In de vorige video, in deze serie 'De mensheid redden', Ik beloofde je dat we een zeer controversiële passage tussen haakjes in het boek Openbaring zouden bespreken:

 "(De overige doden kwamen niet tot leven totdat de duizend jaar waren geëindigd.)" - Openbaring 20:5a NBV.

Op dat moment realiseerde ik me niet precies hoe controversieel het zou blijken te zijn. Ik nam aan, zoals vrijwel iedereen, dat deze zin deel uitmaakte van de geïnspireerde geschriften, maar van een goed geïnformeerde vriend heb ik vernomen dat het ontbreekt in twee van de oudste manuscripten die we vandaag de dag beschikbaar hebben. Het komt niet voor in het oudste Griekse manuscript van Openbaring, de Codex Sinaiticus, noch wordt het gevonden in het nog oudere Aramese manuscript, de, Khabouris-manuscript.

Ik denk dat het belangrijk is dat de serieuze Bijbelstudent het belang begrijpt van de Codex Sinaiticus, dus ik plaats een link naar een korte video met meer gedetailleerde informatie. Ik zal die link ook in de beschrijving van deze video plakken als je hem wilt bekijken na het bekijken van deze verhandeling.

Evenzo, de Khabouris-manuscript is voor ons van levensbelang. Het is waarschijnlijk het oudst bekende manuscript van het volledige Nieuwe Testament dat vandaag bestaat, mogelijk daterend uit 164 CE. Het is geschreven in het Aramees. Hier is een link naar meer informatie over de Khabouris-manuscript. Ik zal deze link ook in de Beschrijving van deze video plaatsen.

Bovendien heeft ongeveer 40% van de 200 beschikbare manuscripten van Openbaring 5a niet, en 50% van de vroegste manuscripten uit de 4e-13e eeuw hebben het niet.

Zelfs in de manuscripten waarin 5a wordt gevonden, wordt het zeer inconsistent gepresenteerd. Soms is het er alleen in de marge.

Als je naar BibleHub.com gaat, zul je zien dat de Aramese versies die daar worden weergegeven niet de uitdrukking "De rest van de doden" bevatten. Moeten we dus tijd besteden aan het bespreken van iets dat zijn oorsprong vindt bij mensen en niet bij God? Het probleem is dat er heel veel mensen zijn die een hele heilstheologie hebben opgebouwd die sterk afhankelijk is van deze enkele zin uit Openbaring 20:5. Deze mensen zijn niet bereid het bewijs te aanvaarden dat dit een onechte toevoeging aan de bijbeltekst is.

En wat is precies deze theologie die ze zo ijverig bewaken?

Om het uit te leggen, laten we beginnen met het lezen van Johannes 5:28, 29 zoals weergegeven in de zeer populaire New International Version van de Bijbel:

“Wees hier niet verbaasd over, want er komt een tijd dat allen die in hun graf zijn, zijn stem zullen horen en eruit zullen komen: zij die het goede hebben gedaan, zullen opstaan ​​om te leven, en zij die het slechte hebben gedaan, zullen opstaan. veroordeeld worden.” (Johannes 5:28, 29 NBV)

De meeste bijbelvertalingen vervangen “veroordeeld” door “veroordeeld”, maar dat verandert niets aan de gedachten van deze mensen. Zij beschouwen dat als een veroordelend oordeel. Deze mensen geloven dat iedereen die terugkomt in de tweede opstanding, de opstanding van de onrechtvaardigen of de bozen, ongunstig zal worden beoordeeld en veroordeeld. En de reden dat ze dit geloven is dat Openbaring 20:5a zegt dat deze opstanding plaatsvindt na het Messiaanse Koninkrijk van Christus dat 1,000 jaar duurt. Daarom kunnen deze opgestane personen niet profiteren van de genade van God die door dat koninkrijk van Christus is uitgedeeld.

Het is duidelijk dat de goeden die in de eerste opstanding tot leven komen, de kinderen van God zijn die worden beschreven in Openbaring 20:4-6.

“En ik zag stoelen, en zij gingen erop zitten, en het oordeel werd hun gegeven, en deze zielen die werden afgesneden om het getuigenis van Yeshua en om het woord van God, en omdat zij het beest niet aanbaden, noch zijn beeld , noch een merkteken tussen hun ogen of op hun handen kregen, leefden en regeerden zij 1000 jaar met de Messias; En dit is de eerste opstanding. Gezegend en heilig is hij, die deel heeft aan de eerste opstanding, en de tweede dood heeft geen gezag over deze, maar zij zullen priesters van God en van de Messias zijn, en zij zullen 1000 jaar met hem regeren.” (Openbaring 20:4-6 Peshitta Heilige Bijbel – uit het Aramees)

De Bijbel spreekt niet over een andere groep die tot leven wordt opgewekt. Dus dat deel is duidelijk. Alleen de kinderen van God die duizend jaar met Jezus regeren, worden rechtstreeks tot eeuwig leven opgewekt.

