Verzoening van de Messiaanse profetie van Daniel 9: 24-27 met seculiere geschiedenis

De oplossing voltooien

 

Samenvatting van de bevindingen tot nu toe

In dit marathononderzoek tot dusver hebben we uit de Schriften het volgende gevonden:

 • Deze oplossing betekende het einde van de 69 zevens in 29 na Christus toen Jezus met zijn bediening begon.
 • Deze oplossing zorgde ervoor dat de oorzaak van het offer en het offeren van geschenken ophield, halverwege de zeven in 33 na Christus, terwijl de Messias Jezus werd afgesneden, ter dood gebracht, namens de hele mensheid.
 • Deze oplossing betekende het einde van de laatste zeven in 36 na Christus met de bekering van Cornelius de heiden.
 • Deze oplossing plaatste de 1st Jaar van Cyrus de Grote in 455 v.Chr. Als begin van de zeven zevens van 49 jaar.
 • Deze oplossing plaatste het 32e jaar van Darius, oftewel Ahasveros, oftewel Artaxerxes in 407 v.Chr. En beëindigde de zeven zevens van 49 jaar met de terugkeer van Nehemia naar Babylon met de herstelde muur van Jeruzalem. (Nehemia 13: 6)
 • Deze oplossing geeft Daniël en Jehovah dus een logische reden om de profetie op te splitsen in 7 zevens en tweeënzestig zevens. (zie probleem / oplossing 4)
 • Deze oplossing geeft Mordechai, Esther, Ezra en Nehemia redelijke leeftijden, in tegenstelling tot de traditionele seculiere en religieuze interpretaties, die de onredelijke tijdperken negeren of verklaren met 'een andere Mordechai, een andere Ezra, een andere Nehemia of het bijbelverslag is verkeerd' ”. (Zie problemen / oplossingen 1,2,3)
 • Deze oplossing biedt ook een redelijke verklaring voor de opeenvolging van Perzische koningen in de Schriften. (Zie problemen / oplossingen 5,7)
 • Deze oplossing helpt ons ook een redelijke opvolging van de Hogepriester te begrijpen voor de periode van het Perzische rijk die overeenkomt met de Schrift. (zie probleem / oplossing 6)
 • Deze oplossing geeft een redelijke verklaring voor de twee priesterlijsten. (zie probleem / oplossing 8).
 • Deze oplossing vereist begrip dat Darius I werd genoemd of bekend werd als of nam de naam Artaxerxes of werd vanaf zijn 7 Artaxerxes genoemdth jaar van regering in de rekeningen vanaf Ezra 7 en Nehemia. (zie probleem / oplossing 9)
 • Deze oplossing vereist ook dat de Ahasveros van het boek Esther wordt begrepen om ook naar Darius I te verwijzen. (zie problemen / oplossingen 1,9)
 • Deze oplossing helpt ons ook om bijna alles te begrijpen wat Josephus schreef, hoewel niet elk afzonderlijk stuk, in plaats van slechts een paar stukjes. (zie probleem / oplossing 10)
 • Deze oplossing geeft ook een redelijke oplossing voor de naamgeving van de Perzische koningen in de boeken van de apocriefe boeken. (zie probleem / oplossing 11)
 • Deze oplossing geeft ook een redelijke oplossing voor de naamgeving van de Perzische koningen in de Septuaginta. (zie probleem / oplossing 12)

Deze oplossing laat ons echter achter met een klein raadsel om erachter te komen, dat van de resterende opeenvolging van Perzische koningen.

Voor de resterende periode, vanaf het jaar volgend op de dood van Darius I in zijn 36th Jaar, dat in deze oplossing 402 v.Chr. Is, tot 330 v.Chr. Toen Alexander voor de laatste keer een koning Darius versloeg en zelf koning van Perzië werd, moeten we 156 jaar in 73 jaar passen (en indien mogelijk 6 koningen) zonder de meerderheid tegen te spreken van historische informatie indien mogelijk. Een gigantische Rubiks kubus van een puzzel!

 

De laatste stukjes van de puzzel

Hoe is dit bereikt?

In het onderzoek en onderzoek van de auteur en het schrijven van de vorige delen van deze reeks resultaten was duidelijk geworden dat het uitgangspunt 455 v.Chr. Moest zijn. Het was echter ook duidelijk geworden dat dit de 1 moest zijnst Jaar van Cyrus in plaats van de 20th Jaar van Artaxerxes I. Dientengevolge had hij van tijd tot tijd geprobeerd scenario's uit te werken die zouden passen bij de vereisten van het laatste punt in de sectie Samenvatting van bevindingen hierboven. Geen enkel scenario was op dat moment logisch voor de gegevens en kon ook niet worden gerechtvaardigd.

