[Het volgende is de tekst uit mijn hoofdstuk (mijn verhaal) in het onlangs gepubliceerde boek Angst voor vrijheid beschikbaar op Amazon.]

Deel 1: Bevrijd van indoctrinatie

"Mama, ga ik in Armageddon sterven?"

Ik was pas vijf jaar oud toen ik mijn ouders die vraag stelde.

Waarom zou een vijfjarig kind zich over zulke dingen zorgen maken? In één woord: "Indoctrinatie". Van kinds af aan namen mijn ouders me mee naar alle vijf wekelijkse bijeenkomsten van Jehovah's Getuigen. Vanaf het platform en via de publicaties werd het idee dat de wereld binnenkort zou vergaan, in het brein van mijn kind gehamerd. Mijn ouders vertelden me dat ik mijn school niet eens zou afmaken.

Dat was 65 jaar geleden, en het leiderschap van Getuigen zegt nog steeds dat Armageddon "op handen is".

Ik leerde van de Getuigen over Jehovah God en Jezus Christus, maar mijn geloof is niet afhankelijk van die religie. Sinds ik in 2015 vertrok, is het zelfs sterker dan ooit. Dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk was om Jehovah's Getuigen te verlaten. Een buitenstaander kan moeite hebben om het emotionele trauma te begrijpen waarmee een lid van de Organisatie wordt geconfronteerd bij zijn vertrek. In mijn geval had ik meer dan veertig jaar als ouderling gediend. Al mijn vrienden waren Jehovah's Getuigen. Ik had een goede reputatie, en ik denk dat ik bescheiden kan zeggen dat velen tegen mij opkeken als een goed voorbeeld van wat een ouderling zou moeten zijn. Als coördinator van het lichaam van ouderlingen had ik een gezagspositie. Waarom zou iemand dat allemaal opgeven?

De meeste Getuigen zijn geconditioneerd om te geloven dat mensen hun gelederen alleen uit trots verlaten. Wat een grap is dat. Trots zou me in de organisatie hebben gehouden. Trots zou ervoor gezorgd hebben dat ik mijn zwaarbevochten reputatie, positie en autoriteit zou behouden; net zoals trots en angst om hun gezag te verliezen de Joodse leiders ertoe brachten Gods Zoon te vermoorden. (Johannes 11:48)

Mijn ervaring is niet uniek. Anderen hebben veel meer opgegeven dan ik. Mijn ouders zijn allebei dood en mijn zus heeft samen met mij de organisatie verlaten; maar ik ken velen met grote gezinnen - ouders, grootouders, kinderen, enzovoort - die volledig zijn verbannen. Om volledig afgesneden te worden door familieleden is voor sommigen zo traumatisch geweest dat ze in feite zelfmoord hebben gepleegd. Hoe erg, erg triest. (Mogen de leiders van de organisatie er nota van nemen. Jezus zei dat het voor degenen die de kleintjes struikelen beter zou zijn om een ​​molensteen om de nek te binden en in zee te werpen - Markus 9:42.)

Waarom zou iemand, gezien de kosten, ervoor kiezen om te vertrekken? Waarom zou je jezelf door zoveel pijn heen helpen?

Er zijn een aantal redenen, maar voor mij is er maar één die er echt toe doet; en als ik je kan helpen het te vinden, dan heb ik iets goeds tot stand gebracht.

Beschouw deze gelijkenis van Jezus eens: „Wederom is het koninkrijk der hemelen als een reizende koopman die op zoek is naar mooie parels. Toen hij een parel van hoge waarde had gevonden, ging hij weg en verkocht onmiddellijk alle dingen die hij had en kocht het. " (Mattheüs 13:45, 46[I])

Wat is de parel van grote waarde waardoor iemand als ik al het waardevolle zou opgeven om het te verwerven?

Jezus zegt: „Voorwaar, ik zeg u, niemand heeft het huis of broers of zussen of moeder of vader of kinderen of velden verlaten ter wille van mij en ter wille van het goede nieuws, die in deze periode van tijd - huizen, broers, zusters, moeders, kinderen en velden, met vervolgingen - en in het komende samenstel van dingen, eeuwig leven. '' (Markus 100:10, 29)

Dus aan de ene kant van de balans hebben we positie, financiële zekerheid, familie en vrienden. Aan de andere kant hebben we Jezus Christus en eeuwig leven. Welke weegt meer in uw ogen?

Ben je getraumatiseerd door het idee dat je misschien een groot deel van je leven binnen de organisatie hebt verspild? Dat zal echt alleen zonde zijn als u deze gelegenheid niet aangrijpt om het eeuwige leven dat Jezus u aanbiedt, vast te grijpen. (1 Timoteüs 6:12, 19)

Deel 2: Het zuurdeeg van de farizeeën

"Pas op voor het zuurdeeg van de Farizeeën, dat is huichelarij." (Lukas 12: 1)

Zuurdesem is een bacterie die de fermentatie veroorzaakt waardoor deeg rijzen. Als je een klein stukje zuurdeeg neemt en het in een massa meeldeeg doet, zal het zich langzaam vermenigvuldigen totdat de hele massa is doorgedrongen. Evenzo is er maar een kleine hoeveelheid huichelarij voor nodig om langzaam elk deel van de christelijke gemeente te doordringen of te infecteren. Echt zuurdeeg is goed voor brood, maar het zuurdeeg van de Farizeeën is erg slecht in elk lichaam van christenen. Desalniettemin is het proces traag en vaak moeilijk waar te nemen totdat de volledige massa is gecorrumpeerd.