Velen van degenen die in een opstanding tot veroordeling geloven, geloven ook in eeuwige pijniging in de hel. Dus laten we die logica volgen, zullen we? Als iemand sterft en naar de hel gaat om voor eeuwig voor zijn zonden te worden gemarteld, is hij niet echt dood. Het lichaam is dood, maar de ziel leeft voort, toch? Ze geloven in de onsterfelijke ziel omdat je bewust moet zijn om te lijden. Dat is een gegeven. Dus, hoe kun je opgewekt worden als je al leeft? Ik denk dat God je gewoon terugbrengt door je een tijdelijk menselijk lichaam te geven. Op zijn minst krijg je een aardig beetje uitstel ... je weet wel, van de martelingen van de hel en zo. Maar het lijkt een beetje hatelijk van God om miljarden mensen uit de hel te halen, alleen maar om hen te vertellen: "Je bent veroordeeld!", voordat je ze meteen terugstuurt. Ik bedoel, denkt God dat ze daar niet al achter zijn gekomen na duizenden jaren gemarteld te zijn? Het hele scenario schildert God af als een soort bestraffende sadist.

Als je deze theologie accepteert, maar niet in de hel gelooft, dan resulteert deze veroordeling in de eeuwige dood. Jehovah's Getuigen geloven in een versie hiervan. Ze geloven dat iedereen die geen Getuige is voor altijd zal sterven in Armageddon, maar vreemd genoeg, als je sterft vóór Armageddon, word je herrezen gedurende de 1000 jaar. De post-millenniale veroordelingsmenigte gelooft het tegenovergestelde. Er zullen overlevenden van Armageddon zijn die een kans krijgen op verlossing, maar als je vóór Armageddon sterft, heb je pech.

Beide groepen hebben te maken met een soortgelijk probleem: ze elimineren een aanzienlijk deel van de mensheid om te genieten van de levensreddende voordelen van het leven onder het Messiaanse koninkrijk.

De Bijbel zegt:

“Daarom, net zoals één overtreding resulteerde in veroordeling voor alle mensen, zo resulteerde ook één rechtvaardige daad in rechtvaardiging en leven voor alle mensen.” (Romeinen 5:18 NBV)

Voor Jehovah's Getuigen omvat "leven voor alle mensen" niet degenen die in Armageddon leven en geen lid zijn van hun organisatie, en voor post-millennials omvat het niet iedereen die terugkeert in de tweede opstanding.

Het lijkt ontzettend veel werk van Gods kant om alle moeite en pijn te doen om zijn zoon te offeren en vervolgens een groep mensen te testen en te verfijnen om met hem te regeren, alleen om hun werk ten goede te laten komen aan zo'n klein deel van de mensheid. Ik bedoel, als je zovelen al die pijn en lijden wilt laten doorstaan, waarom zou je het dan niet de moeite waard maken en de voordelen voor iedereen uitstrekken? Zeker, God heeft de macht om dat te doen; tenzij degenen die deze interpretatie propageren God als partijdig, onverschillig en wreed beschouwen.

Er is gezegd dat je wordt als de God die je aanbidt. Hmm, Spaanse Inquisitie, Heilige Kruistochten, het verbranden van ketters, het mijden van slachtoffers van seksueel misbruik van kinderen. Ja, ik kan zien hoe dat past.

Openbaring 20:5a kan worden opgevat als de betekenis van de tweede opstanding na de 1,000 jaar, maar het leert niet dat allen veroordeeld zijn. Waar komt dat vandaan, behalve een slechte weergave van Johannes 5:29?

Het antwoord is te vinden in Openbaring 20:11-15, waar staat:

“Toen zag ik een grote witte troon en hem die erop zat. De aarde en de hemel vluchtten voor zijn tegenwoordigheid, en er was geen plaats voor hen. En ik zag de doden, groot en klein, voor de troon staan, en boeken werden geopend. Er werd een ander boek geopend, het boek des levens. De doden werden beoordeeld op basis van wat ze hadden gedaan zoals in de boeken was opgetekend. De zee gaf de doden op die erin waren, en de dood en Hades gaven de doden op die in hen waren, en elke persoon werd geoordeeld naar wat ze hadden gedaan. Toen werden de dood en Hades in de poel van vuur gegooid. De poel des vuurs is de tweede dood. Iedereen wiens naam niet in het boek des levens geschreven staat, werd in de poel des vuurs geworpen.” (Openbaring 20:11-15 NBV)

Gebaseerd op de interpretatie van de veroordeling van de post-millennial, vertellen deze verzen ons dat,

 • De doden worden beoordeeld op basis van hun daden voorafgaand aan de dood.
 • Dit gebeurt nadat de duizend jaar voorbij zijn, omdat deze verzen volgen op de verzen die de laatste test en Satans vernietiging beschrijven.

