Hallo allemaal en bedankt voor je komst. Vandaag wilde ik het hebben over vier onderwerpen: media, geld, vergaderingen en ik.

Te beginnen met media, verwijs ik specifiek naar de publicatie van een nieuw boek genaamd Angst voor vrijheid die was samengesteld door een vriend van mij, Jack Gray, die ooit als ouderling van Jehovah's Getuigen diende. Zijn belangrijkste doel is om degenen te helpen die het trauma doormaken van het verlaten van een hoge controlegroep zoals Jehovah's Getuigen en het onvermijdelijke mijden van zowel familie als vrienden die het gevolg zijn van zo'n wrede en moeilijke exodus.

Als je dit kanaal regelmatig bekijkt, weet je dat ik niet vaak in de psychologie van het verlaten van de organisatie kom. Mijn focus lag op de Schrift omdat ik weet waar mijn kracht ligt. God heeft ons allemaal gaven gegeven om in zijn dienst te gebruiken. Er zijn anderen, zoals mijn eerder genoemde vriend, die de gave hebben om mensen in emotionele nood te steunen. en hij doet het veel beter dan ik ooit zou kunnen hopen. Hij heeft een Facebook-groep genaamd: Empowered ex-Jehovah's Witnesses (Empowered Minds). Ik zal daar een link naar plaatsen in het beschrijvingsveld van deze video. Er is ook een website die ik ook in de videobeschrijving zal delen.

Onze Beroean Zoom-bijeenkomsten hebben ook groepsondersteunende bijeenkomsten. U vindt die links in het videobeschrijvingsveld. Later meer over vergaderingen.

Voor nu, terug naar het boek, Angst voor vrijheid. Er zijn 17 verschillende accounts binnen geschreven door mannen en vrouwen. Mijn verhaal staat daar ook in. Het doel van het boek is om diegenen te helpen die uit de organisatie proberen te komen met verslagen over hoe anderen met zeer verschillende achtergronden hierin slaagden. Hoewel de meeste verhalen afkomstig zijn van ex-Jehovah's Getuigen, zijn ze dat niet allemaal. Dit zijn verhalen van triomf. De uitdagingen waarmee ik persoonlijk te kampen heb gehad, zijn niets vergeleken met die van anderen in het boek. Dus waarom staat mijn ervaring in het boek? Ik stemde ermee in om deel te nemen vanwege een enkel en triest feit: het lijkt erop dat de meerderheid van de mensen die valse religie verlaten, ook elk geloof in God achter zich laat. Nadat we vertrouwen hebben gesteld in mensen, blijkt dat wanneer dat weg is, er niets meer voor hen overblijft. Misschien zijn ze bang ooit weer onder iemands controle te komen en kunnen ze geen manier zien om God te aanbidden zonder dat risico. Ik weet het niet.

Ik wil dat mensen met succes een hoge controlegroep verlaten. In feite wil ik dat mensen zich losmaken van alle georganiseerde religie, en daarbuiten, elke door mannen geleide groep die probeert de geest en het hart te beheersen. Laten we onze vrijheid niet opgeven en volgelingen van mensen worden.

Als je denkt dat dit boek je zal helpen, als je verwarring, pijn en trauma ervaart als je wakker wordt uit de indoctrinatie van de organisatie van Jehovah's Getuigen, of een andere groep, dan weet ik zeker dat er iets in het boek staat om je helpen. Er zullen ongetwijfeld een aantal persoonlijke ervaringen zijn die bij u zullen resoneren.

Ik heb de mijne gedeeld omdat het mijn doel is om mensen te helpen hun geloof in God niet te verliezen, zelfs als ze het geloof in mannen opgeven. Mannen zullen je teleurstellen, maar God zal dat nooit doen. De moeilijkheid ligt in het onderscheiden van Gods woord van dat van mensen. Dat komt als men de kracht van kritisch denken ontwikkelt.

Ik hoop dat deze ervaringen je zullen helpen om meer te vinden dan alleen het verlaten van een slechte situatie, maar eerder het binnengaan in een veel betere, een eeuwige.

Het boek is beschikbaar op Amazon in zowel hardcopy als elektronisch formaat, en je kunt het ook verkrijgen door de link naar de "Fear to Freedom" -website te volgen die ik in de beschrijving van deze video zal plaatsen.

