Voordat we ingaan op deze laatste video in onze serie Rol van de vrouw, zijn er een paar items die betrekking hebben op de vorige video over het gezag, die ik heel kort wil bespreken.

De eerste handelt over een deel van de pushback die ik van sommige kijkers heb gekregen. Dit zijn mannen die het fel oneens waren met het idee dat kephalé 'bron' betekent in plaats van 'gezag over'. Velen hielden zich bezig met ad hominem-aanvallen of boden gewoon ongegronde beweringen aan alsof het evangeliewaarheden waren. Na jaren video's te hebben uitgebracht over controversiële onderwerpen, ben ik gewend aan dat soort argumentatie, dus ik neem het allemaal op. Het punt dat ik echter wil maken, is dat dergelijke artikelen niet alleen van mannen zijn die zich door vrouwen bedreigd voelen. Zie je, als kephalé "bron" betekent, creëert het een probleem voor Trinitariërs die geloven dat Jezus God is. Als de Vader de bron van de Zoon is, dan kwam de Zoon van de Vader, net zoals Adam van de Zoon kwam en Eva van Adam. Dat plaatst de Zoon in een ondergeschikte rol aan de Vader. Hoe kan Jezus God zijn als hij van God komt? We kunnen spelen met woorden, zoals “geschapen” versus “verwekt”, maar uiteindelijk, net zoals Eva's schepping verschilde van die van Adam, eindigen we toch met de ene persoon die afkomstig is van de andere, wat niet past bij een trinitarische visie.

Het andere item dat ik wilde aanraken, is de betekenis van 1 Korintiërs 11:10. In de Nieuwe-Wereldvertaling luidt dit vers: "Daarom behoort de vrouw een teken van gezag op haar hoofd te hebben, vanwege de engelen." (1 Korintiërs 11:10)

De nieuwste versie van de Nieuwe-Wereldvertaling in het Spaans gaat zelfs nog verder om een ​​ideologische interpretatie op te leggen. In plaats van "teken van autoriteit" staat er "señal de subjección", wat zich vertaalt in een "teken van onderwerping".

Nu, in de interlineaire, is er geen woord dat overeenkomt met "teken van". Dit is wat de interlineair zegt.

De Bereaanse Letterlijke Bijbel luidt: "Om deze reden behoort de vrouw autoriteit over het hoofd te hebben vanwege de engelen."

De King James Bijbel luidt: "Om deze reden behoort de vrouw macht op haar hoofd te hebben vanwege de engelen."

De World English Bible luidt: "Om deze reden behoort de vrouw autoriteit over haar hoofd te hebben vanwege de engelen."

Dus zelfs als het acceptabel is om "symbool van autoriteit" of "teken van autoriteit" of "teken van autoriteit" te zeggen zoals andere versies doen, is de betekenis niet zo duidelijk als ik ooit dacht. In vers 5 schrijft Paulus onder inspiratie dat vrouwen de autoriteit krijgen om te bidden en te profeteren en daarom binnen de gemeente te onderwijzen. Onthoud uit onze eerdere studies dat de Corinthische mannen dit meteen van de vrouwen probeerden af ​​te nemen. Dus een manier om dit op te vatten - en ik zeg niet dat dit het evangelie is, alleen een mening die de moeite waard is om besproken te worden - is dat we het hebben over een uiterlijk teken dat vrouwen de autoriteit hebben om te bidden en te prediken, niet dat ze onder autoriteit staan. Als je een beperkt gebied in een overheidsgebouw betreedt, heb je een pas nodig, een badge die duidelijk wordt weergegeven om iemand te laten zien dat je de bevoegdheid hebt om daar te zijn. Het gezag om te bidden en te onderwijzen in de gemeente komt van Jezus en wordt zowel op vrouwen als mannen gelegd, en de hoofdbedekking waarover Paulus spreekt - of het nu een sjaal is of lang haar - is een teken van dat recht, dat gezag.

Nogmaals, ik zeg niet dat dit een feit is, alleen dat ik het zie als een mogelijke interpretatie van de betekenis van Paulus.

