We weten allemaal wat "propaganda" betekent. Het is "informatie, vooral van bevooroordeelde of misleidende aard, die wordt gebruikt om een ​​bepaald politiek doel of standpunt te promoten of bekend te maken." Maar het zal je misschien verbazen, net als ik, om te horen waar het woord vandaan komt.

Precies 400 jaar geleden, in 1622, richtte paus Gregorius XV een comité van kardinalen op dat belast was met de buitenlandse missies van de katholieke kerk genaamd Congregatio de Propaganda Fide of gemeente voor het uitdragen van het geloof.

Het woord heeft een religieuze etymologie. In bredere zin is propaganda een vorm van liegen die door mannen wordt gebruikt om mensen te verleiden hen te volgen, te gehoorzamen en te steunen.

Propaganda kan worden vergeleken met een prachtig banket van heerlijk eten. Het ziet er goed uit en het smaakt goed, en we willen smullen, maar wat we niet weten is dat het eten doordrenkt is met een langzaam werkend gif.

Het consumeren van propaganda vergiftigt onze geest.

Hoe kunnen we het herkennen voor wat het werkelijk is? Onze Heer Jezus heeft ons niet weerloos gelaten om ons gemakkelijk te laten verleiden door leugenaars.

"Of u maakt de boom fijn en zijn vrucht fijn, of u maakt de boom verrot en zijn vrucht verrot, want aan zijn vrucht is de boom te herkennen. Nakomelingen van adders, hoe kun je goede dingen spreken als je slecht bent? Want uit de overvloed van het hart spreekt de mond. De goede man zendt uit zijn goede schat goede dingen uit, terwijl de slechte man uit zijn slechte schat slechte dingen uitzendt. Ik zeg u dat mannen op de dag des oordeels rekenschap zullen afleggen van elk onnuttig woord dat zij spreken; want door uw woorden zult u rechtvaardig verklaard worden, en door uw woorden zult u veroordeeld worden.”” (Matteüs 12:33-37)

"Nageslacht van adders": Jezus spreekt tot de religieuze leiders van zijn tijd. Elders vergeleek hij ze met witgekalkte graven zoals je hier ziet. Van buiten zien ze er schoon en helder uit, maar van binnen zitten ze vol dode mannenbeenderen en "elke vorm van onreinheid". (Matteüs 23:27)

Religieuze leiders verraden zichzelf aan de zorgvuldige waarnemer door de woorden die ze gebruiken. Jezus zegt dat „uit de overvloed van het hart de mond spreekt”.

Laten we met dat in gedachten eens kijken naar de uitzending van deze maand op JW.org als een voorbeeld van religieuze propaganda. Let op het thema van de uitzending.

KLEM 1

Dit is een veel voorkomend en terugkerend thema onder Jehovah's Getuigen. Uit de overvloed van het hart spreekt de mond. Hoe overvloedig aanwezig in het hart van het Besturende Lichaam is het thema eenheid?

Een scan van alle Wachttoren-publicaties die teruggaan tot 1950 onthult enkele interessante cijfers. Het woord "verenigd" komt ongeveer 20,000 keer voor. Het woord "eenheid" komt ongeveer 5000 keer voor. Dat komt gemiddeld uit op ongeveer 360 voorvallen per jaar, of ongeveer 7 voorvallen per week op de vergaderingen, om nog maar te zwijgen van het aantal keren dat het woord naar voren komt in gesprekken vanaf het platform. Het is duidelijk dat verenigd zijn van het grootste belang is voor het geloof van Jehovah's Getuigen, een geloof dat naar verluidt op de Bijbel is gebaseerd.

Gezien het feit dat "verenigd" ongeveer 20,000 keer voorkomt in de publicaties en "eenheid" ongeveer 5,000 keer, zouden we verwachten dat de christelijke Griekse Geschriften rijp zouden zijn voor dit thema en dat die twee woorden vaak zouden voorkomen en de nadruk weerspiegelen die de organisatie geeft naar hen. Dus laten we eens kijken, zullen we.