Een vergelijking van de informatie van Eusebius[I] en Africanus[Ii] en Ptolemaeus[Iii] en andere oude historici over regeringslengten van de Perzische koningen en die koningen genoemd door Josephus, Perzische dichter Ferdowsi[Iv], en Herodotus werd gemaakt. Het begon patronen op te leveren en te vertonen, die allemaal uitleg hadden, niet alleen van wat werd ontdekt tijdens het onderzoek van het bijbelverslag, maar ook van verschillende informatiefragmenten die uit onderzoeken van andere historici waren voortgekomen.

Het was interessant dat de Perzische dichter Ferdowsi alleen koningen had tot Darius II en Xerxes wegliet.

Josephus had ook alleen koningen tot Darius II maar omvatte Xerxes. Herodotus had alleen koningen tot Artaxerxes I. (Er wordt aangenomen dat Herodotus stierf tijdens het bewind van Artaxerxes I of vroeg in het bewind van Darius II.)

Als Darius I (de Grote) ook afwisselend bekend stond als of zijn naam veranderde in Artaxerxes, was het heel goed mogelijk dat andere Perzische koningen vergelijkbaar waren, wat voor verwarring kan hebben gezorgd onder latere historici, zowel in de oude geschiedenis als in de 20th en 21st Eeuw.

Een vergelijking van regeringslengten van oude historici

Herodotus c. 430 voor Christus Ctesias c. 398 voor Christus Diodorus 30 voor Christus Josephus 75 n.Chr Ptolemaeus 150 AD Clement van Alexandrië c. 217 n.Chr Manetho / Sextus Julius Africanus c.220 na Christus Manetho / Eusebius c. 330 n.Chr Sulpicus Severus circa 400 na Christus Perzische dichter Firdusi (931-1020 AD)
Cyrus II (De Grote) 29 30 Ja 9

(Babylon)

30 31 Ja
Cambyses II 7.5 18 6 8 19 6 3 9 Ja
Magi 0.7 0.7 0.7 0.7 0.7
Darius I (de Grote) 36 - 9+ 36 46 36 36 36 Ja
Xerxes I Ja - 20 28+ 21 26 21 21 21
Artabano's 0.7
Artaxerxes (ik) Ja 42 40 7+ 41 41 41 40 41 Ja
Xerxes II 0.2 0.2 0.2 0.2 0.2
Sogdianos 0.7 0.7 0.7 0.7
Darius II 35 19 Ja 19 8 19 19 19 Ja
Artaxerxes II 43 46 42 62
Artaxerxes III 23 21 2 6 23
Ezels (Artaxerxes IV) 2 3 4
Darius III 4 4 6
Totalen 73 126 145 50+ 209 212 134 137 244

 

 

Zoals u kunt zien, is er een groot verschil tussen de oplossingen die door verschillende historici over een periode van honderden jaren worden aangeboden. De seculiere en religieuze autoriteiten nemen tegenwoordig gewoonlijk de chronologie van Ptolemaeus over.

Om te proberen deze enorme kwestie te verzoenen, werd daarom besloten om terug te werken van de val van het Perzische rijk naar Alexander de Grote van Macedonië in 330 v.Chr., Naar Darius I, wiens heerschappij eindigde in 403 v.Chr. Met Cyrus beginnend in 455 v.Chr.

We vonden daarom:

 • Darius III met 4 jaar (regeerperiode volgens Ptolemaeus en Manetho volgens Julius Africanus), de laatste koning van Perzië, die regeerde tijdens de opmars van Alexander de Grote naar het Perzische rijk.
 • Ezels (Artaxerxes IV) met 2 jaar. (regeer lengte volgens Ptolemaeus).

Vervolg:

 • Artaxerxes III werd genomen om een ​​regering van 2 jaar te hebben. (de regeerlengte volgens Manetho en Julius Africanus, met mogelijk nog eens 19 jaar als koning over Egypte of als medeheerser)
 • Darius II met een regering van 19 jaar zoals consequent gegeven door Africanus, Eusebius en Ptolemaeus.

Dit totaal bedroeg 21 jaar die Ptolemaeus Artaxerxes III had gegeven. Dit gaf een sterke aanwijzing dat Ptolemaeus waarschijnlijk de verkeerde regeerlengte had voor Artaxerxes III. (Ptolemaeus 'cijfer van 21 jaar voor Artaxerxes leek altijd netjes en toevallig gelijk te zijn aan de duur van de regering van Xerxes. Het is zeer zeldzaam dat koningen van hetzelfde land en bijna op tijd bij elkaar dezelfde regeringsduur hebben, de wiskundige kans dat dit van nature voorkomt is zeer onwaarschijnlijk).