Laten we nu ingaan op het onderwerp van deze video, deze laatste video in deze serie. Om te beginnen wil ik u een vraag stellen:

In Efeziërs 5:33 lezen we: "Niettemin moet een ieder van u ook zijn vrouw liefhebben zoals hij zichzelf liefheeft, en de vrouw moet haar man respecteren." Dus hier is de vraag: waarom wordt de vrouw niet verteld dat ze van haar man moet houden zoals ze van zichzelf houdt? En waarom wordt de man niet verteld zijn vrouw te respecteren? Oké, dat zijn twee vragen. Maar deze raad lijkt enigszins ongelijk, ben je het daar niet mee eens?

Laten we het antwoord op die twee vragen laten tot het einde van onze discussie van vandaag.

Voor nu gaan we tien verzen terug en lezen we dit:

"Een man is het hoofd van zijn vrouw" (Efeziërs 5:23 NWT)

Hoe bedoel je dat? Betekent dit dat de man de baas is van zijn vrouw?

Dat denk je misschien. Het voorgaande vers zegt tenslotte: "Laten vrouwen onderworpen zijn aan hun man ..." (Efeziërs 5:22 NWT)

Maar dan hebben we het vers vóór het vers dat zegt: "Weest onderworpen aan elkaar ..." (Efeziërs 5:21 NWT)

Dus wie is dan de baas als huwelijkspartners geacht worden aan elkaar onderworpen te zijn?

En dan hebben we dit:

'De vrouw oefent geen autoriteit uit over haar eigen lichaam, maar haar man wel; evenzo oefent de echtgenoot geen autoriteit uit over zijn eigen lichaam, maar zijn vrouw wel. " (1 Korintiërs 7: 4)

Dat past niet bij het idee dat de man de baas is en de vrouw degene die de baas wordt.

Als je dit allemaal verwarrend vindt, ben ik gedeeltelijk de schuldige. Zie je, ik heb iets kritieks weggelaten. Laten we het artistieke licentie noemen. Maar ik zal dat nu oplossen. We beginnen terug in vers 21 van hoofdstuk 5 van Efeziërs.

Uit de Berean Study Bible:

"Onderwerp u aan elkaar uit eerbied voor Christus."

Anderen vervangen ‘angst’ in plaats van ‘eerbied’.

 • "... wees aan elkaar onderworpen in de vrees voor Christus". (New American Standard Bible)
 • "Zich aan elkaar onderwerpen in de vrees voor Christus." (Holman Christian Standard Bible)

Het woord is fobos waar we ons Engelse woord fobie van halen, wat een onredelijke angst voor iets is.

 • acrofobie, hoogtevrees
 • arachnofobie, angst voor spinnen
 • claustrofobie, angst voor beperkte of drukke ruimtes
 • ophidiofobie, angst voor slangen

Mijn moeder leed aan die laatste. Ze zou hysterisch worden als ze met een slang werd geconfronteerd.

We moeten echter niet denken dat het Griekse woord betrekking heeft op irrationele angst. Nogal Het tegenovergestelde. Het verwijst naar een eerbiedige angst. We zijn niet bang voor de Christus. We houden heel veel van hem, maar we zijn bang om hem te mishagen. We willen hem niet teleurstellen, toch? Waarom? Omdat onze liefde voor hem ervoor zorgt dat we altijd verlangen naar gunst in zijn ogen.

Daarom onderwerpen we ons aan elkaar in de gemeente en binnen een huwelijk vanwege onze eerbied, onze liefde, voor Jezus Christus.

We beginnen dus meteen met een link naar Jezus. Wat we in de volgende verzen lezen, houdt rechtstreeks verband met onze relatie met de Heer en zijn relatie met ons.

Paulus staat op het punt ons een nieuwe kijk te geven op onze relatie met onze medemensen en met onze huwelijkspartner, en om misverstanden te voorkomen, geeft hij ons een voorbeeld van hoe die relaties werken. Hij gebruikt iets dat we begrijpen, om ons te helpen iets nieuws te begrijpen, iets anders dan we gewend zijn geraakt.

Oké, volgend vers:

"Vrouwen, onderwerp je aan je man als aan de Heer." (Efeziërs 5:22) Deze keer Berean Study Bible.

We kunnen dus niet eenvoudig zeggen: "de Bijbel zegt dat vrouwen zich aan mannen moeten onderwerpen", toch? We moeten het kwalificeren, nietwaar? “Wat de Heer betreft”, staat er. De onderdanige vrouwen moeten aan de echtgenoot laten zien dat er overeenkomsten zijn met de onderwerping die wij allemaal aan Jezus geven.

