigen en het einde ervan met een vloed / oordeel [bassetep] en tot het einde van de oorlog worden de verwoestingen bepaald. '

Interessant is het Hebreeuwse woord voor "overstroming" kan worden vertaald als "oordeel'. Deze betekenis is waarschijnlijk te wijten aan het gebruik van het woord in de Schriften door de bijbelschrijvers terug te brengen om de gedachten van de lezer de Bijbelse zondvloed, die een oordeel van God was. Het is ook logischer in context, aangezien zowel vers 24 als vers 27 van de profetie aangeven dat het dit keer een tijd van oordeel is. Het is ook gemakkelijker om deze gebeurtenis te identificeren als het een oordeel was in plaats van te verwijzen naar een leger dat over het land van Israël stroomt. In Matteüs 23: 29-38 maakte Jezus duidelijk dat hij de natie Israël als geheel en in het bijzonder de Farizeeën had geoordeeld en hun vertelde "Hoe moet je vluchten voor het oordeel van Gehenna? ' en dat “Voorwaar, Ik zeg u: Al deze dingen zullen komen over dit geslacht”.

Dit oordeel van vernietiging kwam over de generatie die Jezus zag toen Jeruzalem werd vernietigd door een prins (Titus, zoon van de nieuwe keizer Vespasianus en dus "een prins") En een "Mensen van de prins die komt", de Romeinen, het volk van de prins Titus, die de 4 zou zijnth Wereldrijk beginnend met Babylon (Daniel 2:40, Daniel 7:19). Het is interessant op te merken dat Titus opdracht gaf om de tempel niet aan te raken, maar zijn leger was ongehoorzaam aan zijn bestelling en vernietigde de tempel, waardoor hij dit deel van de profetie tot in detail vervulde. De periode van 67 n.Chr. Tot 70 n.Chr. Was vol verwoestingen voor het land Juda toen het Romeinse leger methodisch het verzet uitbrak.

Daniel 9: 27  Vers 27:

'En hij zal een verbond met velen voor zeven sluiten [sabu] maar in het midden van de zeven zal hij een einde maken aan het brengen van offers en offergaven en op de vleugel van gruwelen zal iemand zijn die woest maakt en zelfs tot de voleinding en die vastbesloten is, wordt uitgestort op de woestenij. "

"Hij" verwijst naar de Messias het hoofdonderwerp van de passage. Wie waren de velen? Matteüs 15:24 vermeldt dat Jezus zegt: "Als antwoord zei hij:" Ik ben voor niemand uitgezonden, maar voor de verloren schapen van het huis van Israël ". Dit zou er dus op wijzen dat "veel'Was de natie Israël, de eerste-eeuwse joden.

De lengte van de bediening van Jezus kan worden berekend op ongeveer drie en een half jaar. Deze lengte zou overeenkomen met het inzicht dat hij [de Messias] zou doen "Maak een einde aan het offeren en offeren" “In het midden van de zeven” [jaren], door zijn dood het doel van de offers en offergaven te vervullen en daardoor de noodzaak te ontkennen dat het voortduurt (Zie Hebreeën 10). Deze periode van drie en een half jaar zou vier Pascha's vereisen.

Was Jezus drie en een half jaar?

Het is gemakkelijker om terug te werken vanaf het moment van zijn dood

 • Het laatste Pascha (4th) die Jezus de avond voor zijn dood met zijn discipelen at.
 • Johannes 6: 4 noemt nog een Pascha (de 3rd).
 • Verderop vermeldt Johannes 5: 1 alleen "Een festival van de joden", en wordt verondersteld de 2 te zijnnd[Ix]
 • Ten slotte noemt Johannes 2:13 één Pascha aan het begin van Jezus 'bediening, niet lang nadat hij het water in de begindagen van zijn bediening na zijn doop in wijn had veranderd. Dit zou overeenkomen met de vier vereiste Pascha, zodat een bediening van ongeveer drie en een half jaar.