Ik heb op mijn YouTube-kanaal (Beroean Pickets) gesuggereerd dat de huidige toestand van de gemeente van Jehovah's Getuigen veel erger is nu het in mijn jeugd was - een uitspraak die soms door sommige kanaalkijkers wordt betwist. Ik blijf er echter achter. Het is een van de redenen waarom ik pas in 2011 wakker begon te worden met de realiteit van de organisatie.

Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat de Organisatie van de jaren zestig of zeventig ooit een ngo-band met de Verenigde Naties heeft aangegaan, zoals ze gedurende tien jaar begonnen te doen vanaf 1960 en pas eindigden wanneer ze publiekelijk werden blootgesteld aan hypocrisie.[Ii]

Verder, als u in die dagen oud werd in de volletijddienst, hetzij als levenslange zendeling, hetzij als Betheliet, zouden zij voor u zorgen tot u stierf. Nu zetten ze oude fulltimers op de stoep met nauwelijks een klap op de rug en een hartelijk: "Het gaat goed."[Iii]

Dan is er het groeiende schandaal over kindermishandeling. Toegegeven, de zaden ervoor zijn vele decennia geleden geplant, maar het duurde tot 2015 voordat de ARC[Iv] bracht het in het daglicht.[V]  Dus de metaforische termieten vermenigvuldigen zich en vreten al een tijdje weg aan het houten raamwerk van het JW.org-huis, maar voor mij leek de structuur solide tot slechts een paar jaar geleden.

Dit proces kan worden begrepen door middel van een gelijkenis die Jezus gebruikte om de toestand van de natie Israël in zijn tijd uit te leggen.

“Wanneer een onreine geest uit een man komt, gaat hij door uitgedroogde plaatsen op zoek naar een rustplaats, en vindt er geen. Dan staat er: 'Ik ga terug naar mijn huis waaruit ik verhuisd ben'; en bij aankomst vindt het het onbezet maar schoongeveegd en versierd. Dan gaat het zijn weg en neemt het zeven verschillende geesten mee die slechter zijn dan hijzelf, en nadat ze binnen zijn gekomen, wonen ze daar; en de laatste omstandigheden van die man worden erger dan de eerste. Zo zal het ook zijn met dit slechte geslacht.”(Mattheüs 12: 43-45 NWT)

Jezus verwees niet naar een letterlijke man, maar naar een hele generatie. Gods geest woont in individuen. Er zijn niet veel spirituele personen voor nodig om een ​​krachtige invloed op een groep uit te oefenen. Bedenk dat Jehovah bereid was om de goddeloze steden Sodom en Gomorra te sparen ter wille van slechts tien rechtvaardige mannen (Genesis 18:32). Er is echter een kruispunt. Hoewel ik tijdens mijn leven veel goede christenen heb gekend - rechtschapen mannen en vrouwen - beetje bij beetje, heb ik hun aantal zien afnemen. Metaforisch gesproken: zijn er zelfs tien rechtvaardige mannen op JW.org?

De huidige organisatie, met haar krimpende aantal en de verkoop van Koninkrijkszalen, is een schaduw van degene die ik ooit kende en steunde. Het lijkt erop dat de “zeven geesten die nog slechter zijn dan zijzelf” hard aan het werk zijn.

Deel 2: Mijn verhaal

Ik was een vrij typische Jehovah's Getuige in mijn tienerjaren, wat betekende dat ik naar de vergaderingen ging en deelnam aan de huis-aan-huisprediking omdat mijn ouders me dwongen. Pas toen ik in 1968 op 19-jarige leeftijd naar Colombia, Zuid-Amerika ging, begon ik mijn spiritualiteit serieus te nemen. Ik studeerde af in 1967 en werkte bij het plaatselijke staalbedrijf, uitwonend. Ik had naar de universiteit willen gaan, maar met de promotie van 1975 door de Organisatie als het waarschijnlijke einde, leek het behalen van een diploma tijdverspilling.[Vi]

Toen ik hoorde dat mijn ouders mijn 17-jarige zus van school haalden en naar Colombia verhuisden om te dienen waar de nood groot was, besloot ik mijn baan op te zeggen en mee te gaan, omdat het klonk als een groot avontuur. Ik dacht er eigenlijk aan om een ​​motorfiets te kopen en door Zuid-Amerika te reizen. (Het is waarschijnlijk maar goed dat het nooit is gebeurd.)

Toen ik in Colombia aankwam en me begon te associëren met andere "need greaters", zoals ze werden genoemd, veranderde mijn spirituele perspectief. (Er waren op dat moment meer dan 500 in het land uit de VS, Canada en een paar uit Europa. Vreemd genoeg kwam het aantal Canadezen overeen met het aantal Amerikanen, ook al is de Getuigenpopulatie in Canada slechts een tiende van dat in Canada. de Verenigde Staten. Ik merkte dat dezelfde verhouding bleef bestaan ​​toen ik begin jaren negentig in Ecuador diende.)