Volgend vers:

"Want de man is het hoofd van de vrouw zoals Christus het hoofd is van de kerk, zijn lichaam, waarvan Hij de Verlosser is." (Efeziërs 5:23 BSB)

Paulus blijft de relatie die Jezus met de gemeente heeft, gebruiken om uit te leggen wat voor soort relatie een man met zijn vrouw zou moeten hebben. Hij zorgt ervoor dat we niet alleen op pad gaan met onze eigen interpretatie van de man / vrouw-relatie. Hij wil het vastbinden aan dat wat bestaat tussen onze Heer en het lichaam van de kerk. En hij herinnert ons eraan dat Jezus 'relatie met de kerk inhoudt dat hij haar redder is.

Nu weten we uit onze laatste video dat het woord "hoofd" in het Grieks is kephale en dat het geen gezag over een ander betekent. Als Paulus het had over een man die autoriteit had over een vrouw en Christus die autoriteit over de gemeente had, zou hij geen gebruik hebben gemaakt kephale. In plaats daarvan zou hij een woord hebben gebruikt als exousia wat gezag betekent.

Bedenk dat we zojuist hebben gelezen uit 1 Korintiërs 7: 4, waar wordt gesproken over een vrouw die autoriteit heeft over het lichaam van haar man, en vice versa. Daar vinden we niet kephale (hoofd) maar de werkwoordsvorm van exousia, "Autoriteit over".

Maar hier in Efeziërs gebruikt Paulus kephale die Grieken metaforisch gebruikten om "top, kroon of bron" te betekenen.

Laten we daar nu even bij stilstaan. Hij zegt dat “Christus het hoofd van de kerk is, Zijn lichaam”. De gemeente of kerk is het lichaam van Christus. Hij is het hoofd dat bovenop het lichaam zit. Paulus leert ons herhaaldelijk dat het lichaam uit vele leden bestaat die allemaal even gewaardeerd worden, hoewel ze onderling sterk verschillen. Als een lid lijdt, lijdt het hele lichaam. Stoot je teen of sla je pink met een hamer kapot en je zult weten wat het voor het hele lichaam betekent, dus lijd.

Paulus maakt deze analogie van de leden van de kerk die keer op keer als de verschillende leden van het lichaam zijn. Hij gebruikt het bij het schrijven aan de Romeinen, de Korinthiërs, de Efeziërs, de Galaten en de Kolossenzen. Waarom? Om een ​​punt te maken dat niet gemakkelijk wordt begrepen door mensen die geboren en getogen zijn in regeringssystemen die het individu vele niveaus van autoriteit en controle opleggen. De kerk moet niet zo zijn.

Jezus en het lichaam van de kerk zijn één. (Johannes 17: 20-22)

Nu, u, als lid van dat lichaam, hoe voelt u zich? Vind je dat Jezus teveel van je vraagt? Denk je aan Jezus als een hardvochtige baas die alleen om zichzelf geeft? Of voel je je verzorgd en beschermd? Denk je aan Jezus als iemand die bereid was voor jou te sterven? Als iemand die zijn leven heeft doorgebracht, niet gediend door anderen, maar zich inspande om zijn kudde te dienen?

Nu hebben jullie, mannen, een begrip van wat er van jullie als het hoofd van de vrouw wordt verwacht.

Het is niet eens zo dat je de regels mag maken. Jezus vertelde ons: "Ik doe niets op eigen gezag, maar spreek zoals de Vader mij heeft geleerd." (Johannes 8:28 ESV)

Hieruit volgt dat mannen dat voorbeeld moeten navolgen en niets op eigen gezag moeten doen, maar alleen op basis van wat God ons heeft geleerd.

Volgend vers:

"Nu, zoals de kerk zich aan Christus onderwerpt, zo moeten ook vrouwen zich in alles aan hun man onderwerpen." (Efeziërs 5:24 BSB)

Opnieuw wordt de vergelijking gemaakt tussen de kerk en Christus. Een vrouw zal er geen probleem mee hebben zich aan een echtgenoot te onderwerpen als hij op de manier van Christus als hoofd over de gemeente handelt.

