Je vraagt ​​je misschien af ​​wat de titel van deze video is: Treurt het Gods geest als we onze hemelse hoop op een aards paradijs verwerpen? Misschien lijkt dat een beetje hard, of een beetje veroordelend. Houd in gedachten dat het speciaal bedoeld is voor mijn ex JW-vrienden die, hoewel ze blijven geloven in onze hemelse Vader en zijn zoon, Christus Jezus, en die begonnen zijn met het gebruiken van de symbolen (zoals bevolen door Jezus aan allen die in hem geloofden) ) nog steeds niet "naar de hemel willen gaan". Velen hebben op mijn YouTube-kanaal gereageerd en ook via privé-e-mails over hun voorkeur, en ik wilde deze zorg wegnemen. De opmerkingen zijn een echte greep uit wat ik vaak zie:

"Ik voel diep van binnen dat ik de aarde wil bezitten... dit gaat veel verder dan een kinderachtige manier om het paradijs te begrijpen."

“Ik hou van deze planeet en van Gods ongelooflijke creaties. Ik kijk uit naar een nieuwe aarde, een aarde die wordt geregeerd door Christus en zijn medekoningen/priesters en ik wil hier blijven.”

"Hoewel ik graag denk dat ik rechtvaardig ben, heb ik geen verlangen om naar de hemel te gaan."

“We konden altijd afwachten. Ik maak me niet al te veel zorgen over wat er werkelijk gebeurt, aangezien beloofd is dat het goed zal komen."

Deze opmerkingen zijn misschien deels nobele gevoelens omdat we de schoonheid van Gods schepping willen prijzen en vertrouwen op Gods goedheid; hoewel ze natuurlijk ook het product zijn van JW-indoctrinatie, de overblijfselen van decennia waarin werd verteld dat voor de overgrote meerderheid van de mensen redding een 'aardse hoop' met zich meebrengt, een term die niet eens in de Bijbel voorkomt. Ik zeg niet dat er geen aardse hoop is. Ik vraag, is er ergens in de Schrift waar christenen een aardse hoop op redding wordt aangeboden?

Christenen in andere religieuze denominaties geloven dat we naar de hemel gaan als we sterven, maar begrijpen ze wat dat betekent? Hopen ze echt op die redding? Ik heb met een groot aantal mensen gesproken in de decennia waarin ik als een van Jehovah's Getuigen van deur tot deur heb gepredikt, en ik kan met zekerheid zeggen dat de mensen met wie ik sprak en die zichzelf als goede christenen beschouwden, geloofden dat goede mensen naar de hemel gaan . Maar dat is ongeveer zo ver als het gaat. Ze hebben echt geen idee wat dat betekent - misschien op een wolk zitten en een harp spelen? Hun hoop was zo vaag dat de meesten er niet echt naar verlangden.

Ik vroeg me altijd af waarom mensen van andere christelijke denominaties zo hard zouden vechten om in leven te blijven als ze ziek waren, en zelfs vreselijke pijn moesten doorstaan ​​terwijl ze aan een terminale ziekte leden, in plaats van gewoon los te laten en op weg te gaan naar hun beloning. Als ze echt geloofden dat ze naar een betere plek zouden gaan, waarom zou je dan zo hard vechten om hier te blijven? Dat gold niet voor mijn vader die in 1989 aan kanker stierf. Hij was overtuigd van zijn hoop en keek er naar uit. Natuurlijk hoopte hij dat hij zou worden opgewekt in een aards paradijs zoals onderwezen door Jehovah's Getuigen. Werd hij misleid? Als hij de echte hoop begreep die christenen wordt geboden, zou hij die dan hebben afgewezen, zoals zoveel Getuigen doen? Ik weet het niet. Maar de man kennende denk ik van niet.

