Jezus zei tegen zijn discipelen dat hij de geest zou sturen en dat de geest hen zou leiden in de hele waarheid. Johannes 16:13 Wel, toen ik een Jehova's Getuige was, was het niet de geest die mij leidde, maar de Watch Tower Corporation. Als gevolg daarvan heb ik veel dingen geleerd die niet goed waren, en ze uit mijn hoofd krijgen lijkt een nooit eindigende taak, maar zeker een vreugdevolle, want er is veel plezier in het leren van de waarheid en het zien van de werkelijke diepte van wijsheid opgeslagen in de pagina's van Gods woord.

Vandaag heb ik nog iets afgeleerd en troost gevonden voor mezelf en voor al die PIMO's en POMO's die er zijn, die zijn, of hebben meegemaakt, wat ik deed toen ik een gemeenschap verliet die mijn leven sinds mijn kindertijd had bepaald.

Wat betreft 1 Korintiërs 3:11-15, zou ik nu willen delen wat ik vandaag "afgeleerd" heb:

Want niemand kan een ander fundament leggen dan het reeds gelegde, namelijk Jezus Christus.

Als iemand op dit fundament bouwt met goud, zilver, edelstenen, hout, hooi of stro, zal zijn vakmanschap duidelijk zijn, omdat de Dag het aan het licht zal brengen. Het zal geopenbaard worden met vuur, en het vuur zal de kwaliteit van ieders werk bewijzen. Als wat hij heeft opgebouwd overleeft, krijgt hij een beloning. Als het wordt verbrand, zal hij verlies lijden. Hijzelf zal gered worden, maar alleen als door de vlammen. (1 Korintiërs 3:11-15 BSB)

De organisatie leerde mij dat dit verband hield met de prediking en het bijbelstudiewerk van Jehovah's Getuigen. Maar het had nooit veel zin in het licht van het laatste vers. Het Wachttorengenootschap legde het als volgt uit: (Kijk of het logisch voor je is.)

Ontnuchterende woorden inderdaad! Het kan heel pijnlijk zijn om hard te werken om iemand te helpen een discipel te worden, alleen om te zien hoe de persoon bezwijkt voor verleiding of vervolging en uiteindelijk de weg van de waarheid verlaat. Paulus erkent dat ook als hij zegt dat we in zulke gevallen verlies lijden. De ervaring kan zo pijnlijk zijn dat onze redding wordt beschreven als 'als door vuur' - zoals een man die alles verloor in een brand en zelf ternauwernood werd gered. (w98 11/1 blz. 11 par. 14)

Ik weet niet hoe gehecht je bent geraakt aan je Bijbelstudenten, maar in mijn geval niet zozeer. Toen ik een echte gelovige was in de Organisatie van Jehovah's Getuigen, had ik Bijbelstudenten die de Organisatie verlieten nadat ik ze had geholpen tot het punt van de doop. Ik was teleurgesteld, maar om te zeggen dat 'ik alles verloor in een brand en zelf nauwelijks werd gered', zou de metafoor ver buiten het breekpunt komen. Dit was beslist niet waar de apostel op doelde.

Dus vandaag had ik een vriend, ook een ex-JW, die dit vers onder mijn aandacht bracht en we bespraken het heen en weer, probeerden het te begrijpen, probeerden de oude, ingeplante ideeën uit ons collectieve brein te krijgen. Nu we voor onszelf nadenken, kunnen we zien dat de manier waarop de Watch Tower zin gaf aan 1 Kor 3:15, gewoon belachelijk egoïstisch is.

Maar houd moed! De heilige geest leidt ons in alle waarheid, precies zoals Jezus beloofde. Hij zei ook dat de waarheid ons ook zou bevrijden.

 “Als je doorgaat in Mijn woord, ben je echt Mijn discipelen. Dan zul je de waarheid kennen, en de waarheid zal je vrijmaken.” (Johannes 8:31).