Maar Paul is nog niet klaar met uitleggen. Hij gaat door:

'Mannen, heb uw vrouwen lief, zoals Christus de kerk liefhad en Zichzelf voor haar overgaf om haar te heiligen, haar te reinigen door zich te wassen met water door het woord, en haar aan Zichzelf voor te stellen als een glorieuze kerk, zonder vlekken of rimpel of zo'n smet, maar heilig en onberispelijk. " (Efeziërs 5:24 BSB)

Op dezelfde manier zal een echtgenoot zijn vrouw willen liefhebben en van zichzelf willen geven om haar te heiligen, om haar aan de wereld voor te stellen als heerlijk, zonder vlek, rimpel of smet, maar heilig en onberispelijk.

Mooie, hoog klinkende woorden, maar hoe kan een echtgenoot hopen dit op een praktische manier te bereiken in de wereld van vandaag met alle problemen waarmee we worden geconfronteerd?

Sta me toe dat te proberen uit te leggen vanuit iets dat ik in mijn eigen leven heb meegemaakt.

Mijn overleden vrouw hield van dansen. Ik, zoals de meeste mannen, aarzelde om de dansvloer op te gaan. Ik voelde dat ik er ongemakkelijk uitzag, omdat ik niet wist hoe ik goed op de muziek moest bewegen. Maar toen we het geld hadden, besloten we danslessen te nemen. In onze eerste klas van voornamelijk vrouwen begon de instructeur met te zeggen: "Ik ga beginnen met de mannen in de groep omdat de man natuurlijk leidt", waartegen een jonge vrouwelijke student protesteerde: "Waarom moet de man lood?"

Wat me verbaasde, was dat alle andere vrouwen in de groep haar uitlachten. Het arme ding zag er nogal gegeneerd uit. Tot haar kennelijke verbazing kreeg ze geen steun van de andere vrouwtjes van de groep. Naarmate ik meer en meer over dansen leerde, begon ik in te zien waarom dit het geval was, en ik begon in te zien dat stijldansen een uitzonderlijk goede metafoor is voor de man / vrouw-relatie in het huwelijk.

Hier is een foto van een ballroomwedstrijd. Wat valt je op? Alle vrouwen zijn gekleed in glorieuze gewaden, elk verschillend; terwijl alle mannen identiek gekleed zijn als pinguïns. Dit komt omdat het de rol van de man is om met de vrouw te pronken. Ze is het middelpunt van de aandacht. Ze heeft de opzichtige, moeilijkere bewegingen.

Wat zei Paulus over Christus en de gemeente? Ik hou liever van de weergave van vers 27 door de New International Version, "om haar voor zichzelf te presenteren als een stralende kerk, zonder vlek of rimpel of enig ander gebrek, maar heilig en onberispelijk."

Dat is de rol van een echtgenoot tegenover zijn vrouw in het huwelijk. Ik geloof dat de reden dat vrouwen geen probleem hebben met het idee dat de mannen op de dansvloer leiden, is dat ze begrijpen dat dansen niet over dominantie gaat. Het gaat om samenwerking. Twee mensen die zich als één bewegen met het doel kunst te produceren - iets moois om te zien.

Hier is hoe het werkt:

Ten eerste verzin je niet meteen danspassen. Je moet ze leren. Iemand anders heeft ze ontworpen. Er zijn stappen voor elk type muziek. Er zijn danspassen voor de muziek van de wals, maar verschillende passen voor de Fox Trot, of de Tango, of de Salsa. Elk type muziek vereist verschillende stappen.

Je weet nooit wat de band of DJ hierna gaat spelen, maar bent er klaar voor, want je hebt de stap naar elke dans geleerd. In het leven weet je nooit wat er daarna komt; welke muziek gaat worden gespeeld. We staan ​​voor veel uitdagingen in een huwelijk: financiële omkeringen, gezondheidsproblemen, familietragedies, kinderen… en zo maar door. Hoe gaan we met al deze zaken om? Welke stappen ondernemen we om met hen om te gaan op een manier die ons huwelijk verheerlijkt? We verzinnen de treden niet zelf. Iemand heeft ze voor ons ontworpen. Voor een christen is die persoon de Vader die ons al deze dingen heeft meegedeeld door middel van zijn zoon Jezus Christus. Beide danspartners kennen de passen. Maar welke stap je op een bepaald moment moet zetten, is aan de man.