In de New World Translation Reference Bible komt 'verenigd' slechts vijf keer voor. Slechts vijf keer, wat vreemd. En slechts twee van die gebeurtenissen hebben betrekking op eenheid binnen de gemeente.

“. . Nu vermaan ik U, broeders, door de naam van onze Heer Jezus Christus dat U allen in overeenstemming moet spreken, en dat er geen verdeeldheid onder U mag zijn, maar dat U passend verenigd mag zijn in dezelfde geest en in dezelfde lijn van denken.” (1 Korintiërs 1:10)

“. . Want ook wij hebben het goede nieuws aan ons verkondigd, zoals zij ook hebben gedaan; maar het woord dat gehoord werd, deed hun geen goed, omdat ze door het geloof niet verenigd waren met degenen die wel hoorden.” (Hebreeën 4:2)

Oké, dat is verrassend, niet? Hoe zit het met het woord 'eenheid' dat zo'n 5,000 keer in de publicaties voorkomt. Een woord dat in de publikaties belangrijk is, zal beslist schriftuurlijke ondersteuning vinden. Hoe vaak komt „eenheid” voor in de Nieuwe-Wereldvertaling? Honderd keer? Vijftig keer? Tienmaal? Ik heb het gevoel dat ik beet als Abraham die probeert Jehovah zover te krijgen dat hij de stad Sodom spaart. "Als er maar tien rechtvaardige mannen in de stad worden gevonden, wilt u die dan sparen?" Welnu, het aantal keren — de voetnoten van de vertaler niet meegerekend — dat het woord „eenheid” in de christelijke Griekse Geschriften in de Nieuwe-Wereldvertaling voorkomt, is een dikke, dikke NUL.

Het besturende lichaam spreekt door middel van de publicaties vanuit de overvloed van zijn hart, en zijn boodschap is die van eenheid. Jezus sprak ook vanuit de overvloed van zijn hart, maar verenigd zijn was niet het thema van zijn prediking. In feite vertelt hij ons dat hij kwam om precies het tegenovergestelde van eenwording te veroorzaken. Hij kwam om verdeeldheid te zaaien.

“. . .Denk je dat ik gekomen ben om vrede op aarde te geven? Nee, zeg ik je, maar eerder verdeeldheid.” (Lucas 12:51)

Maar wacht eens even, je zou kunnen vragen: "Is eenheid niet goed, en is verdeeldheid niet slecht?" Ik zou antwoorden, het hangt er allemaal vanaf. Zijn de mensen van Noord-Korea verenigd achter hun leider, Kim Jong-un? Ja! Is dat een goed iets? Wat denk je? Zou je twijfelen aan de rechtvaardigheid van de eenheid van de natie Noord-Korea, omdat die eenheid niet gebaseerd is op liefde, maar op angst?

Is de eenheid waar Mark Sanderson over opschept vanwege christelijke liefde, of komt het voort uit angst om te worden gemeden omdat het een andere mening heeft dan die van het Besturende Lichaam? Reageer niet te snel. Denk er over na.

De organisatie wil dat je denkt dat zij de enigen zijn die verenigd zijn, terwijl alle anderen verdeeld zijn. Het maakt deel uit van de propaganda om hun kudde een wij versus zij mentaliteit.