Terwijl mijn kijk meer op de geest gericht werd, deed het kletsen met zendelingen het verlangen om een ​​te worden of op Bethel te dienen, weg. Er was gewoon te veel kleingeestigheid en onderlinge strijd tussen de zendelingenparen en op het bijkantoor. Een dergelijk gedrag heeft mijn geloof echter niet gedood. Ik redeneerde gewoon dat het het resultaat was van menselijke onvolmaaktheid, want tenslotte hadden we niet "de waarheid"?

Ik begon persoonlijke bijbelstudie in die tijd serieus te nemen en maakte er een punt van alle publicaties te lezen. Ik begon met de overtuiging dat onze publicaties grondig waren onderzocht en dat het schrijverspersoneel uit intelligente, goed bestudeerde bijbelgeleerden bestond.

Het duurde niet lang voordat die illusie verdreven was.

De tijdschriften gingen bijvoorbeeld vaak in op uitgebreide en vaak belachelijke antitypische toepassingen, zoals de leeuw die Simson doodde die het protestantisme vertegenwoordigde (w67 2/15 blz. 107 par. 11) of de tien kamelen die Rebecca van Isaac ontving die de Bijbel vertegenwoordigden (w89 7 / 1 blz. 27 par. 17). (Ik maakte altijd grapjes dat de kamelenmest de apocriefen vertegenwoordigde.) Zelfs toen ze zich in de wetenschap verdiepen, kwamen ze met een aantal zeer dwaze uitspraken - bijvoorbeeld beweren dat lood 'een van de beste elektrische isolatoren' is, terwijl iemand die ooit gebruikte accukabels om een ​​dode auto op te krikken weet dat je ze aansluit op accupolen van lood. (Steun aan Bible Understanding, p. 1164)

Mijn veertig jaar als ouderling betekent dat ik ongeveer 80 kringopzienersbezoeken heb doorstaan. De ouderlingen waren over het algemeen bang voor zulke bezoeken. We waren blij toen we alleen werden gelaten om ons christendom te beoefenen, maar toen we in contact werden gebracht met centrale controle, ging de vreugde uit onze dienst. De kringopziener of de CO zou steevast het gevoel geven dat we gewoon niet genoeg deden. Schuldgevoel, niet liefde, was hun motiverende kracht die werd gebruikt en nog steeds wordt gebruikt door de Organisatie.

Om de woorden van onze Heer te parafraseren: "Hierdoor zullen allen weten dat u niet mijn discipelen bent - als u onder elkaar schuld hebt." (Johannes 13:35)

Ik herinner me een bijzonder zelfbelangrijke CO die het vergaderingsbezoek aan de gemeenteboekstudie wilde verbeteren, die altijd de slechtst bezochte van alle vergaderingen was. Zijn idee was om de boekstudieleider iemand op te laten bellen die niet meteen na de studie aanwezig was om te vertellen hoeveel ze gemist waren. Ik zei hem - spottend heb ik Hebreeën 10:24 aangehaald - dat we alleen maar 'de broeders tot' zouden aansporen schuld en mooie werken ”. Hij grijnsde en koos ervoor om de gijp te negeren. De ouderlingen kozen er allemaal voor om zijn 'liefdevolle leiding' te negeren - op één na gung-ho jonge ouderling die al snel de reputatie kreeg mensen wakker te maken die de studie hadden gemist om vroeg naar bed te gaan omdat ze oververmoeid, overwerkt of gewoon ziek waren.

Om eerlijk te zijn, er waren in de beginjaren enkele goede kringopzieners, mannen die echt probeerden goede christenen te zijn. (Ik kan ze op de vingers van één hand tellen.) Maar ze duurden vaak niet. Bethel had mannen van het gezelschap nodig die blindelings zouden doen wat ze wilden. Dat is een perfecte voedingsbodem voor farizeïsch denken.

Het zuurdeeg van de Farizeeën werd steeds duidelijker. Ik ken een ouderling die door een federale rechtbank schuldig is bevonden aan fraude, die het beheer van de fondsen van de Regionale Bouwcommissie mocht blijven voortzetten. Ik heb een lichaam van ouderlingen herhaaldelijk zien proberen een ouderling te verwijderen omdat hij zijn kinderen naar de universiteit had gestuurd, terwijl ze een oogje dichtknepen voor grove seksueel wangedrag in hun midden. Wat belangrijk voor hen is, is gehoorzaamheid en onderwerping aan hun leiding. Ik heb ouderlingen verwijderd zien worden, simpelweg omdat ze te veel vragen aan het bijkantoor stelden en niet bereid waren hun witgekalkte antwoorden te accepteren.