Ik zal je laten zien dat geen van deze twee argumenten geldig is. Maar laten we eerst even pauzeren omdat we begrijpen wanneer de 2nd opstanding plaatsvindt, is van cruciaal belang om de hoop op redding voor de overgrote meerderheid van de mensheid te begrijpen. Heeft u een vader of moeder of grootouders of kinderen die al zijn overleden en die geen kinderen van God waren? Volgens de post-millennialistische veroordelingstheorie zul je ze nooit meer zien. Dat is een vreselijke gedachte. Laten we er dus absoluut zeker van zijn dat deze interpretatie geldig is voordat we de hoop van miljoenen gaan vernietigen.

Laten we, beginnend met Openbaring 20:5a, een andere benadering proberen, aangezien de opstandingsactivisten van na de millennials het niet als onecht zullen accepteren. Degenen die de veroordeling bevorderen van al diegenen die terugkomen in de tweede opstanding, geloven dat het verwijst naar een letterlijke opstanding. Maar wat als het verwijst naar mensen die gewoon "dood" zijn in Gods ogen. U herinnert zich misschien in onze vorige video dat we geldig bewijs in de Bijbel voor een dergelijke visie zagen. Evenzo kan tot leven komen betekenen dat we rechtvaardig verklaard worden door God, wat verschilt van herrijzen, omdat we zelfs in dit leven tot leven kunnen komen. Nogmaals, als je hier onduidelijkheid over hebt, raad ik je aan de vorige video te bekijken. Dus nu hebben we een andere plausibele interpretatie, maar deze vereist niet dat de opstanding plaatsvindt nadat de duizend jaar zijn geëindigd. In plaats daarvan kunnen we begrijpen dat wat er gebeurt nadat de duizend jaar voorbij zijn, een verklaring van gerechtigheid is van degenen die al fysiek leven maar geestelijk dood zijn - dat wil zeggen, dood in hun zonden.

Wanneer een vers op twee of meer manieren plausibel kan worden geïnterpreteerd, wordt het nutteloos als bewijstekst, want wie zal zeggen welke interpretatie de juiste is?

Helaas accepteren de post-millennials dit niet. Ze zullen niet erkennen dat een andere interpretatie mogelijk is, en dus nemen ze hun toevlucht tot de overtuiging dat Openbaring 20 in chronologische volgorde is geschreven. Zeker, de verzen één tot en met 10 zijn chronologisch, omdat dat specifiek wordt vermeld. Maar als we bij de laatste verzen 11-15 komen, worden ze niet in een specifieke relatie tot de duizend jaar geplaatst. We kunnen het alleen maar concluderen. Maar als we een chronologische volgorde afleiden, waarom stoppen we dan aan het einde van het hoofdstuk? Er waren geen hoofdstukken en versindelingen toen Johannes de openbaring schreef. Wat er aan het begin van hoofdstuk 21 gebeurt, is totaal niet in chronologische volgorde met het einde van hoofdstuk 20.

Het hele boek Openbaring is een reeks aan Johannes gegeven visioenen die niet in chronologische volgorde staan. Hij schrijft ze niet in chronologische volgorde op, maar in de volgorde waarin hij de visioenen bekeek.

Is er een andere manier waarop we kunnen vaststellen wanneer de 2nd opstanding plaatsvindt?

Als de 2nd opstanding plaatsvindt nadat de duizend jaar voorbij zijn, kunnen degenen die worden opgewekt niet profiteren van de duizendjarige regering van Christus zoals de overlevenden van Armageddon. Dat zie je toch wel?

In Openbaring hoofdstuk 21 leren we dat “Gods woonplaats nu onder de mensen is, en hij zal bij hen wonen. Zij zullen zijn volk zijn, en God zelf zal met hen zijn en hun God zijn. Hij zal elke traan uit hun ogen wissen. Er zal geen dood meer zijn, of rouw, huilen of pijn, want de oude orde der dingen is voorbij.” (Openbaring 21:3, 4 NBV)

De gezalfde heersers met Christus treden ook op als priesters om de mensheid weer in de familie van God te verzoenen. Openbaring 22:2 spreekt van “de genezing van de volken”.