De meest waarschijnlijke verklaring is dat Ptolemaeus de regeerperiode verkeerd had gekopieerd, misschien met gebruikmaking van die van Xerxes. Andere opties kunnen echter zijn dat er sprake was van co-heerschappij met een eenjarige regering van 2 jaar door Artaxerxes III na de dood van Darius II of dat Darius (II) ook bekend stond als of zijn naam veranderde in Artaxerxes (III), waarschijnlijk op dezelfde manier als de Bijbel had aangetoond, stond Darius (I) ook bekend als Artaxerxes (I).

Vervolg:

 • Seculiere Artaxerxes I werd toegevoegd met een regeerperiode van 41 jaar, waarbij seculiere Artaxerxes II werd weggelaten (voor de regeringslengte van Artaxerxes I volgens Ptolemaeus. Seculiere Artaxerxes II werd door veel oude historici weggelaten en de regeringslengtes varieerden sterk van de rest).

Dit betekende dat Artaxerxes I regeerde, begon in het 6e jaar na de dood van Darius I, een periode van 5 jaar (de Artaxerxes van Ezra 7 en Nehemia). Het liet geen ruimte over voor de hele Xerxes-regering van 21 jaar.

Laatste stuk:

 • Xerxes werd toegevoegd met een regeerperiode van 21 jaar, 16 jaar als mede-heerser met zijn vader Darius en 5 jaar als enige heerser.

Zoals vermeld aan het begin van onze serie, geloven sommige geleerden dat er aanwijzingen zijn dat Xerxes 16 jaar lang samen met zijn vader Darius regeerde. Als Xerxes mede-heerser was met Darius en bij de dood van Darius heerser werd, geeft dit een haalbare verklaring. Hoe komt het? Xerxes zou de laatste 5 jaar van zijn regeerperiode de enige heerser zijn voordat hij werd opgevolgd door zijn zoon Artaxerxes.

Ptolemaeus geeft Artaxerxes I regeren lengte als 41 jaar en Artaxerxes II regeren lengte als 46 jaar. Let op het verschil van 5 jaar. Afhankelijk van hoe het werd geteld, zou ik kunnen zeggen dat ik 41 jaar alleen of misschien wel 46 jaar regeerde, inclusief een 5-jarige heerschappij met zijn vader Xerxes na de dood van zijn grootvader Darius I. Dit zou latere verwarring door historici verklaren zoals Ptolemaeus over het bewind van de verschillende Artaxerxen. Met verschillende bronnen die verschillende regeringslengtes voor Artaxerxes geven, had Ptolemaeus kunnen aannemen dat wat seculier bekend staat als Artaxerxes I en Artaxerxes II verschillende koningen waren in plaats van één en dezelfde.

Samenvatting van verschillen met seculiere oplossingen:

 1. Xerxes I heeft 16 jaar co-bestuur met Darius I.
 2. Het bewind van Artaxerxes II van 46 jaar volgens Ptolemaeus wordt geschrapt als een duplicaat van Artaxerxes I.
 3. Het bewind van Artaxerxes III wordt verkort van 21 naar 2 jaar of heeft een gezamenlijk bewind van het resterende verschil van 19 jaar.
 4. Asses of Artaxerxes IV heeft de 3 jaar van Manetho verkort tot 2 jaar Ptolemaeus of 1 jaar medebestuur met de 2 jaar.
 5. De totale aanpassingen zijn 16 + 46 + 19 + 1 = 82 jaar.

Al deze aanpassingen zijn gemaakt met een goede basis en maken het mogelijk dat de bijbelprofetie van Daniël 9: 24-27 correct is en toch alle bekende en betrouwbare historische feiten nauwkeurig laat zijn. Op deze manier kunnen we de waarheid van Gods woord hooghouden, zoals vermeld in Romeinen 3: 4, waar de apostel Paulus zei:Maar laat God waar worden gevonden, hoewel ieder mens een leugenaar is ”.

13. Probleem met seculiere inschrijving - een oplossing

Het belangrijkste was dat dit begrip er toen ook voor zorgde dat de A3P-inscriptie correct was, aangezien de vereiste lijn van opvolging die bij de inscriptie paste nog intact was, ondanks het wegvallen van Artaxerxes II.

Het A3P-opschrift luidt “De grote koning Artaxerxes [III], de koning der koningen, de koning der landen, de koning van deze aarde, zegt: Ik ben de zoon van de koning Artaxerxen [II Mnemon]. Artaxerxes was de zoon van de koning Darius [II Nothus]. Darius was de zoon van de koning Artaxerxen [IK]. Artaxerxes was de zoon van koning Xerxes. Xerxes was de zoon van koning Darius [de Grote]. Darius was de zoon van een man genaamd hystaspes. Hystaspes was een zoon van een man genaamd Arsames  Achaemenid. ' [V]

Let op de nummers tussen haakjes [III], aangezien dit een interpretatie is van de vertaler, aangezien de inscriptie en ook de originele verslagen de koningen geen nummer geven om ze te identificeren van eerdere koningen. Dit is een moderne toevoeging om identificatie gemakkelijker te maken.

