In september 2021 krijgen de gemeenten van Jehovah's Getuigen over de hele wereld een resolutie, een oproep om geld. Dit is enorm, hoewel ik durf te zeggen dat de ware betekenis van deze gebeurtenis voor veel Jehovah's Getuigen onopgemerkt zal blijven.

De aankondiging waar we het over hebben komt uit het S-147-formulier "Aankondigingen en herinneringen" dat periodiek aan de gemeenten wordt uitgegeven. Hier is paragraaf 3 van het deel van die brief dat aan de gemeenten moet worden voorgelezen:spl

Vastbesloten maandelijkse donatie aan het wereldwijde werk: Voor het komende dienstjaar zal de gemeente één voornemen krijgen om maandelijks een bedrag te doneren aan het wereldwijde werk. Het bijkantoor gebruikt wereldwijde werkfondsen om verschillende activiteiten te ondersteunen die de gemeenten ten goede komen. Dergelijke activiteiten omvatten het renoveren en bouwen van Koninkrijkszalen en congreshallen; zorg dragen voor incidenten in theocratische faciliteiten, met inbegrip van incidenten waarbij sprake is van natuurrampen, brand, diefstal of vandalisme; het verstrekken van technologie en aanverwante diensten; en bijstand te verlenen in de reiskosten van geselecteerde speciale volletijddienaren in buitenlandse dienst die internationale congressen bijwonen.

Laten we, voordat we verder gaan, over één ding duidelijk zijn: geen redelijk mens zal ontkennen dat het predikingswerk geld kost. Zelfs Jezus en zijn discipelen hadden geld nodig. Lucas 8:1-3 spreekt over een groep vrouwen die materieel voor onze Heer en zijn discipelen zorgde.

Kort daarna reisde hij van stad tot stad en van dorp tot dorp, terwijl hij het goede nieuws van het koninkrijk van God predikte en bekendmaakte. En de Twaalf waren bij hem, evenals bepaalde vrouwen die van boze geesten en ziekten waren genezen: Maria, die Magdalena werd genoemd, uit wie zeven demonen waren voortgekomen; Joanna, de vrouw van Chuza, Herodes' verantwoordelijke; Susanna; en vele andere vrouwen, die hen vanuit hun bezittingen bedienden. (Lukas 8:1-3 NWT)

Maar - en dit is het belangrijkste punt - Jezus vroeg nooit om geld van deze vrouwen noch van iemand anders. Hij was afhankelijk van hun bereidheid om vrijelijk te doneren, aangezien de geest hen ertoe bewoog om in de behoeften te voorzien van degenen die het werk van de prediking van het goede nieuws deden. Natuurlijk hadden deze vrouwen veel profijt gehad van de bediening van Jezus, waaronder wonderbaarlijke genezingen en een boodschap die vrouwen verhief van de lage positie die ze in de Joodse samenleving hadden. Ze hielden echt van onze Heer en het was die liefde die hen motiveerde om van hun eigen bezittingen te geven om het werk te bevorderen.

Het punt is dat Jezus en zijn apostelen nooit om geld hebben gevraagd. Ze vertrouwden volledig op vrijwillige donaties die vanuit het hart werden gedaan. Ze stelden hun vertrouwen in God, wetende dat hij hun werk ondersteunde.

De afgelopen 130 jaar is de Watch Tower Bible & Tract Society het van harte eens met de benadering dat het predikingswerk gefinancierd moet worden door volledig vrijwillige donaties.

Bijvoorbeeld deze 1959 Uitkijktoren artikel stelt:

TERUG in augustus 1879 zei dit tijdschrift:

“'Zion's Watch Tower' heeft, naar wij geloven, JEHOVAH als zijn ondersteuner, en hoewel dit het geval is, zal het nooit mensen om steun smeken of smeken. Wanneer Hij die zegt: 'Al het goud en zilver van de bergen is van mij', er niet in slaagt de nodige fondsen te verschaffen, zullen we begrijpen dat het tijd is om de publicatie op te schorten." Het Genootschap heeft de publicatie niet opgeschort en De Wachttoren heeft nog nooit een uitgave over het hoofd gezien. Waarom? Omdat gedurende de bijna tachtig jaar sinds The Watchtower dit beleid van vertrouwen op Jehovah God bekendmaakte, is het Genootschap er niet van afgeweken.