Een van de gevallen die opviel, was toen we probeerden een ouderling te verwijderen die een ander had belasterd in een introductiebrief.[Vii]  Laster is een strafbaar feit voor uitsluiting, maar we waren er alleen in geïnteresseerd de broeder uit zijn opzichter te verwijderen. Hij had echter een voormalige Bethelkamergenoot die nu in het bijkantoorcomité zat. Er werd een speciaal door het bijkantoor aangesteld comité gestuurd om de zaak te 'beoordelen'. Ze weigerden naar het bewijsmateriaal te kijken, ook al was de laster duidelijk op schrift gesteld. Het slachtoffer van de laster kreeg van zijn kringopziener te horen dat hij niet kon getuigen als hij ouderling wilde blijven. Hij gaf toe aan angst en weigerde naar de hoorzitting te komen. De broeders die aan het speciaal comité waren toegewezen, maakten ons duidelijk dat de servicedesk wilde dat we onze beslissing terugdraaien, omdat het er altijd beter uitziet als alle ouderlingen het eens zijn met de instructies van Bethel. (Dit is een voorbeeld van het "eenheid boven rechtvaardigheid" -principe.) We waren maar met drie, maar we gaven niet toe, dus moesten ze onze beslissing herroepen.

Ik schreef de Servicedesk uit protest voor hun intimidatie van een getuige en voor het opdragen van de speciale commissie om een ​​oordeel naar hun zin uit te spreken. Niet lang daarna probeerden ze me te verwijderen vanwege wat in wezen niet-naleving was. Het kostte hen twee pogingen, maar ze slaagden erin.

Net zoals zuurdeeg de massa blijft doordringen, zo treft zo'n hypocrisie alle niveaus van de organisatie. Er is bijvoorbeeld een algemene tactiek die oudere lichamen gebruiken om iedereen die tegen hen opkomt, te belasteren. Vaak kan zo iemand geen vorderingen maken in de gemeente, zodat ze zich gemotiveerd voelen om naar een andere gemeente te verhuizen, een met - zo hopen ze - redelijkere ouderlingen. Wanneer dat gebeurt, volgt een introductiebrief, vaak gevuld met positieve opmerkingen, en een kleine veelbetekenende verklaring over een of andere 'kwestie van zorg'. Het zal vaag zijn, maar voldoende om een ​​vlag te hijsen en om opheldering te vragen. Op die manier kan het oorspronkelijke oudere lichaam "het vuil afwassen" zonder angst voor represailles, want er staat niets op schrift.

Ik verafschuwde deze tactiek en toen ik in 2004 coördinator werd, weigerde ik mee te spelen. Natuurlijk neemt de kringopziener al dergelijke brieven door en zal hij onvermijdelijk om opheldering vragen, dus ik zou die moeten hebben. Ik zou echter niets accepteren dat niet op schrift was gesteld. Ze waren er altijd door mishandeld en zouden nooit schriftelijk reageren, tenzij de omstandigheden daartoe aanleiding gaven.

Dit alles maakt natuurlijk geen deel uit van het geschreven beleid van de Organisatie, maar net als de Farizeeën en religieuze leiders van Jezus 'tijd vervangt de mondelinge wet de geschreven wet binnen de JW-gemeenschap - nog een bewijs dat de geest van God ontbreekt .

Terugkijkend was iets dat me wakker had moeten maken de annulering van de Boekstudieregeling in 2008.[Viii]  Er werd ons altijd verteld dat wanneer er vervolging kwam, de gemeenteboekstudie de enige bijeenkomst was die zou overleven, omdat die in particuliere huizen werd gehouden. De redenen om dit te doen, legden ze uit, waren vanwege de stijgende gasprijzen en om gezinnen de tijd te besparen die ze aan het reizen van en naar vergaderingen moesten besparen. Ze beweerden ook dat dit bedoeld was om een ​​nacht vrij te maken voor gezinsstudie.

Die redenering klopte niet. De boekstudie was bedoeld om de reistijd te verkorten, aangezien ze op geschikte locaties over het gebied waren verspreid in plaats van iedereen te dwingen naar een centrale Koninkrijkszaal te komen. En sinds wanneer annuleert de christelijke gemeente een avond van aanbidding om ons een paar dollar aan gas te besparen ?! Wat de gezinsstudieavond betreft, ze behandelden dit als een nieuwe regeling, maar die gold al tientallen jaren. Ik realiseerde me dat ze tegen ons loog, en het ook niet erg goed deden, maar ik kon de reden niet zien en eerlijk gezegd verwelkomde ik de gratis nacht. Ouderlingen zijn overwerkt, dus niemand van ons klaagde erover dat we eindelijk wat vrije tijd hadden.

Ik geloof nu dat de belangrijkste reden was dat ze de controle konden verscherpen. Als je kleine groepen christenen toestaat die door een enkele ouderling worden geleid, krijg je soms een vrije uitwisseling van ideeën. Kritisch denken zou kunnen bloeien. Maar als u alle oudsten bij elkaar houdt, kunnen de Farizeeën de rest bewaken. Onafhankelijke gedachten worden platgedrukt.

Naarmate de jaren verstreken, nam het onderbewuste deel van mijn hersenen nota van deze dingen, zelfs terwijl het bewuste deel vocht om de status quo te behouden. Ik merkte een groeiende onrust in mezelf; wat ik nu begrijp, was het begin van cognitieve dissonantie. Het is een gemoedstoestand waarin twee tegengestelde ideeën bestaan ​​die beide als waar worden behandeld, maar een ervan is onaanvaardbaar voor de gastheer en moet worden onderdrukt. Zoals de computer HAL van 2001 Een ruimte-odysseekan een dergelijke toestand niet voortduren zonder het organisme ernstig te schaden.