KLEM 2

Toen ik een praktiserende Jehovah's Getuige was, geloofde ik dat wat Mark Sanderson hier zegt het bewijs was dat ik tot de enige ware religie behoorde. Ik geloofde dat Jehovah's Getuigen er al waren sinds de dagen van Russell, sinds 1879. Niet waar. Jehovah's Getuigen ontstonden in 1931. Tot op dat moment, onder Russell en vervolgens onder Rutherford, was de Watch Tower Bible and Tract Society een drukkerij die geestelijke leiding gaf aan vele onafhankelijke Bijbelonderzoekersgroepen. Tegen de tijd dat Rutherford de controle in 1931 centraliseerde, bleef slechts 25% van de oorspronkelijke groepen bij Rutherford. Tot zover de eenheid. Veel van deze groepen bestaan ​​nog steeds. De belangrijkste reden dat de organisatie sindsdien niet is gefragmenteerd, is dat, in tegenstelling tot Mormonen, Zevende-dags Adventisten, Baptisten en andere evangelische groepen, Getuigen een speciale manier hebben om met iedereen om te gaan die het niet eens is met het leiderschap. Ze vallen hen aan in de vroegste stadia van hun ketterij wanneer ze het net oneens zijn met de leiding. Ze zijn erin geslaagd door een verkeerde toepassing van de bijbelse wet hun hele kudde ervan te overtuigen de andersdenkenden te mijden. Dus de eenheid waar ze zo trots op zijn, lijkt veel op de eenheid die de leider van Noord-Korea geniet - eenheid gebaseerd op angst. Dit is niet de weg van de Christus, die de macht heeft om op angst gebaseerde loyaliteit te intimideren en te verzekeren, maar die macht nooit gebruikt, omdat Jezus, net als zijn Vader, loyaliteit wil die gebaseerd is op liefde.

KLEM 3

Zo kan een propagandabericht je verleiden. Wat hij zegt is waar, tot op zekere hoogte. Dat zijn mooie interraciale foto's van gelukkige, knappe mensen die duidelijk liefde voor elkaar hebben. Maar wat sterk wordt gesuggereerd, is dat alle Jehovah's Getuigen zo zijn en dat het nergens anders ter wereld zo is. Je vindt dit soort liefdevolle eenheid niet in de wereld, of in andere christelijke denominaties, maar je vindt het overal waar je gaat binnen de Organisatie van Jehovah's Getuigen. Dat is gewoon niet waar.

Een lid van onze Bijbelstudiegroep woont aan de Poolse grens met Oekraïne. Hij was getuige van de vele kiosken die verschillende liefdadigheids- en religieuze organisaties hebben opgezet om echte steun te bieden aan de vluchtelingen die de oorlog ontvluchten. Hij zag rijen mensen op deze plaatsen die voedsel, kleding, vervoer en onderdak kregen. Hij zag ook een stand opgezet door de Getuigen met het blauwe JW.org-logo, maar er stonden geen rijen voor, omdat die stand alleen bestemd was voor Jehovah's Getuigen die de oorlog ontvluchtten. Dit is de standaardprocedure onder Jehovah's Getuigen. Ik heb dit zelf keer op keer gezien gedurende mijn decennia binnen de organisatie. Getuigen blijven nalaten Jezus' gebod over liefde te gehoorzamen:

'Je hebt gehoord dat er is gezegd: 'Je moet je naaste liefhebben en je vijand haten.' Ik zeg u echter: blijf uw vijanden liefhebben en bid voor degenen die u vervolgen, zodat u kunt bewijzen dat u zonen bent van uw Vader die in de hemelen is, aangezien hij zijn zon laat opgaan over zowel de goddelozen als de goeden. en laat het regenen op zowel de rechtvaardigen als de onrechtvaardigen. Want als je houdt van degenen die van je houden, welke beloning heb je dan? Doen ook de tollenaars niet hetzelfde? En als je alleen je broeders groet, wat voor buitengewoons doe je dan? Doen ook de mensen van de natiën niet hetzelfde? U moet dienovereenkomstig volmaakt zijn, zoals uw hemelse Vader volmaakt is. (Matteüs 5:43-48 NWT)

Oeps!

Laten we ergens duidelijk over zijn. Ik suggereer niet dat alle Jehovah's Getuigen liefdeloos of egoïstisch zijn. De foto's die u zojuist hebt gezien, zijn zeer waarschijnlijk weerspiegelingen van ware christelijke liefde voor hun medegelovigen. Er zijn veel goede christenen onder Jehovah's Getuigen, net zoals er veel goede christenen zijn onder de andere denominaties van de christenheid. Maar er is een principe dat alle religieuze leiders van alle denominaties over het hoofd zien. Ik leerde dit voor het eerst toen ik twintig was, hoewel ik niet zag in hoeverre het van toepassing is zoals ik nu doe.