Hoe zit het voor vandaag? Handhaaft het Genootschap dit standpunt nog steeds? Ja. Heeft de Society u ooit om geld gesmeekt? Nee. Jehovah's getuigen bedelen nooit om geld. Ze smeken nooit... (w59, 5/1, blz. 285)

In 2007 was dit geloof niet veranderd. In de 1 november 2007 Uitkijktoren artikel getiteld "Het zilver is van mij en het goud is van mij", herhaalden de uitgevers en pasten Russell's verklaring opnieuw toe op de moderne organisatie.

En hier is een recent citaat van Stephen Lett, lid van het Besturende Lichaam, uit de uitzending van mei 2015 op JW.org:

In feite heeft de organisatie vaak neergekeken op andere kerken door hun methoden voor het verzamelen van donaties te bekritiseren. Hier is een fragment uit het nummer van 1 mei 1965 van: de Wachttoren onder het artikel “Waarom geen collecties?”

Leden van een gemeente op een zachte manier onder druk zetten om een ​​bijdrage te leveren door hun toevlucht te nemen tot apparaten zonder Schriftuurlijk precedent of steun, zoals een collectebord voor zich uitdelen of bingospellen houden, kerkmaaltijden houden, bazaars en rommelmarkten of om toezeggingen vragen, is een zwakte toegeven. Er is iets mis.

Bij oprechte waardering zijn dergelijke aansporings- of drukmiddelen niet nodig. Zou dit gebrek aan waardering te maken kunnen hebben met het soort geestelijk voedsel dat de mensen in deze kerken wordt aangeboden? (w65 5/1 blz. 278)

De boodschap van al deze referenties is duidelijk. Als een religie haar leden onder druk moet zetten met apparaten zoals het doorgeven van een collectebord zodat groepsdruk hen ertoe aanzet te doneren, of door te vragen om toezeggingen, dan is de religie zwak. Er is iets heel erg mis. Ze moeten deze tactieken gebruiken omdat hun leden geen echte waardering hebben. En waarom missen ze waardering? Omdat ze geen goed geestelijk voedsel krijgen.

Het citaat uit de Wachttoren uit 1959 over wat CT Russell in 1879 schreef, hebben deze kerken niet de steun van Jehova God, en daarom moeten ze hun toevlucht nemen tot dergelijke druktactieken om geld te krijgen.

Tot nu toe zouden alle Jehovah's Getuigen die dit alles horen het ermee eens moeten zijn. Dit is immers het officiële standpunt van de Organisatie.

Bedenk nu wat Russell zei, zoals het van toepassing is op het Genootschap. Hij zei dat wij “zal mannen nooit om steun smeken of smeken. Wanneer Hij die zegt: 'Al het goud en zilver van de bergen is van mij', er niet in slaagt de nodige fondsen te verschaffen, zullen we begrijpen dat het tijd is om de publicatie op te schorten."

Dat artikel uit 1959 kwam tot de conclusie:

„Het Genootschap heeft de publicatie niet opgeschort, en De Wachttoren heeft nog nooit een uitgave over het hoofd gezien. Waarom? Omdat gedurende de bijna tachtig jaar sinds The Watchtower dit beleid van vertrouwen op Jehovah God vermeldde, is het Genootschap er niet van afgeweken."

Dat is niet meer waar, toch? Al meer dan een eeuw is het tijdschrift De Wachttoren het belangrijkste instrument dat de Organisatie heeft gebruikt om het Goede Nieuws te prediken in het wereldwijde predikingswerk. Om kosten te besparen hebben ze dat tijdschrift echter teruggebracht van 32 pagina's naar slechts 16 en in 2018 hebben ze het teruggebracht van 24 nummers per jaar naar slechts 3. Aangezien het vroeger eens in de twee weken uitkwam en nu uitkomt eens in de vier maanden is het argument dat het nog nooit een probleem heeft gemist, allang verdwenen.

Maar er is meer dan alleen het aantal gedrukte nummers. Het punt is dat naar hun eigen woorden, wanneer ze mannen moeten smeken, wanneer ze moeten beginnen met het vragen om toezeggingen, het tijd is om de hele onderneming stop te zetten, omdat ze zichtbaar bewijs hebben dat Jehovah God het werk niet langer steunt.

Nou, die tijd is gekomen. Eigenlijk kwam het enkele jaren geleden, maar deze nieuwste ontwikkeling bewijst het punt als nooit tevoren. Ik zal het uitleggen.

De ouderlingen krijgen de opdracht om naar een beveiligde webpagina op JW.org te gaan om te bepalen voor hoeveel ze de resolutie moeten indienen. Elk bijkantoor heeft een bedrag per verkondiger berekend voor de gebieden die onder zijn toezicht staan.

