Laten we zeggen dat een man je op straat zou benaderen en je zou zeggen: "Ik ben een Christen, maar ik geloof niet dat Jezus de Zoon van God is." Wat zou jij denken? U vraagt ​​zich waarschijnlijk af of de man zijn verstand had verloren. Hoe kan iemand zichzelf een christen noemen, terwijl hij ontkent dat Jezus Gods Zoon was?

Mijn vader maakte altijd grapjes: "Ik kan mezelf een vogel noemen en een veer in mijn hoed steken, maar dat betekent niet dat ik kan vliegen." Het punt is dat het niet zo is om een ​​etiket op iets te plakken.

Wat als ik je vertel dat de meerderheid van de mensen die zichzelf Trinitariërs noemen, niet echt in de Drie-eenheid geloven? Ze noemen zichzelf 'trinitarisch', maar dat zijn ze echt niet. Dat lijkt misschien een bijzonder schandalige bewering om te maken, maar ik verzeker je dat het wordt ondersteund door harde statistieken.

In een studie van Ligonier Ministries en Life Way Research uit 2018, waarin 3,000 Amerikanen werden geïnterviewd, ontdekten de onderzoekers dat 59% van de Amerikaanse volwassenen gelooft dat 'de Heilige Geest een kracht is, niet een persoonlijk wezen'.[I]

Wat betreft Amerikanen met "evangelische overtuigingen" ... bleek uit het onderzoek dat 78% gelooft dat Jezus het eerste en grootste wezen was dat door God de Vader was geschapen.

Een fundamenteel principe van de Drieëenheidsleer is dat er drie gelijkwaardige personen zijn. Dus als de Zoon door de Vader is geschapen, kan hij niet gelijk zijn aan de Vader. En als de Heilige Geest geen persoon is, maar een kracht, dan zijn er niet drie personen in de Drie-eenheid, maar op zijn best slechts twee.

Dit illustreert dat de meerderheid van de mensen die in de Drie-eenheid geloven, dit doen omdat hun kerk dat leert, maar ze begrijpen de Drie-eenheid helemaal niet.

Bij het voorbereiden van deze serie heb ik een aantal video's bekeken van individuen die de Drie-eenheid promoten als een fundamentele leerstelling van het christendom. In de loop der jaren heb ik de Drie-eenheid ook besproken in persoonlijke ontmoetingen met sterke voorstanders van de leer. En weet je wat er interessant is aan al die discussies en video's? Ze richten zich allemaal op de Vader en de Zoon. Ze besteden enorm veel tijd en moeite aan het proberen te bewijzen dat de Vader en de Zoon allebei dezelfde God zijn. De Heilige Geest wordt vrijwel genegeerd.

De leerstelling van de Drieëenheid is als een kruk met drie poten. Het is erg stabiel zolang alle drie de poten stevig zijn. Maar u verwijdert slechts één been en de ontlasting is nutteloos. Dus in deze tweede video van onze serie ga ik me niet concentreren op de Vader en de Zoon. In plaats daarvan wil ik me concentreren op de Heilige Geest, want als de Heilige Geest geen persoon is, dan kan hij op geen enkele manier deel uitmaken van de Drie-eenheid. We hoeven geen tijd te verspillen met het kijken naar Vader en Zoon, tenzij we willen veranderen van het onderwijzen van de Drie-eenheid naar een dualiteit. Dat is een heel ander probleem.

Trinitariërs zullen proberen u ervan te overtuigen dat de leer dateert uit de eerste eeuw en zullen zelfs enkele vroege kerkvaders citeren om het punt te bewijzen. Dat bewijst niet echt iets. Tegen het einde van de eerste eeuw hadden de meeste christenen een heidense achtergrond. Heidense religies omvatten het geloof in een drie-eenheid van goden, dus het zou heel gemakkelijk zijn om heidense ideeën in het christendom te introduceren. Het historische verslag geeft aan dat het debat over de aard van God tot in de vierde eeuw woedde, toen eindelijk trinitariërs, met de steun van de Romeinse keizer, het wonnen.