Ik was net teruggekeerd van de prediking in het Zuid-Amerikaanse land Colombia en werd opnieuw gevestigd in mijn thuisland Canada. Het Canadese bijkantoor riep alle ouderlingen in het zuiden van Ontario bijeen, en we kwamen bijeen in een grote gehoorzaal. De ouderlingenregeling was nog vrij nieuw en we kregen instructies over hoe we met die nieuwe regeling moesten omgaan. Don Mills van het bijkantoor in Canada sprak met ons over situaties die zich voordeden in verschillende gemeenten waar het niet goed ging. Dit was het tijdperk na 1975. De nieuw aangestelde ouderlingen droegen vaak bij tot de daling van het moreel in de gemeente, maar waren natuurlijk terughoudend om naar binnen te kijken en de schuld op zich te nemen. In plaats daarvan fixeerden ze zich op bepaalde oudere getrouwen die er altijd waren en altijd maar aan het sjokken waren. Don Mills zei dat we zulke mensen niet moesten zien als bewijs dat we het als ouderlingen goed deden. Hij zei dat zulke mensen het ondanks jou goed zullen doen. Dat zal ik nooit vergeten.

KLEM 4

Eendrachtig zijn in het goede nieuws dat je predikt en in de instructie die je ontvangt, is niets om over op te scheppen als het goede nieuws dat je predikt een vals goed nieuws is en de instructie die je ontvangt vol staat met valse leerstellingen. Kunnen de leden van de kerken van de christenheid niet dezelfde dingen zeggen? Jezus zei niet tegen de Samaritaanse vrouw: "God is een Geest, en degenen die hem aanbidden, moeten aanbidden met geest en eenheid."

KLEM 5

Mark Sanderson speelt opnieuw de wij vs. zij-kaart door de valse bewering te doen dat er geen eenheid is buiten de organisatie van Jehovah's Getuigen. Dat is gewoon niet waar. Hij wil dat u dit gelooft, omdat hij eenheid gebruikt als het onderscheidende kenmerk van ware christenen, maar dat is onzin, en eerlijk gezegd, onschriftuurlijk. De duivel is verenigd. Christus zelf getuigt van dat feit.

“. . Hij kende hun verbeeldingskracht en zei tot hen: “Elk koninkrijk dat tegen zichzelf verdeeld is, komt in een verwoesting, en een huis [verdeeld] tegen zichzelf valt. Dus als Satan ook tegen zichzelf verdeeld is, hoe zal zijn koninkrijk dan standhouden? . .” (Lukas 11:17, 18)

Het ware christendom onderscheidt zich door liefde, maar niet zomaar liefde. Jezus zei,

“. . Ik geef u een nieuw gebod, dat u van elkaar houdt; net zoals ik van je heb gehouden, je houdt ook van elkaar. Hierdoor zullen allen weten dat jullie mijn discipelen zijn, als jullie liefde onder elkaar hebben’” (Johannes 13:34, 35).

Heb je de kenmerkende eigenschap van christelijke liefde opgemerkt? Het is dat we van elkaar houden zoals Jezus van ons houdt. En hoe houdt hij van ons.

“. . Want inderdaad, Christus stierf, terwijl wij nog zwak waren, op de vastgestelde tijd voor goddeloze mensen. Want bijna niemand zal sterven voor een rechtvaardige [man]; inderdaad, voor de goede [man] durft iemand misschien zelfs te sterven. Maar God beveelt ons zijn eigen liefde aan, omdat Christus, toen wij nog zondaars waren, voor ons stierf.” (Romeinen 5:6-8)

Het Besturende Lichaam wil dat Getuigen zich concentreren op eenheid, want als het op liefde aankomt, halen ze het niet. Laten we dit fragment eens bekijken:

KLEM 6

Hoe zit het met mensen die religieus gemotiveerde haatmisdrijven tegen elkaar plegen?