Als je jezelf in elkaar hebt geslagen omdat je net als ik er lang over deed om te herkennen wat nu zo duidelijk lijkt als de neus op je gezicht - niet doen! Beschouw Saulus van Tarsus eens. Hij was daar in Jeruzalem terwijl Jezus de zieken genas, de blinden het gezichtsvermogen herstelde en de doden opwekte, maar hij negeerde het bewijs en vervolgde Jezus 'discipelen. Waarom? De Bijbel zegt dat hij studeerde aan de voeten van Gamaliël, een vooraanstaande Joodse leraar en leider (Handelingen 22: 3). In wezen had hij een 'bestuursorgaan' dat hem vertelde hoe hij moest denken.

Hij werd omringd door mensen die met één stem spraken, dus zijn informatiestroom werd beperkt tot één enkele bron; zoals Getuigen die al hun instructies uit Wachttoren-publicaties halen. Saul werd door de Farizeeën geprezen en bemind vanwege zijn ijver en actieve steun, net zoals het Besturende Lichaam beweert lief te hebben van degenen die speciale voorrechten in de Organisatie hebben, zoals pioniers en ouderlingen.

Saul werd verder afgeschermd van het denken buiten zijn omgeving door training waardoor hij zich speciaal voelde en waardoor hij op anderen neerkijkt als minachtend (Johannes 7: 47-49). Op dezelfde manier worden Getuigen opgeleid om alles en iedereen buiten de gemeente als werelds te zien en te vermijden.

Ten slotte was er voor Saul de altijd aanwezige angst om afgesneden te worden van alles wat hij waardeerde als hij de Christus zou belijden (Johannes 9:22). Evenzo leven Getuigen onder de dreiging van mijden als ze openlijk de leringen van het Besturende Lichaam in twijfel trekken, zelfs als dergelijke leringen in strijd zijn met de geboden van Christus.

Zelfs als Saul twijfelde, bij wie kon hij dan terecht voor raad? Elk van zijn collega's zou hem bij de eerste hint van ontrouw hebben aangegeven. Nogmaals, een situatie die maar al te bekend is bij elke Jehovah's Getuige die ooit twijfels heeft gehad.

Desalniettemin was Saulus van Tarsus iemand waarvan Jezus wist dat hij ideaal zou zijn om het evangelie onder de heidenen te verspreiden. Hij had gewoon een duwtje nodig - in zijn geval een bijzonder grote duw. Hier zijn Sauls eigen woorden die de gebeurtenis beschrijven:

'Te midden van deze inspanningen, terwijl ik met gezag en een opdracht van de overpriesters naar Damascus reisde, zag ik' s middags op de weg, o koning, een licht voorbij de schittering van de zon uit de hemel flitsen om mij heen en over degenen die met mij reisden . En toen we allemaal op de grond waren gevallen, hoorde ik een stem in de Hebreeuwse taal tegen me zeggen: 'Saul, Saul, waarom vervolg je me? Als je tegen de prikstokken blijft schoppen, wordt het moeilijk voor je. '”(Handelingen 26: 12-14)

Jezus zag iets goeds in Saul. Hij zag een ijver voor de waarheid. Het is waar, een verkeerd gerichte ijver, maar als hij naar het licht zou worden gekeerd, zou hij een krachtig instrument zijn voor het werk van de Heer om het Lichaam van Christus bijeen te brengen. Toch verzette Saul zich. Hij schopte tegen de prikkels.

Wat bedoelde Jezus met "tegen de prikkels schoppen"?

Een prikkel is wat we een vee-prik noemen. In die tijd gebruikten ze puntige stokken of prikkels om vee in beweging te krijgen. Saul stond op een omslagpunt. Aan de ene kant waren alle dingen die hij over Jezus en zijn volgelingen wist, als prikstokken voor vee die hem naar de Christus hadden moeten drijven, maar hij negeerde onbewust het bewijs en schopte tegen de prikkels van de geest in. Als Farizeeër geloofde hij dat hij in de enige ware religie zat. Zijn positie was bevoorrecht en hij wilde die niet verliezen. Hij behoorde tot de mannen die hem respecteerden en prezen. Een verandering zou betekenen dat hij gemeden zou worden door zijn vroegere vrienden en zou vertrekken om om te gaan met degenen die hij had geleerd te zien als "vervloekte mensen".

Klinkt die situatie niet bij jou?

Jezus duwde Saulus van Tarsus over het omslagpunt, en hij werd de apostel Paulus. Maar dit was alleen mogelijk omdat Saul, in tegenstelling tot de meeste van zijn mede-Farizeeën, van de waarheid hield. Hij vond het zo leuk dat hij bereid was er alles voor op te geven. Het was de parel van hoge waarde. Hij dacht dat hij de waarheid had, maar toen hij het als vals ging zien, veranderde het in rotzooi in zijn ogen. Het is gemakkelijk om afval op te geven. We doen het elke week. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van perceptie. (Filippenzen 3: 8).

