Eric Wilson

Er is momenteel een gevecht tussen David en Goliath aan de gang in de rechtbanken van Spanje. Enerzijds is er een klein aantal individuen dat zichzelf beschouwt als slachtoffer van religieuze vervolging. Deze omvatten de "David" in ons scenario. De machtige Goliath is een miljardenbedrijf onder het mom van een christelijke religie. Deze religieuze organisatie heeft deze christenen door de jaren heen vervolgd, die nu schreeuwen als slachtoffers.

Er is niets mis met deze verontwaardiging. Sterker nog, er was geprofeteerd dat het zou gebeuren.

“Toen hij het vijfde zegel opende, zag ik onder het altaar de zielen van degenen die waren afgeslacht vanwege het woord van God en vanwege het getuigenis dat ze hadden gegeven. Ze schreeuwden met luide stem en zeiden: "Tot wanneer, Soevereine Heer, heilig en waarachtig, onthoudt u zich van het oordelen en het wreken van ons bloed op hen die op de aarde wonen?" En elk van hen werd een wit gewaad gegeven en hun werd gezegd nog een poosje te rusten, totdat het aantal van hun medeslaven en hun broers die op het punt stonden gedood te worden, vol was zoals zij waren geweest. (Openbaring 6:9-11 NWT)

In dit geval is de moord niet letterlijk, hoewel het soms wel zo afloopt, omdat de vervolging zo emotioneel intens is dat sommigen hebben geprobeerd te ontsnappen door zichzelf van het leven te beroven.

Maar de religieuze corporatie in kwestie heeft geen empathie of liefde voor zulke mensen. Het beschouwt hen niet als het slachtoffer, precies zoals Jezus voorspelde dat het geval zou zijn.

“Mannen zullen je uit de synagoge verdrijven. In feite komt het uur dat iedereen die je doodt, zal denken dat hij God een heilige dienst heeft bewezen. Maar ze zullen deze dingen doen omdat ze noch de Vader, noch mij hebben leren kennen.' (Johannes 16:2, 3 NWT)

Het is zeker omdat dit religieuze bedrijf gelooft dat het Gods wil doet, dat het zo brutaal is, nadat het deze discipelen van Christus al een keer heeft vervolgd en tot slachtoffer heeft gemaakt, om dit opnieuw te doen met behulp van de rechtbanken van het land.

De "David" in deze strijd is de Asociación Española de víctimas de los testigos de Jehová (In het Engels: De Spaanse Vereniging van Slachtoffers van Jehovah's Getuigen). Hier is een link naar hun website: https://victimasdetestigosdejehova.org/

De "Goliath", als je het nog niet geraden hebt, is de organisatie van Jehovah's Getuigen, vertegenwoordigd door haar bijkantoor in Spanje.

De eerste van vier rechtszaken die de Organisatie van Jehovah's Getuigen heeft aangespannen tegen de Vereniging van Slachtoffers van Jehovah's Getuigen is zojuist afgerond. Ik had de eer om de advocaat van de Vereniging van Slachtoffers, onze David, te interviewen.

Ik zal beginnen met hem zijn naam te vragen en om ons wat achtergrondinformatie te geven.

Dr. Carlos Bardavio

Mijn naam is Carlos Bardavio Anton. Ik ben 16 jaar advocaat geweest. Daarnaast ben ik hoogleraar strafrecht aan twee universiteiten. Ik deed mijn proefschrift over religieuze sekten in het strafrecht en publiceerde het in 2018 onder de titel: “Las sectas en Derecho Penal, estudio dogmático del tipo sectario” (In het Engels: Sects in Criminal Law, a study of dogmatic sektarianism).

Dus, binnen mijn strafrechtgebied, heeft een groot deel van mijn werk betrekking op het helpen van degenen die zich het slachtoffer voelen van dwanggroepen of religieuze sekten en hun praktijken publiekelijk aan de kaak willen stellen. In 2019 kwam ik op de hoogte van de Spaanse Vereniging van Slachtoffers van Jehovah's Getuigen. Deze vereniging werd aan het publiek gepresenteerd via de Spaans-Amerikaanse vereniging voor onderzoek naar psychologisch misbruik, waaraan ik ook deelnam. We onderzochten met name het onderwerp juridische strategieën met betrekking tot het bestrijden en aanklagen van geest-controlerende sekten. Dit omvat ook de misdaden van psychologische manipulatie en gedwongen overreding. Vanwege mijn band met de Spaanse Vereniging van Slachtoffers van Jehovah's Getuigen, was ik zeer geschikt om de juridisch adviseur van de Vereniging te worden toen de organisatie van Jehovah's Getuigen een rechtszaak tegen hen begon.

Ongeveer anderhalf jaar geleden belde de Vereniging van Slachtoffers om me te informeren dat er een rechtszaak was aangespannen door de religieuze denominatie van Jehovah's Getuigen in Spanje, die een geldelijke vergoeding eiste voor smaad.