Nu onder het tweede onderwerp, geld. Het kostte duidelijk geld om dit boek te maken. Ik werk momenteel aan de manuscripten voor twee boeken. De eerste is een analyse van alle doctrines die uniek zijn voor Jehovah's Getuigen. Mijn hoop is om exJW's te voorzien van een hulpmiddel om familie en vrienden die nog steeds vastzitten in de organisatie te helpen zichzelf te bevrijden van de sluier van indoctrinatie en valse leer die door het Besturende Lichaam wordt verspreid.

Het andere boek waar ik aan werk is een samenwerking met James Penton. Het is een analyse van de leerstelling van de Drie-eenheid en we hopen dat het een grondige en volledige analyse van de leerstelling is.

Nu, in het verleden, ben ik door een paar mensen bekritiseerd omdat ik een link in deze video's plaatste om donaties te vergemakkelijken, maar mensen hebben me gevraagd hoe ze kunnen doneren aan Beroean Pickets en dus heb ik hen een gemakkelijk middel geboden om dat te doen.

Ik begrijp het gevoel dat mensen hebben als er over geld wordt gesproken in verband met een bijbelse bediening. Gewetenloze mannen hebben de naam van Jezus lang gebruikt om zichzelf te verrijken. Dit is niets nieuws. Jezus bekritiseerde de religieuze leiders van zijn tijd die rijk werden ten koste van de armen, de wezen en de weduwen. Betekent dit dat het verkeerd is om donaties te accepteren? Is het onschriftuurlijk?

Nee. Het is natuurlijk verkeerd om het geld te misbruiken. Ze mogen niet worden gebruikt voor andere doeleinden dan waarvoor ze zijn gedoneerd. De organisatie van Jehovah's Getuigen ligt hier momenteel voor onder vuur, en laten we eerlijk zijn, ze vormen nauwelijks een uitzondering. Ik heb een video gemaakt over de onrechtvaardige rijkdom over datzelfde onderwerp.

Voor degenen die vinden dat donaties slecht zijn, zou ik hen willen vragen te mediteren over deze woorden van de apostel Paulus die leed onder valse laster. Ik ga voorlezen uit The New Testament door William Barclay. Dit komt uit 1 Korintiërs 9: 3-18:

“Voor degenen die mij willen berechten, is dit mijn verdediging. Hebben we geen recht op eten en drinken ten koste van de christelijke gemeenschap? Hebben we niet het recht om een ​​christelijke vrouw mee te nemen op onze reizen, zoals de andere apostelen, inclusief de broeders van de Heer en Cephas? Of zijn Barnabas en ik de enige apostelen die niet zijn vrijgesteld van werken voor de kost? Wie dient ooit op eigen kosten als soldaat? Wie plant ooit een wijngaard zonder de druiven te eten? Wie hoedt ooit een kudde zonder ook maar iets van de melk te krijgen? Het is niet alleen menselijk gezag dat ik heb om zo te spreken. Zegt de wet niet hetzelfde? Want er is een voorschrift in de wet van Mozes: 'Je mag de os niet muilbanden als hij het graan dorst.' (Dat wil zeggen, de os moet vrij zijn om te eten wat hij dorst.) Gaat het om ossen dat God bezorgd is? Of is het voor ons niet helemaal duidelijk dat hij dit zegt? Het is zeker met ons in gedachten geschreven, want de ploeger moet ploegen en de dorser moet dorsen in de verwachting een deel van de opbrengst te ontvangen. We hebben de zaden gezaaid die je een oogst aan geestelijke zegeningen hebben opgeleverd. Is het teveel voor ons om in ruil daarvoor materiële hulp van u te verwachten? Als anderen het recht hebben om deze claim op u te doen, hebben we er zeker nog meer?