Als de man de leiding neemt op de dansvloer, hoe vertelt hij de vrouw dan welke specifieke stap ze vervolgens gaat uitvoeren? Een eenvoudige achteruitgang, of een bocht naar links, of een progressieve voorwaartse beweging, of een promenade, of een bocht onder de armen? Hoe weet ze dat?

Dit alles doet hij door middel van een heel subtiele vorm van communicatie. Communicatie is de sleutel tot een succesvol danspartnerschap, net zoals het de sleutel is tot een succesvol huwelijk.

Het eerste dat ze de mannen in de dansles leren, is het dansframe. De rechterarm van de man vormt een halve cirkel met zijn hand op de rug van de vrouw ter hoogte van het schouderblad. Nu legt de vrouw haar linkerarm bovenop uw rechterhand met haar hand op uw schouder. De sleutel is dat de man zijn arm stijf houdt. Als zijn lichaam draait, draait zijn arm mee. Hij kan niet achterblijven, want het is de beweging van zijn arm die de vrouw naar de trap leidt. Om bijvoorbeeld niet op haar te trappen, leunt hij tegen haar aan voordat hij zijn voet optilt. Hij leunt voorover, en dan stapt hij. Hij leidt altijd met de linkervoet, dus als ze voelt dat hij naar voren leunt, weet ze meteen dat ze haar rechtervoet moet optillen en dan achteruit moet gaan. En dat is alles wat er is.

Als ze hem niet voelt bewegen - als hij zijn voet beweegt, maar niet zijn lichaam - wordt er op ze getrapt. Dat is niet goed.

Dus stevige maar zachte communicatie is de sleutel. De vrouw moet weten wat de man van plan is. Dus het is in het huwelijk. De vrouw heeft behoefte aan en wil nauw contact hebben met haar partner. Ze wil zijn geest kennen, begrijpen hoe hij over dingen denkt. Bij het dansen wil je als één persoon bewegen. In het leven wil je denken en handelen als één. Dat is waar de schoonheid van een huwelijk ligt. Dat komt alleen met tijd en lang oefenen en veel fouten - veel voeten waarop wordt getrapt.

De man vertelt de vrouw niet wat ze moet doen. Hij is niet haar baas. Hij communiceert met haar zodat ze hem voelt.

Weet je wat Jezus van je wil? Natuurlijk, omdat hij het ons duidelijk heeft verteld, en meer, heeft hij ons het voorbeeld gegeven.

Vanuit het oogpunt van de vrouw moet ze nu haar eigen gewicht dragen. Tijdens het dansen legt ze haar arm lichtjes op de zijne. Het doel is contact voor communicatie. Als ze het volle gewicht van haar arm op de zijne laat rusten, zal hij snel moe worden en zal zijn arm hangen. Hoewel ze als één werken, dragen ze allemaal hun eigen gewicht.

Bij het dansen is er altijd één partner die sneller leert dan de andere. Een bekwame danseres zal haar partner helpen om nieuwe stappen en betere manieren te leren om te leiden en te communiceren. Een bekwame mannelijke danser zal zijn partner niet in stappen leiden die ze nog niet heeft geleerd. Onthoud dat het doel is om een ​​mooie synchroniciteit op de dansvloer te produceren, niet om elkaar in verlegenheid te brengen. Alles waardoor een partner er slecht uitziet, zorgt ervoor dat ze er allebei slecht uitzien.

Bij dans concurreer je niet met je partner. U werkt met hem of haar samen. Je wint samen of je verliest samen.

Dit brengt ons bij de vraag die ik in het begin heb gesteld. Waarom wordt een man verteld zijn vrouw lief te hebben zoals hijzelf doet en niet andersom? Waarom wordt een vrouw verteld haar man te respecteren en niet andersom? Ik leg u voor dat wat dat vers ons eigenlijk vertelt hetzelfde is vanuit twee verschillende gezichtspunten.

Als je iemand hoort zeggen: "Je vertelt me ​​nooit meer dat je van me houdt." Zou je meteen aannemen dat je een man of een vrouw hoort praten?

Verwacht niet dat je vrouw begrijpt dat je van haar houdt, tenzij je dat voortdurend versterkt met open communicatie. Zeg haar dat je van haar houdt en laat haar zien dat je van haar houdt. Grote grootse gebaren zijn vaak minder belangrijk dan veel kleine repetitieve. Je kunt een hele dans dansen met slechts een paar basisstappen, maar je vertelt de wereld hoe je je voelt door te pronken met je danspartner, en nog belangrijker, je laat haar zien hoe je over haar denkt. Vind elke dag de manier om te laten zien dat je net zoveel van haar houdt als van jezelf.