Kortom, deze rechtszaak eiste de verwijdering van het woord "slachtoffers" uit de naam van de Vereniging van Slachtoffers, en ook de verwijdering van het woord "slachtoffers" van de webpagina en haar statuten. Uitspraken als “de Jehova's Getuigen zijn een destructieve sekte die je leven, je gezondheid, zelfs je gezin, je sociale omgeving, enzovoort, enzovoort kan ruïneren” moesten worden verwijderd. Dus wat we als reactie hebben gedaan, is de vereniging en haar slachtoffers verdedigen door de echte waarheid over het slachtofferschap van 70 personen te verstrekken door middel van het indienen van hun schriftelijke getuigenissen in een recordtijd, in slechts 20 dagen. En naast die 70 getuigenissen hebben 11 of 12 mensen getuigd in de rechtbank. De rechtszaak is nu net afgelopen. Er waren vijf zeer lange sessies. Het was heel hard werken, heel hard. Elf getuigen die Jehovah's Getuigen vertegenwoordigden, verklaarden ook dat ze in wezen beweerden dat alles binnen hun organisatie "wonderbaarlijk en perfect" was.

Eric Wilson

De getuigenis van de getuigen dat alles "wonderbaarlijk en perfect" was, verbaast me niet vanwege mijn jarenlange dienst in de Getuigengemeenschap. Kunt u ons vertellen wat het effect was van de beëdigde getuigenis van de slachtoffers?

Dr. Carlos Bardavio

Toen het tijd was voor de slachtoffers om hun getuigenis af te leggen, waren de verhalen die ze vertelden over hoe ze het slachtoffer waren geworden gruwelijk; zo gruwelijk dat veel mensen in de rechtszaal tot tranen toe geroerd waren door de verslagen die werden gepresenteerd. Het kostte de rechtbank drie volledige zittingen om de volledige getuigenis van die elf slachtoffers te horen.

Het proces eindigde op 30 januari 2023 en we wachten de uitspraak van de rechtbank af. Het is belangrijk op te merken dat we de steun hadden van het Spaanse ministerie van Justitie, dat zowel de wet als de staat vertegenwoordigt en altijd tussenbeide komt in procedures waarin sprake is van een vermeende schending van een grondrecht, hetzij strafrechtelijk, hetzij civielrechtelijk. . Daarom was de juridische ondersteuning van het ministerie van Justitie als vertegenwoordiger van de staat erg belangrijk.

Eric Wilson

Ter verduidelijking voor onze Engelstaligen, stelt Wikipedia dat “Het Ministerie van Aanklager (Spaans: Ministerio Fiscal) een constitutioneel orgaan is... geïntegreerd in de rechterlijke macht van Spanje, maar met volledige autonomie. Het is belast met de verdediging van de rechtsstaat, de rechten van de burgers en het algemeen belang, evenals met het waken over de onafhankelijkheid van de rechtbanken.”

Carlos, steunde het Openbaar Ministerie de zaak van de beklaagden, de slachtoffers?

Dr. Carlos Bardavio

Ja, ik deed het. Het bood juridische ondersteuning aan de Spaanse Vereniging van Slachtoffers van Jehovah's Getuigen. Wat het Openbaar Ministerie in het kort stelt, is dat alle informatie die door de Vereniging van Slachtoffers wordt verstrekt, in de eerste plaats valt onder de vrijheid van meningsuiting, die als grondrecht erg belangrijk is. Ten tweede dat deze vrijheid van meningsuiting op gepaste wijze tot uitdrukking is gebracht, dat wil zeggen dat men zijn mening altijd met een zekere, laten we zeggen beleefdheid kan uiten, zonder kwetsende woorden te gebruiken die niet nodig zijn, en als er enige aanstootgevende woorden, dat ze passen bij de context. Natuurlijk, als de slachtoffers zeggen dat er bepaalde, laten we zeggen, bepaalde manipulaties zijn, bepaalde problemen die hun psychologische gezondheid aantasten, enzovoort, enzovoort, kan men niet anders zeggen, zolang de Vereniging niet iets zegt dat verder gaat dan de context van wat het slachtoffer zegt. En van groot belang is dat het Ministerie van Justitie als vertegenwoordiger van de Staat heeft gezegd dat de Vereniging naast het recht op vrijheid van meningsuiting ook het recht heeft om vrijheid van informatie uit te oefenen. Dat betekent het recht om de samenleving in het algemeen te waarschuwen door middel van kritische analyse ter ondersteuning van de slachtoffers. De Vereniging van Slachtoffers heeft het recht om informatie te verstrekken aan de bevolking van Spanje, en zelfs aan de bevolking van de wereld. Het Openbaar Ministerie maakte dit heel duidelijk door te verklaren: “Er is een algemeen belang en een algemeen belang in de samenleving om te weten wat er gebeurt binnen de Organisatie van Jehovah’s Getuigen…”

Dat is zo erg dat de officier van justitie ter openbare terechtzitting zei dat er vanwege de vele beschikbare mediabronnen een algemeen belang is voor deze informatie. Het recht van de religie van Jehovah's Getuigen om haar 'goede naam' te behouden kan dus niet voorrang hebben op het recht op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van informatie.

Eric Wilson

Dus, is de zaak beslist of wacht het nog op proces?

Dr. Carlos Bardavio

We wachten op een uitspraak. Deze procedures worden beïnvloed door de opname van het Ministerie van Aanklager (Ministerio Fiscal), dat volledig autonoom is en dus geen verantwoording aflegt aan de eiser of de beklaagde. Haar deelname aan de procedure is een belangrijk, maar onafhankelijk element. Uiteindelijk neemt de rechter alles in overweging alvorens haar uitspraak te doen die naar verwachting eind april of begin mei van dit jaar openbaar zal worden gemaakt.

