In mijn laatste video, “Geoffrey Jacksons nieuwe licht blokkeert de toegang tot Gods koninkrijk” analyseerde ik de lezing die werd gehouden door het lid van het Besturende Lichaam, Geoffrey Jackson, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Watchtower Bible and Tract Society in 2021. Jackson bracht "nieuw licht" uit op de interpretatie van het Besturende Lichaam van de aardse opstandingshoop die een centrale doctrine is in de JW-theologie. Dit zogenaamde „nieuwe licht” dat Geoffrey openbaarde, had betrekking op hun interpretatie van de twee opstandingen waarover Jezus sprak, zoals opgetekend in Johannes 5:29. Voor een gedetailleerde uitleg van de opstandingshoop raad ik je aan mijn vorige video te bekijken, als je die nog niet hebt bekeken. Ik zal ook een link achterlaten in het beschrijvingsveld van deze video.

In aanvulling op zijn nieuw licht over de aardse opstandingshoop, onthulde Jackson ook nieuw licht op een andere profetie die te vinden is in Daniël hoofdstuk 12. Door dit te doen schopten hij en de rest van het Besturende Lichaam onbewust nog een steunpoot uit onder de kruk van hun leer dat Jezus Christus in oktober 1914 onzichtbaar over de aarde begon te regeren. Ik zeg: " een ander steunbeen”, want David Splane deed hetzelfde in 2012 toen hij aankondigde dat ze niet langer kunstmatig antitypes of secundaire profetische vervullingen kunnen toepassen, tenzij ze expliciet in de Schrift worden gevonden. Geen wilde speculaties meer voor hen. Nee nee. Dat is allemaal opgehouden. Vanaf nu gaan ze niet langer verder dan wat er feitelijk is geschreven... behalve natuurlijk die doctrines waar ze niet zonder kunnen. Zoals de onzichtbare aanwezigheid van Christus in 1914. Blijkbaar realiseert het Besturende Lichaam zich niet of kiest het ervoor om het te negeren - en hoopt dat alle anderen dat ook zullen negeren - dat de leer van 1914 volledig gebaseerd is op een tegenbeeldige toepassing die niet in de Schrift te vinden is. Daniël zegt niets over een secundaire vervulling van Nebukadnezars droom.

Ik weet dat het verwarrend kan zijn om te begrijpen wat een antitype of een secundaire profetische vervulling is, dus als je niet begrijpt wat ze zijn, raad ik je aan deze video te bekijken. Ik zal er hier een link naar plaatsen, en ik zal er ook een link naar toevoegen in het beschrijvingsveld van deze video.

Hoe dan ook, wat David Splane in 2012 op de jaarvergadering deed, doet Geoffrey Jackson nu op de jaarvergadering van 2021. Maar voordat ik daarop inga, zou ik graag iets willen zeggen over dit hele 'nieuwe licht'-ding waar het Besturende Lichaam graag over praat. Nou, ik ga er eigenlijk geen woord over zeggen. In plaats daarvan ga ik de oprichter van de beweging die Jehovah's Getuigen werd, aan het woord laten.

In het februarinummer van 1881 van Zion's uitkijktoren op pagina 3, paragraaf 3, schreef Charles Taze Russell:

“Als we een man zouden volgen, zou het ongetwijfeld anders zijn bij ons; ongetwijfeld zou het ene menselijke idee het andere tegenspreken en dat wat een of twee of zes jaar geleden licht was, zou nu als duisternis worden beschouwd: maar bij God is er geen veranderlijkheid, geen schaduw van ommekeer, en zo is het met de waarheid; elke kennis of licht dat van God komt, moet zijn zoals de auteur ervan. Een nieuwe kijk op de waarheid kan nooit een eerdere waarheid tegenspreken. "Nieuw licht" dooft nooit ouder "licht", maar voegt er iets aan toe. Als je een gebouw met zeven gasstralen zou verlichten, zou je niet elke keer dat je een andere aansteekt doven, maar het ene licht toevoegen aan het andere en ze zouden in harmonie zijn en zo meer licht geven: zo is het met het licht van de waarheid ; de echte toename is door toe te voegen aan, niet door de een door de ander te vervangen.”

Jehovah God liegt nooit. Hij onthult misschien niet alle waarheid in één keer, maar alles wat hij onthult, is de waarheid. Dus, elke nieuw licht zou gewoon toevoegen aan de waarheid die hij al heeft onthuld. Nieuw licht zou nooit vervangen oud licht, het zou er gewoon aan toevoegen, nietwaar? Als het Besturende Lichaam werkelijk optreedt als Gods kanaal, en Jehovah God echt door hen tot ons spreekt, dan zou alles wat ze zeggen de waarheid moeten zijn. Rechts? Als een zogenaamd „nieuw licht” uiteindelijk een eerder begrip zou vervangen, waardoor het oude begrip nu onjuist zou zijn, zou dat betekenen dat het oude begrip niet afkomstig was van Jehovah God, die geen leugen kan spreken. Nu kunnen u en ik iets leren om er later achter te komen dat we een fout hebben gemaakt en verkeerd hebben gesproken. Maar ik presenteer mezelf niet als Gods communicatiekanaal? Doe je? Zij doen. En als je het niet met ze eens bent, laten ze je voetvolk, de plaatselijke ouderlingen, je beschuldigen van afvalligheid en je sociaal doden, door al je familie en vrienden te dwingen je te mijden en je als dood te behandelen. Daarin zit het verschil.