 Vrij van wat? Vrij van onze slavernij aan zonde, dood, en ja, ook valse religie. Johannes vertelt ons hetzelfde. In feite, denkend aan onze vrijheid in Christus, schrijft hij:

 "Ik schrijf u om u te waarschuwen voor die mensen die u misleiden. Maar Christus heeft u gezegend met de Heilige Geest. Nu blijft de Geest in je, en je hebt geen leraren nodig. De Geest is waarheidsgetrouw en leert je alles. Blijf dus in uw hart één met Christus, zoals de Geest u heeft geleerd te doen. 1 Johannes 2:26,27. 

 Interessant. John zegt dat wij, jij en ik, geen leraren nodig hebben. Toch schreef Paulus aan de Efeziërs:

"En Hij [Christus] gaf sommigen inderdaad om apostelen te zijn, en sommige profeten, en sommige evangelisten, en sommige herders en leraars, tot vervolmaking van de heiligen voor het werk van bediening, voor de opbouw van het lichaam van Christus..." (Efeziërs 4:11, 12 Bereaanse letterlijke Bijbel)

 We geloven dat dit Gods woord is, dus we zijn niet op zoek naar tegenstrijdigheden, maar naar het oplossen van schijnbare tegenstrijdigheden. Misschien leer ik je op dit moment iets wat je nog niet wist. Maar dan zullen sommigen van jullie opmerkingen achterlaten en me uiteindelijk iets leren dat ik niet wist. Dus we leren elkaar allemaal; we voeden elkaar allemaal, en dat is waar Jezus naar verwees in Mattheüs 24:45 toen hij sprak over de getrouwe en beleidvolle slaaf die voedsel voorzag in het huisgezin van dienaren van de Meester.

 Dus de apostel Johannes vaardigde geen algemeen verbod uit tegen ons om elkaar te onderwijzen, maar hij vertelde ons eerder dat we geen mannen nodig hebben om ons te vertellen wat goed en wat verkeerd is, wat onwaar en wat waar is.

 Mannen en vrouwen kunnen en zullen anderen leren over hun begrip van de Schrift, en ze kunnen geloven dat het Gods geest was die hen tot dat begrip leidde, en misschien was het dat ook, maar uiteindelijk geloven we iets niet omdat iemand het ons vertelt is zo. De apostel Johannes vertelt ons dat we "geen leraren nodig hebben". De geest in ons zal ons naar de waarheid leiden en alles wat hij hoort evalueren, zodat we ook kunnen identificeren wat vals is.

 Ik zeg dit allemaal omdat ik niet wil zijn zoals die predikers en leraren die zeggen: "De heilige geest heeft mij dit geopenbaard." Want dat zou betekenen dat je maar beter gelooft wat ik zeg, want als je dat niet doet, ga je tegen de heilige geest in. Nee. De geest werkt door ons allemaal heen. Dus als ik misschien een waarheid heb gevonden waartoe de geest me leidde, en ik deel die bevinding met iemand anders, dan is het de geest die hen ook naar dezelfde waarheid zal leiden, of hen zal laten zien dat ik het bij het verkeerde eind heb, en correct mij, zodat, zoals de Bijbel zegt, ijzer ijzer scherpt, en we allebei geslepen worden en naar de waarheid worden geleid.

 Met dat alles in gedachten, is dit wat ik geloof dat de geest me heeft laten begrijpen met betrekking tot de betekenis van: 1 Corinthians 3: 11-15.

Zoals altijd onze manier zou moeten zijn, beginnen we met de context. Paulus gebruikt hier twee metaforen: Hij begint bij vers 6 van 1 Korintiërs 3 en gebruikt daarbij de metafoor van een veld dat wordt bewerkt.

Ik plantte, Apollos gaf water, maar God veroorzaakte de groei. (1 Korintiërs 3:6 NASB)

Maar in vers 10 schakelt hij over op een andere metafoor, die van een gebouw. Het gebouw is Gods tempel.

Weet u niet dat u een tempel van God bent en dat de Geest van God in u woont? (1 Korintiërs 3:16 NASB)

Het fundament van het gebouw is Jezus Christus.