Hoe dan ook, voordat we bespreken wat de Bijbel zegt over de "hemel" als de bestemming voor ware christenen, is het eerst belangrijk om degenen die twijfels hebben om naar de hemel te gaan, te vragen waar die twijfels echt vandaan komen? Hebben de twijfels die ze hebben over naar de hemel te gaan, verband met angst voor het onbekende? Wat als ze zouden ontdekken dat de hemelse hoop niet betekent dat ze de aarde en de mensheid voor altijd achter moeten laten en naar een onbekende geestenwereld gaan? Zou dat hun standpunt veranderen? Of is het echte probleem dat ze er geen moeite voor willen doen. Jezus vertelt ons dat "de poort klein is en de weg die naar het leven leidt smal is, en slechts enkelen vinden hem." (Matteüs 7:14 BSB)

Zie je, als Jehova's Getuige hoefde ik niet goed genoeg te zijn om het eeuwige leven te verdienen. Ik hoefde alleen maar goed genoeg te zijn om Armageddon te overleven. Dan zou ik duizend jaar hebben om te werken aan wat nodig is om het eeuwige leven te verdienen. De andere schapenhoop is een soort "ook liep"-prijs, een troostprijs voor deelname aan de race. Redding voor Jehovah's Getuigen is sterk gebaseerd op werken: woon alle vergaderingen bij, ga in de prediking, steun de organisatie, regelmatig Luister, gehoorzaam en wees gezegend. Dus als je alle vakjes aanvinkt en binnen de organisatie blijft, kom je door Armageddon heen, en dan kun je werken aan het perfectioneren van je persoonlijkheid om eeuwig leven te bereiken.

Nadat zulke personen aan het einde van het millennium werkelijke menselijke volmaaktheid hebben bereikt en dan de laatste test hebben doorstaan, zullen ze in de positie verkeren om rechtvaardig verklaard te worden voor eeuwig menselijk leven. — 12/1, blz. 10, 11, 17, 18. (w85) 12/15 blz. 30 Weet je nog?)

Kun je je voorstellen dat ze het "bereiken"? Ik ben gewend geraakt aan de koerende stem van de Wachttoren dat een beeld schetst van rechtvaardige Jehovah's Getuigen die in vrede leven in een aards paradijs, misschien houden veel ex-JW's nog steeds van het idee om gewoon "Jehovah's vrienden" te zijn - een concept dat vaak wordt genoemd in Wachttoren-publicaties, maar niet één keer in de Bijbel (de enige " vriend van Jehovah” waarover de Bijbel spreekt, was de niet-christelijke Abraham in Jakobus 1:23). Jehovah's Getuigen beschouwen zichzelf als rechtvaardig en geloven dat ze na Armageddon een paradijsaarde zullen beërven en daar aan het einde van de duizendjarige regering van Christus naar volmaaktheid zullen werken en eeuwig leven zullen verwerven. Dat is hun "aardse hoop". Zoals we weten, geloven Jehovah's Getuigen ook dat slechts een kleine groep christenen, slechts 144,000 die sinds de tijd van Christus hebben geleefd, vlak voor Armageddon als onsterfelijke geestelijke wezens naar de hemel zal gaan en vanuit de hemel zullen regeren. Eigenlijk zegt de Bijbel dat niet. Openbaring 5:10 zegt dat deze zullen heersen "op of op de aarde", maar de Nieuwe-Wereldvertaling geeft dat weer als "over" de aarde, wat een misleidende vertaling is. Dat is wat ze verstaan ​​onder een 'hemelse hoop'. Inderdaad, alle afbeeldingen van de hemel die u in de publicaties van het Wachttorengenootschap ziet, beeldt meestal in het wit geklede, bebaarde mannen af ​​(allemaal wit trouwens) die tussen de wolken zweven. Aan de andere kant zijn afbeeldingen van de aardse hoop die aan de overgrote meerderheid van Jehovah's Getuigen wordt geboden, kleurrijk en aantrekkelijk, met gelukkige gezinnen die in tuinachtige landschappen leven, zich tegoed doen aan het beste voedsel, prachtige huizen bouwen en vrede genieten met de dierenrijk.

Maar is al deze verwarring gebaseerd op een verkeerd begrip van wat de hemel is in relatie tot de christelijke hoop? Verwijzen de hemel of de hemelen naar een fysieke locatie of een staat van zijn?

Als je de besloten omgeving van JW.org verlaat, heb je een hele klus te klaren. Je moet het huis schoonmaken, alle valse beelden uit je geest verwijderen die zijn geïmplanteerd door jaren van voeden met Wachttoren-beelden en gedachten.