Heb je tegen de prikkels geschopt? Ik was. Ik werd niet wakker vanwege een wonderbaarlijk visioen van Jezus. Er was echter een bepaalde prikkel die me over de rand duwde. Het kwam in 2010 met de release van de herziene generatieleer die van ons verwachtte dat we zouden geloven in een overlappende generatie die meer dan een eeuw zou kunnen duren.

Dit was niet alleen een dwaze leerstelling. Het was ronduit onschriftuurlijk en ronduit beledigend voor iemands intelligentie. Het was de JW-versie van "The Emperor's New Clothes".[Ix]   Voor het eerst realiseerde ik me dat deze mannen in staat waren om gewoon dingen te verzinnen - stomme dingen zelfs. Toch zal de hemel u helpen als u er bezwaar tegen maakt.

Op een achterbakse manier moet ik ze daarvoor bedanken, want ze lieten me afvragen of dit slechts het topje van de ijsberg was. Hoe zit het met alle leringen waarvan ik dacht dat ze deel uitmaakten van 'de waarheid' die ik mijn hele leven als schriftuurlijk fundament was gaan aanvaarden?

Ik besefte dat ik mijn antwoorden niet uit de publicaties zou halen. Ik moest mijn bronnen uitbreiden. Dus heb ik een website opgezet (nu beroeans.net) onder een alias - Meleti Vivlon; Grieks voor 'bijbelstudie' - om mijn identiteit te beschermen. Het idee was om andere gelijkgestemde Getuigen te vinden om diepgaand bijbelonderzoek te doen. Op dat moment dacht ik nog steeds dat ik in "De Waarheid" zat, maar ik dacht dat we misschien maar een paar dingen fout hadden.

Hoe verkeerd was ik.

Als resultaat van jarenlang onderzoek leerde ik dat elke leerstelling -elke leerstelling- uniek voor Jehovah's Getuigen was onschriftuurlijk. Ze kregen niet eens één goed. Ik heb het niet over hun afwijzing van de Drie-eenheid en het Hellevuur, omdat zulke conclusies niet uniek zijn voor Jehovah's Getuigen. In plaats daarvan verwijs ik naar leringen zoals de onzichtbare aanwezigheid van Christus in 1914, de aanstelling in 1919 van het Besturende Lichaam als de getrouwe en beleidvolle slaaf, hun rechtssysteem, hun verbod op bloedtransfusies, de andere schapen als Gods vrienden zonder middelaar , de doopbelofte van toewijding. Al deze doctrines en nog veel meer zijn onjuist.

Mijn ontwaken gebeurde niet allemaal tegelijk, maar er was een eureka-moment. Ik worstelde met een groeiende cognitieve dissonantie - jongleren met twee tegengestelde ideeën. Aan de ene kant wist ik dat alle doctrines vals waren; maar aan de andere kant geloofde ik nog steeds dat we de ware religie waren. Deze twee gedachten gingen heen en weer door mijn hoofd als een pingpongbal, totdat ik eindelijk aan mezelf kon toegeven dat ik helemaal niet in de waarheid was, en dat ook nooit was geweest. Jehovah's Getuigen waren niet de ware religie. Ik kan me nog het overweldigende gevoel van opluchting herinneren dat dit besef me bracht. Ik voelde mijn hele lichaam ontspannen en er kwam een ​​golf van kalmte op me neer. Ik was vrij! Echt gratis en voor het eerst in mijn leven.

Dit was niet de valse vrijheid van losbandigheid. Ik voelde me niet vrij om te doen wat ik wilde. Ik geloofde nog steeds in God, maar nu zag ik hem echt als mijn Vader. Ik was niet langer een wees. Ik was geadopteerd. Ik had mijn familie gevonden.

Jezus zei dat de waarheid ons zou bevrijden, maar alleen als we in zijn leringen bleven (Johannes 8:31, 32). Voor de eerste keer begon ik echt te begrijpen hoe zijn leringen op mij als kind van God van toepassing waren. Getuigen lieten me geloven dat ik alleen maar naar vriendschap met God kon streven, maar nu begon ik te zien dat de weg naar adoptie niet halverwege de jaren dertig was afgesneden, maar openstaat voor iedereen die geloof stelt in Jezus Christus (Johannes 1930: 1). Ik heb geleerd om het brood en de wijn te weigeren; dat ik het niet waard was. Nu zag ik dat als iemand geloof in Christus stelt en de levensreddende waarde van zijn vlees en bloed accepteert, hij moet deelnemen. Anders doen is de Christus zelf verwerpen.

Deel 3: Leren denken

Wat is de vrijheid van de Christus?

Dit is de crux van alles. Alleen door dit te begrijpen en toe te passen, kan uw ontwaken u echt ten goede komen.