Al deze voordelen zullen degenen die worden opgewekt in de tweede opstanding worden ontzegd als deze plaatsvindt nadat de duizend jaar voorbij zijn en de heerschappij van Christus is geëindigd. Als die opstanding echter plaatsvindt gedurende de duizend jaar, dan zullen al deze individuen er op dezelfde manier van profiteren als de overlevenden van Armageddon, behalve... behalve die vervelende weergave die de NIV Bijbel geeft aan Johannes 5:29. Er staat dat ze opstaan ​​om veroordeeld te worden.

Weet je, de Nieuwe-Wereldvertaling krijgt veel kritiek vanwege haar vooringenomenheid, maar mensen vergeten dat elke versie aan vooringenomenheid lijdt. Dat is wat er met dit vers in de New International Version is gebeurd. De vertalers kozen ervoor om het Griekse woord te vertalen, krises, als "veroordeeld", maar een betere vertaling zou "veroordeeld" zijn. Het zelfstandig naamwoord waarvan het werkwoord is genomen is krisis.

Strong's Concordance geeft ons "een beslissing, een oordeel". Gebruik: “oordelen, oordeel, beslissing, zin; algemeen: goddelijk oordeel; beschuldiging."

Oordeel is niet hetzelfde als veroordeling. Natuurlijk kan het proces van oordeel leiden tot veroordeling, maar het kan ook leiden tot vrijspraak. Als je voor een rechter gaat, hoop je dat hij niet al een beslissing heeft genomen. U hoopt op een uitspraak van "niet schuldig".

Laten we dus opnieuw kijken naar de tweede opstanding, maar deze keer vanuit het gezichtspunt van oordeel in plaats van veroordeling.

Openbaring vertelt ons dat "De doden werden geoordeeld naar wat ze hadden gedaan zoals opgetekend in de boeken" en "elke persoon werd geoordeeld naar wat ze hadden gedaan." (Openbaring 20:12, 13 NBV)

Zie je het onoverkomelijke probleem dat zich voordoet als we deze opstanding plaatsen nadat de duizend jaar zijn geëindigd? We zijn gered door genade, niet door werken, maar volgens wat hier staat, is de basis voor oordeel niet geloof, noch genade, maar werken. Miljoenen mensen in de afgelopen paar duizend jaar zijn gestorven zonder God of Christus te kennen, en nooit de gelegenheid gehad om echt geloof in Jehovah of Jezus te stellen. Alles wat ze hebben zijn hun werken, en volgens deze specifieke interpretatie zullen ze voorafgaand aan hun dood alleen op basis van werken worden beoordeeld, en op basis daarvan worden ze in het boek des levens geschreven of worden ze veroordeeld. Die manier van denken is volledig in tegenspraak met de Schrift. Sta eens stil bij deze woorden van de apostel Paulus aan de Efeziërs:

"Maar vanwege zijn grote liefde voor ons heeft God, die rijk is aan barmhartigheid, ons levend gemaakt met Christus, zelfs toen we dood waren in overtredingen - het is door genade dat u bent gered ... Want het is door genade dat u bent gered, door geloof - en dit is niet uit uzelf, het is de gave van God - niet door werken, zodat niemand kan roemen." (Efeziërs 2:4, 8 NBV).

Een van de instrumenten van een exegetische studie van de Bijbel, dat wil zeggen studie waarbij we de Bijbel zichzelf laten interpreteren, is harmonie met de rest van de Schrift. Elke interpretatie of begrip moet in overeenstemming zijn met de hele Schrift. Of je nu de 2nd opstanding om een ​​opstanding van veroordeling te zijn, of een opstanding van oordeel die plaatsvindt nadat de duizend jaar voorbij zijn, hebt u de Schriftuurlijke harmonie verbroken. Als het een opstanding van veroordeling is, eindig je met een God die partijdig, onrechtvaardig en liefdeloos is, omdat hij niet iedereen gelijke kansen geeft, ook al ligt het binnen zijn macht om dat te doen. (Hij is tenslotte de Almachtige God.)

En als je accepteert dat het een opstanding van oordeel is die plaatsvindt nadat de duizend jaar voorbij zijn, eindig je met mensen die worden geoordeeld op basis van werken en niet door geloof. Je komt terecht bij mensen die door hun werken een weg naar het eeuwige leven verdienen.

Wat gebeurt er als we de opstanding van de onrechtvaardigen, de 2nd opstanding, binnen de duizend jaar?

In welke staat zouden ze worden opgewekt? We weten dat ze niet tot leven worden opgewekt omdat er specifiek staat dat de eerste opstanding de enige opstanding tot leven is.