Hier zijn de relevante aanwijzingen voor de ouderlingen van het bovengenoemde S-147-formulier:

  1. Vastbesloten maandelijkse donatie aan het wereldwijde werk: De vaste maandelijkse donatie waarnaar in de aankondiging voor gemeenten wordt verwezen, is gebaseerd op een maandelijks bedrag per verkondiger dat door het bijkantoor wordt voorgesteld.
  2. Het bedrag per verkondiger dat op de jw.org-webpagina met de link naar deze aankondiging staat, moet worden vermenigvuldigd met het aantal actieve verkondigers in de gemeente om de voorgestelde maandelijkse donatie voor uw gemeente te bepalen.

Hier zijn de cijfers van het Amerikaanse bijkantoor:

Het bedrag voor de Verenigde Staten is $ 8.25 per uitgever. Van een gemeente van 100 verkondigers wordt dus verwacht dat ze $825 per maand naar het wereldwijde hoofdbureau sturen. Met 1.3 miljoen verkondigers in de Verenigde Staten verwacht het Genootschap alleen al uit de VS jaarlijks ongeveer 130 miljoen dollar te ontvangen.

De organisatie zegt "het zal nooit mannen om steun smeken of smeken" en we hebben gelezen dat het andere religies veroordeelt voor "het aanvragen van toezeggingen".

Wat is een toezegging precies? Volgens het kortere Oxford English Dictionary wordt een belofte gedefinieerd als "een belofte van een donatie aan een liefdadigheidsinstelling, een goed doel, enz., In reactie op een oproep om fondsen; zo’n donatie.”

Is deze brief geen verzoek om fondsen? Een heel specifiek beroep daarop. Stel je voor dat Jezus naar Maria gaat en zegt: "Oké, Maria. Ik wil dat je alle vrouwen bij elkaar brengt. Ik heb een donatie nodig van 8 denarii per persoon. Ik wil dat je ze zover krijgt dat ze een resolutie maken waarin ze beloven me dat bedrag elke maand te geven.'

Laat u alstublieft niet misleiden door de tekst van deze brief waarin wordt gesproken over een “voorgestelde maandelijkse donatie”.

Dit is geen suggestie. Laat me je iets vertellen uit mijn jarenlange ervaring als ouderling over hoe de organisatie graag met woorden speelt. Wat ze op papier zetten en wat ze daadwerkelijk gaan oefenen, zijn twee verschillende dingen. Brieven aan de lichamen van ouderlingen zullen worden doorspekt met woorden als "suggestie", "aanbeveling", "aanmoediging" en "richting". Ze zullen vertederende termen gebruiken als 'liefdevolle voorzieningen'. Wanneer het echter tijd is om deze woorden te implementeren, leren we heel snel dat het eufemismen zijn voor "orders", "commando's" en "vereisten".

Ter illustratie: in 2014 nam de organisatie alle Koninkrijkszalen in bezit en 'beval' ze alle gemeenten om overtollig geld op hun bankrekening naar het plaatselijke bijkantoor te sturen. De gemeente in de straat van waar ik woon, kreeg de opdracht om het overschot van $ 85,000 in contanten te overhandigen. Let wel, dit was het geld van de gemeente om de parkeerplaats te repareren. Ze wilden het niet omdraaien, maar gaven er de voorkeur aan het perceel zelf te repareren. Ze verzetten zich, waardoor ze door een bezoek van een kringopziener kwamen, maar bij het volgende bezoek kregen ze in niet mis te verstane bewoordingen te horen dat het vasthouden aan de fondsen geen optie voor hen was. Ze moesten gehoor geven aan deze nieuwe „liefdevolle voorziening” van Jehovah. (Houd in gedachten dat de kringopziener sinds 1 september 2014 de bevoegdheid heeft gekregen om ouderlingen te verwijderen, dus verzet is zinloos.)

Ik kan u verzekeren dat elk lichaam van ouderlingen die weigert deze nieuwe resolutie voor te lezen, door de kringopziener zal worden verteld wat het werkelijk betekent met "voorgestelde maandelijkse donatie".

Ze kunnen dus zeggen dat iets een suggestie is, maar zoals Jezus ons vertelde, ga niet af op wat ze zeggen, maar ga op wat ze doen. (Matteüs 7:21) Om het anders te zeggen, als je een winkeleigenaar bent en een paar boeven komen je voordeur binnen en "suggereren" je te betalen voor bescherming, dan heb je geen woordenboek nodig om te weten wat "suggereren" ” echt betekent.