Laten we hier duidelijk over zijn. Als een man of vrouw het waagt om anderen te vertellen dat ze Gods aangewezen kanaal zijn, dan nemen ze de rol van een profeet op zich. Je hoeft de toekomst niet te voorspellen om een ​​profeet te zijn. Het woord in het Grieks verwijst naar iemand die optreedt als woordvoerder. Dus als je Gods kanaal bent, dan ben je Gods woordvoerder, zijn profeet. Je kunt niet zeggen dat je ongeïnspireerd bent, zoals Geoffrey Jackson enkele jaren geleden onder ede verklaarde, en nog steeds beweren Gods kanaal te zijn. Als je beweert zijn kanaal te zijn, en je zegt dat iets wat je zei, terwijl je optrad als zijn kanaal, verkeerd was, dan ben je per definitie een valse woordvoerder, een valse profeet. Hoe kan het anders?

Als het Besturende Lichaam echt het kanaal van God genoemd wil worden om vandaag met zijn kudde op aarde te communiceren, dan is hun nieuw licht kunnen beter nieuwe openbaringen van God zijn die het huidige licht versterken in plaats van het te vervangen, zoals zo vaak het geval is gebleken. Door oud licht te vervangen door nieuw licht, laten ze zien dat ze niet het kanaal van God zijn, maar gewone mensen die rondstruinen. Als het oude licht vals was, hoe weten we dan of het nieuwe licht niet ook vals is? Hoe kunnen we erop vertrouwen dat ze ons leiden?

Oké, laten we het nieuwe licht van Geoffrey Jackson onderzoeken met verwijzing naar de interpretatie van Daniël hoofdstuk 12. (Trouwens, voor een grondige uitleg van de betekenis van Daniël hoofdstuk 12, zie de video "Leren om te vissen". Hier is een link ernaar toe en ik zal ook een link naar die video in de beschrijving van deze video plaatsen. Het doel van de video "Leren vissen" is om de exegetische methode voor bijbelstudie te delen, waardoor de geest je in wezen naar de waarheid kan leiden door om je eigen ego uit de weg te ruimen. Je hoeft niet langer afhankelijk te zijn van andere mannen om je te vertellen wat de waarheid is.)

Oké, laten we eens luisteren naar wat die goede oude Geoffrey te zeggen heeft:

Geoffrey Jackson: Dit alles helpt ons ook een verbazingwekkende profetie in het boek Daniël te begrijpen. Laten we daarheen gaan. Het is Daniël 12, verzen één tot en met drie. Daar staat: „In die tijd zal Michaël [die Jezus Christus is] opstaan ​​[dat is in Armageddon], de grote prins die [sinds 1914] voor uw volk staat. En er zal een tijd van benauwdheid komen [dat is de grote verdrukking] zoals er niet is voorgekomen sinds er een natie ontstond tot die tijd. En gedurende die tijd zal uw volk ontsnappen, iedereen die gevonden wordt, staat opgeschreven in het boek [en dit verwijst naar de grote schare]”.

Erik Wilson: Als je mijn video over Daniël 12 al hebt bekeken, weet je dat het uitlegt hoe je de Bijbel exegetisch moet bestuderen, wat inhoudt hoe je de Bijbel zelf kunt laten interpreteren door zowel de tekstuele context als de historische context te gebruiken en door te overwegen wie spreekt en tot wie hij of zij spreekt. Maar de organisatie hecht geen waarde aan die methode van Bijbelstudie, omdat het lezen van de Bijbel op een exegetische manier de macht in de handen van de lezer legt en het JW-leiderschap zou beroven van zijn gezag om de Schrift namens iedereen te interpreteren. Hier zien we Geoffrey Jackson zes ongefundeerde beweringen doen:

 • Deze profetie gaat in Armageddon en daarna in vervulling.
 • Jezus Christus is de aartsengel Michaël.
 • Hij staat sinds 1914.
 • Hij staat namens Daniëls volk dat Jehovah's Getuigen zijn.
 • De tijd van benauwdheid is een grote verdrukking in Armageddon.
 • Er is een grote schare andere schapen die Armageddon zullen overleven.

Waar is het bewijs, Geoffrey? Waar is het schriftuurlijke bewijs hiervoor?

Als je Geoffrey's beweringen wilt geloven, omdat je liever gelooft wat een ongeïnspireerde man zegt zonder enig echt bewijs uit de Schrift, dan is dat jouw voorrecht. Maar voordat je doorgaat en een keuze maakt, kan het je helpen om na te denken over wat Russell zei over Nieuw Licht, niet om oud licht te vervangen, maar er gewoon aan toe te voegen. Ben je het daarmee eens? Dus, laten we horen wat het nieuwe licht is.