Voor deze oplossing zou het A3P-opschrift dan ook als volgt moeten worden gelezen:De grote koning Artaxerxes [NS], de koning der koningen, de koning der landen, de koning van deze aarde, zegt: Ik ben de zoon van de koning Artaxerxen [III]. Artaxerxes was de zoon van de koning Darius [II Nothus]. Darius was de zoon van de koning Artaxerxen [II ezelsbruggetje]. Artaxerxes was de zoon van koning Xerxes. Xerxes was de zoon van koning Darius [de Grote, ook Longimanus]. Darius was de zoon van een man genaamd hystaspes. Hystaspes was een zoon van een man genaamd Arsames  Achaemenid. '

De volgende tabel geeft een vergelijking van de twee interpretaties die beide passen bij de tekst van de inscriptie.

Inschrijving - King List Seculiere opdracht Toewijzing door deze oplossing
Artaxerxen III (ezels) IV
Artaxerxen II (ezelsbruggetje) III (ezels)
Darius II (niets) II (niets)
Artaxerxen Ik (Longimanus) Ik (Mnemon)
Xerxes I I
Darius I Ik (ook Artaxerxes, Longimanus)

 

 

14.      Sanballat - één, twee of drie?

Sanballat de Horoniet verschijnt in het bijbelverslag in Nehemia 2:10 in 20th Jaar van Artaxerxes, nu geïdentificeerd in deze oplossing als zijnde Darius de Grote. Nehemia 13:28 stelt vast dat een van de zonen van Joiada, de zoon van Eljasib, de hogepriester, een schoonzoon was van Sanballat, de Horoniet. Deze gebeurtenis vond een tijdje later plaats na Nehemia's terugkeer naar Artaxerxes (Darius de Grote) in de King's 32nd jaar. Misschien twee of drie jaar later.

We vinden sporen van zijn zonen Delaiah en Shelemiah in de Elephantine Papyri samen met Jehohanan als Hogepriester.

Als we de feiten uit de Elephantine-tempel Papyri opdoen, vinden we het volgende.

'Naar Bagohi [Perzisch] gouverneur van Juda, [van] de priesters die in Elephantine het fort zijn. Vidranga, chef [Gouverneur van Egypte bij afwezigheid van Arsames] zei in jaar 14 van koning Darius [II?]: "Vernietig de tempel van JHW de God die in de vesting Elephantine is". De pilaren en poorten van gehouwen steen, staande deuren, bronzen scharnieren van die deuren, cederhouten dak, armaturen die ze verbrandden met vuur, goud en zilver gestolen bassins. Cambyses [zoon van Cyrus] vernietigde de Egyptische tempels maar niet de YHW-tempel. We vragen toestemming van Johanan de Hogepriester in Jeruzalem om de tempel te herbouwen zoals deze vroeger werd gebouwd om spijsoffer, wierook en holocaust te offeren op het altaar van JHW de God. We vertelden het ook aan Delaja en Shelemia, de zonen van Sanballat, de gouverneur van Samaria. [gedateerd] 20e van Marheshvan, jaar 17 van koning Darius [II?]. ' [Haakjes geven verklarende gegevens aan voor contextdoeleinden].

"Bovendien, vanaf de maand Tammuz, jaar 14 van koning Darius, en tot op de dag van vandaag dragen we een zak en vasten we; onze vrouwen zijn gemaakt als weduwe (n); (wij) zalven (onszelf) niet met olie en drinken geen wijn. Bovendien, vanaf die (tijd) en tot (deze) dag, jaar 17 van koning Darius ”. [Vi]

In de voorgestelde oplossing zou de koning Darius van de Papyri waarschijnlijk Darius II zijn, niet lang voor de val van het Perzische rijk aan Alexander de Grote.