De meeste mensen zullen je vertellen dat de Drie-eenheid als officiële kerkleer tot stand kwam in 324 na Christus op het Concilie van Nicea. Het wordt vaak de geloofsbelijdenis van Nicea genoemd. Maar het feit is dat de leerstelling van de Drieëenheid niet in het jaar 324 in Nicea tot stand kwam. Waar de bisschoppen het toen over eens waren, was de dualiteit van de Vader en de Zoon. Het zou meer dan 50 jaar duren voordat de Heilige Geest aan de vergelijking werd toegevoegd. Dat gebeurde in 381 na Christus op het Concilie van Constantinopel. Als de Drieëenheid zo duidelijk is in de Schrift, waarom kostte het de bisschoppen dan meer dan 300 jaar om de dualiteit van God te codificeren, en daarna nog eens 50 om toe te voegen in de Heilige Geest?

Hoe komt het dat de meerderheid van de Amerikaanse trinitariërs, volgens het onderzoek waarnaar we zojuist verwezen hebben, gelooft dat de Heilige Geest een kracht is en niet een persoon?

Misschien komen ze tot die conclusie vanwege het bijna volledige gebrek aan zelfs indirect bewijs dat het idee ondersteunt dat de Heilige Geest God is. Laten we eens kijken naar enkele van de factoren:

We weten dat de naam van God JHWH is, wat in wezen 'ik besta' of 'ik ben' betekent. In het Engels kunnen we de vertaling Jehovah, Jahweh of Yehowah gebruiken. Welke vorm we ook gebruiken, we erkennen dat God, de Vader, een naam heeft. De Zoon heeft ook een naam: Jezus, of Yeshua in het Hebreeuws, wat “JHWH redt” betekent, omdat de naam Yeshua de korte vorm of afkorting gebruikt voor de goddelijke naam van God, “Yah”.

Dus de Vader heeft een naam en de Zoon heeft een naam. De naam van de Vader komt bijna 7000 keer voor in de Bijbel. De naam van de zoon komt ongeveer duizend keer voor. Maar de Heilige Geest krijgt helemaal geen naam. De Heilige Geest heeft geen naam. Een naam is belangrijk. Wat is het eerste dat je over iemand leert als je hem voor het eerst ontmoet? Hun naam. Een persoon heeft een naam. Je zou verwachten dat een persoon die zo belangrijk is als de derde persoon van de Drie-eenheid, dat wil zeggen de persoon van de godheid, een naam heeft zoals de andere twee, maar waar is die? De Heilige Geest wordt in de Schrift geen naam gegeven. Maar daar houdt de inconsistentie niet op. Er wordt ons bijvoorbeeld verteld de Vader te aanbidden. Ons wordt verteld om de Zoon te aanbidden. Er wordt ons nooit gezegd de Heilige Geest te aanbidden. Er wordt ons gezegd de Vader lief te hebben. Er wordt ons gezegd de Zoon lief te hebben. Er wordt ons nooit gezegd de Heilige Geest lief te hebben. Er wordt ons gezegd dat we geloof moeten hebben in de Vader. Er wordt ons gezegd dat we geloof moeten hebben in de Zoon. Er wordt ons nooit gezegd dat we geloof moeten hebben in de Heilige Geest.

 • We kunnen gedoopt worden met de Heilige Geest - Mattheüs 3:11.
 • We kunnen vervuld worden met de Heilige Geest - Lucas 1:41.
 • Jezus was vervuld met Heilige Geest - Lukas 1:15. Kan God vervuld zijn met God?
 • De Heilige Geest kan ons leren - Lukas 12:12.
 • De Heilige Geest kan wonderbaarlijke gaven voortbrengen - Handelingen 1: 5.
 • We kunnen gezalfd worden met de Heilige Geest - Handelingen 10:38, 44-47.
 • De Heilige Geest kan heiligen - Romeinen 15:19.
 • De Heilige Geest kan in ons bestaan ​​- 1 Korintiërs 6:19.
 • De Heilige Geest wordt gebruikt om de uitverkorenen van God te verzegelen - Efeziërs 1:13.
 • God plaatst zijn Heilige Geest in ons - 1 Tessalonicenzen 4: 8. God plaatst God niet in ons.

Degenen die de Heilige Geest als persoon willen promoten, zullen bijbelteksten naar voren brengen die de geest antropomorfiseren. Ze zullen beweren dat deze letterlijk zijn. Ze citeren bijvoorbeeld Efeziërs 4:13, dat spreekt over het bedroeven van de Heilige Geest. Ze zullen beweren dat je een kracht niet kunt bedroeven. Dat je alleen maar een persoon kunt bedroeven.