Maar van dit recht hebben we nooit gebruik gemaakt. Tot dusverre verdragen we alles, in plaats van het risico te lopen iets te doen dat de voortgang van het evangelie zou belemmeren. Bent u zich er niet van bewust dat degenen die het heilige ritueel van de tempel hebben uitgevoerd, de tempeloffers als voedsel gebruiken, en dat degenen die op het altaar dienen, delen met het altaar en de offers die erop worden geplaatst? Op dezelfde manier geeft de Heer instructies dat degenen die het evangelie prediken, van het evangelie moeten leven. Wat mijzelf betreft, ik heb nooit een van deze rechten opgeëist, en ik schrijf nu ook niet om ervoor te zorgen dat ik ze krijg. Ik zou liever eerst sterven! Niemand zal de enige bewering waarop ik trots ben, veranderen in een loze opschepperij! Als ik het evangelie predik, heb ik niets om trots op te zijn. Ik kan er niets aan doen. Voor mij zou het hartverscheurend zijn om het evangelie niet te prediken. Als ik dit doe omdat ik ervoor kies om het te doen, zou ik verwachten ervoor betaald te worden. Maar als ik het doe omdat ik geen ander kan, is het de taak van God die mij is toevertrouwd. Wat voor loon krijg ik dan? Ik krijg de voldoening het goede nieuws te vertellen zonder dat het iemand een cent kost, en daardoor te weigeren de rechten uit te oefenen die het evangelie mij geeft. " (1 Korintiërs 9: 3-18 Het Nieuwe Testament door William Barclay)

Ik wist dat het vragen om donaties kritiek zou uitlokken en ik heb dat een tijdje uitgesteld. Ik wilde het werk niet hinderen. Ik kan het me echter niet veroorloven om dit werk uit eigen zak te financieren. Gelukkig is de Heer aardig voor me geweest en voorziet hij me van genoeg voor mijn persoonlijke uitgaven zonder dat ik op de vrijgevigheid van anderen hoefde te vertrouwen. Zo kan ik de gedoneerde fondsen gebruiken voor doeleinden die rechtstreeks verband houden met het evangelie. Hoewel ik lang niet het kaliber van de apostel Paulus ben, voel ik een affiniteit met hem omdat ook ik me gedwongen voel om deze bediening uit te voeren. Ik zou gemakkelijk achterover kunnen leunen en van het leven kunnen genieten en niet zeven dagen per week werken om onderzoek te doen en video's te maken en artikelen en boeken te schrijven. Ik zou ook niet alle kritiek en weerhaken hoeven te verdragen die op mij gericht zijn voor het publiceren van informatie die niet overeenstemt met de leerstellige opvattingen van een groot percentage van de religieuze bevolking. Maar waarheid is waarheid, en zoals Paulus zei, het zou een gebroken hart zijn om het evangelie niet te prediken. Bovendien is er de vervulling van de woorden van de Heer en het vinden van vele broeders en zusters, voortreffelijke oprechte christenen, die nu een veel beter gezin vormen dan ik ooit heb gekend, is ook een beloning. (Markus 10:29).

Door tijdige donaties heb ik de apparatuur kunnen kopen wanneer dat nodig was om deze video's te maken en de faciliteiten te onderhouden om dat te doen. Er is niet veel geld geweest, maar dat mag, want er is altijd genoeg geweest. Ik weet zeker dat als de behoeften groeien, de fondsen zullen groeien zodat het werk kan worden voortgezet. Monetaire donaties zijn niet de enige steun die we hebben gekregen. Ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om degenen te bedanken die hebben aangeboden om te helpen, zowel door hun tijd en vaardigheden te doneren in vertalen, redigeren, proeflezen, componeren, het hosten van vergaderingen, het onderhouden van websites, het werken aan videopostproductie, het zoeken naar onderzoeks- en weergavemateriaal ... Ik zou kunnen doorgaan, maar ik denk dat het beeld duidelijk is. Dit zijn ook schenkingen van financiële aard, maar niet rechtstreeks, want tijd is geld en het nemen van de tijd die kan worden gebruikt om geld te verdienen is in feite een schenking van geld. Dus of het nu door directe donatie is of door de bijdrage van arbeid, ik ben erg dankbaar dat er zoveel zijn met wie ik de last kan delen.