Overigens is de parkeerplaats van die hal tot op heden niet gerepareerd.

Wat betekent dit allemaal voor de Organisatie en wat betekent het voor jou als je een trouwe Jehova's Getuige bent? Jezus vertelt ons:

“. . .want met welk oordeel U oordeelt, zult U geoordeeld worden; en met de maat die GIJ aan het afmeten bent, zullen zij aan U afmeten.” (Matteüs 7:2 NWT)

De organisatie heeft jarenlang andere kerken geoordeeld en nu moet de maatstaf die ze voor die kerken gebruikten, worden toegepast op Jehovah's Getuigen om Jezus' woorden te vervullen.

Ik citeer nogmaals uit de Wachttoren van 1965:

Leden van een gemeente op een zachte manier onder druk zetten om bij te dragen door hun toevlucht te nemen tot apparaten zonder Schriftuurlijk precedent of steun, zoals ... het vragen van toezeggingen, is een zwakte toegeven. Er is iets mis. (w65 5/1 blz. 278)

Deze vereiste om een ​​resolutie te maken waarin wordt beloofd om elke maand een vast bedrag te doneren, is de definitie van "een toezegging vragen". Volgens de eigen woorden van de organisatie geeft dit toe dat er een zwakte is en dat er iets mis is. Wat is er mis? Ze vertellen ons:

Bij oprechte waardering zijn dergelijke aansporings- of drukmiddelen niet nodig. Zou dit gebrek aan waardering te maken kunnen hebben met het soort geestelijk voedsel dat de mensen in deze kerken wordt aangeboden? (w65 5/1 blz. 278)

De getrouwe en beleidvolle slaaf wordt verondersteld de huisknechten op het juiste moment te eten te geven, maar als er geen oprechte waardering is, dan is het voedsel dat ze krijgen slecht en heeft de slaaf gefaald.

Waarom gebeurt dit?

Laten we ongeveer 30 jaar teruggaan. Volgens de 1991 Uitkijktoren en Wakker!, bedroeg het totale aantal tijdschriften dat elke maand werd gepubliceerd meer dan 55,000,000. Stel je voor hoeveel ze kosten om te produceren en te verzenden. Bovendien ondersteunde de organisatie districtsopzieners, kringopzieners en duizenden personeelsleden op de verschillende Bethels en bijkantoren over de hele wereld, om nog maar te zwijgen van de duizenden speciale pioniers die zij financieel ondersteunden met een maandelijkse toelage. Bovendien verschaften ze geld voor de bouw van duizenden Koninkrijkszalen over de hele wereld. Waar kwam al dat geld vandaan? Van vrijwillige donaties van ijverige Getuigen die geloofden dat ze zorgden voor de wereldwijde prediking van het Goede Nieuws van het Koninkrijk.

De afgelopen jaren zijn de donaties echter drastisch gedaald. Ter compensatie heeft het Besturende Lichaam in 25 hun wereldwijde personeelsbestand met 2016% verminderd. Ze hebben ook alle districtsopzieners afgeschaft en de gelederen van de speciale pioniers verlaagd, waardoor ze jaarlijks drastisch miljoenen besparen.

Natuurlijk is hun afdrukuitvoer slechts een straaltje. 55,000,000 tijdschriften per maand behoort tot het verleden. Stel je de kostenbesparingen daarvan voor.

En in plaats van de bouw van duizenden zalen te financieren, verkopen ze duizenden zalen en halen het geld voor zichzelf op. Ze zijn ook ondergedoken met al het overtollige geld dat vroeger door plaatselijke gemeenten op hun bankrekeningen stond.

En toch, met al deze drastische kostenbesparingen en de extra inkomstenstroom uit de verkoop van onroerend goed, moeten ze de congregaties nog steeds onder druk zetten om resoluties te maken die hen verbinden tot een vooraf bepaald donatiebedrag.