Dus, wat moeten ex-JW's die op zoek zijn naar Bijbelse waarheid en hun vrijheid in Christus vinden, begrijpen over hun redding? Vallen ze nog steeds voor het verborgen JW-bericht dat bedoeld is om mensen met een? aardse hoop? Zie je, als je nog steeds in een zondige staat zult zijn volgens de JW-doctrine, zelfs na je opstanding, of na het overleven van Armageddon, dan is de lat om te overleven in de Nieuwe Wereld niet te hoog gelegd. Zelfs de onrechtvaardigen komen door de opstanding in de nieuwe wereld. Ze leren dat je niet echt goed hoeft te zijn om door te komen, je hoeft alleen maar net goed genoeg te zijn om de lat te halen, want je hebt nog duizend jaar om het goed te krijgen, om de gebreken van jouw imperfectie. En het beste van alles is dat je ook geen vervolging meer hoeft te ondergaan voor de Christus, zoals wij dat in deze wereld doen. Dat is veel prettiger om je voor te stellen dan wat we in Hebreeën 10:32-34 lezen over wat ware christenen hebben moeten doorstaan ​​om hun liefde voor Jezus te tonen.

“Herinner je hoe je trouw bleef, ook al betekende het verschrikkelijk lijden. Soms werd je blootgesteld aan openbare spot en werd je geslagen, [of gemeden!] en soms hielp je anderen die hetzelfde doormaakten. Je leed samen met degenen die in de gevangenis werden gegooid, en toen alles wat je bezat van je werd afgenomen, accepteerde je het met vreugde. Je wist dat er betere dingen op je wachtten die voor altijd zullen duren." (Hebreeën 10:32, 34 NLT)

Nu komen we misschien in de verleiding om te zeggen: 'Ja, maar zowel JW's als sommige ex-JW's hebben de hemelse hoop verkeerd begrepen. Als ze het echt begrepen, zouden ze niet zo voelen." Maar zie je, daar gaat het niet om. Onze redding is niet zo eenvoudig als het bestellen van eten van een restaurantmenu: 'Ik neem het eeuwige leven met een bijgerecht van paradijsaarde, en als aperitief, een beetje stoeien met de dieren. Maar houd de koningen en priesters vast. Ik snap het?

Aan het einde van deze video zul je zien dat er maar één hoop aan christenen wordt aangeboden. Maar een! Graag of niet. Wie zijn wij - wie dan ook - om een ​​geschenk van genade van de Almachtige God af te wijzen? Ik bedoel, denk er eens over na, de pure gal - de onbeschaamdheid van echte blauwe Jehova's Getuigen, en zelfs enkele ex-JW's die zijn misleid door een aardse opstandingshoop en die nu daadwerkelijk een geschenk van God zullen weigeren. Ik ben gaan inzien dat, hoewel ze het materialisme minachten, Jehovah's Getuigen op hun eigen manier erg materialistisch zijn. Het is alleen zo dat hun materialisme uitgesteld materialisme is. Ze stellen het krijgen van dingen die ze nu willen uitstellen uit in de hoop dat ze na Armageddon veel betere dingen zullen krijgen. Ik heb meer dan één Getuige horen begeren naar een prachtig huis dat ze in het predikingswerk bezochten en zeiden: "Daar ga ik na Armageddon wonen!"

Ik kende een "gezalfde" ouderling die een strenge lezing hield voor de gemeente in een deel van de plaatselijke behoeften dat er geen "landroof" zou zijn na Armageddon, maar de "prinsen" zouden huizen aan iedereen toewijzen - "Dus gewoon wacht op je beurt!" Natuurlijk is er niets mis met het willen van een mooi huis, maar als je hoop op redding is gericht op materiële verlangens, dan mis je het hele punt van redding, nietwaar?

Als een Jehova's Getuige zegt, als een nukkig kind: 'Maar ik wil niet naar de hemel. Ik wil op de paradijsaarde blijven', toont hij of zij niet een totaal gebrek aan geloof in de goedheid van God? Waar is het vertrouwen dat onze hemelse Vader ons nooit iets zou geven waar we niet ongelooflijk blij mee zouden zijn? Waar is het geloof dat Hij veel beter weet dan wij ooit zouden kunnen, precies wat ons gelukkig zou maken boven onze stoutste dromen?