Geoffrey Jackson:  Maar let op wat volgt: „En velen van hen die in het stof der aarde slapen, zullen ontwaken, sommigen tot eeuwig leven en anderen tot smaad en eeuwige verachting.”

Dus, kijkend naar Daniël hoofdstuk 12 en vers twee, lijkt het ook passend dat we ons begrip van dit vers aanpassen. Merk op dat daar wordt gesproken over mensen die wakker worden in de vorm van een opstanding, en dit gebeurt na wat in vers één wordt genoemd, nadat de grote schare de grote verdrukking overleeft. Dit spreekt dus duidelijk over een letterlijke opstanding van de rechtvaardigen en onrechtvaardigen.

Erik Wilson: Oké, dus het nieuwe licht is Jackson die zegt dat we Daniël 12:2 letterlijk moeten begrijpen - dat sommigen zullen worden opgewekt tot eeuwig leven en anderen tot verwijten en eeuwige minachting na Armageddon. Hij zegt dat dit een voor de hand liggende, merkwaardige, DUIDELIJKE conclusie is. Werkelijk? Voor de hand liggend??

De engel spreekt in de tegenwoordige tijd als hij zegt dat Michaël voor uw volk staat, ik denk niet aan 1914. Zou Daniël? Zou Daniël die woorden horen en besluiten: “Humm, oké, dus deze Michael staat namens mijn volk, maar hij staat eigenlijk niet. Tenminste niet nu. Hij zal voor mijn volk staan, maar niet voor nog eens 2500 jaar. En als de engel zegt: "mijn volk", bedoelt hij niet mijn volk, dat zijn Israëlieten, maar hij bedoelt een stel heidenen die nog geen 2,500 jaar zullen worden geboren. Nou, dat is wat hij bedoelt. Het is zo duidelijk.”

Hier gebruikt Jackson een andere methode voor bijbelstudie; een in diskrediet gebrachte methode genaamd inlegkunde. Het betekent dat je in de tekst leest wat je wilt dat het zegt. Hij wil dat deze tekst van toepassing is vanaf 1914 en hij wil dat hij van toepassing is op Jehovah's Getuigen. Zie je hoe dom en schadelijk de eisegetische methode van Bijbelstudie is? Door de verplichting om een ​​schriftplaats te laten passen bij een vooropgezette kerkleer, wordt men gedwongen om domme sprongen in de logica te maken.

Laten we nu eens kijken naar de oud licht.

Onder de ondertitel "HEILIGEN 'WAKKER WORDEN'" het boek "Pay Attention to Daniel's Prophecy!" (2006) in hoofdstuk 17, pagina's 290-291 paragrafen 9-10 staat:

“Houd rekening met de context. [Ah, nu beschouwen we de context, nietwaar?] Het eerste vers van hoofdstuk 12 is, zoals we hebben gezien, niet alleen van toepassing op het einde van dit samenstel van dingen, maar ook op de gehele periode van de laatste dagen. In feite vindt het grootste deel van het hoofdstuk vervulling, niet in het komende aardse paradijs, maar in de tijd van het einde. Is er in deze periode een opstanding geweest? De apostel Paulus schreef dat de opstanding van „zij die de Christus toebehoren” plaatsvond „tijdens zijn tegenwoordigheid”. Maar degenen die tot leven in de hemel worden opgewekt, worden „onvergankelijk” opgewekt. (1 Korinthiërs 15:23, 52) Geen van hen wordt „tot smaad en tot oneindig blijvende afschuw” opgewekt, die in Daniël 12:2 was voorzegd. Is er een ander soort opstanding? In de Bijbel heeft opstanding soms een geestelijke betekenis. Zowel Ezechiël als Openbaring bevatten bijvoorbeeld profetische passages die van toepassing zijn op een geestelijke opwekking of opstanding. —Ezechiël 37:1-14; Openbaring 11:3, 7, 11.

10 Is er in de tijd van het einde zo'n geestelijke opwekking geweest van Gods gezalfde dienstknechten? Ja! Het is een historische realiteit dat in 1918 een klein overblijfsel van getrouwe christenen werd onderworpen aan een buitengewone aanval die hun georganiseerde openbare bediening verstoorde. Dan, tegen alle waarschijnlijkheid in, in 1919 kwamen ze in spirituele zin weer tot leven. Deze feiten passen bij de beschrijving van de in Daniël 12:2 voorzegde opstanding.”

Jackson vertelt ons nu dat dat allemaal verkeerd is. Dat alles is oud licht. Het is allemaal vals. De nieuw licht is dat de opstanding letterlijk is en in de toekomst ligt. Dit, zegt hij, is duidelijk. Als het zo duidelijk is, waarom hebben ze er dan decennia over gedaan om dat uit te zoeken? Maar wat voor ons nog belangrijker zou moeten zijn, is dat Jackson, om ons deze voor de hand liggende interpretatie te laten herkennen, de oude interpretatie overschrijft of vervangt, hij geeft toe dat deze onjuist was. Het was niet waar, dus het was nooit licht van God. We lazen net wat CT Russell te zeggen had: "Een nieuwe kijk op de waarheid kan nooit een eerdere waarheid tegenspreken". ' Als de vroegere lering van het Besturende Lichaam een ​​valse lering was, hoe weten we dan - hoe kunnen we weten - of deze nieuwe lering waar is, of gewoon een andere verzonnen overtuiging?