Zeven jaar na de start van Jesus Ministry

Wat veranderde er aan het eind van zeven [jaren] vanaf het begin van Jezus 'bediening? Handelingen 10: 34-43 registreert wat Petrus tegen Cornelius vertelde (in 36 na Christus) “Hierop opende Petrus zijn mond en zei:“ Zeker, ik bemerk dat God niet partijdig is, 35 maar in elke natie is de man die hem vreest en rechtvaardigheid beoefent, aanvaardbaar voor hem. 36 Hij zond het woord aan de zonen van Israël om hun het goede nieuws van vrede door Jezus Christus te verkondigen: deze is de Heer van alle [anderen] ”.

Vanaf het begin van Jezus 'bediening in 29 na Christus tot de bekering van Cornelius in 36 na Christus, "de vele" Joden van het natuurlijke Israël had de kans om te worden “zonen van God”, Maar met de natie Israël als geheel die Jezus als de Messias afwijst en het goede nieuws wordt gepredikt door de discipelen, werd de kans voor de heidenen geopend.

Verder is de "de vleugel van gruwelen ” zou binnenkort volgen, zoals het deed, beginnend in 66 na Christus, met als hoogtepunt de vernietiging van Jeruzalem en de natie Israël als een afzonderlijk identificeerbare entiteit in 70 na Christus. Met de verwoesting van Jeruzalem ging de vernietiging van alle genealogische gegevens betekent dat niemand in de toekomst in staat om te bewijzen dat ze waren van de lijn van David, (of van een priesterlijke lijn, enz.), Zou zijn en dus zou betekenen dat als de Messias zou na die tijd komen, ze zouden niet kunnen bewijzen dat ze het wettelijke recht hadden. (Ezechiël 21:27)[X]

C.      Het eindpunt van de 70 weken van jaren bevestigen

Het verslag in Lucas 3: 1 geeft de verschijning aan van Johannes de Doper zoals die voorkomt in 'De 15th jaar van de regering van Tiberius Caesar ”. Uit de verslagen van Matteüs en Lucas blijkt dat Jezus een paar maanden later door Johannes de Doper werd gedoopt. De 15th jaar van Tiberius Caesar wordt verondersteld 18 september AD tot 28 september AD te zijn geweest. Met de doop van Jezus begin september 18 n.Chr. Leidt een 29-jarige bediening tot zijn dood in april 29 n.Chr.[Xi]

C.1.   De bekering van de apostel Paulus

We moeten ook het vroege verslag van de bewegingen van de apostel Paulus onmiddellijk na zijn bekering onderzoeken.

Een hongersnood vond plaats in Rome in 51 na Christus tijdens het bewind van Claudius, volgens de volgende referenties: (Tacitus, Ann. XII, 43; Suet., Claudius 18. 2; Orosius, Hist. VII, 6. 17; A. Schoene , Eusebii chronicorum libri duo, Berlijn, 1875, II, pp. 152 f.) Claudius stierf in 54 na Christus en er waren geen hongersnoden in 43 na Christus, noch in 47 na Christus, noch in 48 na Christus.[Xii][1]

De hongersnood in 51 na Christus is daarom de beste kandidaat voor de hongersnood genoemd in Handelingen 11: 27-30, die het einde markeerde van een periode van 14 jaar (Galaten 2: 1). Een periode van 14 jaar waarvan? De periode tussen Paulus 'eerste bezoek aan Jeruzalem, toen hij alleen de apostel Petrus zag, en later toen hij hielp om hongersnood naar Jeruzalem te brengen (Handelingen 11: 27-30).

Het eerste bezoek van de apostel Paulus aan Jeruzalem was drie jaar na zijn bekering na een reis naar Arabië en terugkeer naar Damascus. Dit zou ons terugbrengen van 3 AD tot ongeveer 51 AD. (35-51 = 14, 37-37 jaar interval = 2 n.Chr. Het is duidelijk dat Paulus zich op de weg naar Damascus bekeerde kort na Jezus 'dood om zijn vervolging van de apostelen en vroegchristelijke discipelen mogelijk te maken. van 35 april AD om correct te zijn voor Jezus 'dood en opstanding met een interval van maximaal twee jaar voor Sauls bekering tot Paulus.

C.2.   De verwachting van de komst van de Messias - Bijbelverslag

Lukas 3:15 vermeldt de verwachting van de komst van de Messias die rond was op het moment dat Johannes de Doper begon te prediken, met deze woorden: ” Zoals de mensen nu verwachtten en allen redeneerden in hun hart over Johannes: "Mag hij misschien de Christus zijn?".