Efeziërs 2 vertelt ons:

“Wat u betreft, u was dood in uw overtredingen en zonden, waarin u leefde toen u de wegen van deze wereld volgde en van de heerser van het koninkrijk van de lucht, de geest die nu aan het werk is in degenen die ongehoorzaam. We hebben ook allemaal ooit onder hen geleefd, de begeerte van ons vlees bevredigd en zijn verlangens en gedachten gevolgd. Net als de rest verdienden wij van nature toorn.” (Efeziërs 2:1-3 NBV)

De Bijbel geeft aan dat de doden niet echt dood waren, maar sliepen. Ze horen de stem van Jezus die hen roept en ze worden wakker. Sommigen ontwaken tot leven, anderen ontwaken tot oordeel. Degenen die wakker worden om te oordelen, bevinden zich in dezelfde staat waarin ze zich bevonden toen ze in slaap vielen. Ze waren dood in hun overtredingen en zonden. Ze verdienden van nature toorn.

Dit is de staat waarin jij en ik waren voordat we Christus leerden kennen. Maar omdat we Christus hebben leren kennen, zijn de volgende woorden op ons van toepassing:

"Maar vanwege zijn grote liefde voor ons heeft God, die rijk is aan barmhartigheid, ons levend gemaakt met Christus, zelfs toen we dood waren door overtredingen - door genade bent u gered." (Efeziërs 2:4 NBV)

We zijn gered door de genade van God. Maar hier is iets waar we ons bewust van moeten zijn met betrekking tot de barmhartigheid van God:

"De HEER is goed voor iedereen, en zijn barmhartigheid gaat over alles wat hij gemaakt heeft." (Psalm 145:9 NBV)

Zijn barmhartigheid gaat over alles wat hij heeft gemaakt, niet alleen een deel dat Armageddon overleeft. Door een opstanding binnen het koninkrijk van Christus, zullen deze herrezenen die dood zijn in hun overtredingen, net als wij, de kans krijgen om de Christus te leren kennen en geloof in hem te stellen. Als ze dat doen, zullen hun werken veranderen. We worden niet gered door werken, maar door geloof. Toch brengt het geloof werken voort. Werken van geloof. Het is zoals Paulus tegen de Efeziërs zegt:

“Want wij zijn Gods handwerk, geschapen in Christus Jezus om goede werken te doen, die God van tevoren voor ons heeft voorbereid om te doen.” (Efeziërs 2:10 NBV)

We zijn gemaakt om goede werken te doen. Degenen die in de loop van de duizend jaar worden opgewekt en die gebruik maken van de gelegenheid om geloof in Christus te stellen, zullen natuurlijk goede werken voortbrengen. Laten we, met dit alles in gedachten, de laatste verzen van Openbaring hoofdstuk 20 nog eens doornemen om te zien of ze passen.

“Toen zag ik een grote witte troon en hem die erop zat. De aarde en de hemel vluchtten voor zijn aangezicht, en er was geen plaats voor hen.” (Openbaring 20:11 NBV)

Waarom vluchten de aarde en de hemel voor zijn tegenwoordigheid als dit gebeurt nadat naties zijn omvergeworpen en de Duivel is vernietigd?

Als Jezus aan het begin van de 1000 jaar komt, zit hij op zijn troon. Hij voert oorlog met de naties en vernietigt de hemelen - alle autoriteiten van deze wereld - en de aarde - de staat van deze wereld - en vestigt dan nieuwe hemelen en een nieuwe aarde. Dit beschrijft de apostel Petrus in 2 Petrus 3:12, 13.

“En ik zag de doden, groot en klein, voor de troon staan, en boeken werden geopend. Er werd een ander boek geopend, het boek des levens. De doden werden beoordeeld op basis van wat ze hadden gedaan zoals in de boeken was opgetekend.” (Openbaring 20:12 NBV)

Als dit verwijst naar een opstanding, waarom worden ze dan beschreven als "de doden"? Zou dit niet moeten luiden: "en ik zag de levenden, groot en klein, staande voor de troon"? Of misschien: "en ik zag de opgestane, grote en kleine, staande voor de troon"? Het feit dat ze als dood worden beschreven terwijl ze voor de troon staan, geeft kracht aan het idee dat we het hebben over degenen die dood zijn in Gods ogen, dat wil zeggen, degenen die dood zijn in hun overtredingen en zonden, zoals we lezen in Efeziërs. Het volgende vers luidt:

"De zee gaf de doden op die erin waren, en de dood en Hades gaven de doden op die in hen waren, en elke persoon werd geoordeeld naar wat ze hadden gedaan. Toen werden de dood en Hades in de poel van vuur gegooid. De poel des vuurs is de tweede dood. Iedereen wiens naam niet in het boek des levens geschreven staat, werd in de poel des vuurs geworpen.” (Openbaring 20:13-15 NBV)

Aangezien de opstanding tot leven al heeft plaatsgevonden, en hier spreken we over de opstanding tot oordeel, moeten we aannemen dat sommige van de opgestane personen hun naam in het boek des levens hebben geschreven. Hoe krijg je je naam in het boek des levens geschreven? Zoals we al van Romeinen hebben gezien, is het niet door werken. We kunnen onze weg naar het leven niet verdienen, zelfs niet door een overvloed aan goede werken.