Jackson noemt dit nieuw licht een aanpassing. Pas op voor de woorden die hij gebruikt. Ze zijn bedoeld om je te misleiden. Als ik zie dat de stropdas van mijn vriend een beetje scheef zit, zeg ik hem dat ik zijn stropdas ga aanpassen. Hij zal natuurlijk begrijpen dat ik het gewoon ga rechttrekken. Hij zal toch niet denken dat ik zijn stropdas helemaal af zal doen en vervangen door een andere, toch? Dat is niet wat aanpassen betekent!

Jackson brengt de oud licht—uitschakelen — en vervangen door nieuw licht. Dat betekent dat het oude licht vals was. Het was helemaal niet van God. Eerlijk gezegd, dit nieuw licht is ook vals. Ze hebben het nog steeds mis. Maar hier is het punt. Als je dit nieuwe valse licht probeert te verdedigen, zoals de meeste Getuigen zijn getraind om te doen door te stellen dat ze gewoon onvolmaakte mannen zijn en fouten kunnen maken, mis je twee zeer belangrijke punten.

Het eerste punt is dat ze beweren namens God te spreken. Ze kunnen het niet van twee kanten hebben. Ofwel openbaart Jehovah dingen via hen, ofwel spreken ze uit eigen initiatief, „hun eigen originaliteit”. Omdat hun nieuwe licht hun oude licht uitdooft, spreken ze volgens Russell destijds niet namens God. Hoe zouden ze kunnen zijn?

Dat brengt ons bij het tweede punt. Ze kunnen dingen verkeerd doen. Jij en ik kunnen dingen verkeerd doen. Waarin verschillen zij van ons? Moeten mensen jou of mij volgen? Nee. Ze zouden de Christus moeten volgen. Dus als ze niet anders zijn dan jij en ik en mensen jou en mij niet zouden moeten volgen, waarom zou iemand hen dan volgen? Waarom zouden we onze eeuwige redding in hun handen leggen? Vooral in het licht van wat de Bijbel ons zegt niet te doen:

"Vertrouw niet op vorsten, noch op een mensenzoon, die geen redding kan brengen." (Psalm 146:3 NWT)

Misschien heb je nog steeds de neiging om hen te vertrouwen en hun voorbeeld te volgen omdat je denkt dat ze een stuk slimmer zijn dan jij, of een stuk wijzer dan jij. Laten we eens kijken of het bewijs dat bevestigt.

Geoffrey Jackson: Maar wat betekent het als er in vers twee staat dat sommigen tot eeuwig leven zullen worden opgewekt en anderen tot eeuwige verachting? Wat betekent dat echt? Welnu, als we merken dat het een beetje anders is dan wat Jezus zei in Johannes hoofdstuk 5. Hij sprak over leven en oordeel, maar nu gaat het hier over eeuwig leven en eeuwige minachting. Dus die term 'eeuwig' helpt ons te beseffen dat dit gaat over het uiteindelijke resultaat. Daarna hebben deze de kans gehad om de opleiding te aanvaarden. Dus degenen die zijn opgewekt, die goed gebruik maken van deze... deze opleiding... nou, ze zullen doorgaan en uiteindelijk eeuwig leven ontvangen. Maar dan aan de andere kant. Iedereen die weigert de voordelen van die opleiding te aanvaarden, zal worden beoordeeld als waardig voor eeuwige vernietiging.

Erik Wilson: En degenen die inzicht hebben, zullen zo helder schijnen als de uitgestrektheid van de hemel, en degenen die velen tot gerechtigheid brengen zoals de sterren, voor eeuwig en altijd. (Daniël 12:3 NWT)

Die woorden passen perfect bij wat er gebeurde toen in de eerste eeuw met Pinksteren heilige geest op christenen werd uitgestort (Handelingen 2:1-47). Bedenk dat er toen Jezus werd gedoopt geen christenen op aarde waren. Nu beweert een derde van de wereld christen te zijn en de wereld zelf is gevuld met de kennis van het goede nieuws over Jezus. Maar Jackson wil dat we geloven dat Daniël 12:3 nog niet is vervuld; maar dat het zal worden vervuld in de Nieuwe Wereld na een grootschalig, wereldwijd onderwijswerk dat door Jehovah's Getuigen is uitgevoerd. Waar zegt de Bijbel dat, Geoffrey? Oh dat was ik vergeten. We moeten je vertrouwen, een van de toekomstige prinsen. We moeten je gewoon geloven omdat je zegt dat het zo is.

Weet je, een vriend van mij vertelde me dat zijn moeder een Bijbel in de ene hand hield en een Wachttoren in de andere en hem vertelde dat ze zou accepteren wat het Wachttorengenootschap over de Bijbel te zeggen had. Als je een Jehova's Getuige bent, dan moet je beslissen of je bij die vrouw bent, of bij de Christus. De Bijbel zegt: “Vertrouw niet op menselijke leiders; geen mens kan je redden.” (Psalm 146:3 Goed Nieuws Bijbel). Het Wachttorengenootschap zegt echter dat uw redding afhangt van uw steun aan het Besturende Lichaam.

