Ik las net 2 Korinthiërs waar Paulus spreekt over gekweld worden door een doorn in het vlees. Herinner je je dat deel nog? Als Jehovah's Getuige leerde ik dat hij waarschijnlijk doelde op zijn slechte gezichtsvermogen. Ik hield nooit van die interpretatie. Het leek gewoon te kloppen. Zijn slechte gezichtsvermogen was tenslotte geen geheim, dus waarom zou je dat niet gewoon naar buiten komen zeggen?

Waarom de geheimhouding? Alles wat in de Schrift staat, heeft altijd een doel.

Het lijkt me dat als we proberen te achterhalen wat de "doorn in het vlees" was, we het punt van de passage missen en Paulus 'boodschap van veel van zijn kracht beroven.

Je kunt je gemakkelijk de irritatie voorstellen van het hebben van een doorn in je vlees, vooral als je hem er niet uit kunt trekken. Door deze metafoor te gebruiken en zijn eigen doorn in het vlees geheim te houden, stelt Paulus ons in staat om met hem in te leven. Net als Paulus streven we allemaal op onze eigen manier naar de roeping om kinderen van God te zijn, en net als Paulus hebben we allemaal obstakels die ons hinderen. Waarom laat onze Heer zulke belemmeringen toe?

Paul legt uit:

“… Mij werd een doorn in mijn vlees gegeven, een boodschapper van Satan, om mij te kwellen. Drie keer smeekte ik de Heer om het van me weg te nemen. Maar Hij zei tegen mij: "Mijn genade is voldoende voor jou, want Mijn kracht is volmaakt in zwakheid." Daarom zal ik des te meer gaarne roemen in mijn zwakheden, zodat de kracht van Christus op mij kan rusten. Daarom schep ik ter wille van Christus vreugde in zwakheden, beledigingen, ontberingen, vervolgingen, moeilijkheden. Want als ik zwak ben, dan ben ik sterk. " (2 Korintiërs 12: 7-10 BSB)

Het woord "zwakte" komt hier van het Griekse woord asthenie; letterlijk betekent "zonder kracht"; en het heeft een bijzondere connotatie, in het bijzonder die van een voedsel waardoor je niet kunt genieten of bereiken van wat je maar wilt doen.

We zijn allemaal zo ziek geweest dat de gedachte om iets te doen, zelfs iets dat we heel graag doen, gewoon te overweldigend is. Dat is de zwakte waarover Paulus spreekt.

Laten we ons geen zorgen maken over wat Paulus 'doorn in het vlees was. Laten we de bedoeling en kracht van deze raad niet verslaan. Beter weten we het niet. Op die manier kunnen we het op ons eigen leven toepassen als iets ons herhaaldelijk kwelt als een doorn in ons vlees.

Heb je bijvoorbeeld last van een of andere chronische verleiding, zoals een alcoholist die al jaren niet meer gedronken heeft, maar elke dag moet vechten tegen het verlangen om toe te geven en "maar één drankje" te nemen. Zonden heeft een verslavende aard. De Bijbel zegt dat het "ons verleidt".

Of is het een depressie of een ander mentaal of fysiek gezondheidsprobleem?

Hoe zit het met lijden onder vervolging, zoals lasterlijke roddels, beledigingen en haatzaaiende taal? Velen die de religie van Jehovah's Getuigen verlaten, voelen zich verslagen door de mishandeling die ze krijgen alleen maar omdat ze zich uitspreken over onrecht binnen de organisatie of omdat ze de waarheid durven te spreken tegen vrienden die ooit vertrouwd waren. Vaak gaat het mijden gepaard met hatelijke woorden en regelrechte leugens.

Wat uw doorn in het vlees ook is, het kan lijken alsof een "engel van Satan" - letterlijk een boodschapper van de tegenpartij - u teistert.

Kunt u nu de waarde inzien van het niet kennen van Paulus 'specifieke probleem?

Als een man van Paulus 'geloof en gestalte door een doorn in het vlees in een zwakke toestand kan worden gebracht, dan kunnen jij en ik dat ook.

Als een engel van Satan u berooft van uw levensvreugde; als je de Heer vraagt ​​om de doorn uit te hakken; dan kunt u troost putten uit het feit dat wat hij tegen Paulus zei, hij ook tegen u zegt:

"Mijn genade is voldoende voor jou, want Mijn kracht is vervolmaakt in zwakheid."

Dit heeft geen zin voor een niet-christen. In feite zullen zelfs veel christenen het niet snappen omdat hun wordt geleerd dat als ze goed zijn, ze naar de hemel gaan, of in het geval van sommige religies, zoals Getuigen, ze op aarde zullen leven. Ik bedoel, als de hoop is om eeuwig in de hemel of op aarde te leven, ronddartelend in een idyllisch paradijs, waarom moeten we dan lijden? Wat wordt er gewonnen? Waarom moeten we zo laag worden gebracht dat alleen de kracht van de Heer ons kan schragen? Is dit een soort rare machtsreis van de Heer? Zegt Jezus: “Ik wil gewoon dat je beseft hoeveel je me nodig hebt, oké? Ik hou er niet van om als vanzelfsprekend te worden beschouwd. "

Ik denk het niet.

Zie je, als we simpelweg de gave van leven krijgen, zouden dergelijke beproevingen en tests niet nodig moeten zijn. We verdienen geen recht op leven. Het is een cadeau. Als je iemand een cadeau geeft, laat je ze niet slagen voor een test voordat je die overhandigt. Als u echter iemand voorbereidt op een speciale taak; als je ze probeert op te leiden zodat ze in aanmerking kunnen komen voor een of andere gezagspositie, dan zijn dergelijke tests zinvol.