Eric Wilson

Carlos, ik weet zeker dat dit in dit geval het geduld van de beklaagden, de slachtoffers, op de proef stelt.

Dr. Carlos Bardavio

Heel erg. Deze mensen die zich het slachtoffer voelen, vertegenwoordigen niet alleen slachtoffers in Spanje, maar ook anderen in andere landen. Dat weten we door communicatie op sociale media. Allen wachten met spanning op dit vonnis omdat ze denken dat deze rechtszaak weer een aanval op hen is. Er zijn zoveel slachtoffers, zoveel mensen voelen zich slachtoffer. Ze zijn van mening dat deze rechtszaak die door de Organisatie is gestart, echt hun eer en reputatie aantast, alsof ze niet het recht hebben zichzelf als slachtoffer te beschouwen.

Eric Wilson

Ik ga het interview hier even pauzeren om te redeneren met degenen onder u die kijken en die zich misschien in conflict voelen omdat u via de publicaties van de Watch Tower Corporation en door de leden van het Besturende Lichaam van Jehovah's is verteld Getuigen, dat uitsluiting een bijbelse vereiste is. De enige regel die Jezus ons gaf – weet je nog dat Jezus de enige is die onder God het recht heeft om de regels te maken? – nou, de enige regel die hij ons gaf over uitsluiting staat in Mattheüs 18:15-17. Als een onberouwvolle zondaar niet wil stoppen met zondigen, moet hij voor ons zijn als een man van de naties - dat wil zeggen, een niet-Jood - of een tollenaar. Oké, maar Jezus sprak met mannen uit de naties. Hij verrichtte ooit wonderen voor hen, zoals toen hij de dienaar van een Romeinse soldaat genas. En wat de tollenaars betreft, degene die de woorden van Jezus over uitsluiting optekende, was Mattheüs, de tollenaar. En hoe werd hij een discipel? Was het niet omdat Jezus, toen hij nog tollenaar was, met hem sprak? Dus dit idee van Getuigen dat je niet zoveel hoeft te zeggen als hallo tegen een uitgesloten persoon is onzin.

Maar laten we dieper gaan. Laten we ingaan op het ergste deel van de zonde van het mijden die wordt beoefend door Jehovah's Getuigen: Iemand mijden simpelweg omdat ze ontslag hebben genomen als een van Jehovah's Getuigen. Ik herinner me dat ik als ouderling en katholiek bijvoorbeeld gedoopt wilde worden. Ik kreeg de opdracht om ze te vertellen dat ze een ontslagbrief moesten schrijven en die naar hun priester moesten sturen. Ze moesten uit de kerk treden voordat ze als een van Jehovah's Getuigen werden gedoopt. Wat is er nu met hen gebeurd? Heeft de priester een aankondiging in de kerk gelezen zodat alle katholieken in de stad zouden weten dat ze de persoon niet eens meer gedag mochten zeggen? Zouden de 1.3 miljard katholieken in de wereld weten dat ze die persoon niet eens gedag mogen zeggen omdat hij ontslag heeft genomen uit de kerk. Zouden ze het risico lopen geëxcommuniceerd te worden wegens ongehoorzaamheid aan deze regel, zoals het geval is met Jehovah's Getuigen die de wet schenden om een ​​gedissocieerd persoon te mijden?

Dus je kunt je mijn schok voorstellen toen ik voor het eerst hoorde dat de organisatie zo'n dunne huid heeft dat ze de behoefte zouden voelen om tijd en geld te besteden aan het aanvallen van mensen die ze momenteel mijden, omdat die mensen het durven oneens te zijn met het beleid en het uitspreken voor wat het is, een onschriftuurlijke straf die is uitgevonden door mensen, niet door God, als een middel om de kudde onder controle te houden?

Als een man zijn vrouw mishandelt en er vervolgens achter komt dat ze hem publiekelijk heeft aangeklaagd, wat doet hij dan vaak? Ik bedoel, als hij een typische vrouwenklopper en pestkop is? Laat hij haar met rust? Erkent hij dat ze gelijk heeft en dat hij tegen haar gezondigd heeft? Of dreigt hij haar om te proberen haar te onderwerpen en te zwijgen? Dat zou de laffe manier van handelen zijn, nietwaar? Iets wat typisch is voor een pestkop.

Dat de organisatie waar ik ooit zo trots op was zich kon gedragen als een laffe pestkop schokte me. Hoe ver ze zijn gevallen. Ze denken graag dat ze de enige christenen zijn die worden vervolgd, maar ze zijn net als de kerken geworden die ze al lang bekritiseren vanwege hun vervolging van ware christenen. Zij zijn de vervolgers geworden.

Ik wist niet zeker of deze perceptie ook gedeeld zou kunnen worden door degenen die nooit Jehovah's Getuigen zijn geweest, dus vroeg ik Carlos daarnaar. Dit was wat hij te zeggen had:

Dr. Carlos Bardavio

Het eerste wat me opviel bij het horen van de rechtszaak was dat de religieuze denominatie (Jehovah's Getuigen) er niet goed over nadacht. Ze hadden onvoldoende rekening gehouden met het potentieel van onze strategie, namelijk onszelf verdedigen met de waarheid, met name de zeer geloofwaardige verhalen uit de eerste hand van de slachtoffers zelf.