De andere schapen mogen nooit vergeten dat hun redding afhangt van hun actieve steun aan Christus' gezalfde 'broeders' die nog steeds op aarde zijn. (w12 3/15 blz. 20 par. 2)

Wachttoren of Bijbel. Uw keuze. Maar onthoud, dit is een keuze op leven en dood. Geen druk.

Als je Daniël 12 exegetisch wilt begrijpen, dus als je de Bijbel zichzelf wilt laten uitleggen, bekijk dan mijn video “Leren vissen”. Ik heb er een link naar geplaatst in het beschrijvingsveld van deze video. Daar zul je een schriftuurlijke basis vinden om te begrijpen dat Daniël 12:2 moet worden toegepast op gebeurtenissen in de eerste eeuw. Romeinen 6:1-7 laat zien dat die christenen in geestelijke zin uit de dood werden opgewekt en vat kregen op eeuwig leven. De verzen 4-5 maken dit duidelijk:

Dus werden we met hem begraven door onze doop in zijn dood, zodat, net zoals Christus uit de dood is opgewekt door de heerlijkheid van de Vader, ook wij zouden wandelen in een nieuwheid des levens. Als we met hem verenigd zijn in de gelijkenis van zijn dood, zullen we zeker ook met hem verenigd zijn in de gelijkenis van zijn opstanding. (Romeinen 6:4,5)

Oké, laten we teruggaan naar wat Jackson nog meer te zeggen heeft over Daniël 12:2, waar staat: "Velen van degenen die in het stof van de aarde slapen, zullen ontwaken, sommigen tot eeuwig leven en anderen tot smaad en eeuwige minachting." Geoffrey wijst erop dat de andere groep ook wakker werd, maar dan tot de eeuwige dood. Wacht even. Zei ik dood? Ik bedoel vernietiging. Dat is wat Jackson bedoelt. Maar nogmaals, wacht even, er staat geen vernietiging. Er staat „smaad en eeuwige verachting”. Geoffrey Jackson denkt dat eeuwige minachting eeuwige vernietiging betekent, maar waarom zei de engel dat dan niet gewoon? Probeert Jackson een vierkante pen van een Schriftgedeelte in een rond leerstellig gat te passen? Het lijkt er zeker op.

Weet je, de schriftgeleerden, farizeeën en religieuze leiders uit de tijd van Jezus zijn allang dood, maar tot op de dag van vandaag minachten we ze. We veroordelen ze, we verwijten ze, omdat ze onze Heer Jezus hebben vermoord. Zelfs als ze terugkeren in de opstanding van de onrechtvaardigen, zullen we ze die dag minachten voor hun daden. Of ze zich nu bekeren van hun zonden in de Nieuwe Wereld of in zonde blijven leven, de smaad en minachting voor hun daden in de eerste eeuw zullen voor altijd blijven bestaan. Past dat niet beter bij de woorden van de engel?

Hoe dan ook, verder:

Geoffrey Jackson: Laten we nu eindelijk vers drie lezen: "En degenen die inzicht hebben, zullen zo helder schijnen als het uitspansel van de hemel, en degenen die velen tot gerechtigheid brengen als de sterren, voor eeuwig en altijd." Dit spreekt over het enorme onderwijswerk dat in de Nieuwe Wereld zal worden gedaan. De verheerlijkte gezalfden zullen helder schijnen als ze nauw met Jezus hebben samengewerkt om leiding te geven aan het onderwijswerk dat velen tot gerechtigheid zal brengen.

Erik Wilson: Nu vraag je je misschien af ​​hoe dat vers de leerstelling van 1914 ondermijnt. Nou, het doet dit niet direct, maar onthoud, dit is allemaal onderdeel van een enkele profetie die plaatsvindt in een enkele tijdsperiode. Is het je opgevallen hoe hij alles toepast op de Nieuwe Wereld, toch? Dat is een verandering ten opzichte van wat ze vroeger leerden. Ze dachten dat het allemaal van toepassing was op gebeurtenissen die betrekking hadden op 1914 en een paar jaar daarna, eindigend in 1926. Dus, als de eerste drie verzen van toepassing zijn op Armageddon en de Nieuwe Wereld, volgt hier dan niet het volgende vers, het vers dat hij leest niet, ook van toepassing? Het zou onlogisch en schriftuurlijk inconsistent zijn om te zeggen dat het volgende vers, vers vier, 150 tot 200 jaar in ons verleden van toepassing is, nietwaar? Terug naar gebeurtenissen van voor 1914, en zelfs voordat CT Russell werd geboren!