Laat me uitleggen hoe ik denk dat dit gaat werken – en toegegeven, ik heb hier een mening. Voor velen in de wereld van vandaag is het bijna onmogelijk om kennis van de Christus te krijgen om zo geloof in hem te stellen. In sommige moslimlanden is het zelfs een doodvonnis om de Bijbel te bestuderen, en contact met christenen is voor velen bijna onmogelijk, vooral de vrouwen van die cultuur. Zou je zeggen dat een moslimmeisje dat op 13-jarige leeftijd tot een gearrangeerd huwelijk is gedwongen, een redelijke kans heeft om ooit Jezus Christus te kennen en erin te geloven? Heeft zij dezelfde kans die jij en ik hebben gehad?

Om iedereen een echte kans op het leven te geven, moeten ze worden blootgesteld aan de waarheid in een omgeving waarin er geen negatieve groepsdruk, geen intimidatie, geen dreiging met geweld, geen angst voor mijden is. Het hele doel waarvoor de kinderen van God worden verzameld, is om een ​​bestuur of een regering te verschaffen die zowel de wijsheid als de macht heeft om zo'n staat te creëren; om het speelveld bij wijze van spreken gelijk te maken, zodat alle mannen en vrouwen een gelijke kans op redding krijgen. Dat spreekt voor mij van een liefdevolle, rechtvaardige, onpartijdige God. Meer dan God is hij onze Vader.

Degenen die het idee promoten dat de doden zullen worden opgewekt om alleen te worden veroordeeld op basis van de werken die ze in onwetendheid hebben gedaan, belasteren onbedoeld de naam van God. Ze beweren misschien dat ze alleen maar toepassen wat de Schrift zegt, maar in werkelijkheid passen ze hun eigen interpretatie toe, een interpretatie die in strijd is met wat we weten over het karakter van onze hemelse Vader.

Johannes vertelt ons dat God liefde is en we kennen die liefde, agape, zoekt altijd wat het beste is voor de geliefde. (1 Johannes 4:8) We weten ook dat God rechtvaardig is in al zijn wegen, niet slechts in enkele ervan. (Deuteronomium 32:4) En de apostel Petrus vertelt ons dat God niet partijdig is, dat zijn barmhartigheid zich in gelijke mate uitstrekt tot alle mensen. (Handelingen 10:34) We weten dit allemaal over onze hemelse Vader, nietwaar? Hij gaf ons zelfs zijn eigen zoon. Johannes 3:16. “Want zo heeft God de wereld liefgehad: Hij heeft zijn enige Zoon gegeven, zodat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.” (NLT)

"Iedereen die in hem gelooft... zal het eeuwige leven hebben." De veroordelingsinterpretatie van Johannes 5:29 en Openbaring 20:11-15 maakt een aanfluiting van die woorden, omdat om het te laten werken, de overgrote meerderheid van de mensheid nooit de kans krijgt om Jezus te kennen en erin te geloven. In feite stierven miljarden zelfs voordat Jezus werd geopenbaard. Speelt God woordspelletjes met is? Voordat u zich aanmeldt voor redding, mensen, moet u de kleine lettertjes lezen.

Ik denk het niet. Nu zullen degenen die deze theologie blijven steunen, beweren dat niemand de geest van God kan kennen, en daarom moeten argumenten die gebaseerd zijn op Gods karakter buiten beschouwing worden gelaten als irrelevant. Ze zullen beweren dat ze alleen maar gaan met wat de Bijbel zegt.

Onzin!

We zijn gemaakt naar het beeld van God en ons wordt verteld onszelf te vormen naar het beeld van Jezus Christus, die zelf de exacte weergave is van de heerlijkheid van God (Hebreeën 1:3). God heeft ons gevormd met een geweten dat onderscheid kan maken tussen wat is rechtvaardig en wat onrechtvaardig is, tussen wat liefdevol is en wat hatelijk is. Inderdaad, elke doctrine die God in een ongunstig daglicht stelt, moet op het eerste gezicht vals zijn.

Welnu, wie in de hele schepping zou willen dat we God ongunstig bezien? Denk daar eens over na.

Laten we samenvatten wat we tot nu toe hebben geleerd over de redding van het menselijk ras.