De meest plausibele oplossing, en die past bij de bekende feiten, is dat er twee Sanballat's waren als volgt:

 • Sanballat [I] - blijkt uit Nehemia 2:10. Uitgaande van een leeftijd van rond de 35 in de 20th Jaar van Artaxerxes (Darius I) aangezien hij gouverneur was, zou hij in Nehemia 50:13 ongeveer 28 jaar oud zijn geweest, ongeveer de 33rd Jaar van Darius I / Artaxerxes. Hierdoor zou ook een van de zonen van Joiada op dit moment een schoonzoon van Sanballat [I] kunnen zijn.
 • Naamloze zoon van Sanballat - als we toestaan ​​dat een naamloze zoon op 22-jarige leeftijd wordt geboren in Sanballat [I], zal dat een Sanballat [II] toestaan ​​die wordt geboren uit de naamloze zoon op 21-22-jarige leeftijd.
 • Sanballat [II] - blijkt uit de Elephantine Letters uit 14th jaar en de 17th jaar van Darius.[Vii] Door Darius als Darius II te nemen, zou Sanballat [II] op dit moment eind zestig, begin zeventig zijn en op ongeveer 60, 70 maanden bejaarde leeftijd sterven in het beleg van Tyrus door Alexander de Grote. Het zou het ook mogelijk maken dat zijn zonen Delaiah en Shemeliah oud genoeg waren (eind veertig) om een ​​deel van de administratieve taken van hun vader over te nemen, zoals de brieven suggereren.

Er zijn geen feiten waarvan de auteur op de hoogte is die deze voorgestelde oplossing tegenspreken.

De feiten zijn verkregen uit een artikel getiteld "Archeologie en teksten in de Perzische periode, focus op Sanballat ” [Viii], maar de interpretaties werden genegeerd en de weinige beschikbare feiten werden in het voorgestelde oplossingskader geplaatst.

15.      Spijkerschrifttabletten - Is dit in tegenspraak met deze oplossing?

Er zijn geen bevestigde spijkerschrifttabletten voor Artaxerxes III, Artaxerxes IV en Darius III. We moeten voor hun regeerperiode op oude historici vertrouwen. Zoals u uit de eerdere tabel zult zien, zijn er verschillende lengtes zonder enig bewijs om een ​​van hen als correct te ondersteunen. Zelfs die spijkerschrifttabletten die aan Artaxerxes I, II en III zijn toegewezen, worden voornamelijk op vermoedens gedaan omdat de koningen in de Perzische tijd niet werden geteld. De toewijzing van tabletten wordt meestal ook gedaan op basis van het feit dat de chronologie van Ptolemaeus correct is. Geleerden, die zich hiervan niet bewust zijn, beweren vervolgens dat deze spijkerschrifttabletten de chronologie van Ptolemaeus bevestigen, maar dit is een gebrekkige cirkelredenering.

Het nummeringsschema van de koning, zoals I, II, III, IV, enz., Is een moderne toevoeging om identificatie gemakkelijker te maken.

Op het moment van schrijven is de auteur niet op de hoogte van spijkerschrifttabletten die deze oplossing tegenspreken. Zie bijlage 1[Ix] en Bijlage 2[X] te bezoeken voor meer informatie.

 

Conclusie

Deze oplossing evalueerde en onderzocht het eindjaar van de 70 zevens. Het verifieerde ook het startjaar van de laatste zeven. Hieraan terugwerkend werd het startjaar voor de hele periode vastgesteld en het jaar voor het einde van de 7 zevens en het begin van de 62 zevens. Kandidaten om vast te stellen welk commando / woord / decreet de periode van zeventig begon, werden geëvalueerd en er werden conclusies getrokken op basis van de Schriften. Nadat deze vier sleuteljaren waren vastgesteld, werd het andere bewijsmateriaal in dit overzichtskader ingepast.

In de loop van deze lange reis hebben we oplossingen gevonden voor alle 13 genoemde grote problemen, gecreëerd door bestaande interpretaties.

Ten tijde van voltooiing (mei 2020) had de auteur er geen genegeerd, gevonden of op de hoogte gesteld feiten dat was in tegenspraak met de gepresenteerde oplossing. Dit betekent niet dat het te zijner tijd niet hoeft te worden verfijnd, maar de algehele oplossing wordt momenteel als bewezen beschouwd zonder een redelijke twijfel op dit moment.

Om tot deze oplossing te komen, is op de integriteit van het bijbelse verslag vertrouwd en heeft het waar mogelijk de Bijbel gebruikt om zichzelf te interpreteren. We hebben ook gezocht naar redelijke verklaringen van de bekende historische feiten die passen bij het opkomende Bijbelverslag, in plaats van de seculiere geschiedenis als basis te nemen en te proberen het bijbelverslag erin te passen.

In de loop van dit alles zijn redenen aan het licht gekomen om de Messiaanse profetie op te splitsen in 7 zevens en 62 zevens en een half zeven en nog een half zeven. De profetie is ook beschouwd in zijn bijbelse context in plaats van in isolatie. Dit geeft redenen waarom Daniel deze profetie kreeg toen hij dat was, in de 1st jaar van Darius de Meder, namelijk:

 • Om het einde van de verlatenheid te bevestigen
 • Om uit te kijken naar de Messias
 • Daniëls geloof versterken omdat hij het begin van deze nieuwe profetische periode zou zien

Daniël was ook bekend met de 70 jaar dat hij Babylon diende, en de 49 jaar van de totale verwoesting van Jeruzalem en de Tempel en de vrijlating van het Jubeljaar. Daarom zou Daniël de 49 jaar om Jeruzalem en de Tempel te herbouwen begrijpen, evenals de totale profetieperiode van de grotere periode van 70 zevens tot het einde van de periode waarin de Joden de gelegenheid zouden krijgen om hun overtreding te beëindigen.