Hier is het volgende vers:

'Wat jou betreft, Daniël, houd de woorden geheim en verzegel het boek tot de tijd van het einde. Velen zullen rondzwerven en de ware kennis zal overvloedig worden.” (Daniël 12:4 NWT)

De betekenis van de woorden in het boek zijn verzegeld tot de tijd van het einde. Volgens Jackson is de tijd van het einde Armageddon. Dus de ware kennis die overvloedig wordt, zal niet plaatsvinden tot de tijd van het einde of daarna, vermoedelijk wanneer dit grote, wereldomvattende, nooit te herhalen onderwijswerk zal plaatsvinden en alle rechtschapen opgestane personen en de grote schare overlevenden van Armageddon zullen alle onrechtvaardigen uit de doden over Jehovah God onderwijzen.

Nogmaals, wat heeft dat te maken met het begrijpen van 1914?

Deze:

Toen Jezus op het punt stond te vertrekken, wilden de apostelen weten wanneer hij als koning op de troon zou worden gekroond, wat volgens het Besturende Lichaam in 1914 was. Heeft Jezus hun verteld hoe ze de datum konden achterhalen? Vertelde hij hun de geschriften van de profeet Daniël te bestuderen, zoals William Miller rond 1840 deed? Na Miller bestudeerde Nelson Barbour Daniël hoofdstuk 4 en verfijnde hij de doctrine die leidde tot 1914, en toen nam Charles Taze Russell de taak op zich. Met andere woorden, 1914 werd 200 jaar geleden als belangrijk aangemerkt. 200 honderd jaar geleden.

Deze engel zei tegen Daniël dat hij de woorden geheim moest houden en het boek moest verzegelen tot de tijd van het einde. [Dat is Armageddon volgens Jackson] Velen zullen rondzwerven en de ware kennis zal overvloedig worden." (Daniël 12:4 NWT)

Dus de tijd van het einde ligt nog steeds in onze toekomst, en de ware kennis werd 200 jaar geleden overvloedig? Nou, als mannen als adventistische predikers William Miller en Nelson Barbour het konden bedenken, waarom zou Jezus zijn uitgekozen apostelen dan niet waarschuwen? Ik bedoel, ze hebben er specifiek om gevraagd! Ze wilden de datum weten van zijn terugkeer als koning.

"Dus toen ze bijeen waren, vroegen ze hem: "Heer, herstelt u op dit moment het koninkrijk aan Israël?" Hij zei tegen hen: „Het behoort jullie niet toe de tijden of seizoenen te kennen die de Vader in zijn eigen rechtsgebied heeft geplaatst.” (Handelingen 1:6, 7 NWT)

Dus, als ze niet mochten weten van deze profetische berekening, hoe komt het dan dat mannen als Miller, Barbour en Russell het mochten begrijpen? De eerste twee mannen waren niet eens Jehova's Getuigen, maar maakten deel uit van de adventistische beweging. Is God van gedachten veranderd?

Getuigen beweren dat Daniël 12:4 het antwoord geeft, althans dat beweerden ze vroeger. In het nummer van 15 augustus 2009 van de Wachttoren in het artikel “Eeuwig leven op aarde — Een herontdekte hoop” leggen ze uit hoe en waarom ze deze hoop “herontdekt” hebben:

„De ware kennis zal overvloedig worden”

„Wat betreft „de tijd van het einde”, voorspelde Daniël een zeer positieve ontwikkeling. (Lees Daniël 12:3, 4, 9, 10.) 'In die tijd zullen de rechtvaardigen zo helder schijnen als de zon', zei Jezus. (Matth. 13:43) Hoe werd de ware kennis overvloedig in de tijd van het einde? Sta eens stil bij enkele historische ontwikkelingen in de decennia voorafgaand aan 1914, het jaar waarin de tijd van het einde begon.” (w09 8/15 blz. 14)

U ziet, de oud licht die Jackson nu heeft vervangen door de nieuwe licht beweerde dat de dingen rond 1914 zouden veranderen en dat „ware kennis” overvloedig zou worden. Vermoedelijk omvat die ware kennis het vermogen om Daniël hoofdstuk 4 over de 7 tijden van Nebukadnezar te ontcijferen.

Maar nu vertelt Jackson ons dat wanneer Daniel schrijft dat "De rechtvaardigen zo helder zullen schijnen als de zon", hij verwijst naar gebeurtenissen in de nieuwe wereld en dat wanneer hij praat over het einde wanneer Michael opstaat, hij verwijst naar Armageddon, en dus de ware kennis kon 200 jaar geleden niet overvloedig zijn geworden, omdat de woorden werden verzegeld tot de tijd van het einde waarvan Jackson zegt dat het Armageddon is.

Dus ofwel loog Jezus toen hij zei dat zulke kennis niet aan mensen toebehoort, maar onder de jurisdictie van zijn Vader, Jehovah God, blijft, of de Organisatie liegt. Ik weet welke kant ik op zou wedden. En jij?