In Lucas 2: 24-35 staat het verhaal: " En kijk! er was een man in Jeruzalem genaamd Siméon, en deze man was rechtvaardig en eerbiedig, wachtend op Israëls vertroosting, en heilige geest rustte op hem. 26 Bovendien was hem door de heilige geest op goddelijke wijze geopenbaard dat hij de dood niet zou zien voordat hij de Christus van Jehovah had gezien. 27 Onder de kracht van de geest kwam hij nu in de tempel; en toen de ouders het jonge kind Jezus binnenbrachten om ervoor te doen volgens de gebruikelijke praktijk van de wet, 28 nam hij het zelf in zijn armen en zegende God en zei: 29 'Nu, Soevereine Heer, u laat uw slaaf gaan vrij in vrede volgens uw verklaring; 30 omdat mijn ogen hebben gezien wat uw middelen zijn om te redden 31 die u gereed hebt gemaakt voor de ogen van alle volken, 32 een licht om de sluier van de natiën te verwijderen en een heerlijkheid van uw volk Israël. "

Daarom was er volgens het bijbelse verslag rond deze tijd aan het begin van de 1 beslist een verwachtingst Eeuw na Christus dat de Messias zou komen.

C.3.   De houding van koning Herodes, zijn Joodse adviseurs en de koningen

Verder laat Matteüs 2: 1-6 zien dat koning Herodes en zijn joodse adviseurs konden nagaan waar de Messias geboren zou worden. Het is duidelijk dat er geen aanwijzingen zijn dat ze de gebeurtenis als onwaarschijnlijk hebben afgewezen omdat de verwachting een geheel ander tijdsbestek was. In feite ondernam Herodes actie toen de Wijzen naar hun land terugkeerden zonder terug te keren om aan Herodes in Jeruzalem te vertellen waar de Messias zich bevond. Hij gaf opdracht tot het doden van alle mannelijke kinderen onder de leeftijd van 2 jaar in een poging om de Messias (Jezus) (Matteüs 2: 16-18) te doden.

C.4.   De verwachting van de komst van de Messias - extra-bijbels verslag

Welk buitenbijbelse bewijs is er voor deze verwachting?

 • C.4.1. Qumran Scroll

De Qumran-gemeenschap van de Essenen schreef de Dode Zee-rol 4Q175 die dateert uit 90 voor Christus. Het citeerde de volgende teksten die verwijzen naar de Messias:

Deuteronomium 5: 28-29, Deuteronomium 18: 18-19, Numeri 24: 15-17, Deuteronomium 33: 8-11, Jozua 6:26.

Numbers 24: 15-17 leest in deel: “Een ster zal zeker uit Jakob stappen, en inderdaad zal een scepter uit Israël opstaan ​​”.

Deuteronomium 18:18 luidt gedeeltelijkEen profeet Ik zal verwekken hen uit het midden van hun broeders, zoals jij [Mozes]”.

Voor meer informatie over de Essenen bekijken van Messiaanse profetie van Daniël zien E.11. in het volgende deel van onze serie - deel 4 onder Controle van het startpunt.

De onderstaande afbeelding is van die rol 4Q175.

Figuur C.4-1 Afbeelding van Qumran Scroll 4Q175

 • C.4.2 Een munt uit de 1st eeuw voor Christus

De profetie in Numeri 24 over “een ster uit Jakob” werd gebruikt als basis voor de ene kant van een munt die in Judea, tijdens de 1st eeuw voor Christus en 1st Eeuw. Zoals je kunt zien op de foto van de mijtmunt van de weduwe hieronder, had deze aan één kant de 'messiaanse' ster op basis van Numeri 24:15. De foto is van een bronzen mijt, ook bekend als a lepton (betekenis klein).

Figuur C.4-2 Bronze Widow's mijt uit de 1e eeuw met Messianic Star

Dit is een bronzen weduwenmijt die vanaf eind 1 de Messiaanse Ster aan de ene kant laat zienst Eeuw voor Christus en begin 1st Eeuw AD.