Want niemand kan een ander fundament leggen dan het reeds gelegde, namelijk Jezus Christus. (1 Korintiërs 3:11 BSB)

Oké, dus het fundament is Jezus Christus en het gebouw is Gods tempel, en Gods tempel is de christelijke gemeente die bestaat uit de Kinderen van God. Gezamenlijk zijn we Gods tempel, maar zijn we componenten in die tempel, die samen de structuur vormen. Hierover lezen we in Openbaring:

Degene die overwint ik zal een pilaar maken in de tempel van mijn God, en hij zal die nooit meer verlaten. Op hem zal Ik de naam van mijn God schrijven, en de naam van de stad van mijn God (het nieuwe Jeruzalem dat van mijn God uit de hemel neerdaalt), en mijn nieuwe naam. (Openbaring 3:12 BSB)

Met dat alles in gedachten, wanneer Paulus schrijft: "Als iemand op dit fundament bouwt", wat als hij het dan niet heeft over toevoegen aan het gebouw door bekeerlingen te maken, maar eerder specifiek naar jou of mij verwijst? Wat als datgene waarop we bouwen, het fundament dat Jezus Christus is, onze eigen christelijke persoonlijkheid is? Onze eigen spiritualiteit.

Toen ik een van Jehovah's Getuigen was, geloofde ik in Jezus Christus. Dus ik bouwde mijn spirituele persoonlijkheid op het fundament van Jezus Christus. Ik probeerde niet te zijn zoals Mohammed, of Boeddha, of Shiva. Ik probeerde de Zoon van God, Jezus Christus, na te volgen. Maar het materiaal dat ik gebruikte, kwam uit de publicaties van de Watch Tower Organization. Ik bouwde met hout, hooi en stro, niet met goud, zilver en edelstenen. Hout, hooi en stro zijn toch niet zo kostbaar als goud, zilver en edelstenen? Maar er is nog een verschil tussen deze twee groepen dingen. Hout, hooi en stro zijn brandbaar. Leg ze in het vuur en ze verbranden; ze zijn weg. Maar goud, zilver en edelstenen zullen een brand overleven.

Over welke brand hebben we het? Het werd me duidelijk toen ik me realiseerde dat ik, of liever mijn spiritualiteit, het bouwwerk in kwestie was. Laten we herlezen wat Paulus zegt met die visie en kijken of zijn laatste woorden nu kloppen.

Als iemand op dit fundament bouwt met goud, zilver, edelstenen, hout, hooi of stro, zal zijn vakmanschap duidelijk zijn, omdat de Dag het aan het licht zal brengen. Het zal geopenbaard worden met vuur, en het vuur zal de kwaliteit van ieders werk bewijzen. Als wat hij heeft opgebouwd overleeft, krijgt hij een beloning. Als het wordt verbrand, zal hij verlies lijden. Hijzelf zal gered worden, maar alleen als door de vlammen. (1 Korintiërs 3:12-15 BSB)

Ik bouwde op het fundament van Christus, maar ik gebruikte brandbare materialen. Toen, na veertig jaar bouwen, kwam de vurige test. Ik realiseerde me dat mijn gebouw was gemaakt van brandbare materialen. Alles wat ik tijdens mijn leven als een van Jehovah's Getuigen had opgebouwd, werd verteerd; weg. Ik heb verlies geleden. Het verlies van bijna alles wat ik tot dan toe dierbaar was. Toch was ik gered, “als door de vlammen”. Nu begin ik met de wederopbouw, maar deze keer met de juiste bouwmaterialen.

Ik denk dat deze verzen exJW's veel troost kunnen bieden als ze de Organisatie van Jehovah's Getuigen verlaten. Ik zeg niet dat mijn begrip de juiste is. Oordeel zelf. Maar nog iets dat we uit deze passage kunnen halen, is dat Paulus christenen aanspoort om geen mensen te volgen. Zowel vóór de passage die we hebben overwogen als daarna, tot slot, maakt Paulus het punt dat we de mensen niet moeten volgen.