Als je de ouderlingen zou vertellen dat iets wat de organisatie leert in strijd is met de Schrift en je zou het dan bewijzen met behulp van de Bijbel, wat zouden ze dan doen? Ze zouden alle Jehova's Getuigen over de hele wereld zover krijgen om je te mijden. Dat is wat ze zouden doen. Als je met een groep vrienden de Bijbel zou gaan bestuderen, wat zouden de ouderlingen dan met je doen? Nogmaals, ze zouden je uit de gemeenschap sluiten en al je Getuigen-vrienden en familie ertoe brengen je te mijden. Is dat geen haatmisdaad? Dit is geen speculatie, zoals onze vorige video aantoonde in het geval van Diana uit Utah, die werd gemeden omdat ze weigerde te stoppen met het bijwonen van een online Bijbelstudie buiten de organisatorische regelingen van de Watch Tower om. Het Besturende Lichaam rechtvaardigt dit weerzinwekkende gedrag op basis van het bewaren van de eenheid, omdat zij eenheid belangrijker vinden dan liefde. De apostel Johannes zou het daar niet mee eens zijn.

„De kinderen van God en de kinderen van de Duivel worden hier duidelijk door: een ieder die geen gerechtigheid beoefent, komt niet uit God voort, evenmin als hij die zijn broeder niet liefheeft. 11 Want dit is de boodschap die GIJ vanaf [het] begin hebt gehoord, dat we liefde voor elkaar zouden hebben; 12 niet zoals Kaïn, die voortkwam uit de goddeloze en zijn broer afslachtte. En ter wille van wat slachtte hij hem af? Omdat zijn eigen werken goddeloos waren, maar die van zijn broer [waren] rechtvaardig.” (1 Johannes 3:10-12)

Als je iemand uitsluit omdat hij de waarheid spreekt, ben je net als Kaïn. De organisatie kan geen mensen op de brandstapel verbranden, maar ze kunnen ze wel sociaal doden, en omdat ze geloven dat een uitgeslotene in Armageddon voor eeuwig zal sterven, hebben ze in hun hart moord gepleegd. En waarom sluiten zij een liefhebber van de waarheid uit? Omdat, net als Kaïn, „hun werken goddeloos zijn, maar die van hun broeder rechtvaardig”.

Nu zou je kunnen zeggen dat ik niet eerlijk ben. Veroordeelt de Bijbel degenen die verdeeldheid veroorzaken niet? Soms "ja", maar andere keren prijst het hen. Net als bij eenheid, gaat verdeeldheid over de situatie. Soms is eenheid slecht; soms is verdeeldheid goed. Weet je nog dat Jezus zei: "Denk je dat ik gekomen ben om vrede op aarde te geven? Nee, zeg ik je, maar eerder verdeeldheid.” (Lucas 12:51 NWT)

Mark Sanderson staat op het punt degenen die verdeeldheid veroorzaken te veroordelen, maar zoals we zullen zien, veroordeelt hij voor de kritische denker uiteindelijk het Besturende Lichaam. Laten we luisteren en dan analyseren.

KLEM 7

Onthoud dat propaganda gaat over misleiding. Hier stelt hij een waarheid, maar zonder context. Er was verdeeldheid in de gemeente van Korinthe. Dan brengt hij zijn luisteraars op het verkeerde been door te denken dat de verdeeldheid het resultaat was van mensen die egoïstisch handelden en eisten dat hun eigen voorkeuren, gemakken en meningen belangrijker waren dan die van anderen. Dat is niet waar Paulus de Korinthiërs tegen vermaande. Ik weet zeker dat er een reden is dat Markus niet de volledige tekst uit Korinthiërs heeft gelezen. Als hij dat doet, komt hij, noch de andere leden van het Besturende Lichaam, in een gunstig daglicht. Laten we de directe context lezen:

„Want mij is bekend gemaakt over U, mijn broeders, door degenen van [het huis van] Chloʹe, dat er onenigheid onder U bestaat. Wat ik bedoel is dit, dat ieder van U zegt: „Ik behoor tot Paulus”, „maar ik tot A·polʹlos”, „maar ik tot Keʹfas”, „maar ik tot Christus.” De Christus bestaat verdeeld. Paulus werd niet voor U aan een paal gehangen, toch? Of bent U gedoopt in de naam van Paulus?” (1 Korintiërs 1:11-13 NWT)

De verdeeldheid en onenigheid waren niet het resultaat van egoïsme, noch van mensen die hun mening egoïstisch aan anderen opdringen. De onenigheid was het resultaat van christenen die ervoor kozen om mensen te volgen en niet de Christus. Het zou Mark Sanderson niet dienen om daarop te wijzen, aangezien hij wil dat mensen de mannen van het Besturende Lichaam volgen in plaats van Christus.

Paulus gaat verder met hen te redeneren:

„Wat is A·polʹlos dan? Ja, wat is Paulus? Ministers door wie JIJ gelovigen werd, zoals de Heer aan elk van hen heeft verleend. Ik heb geplant, A·polʹlos bewaterd, maar God bleef [het] laten groeien; zodat noch hij is die iets plant, noch hij is die begiet, maar God die [het] laat groeien. Welnu, hij die plant en hij die water geeft, zijn één, maar ieder [persoon] zal zijn eigen beloning ontvangen naar zijn eigen arbeid. Want wij zijn Gods medewerkers. JULLIE mensen zijn Gods akker die wordt bebouwd, Gods gebouw.” (1 Korintiërs 3:5-9)

Mannen zijn niets. Is er vandaag iemand zoals Paul? Als je alle acht leden van het Besturende Lichaam zou nemen en ze zou combineren tot één, zouden ze zich dan meten met Paulus? Hebben ze onder inspiratie geschreven zoals Paulus? Nee, toch zegt Paulus, hij was gewoon een medewerker. En hij berispt degenen van de gemeente in Korinthe die ervoor kozen hem te volgen in plaats van de Christus. Als u er vandaag voor kiest om de Christus te volgen in plaats van het Besturende Lichaam, hoe lang denkt u dan dat u een 'goede reputatie' zult behouden binnen de gemeente van Jehovah's Getuigen? Paulus vervolgt zijn redenering:

„Laat niemand zichzelf verleiden: Indien iemand onder U denkt dat hij wijs is in dit samenstel van dingen, laat hem dan een dwaas worden, opdat hij wijs moge worden. Want de wijsheid van deze wereld is dwaasheid bij God; want er staat geschreven: „Hij vangt de wijzen op hun eigen sluwheid.” En nogmaals: „Jehovah weet dat de redeneringen van de wijzen zinloos zijn.” Laat daarom niemand op mensen roemen; want alle dingen behoren U toe, of het nu Paulus is of A·polʹlos of Keʹfas of de wereld of het leven of de dood of de dingen die nu hier of in de toekomst zijn, alle dingen behoren U toe; op uw beurt behoort U Christus toe; Christus op zijn beurt behoort God toe.” (1 Korintiërs 3:18-23)

Als je de tientallen Bijbelvertalingen op internet doorzoekt, zoals via biblehub.com, zul je ontdekken dat geen van hen de slaaf in Mattheüs 24:45 beschrijft als "getrouw en discreet", zoals de Nieuwe-Wereldvertaling doet. De meest voorkomende weergave is "trouw en wijs". En wie heeft ons verteld dat het Besturende Lichaam de "getrouwe en wijze slaaf" is? Waarom, hebben ze het zelf gezegd, nietwaar? En hier zegt Paulus ons, na ons te hebben aangespoord mensen niet te volgen, dat „indien iemand onder U denkt dat hij wijs is in dit samenstel van dingen, hij een dwaas moet worden, opdat hij wijs moge worden”. Het Besturende Lichaam denkt dat ze wijs zijn en vertelt ons dat, maar ze hebben zoveel dwaze fouten gemaakt dat je zou denken dat ze door de ervaring ware wijsheid zouden hebben opgedaan en wijs zouden zijn geworden - maar helaas, dat lijkt niet het geval te zijn.