 

 • C.4.3 De ster en de koningen

In Matteüs 2: 1-12 lezen de verslagen "Nadat Jezus was geboren in Beth ofle · hem van Ju · deʹa in de dagen van Herodes de koning, kijk! astrologen uit oostelijke delen kwamen naar Jeruzalem, 2 en zei: „Waar is de geboren koning van de joden? Want we zagen zijn ster [toen we] in het oosten waren, en we zijn gekomen om hem eer te bewijzen. ' 3 Toen koning Herodes hoorde, was hij opgewonden, en heel Jeruzalem samen met hem; 4 en bij het bijeenbrengen van alle overpriesters en schriftgeleerden van het volk begon hij bij hen te informeren waar de Christus geboren zou worden. 5 Ze zeiden tegen hem: „In Bethʹle · hem van Ju · deʹa; want zo is het geschreven door de profeet, 6 'En u, o Bethʹle · hem van het land Juda, bent in geen geval de meest onbeduidende [stad] onder de gouverneurs van Juda; want uit u zal een regerende voortkomen, die mijn volk, Israël, zal hoeden. '”

7 Vervolgens riep Herodes in het geheim de astrologen bijeen en stelde nauwkeurig de tijd vast waarop de ster verscheen; 8 en toen hij ze naar Bethellehem stuurde, zei hij: „Ga zorgvuldig naar het jonge kind zoeken, en als GIJ het hebt gevonden, breng het mij dan terug, zodat ook ik ga gaan en het eerbetoon brengen.” 9 Toen ze de koning hadden gehoord, gingen ze hun weg; en kijk! de ster ze hadden gezien [toen ze] in het oosten ging voor hen uit, totdat zij kwam tot stilstand boven de plaats waar het kind was. 10 Bij het zien van de ster waren ze inderdaad heel blij. 11 En toen ze het huis binnengingen, zagen ze het jonge kind met de moeder van Maria, en terwijl ze neervielen, deden ze er eer aan. Ze opende ook hun schatten en voorgelegd met geschenken, goud en wierook en mirre. 12 Maar omdat ze in een droom een ​​goddelijke waarschuwing kregen om niet naar Herodes terug te keren, trokken ze zich op een andere manier naar hun land terug. '

 

Deze passage van de Schrift is een onderwerp van geschil en speculatie al bijna tweeduizend jaar. Het roept veel vragen op, zoals:

 • Heeft God op wonderbaarlijke wijze een ster geplaatst die astrologen naar Jezus 'geboorte lokte?
 • Zo ja, waarom dan astrologen meenemen die in de Schrift zijn veroordeeld?
 • Was het de duivel die 'een ster' schiep en dat de duivel dit deed in een poging Gods doel te dwarsbomen?

De auteur van dit artikel heeft veel pogingen gelezen om deze gebeurtenissen uit te leggen zonder zijn toevlucht te nemen tot fantasierijke speculatie door de jaren heen, maar tot nu toe gaf geen van de auteurs echt een volledig plausibel antwoord. Zie de D.2. referentie hieronder.

Relevante punten voor het onderzoek van "de ster en de wijzen"

 • De wijzen, die de ster in hun thuisland, die misschien was Babylon of Persia gezien, verbonden met de belofte van de Messiaanse Koning van het Joodse geloof waarmee ze vertrouwd zou zijn geweest als gevolg van het aantal Joden nog in Babylonië en Perzië.
 • De term "Magi" werd gebruikt voor wijzen in Babylonië en Perzië.
 • De wijze mannen reisden toen op een normale manier naar Judea, misschien enkele weken, overdag reizend.
 • Ze vroegen in Jeruzalem om opheldering over waar de Messias zou worden geboren (vandaar dat de ster niet bewoog terwijl ze bewogen, om de weg te wijzen, uur na uur). Daar stelden ze vast dat de Messias geboren zou worden in Bethlehem en dus reisden ze naar Bethlehem.
 • Daar bij aankomst in Bethlehem zagen ze opnieuw diezelfde 'ster' boven hen (vers 9).