Er zijn twee problemen met deze redenering. De eerste is de aanname dat als je kunt bewijzen dat de Heilige Geest een persoon is, je de Drie-eenheid hebt bewezen. Ik kan bewijzen dat engelen personen zijn, dat maakt hen niet God. Ik kan bewijzen dat Jezus een persoon is, maar nogmaals, dat maakt hem niet God.

Het tweede probleem met deze redenering is dat ze een zogenaamde zwarte of witte denkfout introduceren. Hun redenering gaat als volgt: óf de Heilige Geest is een persoon, óf de Heilige Geest is een kracht. Wat een arrogantie! Nogmaals, ik verwijs naar de analogie die ik in eerdere video's heb gebruikt om de kleur rood te beschrijven aan een man die blind geboren is. Er zijn geen woorden om het goed te beschrijven. Er is geen manier voor die blinde man om kleur volledig te begrijpen. Laat me de moeilijkheid illustreren waarmee we worden geconfronteerd.

Stel je eens voor dat we iemand van 200 jaar geleden weer tot leven zouden kunnen wekken, en hij was net getuige geweest van wat ik deed. Zou hij enige hoop hebben om goed te begrijpen wat er net is gebeurd? Hij zou een vrouwenstem mijn vraag intelligent hebben horen beantwoorden. Maar er was geen vrouw aanwezig. Het zou magie voor hem zijn, zelfs tovenarij.

Stel je voor dat de opstanding net had plaatsgevonden. Je zit thuis in je woonkamer met je bet-over-overgrootvader. Je roept: "Alexa, doe het licht uit en laat wat muziek voor ons horen." Plots dimmen de lichten en begint muziek te klinken. Zou je zelfs kunnen beginnen uit te leggen hoe dat allemaal werkt op een manier die hij zou begrijpen? Begrijpt u trouwens überhaupt zelf hoe het allemaal werkt?

Driehonderd jaar geleden wisten we niet eens wat elektriciteit was. Nu hebben we zelfrijdende auto's. Zo snel is onze technologie in zo'n korte tijd vooruitgegaan. Maar God is er altijd geweest. Het universum is miljarden jaren oud. Wat voor soort technologie heeft God tot zijn beschikking?

Wat is de Heilige Geest? Ik heb geen idee. Maar ik weet wat het niet is. Een blinde kan misschien niet begrijpen wat de kleur rood is, maar hij weet wat het niet is. Hij weet dat het geen tafel of stoel is. Hij weet dat het geen eten is. Ik weet niet wat de Heilige Geest werkelijk is. Maar wat ik wel weet, is wat de Bijbel mij vertelt. Het vertelt me ​​dat het het middel is dat God gebruikt om alles te bereiken wat hij wil bereiken.

Zie je, we zijn verwikkeld in een vals dilemma, een zwart-witte denkfout door te argumenteren of de Heilige Geest een kracht of een persoon is. Jehovah's Getuigen beweren bijvoorbeeld dat het een kracht is, zoals elektriciteit, terwijl Trinitariërs beweren dat het een persoon is. Het een of het ander maken, is onbewust een vorm van arrogantie aannemen. Wie zijn wij om te zeggen dat er geen derde optie kan zijn?

De bewering dat het een kracht is zoals elektriciteit, is bedrog. Elektriciteit kan op zichzelf niets doen. Het moet binnen een apparaat werken. Deze telefoon werkt op elektriciteit en kan veel geweldige dingen doen. Maar op zichzelf kan de kracht van elektriciteit geen van deze dingen doen. Alleen een kracht kan niet doen wat de heilige geest doet. Maar ook deze telefoon kan zelf niets. Het vereist een persoon om het te bevelen, om het te gebruiken. God gebruikt de Heilige Geest om te doen wat hij maar wil. Het is dus een kracht. Nee, het is veel meer dan dat. Is het een persoon, nee. Als het een persoon was, zou het een naam hebben. Het is iets anders. Iets meer dan een kracht, maar iets anders dan een persoon. Wat is het? Ik weet het niet en ik hoef het niet meer te weten dan ik moet weten hoe dit kleine apparaat me in staat stelt om te praten en een vriend te zien die aan de andere kant van de wereld woont.

Dus, teruggaand naar Efeziërs 4:13, hoe is het mogelijk om de Heilige Geest te bedroeven?