Maar het blijft niet bij dit eerste geval. Op de 13th in februari begon een ander geval. De eiser, de organisatie van Jehovah's Getuigen, heeft niet alleen de vereniging aangeklaagd, maar ook de personen die deel uitmaken van de raad van bestuur. Het heeft drie extra rechtszaken aangespannen, een tegen de administrateur, een tweede tegen de assistent-administrateur en ten slotte een tegen een directeur die gewoon een afgevaardigde is. In deze tweede van vier rechtszaken is de strategie van de organisatie duidelijker naar voren gekomen. Het idee dat door de eiser aan de rechter werd doorgegeven, is precies wat u hebt gezegd: dat zij geloven dat de Organisatie van Jehovah's Getuigen onterecht wordt vervolgd door deze slachtoffers wanneer zij hun rekeningen publiceren.

Nu vroeg ik op een gegeven moment aan een van Jehovah's Getuigen of hij had gemerkt aan de getuigenis van enkele ouderlingen-getuigen op maandag de 13e en gisteren de 15e.th, dat bij vragen over de vraag of ze een van de vermeende slachtoffers hadden gebeld of geïnteresseerd waren.

Geen van hen had een beroep gedaan op een van de 70 vermeende slachtoffers, noch wist een van hen of iemand anders die slachtoffers had opgeroepen om hulp te bieden.

Eric Wilson

Nogmaals, deze trieste situatie is geen verrassing voor mij. Getuigen praten graag over hoe zij christelijke liefde illustreren, maar de liefde die de organisatie en haar leden beoefenen is zeer voorwaardelijk. Het heeft niets te maken met de liefde waarvan Jezus zei dat die zijn discipelen zou identificeren voor mensen van buitenaf.

“Ik geef jullie een nieuw gebod, dat jullie elkaar liefhebben; net zoals ik van jullie heb gehouden, houden jullie ook van elkaar. 35 Hierdoor zullen allen weten dat u mijn discipelen bent, als u liefde onder elkaar hebt. (Johannes 13:34, 35)

Ik kan me echt niet voorstellen dat een christen zich het slachtoffer voelt van Jezus, of een rechtszaak tegen hem moet uitvechten.

Dr. Carlos Bardavio

Helemaal zo. Ik heb begrepen dat ze geen poging doen om contact op te nemen met deze mensen die zich slachtoffer voelen. In plaats daarvan is hun reactie een rechtszaak aan te spannen tegen de Vereniging die de slachtoffers heeft georganiseerd, hen een platform heeft gegeven om vanuit te spreken en hen steun en troost heeft geboden.

Ze zijn psychisch negatief beïnvloed. Natuurlijk spreken ze zich tot op zekere hoogte uit vanwege het lijden dat ze hebben doorstaan ​​als gevolg van het uitsluitings- of mijdingsbeleid van de Organisatie. Maar om daar nu aan toe te voegen, worden ze gebrandmerkt als leugenaars. De pijn die dit veroorzaakt, maakt het voor hen vanzelfsprekend om te willen winnen van hun beschuldigers, en daarom zijn ze erop gebrand om de uitspraak van het Hof te krijgen.

Ik heb ze herhaaldelijk verteld dat gerechtelijke procedures niet eindigen bij de uitspraak van de eerste rechter. Er is altijd de mogelijkheid om in beroep te gaan. Het kan zelfs naar het Spaanse Constitutionele Hof gaan, dat vergelijkbaar is met bijvoorbeeld het Amerikaanse Hooggerechtshof of het Hooggerechtshof van Canada, en dan komt er nog een instantie bij, namelijk het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Daarom kan de strijd erg lang duren.

Eric Wilson

Precies. Een langdurige zaak zal deze juridische machinaties alleen maar meer en meer aan het publiek blootstellen. Hebt u, gezien dat, het gevoel dat dit een zeer slecht doordachte juridische strategie van de kant van Jehovah's Getuigen is gebleken? Was het niet beter geweest als ze niets hadden gedaan?

Dr. Carlos Bardavio

Ik denk het wel, ik denk het wel. Van wat de mensen die voelen dat ze slachtoffer zijn me vertellen, is dit een pijnlijk proces voor hen geweest, maar de weg er doorheen voor de 70 betrokken mensen om gewoon de waarheid te vertellen, hun waarheid. Daarom geloof ik dat als de media hier in Spanje en in andere delen van de wereld hebben herhaald en onthuld wat er in Spanje en zelfs over de hele wereld gebeurt, dit de organisatie zal hebben overrompeld. We zijn bijvoorbeeld op televisie verschenen op Televisión Española, de nationale openbare zender, we zijn op andere particuliere zenders verschenen. En wat de aandacht van journalisten en anderen heeft getrokken, is de hypocrisie van een religie die geacht wordt empathisch te zijn en hen te steunen die zich het slachtoffer voelen, of ze nu min of meer gelijk hebben, uiteraard, maar die er in plaats daarvan voor heeft gekozen deze mensen aan te klagen. Dit maakt het probleem alleen maar erger, waardoor familieleden verder van elkaar worden gescheiden. Sterker nog, het creëert een confrontatie tussen familieleden, met de getuigenissen van Jehova's Getuigen tegen die van familieleden die geen getuige meer zijn, maar slachtoffer.