De timing van Ezra's terugkeer en herstel van de Levitische taken en offers na de voltooiing van de Tempel is nu ook volkomen logisch, samen met vele andere dingen.

Lezers kunnen zich ook afvragen of deze oplossing problemen oplevert voor de conclusies in de serie „Een ontdekkingsreis door de tijd”[Xi], waarin de gebeurtenissen en profetieën over de ballingschap naar Babylon aan de orde kwamen. Het antwoord is dat het verandert geen van de getrokken conclusies. De enige verandering die nodig zou zijn, is de voorgestelde jaren in de Juliaanse kalender te wijzigen door ze met 82 jaar te verminderen, 539 v.Chr. Te verplaatsen naar 456 v.Chr. Of 455 v.Chr., En alle andere met dezelfde mate van aanpassing.

Dit begrip van de Messiaanse profetie dient ook om de bevindingen van "Een ontdekkingsreis door de tijd ”. De interpretatie van Daniëls uitleg van Nebukadnezars droom van zeven keer als een grotere vervulling is namelijk niet mogelijk, vooral niet met een begindatum van 607 voor Christus noch een einddatum van 1914 na Christus.

Ten slotte en vooral was het doel van het onderzoek succesvol. De voorgestelde oplossing heeft namelijk bevestigd en aangetoond dat Jezus inderdaad de beloofde Messias van Daniëls profetie was uit Daniël 9: 24-27.

 

 

 

 

Appendix 1 - Spijkerschrift beschikbaar voor Perzische koningen

 

De bron van de volgende informatie is Babylonische chronologie 626 BC - AD75 door Richard A. Parker en Waldo H Dubberstein 1956 (4th Afdrukken 1975). Online exemplaar beschikbaar op:  https://www.staff.science.uu.nl/~gent0113/babylon/downloads/babylonian_chronology_pd_1956.pdf

 

Pagina 14-19 van Boek, pagina 28-33 van pdf

Opmerkingen:

Dating conventie is: maand (Romeinse cijfers) / dag / jaar.

Acc = toetredingsjaar, dwz jaar 0.

? = onleesbaar of ontbreekt of twijfelachtig.

VI2 = 2nd maand 6, een intercalaire maand (schrikkelmaand in maankalender)

 

Cyrus

Ten eerste: VII / 16 / Acc Babylon valt (Nabunaid Chronicle)

Leest: V / 23/9 Borsippa (SEA V42)

Cambyses

                Ten eerste: VI / 12 / Acc Babylon (Strassmaier, Cambyses1)

                Laatste: I / 23/8 Shahrinu (Stassmaier, Cambyses, Nee.409)

Bardia

                Ten eerste: XII / 14 / ?? Behistun Inscription line 11 (door Darius I)

                Laatste: VII / 10 / ?? Behistun Inscription line 13 (door Darius I)

 

Darius I

                Ten eerste: XI / 20 / Acc Sippar (Strassmaier, Darius, Nr.1)

                Laatste: VII / 17 of 27/36 Borsippa (V AS IV180)

Xerxes

                Ten eerste: VIII of XII / 22 / Acc Borsippa (V AS V117)

                Laatste: V / 14? - 18? / 21 BM32234

Artaxerxes I

                Ten eerste: III / - / 1 PT 4 441 [Cameron]

                Leest: XI / 17/41 Tarbaaa (Clay, BE IX109)

Darius II

                Ten eerste: XI / 4 / acc Babylon (Clay, BE X 1)

Laatste: VI2/ 2/16 Ur (Figulla, UT IV93)

Geen tabletten voor 17-19 jaar van Darius II

Artaxerxes II

                                                Geen tablets voor de toetreding van Artaxerxes II

Ten eerste: II / 25/1 Ur (Figulla, UET IV60)

 

Laatste: VIII / 10/46? Babylon (V AS VI 186; jaarcijfer licht beschadigd maar gelezen als "46" door Arthur Ungad)

Artaxerxes III

Geen hedendaagse spijkerschrifttabletten

Ezels / Artaxerxes IV

Geen hedendaagse spijkerschrifttabletten

Darius III

Geen hedendaagse spijkerschrifttabletten

Spijkerschrift bewijs voor 5 jaar in Babylonië

Ptolemeïsche Canon-regel van 4 jaar in Egypte

 

 

 

Bijlage 2 - Egyptische chronologie voor de Achaemenidische [Medo-Perzische] periode

Er was echter een stukje van de puzzel dat tot het laatst overbleef. De reden dat het tot het einde was overgelaten, was dat het onderwerp van de Perzische heerschappij over Egypte niet werd aangeroerd in de Schriften.