Naar eigen zeggen is dit een teken van zwakte. Volgens hun eigen gedrukte woorden is dit verkeerd. Op basis van het beleid waaraan ze zich 130 jaar hebben vastgehouden, is dit een teken dat Jehovah hun werk niet langer steunt. Als we Russells woorden uit de Watch Tower van 1879 naar voren zouden brengen, zouden we lezen:

„Het Wachttoren-, Bijbel- en Traktaatgenootschap heeft, naar wij geloven, Jehovah tot steun, en hoewel dit het geval is, zal het nooit mensen om steun smeken of smeken. Wanneer hij die zegt: "Al het goud en zilver van de bergen is van mij", er niet in slaagt de nodige fondsen te verstrekken, zullen we begrijpen dat het tijd is om onze organisatie te sluiten. (parafrasering van w59 5/1 blz. 285)

In plaats van van kwaad tot erger te gaan, zouden ze moeten toegeven dat Jehovah God, volgens hun eigen gedrukte criteria, het werk niet langer ondersteunt. Waarom is dat? Wat is er veranderd?

Ze hebben de kosten drastisch verlaagd, de overtollige fondsen van de gemeente weggenomen en de inkomsten uit de verkoop van onroerend goed toegevoegd, en toch krijgen ze niet voldoende donaties om door te gaan en hebben ze hun toevlucht moeten nemen tot deze onschriftuurlijke tactiek van het vragen om donaties. Waarom? Welnu, naar eigen zeggen is er een gebrek aan waardering vanuit de basis. Waarom zou dat zijn?

Volgens de brief die zal worden voorgelezen, zijn deze gelden nodig voor:

“…het renoveren en bouwen van Koninkrijkszalen en congreshallen; zorg dragen voor incidenten in theocratische faciliteiten, met inbegrip van incidenten waarbij sprake is van natuurrampen, brand, diefstal of vandalisme; het verstrekken van technologie en aanverwante diensten; en helpen in de reiskosten van geselecteerde speciale volletijddienaren in buitenlandse dienst die internationale congressen bijwonen.”

Als dat alles was, zouden de fondsen nog steeds binnenkomen via de oude methode van vrijwillige donaties. Om eerlijk te zijn, hadden ze eraan moeten toevoegen dat ze het geld nodig hebben om ook miljoenen dollars aan schadevergoedingen en boetes uit te betalen als gevolg van de vele rechtszaken die in land na land tegen de organisatie worden aangespannen. In Canada - een tiende van de grootte van de Verenigde Staten - loopt momenteel een rechtszaak van 66 miljoen dollar door de rechtbanken. Dit is zo algemeen bekend dat David Splane van het Besturende Lichaam een ​​lezing moest geven op de regionale conventie van dit jaar om schade te beperken en te proberen de vele keren te rechtvaardigen dat het Besturende Lichaam deze rechtszaken buiten de rechtbank heeft moeten regelen.

Zou een oprechte Jehovah's Getuige zuurverdiende contanten willen doneren, wetende dat in plaats van voor Koninkrijksbelangen te gaan, het gaat betalen voor de mishandeling door het Genootschap van slachtoffers van seksueel misbruik van kinderen? Sommige bisdommen van de katholieke kerk hebben faillissement moeten aanvragen vanwege de gevolgen van hun kindermisbruikschandaal. Waarom zouden Jehovah's Getuigen anders zijn?

Op basis van de eigen gedrukte criteria van de organisatie steunt Jehovah niet langer het werk van Jehovah's Getuigen. Dit laatste verzoek om een ​​maandelijkse onderpand van geld is daar het bewijs van. Nogmaals, hun woorden, niet de mijne. Ze betalen miljoenen voor hun zonden. Misschien is het nu tijd om serieus aandacht te besteden aan de woorden in Openbaring 18:4:

"En ik hoorde een andere stem uit de hemel zeggen: "Ga uit haar, mijn volk, als je niet met haar wilt delen in haar zonden, en als je geen deel van haar plagen wilt ontvangen." (Openbaring 18:4)

Als je je eigen geld aanneemt en aan de organisatie doneert, deel je al in haar zonden en betaal je ervoor. Het Besturende Lichaam krijgt niet de boodschap dat "wanneer Hij die zegt: 'Al het goud en zilver van de bergen is van mij', er niet in slaagt de nodige fondsen te verstrekken, we zullen begrijpen dat het tijd is om het werk op te schorten". (w59, 5/1, blz. 285)

Je zou kunnen zeggen: “Maar je kunt nergens anders heen! Als ik wegga, waar kan ik dan anders heen?”

Openbaring 18:4 vertelt ons niet waar we heen moeten, het vertelt ons alleen dat we eruit moeten. We zijn als een klein kind dat in een boom is geklommen en niet naar beneden kan. Hieronder is onze papa die zegt: "Spring en ik vang je."

Het wordt tijd dat we een sprong in het diepe maken. Onze hemelse Vader zal ons opvangen.

 

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    35
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x