Onlangs heeft de organisatie van Jehovah's Getuigen een video gepubliceerd waarin Anthony Morris III afvalligen aan de kaak stelt. Het is een bijzonder hatelijk stukje propaganda.

Ik heb een aantal verzoeken ontvangen om een ​​recensie van dit kleine stukje te maken van zowel Spaanse als Engelse kijkers. Om eerlijk te zijn, ik wilde er geen kritiek op hebben. Ik ben het eens met Winston Churchhill die de beroemde uitspraak deed: "Je zult je bestemming nooit bereiken als je stopt en stenen gooit naar elke hond die blaft."

Mijn focus is niet om het Besturende Lichaam te blijven dichtslaan, maar om de tarwe die nog steeds groeit tussen het onkruid binnen de Organisatie te helpen om uit de slavernij van mensen te komen.

Desalniettemin zag ik een voordeel in het bekijken van deze Morris-video toen een commentator Jesaja 66: 5 met mij deelde. Waarom is dat relevant? Ik zal je laten zien. Laten we wat plezier maken, zullen we?

Rond de vijftigste seconde zegt Morris:

'Ik dacht dat we het definitieve einde van Gods vijanden zouden bespreken. Het kan dus erg bemoedigend zijn, maar ook ontnuchterend. En om ons daarbij te helpen, is er een mooie uitdrukking hier in de 37th Psalm. Dus zoek dat 37th Psalm, en hoe bemoedigend om te mediteren over dit prachtige vers, vers 20: "

“Maar de goddelozen zullen omkomen; De vijanden van Jehovah zullen verdwijnen als heerlijke weiden; Ze zullen verdwijnen als rook. " (Psalm 37:20)

Dat kwam uit Psalm 37:20 en is de reden voor de controversiële visuele geheugensteun die hij toevoegt aan het einde van zijn videopresentatie.

Voordat hij er echter heen gaat, trekt hij eerst deze interessante conclusie:

"Dus aangezien ze Jehovah's vijanden zijn en Jehovah's onze beste vriend, betekent dit dat ze onze vijanden zijn."

Alles wat Morris vanaf dit punt zegt, is gebaseerd op deze premisse die zijn publiek natuurlijk al van harte accepteert.

Maar is het waar? Ik kan Jehovah mijn vriend noemen, maar wat telt is hoe hij mij noemt?

Heeft Jezus ons niet gewaarschuwd dat er op die dag dat hij terugkomt velen zullen zijn die hem als hun vriend zullen claimen en uitroepen: "Heer, Heer, hebben wij niet veel geweldige dingen in uw naam gedaan", maar zijn antwoord zal zijn: "Ik heb je nooit gekend."

"Ik heb je nooit gekend."

Ik ben het met Morris eens dat de vijanden van Jehovah als rook zullen verdwijnen, maar ik denk dat we het niet eens zijn over wie die vijanden eigenlijk zijn.

Na 2:37 leest Morris voor uit Jesaja 66:24

“Nu is het interessant… het Jesaja-profetieboek had enkele ontnuchterende commentaren en zoek, alstublieft, het allerlaatste hoofdstuk van Jesaja en het allerlaatste vers in Jesaja. Jesaja 66, en we gaan vers 24 lezen: "

'En ze zullen uitgaan en kijken naar de kadavers van de mannen die tegen mij in opstand kwamen; Want de wormen op hen zullen niet sterven, en hun vuur zal niet worden gedoofd, en ze zullen iets weerzinwekkend worden voor alle mensen. ""

Morris lijkt veel plezier te beleven aan deze beelden. Om half zeven gaat hij echt aan de slag:

“En eerlijk gezegd, voor vrienden van Jehovah God, wat is het geruststellend dat ze eindelijk weg zullen zijn, al deze verachtelijke vijanden die zojuist Jehovah's naam hebben verweten, vernietigd en nooit, nooit meer zullen leven. Nu is het niet zo dat we ons verheugen in iemands dood, maar als het gaat om Gods vijanden… eindelijk… zijn ze uit de weg. Vooral deze verachtelijke afvalligen die op een gegeven moment hun leven aan God hadden opgedragen en daarna hun krachten bundelden met Satan de Duivel, de belangrijkste afvallige aller tijden.

Dan besluit hij met dit visuele geheugensteun.