Na een lange periode van onderzoek was de conclusie dat er ook maar heel weinig harde feiten zijn om de Perzische heerschappij over Egypte of zelfs maar enige lokale farao's te dateren. De meeste datums die voor de Perzische satrapen als heersers namens de Perzische vorsten worden gegeven, zijn eerder gebaseerd op de Ptolemeïsche chronologie van de Perzische koningen dan op papyri- of spijkerschriftreferenties. Hetzelfde geldt voor de koningen / farao's van de Egyptische dynastieën van de 28th, 29th en 30th.

Perzische satrapies

 • Aryandes: - Regeerde van jaar 5 van Cambyses II tot jaar 1 van Darius I.
 • Aryandes: - Herbenoemd door Darius I in zijn 5th

Regeerde tot jaar 27 van Darius I?

 • Pheredates: - Regeerde 11 jaar?

Vanaf jaar 28? van Darius I tot jaar 18? van Xerxes I (= Darius I, 36 +2 jaar)?

 • Achaemenes: - Regeerde 27 jaar?

vanaf 19th - 21st van Xerxes? en 1st - 24th jaar Artaxerxes [II]?

 • Arsames: - 40 jaar geregeerd?

vanaf 25th Artaxerxes [II] tot 3rd Jaar Artaxerxes IV?

Van al deze data, alleen die onderstreepte zijn zeker. Gedateerde / Datable-records zijn bang voor deze periode. Zie voor meer informatie over Perzische satrapen in het algemeen en Egypte in het bijzonder

http://www.iranicaonline.org/articles/achaemenid-satrapies onder 5, 5.1, 5.1.1, 5.1.2, 5.2, 5.3.

 

Faraonische dynastie 27

De officiële seculiere chronologie is hier te vinden: https://en.wikipedia.org/wiki/Twenty-seventh_Dynasty_of_Egypt#Timeline_of_the_27th_Dynasty_(Achaemenid_Pharaohs_only).

De volgende belangrijke punten moeten worden opgemerkt:

 • Alleen Cambyses II en Darius I staan ​​bekend als troonnamen, zijnde respectievelijk Mesutire en Stutre.
 • De regel van elke Perzische koning over Egypte is gebaseerd op de seculiere Perzische chronologie, die op zijn beurt is gebaseerd op de chronologie van Ptolemaeus, geschreven in de 2nd Eeuw na Christus. Vanwege de voorgestelde oplossing in deze serie zou dit er ook voor zorgen dat de vermoedelijke data van de regering van de koningen van Perzië in Egypte ook verkeerd zouden zijn. Aangezien er weinig of geen dateerbaar bewijs is, met name door synchronisatie van gebeurtenissen, levert dit geen problemen op voor de voorgestelde oplossing. Vandaar dat de seculiere data voor de Perzische heerschappij over Egypte onjuist moeten zijn en eenvoudigweg moeten worden gewijzigd in overeenstemming met de oplossing voor de timing en duur van het bewind van de Perzische koningen over Perzië.
 • De lijst bevat alle Perzische koningen van Cambyses II tot Darius II en bevat ook rebellen Petubastis III gedurende de eerste drie jaar van de heerschappij van Darius I en Psamtik IV in de tijd van Xerxes.
 • Er is hiëroglifisch bewijs voor Darius (I) in zijn 4th jaar, en een aantal inscripties met zijn naam, maar niet gedateerd.[Xii]
 • Er zijn hiëroglifische inscripties voor Xerxes voor zijn jaren 2-13.[Xiii]
 • Er zijn hiëroglifische inscripties voor seculiere Artaxerxes I, deze oplossing, Artaxerxes II. [Xiv]
 • Er zijn geen hiëroglyfische sporen van Darius II of seculiere Artaxerxes II, deze oplossing, Artaxerxes III.
 • Het laatste papyri-bewijs voor Darius (I) is zijn jaar 35.[Xv]
 • Afgezien van de reeds genoemde Elephantine papyri voor Darius (II) besproken onder Sanballat, is er geen ander papyri-bewijs dat de auteur heeft kunnen lokaliseren en verifiëren.