Dit creëert een grote kloof die veel schade aanricht.

Eric Wilson

Ik weet zeker dat het zo is. In mijn geloof betekent dit dat er nog één ding is om voor God te verantwoorden.

Maar ik heb een vraag over het gerechtelijk systeem in Spanje. Worden transcripties van rechtszaken openbaar gemaakt? Kunnen we precies te weten komen wat er door alle partijen is gezegd?

Dr. Carlos Bardavio

En hier in Spanje worden rechtszaken opgenomen, de vijf rechtszittingen van deze zaak zijn allemaal opgenomen, meestal met goede kwaliteit. Maar het is ook waar dat ik enkele zittingen heb gezien, die door de mobiele telefoons die in de rechtszaal staan ​​soms stoorsignalen geven, piepjes, dat het soms vervelend is om naar het proces te luisteren. Dus de vraag die je stelt is een zeer interessante vraag, omdat het in Spanje niet erg duidelijk is of het mogelijk is. De rechtszaken zijn openbaar, dat wil zeggen dat iedereen die wil deelnemen aan het proces kan deelnemen. In dit geval was de rechtszaal erg klein en konden er slechts vijf mensen binnenkomen voor elk onderdeel van de zaak, voor elk onderdeel van de procedure. Dan is er een privacyprobleem, ook al zijn dit openbare processen, er worden intieme details onthuld over de ervaringen van de mensen die getuigen. Sommige hiervan zijn zeer delicate en intieme details. Er is in Spanje een debat gaande over een wet, de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Ik weet echt niet of alle informatie die in dit proces is onthuld, openbaar kan worden gemaakt. Persoonlijk betwijfel ik het vanwege het recht om de privacy van alle pariteiten te beschermen.

Eric Wilson

Ik begrijp. We zouden de pijn van de slachtoffers niet willen vergroten door intieme en pijnlijke details openbaar te maken. Wat mij persoonlijk interesseert en wat het grote publiek zou dienen, is het vrijgeven van de getuigenissen van degenen die de positie van de Organisatie van Jehovah's Getuigen verdedigen. Ze geloven dat ze het goede nieuws verdedigen en de soevereiniteit van Jehovah God hooghouden. Daarom geloven ze dat ze geleid worden door en beschermd worden door heilige geest. Mattheüs 10:18-20 vertelt ware christenen dat wanneer we voor een rechter of een overheidsfunctionaris verschijnen, we ons geen zorgen hoeven te maken over wat we zullen zeggen, omdat de woorden ons op dat moment zullen worden gegeven, want heilige geest zal door ons spreken ons.

De waarheid is dat de afgelopen jaren in rechtszaak na rechtszaak dat niet is gebeurd. De wereld zag dat uit de eerste hand toen ouderlingen van Jehovah's Getuigen en zelfs een lid van het Besturende Lichaam enkele jaren geleden door de Royal Commission of Australia onder ede werden gezet en aantoonden dat ze totaal in de war waren door de vragen die hun werden gesteld.

Dr. Carlos Bardavio

Maar ik ga u eerst mijn mening geven over de sessies, de vijf hoorzittingen. Er waren journalisten, zelfs enkele televisieproducenten, voor zover ik heb begrepen, niet alleen van de gedrukte media, maar ook van de televisie, meen ik, zowel nationaal als internationaal. Het is natuurlijk aan hen om de informatie te krijgen zoals ze kunnen en deze uit te zenden zoals ze willen. Maar het is ook waar dat er een publiek in de zaal was dat zal kunnen vertellen wat ze willen onthullen. Mijn gevoel over wat u zegt over de bijbelse passage in Matthew is dat de getuigen van de Organisatie zeer goed voorbereid waren in het beantwoorden van de vragen die hun door hun eigen advocaten werden gesteld. Toen het echter mijn beurt was om ze te ondervragen, waren ze erg terughoudend om te antwoorden en beweerden ze vaak dat ze zich dingen niet konden herinneren. Ze bleven me vragen om de gestelde vraag te herhalen. Ze leken niets te begrijpen waarover ik ze vroeg. Het was duidelijk dat de antwoorden die ze aan hun eigen advocaten gaven, goed waren ingestudeerd. Hun antwoorden waren duidelijk en zonder aarzeling gegeven, en allemaal goed ingestudeerd. Dat trok echt mijn aandacht. Heel erg. Om deze redenen was het natuurlijk een grote uitdaging voor mij om, nadat zij deze volledige getuigenis namens de eiser (Jehovah's Getuigen) hadden afgelegd, de inconsistenties en tegenstrijdigheden in hun verklaringen naar voren te brengen, maar ik geloof dat ik erin geslaagd ben dit te doen effectief.

En ik geloof dat gelukkig, wat er ook gebeurt, de uitspraak waarschijnlijk een groot deel van die verklaringen van de Jehovah's Getuigen-leden zal bevatten. Daarom, als de transcriptie van de rechtbank niet wordt gepubliceerd vanwege de kwestie van de bescherming van privacy en persoonlijke informatie, aangezien de uitspraak van de rechtbank openbaar is, is het waarschijnlijk dat grote delen van de transcriptie openbaar worden gemaakt, en dit zou een groot deel van de getuigenis bevatten gegeven door Jehovah's Getuigen namens hun organisatie.