"Maar de goddelozen zullen omkomen, de vijanden van Jehovah zullen verdwijnen als glorieuze weiden", in het bijzonder "ze zullen verdwijnen als rook". Dus ik dacht dat dit een mooi geheugensteuntje zou zijn om dit vers in de gedachten te houden. Dit is wat Jehovah belooft. Dat zijn Jehovah's vijanden. Ze zullen als rook verdwijnen. "

Het probleem met de redenering van Morris hier is hetzelfde probleem dat de hele Wachttoren-publicaties doordringt. Eisegesis. Ze hebben een idee, vinden een vers dat, als het op een bepaalde manier wordt ingenomen, hun idee lijkt te ondersteunen, en negeren daarna de context.

Maar we zullen de context niet negeren. In plaats van ons te beperken tot Jesaja 66:24, het allerlaatste vers van het allerlaatste hoofdstuk van het boek Jesaja, zullen we de context lezen en leren naar wie hij verwijst.

Ik ga voorlezen uit de New Living Translation omdat het gemakkelijker te begrijpen is dan de meer hoogdravende weergave die deze passage in de Nieuwe-Wereldvertaling geeft, maar voel je vrij om mee te gaan in de NWT als je daar de voorkeur aan geeft. (Er is slechts één kleine wijziging die ik heb aangebracht. Ik heb ‘HEER’ vervangen door ‘Jehovah’, niet alleen vanwege de nauwkeurigheid, maar ook vanwege de extra nadruk, aangezien we het hebben over ideeën die door Jehovah's Getuigen zijn aangedragen.)

“Dit is wat Jehovah zegt:

"De hemel is mijn troon,
en de aarde is mijn voetenbank.
Kun je zo goed een tempel voor me bouwen?
Zou je voor mij zo'n rustplaats kunnen bouwen?
Mijn handen hebben zowel hemel als aarde gemaakt;
zij en alles erin zijn van mij.
Ik, Jehovah, heb gesproken! ”” (Jesaja 66: 1, 2a)

Hier begint Jehovah met een ontnuchterende waarschuwing. Jesaja schreef aan zelfvoldane Joden met de gedachte dat ze vrede met God hadden omdat ze een grote tempel voor hem hadden gebouwd en offers hadden gebracht en rechtschapen handhavers waren van de wet.

Maar het zijn geen tempels en offers die God behagen. Waar hij blij mee is, wordt in de rest van vers twee uitgelegd:

"Dit zijn degenen waar ik met plezier naar kijk:
'Ik zal hen zegenen die een nederig en verslagen hart hebben,
die beven bij mijn woord. " (Jesaja 66: 2b)

"Nederige en berouwvolle harten", niet trotse en hooghartige. En beven bij zijn woord duidt op de bereidheid om zich aan hem te onderwerpen en de angst hem te mishagen.

Nu daarentegen spreekt hij over anderen die niet van deze soort zijn.

"Maar degenen die hun eigen wegen kiezen -
zich verheugen in hun verfoeilijke zonden-
zullen hun aanbod niet geaccepteerd krijgen.
Als zulke mensen een stier offeren,
het is niet meer aanvaardbaar dan een mensenoffer.
Als ze een lam offeren,
het is alsof ze een hond hebben geofferd!
Als ze een graanoffer brengen,
ze kunnen net zo goed het bloed van een varken aanbieden.
Als ze wierook branden,
het is alsof ze een afgod hadden gezegend. "
(Jesaja 66: 3)

Het is vrij duidelijk hoe Jehovah zich voelt als de trotse en hooghartige mensen offers aan hem brengen. Bedenk dat hij tot de natie Israël spreekt, wat Jehovah's Getuigen graag noemen, Jehovah's aardse organisatie voor Christus.

Maar hij beschouwt deze leden van zijn organisatie niet als zijn vrienden. Nee, ze zijn zijn vijanden. Hij zegt:

"Ik zal ze grote moeite sturen -
alle dingen die ze vreesden.
Want toen ik belde, namen ze niet op.
Toen ik sprak, luisterden ze niet.
Ze hebben met opzet gezondigd voor mijn ogen
en koos ervoor om te doen waarvan ze weten dat ik het veracht. "
(Jesaja 66: 4)

Dus toen Anthony Morris het laatste vers van dit hoofdstuk aanhaalde dat spreekt over deze doden, hun lichamen verteerd door wormen en vuur, besefte hij dat het niet over buitenstaanders ging, mensen die uit de gemeente van Israël waren verdreven. Het sprak over de dikke katten, die mooi zaten en dachten dat ze vrede met God hadden. Voor hen was Jesaja de afvallige. Dit wordt overduidelijk duidelijk door wat het volgende vers, vers 5, ons vertelt.