 

De Egyptische faraonische dynastieën 28, 29, 30[Xvi]

Dynastie Pharoah Regeren
28th    
  Amyrteos 6 jaar
     
29th    
  Nepherieten I 6 jaar
  Psammouthis 1 jaar
  Achoris 13 jaar
  Nepherieten II 4 maanden
     
30 (volgens Eusebius)  
  Nectanebes (ik) 10 jaar
  Teos 2 jaar
  Nectanebus (II) 8 jaar
     

 

Deze tabel is gebaseerd op Manetho's lijst zoals bewaard door Eusebius.

Gezien de schaarste aan dateerbare documenten of inscripties en het feit dat er hiaten waren tussen deze dynastieën, en dat deze dynastieën alleen over Beneden-Egypte regeerden (de Nijldelta, of delen daarvan), stelt dit hen in staat gelijktijdig te regeren met alle Perzische satrapen die over Boven-Egypte regeren. Egypte inclusief Memphis en Karnak, enz. Het betekent ook dat er geen verontrustende mismatches zijn van synchronismen voor de oplossingen, herziene regeringsduur, enz. Van de Perzische koningen. Mocht er nieuw bewijs van aanvullende feiten aan de auteur worden gepresenteerd, dan zal deze sectie opnieuw worden geëvalueerd. Met feiten verwijst de auteur naar papyri met regeringsjaren en de naam van een koning, of spijkerschrifttabletten of inscripties met de Perzische koning en het jaar van de regering van de koning, met synchronistische gegevens die kunnen worden vergeleken of in een context kunnen worden vastgesteld.

De Elephantine Papyri-brieven bevatten bijvoorbeeld data van Darius jaar 5, jaar 14 en jaar 17 en Jehohanan (de Joodse hogepriester) na de dood van Nehemia. Dit zou hen waarschijnlijk in de regering van Darius II plaatsen, omdat de bovenstaande informatie Darius II in staat stelt om over Elephantine, Opper-Egypte (het huidige Aswan, nabij de dam) te regeren.

 

[I] https://en.wikipedia.org/wiki/Eusebius

[Ii] https://en.wikipedia.org/wiki/Sextus_Julius_Africanus

[Iii] https://en.wikipedia.org/wiki/Ptolemy

[Iv] https://en.wikipedia.org/wiki/Ferdowsi

[V] https://www.livius.org/sources/content/achaemenid-royal-inscriptions/a3pa/ en

"Oud Perzisch lexicon en de teksten van de Achaemenidan-inscripties getranscribeerd en vertaald met speciale verwijzing naar hun recente heronderzoek", door Herbert Cushing Tolman, 1908. p.42-43 van boek (niet pdf) Bevat transliteratie en vertaling. https://archive.org/details/cu31924026893150/page/n10/mode/2up

[Vi] Context van de Schrift, Bezalel Porten, COS 3.51, 2003 AD

[Vii] Verdere details en afbeeldingen van Elephantine Manuscripts zijn hier beschikbaar https://www.bible.ca/manuscripts/bible-manuscripts-archeology-Elephantine-papyrus-Egypt-Aswan-Syene-Darius-persian-Jewish-colony-temple-burned-Bagohi-Sanballat-passover-wine-fortress-Ezek29-10-495-399BC.htm#four.

De auteur accepteert echter niet de data die daar worden gegeven, wat de interpretatie van de schrijvers van de internetsite is, vooral gezien alle bijbelse en andere bewijzen die in deze serie worden gepresenteerd. De feiten kunnen echter worden geëxtraheerd en gebruikt om een ​​vollediger beeld van deze periode te geven en om te controleren of feiten in strijd zijn met de voorgestelde oplossing, wat geen enkele doet.

[Viii]  https://www.academia.edu/9821128/Archaeology_and_Texts_in_the_Persian_Period_Focus_on_Sanballat

[Ix] Appendix 1 - Spijkerschrift beschikbaar voor Perzische koningen

[X] Bijlage 2 - Egyptische chronologie voor de Achaemenidische [Medo-Perzische] periode

[Xi] https://beroeans.net/2019/06/12/a-journey-of-discovery-through-time-an-introduction-part-1/

[Xii] Voor een referentie van een lijst zie https://www.ucl.ac.uk/museums-static/digitalegypt/chronology/darius.html

[Xiii] Voor een referentie van een lijst zie https://www.ucl.ac.uk/museums-static/digitalegypt/chronology/xerxesi.html

[Xiv] Voor een referentie van een lijst zie https://www.ucl.ac.uk/museums-static/digitalegypt/chronology/artaxerxesi.html

[Xv] Hermopolis Papyrus https://deepblue.lib.umich.edu/bitstream/handle/2027.42/107318/preater_1.pdf?sequence=1

[Xvi] Gebaseerd op de Eusebius-versie van Manetho: http://antikforever.com/Egypte/Divers/Manethon.htm

 

Tadua

Artikelen door Tadua.
  3
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x