Laten we beginnen met wat Jezus eigenlijk zei:

"En dus zei Jezus vervolgens tegen de Joden die hem hadden geloofd:" Indien GIJ in mijn woord blijft, zijt GIJ werkelijk mijn discipelen, en GIJ zult de waarheid kennen, en de waarheid zal U bevrijden. " Ze antwoordden hem: “Wij zijn nakomelingen van Abraham en nooit zijn we slaven van iemand geweest. Hoe zeg je: 'JIJ wordt vrij'? " (Johannes 8: 31-33)

In die dagen was u óf Jood óf heiden; ofwel iemand die Jehovah God aanbad, ofwel iemand die heidense goden diende. Als de Joden die de ware God aanbaden niet vrij waren, hoeveel te meer zou dat dan van toepassing zijn geweest op de Romeinen, Korintiërs en de andere heidense naties? In de hele wereld van die tijd was de enige manier om echt vrij te zijn, de waarheid van Jezus te aanvaarden en die waarheid na te leven. Alleen dan zou iemand vrij zijn van de invloed van mensen, want alleen dan zou hij of zij onder de invloed van God zijn. Je kunt geen twee meesters dienen. Of je gehoorzaamt mensen of je gehoorzaamt God (Lucas 16:13).

Is het u opgevallen dat de Joden zich niet bewust waren van hun slavernij? Ze dachten dat ze vrij waren. Er is niemand meer tot slaaf gemaakt dan de slaaf die denkt dat hij vrij is. De joden van die tijd dachten dat ze vrij waren en werden zo nog vatbaarder voor de invloed van hun religieuze leiders. Het is zoals Jezus ons vertelde: "Als het licht dat in u is werkelijk duisternis is, hoe groot is die duisternis dan!" (Mattheüs 6:23)

Op mijn YouTube-kanalen,[X] Ik heb een aantal opmerkingen gehad die me belachelijk maakten omdat ik er 40 jaar over deed om wakker te worden. De ironie is dat de mensen die deze beweringen doen, net zo tot slaaf zijn als ik. Toen ik opgroeide, aten katholieken op vrijdag geen vlees en oefenden ze geen anticonceptie uit. Tot op de dag van vandaag kunnen honderdduizenden priesters geen vrouw nemen. Katholieken volgen veel riten en rituelen, niet omdat God ze gebiedt, maar omdat ze zich hebben onderworpen aan de wil van een man in Rome.

Terwijl ik dit schrijf, steunen veel fundamentalistische christenen gretig een man die een bekende verlegen, rokkenjager, overspeler en leugenaar is, omdat hun is verteld door andere mannen dat hij door God is gekozen als de moderne Cyrus. Ze onderwerpen zich aan mensen en zijn dus niet vrij, omdat de Heer zijn discipelen zegt zich niet te mengen met zulke zondaars (1 Korintiërs 5: 9-11).

Deze vorm van slavernij is niet beperkt tot religieuze mensen. Paulus was verblind voor de waarheid omdat hij zijn informatiebron beperkte tot zijn directe medewerkers. Jehovah's Getuigen beperken hun informatiebron eveneens tot de publicaties en video's die door JW.org worden uitgegeven. Vaak beperken mensen die tot één politieke partij behoren hun informatie-inname tot één nieuwsbron. Dan zijn er de mensen die niet langer in God geloven, maar de wetenschap beschouwen als de bron van alle waarheid. Echte wetenschap houdt zich echter bezig met wat we weten, niet met wat we denken te weten. De theorie als feit behandelen omdat geleerde mannen zeggen dat het zo is, is gewoon een andere vorm van door mensen gemaakte religie.

Als je echt vrij wilt zijn, moet je in de Christus blijven. Dit is niet makkelijk. Het is gemakkelijk om naar mannen te luisteren en te doen wat je wordt opgedragen. Je hoeft niet echt na te denken. Echte vrijheid is moeilijk. Het kost moeite.

Bedenk dat Jezus zei dat je eerst 'in zijn woord moet blijven' en dan 'je de waarheid zult kennen, en de waarheid zal je vrijmaken'. (Johannes 8:31, 32)

U hoeft geen genie te zijn om dit te bereiken. Maar je moet ijverig zijn. Sta open en luister, maar verifieer altijd. Neem nooit iets wat iemand zegt, hoe overtuigend en logisch ze ook mogen klinken, op het eerste gezicht. Altijd dubbele en driedubbele controle. We leven in een tijd als geen ander in de geschiedenis waarin kennis letterlijk binnen handbereik is. Trap niet in de val van Jehovah's Getuigen door de informatiestroom te beperken tot één enkele bron. Als iemand je vertelt dat de aarde plat is, ga dan op internet en zoek naar een tegengestelde mening. Als iemand zegt dat er geen overstroming was, ga dan op internet en zoek naar een tegengestelde mening. Wat iemand u ook vertelt, geef uw vermogen om kritisch te denken aan niemand over.