Wat onze hemelse Vader ons heeft beloofd, is zijn kinderen, kinderen van God, te zijn en het eeuwige leven te beërven. En meer dan dat, om samen met zijn dierbare Zoon te werken om als koningen en priesters in het koninkrijk der hemelen te regeren. Wij zullen verantwoordelijk zijn voor het terugbrengen van de zondige mensheid in de familie van God - Ja, er zal een aardse opstanding zijn, de opstanding van de onrechtvaardigen. En ons werk zal een baan zijn die meer dan 1,000 jaar zal duren. Over baanzekerheid gesproken. Wie weet daarna wat onze Vader in petto heeft.

We zouden deze discussie hier moeten kunnen stoppen. Wat we nu weten, is alles wat we echt moeten weten. Met die kennis, gebaseerd op geloof, hebben we wat we nodig hebben om trouw te blijven tot het einde.

Onze Vader heeft er echter voor gekozen om meer dan dat aan ons te openbaren en dat heeft hij gedaan door zijn Zoon. Wat nodig is, is om geloof in God te stellen en te geloven dat wat hij ons ook aanbiedt, ongelooflijk goed voor ons zal zijn om te hebben. We mogen niet twijfelen aan zijn goedheid. Desalniettemin kunnen ideeën die vanuit onze vroegere religie in onze hersenen zijn geplant, ons begrip belemmeren en zorgen doen rijzen die onze vreugde over het vooruitzicht dat voor ons ligt, kunnen ondermijnen. Laten we eens kijken naar de verschillende kenmerken van de hoop op redding die in de Bijbel wordt geboden en dat contrasteren met de hoop op redding die wordt geboden door de organisatie van Jehovah's Getuigen.

We moeten beginnen met ons bord vrij te maken van bepaalde misvattingen die ons zouden kunnen belemmeren om het goede nieuws van redding volledig te begrijpen. Laten we beginnen met de zin "hemelse hoop”. Dit is een term die niet in de Schrift voorkomt, hoewel hij meer dan 300 keer voorkomt in de publicaties van het Wachttorengenootschap. Hebreeën 3:1 spreekt wel van een “hemelse roeping”, maar dat verwijst naar de uitnodiging uit de hemel die door Christus is gedaan. In dezelfde geest, de zin “aards paradijs” wordt evenmin in de bijbel gevonden, hoewel hij wel 5 keer in voetnoten in de Nieuwe-Wereldvertaling voorkomt en bijna 2000 keer in de publicaties van het Genootschap.

Moet het uitmaken dat de zinnen niet in de Bijbel voorkomen? Welnu, is dat niet een van de bezwaren die de organisatie van Jehovah's Getuigen tegen de Drie-eenheid opwerpt? Dat het woord zelf nooit in de Schrift wordt gevonden. Welnu, als we dezelfde logica toepassen op de woorden die ze vaak gebruiken om de redding te beschrijven die ze aan hun kudde beloven, "hemelse hoop", "aards paradijs", zouden we elke interpretatie op basis van die termen moeten negeren, nietwaar?

Als ik met mensen probeer te redeneren over de Drie-eenheid, vraag ik hen om elk vooroordeel los te laten. Als ze geloven dat Jezus God is die naar binnen gaat, zal dat hun begrip van een vers kleuren. Hetzelfde kan gezegd worden van Jehovah's Getuigen met betrekking tot hun hoop op redding. Dus, en dit zal niet gemakkelijk zijn, wat je ook dacht, wat je ook voor ogen had toen je de uitdrukking "hemelse hoop" of "aards paradijs" hoorde, zet het uit je hoofd. Kun je dat alsjeblieft proberen? Druk op de delete-toets op die afbeelding. Laten we beginnen met een schone lei, zodat onze vooroordelen het verwerven van Bijbelkennis niet in de weg staan.

Christenen worden aangespoord om hun "vizier te richten op de realiteit van de hemel, waar Christus zit op de ereplaats aan Gods rechterhand" (Kol 3:1). Paulus zei tegen christenen uit de heidenen: "Denk aan de dingen van de hemel, niet aan de dingen van de aarde. Want u bent voor dit leven gestorven, en uw werkelijke leven is met Christus verborgen in God.” (Kolossenzen 3:2,3 NLT) Heeft Paulus het over de fysieke locatie van de hemel? Heeft de hemel zelfs een fysieke locatie of leggen we materiële concepten op aan immateriële dingen? Let op, Paulus zegt ons niet over de dingen na te denken IN hemel, maar OF hemel. Ik kan me geen dingen voorstellen op een plek die ik nog nooit heb gezien en ook niet kan zien. Maar ik kan dingen bedenken die van een plek afkomstig zijn als die dingen bij mij aanwezig zijn. Wat zijn de dingen VAN de hemel waar christenen van weten? Denk daar eens over na.