Dit vereist dat we begrijpen wat het werkelijk betekent om een ​​kind van God te zijn binnen de christelijke context. Alleen dan kunnen we de werkelijke en wonderbaarlijke reikwijdte van Jezus 'woorden begrijpen: "Mijn genade is voldoende voor u, want Mijn kracht is volmaakt in zwakheid", alleen dan kunnen we een idee krijgen van wat het betekent.

Paul zegt vervolgens:

“Daarom zal ik des te meer gaarne roemen in mijn zwakheden, zodat de kracht van Christus op mij kan rusten. Daarom schep ik ter wille van Christus vreugde in zwakheden, beledigingen, ontberingen, vervolgingen, moeilijkheden. Want als ik zwak ben, dan ben ik sterk. "

Hoe verklaar je dit ...?

Mozes was verordineerd om de hele natie Israël naar het beloofde land te leiden. Op 40-jarige leeftijd had hij de opleiding en positie om dat te doen. Dat dacht hij tenminste. En toch steunde God hem niet. Hij was er niet klaar voor. Het belangrijkste kenmerk van de functie ontbrak hem nog. Hij had het toen niet kunnen beseffen, maar uiteindelijk zou hij een goddelijke status krijgen, enkele van de meest ontzagwekkende wonderen verrichten die in de bijbel staan ​​opgetekend en over miljoenen individuen regeren.

Als Yahweh of Yehovah zo'n macht in een enkele man zou investeren, moest hij er zeker van zijn dat die macht hem niet zou bederven. Mozes moest naar beneden worden gebracht om het moderne gezegde te gebruiken. Zijn poging tot revolutie mislukte voordat het zelfs maar van de grond kwam, en hij werd met zijn staart tussen zijn benen gepakt en naar de woestijn gerend om zijn huid te redden. Daar woonde hij 40 jaar, niet langer een prins van Egypte, maar gewoon een nederige herder.

Toen hij 80 jaar oud was, was hij zo nederig dat toen hij uiteindelijk de opdracht kreeg om de rol van Redder van de natie op zich te nemen, hij weigerde, omdat hij het gevoel had dat hij de taak niet aankon. Hij moest onder druk worden gezet om de rol op zich te nemen. Er is gezegd dat de beste heerser iemand is die schoppend en schreeuwend naar het ambt van autoriteit moet worden gesleept.

De hoop die christenen in deze tijd wordt geboden, is niet rond te dartelen in de hemel of op aarde. Ja, de aarde zal uiteindelijk gevuld worden met zondeloze mensen die weer allemaal deel uitmaken van de familie van God, maar dat is niet de hoop die christenen momenteel wordt voorgehouden.

Onze hoop werd prachtig uitgedrukt door de apostel Paulus in zijn brief aan de Kolossenzen. Voorlezen uit William Barclay's vertaling van het Nieuwe Testament:

“Als u dan met Christus tot leven bent opgewekt, moet uw hart worden gevestigd op de grote realiteit van die hemelse sfeer, waar Christus aan de rechterhand van God zit. U moet zich voortdurend zorgen maken over de hemelse werkelijkheden, niet over aardse trivialiteiten. Want je bent voor deze wereld gestorven en nu ben je met Christus het geheime leven van God binnengegaan. Wanneer Christus, die jouw leven is, terugkomt zodat de hele wereld het kan zien, dan zal de hele wereld zien dat ook jij zijn glorie deelt. " (Kolossenzen 3: 1-4)

Net als Mozes die werd gekozen om Gods volk naar het beloofde land te leiden, hebben we de hoop te delen in de heerlijkheid van Christus terwijl hij de mensheid terugleidt naar de familie van God. En net als Mozes zal ons grote kracht worden toevertrouwd om die taak te volbrengen.

Jezus zegt ons:

“Aan de overwinnaar in de strijd van het leven, en aan de man die tot het einde het soort leven leidt dat ik hem geboden heb te leven, zal ik autoriteit geven over de naties. Hij zal ze verbrijzelen met een ijzeren staf; ze zullen worden verpletterd als gebroken stukken aardewerk. Zijn gezag zal hetzelfde zijn als het gezag dat ik van mijn Vader heb ontvangen. En ik zal hem de morgenster geven. " (Openbaring 2: 26-28 Het Nieuwe Testament door William Barclay)

Nu kunnen we zien waarom Jezus ons nodig heeft om te leren op hem te vertrouwen en te begrijpen dat onze kracht niet van binnenuit, van een menselijke bron, maar van boven komt. We moeten worden getest en verfijnd zoals Mozes was, want de taak die voor ons ligt, is als niets dat iemand ooit eerder heeft meegemaakt.

We hoeven ons geen zorgen te maken of we de taak aankunnen. Alle bekwaamheden, kennis of onderscheidingsvermogen die nodig zijn, zullen ons op dat moment worden gegeven. Wat ons niet kan worden gegeven, is wat we uit eigen vrije wil naar de tafel brengen: de aangeleerde kwaliteit van nederigheid; de beproefde eigenschap van vertrouwen op de Vader; de wil om liefde te oefenen voor de waarheid en voor onze medemens, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.

Dit zijn dingen die we zelf moeten kiezen om de Heer te dienen, en we moeten deze keuzes dag in dag uit maken, vaak onder vervolging, terwijl we beledigingen en laster verdragen. Er zullen doornen in het vlees van Satan zijn die ons zullen verzwakken, maar het is dan, in die verzwakte toestand, dat de kracht van Christus werkt om ons sterk te maken.

Dus als je een doorn in het vlees hebt, verheug je er dan in.

Zeg, zoals Paulus zei, “Ter wille van de Christus schep ik vreugde in zwakheden, in beledigingen en ontberingen, in vervolgingen, in moeilijkheden. Want als ik zwak ben, dan ben ik sterk.

 

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    33
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x