We weten al dat 1914 een grove fictie is. Ik heb verschillende video's gemaakt om dat uit de Schrift te bewijzen. Het Besturende Lichaam beweert dat Daniël hoofdstuk vier een profetisch type is met een eerste vervulling in Nebukadnezars waanzin, en dat het een profetisch tegenbeeld of secundaire vervulling heeft met een 1914 onzichtbare troonsbestijging van Jezus in de hemel. Maar in 2012 vertelde David Splane van het Besturende Lichaam ons dat, tenzij een antitype rechtstreeks in de Schrift wordt uitgedrukt, we verder gaan dan wat er is geschreven om er een te verzinnen, wat precies is wat ze deden door ons te vertellen dat Daniël hoofdstuk 4 een tegenbeeldige toepassing op onze tijd. Nu vertellen ze ons - Geoffrey Jackson vertelt ons - dat ze... nieuw licht die de vervangt oud licht en dat nieuw licht neemt het enige vers in de Bijbel dat in de verste verte uitlegt hoe ze mogelijk iets konden weten dat Jehovah God in de categorie van beperkte kennis heeft geplaatst en nu vertellen ze ons: "het is nog niet vervuld."

Ik weet dat ondanks al dit bewijs, veel oprechte Jehovah's Getuigen niet zullen accepteren dat 1914 nep is, noch bereid zullen zijn te accepteren dat er geen opstanding van andere schapen op aarde is als "vrienden van God". De Bijbel spreekt alleen over twee opstandingen zoals we zien in de enige twee plaatsen waar ze samen worden genoemd: In Handelingen 24:15 lezen we:

En ik heb hoop voor God, waar deze mannen ook naar uitzien, dat er een opstanding zal zijn van zowel de rechtvaardigen als de onrechtvaardigen.

En nogmaals, in Johannes 5: 28, 29, waar Jezus zegt:

Wees hierover niet verbaasd, want het uur komt waarin al degenen die in de herinneringsgraven zijn, zijn stem zullen horen en eruit zullen komen, degenen die goede dingen hebben gedaan tot een opstanding van leven, en degenen die slechte dingen hebben beoefend tot een opstanding des oordeels .

Ook al spreekt de Bijbel slechts over twee opstandingen, het Besturende Lichaam heeft zijn volgelingen nodig om in drie opstandingen te geloven: een van de gezalfden om met Jezus te regeren, een tweede van de rechtvaardigen om op aarde te leven en een derde van de onrechtvaardigen om op aarde geoordeeld worden. Getuigen krijgen te horen dat zij de tweede opstanding zullen vormen van rechtvaardige vrienden van God die op aarde leven en aan het einde van de duizend jaar werken aan perfectie.

Het idee dat er maar twee opstandingen zijn, een tot onsterfelijk leven in het koninkrijk der hemelen en een andere tot oordeel op aarde tijdens de 1000-jarige regering van Christus, is gewoon meer dan de gemiddelde Jehova's Getuige wil geloven. Waarom is dat?

Ik sloot mijn laatste video af door te zeggen dat we moeten streven naar de hoop op eeuwig leven die Jezus ons aanbiedt en niet tevreden moeten zijn met een troostprijs. Er is eigenlijk geen troostprijs, aangezien er geen secundaire opstanding van rechtvaardige mensen op aarde is. De enige aardse opstanding waar de Bijbel over spreekt, is voor degenen die onrechtvaardig zijn. Natuurlijk willen mensen die een religie praktiseren zichzelf niet als onrechtvaardig beschouwen. Ze willen van zichzelf zien dat ze door God zijn begunstigd, maar ze willen hun religie ook op hun manier praktiseren, op de manier van de mens, niet op de manier van God.

In het geval van Jehovah's Getuigen wordt hun geleerd dat als ze een moreel leven leiden volgens de normen van getuigen, regelmatig vergaderingen bijwonen en regelmatig deelnemen aan het predikingswerk en binnen de organisatie blijven door loyaal te zijn aan haar door mensen gemaakte leerstellingen en praktijken, gehoorzaam aan zijn oudsten, dan zullen zij naar alle waarschijnlijkheid Armageddon overleven. Of, als ze eerder sterven, zullen ze worden opgewekt en als rechtvaardige vrienden van God worden beschouwd. Er is hun beloofd dat sommigen van hen misschien wel prinsen zijn die op aarde zullen heersen over de miljoenen onrechtvaardigen die zullen worden opgewekt. Jackson deed die belofte in zijn toespraak.

Natuurlijk zijn de enige heersers waarover de Bijbel spreekt in het koninkrijk van God, de mederegeerders die met Jezus Christus in de hemel zullen regeren. Er is geen sprake van een aardse klasse van heersers, maar dat is de hoop dat getuigenisleiderschap standhoudt als een wortel om leden ertoe aan te zetten naar posities van toezicht in de organisatie uit te reiken. Dus wat je hebt is een door mensen gemaakte, op werken gebaseerde reddingshoop. Aangezien je niet deugdzaam genoeg hoeft te zijn om in aanmerking te komen voor het onsterfelijke leven, aangezien de opgestane mensen nog steeds in dezelfde zondige staat zullen terugkeren en duizend jaar zullen hebben om het goed te krijgen, is de lat hoog gelegd lager in de geest van Getuigen. Ze hoeven niet uit te strekken naar hetzelfde niveau van godsvrucht dat ze denken dat de gezalfden moeten bereiken om de hemelse opstanding waardig te zijn. Ik heb het niet over wat de Bijbel hier leert, maar over wat Getuigen geloven en over de houding die het oproept.