Dit betekent dat "de ster" niet door God is gestuurd. Waarom zou Jehovah God astrologen of heidense wijze mannen gebruiken om de aandacht te vestigen op de geboorte van Jezus, toen astrologie in de Mozaïsche wet werd veroordeeld? Bovendien zouden deze feiten uitsluiten dat de ster een bovennatuurlijke gebeurtenis was die door Satan de Duivel werd verschaft. Dit laat ons de optie dat de manifestatie van de ster een natuurlijke gebeurtenis was die door deze wijze mannen werd geïnterpreteerd als wijzend op de komst van de Messias.

Waarom wordt deze gebeurtenis zelfs in de Schriften genoemd? Simpelweg omdat het de oorzaak en context en verklaring geeft voor Herodes 'moord op de kinderen van Bethlehem tot 2 jaar en de vlucht naar Egypte door Jozef en Maria, waarbij de jonge Jezus met hen werd meegenomen.

Werd koning Herodes hierin gemotiveerd door de duivel? Het is onwaarschijnlijk, hoewel we de mogelijkheid niet kunnen uitsluiten. Het was zeker niet nodig. Koning Herodes was zo paranoïde over de minste zweem van tegenstand. Een beloofde Messias voor de Joden vertegenwoordigde beslist potentiële tegenstand. Hij had eerder veel leden van zijn eigen familie vermoord, waaronder een vrouw (Mariamne I in ongeveer 29 v.Chr.) En rond deze tijd drie van zijn zonen (Antipater II - 4 v.Chr., Alexander - 7 v.Chr., Aristobulus IV - 7 v.Chr. ?) die hij ervan beschuldigde hem te willen vermoorden. Hij had dus geen aansporing nodig om achter een beloofde Joodse Messias aan te gaan, wat waarschijnlijk tot opstand van de Joden zou kunnen leiden en mogelijk Herodes van zijn koninkrijk zou kunnen beroven.

D.     Dating de geboorte van Jezus

Voor degenen die dit goed willen onderzoeken, worden de volgende gratis op internet beschikbare documenten aanbevolen. [Xiii]

D.1.  Herodes de Grote en Jezus, chronologisch, historisch en archeologisch bewijs (2015) Auteur: Gerard Gertoux

https://www.academia.edu/2518046/Herod_the_Great_and_Jesus_Chronological_Historical_and_Archaeological_Evidence 

Zie met name pagina's 51-66.

De auteur Gerard Gertoux dateert Jezus geboorte op 29th 2 september voor Christus met een zeer diepgaande analyse van de datering van gebeurtenissen uit de periode die het tijdvenster waarin Jezus moet zijn geboren, beperken. Het is zeker de moeite waard om te lezen voor diegenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis.

Deze auteur geeft de datum van Jezus dood als 14 Nisan 33 AD.

D.2.   De ster van Bethlehem, Auteur: Dwight R Hutchinson

https://www.academia.edu/resource/work/34873233 &  https://www.star-of-bethelehem.info en download de pdf-versie - pagina 10-12.  

De auteur Dwight R Hutchinson dateert de geboorte van Jezus in de periode van eind december 3 voor Christus tot begin januari 2 voor Christus. Dit onderzoek is erop gericht een logische en redelijke verklaring te geven voor het verslag van Mattheüs 2 over de astrologen.

Deze auteur geeft ook de datum van Jezus 'dood op 14 Nisan 33 n.Chr.

Deze data liggen erg dicht bij elkaar en hebben geen materieel effect op de datum van Jezus 'dood of het begin van zijn bediening, wat de belangrijkste punten zijn om vanaf te werken. Ze geven echter extra gewicht aan de bevestiging dat de data voor Jezus 'bediening en overlijden heel dicht bij de juiste datum of zelfs de juiste datum liggen.

Het betekent ook dat het eindpunt van de 70 zevens beslist niet de geboorte van Jezus zou kunnen zijn, aangezien het grote moeite zou kosten om de exacte datum vast te stellen.