"Luister naar deze boodschap van Jehovah,
allen die beven bij zijn woorden:
'Je eigen mensen haten je
en je eruit gooien omdat je trouw bent aan mijn naam.
'Laat Jehovah geëerd worden!' ze spotten.
'Wees blij in hem!'
Maar ze zullen beschaamd worden.
Wat is alle commotie in de stad?
Wat is dat vreselijke geluid van de tempel?
Het is de stem van Jehovah
wraak nemen op zijn vijanden. "
(Jesaja 66: 5, 6)

Vanwege dit werk dat ik doe, sta ik in persoonlijk contact met honderden mannen en vrouwen die loyaal zijn gebleven aan Jehovah en Jezus, loyaal aan de naam van God, wat betekent dat ik de eer van de God van de waarheid hoog moet houden. Dit zijn degenen die Morris met plezier in rook op zou zien gaan, omdat ze volgens hem "verachtelijke afvalligen" zijn. Deze zijn door hun eigen mensen gehaat. Ze waren Jehovah's Getuigen, maar nu haten Jehovah's Getuigen hen. Ze zijn uit de Organisatie gezet, uitgesloten omdat ze loyaal bleven aan God in plaats van loyaal te zijn aan de mannen van het Besturende Lichaam. Deze beven bij Gods woorden en zijn veel meer bang om hem te mishagen dan om gewone mensen, zoals Anthony Morris III, te mishagen.

Mannen als Anthony Morris houden ervan om het projectiespel te spelen. Ze projecteren hun eigen houding op anderen. Ze beweren dat de afvalligen hun familie en vrienden in de steek hebben gelaten. Ik moet nog een van deze zogenaamde afvalligen ontmoeten die weigert te praten met of om te gaan met zijn familie of zijn voormalige vrienden. Het zijn Jehovah's Getuigen die hen hebben gehaat en uitgesloten, precies zoals Jesaja had voorzegd.

"En eerlijk gezegd, voor vrienden van Jehovah God, wat is het geruststellend dat ze eindelijk weg zullen zijn, al deze verachtelijke vijanden ... vooral deze verachtelijke afvalligen die ooit hun leven aan God hadden opgedragen en daarna hun krachten bundelden met Satan de Duivel de belangrijkste afvallige aller tijden. "

Wat zal er volgens Anthony Morris van deze verachtelijke afvalligen worden? Na het lezen van Jesaja 66:24 slaat hij Marcus 9:47, 48 op. Laten we luisteren naar wat hij te zeggen heeft:

“Wat dit nog meer indruk maakt, is het feit dat Christus Jezus waarschijnlijk dit vers in gedachten had toen hij deze bekende woorden - in ieder geval bekend bij Jehovah's Getuigen - in Marcus hoofdstuk 9 zei ... zoek Marcus hoofdstuk 9 ... en dit is een zeer duidelijke waarschuwing voor iedereen die vrienden van Jehovah God wil blijven. Let op vers 47 en 48. “En als uw oog u doet struikelen, gooi het dan weg. Het is beter voor u om met één oog het Koninkrijk van God binnen te gaan dan met twee ogen in Gehenna te worden geworpen, waar de made niet sterft en het vuur niet wordt gedoofd. ""

“Natuurlijk zal het christendom deze geïnspireerde gedachten van onze Meester, Christus Jezus, verdraaien, maar het is heel duidelijk, en je ziet dat de kruisverwijzing aan het einde van vers 48 Jesaja 66:24 is. Nu dit punt, "wat het vuur niet verteerde, zouden de maden."

"Ik weet niet of je veel weet over maden, maar ... je ziet er een heleboel ... het is gewoon geen prettig gezicht."

“Maar wat een passend beeld, het definitieve einde van al Gods vijanden. Ontnuchterend, maar iets waar we naar uitkijken. De afvalligen en de vijanden van Jehovah zouden echter zeggen: wel, dat is gruwelijk; dat is verachtelijk. U leert uw mensen deze dingen? Nee, God leert zijn volk deze dingen. Dit is wat Hij voorzegt, en eerlijk gezegd, voor vrienden van Jehovah's God, hoe geruststellend dat ze eindelijk allemaal weg zullen zijn, al deze verachtelijke vijanden. "

Waarom brengt hij Jesaja 66:24 in verband met Markus 9:47, 48? Hij wil laten zien dat deze verachtelijke afvalligen die hij zo haat, voor eeuwig zullen sterven in Gehenna, een plaats van waaruit geen opstanding is. Anthony Morris III heeft echter een andere schakel over het hoofd gezien, een die gevaarlijk dicht bij huis raakt.