De Bijbel zegt ons “van alle dingen zeker te zijn” en “vast te houden aan het goede” (1 Tessalonicenzen 5:21). De waarheid is daarbuiten, en zodra we ontdekken dat we eraan moeten vasthouden. We moeten wijs zijn en kritisch leren denken. Wat zal ons beschermen zoals de Bijbel zegt:

'Mijn zoon, mogen ze niet uit je ogen ontsnappen. Bescherm praktische wijsheid en denkvermogen, en ze zullen leven voor je ziel en charme voor je keel blijken te zijn. In dat geval je loopt in veiligheid onderweg, en zelfs uw voet zal nergens tegenaan slaan. Elke keer dat je gaat liggen je zult geen angst voelen; en je zult zeker gaan liggen, en je slaap moet aangenaam zijn. U hoeft niet bang te zijn van een plotseling vreselijk iets, noch van de storm over de goddelozen, omdat het komt. Want Jehovah zelf zal in feite uw vertrouwen blijken te zijn, en hij zal zeker uw voet tegen gevangenname houden. " (Spreuken 3: 21-26)

Die woorden, hoewel duizenden jaren geleden geschreven, zijn vandaag de dag nog net zo waar als toen. De ware discipel van Christus die zijn denkvermogen beveiligt, zal niet door mensen in de val worden gelokt, noch zal hij de storm doorstaan ​​die over de goddelozen komt.

U heeft voor u de mogelijkheid om een ​​kind van God te worden. Een spirituele man of vrouw in de wereld die wordt bevolkt door fysieke mannen en vrouwen. De Bijbel zegt dat de geestelijke mens alle dingen onderzoekt, maar dat hij door niemand wordt onderzocht. Hij heeft het vermogen gekregen om diep in de dingen te kijken en de ware aard van alle dingen te begrijpen, maar de fysieke mens zal naar de geestelijke mens kijken en hem verkeerd beoordelen omdat hij niet geestelijk redeneert en de waarheid niet kan zien (1 Korintiërs 2:14) -16).

Als we de betekenis van Jezus 'woorden uitbreiden tot hun logische conclusie, zullen we zien dat als iemand Jezus afwijst, ze niet vrij kunnen zijn. Er zijn dus maar twee soorten mensen in de wereld: degenen die vrij en spiritueel zijn, en degenen die tot slaaf zijn gemaakt en fysiek. De laatstgenoemden denken echter dat ze vrij zijn omdat ze, omdat ze fysiek zijn, niet in staat zijn om alle dingen te onderzoeken zoals de spirituele mens dat doet. Dit maakt de fysieke mens gemakkelijk te manipuleren, omdat hij mensen eerder gehoorzaamt dan God. Aan de andere kant is de spirituele mens vrij omdat hij alleen slaaf is voor de Heer en slavernij voor God, ironisch genoeg, de enige weg naar ware vrijheid. Dit komt omdat onze Heer en Meester niets van ons wil dan onze liefde en die liefde overvloedig teruggeeft. Hij wil alleen wat het beste voor ons is.

Decennialang dacht ik dat ik een spirituele man was, omdat mannen me vertelden dat ik dat was. Nu realiseer ik me dat ik dat niet was. Ik ben dankbaar dat de Heer het gepast vond om me wakker te maken en me naar hem toe te trekken, en nu doet hij hetzelfde voor jou. Zie, hij klopt aan uw deur, en hij wil binnenkomen en bij u aan tafel zitten en het avondmaal met u nuttigen - het avondmaal des Heren (Openbaring 3:20).

We hebben een uitnodiging, maar het is aan ieder van ons om deze te accepteren. De beloning hiervoor is buitengewoon groot. We denken misschien dat we dwazen zijn geweest om ons zo lang door mensen te laten misleiden, maar hoeveel groter zouden we zijn als we een dergelijke uitnodiging zouden afwijzen? Doe je de deur open?

_____________________________________________

[I] Tenzij anders bepaald, zijn alle bijbelcitaten afkomstig uit de Nieuwe-Wereldvertaling van de Heilige Schrift, referentiebijbel.

[Ii] Bekijk https://www.jwfacts.com/watchtower/united-nations-association.php voor meer informatie.

[Iii] Alle districtsopzieners werden in 2014 ingepakt en in 2016 werd 25% van het wereldwijde personeelsbestand geschrapt, waarbij een onevenredig groot aantal tot de oudste behoorde. Kringopzieners worden niet ontslagen als ze 70 jaar zijn geworden. De meerderheid van de speciale pioniers werd ook geschrapt in 2016. Vanwege de eis dat iedereen een gelofte van armoede moet afleggen bij het aangaan van de 'fulltime dienst', zodat de organisatie kan voorkomen dat ze aan overheidspensioenregelingen moeten betalen, hebben veel van deze verzonden verpakkingen geen vangnet.

[Iv] Australische Koninklijke Commissie voor institutionele reacties op seksueel misbruik van kinderen.

[V] Bekijk https://www.jwfacts.com/watchtower/paedophilia.php

[Vi] Zie "The Euphoria of 1975" op https://beroeans.net/2012/11/03/the-euphoria-of-1975/

[Vii] Telkens wanneer een lid van de gemeente naar een andere gemeente verhuist, zal het lichaam van ouderlingen via het dienstcomité - bestaande uit de coördinator, de secretaris en de velddienstopziener - een introductiebrief opstellen die afzonderlijk naar de coördinator of COBE van de nieuwe gemeente wordt gestuurd. .

[Viii] Zie 'Einde van de thuisboekstudieregeling' (https://jwfacts.com/watchtower/blog/book-study-arrangement.php)

[Ix] Bekijk https://en.wikipedia.org/wiki/The_Emperor%27s_New_Clothes

[X] Engels "Beroean Pickets"; Spaanse "Los Bereanos".

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    33
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x