Laten we om die vraag te beantwoorden Mattheüs 12:31, 32 lezen:

'En dus zeg ik jullie dat elke soort zonde en laster kan worden vergeven, maar godslastering tegen de Geest zal niet worden vergeven. Iedereen die een woord tegen de Zoon des mensen spreekt, zal worden vergeven, maar iedereen die tegen de Heilige Geest spreekt, zal noch in dit tijdperk noch in het komende tijdperk worden vergeven. " (Mattheüs 12:31, 32 NBV)

Als Jezus God is en je kunt Jezus lasteren en toch vergeven worden, waarom kun je dan niet ook de Heilige Geest lasteren en vergeven worden, ervan uitgaande dat de heilige geest ook God is? Als ze beiden God zijn, dan is het lasteren van de een het lasteren van de ander, nietwaar?

Als we echter begrijpen dat het niet over een persoon gaat, maar over wat de Heilige Geest vertegenwoordigt, kunnen we dit begrijpen. Het antwoord op deze vraag wordt onthuld in een andere passage waar Jezus ons leert over vergeving.

'Als uw broer of zus tegen u zondigt, bestraf hen dan; en als ze zich bekeren, vergeef ze dan. Zelfs als ze zeven keer per dag tegen u zondigen en zeven keer bij u terugkomen met de mededeling 'Ik heb berouw', moet u hen vergeven. '' (Lukas 17: 3, 4 NBV)

Jezus zegt ons niet dat we iedereen en wie dan ook moeten vergeven, wat er ook gebeurt. Hij stelt een voorwaarde voor onze vergeving. We moeten vrijelijk vergeven zolang de persoon, wat het woord is, “berouw heeft”. We vergeven mensen als ze zich bekeren. Als ze niet bereid zijn zich te bekeren, zouden we verkeerd gedrag alleen maar in staat stellen te vergeven.

Hoe vergeeft God ons? Hoe wordt zijn genade over ons uitgestort? Hoe worden we van onze zonden gereinigd? Door de Heilige Geest. We zijn gedoopt in de Heilige Geest. We zijn gezalfd met de Heilige Geest. We worden bekrachtigd door de Heilige Geest. De Geest brengt een nieuw persoon voort, een nieuwe persoonlijkheid. Het brengt een vrucht voort die een zegen is. (Galaten 5:22) Kortom, het is Gods geschenk dat ons gratis is geschonken. Hoe zondigen we ertegen? Door dit prachtige geschenk van genade terug in Zijn gezicht te werpen.

"Hoeveel zwaarder denkt u dat iemand het verdient om gestraft te worden die de Zoon van God met voeten getreden heeft, die het bloed van het verbond dat hen geheiligd heeft als iets onheiligs heeft behandeld, en die de Geest van genade heeft beledigd?" (Hebreeën 10:29 NIV)

We zondigen tegen de Heilige Geest door de gave aan te nemen die God ons heeft gegeven en er helemaal overheen te stampen. Jezus vertelde ons dat we net zo vaak moeten vergeven als mensen bij ons komen en zich bekeren. Maar als ze zich niet bekeren, hoeven we niet te vergeven. Iemand die tegen de Heilige Geest zondigt, heeft het vermogen om zich te bekeren verloren. Hij heeft de gave die God hem gegeven heeft aangenomen en vertrappeld. De Vader geeft ons de gave van de Heilige Geest, maar dat kan alleen omdat Hij ons eerst de gave van zijn Zoon heeft gegeven. Zijn Zoon gaf ons zijn bloed als een geschenk om ons te heiligen. Door dat bloed geeft de Vader ons de Heilige Geest om ons vrij van zonde te wassen. Dit zijn allemaal geschenken. De Heilige Geest is niet God, maar de gave die God ons geeft voor onze verlossing. Het afwijzen is God afwijzen en het leven verliezen. Als je de heilige geest verwerpt, heb je je hart verhard, zodat je niet langer het vermogen hebt om je te bekeren. Geen berouw, geen vergeving.

De driepotige kruk die de Drieëenheidsleer is, hangt af van het feit dat de Heilige Geest niet alleen een persoon is, maar God zelf, maar er is geen schriftuurlijk bewijs om een ​​dergelijke bewering te ondersteunen.