We beginnen met Armageddon. Het woord wordt slechts één keer genoemd in de Bijbel in Openbaring 16:16, maar als we de context lezen, ontdekken we dat de oorlog moet worden uitgevochten tussen Jezus Christus en de koningen van de hele aarde.

“Het zijn demonische geesten die tekenen doen, en ze gaan uit naar de koningen van de hele wereld, om hen te verzamelen voor de strijd op de grote dag van de Almachtige God.

Toen riepen ze de koningen bijeen naar de plaats die in het Hebreeuws Armageddon wordt genoemd.” (Openbaring 16:14, 16 NBV)

Dit valt samen met de parallelle profetie die ons in Daniël 2:44 wordt gegeven.

“In de tijd van die koningen zal de God des hemels een koninkrijk oprichten dat nooit zal worden vernietigd, noch zal worden overgelaten aan een ander volk. Het zal al die koninkrijken verpletteren en tot een einde brengen, maar het zal zelf voor altijd blijven bestaan.” (Daniël 2:44 NBV)

Het hele doel van oorlog, zelfs de onrechtvaardige oorlogen die mensen voeren, is om de buitenlandse heerschappij te elimineren en te vervangen door de jouwe. In dit geval hebben we de eerste keer dat een echt rechtvaardige en rechtvaardige koning slechte heersers zal elimineren en een goedaardige regering zal oprichten die de mensen echt ten goede komt. Het heeft dus geen zin om alle mensen te doden. Jezus vecht alleen tegen degenen die tegen hem terugvechten en zich tegen hem verzetten.

Jehovah's Getuigen zijn niet de enige religie die geloven dat Jezus iedereen op aarde zal doden die geen lid is van hun kerk. Toch is er geen duidelijke en ondubbelzinnige verklaring in de Schrift om een ​​dergelijk begrip te ondersteunen. Sommigen wijzen op Jezus' woorden over de dagen van Noach om het idee van wereldwijde genocide te ondersteunen. (Ik zeg "genocide" omdat dat verwijst naar de onrechtvaardige uitroeiing van een ras. Toen Jehovah iedereen in Sodom en Gomorra doodde, was het geen eeuwige vernietiging. Ze zullen terugkeren zoals de Bijbel zegt, dus ze werden niet uitgeroeid - Mattheüs 10:15 ;11:24 voor bewijs.

Lezing uit Mattheus:

“Zoals het was in de dagen van Noach, zo zal het zijn bij de komst van de Zoon des Mensen. Want in de dagen voor de zondvloed aten en dronken mensen, trouwden en gaven ten huwelijk, tot de dag dat Noach de ark binnenging; en ze wisten niets over wat er zou gebeuren totdat de vloed kwam en hen allemaal wegvoerde. Zo zal het zijn bij de komst van de Mensenzoon. Er zullen twee mannen in het veld zijn; de ene zal worden genomen en de andere zal worden achtergelaten. Twee vrouwen zullen malen met een handmolen; de ene zal worden genomen en de andere zal worden achtergelaten.” (Matteüs 24:37-41 NBV)

Om dit het idee te ondersteunen van wat neerkomt op de virtuele genocide van het menselijk ras, moeten we de volgende veronderstellingen accepteren:

 • Jezus verwijst naar de hele mensheid, en niet alleen naar christenen.
 • Iedereen die in de zondvloed is gestorven, zal niet worden opgewekt.
 • Iedereen die in Armageddon sterft, zal niet worden opgewekt.
 • Het doel van Jezus hier is om te onderwijzen over wie zal leven en wie zal sterven.

Als ik aannames zeg, bedoel ik iets dat niet buiten redelijke twijfel kan worden bewezen, noch uit de directe tekst, noch uit een andere plaats in de Schrift.

Ik zou je net zo goed mijn interpretatie kunnen geven, namelijk dat Jezus zich hier concentreert op de onvoorziene aard van zijn komst, zodat zijn discipelen niet laks worden in het geloof. Toch kent hij een zekere wil. Dus, twee mannelijke discipelen kunnen zij aan zij werken (in het veld) of twee vrouwelijke discipelen kunnen zij aan zij werken (slijpen met een handmolen) en één zal naar de Heer worden gebracht en één zal achtergelaten worden. Hij verwijst alleen naar de redding die de kinderen van God wordt aangeboden, en de noodzaak om wakker te blijven. Als je de omringende tekst van Mattheüs 24:4 helemaal tot het einde van het hoofdstuk en zelfs tot in het volgende hoofdstuk bekijkt, wordt het thema van wakker blijven vele, vele malen genoemd.