Wat is Apollos dan? En wat is Paulus? Het zijn dienaren door wie u geloofde, zoals de Heer aan ieder zijn rol heeft toegewezen. Ik plantte het zaadje en Apollos gaf het water, maar God liet het groeien. Dus noch hij die plant, noch hij die begiet is iets, maar alleen God, die dingen laat groeien. (1 Korintiërs 3:5-7 BSB)

Laat niemand zichzelf bedriegen. Als iemand van jullie denkt dat hij wijs is in deze tijd, moet hij een dwaas worden, zodat hij wijs kan worden. Want de wijsheid van deze wereld is dwaasheid in Gods ogen. Zoals er staat geschreven: "Hij vangt de wijzen op hun sluwheid." En nogmaals: "De Heer weet dat de gedachten van de wijzen zinloos zijn." Stop daarom met opscheppen over mannen. Alle dingen zijn van jou, of Paulus of Apollos of Kefas of de wereld of leven of dood of het heden of de toekomst. Ze zijn allemaal van jou, en jij bent van Christus, en Christus is van God. (1 Korintiërs 3:18-23 BSB)

Waar Paulus zich zorgen over maakt, is dat deze Korinthiërs niet langer op het fundament van de Christus bouwden. Ze bouwden op het fundament van mannen en werden volgelingen van mannen.

En nu komen we bij een subtiliteit van Paulus' woorden die verwoestend is en toch zo gemakkelijk te missen. Wanneer hij spreekt over het werk, de constructie of het gebouw, opgericht door elk individu dat door vuur wordt verteerd, verwijst hij alleen naar die gebouwen die staan ​​op het fundament dat Christus is. Hij verzekert ons dat als we met goede bouwmaterialen bouwen op dit fundament, Jezus Christus, we het vuur kunnen weerstaan. Als we echter bouwen met slechte bouwmaterialen op het fundament van Jezus Christus, zal ons werk worden verbrand, maar we zullen nog steeds worden gered. Zie jij de gemene deler? Ongeacht de gebruikte bouwmaterialen, zullen we gered worden als we bouwen op het fundament van de Christus. Maar wat als we niet op dat fundament hebben voortgebouwd? Wat als onze basis anders is? Wat als we ons geloof zouden baseren op de leringen van mensen of een organisatie? Wat als we, in plaats van de waarheid van Gods woord lief te hebben, DE WAARHEID van de kerk of organisatie waartoe we behoren liefhebben? Getuigen vertellen elkaar gewoonlijk dat ze in de waarheid zijn, maar ze bedoelen niet in Christus, maar in de waarheid zijn betekent in de organisatie zijn.

Wat ik nu ga zeggen, is van toepassing op vrijwel elke georganiseerde christelijke religie die er is, maar ik zal degene die ik het meest ken als voorbeeld gebruiken. Laten we zeggen dat er een tiener is die sinds zijn kinderjaren is opgegroeid als een van Jehovah's Getuigen. Deze jonge kerel gelooft in de leringen die uit de Wachttoren-publicaties komen en begint direct vanaf de middelbare school te pionieren, waarbij hij 100 uur per maand aan de fulltime bediening besteedt (we gaan een paar jaar terug). Hij maakt vorderingen en wordt speciale pionier, toegewezen aan een afgelegen gebied. Op een dag voelt hij zich extra speciaal en gelooft hij dat hij door God is geroepen om een ​​van de gezalfden te zijn. Hij begint de emblemen te gebruiken, maar maakt nooit iets belachelijks wat de organisatie doet of leert. Hij wordt opgemerkt en wordt aangesteld als kringopziener, en hij gehoorzaamt plichtsgetrouw alle instructies die van het bijkantoor komen. Hij zorgt ervoor dat andersdenkenden worden aangepakt om de gemeente rein te houden. Hij werkt om de naam van de organisatie te beschermen wanneer gevallen van seksueel misbruik van kinderen op zijn pad komen. Uiteindelijk wordt hij uitgenodigd op Bethel. Nadat hij hem door het standaard filterproces heeft geleid, wordt hij toegewezen aan de echte test van organisatietrouw: de Servicedesk. Daar wordt hij blootgesteld aan alles wat de tak binnenkomt. Dit omvat brieven van waarheidlievende Getuigen die schriftuurlijk bewijs hebben gevonden dat in tegenspraak is met enkele van de kernleringen van de organisatie. Aangezien het beleid van de Wachttoren is om elke brief te beantwoorden, antwoordt hij met het standaard standaardantwoord van het herhalen van het standpunt van de organisatie, met toegevoegde paragrafen die de twijfelende adviseren om te vertrouwen op het kanaal dat Jehovah heeft gekozen, niet vooruit te lopen en op Jehovah te wachten. Hij blijft onaangetast door het bewijsmateriaal dat regelmatig zijn bureau passeert en na enige tijd, omdat hij een van de gezalfden is, wordt hij uitgenodigd op het wereldhoofdkwartier waar hij verder gaat in de proeftuin van de servicedesk, onder het toeziend oog van de Bestuursorgaan. Als de tijd rijp is, wordt hij voorgedragen voor dat verheven lichaam en neemt hij zijn rol als een van de Guardians of Doctrine op zich. Op dit punt ziet hij alles wat de organisatie doet, weet hij alles over de organisatie.