Wat betreft het tweede deel van dat vers over respect tonen, ik heb gehoord dat alles wat Fred Astaire deed, Ginger Rogers ook deed, maar dan op hoge hakken en achteruit bewegend. Dit komt omdat in een danswedstrijd het paar punten verliest voor hun houding als ze niet de juiste kant op kijken. Merk op dat de man in de richting van de manier waarop ze bewegen, omdat hij botsingen moet vermijden. De vrouw kijkt echter waar ze zijn geweest. Ze beweegt zich blind achterwaarts. Om dit te doen, moet ze absoluut vertrouwen hebben in haar partner.

Hier is een scenario: een pas getrouwd stel heeft een lekkende gootsteen. De man is aan het werk met zijn moersleutels en de vrouw denkt: "Ah, hij kan alles." Flits een paar jaar vooruit. Zelfde scenario. De man is onder de gootsteen en probeert het lek te repareren. De vrouw zegt: "Misschien moeten we een loodgieter bellen."

Als een mes naar het hart.

Voor mannen draait liefde om respect. Ik heb vrouwen aan iets zien werken, wanneer een andere vrouw in de groep komt en een suggestie geeft over hoe ze het beter kunnen doen. Ze luisteren en waarderen het advies. Maar dat zie je niet zo vaak bij mannen. Als ik een vriend tegenkom die iets doet en meteen advies geef, gaat het misschien niet zo goed. Ik toon hem geen respect. Ik laat hem niet zien dat ik vertrouw op wat hij doet. Als hij nu om advies vraagt, dan zegt hij dat hij mij respecteert, mijn advies respecteert. Dat is hoe mannen zich binden.

Dus als Efeziërs 5:33 vrouwen vertelt om hun man te respecteren, zegt het in feite hetzelfde als tegen echtgenoten. Het zegt dat je van je man moet houden, maar het vertelt je hoe je die liefde kunt uiten op een manier die een man zal begrijpen.

Als mijn overleden vrouw en ik gingen dansen, waren we vaak op een drukke dansvloer. Ik zou bereid moeten zijn om in een andere trede over te stappen om een ​​botsing te voorkomen, soms in een oogwenk. Soms moest ik achteruit rijden, maar dan ging ik achteruit en was ik blind en keek ze. Misschien ziet ze ons op het punt staan ​​met een ander stel in botsing te komen en ons terug te trekken. Ik voelde haar weerstand en wist dat ik moest stoppen of onmiddellijk naar een andere trede moest gaan. Die subtiele communicatie is tweerichtingsverkeer. Ik duw niet, ik trek niet. Ik beweeg alleen en zij volgt, en vice versa.

Wat gebeurt er als je in botsing komt, wat van tijd tot tijd gebeurt. Komt u in botsing met een ander stel en valt u? De juiste etiquette vereist dat de man zijn grotere omvang gebruikt om te draaien, zodat hij eronder is om de val van de vrouw op te vangen. Nogmaals, Jezus offerde zichzelf op voor de gemeente. Een echtgenoot moet bereid zijn de val voor zijn vrouw op zich te nemen.

Als u zich als man of vrouw ooit zorgen maakt dat u niet doet wat u zou moeten doen om het huwelijk te laten slagen, kijk dan naar het voorbeeld dat Paulus ons geeft van Christus en de gemeente. Zoek daar een parallel met uw situatie en u zult zien hoe u het probleem kunt oplossen.

Ik hoop dat dit een deel van de verwarring over gezag als hoofd opheldert. Ik heb een aantal persoonlijke meningen geuit op basis van mijn ervaring en begrip. Ik heb hier een aantal algemeenheden besproken. Begrijp alsjeblieft dat dit suggesties zijn. Neem ze of laat ze, naar eigen inzicht.

Bedankt voor het kijken. Hiermee besluit de serie over de rol van vrouwen. Zoek vervolgens naar een video van James Penton, en dan zal ik ingaan op het onderwerp van de aard van Jezus en de kwestie van de Drie-eenheid. Als je me wilt helpen door te gaan, is er een link in de beschrijving van deze video om donaties te vergemakkelijken.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
  14
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x