Toen ik deze website oprichtte, was het doel om onderzoek uit verschillende bronnen te verzamelen om te proberen vast te stellen wat waar en wat niet waar is. Toen ik als Jehovah's Getuige was opgevoed, leerde ik dat ik in de enige ware religie zat, de enige religie die de Bijbel echt begreep. Ik heb geleerd de bijbelse waarheid te zien in termen van zwart-wit. Ik realiseerde me destijds niet dat de zogenaamde 'waarheid' die ik als feit accepteerde het resultaat was van eisegesis. Dit is een techniek waarbij men zijn eigen ideeën aan een bijbeltekst oplegt in plaats van de bijbel voor zichzelf te laten spreken. Natuurlijk zal niemand die de Bijbel onderwijst, accepteren dat zijn of haar onderwijs gebaseerd is op een eisegetische methodologie. Elke onderzoeker beweert exegese te gebruiken en de waarheid puur af te leiden uit wat er in de Schrift wordt gevonden.

Ik accepteer dat het onmogelijk is om 100% zeker te zijn van alles wat in de Schrift staat. Duizenden jaren lang werden feiten met betrekking tot de redding van de mensheid verborgen gehouden en werden ze een heilig geheim genoemd. Jezus kwam om het heilige geheim te onthullen, maar door dat te doen, blijven er nog veel dingen onbeantwoord. Bijvoorbeeld de timing van zijn terugkeer. (Zie Handelingen 1: 6, 7)

Het omgekeerde is echter ook waar. Het is ook onmogelijk om 100% te zijn onzeker over alles wat in de Schrift staat. Als we nergens zeker van kunnen zijn, dan zijn de woorden van Jezus tegen ons dat 'we de waarheid zullen kennen en de waarheid zal ons vrijmaken' zinloos. (Johannes 8:32)

De echte truc is om te bepalen hoe groot het grijze gebied is. We willen de waarheid niet in het grijze gebied duwen.

Ik kwam deze interessante afbeelding tegen die probeert het verschil tussen eisegese en exegese uit te leggen.

Ik zou willen suggereren dat dit geen nauwkeurige weergave is van het verschil tussen de twee woorden. Terwijl de predikant aan de linkerkant duidelijk de Bijbel exploiteert voor zijn eigen doeleinden (een van degenen die het welvaartsevangelie of zaadgeloof promoot), houdt de rechtse predikant zich ook bezig met een andere vorm van eisegesis, maar een die niet zo gemakkelijk herkenbaar is. Het is mogelijk om volkomen onbewust bezig te zijn met eisegetisch redeneren terwijl we de hele tijd denken dat we exegetisch zijn, omdat we het misschien niet helemaal begrijpen alle componenten die goed zijn voor exegetisch onderzoek.

Nu respecteer ik ieders recht om hun mening te geven over zaken die niet erg duidelijk in de Schrift staan. Ik wil ook dogmatisme vermijden, omdat ik uit de eerste hand heb gezien welke schade het kan aanrichten, niet alleen in mijn vroegere religie, maar ook in veel andere religies. Dus, zolang niemand wordt geschaad door een bepaalde overtuiging of mening, denk ik dat we er verstandig aan doen om een ​​beleid van “leven en laten leven” te volgen. Ik denk echter niet dat het promoten van creatieve dagen van 24 uur in de categorie 'geen kwaad, geen fout' valt.