Eric Wilson

Oké, dat is het. We zullen hier dus enig voordeel uit halen, afgezien van de uiteindelijke uitspraak van de rechter.

Dr. Carlos Bardavio

Merk op dat bijvoorbeeld een gepensioneerde woordvoerder van Jehovah's Getuigen in Spanje, die tot 40 bijna 2021 jaar namens de organisatie optrad, drie uur lang getuigde. Hij zei veel dingen die volgens mijn cliënten in tegenspraak leken te zijn met wat algemeen wordt gepredikt en geaccepteerd door Jehovah's Getuigen. Evenzo verklaarden de ouderlingen, verkondigers, enzovoort, die elk tussen de anderhalf en twee uur getuigden, dingen die – voor zover ik weet en ook die van de Vereniging van Slachtoffers – in tegenspraak waren met bepaalde bijbelse leerstellingen en het huidige beleid van de Jehova's Getuigen.

Eric Wilson

Enkele jaren geleden zagen we in Canada een advocaat van Jehovah's Getuigen die ik persoonlijk ken, David Gnam, voor het Hooggerechtshof argumenteren dat het JW-beleid om uitgesloten en gedissocieerde leden te mijden, alleen op spiritueel niveau was. Hij beweerde dat het niets te maken had met familierelaties of iets dergelijks. En wij allemaal, wij allen die op de hoogte zijn, wij allen die Jehovah's Getuigen zijn of waren, wisten onmiddellijk dat deze advocaat een kale leugen sprak tegen de hoogste rechtbank van het land. U ziet, we kennen en hebben de praktijk van dit beleid nageleefd. We weten dat iedereen die het mijdingsbeleid overtreedt en de regel negeert om iemand te mijden die de ouderlingen van de gemeente vanaf het platform hebben aangeklaagd, zelf zal worden bedreigd met mijden, dat wil zeggen uitsluiting.

Carlos vertelde ons toen dat hij naar uitsluiting vroeg door te verwijzen naar het boek Herder de kudde van God, uitgegeven door het Wachttorengenootschap, in het bijzonder de onderafdeling met de titel "Wanneer een rechterlijk comité vormen?" Met behulp van dit boek, dat als bewijsmateriaal was ingediend, legde hij aan zowel verkondigers als ouderlingen die op de tribune waren, voor wat zij geloofden dat uitsluiting en mijding inhielden. Dit is het verrassende antwoord dat hij kreeg:

Dr. Carlos Bardavio

Verrassend genoeg getuigden zowel ouderlingen als verkondigers dat de beslissing om iemand als een uitgesloten persoon te behandelen persoonlijk was. Ze beweerden dat de ouderlingen niet uit de gemeenschap sluiten, maar dat iedereen die beslissing zelf neemt.

Ik stelde iedereen dezelfde vraag: "Waarom wordt het dan uitsluiting genoemd?" Hierop kwam geen antwoord, wat schokkend is, omdat iedereen begrijpt wat uitsluiting inhoudt. Ik weet niet hoe ik het in het Engels moet zeggen, maar in het Spaans betekent 'uitzetting' dat je op een plek wilt blijven en dat ze je eruit gooien. Natuurlijk is de reden voor hun uitsluiting vaak duidelijk. Maar nu proberen de aanklagers de betekenis van de term te veranderen. Ze beweren dat leden niet worden uitgesloten. In plaats daarvan sluiten ze zichzelf uit omdat ze ervoor kiezen te zondigen. Maar dit is gewoon niet waar. Degenen die voor een gerechtelijk comité komen, willen niet worden uitgezet, omdat degenen die willen vertrekken, zich eenvoudigweg distantiëren. Dit is iets wat iedereen weet, zelfs degenen onder ons met slechts oppervlakkige kennis van het leven van de Getuigen. Daarom valt deze strategie van getuigenis echt op en moet er aandacht aan worden besteed.

Eric Wilson

Feit is dat er binnen de Getuigengemeenschap geen fundamenteel verschil is tussen dissociatie en uitsluiting.

Dr. Carlos Bardavio

Ik ga u niet tegenspreken omdat veel van de vermeende slachtoffers me hebben verteld dat ze geen andere keuze hadden dan zich te distantiëren. Het was voor hen de enige manier om los te komen. Ze hadden echter nooit gedacht hoe traumatisch dit zou zijn. Hoewel ze wisten dat er een mogelijkheid was dat hun familiebanden zouden worden verbroken, dachten ze niet dat het echt zou gebeuren en waren ze niet voorbereid op de pijn die het hen zou bezorgen.

Eric Wilson

Je moet de pijn en het trauma ervaren van het worden gemeden door je hele sociale netwerk, inclusief je naaste familieleden, zelfs kinderen die ouders mijden of ouders die kinderen het huis uit gooien, om te begrijpen hoe verschrikkelijk en onchristelijk het is.