Als deze persoon op het fundament van Christus heeft voortgebouwd, dan is er ergens onderweg, of hij nu pionierde, of toen hij als kringopziener diende, of toen hij voor het eerst op de servicebalie stond, of zelfs toen hij pas aangesteld werd om het Besturende Lichaam, ergens onderweg, zou hij door die vurige test zijn gegaan waar Paulus over spreekt. Maar nogmaals, alleen als hij op het fundament van Christus heeft gebouwd.

Jezus Christus zegt ons: “Ik ben de weg en de waarheid en het leven. Niemand komt tot de Vader dan door mij.” (Johannes 14:6)

Als de man naar wie we in onze illustratie verwijzen, gelooft dat de organisatie "de waarheid, de weg en het leven" is, dan heeft hij op het verkeerde fundament gebouwd, het fundament van mensen. Hij zal niet door het vuur gaan waar Paulus over sprak. Maar als hij uiteindelijk gelooft dat alleen Jezus de waarheid, de weg en het leven is, dan zal hij door dat vuur gaan, want dat vuur is gereserveerd voor degenen die op dat fundament hebben gebouwd en hij zal alles verliezen wat hij zo hard heeft gewerkt opbouwen, maar hijzelf zal behouden worden.

Ik geloof dat dit is wat onze broer Raymond Franz heeft meegemaakt.

Het is triest om te zeggen, maar de gemiddelde Jehova's Getuige heeft niet gebouwd op het fundament dat Christus is. Een goede test hiervoor is om een ​​van hen te vragen of ze een instructie in de Bijbel van Christus of een instructie van het Besturende Lichaam zouden gehoorzamen als de twee het er niet helemaal mee eens waren. Het zal een zeer ongebruikelijke Jehova's Getuige zijn die zal kiezen voor Jezus boven het Besturende Lichaam. Als je nog steeds een van Jehovah's Getuigen bent en het gevoel hebt dat je door een vurige test gaat terwijl je ontwaakt voor de realiteit van de valse leringen en hypocrisie van de Organisatie, houd dan moed. Als u uw geloof op de Christus hebt gebouwd, zult u door deze test komen en gered worden. Dat is de belofte van de Bijbel aan jou.

In ieder geval, zo zie ik dat Paulus' woorden aan de Korinthiërs bedoeld zijn om toegepast te worden. Je kunt ze anders bekijken. Laat je leiden door de geest. Bedenk dat Gods communicatiekanaal niet een man of een groep mensen is, maar Jezus Christus. We hebben zijn woorden vastgelegd in de Schrift, dus we hoeven alleen maar naar hem toe te gaan en te luisteren. Net zoals een vader ons vertelde te doen. “Dit is mijn zoon, de geliefde, die ik heb goedgekeurd. Luister naar hem." (Matteüs 17:5)

Bedankt voor het luisteren en een speciale dank aan degenen die me hebben geholpen om dit werk voort te zetten.

 

 

 

 

 

 

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    14
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x