Laten we eens kijken waar Paulus het over heeft als hij zegt in de verzen die we zojuist uit Kolossenzen 3:2,3 hebben gelezen dat we zijn gestorven voor "dit leven", en dat ons echte leven verborgen is in Christus. Wat bedoelt hij dat we voor dit leven zijn gestorven door onze blik te richten op de realiteit van de hemel? Hij heeft het over sterven aan ons onrechtvaardige leven dat wordt gekenmerkt door het uitvoeren van onze vleselijke en zelfzuchtige neigingen. We kunnen meer inzicht krijgen over 'dit leven' versus ons 'echte leven' uit een ander schriftgedeelte, dit keer in Efeziërs.

“…Vanwege zijn grote liefde voor ons, God, die rijk is aan barmhartigheid, heeft ons levend gemaakt met Christus zelfs toen we dood waren in onze overtredingen. Door genade bent u gered! En God heeft ons met Christus opgewekt en ons met Hem in de hemelse gewesten gezet in Christus Jezus.” (Efeziërs 2:4-6 BSB)

Dus onze blik op de realiteit van de hemel richten heeft te maken met de verandering van onze onrechtvaardige natuur in een rechtvaardige of van een vleselijke kijk op een geestelijke.

Het feit dat vers 6 van Efeziërs 2 (dat we zojuist hebben gelezen) in de verleden tijd is geschreven, is veelzeggend. Het betekent dat degenen die rechtvaardig zijn al metaforisch in de hemelse gewesten zitten, hoewel ze nog steeds in hun vleselijke lichaam op aarde leven. Hoe is dat mogelijk? Het gebeurt als je bij Christus hoort. Met andere woorden, we begrijpen dat toen we werden gedoopt, onze oude levens in wezen met Christus werden begraven, zodat we ook met Hem tot een nieuw leven konden worden opgewekt (Ko 2:12) omdat we op de kracht van God vertrouwden. . Paulus zegt het anders in Galaten:

“Zij die Christus Jezus toebehoren, hebben het vlees met zijn hartstochten en begeerten gekruisigd. Laten we, aangezien we door de Geest leven, in de pas met de Geest wandelen.” (Galaten 5:24, 25 BSB)

"Dus ik zeg, wandel door de Geest, en" je zult de verlangens van het vlees niet bevredigen.” (Galaten 5:16 BSB)

"Jij, worden echter niet beheerst door het vlees, maar door de Geest, als de Geest van God in u woont. En als iemand de Geest van Christus niet heeft, is hij niet van Christus. Maar als Christus in u is, is uw lichaam dood vanwege de zonde, maar uw geest is levend vanwege de gerechtigheid.” (Romeinen 8:9,10 BSB)

Dus hier kunnen we de middelen zien en de verbinding maken met waarom het mogelijk is om rechtvaardig te worden. Het is de werking van de heilige geest op ons omdat we geloof in Christus hebben. Alle christenen krijgen het recht om de heilige geest te ontvangen, omdat ze op eigen gezag van Christus het recht hebben gekregen om kinderen van God te zijn. Dat is wat Johannes 1:12,13 ons leert.

Iedereen die echt in Jezus Christus (en niet in mensen) gelooft, zal de heilige geest ontvangen en zich daardoor laten leiden als een garantie, een voorschot, een onderpand of een teken (zoals de Nieuwe-Wereldvertaling het stelt) dat hij de Heilige Geest zal ontvangen. erfenis van eeuwig leven die God hun heeft beloofd vanwege hun geloof in Jezus Christus als hun verlosser, als hun verlosser van zonde en dood. Er zijn veel Schriftplaatsen die dit duidelijk maken.