Dr. Carlos Bardavio

Niemand beweert dat het verkeerd is om iemand uit te sluiten. Zo kwam deze vraag onlangs voor bij de autoriteiten in België. De kwestie is niet het recht om uit te zetten, maar veeleer of het juist is om te mijden. Als ik bijvoorbeeld een kroeg heb en iemand wegstuur omdat hij zich niet aan de regels van het etablissement houdt, dan oké. Het probleem is hoe de uitzetting plaatsvindt en onder welke omstandigheden de uitzetting plaatsvindt. Dit is iets waarover in de rechtbank niet op een duidelijke manier is gedebatteerd, althans voor zover ik weet, zoals nu in Spanje gebeurt.

Eric Wilson

Ik ben het daar helemaal mee eens. Dit zijn kwesties die aan het licht moeten worden gebracht, zodat het publiek kan begrijpen wat er werkelijk speelt binnen de organisatie van Jehovah's Getuigen. Jezus zei: “Want er is niets verborgen behalve om ontmaskerd te worden; niets is zorgvuldig verborgen, behalve met het doel om naar buiten te komen.” (Markus 4:22) Dit zal uiteindelijk voor duizenden verlichting bieden. Zie je, er zijn heel veel Jehovah's Getuigen die niet langer geloven, maar die hun ware gevoelens blijven verbergen uit angst belangrijke familierelaties te verliezen. We noemen ze in het Engels PIMO, Physically In, Mentally Out.

Dr. Carlos Bardavio

Ik weet het. Bijvoorbeeld, tijdens het proces van gisteren in de tweede zitting zei het eerste vermeende slachtoffer aan onze kant, na ongeveer een uur getuigen, iets heel logisch, heel verstandigs. Hij zei iets waar iedereen het mee eens kan zijn. Hij getuigde dat Jehovah's Getuigen godsdienstvrijheid prediken; dat ze godsdienstvrijheid zouden moeten krijgen; dat ze niet vervolgd mogen worden – en dat is natuurlijk fantastisch in elk beschaafd land, in elke beschaafde wereld – en hij voegde eraan toe dat hij om die reden niet kon begrijpen waarom hij, toen hij zijn vrijheid van godsdienst uitoefende om de Getuigen te verlaten, al zijn familie en vrienden in verschillende gemeenten, zo'n 400 mensen, waren verplicht zijn beslissing niet te respecteren door hem zo te mijden dat ze niet eens bereid waren met hem te praten.

De uitleg werd op een zeer eenvoudige en duidelijke manier gegeven. Het was duidelijk dat de rechter in de zaak dit als het belangrijkste punt begreep.

Eric Wilson

Klopt het dat de organisatie zeven rechtszaken heeft aangespannen?

Dr. Carlos Bardavio

Nee, het zijn er maar vier. Ze zijn één tegen de Spaanse Vereniging van Slachtoffers. Weer een tegen de president persoonlijk. Nog een tegen de secretaris persoonlijk en nog een tegen de beheerder van de sociale netwerken, namelijk Gabriël, wat het proces is dat ze nu op de 13e en gisteren doen. Dus, ze zijn, één tegen de vereniging en drie persoonlijk tegen deze drie mensen. We zitten dus nu in de tweede procedure. In maart hebben we de derde procedure, die de derde rechtszaak zal markeren die gepland staat voor 9 en 10 maart, die tegen de secretaris van de Vereniging zal zijn. Wat betreft de rechtszaak tegen de voorzitter van de Vereniging van Slachtoffers, op dit moment hebben we geen procesdatum.

Eric Wilson

Dit is dus niet één rechtszaak, maar vier onafhankelijke maar gerelateerde rechtszaken?

Dr. Carlos Bardavio

Klopt, en dat is opvallend omdat er veel geklaagd wordt over wat de vereniging zegt, of wat de voorzitter zegt, of wat de secretaris zegt, waardoor er verwarring ontstaat of het een persoon of de vereniging is die aan het woord is. Dit zorgt voor zoveel verwarring dat we er gebruik van hebben kunnen maken om onze verdediging op te bouwen, omdat het uiteindelijk moeilijk wordt om te weten wie verantwoordelijk is voor wat er is gezegd, de president of de Vereniging. Voor mij is het de Vereniging, als rechtspersoon, die de uitspraak doet. Als onderdeel van mijn verdediging liet ik zien dat deze tactiek om de rechtszaak in vieren te splitsen neerkwam op het aanklagen van meerdere personen voor dezelfde vermeende overtredingen. Ze realiseerden zich dat deze tactiek van hen had gefaald en dienden een verzoekschrift in bij de rechtbank om de vier zaken tot één zaak te combineren, maar de rechters, die deze tactiek erkenden voor wat het was, zeiden: Nee. Echt niet. We staan ​​niet toe dat je daaraan trekt. Je koos voor deze methode omdat je dacht dat het je zou helpen, en nu moet je het volhouden.

Eric Wilson

Er zijn dus vier verschillende rechters.