In een recente reeks artikelen op deze site heeft Tadua ons geholpen vele facetten van het scheppingsverslag te begrijpen en heeft hij geprobeerd een oplossing te vinden voor wat op het eerste gezicht wetenschappelijke ongerijmdheden lijken te zijn als we het verslag als zowel letterlijk als chronologisch zouden aanvaarden. Daartoe ondersteunt hij de algemene creationistische theorie van zes scheppingsdagen van 24 uur. Dit heeft niet alleen betrekking op de voorbereiding van de aarde op het menselijk leven, maar op de hele schepping. Zoals veel creationisten doen, postuleert hij in een artikel dat wat in Genesis 1: 1-5 wordt beschreven - de schepping van het universum en het licht dat op de aarde valt om dag en nacht te scheiden - allemaal binnen één letterlijke dag van 24 uur plaatsvonden. Dit zou betekenen dat God, voordat het zelfs maar ontstond, besloot de snelheid van de rotatie van de aarde te gebruiken als zijn tijdwachter om de dagen van de schepping af te meten. Het zou ook betekenen dat de honderden miljarden sterrenstelsels met hun honderden miljarden sterren allemaal in één dag van 24 uur zijn ontstaan, waarna God de resterende 120 uur gebruikte om de laatste hand aan de aarde te leggen. Aangezien licht ons bereikt vanuit sterrenstelsels die miljoenen lichtjaren verwijderd zijn, zou het ook betekenen dat God al die fotonen op de juiste manier in beweging zet, rood verschoven om de afstand aan te duiden, zodat we, toen we de eerste telescopen uitvonden, ze konden observeren en uitzoeken ver weg zijn ze. Het zou ook betekenen dat hij de maan creëerde met al die inslagkraters die al op hun plaats waren, aangezien er geen tijd zou zijn geweest om ze allemaal op natuurlijke wijze te laten plaatsvinden toen het zonnestelsel samenvloeide uit een wervelende schijf van puin. Ik zou kunnen doorgaan, maar het volstaat om te zeggen dat alles om ons heen in het universum, al het waarneembare fenomeen, door God is gecreëerd in wat ik moet aannemen dat het een poging is om ons voor de gek te houden door te denken dat het universum veel ouder is dan het in werkelijkheid is. Met welk doel kan ik niet raden.

Het uitgangspunt voor deze conclusie is de overtuiging dat exegese vereist dat we de 24-uurs dag accepteren. Tadua schrijft:

"We moeten ons daarom afvragen wat voor gebruik de dag in deze zin verwijst naar"En het werd avond en het werd ochtend, een eerste dag "?

Het antwoord moet zijn dat een creatieve dag (4) een dag was zoals in dag en nacht in totaal 24 uur.

 Kan worden beargumenteerd, zoals sommigen doen, dat het geen dag van 24 uur was?

De onmiddellijke context zou aangeven van niet. Waarom? Omdat er geen kwalificatie van de "dag" is, in tegenstelling tot Genesis 2: 4 waar het vers duidelijk aangeeft dat de dagen van de schepping een dag worden genoemd als een tijdsperiode wanneer het zegt "Dit is een geschiedenis van de hemelen en de aarde in de tijd dat ze werden geschapen, in de dag dat Jehovah God aarde en hemel heeft gemaakt. " Let op de zinnen "een geschiedenis" en "in de dag" liever dan "on de dag ”die specifiek is. Genesis 1: 3-5 is ook een specifieke dag omdat het niet gekwalificeerd is, en daarom is er in de context geen interpretatie nodig om het anders te begrijpen. "

Waarom doet de uitleg moeten zijn een dag van 24 uur? Dat is een zwart-witfout. Er zijn andere opties die niet in strijd zijn met de Schrift.

Als het enige dat de exegese nodig heeft, het gebruik is om de "onmiddellijke context" te lezen, dan kan deze redenering blijven bestaan. Dat is de implicatie die in de afbeelding wordt weergegeven. Exegese vereist echter dat we naar de hele Bijbel kijken, waarvan de hele context in overeenstemming moet zijn met elk klein onderdeel. Het vereist dat we ook de historische context bekijken, zodat we geen 21e-eeuwse mentaliteit opleggen aan oude geschriften. In feite moet zelfs het bewijs van de natuur een rol spelen bij elke exegetische studie, zoals Paulus zelf redeneert wanneer hij degenen veroordeelt die dergelijk bewijs negeerden. (Romeinen 1: 18-23)

Persoonlijk heb ik het gevoel dat, om Dick Fischer te citeren, creationisme is "verkeerde interpretatie in combinatie met misplaatst literalisme ”. Het ondermijnt de geloofwaardigheid van de Bijbel voor de wetenschappelijke gemeenschap en belemmert dus de verspreiding van het goede nieuws.

Ik ga hier niet het wiel opnieuw uitvinden. In plaats daarvan raad ik iedereen die geïnteresseerd is aan om dit goed beredeneerde en goed onderzochte artikel van de eerder genoemde Dick Fischer te lezen: "De dagen van de schepping: uren van eonen?"

Het is niet mijn bedoeling om te beledigen. Ik waardeer het harde werk en de toewijding aan onze zaak die Tadua heeft geoefend ten behoeve van onze groeiende gemeenschap enorm. Ik denk echter dat het Creationisme een gevaarlijke theologie is, want hoewel het met de beste bedoelingen gedaan wordt, ondermijnt het onbewust onze missie om de Koning en het Koninkrijk te promoten door de rest van onze boodschap te bederven als zijnde geen voeling met wetenschappelijke feiten.

 

 

 

 

,,

 

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    31
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x