Laten we Mattheüs 5:22 lezen:

“. . .Ik zeg u echter dat iedereen die toornig blijft op zijn broer, verantwoording moet afleggen aan de rechtbank; en wie zijn broer aanspreekt met een onuitsprekelijk minachtend woord, zal verantwoording moeten afleggen aan het Hooggerechtshof; terwijl degene die zegt: 'Jij verachtelijke dwaas!' zal onderhevig zijn aan de vurige Gehenna. " (Mattheüs 5:22)

Om nu uit te leggen wat Jezus bedoelt: hij zegt niet dat de loutere uitdrukking in het Grieks hier vertaald is als "verachtelijke dwaas!" is alles wat gezegd moet worden om tot de eeuwige dood te worden veroordeeld. Jezus zelf gebruikt de Griekse uitdrukking bij een of twee gelegenheden wanneer hij tot de Farizeeën sprak. Wat hij hier bedoelt, is eerder dat deze uitdrukking voortkomt uit een hart vol haat, bereid om iemands broer te oordelen en te veroordelen. Jezus heeft het recht om te oordelen; inderdaad, God stelt hem aan om de wereld te oordelen. Maar jij en ik en Anthony Morris ... niet zo veel.

Anthony Morris zegt natuurlijk niet "verachtelijke dwazen" maar "verachtelijke afvalligen". Brengt dat hem van de haak?

Ik zou nu graag naar een ander vers in Psalm 35:16 willen kijken, dat luidt "Onder de afvallige spotters voor een cake". Ik weet dat dat klinkt als wartaal, maar onthoud dat Fred Franz geen Hebreeuwse geleerde was toen hij de vertaling deed. De voetnoot verduidelijkt echter de betekenis. Er staat: "goddeloze hansworsten".

Dus een "afvallige spotter voor een cake" is een "goddeloze hansworst" of een "goddeloze dwaas"; iemand die afvallig wordt van God is inderdaad een dwaas. "De dwaas zegt in zijn hart: er is geen God." (Psalm 14: 1)

"Verachtelijke dwaas" of "verachtelijke afvallige" - schriftuurlijk is het allemaal hetzelfde. Anthony Morris III moet lang en diep in de spiegel kijken voordat hij iemand iets verachtelijks noemt.

Wat leren we hiervan? Twee dingen zoals ik het zie:

Ten eerste hoeven we niet bang te zijn voor de woorden van mannen die hebben verklaard vrienden van God te zijn, maar niet bij Jehovah hebben nagevraagd of hij hetzelfde over hen denkt. We hoeven ons geen zorgen te maken als ze ons noemen als "verachtelijke dwaas" of "verachtelijke afvallige" en ons mijden zoals Jesaja 66: 5 zegt dat ze de hele tijd zouden verkondigen dat ze Jehovah eren.

Jehovah begunstigt degenen die nederig en verslagen van hart zijn, en die beven voor zijn woord.

Het tweede dat we leren, is dat we het voorbeeld van Anthony Morris en het Besturende Lichaam van Jehovah's Getuigen die deze video onderschrijven, niet moeten volgen. We mogen onze vijanden niet haten. In feite begint Mattheüs 5: 43-48 met ons te vertellen dat we 'onze vijanden moeten liefhebben en bidden voor degenen die ons vervolgen' en eindigt met te zeggen dat we alleen op deze manier onze liefde kunnen vervolmaken.

Daarom moeten we onze broeders en zusters niet als afvalligen beoordelen, aangezien oordelen aan Jezus Christus wordt overgelaten. Het is oké om een ​​leerstelling of een organisatie als vals te beoordelen, want geen van beiden heeft een ziel; maar laten we het oordeel van onze medemens aan Jezus overlaten, oké? We zouden nooit een houding willen hebben die zo brutaal is dat we dit zouden kunnen doen:

'Dus ik dacht dat dit een mooi geheugensteuntje zou zijn, dus dit vers blijft in mijn hoofd. Dit is wat Jehovah belooft. Dat zijn Jehovah's vijanden. Ze zullen als rook verdwijnen. "

Bedankt voor je steun en voor de donaties die ons helpen dit werk te blijven doen.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    18
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x