Als er in de eerste eeuw een Besturend Lichaam was geweest, zou deze situatie voor Paulus ideaal zijn geweest om de aandacht van de Korinthische broeders op hen te hebben gevestigd - zoals Markus voortdurend doet in deze video. Hij zou hebben gezegd wat we zo vaak van de lippen van JW-ouderlingen hebben gehoord: zoiets als: "Broeders in Korinthe, u moet de richting volgen van het kanaal dat Jehovah vandaag gebruikt, het Besturende Lichaam in Jeruzalem." Maar dat doet hij niet. Noch hij, noch enige andere christelijke bijbelschrijver maakt zelfs maar melding van een Besturend Lichaam.

Paulus veroordeelt in feite het moderne Besturende Lichaam. Snap je hoe?

Terwijl hij met de Korinthiërs redeneert dat zij geen mensen zouden moeten volgen, maar alleen de Christus, zegt hij: „Of bent GIJ in de naam van Paulus gedoopt?” (1 Korintiërs 1:13)

Wanneer Jehovah's Getuigen iemand dopen, vragen ze hen bevestigend te antwoorden op twee vragen, waarvan de tweede is: "Begrijpt u dat uw doop u identificeert als een van Jehovah's Getuigen in samenwerking met Jehovah's organisatie?" Het is duidelijk dat Jehovah's Getuigen worden gedoopt in de naam van de organisatie.

Ik heb deze vraag aan een aantal Jehovah's Getuigen gesteld en het antwoord is altijd hetzelfde: "Als je moest kiezen tussen volgen wat Jezus zegt of wat het Besturende Lichaam zegt, welke zou je dan kiezen?" Het antwoord is het Besturende Lichaam.

Het Besturende Lichaam spreekt van eenheid, terwijl ze in feite schuldig zijn aan het veroorzaken van verdeeldheid in het lichaam van Christus. Voor hen wordt eenheid bereikt door hen te volgen, niet Jezus Christus. Elke vorm van christelijke eenheid die Jezus niet gehoorzaamt, is slecht. Als je eraan twijfelt dat ze dit doen, dat ze zichzelf over Jezus heen zetten, overweeg dan het bewijs dat Mark Sanderson vervolgens presenteert.

KLEM 8

„Volg de aanwijzingen van Jehovah's organisatie op.” Laten we eerst eens kijken naar het woord 'richting'. Dat is een eufemisme voor bevelen. Als je de aanwijzingen van de organisatie niet opvolgt, word je naar de achterkamer van een Koninkrijkszaal gesleept en krijg je streng advies over ongehoorzaamheid aan degenen die de leiding nemen. Als u de "richting" niet blijft volgen, verliest u privileges. Als je ongehoorzaam blijft, wordt je uit de gemeente verwijderd. Richting is JW spreken voor bevelen, dus laten we nu eerlijk zijn en dat herformuleren tot "Gehoorzaam aan de bevelen van Jehovah's organisatie." Wat is een organisatie – het is geen bewuste entiteit. Het is geen levensvorm. Dus waar komen de commando's vandaan? Van de mannen van het Besturende Lichaam. Laten we dus nogmaals eerlijk zijn en dit opnieuw formuleren om te lezen: "Gehoorzaam aan de bevelen van de mannen van het Besturende Lichaam." Zo krijg je eenheid.