Wordt vervolgd in deel 4…. Het vertrekpunt controleren 

 

 

[I] https://en.wikipedia.org/wiki/Ptolemy

[Ii] "De romantiek van de bijbelse chronologie ” door ds. Martin Anstey, 1913, https://academia.edu/resource/work/5314762

[Iii] Er zijn een aantal suggesties over wie Darius de Meder was. De beste kandidaat lijkt Cyaraxes II of Harpagus te zijn, zoon van Astyages, King of Media. Zie Herodotus - The Histories I: 127-130,162,177-178

Hij werd gebeld "Luitenant van Cyrus " door Strabo (Geography VI: 1) en "Commandant van Cyrus" door Diodorus Siculus (Historische Bibliotheek IX: 31: 1). Harpagus wordt door Ctesias (Persica §13,36,45) Oibaras genoemd. Volgens Flavius ​​Josephus veroverde Cyrus Babylon met de hulp van Darius de Meder, een "Zoon van Astyages", tijdens het bewind van Belsazar, in het jaar 17 van Nabonidus (Joodse oudheden X: 247-249).

[Iv] Voor een vollediger evaluatie van het begrip van Daniel 9: 1-4, zie deel 6 van „Een ontdekkingsreis door de tijd”. https://beroeans.net/2019/12/07/a-journey-of-discovery-through-time-part-6/

[V] Een ontdekkingsreis door de tijd - Deel 1  https://beroeans.net/2019/06/12/a-journey-of-discovery-through-time-an-introduction-part-1/

[Vi] https://www.academia.edu/22476645/Darius_the_Mede_A_Reappraisal door Stephen Anderson

[Vii] https://www.academia.edu/2518052/Ugbaru_is_Darius_the_Mede door Gerard Gertoux

[Viii] https://biblehub.com/daniel/9-24.htm  https://biblehub.com/daniel/9-25.htm https://biblehub.com/daniel/9-26.htm  https://biblehub.com/daniel/9-27.htm

[Ix] Jezus ging vanuit Galilea naar Jeruzalem voor dit feest en suggereerde sterk dat het een Pascha was. Bewijs uit de andere evangeliën duidt op een aanzienlijk tijdsverloop tussen het vorige Pascha en deze periode vanwege het aantal geregistreerde gebeurtenissen.

[X] Zie artikel “Hoe kunnen we bewijzen toen Jezus koning werd?" https://beroeans.net/2017/12/07/how-can-we-prove-when-jesus-became-king/

[Xi] Houd er rekening mee dat een wijziging met een paar jaar hier weinig verschil zal maken voor het uit te werken algemene schema, aangezien de meeste gebeurtenissen ten opzichte van elkaar gedateerd zijn en de meeste dus met hetzelfde bedrag zouden veranderen. Er is ook meestal een foutmarge in dating alles wat deze oude te wijten aan het gebrek en tegenstrijdige karakter van de meeste historische records.

[Xii] Er waren hongersnoden in Rome in 41 (Seneca, de brev. Vit. 18. 5; Aurelius Victor, de Caes. 4. 3), in 42 (Dio, LX, 11) en in 51 (Tacitus, Ann. XII, 43; Suet., Claudius 18. 2; Orosius, Hist. VII, 6. 17; A. Schoene, Eusebii chronicorum libri duo, Berlin, 1875, II, pp. 152 f.). Er is geen bewijs voor hongersnood in Rome in 43 (cf. Dio, LX, 17.8), noch in 47 (cf. Tac, Ann. XI, 4), noch in 48 (cf. Dio, LX, 31. 4; Tac , Ann. XI, 26). Er was een hongersnood in Griekenland rond 49 (A. Schoene, loc. Cit.), Een tekort aan militaire voorraden in Armenië in 51 (Tac, Ann. XII, 50) en speculatie in graan in Cibyra (vgl. M. Rostovtzeff (Gesellschaft und Wirtschaft im Römischen Kaiserreich, Berlijn, 1929, noot 20 bij hoofdstuk VIII).

[Xiii] https://www.academia.edu/  Academia.edu is een legitieme site die veel wordt gebruikt door universiteiten, wetenschappers en onderzoekers om papers te publiceren. Het is beschikbaar als een Apple-app. Echter, moet u opstelling een login te downloaden papieren, maar sommige kunnen online worden gelezen zonder een login. U hoeft ook niets te betalen. Als u dat niet wilt doen, kunt u ook een e-mail sturen naar de auteur.

Tadua

Artikelen door Tadua.
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x