En nu naar het derde onderwerp, vergaderingen. We houden momenteel vergaderingen in het Engels en Spaans en we hopen uit te breiden naar andere talen. Dit zijn online bijeenkomsten die op Zoom worden gehouden. Er is er een op zaterdag om 8 uur New York City-tijd, 5 uur Pacific Time. En als je aan de oostkust van Australië bent, kun je elke zondag om 10 uur bij ons zijn. Over zondagsbijeenkomsten gesproken, we hebben er ook een in het Spaans om 10 uur 's ochtends in New York City, wat 9 uur' s ochtends zou zijn in Bogotá, Colombia en 11 uur 's ochtends in Argentinië. Dan hebben we op zondag om 12 uur, tijd in New York City, weer een Engelse bijeenkomst. Er zijn ook andere bijeenkomsten gedurende de week. Het volledige schema van alle bijeenkomsten met Zoom-links is te vinden op beroeans.net/meetings. Ik zet die link in de videobeschrijving.

Ik hoop dat je met ons mee kunt doen. Hier is hoe ze werken. Dit zijn niet de bijeenkomsten die u gewend bent in JW.org-land. Bij sommigen is er een onderwerp: iemand houdt een korte verhandeling, en dan mogen anderen vragen stellen aan de spreker. Dit is gezond omdat het het voor iedereen mogelijk maakt om een ​​rol te spelen en het houdt de spreker eerlijk, aangezien hij of zij zijn standpunt vanuit de Schrift moet kunnen verdedigen. Daarnaast zijn er bijeenkomsten met een ondersteunend karakter waarin verschillende deelnemers hun ervaringen vrijuit kunnen delen in een veilige, niet oordelende omgeving.

Mijn favoriete manier van vergaderen is het bijbellezen op zondag om 12 uur, New Yorkse tijd. We beginnen met het lezen van een vooraf afgesproken hoofdstuk uit de Bijbel. De groep bepaalt wat er wordt bestudeerd. Dan openen we de zaal voor opmerkingen. Dit is geen vraag- en antwoordsessie zoals de Wachttoren-studie, maar iedereen wordt aangemoedigd om elk interessant punt te delen dat ze uit de lezing kunnen opdoen. Ik merk dat ik zelden naar een van deze ga zonder iets nieuws te hebben geleerd over de Bijbel en het christelijk leven.

Ik zou informeren u dat we vrouwen toestaan ​​te bidden tijdens onze samenkomsten. Dat wordt in veel bijbelstudiegroepen en erediensten niet altijd geaccepteerd. Ik werk momenteel aan een reeks video's om de schriftuurlijke redenering achter die beslissing uit te leggen.

Ten slotte wilde ik over mij praten. Ik heb dit al eerder gezegd, maar het moet steeds weer worden herhaald. Mijn doel bij het maken van deze video's is niet om volgers te krijgen. Als mensen mij zouden volgen, zou ik dat zelfs als een enorme mislukking beschouwen; en meer dan een mislukking, het zou een verraad zijn van de opdracht die ons allemaal is geschonken door onze Heer Jezus. Ons wordt verteld om niet van onszelf maar van Hem discipelen te maken. Ik zat gevangen in een religie met een hoge controle omdat ik was opgevoed met de overtuiging dat mannen die ouder en wijzer waren dan ikzelf, alles door hadden. Ik heb geleerd om niet voor mezelf te denken, terwijl ik, paradoxaal genoeg, geloofde dat ik dat wel was. Ik begrijp nu wat kritisch denken is en besef dat het een vaardigheid is waar je aan moet werken.

Ik ga iets voor u citeren uit de Nieuwe-Wereldvertaling. Ik weet dat mensen deze vertaling graag verspreiden, maar soms raakt het ter plaatse en ik denk dat het hier ook zo is.

Uit Spreuken 1: 1-4: 'De spreuken van Solomon, de zoon van David, de koning van Israël, 2 om wijsheid en discipline te kennen, om de woorden van begrip te onderscheiden, 3 om de discipline te ontvangen die inzicht geeft, gerechtigheid en oordeel en oprechtheid, 4 om aan de onervaren schranderheid te geven, aan een jonge man kennis en denkvermogen. "

"Denkvermogen"! Het vermogen om specifiek te denken; het vermogen om kritisch te denken, om onwaarheid te analyseren en te onderscheiden en te ontdekken en om waarheid van leugen te onderscheiden. Dit zijn vaardigheden die helaas in de wereld van vandaag ontbreken, en niet alleen binnen de religieuze gemeenschap. Volgens 1 Johannes 5:19 ligt de hele wereld in de macht van de goddeloze, en die goddeloze is de vader van de leugen. Tegenwoordig leiden degenen die uitblinken in liegen de wereld. Daar kunnen we niet veel aan doen, maar we kunnen naar onszelf kijken en niet meer worden opgenomen.