Als Paulus nu tegen de Korinthiërs zegt dat ze verenigd moeten zijn, zegt hij het als volgt:

“Nu dring ik er bij u op aan, broeders, door de naam van onze Heer Jezus Christus, dat u allen in overeenstemming moet spreken en dat er geen verdeeldheid onder u mag zijn, maar dat u volledig verenigd mag zijn in dezelfde geest en in dezelfde lijn van denken.” (1 Korintiërs 1:10)

Het Besturende Lichaam gebruikt dat om te benadrukken dat de eenheid waar Paulus over spreekt, kan worden bereikt door "de geboden van de mannen van het Besturende Lichaam te gehoorzamen", of zoals zij het uitdrukken, door de aanwijzingen van Jehovah's organisatie op te volgen. Maar wat als het niet Jehovah's organisatie is, maar de organisatie van het Besturende Lichaam? Wat dan?

Meteen nadat ik de Korinthiërs had verteld dat ze verenigd moesten zijn in dezelfde geest en gedachtegang... direct daarna... zegt Paulus wat we al hebben gelezen, maar ik ga het zo lichtjes aanpassen om ons allemaal te helpen Paulus' punt als zodanig te zien is van toepassing op onze huidige situatie.

“. . .er is onenigheid onder jullie. Wat ik bedoel is dit, dat ieder van jullie zegt: "Ik behoor tot Jehovah's organisatie", "Maar ik tot het Besturende Lichaam", "Maar ik tot Christus." Is de Christus verdeeld? Het Besturende Lichaam is toch niet voor u op de brandstapel geëxecuteerd? Of bent u gedoopt in de naam van de organisatie?” (1 Korintiërs 1:11-13)

Het punt van Paulus is dat we allemaal Jezus Christus moeten volgen en dat we hem allemaal moeten gehoorzamen. Maar noemt Mark Sanderson, wanneer hij de noodzaak van eenheid verheerlijkt, dat als zijn eerste en belangrijkste punt - de noodzaak om de instructies van Jezus Christus op te volgen, of de noodzaak om de geboden in de Bijbel te gehoorzamen? Nee! Zijn nadruk ligt op het volgen van mannen. In deze video doet hij precies datgene waarvoor hij anderen veroordeelt.

KLEM 9

Op basis van het bewijsmateriaal, wie denkt u dat zich meer bekommert om hun voorrechten, trots en meningen binnen de gemeente van Jehovah's Getuigen?

Toen COVID-vaccins beschikbaar kwamen, gaf het Besturende Lichaam de "richting" dat alle Jehovah's Getuigen moesten worden gevaccineerd. Dit is een omstreden kwestie, en ik ga niet in op de ene of de andere kant. Ik ben gevaccineerd, maar ik heb goede vrienden die niet zijn ingeënt. Het punt dat ik wil maken is dat het een zaak is voor iedereen om voor zichzelf te bepalen. Goed of fout, de keuze is persoonlijk. Jezus Christus heeft het recht en de autoriteit om mij te vertellen iets te doen en te verwachten dat ik gehoorzaam, zelfs als ik dat niet wil. Maar niemand heeft die autoriteit, en toch gelooft het Besturende Lichaam van wel. Het gelooft dat de instructies of bevelen die het geeft van Jehovah komen, omdat ze als zijn kanaal optreden, terwijl het echte kanaal dat Jehovah gebruikt Jezus Christus is.

Dus de eenheid die ze bevorderen is niet eenheid met Christus, maar eenheid met mensen. Broeders en zusters binnen de organisatie van Jehovah's Getuigen, dit is een tijd van beproeving. Je loyaliteit wordt op de proef gesteld. Binnen de gemeente heerst verdeeldheid. Aan de ene kant zijn er degenen die mannen volgen, de mannen van het Besturende Lichaam, en aan de andere kant zijn er degenen die de Christus gehoorzamen. Welke Ben jij? Denk aan de woorden van Jezus: Wie mij erkent voor anderen, zal ik ook erkennen voor mijn Vader in de hemel. (Matteüs 10:32)

Welke uitwerking hebben die woorden van onze Heer op u? Hoe beïnvloeden ze je leven? Laten we daar eens over nadenken in onze volgende video.

Bedankt voor je tijd en voor je hulp om dit YouTube-kanaal draaiende te houden.

 

 

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.
    12
    0
    Zou dol zijn op je gedachten, geef commentaar.x