“Nu is het God die zowel ons als u in Christus bevestigt. Hij zalfde ons, plaatste Zijn zegel op ons en legde Zijn Geest in onze harten als een onderpand van wat komen gaat. (2 Korintiërs 1:21,22 BSB)

“Jullie zijn allemaal zonen van God door het geloof in Christus Jezus.” (Galaten 3:26 BSB)

“Want allen die door de Geest van God worden geleid, zijn zonen van God.” (Romeinen 8:14 BSB)

Als we nu teruggaan naar de JW-theologie en de belofte die de mannen van de Watch Tower Organization houden aan de "vrienden van God" (de andere schapen), zien we dat er een onoverkomelijk probleem ontstaat. Hoe komt het eigenlijk dat deze "vrienden van God" rechtvaardig genoemd kunnen worden omdat ze openlijk toegeven dat ze de zalving van de heilige geest niet ontvangen en ook niet willen ontvangen? Ze kunnen nooit rechtvaardig zijn zonder Gods Geest, toch?

“Alleen de Geest geeft eeuwig leven. Menselijke inspanning levert niets op. En de woorden die ik tot u heb gesproken, zijn geest en leven.” (Johannes 6:63, NLT)

“U bent echter in harmonie, niet met het vlees, maar met de geest, als Gods geest echt in u woont. Maar als iemand de geest van Christus niet heeft, dan hoort deze persoon niet bij hem. ”(Romeinen 8: 9)

Hoe kan iemand van ons verwachten gered te worden als een rechtvaardig christen als we niet bij Christus horen? Een christen die niet bij Christus hoort, is een contradictio in terminis. Het boek Romeinen laat duidelijk zien dat als Gods geest niet in ons woont, als we niet met heilige geest zijn gezalfd, we de geest van Christus niet hebben en niet van hem zijn. Met andere woorden, we zijn geen christen. Kom op, het woord zelf betekent gezalfde, Christos in het Grieks. Zoek het op!

Het Besturende Lichaam zegt tegen Jehovah's Getuigen dat ze moeten oppassen voor afvalligen die hen zullen verleiden met valse leringen. Dit wordt projectie genoemd. Het betekent dat je je probleem of je actie of je zonde op anderen projecteert - anderen ervan beschuldigen dat ze precies doen wat je doet. Broeders en zusters, laat u niet verleiden door de valse hoop op een aardse opstanding van de rechtvaardigen als Gods vrienden, maar niet zijn kinderen, zoals uitgedeeld in de publicaties van de Watch Tower Corporation. Die mannen willen dat je ze gehoorzaamt en beweren dat je redding afhangt van je steun aan hen. Maar stop even en denk aan Gods waarschuwing:

“Vertrouw niet op menselijke leiders; geen mens kan je redden.” (Psalm 146:3)

Mensen kunnen je nooit rechtvaardig maken.

Onze enige hoop op redding wordt uitgelegd in het boek Handelingen van de Apostelen:

"Verlossing bestaat in niemand anders, want er is geen andere naam onder de hemel [behalve Christus Jezus] die aan de mensen is gegeven waardoor we gered moeten worden." Handelingen 4:14

Op dit punt vraagt ​​u zich misschien af: "Wel, wat is precies de hoop die christenen wordt geboden?"

Zullen we naar de hemel worden gebracht naar een locatie ver weg van de aarde, om nooit meer terug te keren? Hoe zullen we zijn? Wat voor lichaam zullen we hebben?

Dat zijn vragen waarvoor nog een video nodig is om goed te kunnen beantwoorden, dus we wachten met het beantwoorden ervan tot onze volgende presentatie. Voor nu is het belangrijkste punt waar we mee moeten zitten het volgende: zelfs als alles wat we wisten over de hoop die Jehovah ons belooft, is dat we het eeuwige leven zullen beërven, zou dat genoeg moeten zijn. Ons geloof in God, het geloof dat hij liefdevol is en ons alles zal schenken wat we maar kunnen wensen en meer, is alles wat we nu nodig hebben. Het is niet aan ons om te twijfelen aan de kwaliteit en wenselijkheid van Gods gaven. De enige woorden uit onze mond zouden woorden van enorme dankbaarheid moeten zijn.

Nogmaals bedankt voor het luisteren en voor het blijven steunen van dit kanaal. Uw donaties houden ons op de been.

 

 

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    27
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x