Nu kan ik het mis hebben, maar dat is het punt. Mijn interpretatie is nog steeds plausibel, en als we meer dan één plausibele interpretatie van een passage hebben, zijn we dubbelzinnig en kunnen we daarom niets bewijzen. Het enige dat we uit deze passage, de enige ondubbelzinnige boodschap, kunnen bewijzen, is dat Jezus plotseling en onverwacht zal komen en dat we ons geloof moeten behouden. Voor mij is dat de boodschap die hij hier overbrengt en meer niet. Er is geen verborgen gecodeerde boodschap over Armageddon.

Kortom, ik geloof dat Jezus het koninkrijk zal vestigen door middel van de oorlog van Armageddon. Hij zal alle autoriteit elimineren die tegen hem in is, of het nu religieus, politiek, commercieel, tribaal of cultureel is. Hij zal heersen over de overlevenden van die oorlog en mogelijk degenen die in Armageddon zijn omgekomen, tot leven wekken. Waarom niet? Zegt de Bijbel dat hij dat niet kan?

Ieder mens krijgt de kans om hem te leren kennen en zich te onderwerpen aan zijn heerschappij. De Bijbel spreekt niet alleen over hem als een koning, maar ook als een priester. De kinderen van God dienen ook in een priesterlijke hoedanigheid. Dat werk omvat de genezing van de naties en de verzoening van de hele mensheid terug in de familie van God. (Openbaring 22:2) Daarom vereist de liefde van God de opstanding van de hele mensheid, zodat iedereen de kans krijgt Jezus te leren kennen en vrij van alle belemmeringen geloof in God te stellen. Niemand zal worden tegengehouden door groepsdruk, intimidatie, dreigementen met geweld, familiedruk, indoctrinatie, angst, fysieke handicaps, demonische invloed of iets anders dat tegenwoordig werkt om de geest van mensen af ​​te houden van "de verlichting van het glorieuze goed". nieuws over de Christus” (2 Korintiërs 4:4) Mensen zullen worden beoordeeld op basis van een levensloop. Niet alleen wat ze deden voordat ze stierven, maar ook wat ze daarna hebben gedaan. Niemand die vreselijke dingen heeft gedaan, zal in staat zijn de Christus te aanvaarden zonder zich te bekeren voor alle zonden van het verleden. Voor veel mensen is het moeilijkste wat ze kunnen doen, oprechte excuses aanbieden, berouw tonen. Er zijn velen die liever sterven dan te zeggen: “Ik had het mis. Vergeef me alsjeblieft."

Waarom wordt de Duivel vrijgelaten om mensen te verleiden nadat de duizend jaar zijn geëindigd?

Hebreeën vertellen ons dat Jezus gehoorzaamheid leerde van de dingen die hij leed en volmaakt werd. Evenzo zijn zijn discipelen vervolmaakt door de beproevingen die ze hebben doorstaan ​​en ondergaan.

Jezus zei tegen Petrus: „Simon, Simon, Satan heeft gevraagd jullie allemaal te ziften als tarwe.” (Lucas 22:31 NBV)

Degenen die aan het einde van de duizend jaar van de zonde zijn verlost, zullen echter niet met zulke verfijnende beproevingen te maken hebben gehad. Dat is waar Satan binnenkomt. Velen zullen falen en zullen uiteindelijk vijanden van het koninkrijk worden. Degenen die die laatste test overleven, zullen waarlijk kinderen van God zijn.

Nu geef ik toe dat een deel van wat ik heb gezegd in de categorie van begrip valt die Paul beschrijft als door een mist turen, ziend door middel van een metalen spiegel. Ik probeer hier geen doctrine vast te stellen. Ik probeer alleen maar tot de meest waarschijnlijke conclusie te komen op basis van schriftuurlijke exegese.

Desalniettemin, hoewel we misschien niet altijd precies weten wat iets is, kunnen we vaak wel weten wat het niet is. Dat is het geval met degenen die de theologie van veroordeling promoten, zoals de leer die Jehovah's Getuigen propageren dat iedereen voor eeuwig vernietigd wordt in Armageddon, of de leer die populair is in de rest van het christendom dat iedereen in de tweede opstanding alleen tot leven zal komen door God vernietigd en teruggestuurd worden naar de hel. (Trouwens, wanneer ik het christendom zeg, bedoel ik alle georganiseerde christelijke religies, waaronder Jehovah's Getuigen.)

We kunnen post-millennialistische veroordelingstheorie afdoen als valse doctrine, omdat we, om het te laten werken, moeten accepteren dat God liefdeloos, onverschillig, onrechtvaardig, partijdig en sadist is. Het karakter van God maakt het geloven in zo'n doctrine onaanvaardbaar.

Ik hoop dat deze analyse nuttig is geweest. Ik kijk uit naar uw commentaar. Ook wil ik u bedanken voor het kijken en, meer dan dat, voor het ondersteunen van dit werk.

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
  19
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x