Welke specifieke zonde u ook teistert, zolang u zich aan de organisatie houdt, alle dingen doet die zij u zeggen te doen, hoeft u zich niet al te veel zorgen te maken, want u zult duizend jaar hebben om dat allemaal op te lossen... duizend jaar om alle knikken van je persoonlijkheid uit te werken. Dat is een heel aantrekkelijk vooruitzicht.

Met andere woorden, je hoeft de race niet te winnen, je moet je alleen kwalificeren om erin te lopen.

Het enige probleem is dat het niet waar is. Het is niet gebaseerd op de Bijbel. Het hele systeem van redding dat Jehovah's Getuigen leren, is een verzinsel dat door mannen wordt gebruikt om andere mannen en vrouwen te beheersen.

Rutherford zei dat "religie een strik en een racket is." Hij had gelijk. Een van de zeldzame keren dat hij gelijk had, maar hij had gelijk. Religie is wat ze de lange oplichterij noemen. Het is een vertrouwensspel waarbij mensen afstand doen van hun waardevolle spullen in ruil voor de hoop van een oplichter of oplichters op iets veel beters. Uiteindelijk zullen ze eindigen met niets dat was beloofd. Jezus gaf ons hierover een gelijkenis:

Span u krachtig in om door de nauwe deur naar binnen te gaan, want velen, zeg ik U, zullen proberen binnen te komen, maar zullen niet in staat zijn, wanneer de huisbewoner eenmaal is opgestaan ​​en de deur op slot heeft gedaan en GIJ buiten begint te staan ​​en klop op de deur en zeg: 'Meneer, doe open voor ons.' Maar als antwoord zal hij tegen U zeggen: 'Ik weet niet waar U vandaan komt.' Dan begin JIJ te zeggen: 'We aten en dronken in jouw bijzijn, en je onderwees op onze brede manieren.' Maar hij zal spreken en tot U zeggen: 'Ik weet niet waar U vandaan komt. Ga weg van mij, U allen werkers van onrechtvaardigheid!' Daar zal [UW] ​​wenen en het knarsen van [UW] ​​tanden zijn, wanneer GIJ Abraham en Izaäk en Jakob en alle profeten in het koninkrijk van God ziet, maar uzelf naar buiten geworpen.” (Lucas 13:24-28)

In Mattheüs' verslag van de smalle poort en de brede weg (Mattheüs 7:13-23) zegt hij dat degenen die beweerden in zijn naam te hebben geprofeteerd, in zijn naam demonen uitdreven en in zijn naam vele krachtige werken hadden verricht — krachtige werken zoals de wereldwijde prediking van het goede nieuws. Maar Jezus zegt dat hij ze nooit heeft gekend en noemt ze 'wetteloos'.

Jezus heeft nooit tegen ons gelogen en hij spreekt duidelijk. We moeten stoppen met luisteren naar mannen zoals Geoffrey Jackson die gewoon schaamteloos de Schrift voor ons interpreteren zonder enige basis in feite en van ons verwachten dat we hun woord accepteren omdat ze de uitverkorenen van God zijn.

Nee nee nee. We moeten de waarheid voor onszelf verifiëren. We moeten... Hoe zegt de Bijbel het? Oh ja... Zorg voor alle dingen; houd vast aan wat goed is. 1 Thessalonicenzen 5:21 We moeten deze mannen op de proef stellen, hun leringen op de proef stellen en ophouden naïef te zijn. Vertrouw niet op mannen. Vertrouw me niet. Ik ben maar een man. Vertrouw op het woord van God. Wees als de Bereeërs.

Dezen nu waren edeler van geest dan die in Thes·sa·lo·niʹca, want zij aanvaardden het woord met de grootste gretigheid des geestes en onderzochten dagelijks zorgvuldig de Schrift om te zien of deze dingen zo waren (Handelingen 17:11)

De Bereeërs geloofden Paulus en ze deden er goed aan dat te doen, maar ze bevestigden nog steeds dat alles wat hij zei in Gods woord was opgeschreven.

Ik vind het herzien van de werken van de organisatie deprimerend en demoraliserend, net als het aanraken van een onrein ding. Ik zou het liever nooit meer doen, maar ze zullen dingen blijven doen en dingen zeggen die vereisen... Nee... zullen een reactie eisen in het belang van degenen die misleid kunnen worden. Ik denk echter dat ik zal wachten op de grovere overtredingen en zal proberen meer tijd te besteden aan het produceren van opbouwende schriftuurlijke inhoud.

Heel erg bedankt voor het kijken. Ik hoop dat dit nuttig is geweest. En natuurlijk wil ik nogmaals iedereen bedanken voor het ondersteunen van dit werk, zowel door hun tijd en moeite te doneren door onder andere deze video's te bewerken, de transcripties te proeflezen en het postproductiewerk te doen. Ik wil ook iedereen bedanken die heeft geholpen bij het vertalen en degenen die ons helpen met onze financiële middelen.

Tot de volgende keer.

 

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
  17
  0
  Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x