We beginnen met onszelf aan God te onderwerpen.

„De vrees voor Jehovah is het begin van kennis. Wijsheid en discipline zijn wat dwazen hebben veracht. " (Spreuken 1: 7)

We geven niet toe aan verleidelijke spraak.

"Mijn zoon, als zondaars je proberen te verleiden, stem dan niet in." (Spreuken 1:10)

“Wanneer wijsheid in uw hart binnendringt en kennis zelf aangenaam wordt voor uw ziel, zal het denkvermogen zelf over u waken, onderscheidingsvermogen zelf zal u beschermen, om u te verlossen van de slechte weg, van de man die verkeerde dingen spreekt, van degenen die weggaan de paden van oprechtheid om de wegen van de duisternis te bewandelen, van degenen die zich verheugen in het slechte doen, die blij zijn in de verkeerde dingen van het kwaad; degenen wier paden krom zijn en die slinkse wegen zijn in hun algemene loop ”(Spreuken 2: 10-15)

Als we de organisatie van Jehovah's Getuigen verlaten, weten we niet wat we moeten geloven. We beginnen aan alles te twijfelen. Sommigen zullen die angst gebruiken om ons ertoe te brengen valse doctrines te accepteren die we altijd afwezen, zoals het hellevuur om een ​​voorbeeld te noemen. Ze zullen proberen om alles waarvan we ooit dachten dat het vals was door middel van associatie. "Als de Watchtower-organisatie het leert, dan moet het verkeerd zijn", redeneren ze.

Een kritische denker maakt dergelijke aannames niet. Een kritische denker zal een lering niet alleen vanwege de bron verwerpen. Als iemand je zover probeert te krijgen, pas dan op. Ze gebruiken je emoties voor hun eigen doeleinden. Een kritische denker, iemand die een denkvermogen heeft ontwikkeld en heeft geleerd feit van fictie te onderscheiden, zal weten dat de beste manier om een ​​leugen te verkopen, is door hem in de waarheid te verpakken. We moeten leren onderscheiden wat vals is, en het eruit trekken. Maar bewaar de waarheid.

Leugenaars zijn heel goed in staat ons te verleiden met valse logica. Ze gebruiken logische drogredenen die overtuigend lijken als men ze niet herkent voor wat ze werkelijk zijn. Ik ga een link in de beschrijving van deze video plaatsen, evenals een kaart hierboven naar een andere video die je voorbeelden geeft van 31 van dergelijke logische drogredenen. Leer ze zodat u ze kunt herkennen wanneer ze naar boven komen en niet worden meegenomen door iemand die u ertoe wil brengen hem of haar op een verkeerd pad te volgen. Ik sluit mezelf niet uit. Onderzoek alles wat ik leer en zorg ervoor dat het in overeenstemming is met wat de Bijbel werkelijk zegt. Alleen onze Vader is door zijn Christus loyaal en zal ons nooit bedriegen. Ieder mens, inclusief ikzelf, zal van tijd tot tijd falen. Sommigen doen dat gewillig en goddeloos. Anderen falen onbewust en vaak met de beste bedoelingen. Geen van beide situaties laat je van de haak. Het is aan ieder van ons om denkvermogen, onderscheidingsvermogen, inzicht en uiteindelijk wijsheid te ontwikkelen. Dit zijn de instrumenten die ons zullen beschermen tegen het ooit weer aanvaarden van een leugen als waarheid.

Nou, dat is alles waar ik het vandaag over wilde hebben. Aanstaande vrijdag hoop ik een video uit te brengen waarin de gerechtelijke procedures van Jehovah's Getuigen worden besproken en deze vervolgens te contrasteren met de feitelijke gerechtelijke procedure die Christus heeft ingesteld. Tot dan bedankt voor het kijken.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    20
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x