Sommigen citeren misschien het verslag van Ananias in een poging om een ​​stukje steun in de Schrift te vinden voor hun idee. Er staat:

'Toen zei Petrus:' Ananias, hoe heeft Satan je hart zo gevuld dat je tegen de Heilige Geest hebt gelogen en een deel van het geld dat je voor het land hebt ontvangen, voor jezelf hebt gehouden? Was het niet van jou voordat het werd verkocht? En was het geld dat u na de verkoop niet tot uw beschikking had? Waarom dacht je eraan om zoiets te doen? Je hebt niet alleen tegen mensen gelogen, maar tegen God. " (Handelingen 5: 3, 4 NBV)

De redenering die hier wordt gebruikt, is dat aangezien Petrus zegt dat ze tegen zowel de Heilige Geest als tegen God hebben gelogen, de Heilige Geest God moet zijn. Laat me illustreren waarom die redenering gebrekkig is.

In de Verenigde Staten is het tegen de wet om te liegen tegen een agent van de FBI. Als een speciale agent je een vraag stelt en je liegt tegen hem, dan kan hij je beschuldigen van liegen tegen een federale agent. U maakt zich schuldig aan liegen tegen de FBI. Maar je loog niet tegen de FBI, je loog alleen tegen een man. Nou, dat argument zal je niet uit de problemen helpen, want de Special Agent vertegenwoordigt de FBI, dus door tegen hem te liegen heb je gelogen tegen de FBI, en aangezien de FBI een Federal Bureau is, heb je ook gelogen tegen de regering van de Verenigde Staten. Deze verklaring is waar en logisch, en wat meer is, we accepteren het allemaal terwijl we erkennen dat noch de FBI, noch de Amerikaanse regering wezens zijn met gevoel.

Degenen die deze passage proberen te gebruiken om het idee te promoten dat de Heilige Geest God is, vergeten dat de eerste persoon tegen wie ze logen Petrus was. Door tegen Petrus te liegen, hebben ze ook tegen God gelogen, maar niemand denkt dat Petrus God is. Door tegen Petrus te liegen, werkten ze ook tegen de Heilige Geest die de Vader eerder bij hun doop op hen had uitgestort. Nu tegen die geest werken was tegen God werken, maar de geest was niet God, maar het middel waarmee hij hen had geheiligd.

God zendt zijn heilige geest om alle dingen te volbrengen. Weerstaan ​​is weerstand bieden aan degene die het heeft gestuurd. Het accepteren is degene accepteren die het heeft gestuurd.

Samenvattend: de Bijbel vertelt ons dat het van God is of van God of door God is gezonden. Het zegt ons nooit dat de Heilige Geest God is. We kunnen niet precies zeggen wat de Heilige Geest is. Maar dan kunnen we ook niet precies zeggen wat God is. Dergelijke kennis zo onbegrijpelijk.

Dit alles gezegd hebbende, maakt het niet echt uit dat we de aard ervan niet nauwkeurig kunnen omschrijven. Wat er wel toe doet, is dat we begrijpen dat ons nooit wordt geboden het te aanbidden, lief te hebben of er geloof in te stellen. We moeten zowel de Vader als de Zoon aanbidden, liefhebben en geloven, en dat is alles waar we ons zorgen over hoeven te maken.

Het is duidelijk dat de Heilige Geest geen deel uitmaakt van een Drie-eenheid. Zonder dat kan er geen Drie-eenheid zijn. Een dualiteit misschien, maar een drie-eenheid, nee. Dit komt overeen met wat Johannes ons vertelt over het doel van het eeuwige leven.

Johannes 17: 3 zegt ons:

"Dit is het eeuwige leven: dat zij u kennen, de enige ware God, en Jezus Christus, die u hebt gezonden." (NIV)

Merk op, er wordt geen melding gemaakt van het leren kennen van de Heilige Geest, alleen de Vader en de Zoon. Betekent dit dat de Vader en de Zoon beide God zijn? Is er een goddelijke dualiteit? Ja en nee.

Laten we met die raadselachtige uitspraak dit onderwerp afronden en onze discussie in de volgende video hervatten door de unieke relatie tussen de Vader en de Zoon te analyseren.

Bedankt voor het kijken. En bedankt voor het steunen van dit werk.

_________________________________________________

[I] https://www.christianitytoday.com/news/2018/october/what-do-christians-believe-ligonier-state-theology-heresy.html

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
  49
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x