Dr. Carlos Bardavio

Eigenlijk niet, het zijn vier zaken, maar drie verschillende rechters, waarbij één rechter twee zaken voorzit. De rechter die de leiding heeft over het proces van de vereniging, degene die net is afgelopen, is ook dezelfde rechter van het proces dat we deze week doen, namelijk dat van Gabriel Pedrero, die de beheerder van de vereniging is. Het is een voordeel dat dezelfde rechter de eerste twee zaken behandelt, want dat geeft haar meer kennis bij het ingaan dankzij wat er in de vijf voorgaande zittingen van de eerste zaak aan het licht is gekomen. Maar het is ook waar dat het een zeer vermoeiende zaak is, dat wil zeggen, voor één rechter om het proces van de vereniging en het proces van Gabriël te dragen, wat hetzelfde is. In dit spoor hebben nog meer getuigen getuigd dan in dat van de vereniging. Voor het proces van de Vereniging waren er 11 aan elke kant die hun getuigenis gaven gedurende vijf sessies. Voor dit tweede proces zijn er vier sessies, maar 15 getuigen getuigen voor elke kant. De keerzijde daarvan is dat het voor de juryleden erg vermoeiend kan zijn om nog eens naar hetzelfde te luisteren.

Maar aan de andere kant heeft de rechter al voorkennis van wat er in het proces tegen de vereniging is gebeurd, wat zeer positief is, en de vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie zijn ook hetzelfde. Dus de officier van justitie die ons steunde in het eerste proces tegen de vereniging is ook aanwezig in dit andere proces, wat erg positief voor ons is omdat ze ons eerder steunde.

Eric Wilson

En wanneer de vier proeven voorbij zijn?

Dr. Carlos Bardavio

Welnu, de rechter merkte op dat zowel de uitspraak voor het proces van de Association als die van Gabriel eind april of 8 mei zal verschijnen. Maar het kan langer duren dan verwacht. Maar min of meer gaf ze ons te kennen dat rond die data het proces tegen Enrique Carmona, de secretaris van de vereniging, dat op 9 en XNUMX maart begintth, bestaat uit slechts twee sessies. Ik schatte dat de uitspraak over dat proces in juni of juli zal worden gedaan. De laatste procedure, die gericht is tegen de voorzitter van de vereniging, had gezien de natuurlijke gang van zaken de eerste moeten zijn. Wat is er gebeurd? De rechter die aan die zaak was toegewezen, oordeelde toen hij hoorde dat er meerdere rechtszaken waren die in wezen hetzelfde waren, dat ze zou wachten tot de andere rechtszaken waren afgehandeld, en de hare alleen zou vasthouden als er informatie te presenteren was die duidelijk verschilde van wat is al gepresenteerd. Als het hetzelfde was, was er geen reden om meer sessies te houden.

Eric Wilson

Ik zie. Nou, dat is logisch.

Dr. Carlos Bardavio

Daarom is er voor deze laatste rechtszaak, die gericht is tegen de voorzitter van de vereniging van slachtoffers, nog geen datum vastgesteld, en ik denk niet dat er een komt tot we uitspraak hebben gedaan over de eerste drie.

Eric Wilson

En ze proberen niet alleen de naam en het bestaan ​​van de vereniging op te heffen, maar ze zijn ook op zoek naar geld.

Dr. Carlos Bardavio

Ja, en dit is een opmerkelijk aspect van de rechtszaak. Het verbaasde me echt. Het normale doel wanneer iemand een dergelijke aanklacht wegens laster indient, is om de smaadverklaringen te laten verwijderen en dat er een financiële vergoeding komt voor de aangerichte schade. Maar in dit geval specificeert de eiser in alle rechtszaken niet hoeveel hij zoekt. Ze zeggen dat ze op zoek zijn naar financiële compensatie, maar in de aangiften geven ze niet aan hoeveel ze zoeken. Oké, daar is dat. Toen, in het spoor voor de Vereniging van Slachtoffers, na vijf zittingen, op de allerlaatste dag van het proces na anderhalf jaar sinds de eerste indiening, tijdens de slotopmerkingen, mijn gewaardeerde collega, de advocaat van de eiser, zei dat ze geldelijke schadevergoeding zouden vragen. Daarbij beweerde hij uit het niets dat een behoorlijke vergoeding minimaal 350,000 euro zou bedragen, maar dat ze met recht miljoenen euro's konden vragen vanwege de enorme schade die de vereniging de religie had berokkend. Maar als gunst aan de beklaagde wilden ze slechts 25,000 euro vragen, wat ze deden, ze vroegen om 25,000 euro, wat ongeveer 30,000 dollar is. Dat is niets, niets. Een heel klein bedrag gevraagd.

Ik antwoordde hen met twee antwoorden. De eerste was dat als ze 25,000 euro tekort zouden komen, ik ze dat geldbedrag graag zou schenken. Als dat alles is wat ze nodig hadden, zou ik dat graag aan hen overlaten, geen probleem. Natuurlijk zei ik dat sardonisch omdat het zo vreemd leek dat ze dat bedrag vroegen.

Ten tweede, dat ze moesten wachten tot de laatste dag aan het einde van het pad om dit geld te vragen zonder enige verifieerbare rechtvaardiging te geven voor het bedrag waar ze om vroegen, leek erg vreemd. Ik heb ze gezegd: je hebt 25,000 euro gevraagd zonder ons te vertellen waarom je dat geld nodig hebt als compensatie, of wat de reden is om erom te vragen. Je hebt bijvoorbeeld niet gespecificeerd hoeveel Bijbels je niet hebt verkocht, of hoeveel klanten, of toekomstige leden je niet hebt geworven, of hoeveel huidige leden zijn vertrokken, of hoeveel inkomsten je niet hebt ontvangen . Je hebt me geen bewijs gegeven, dus ik moet je gewoon 25,000 euro betalen omdat jij dat zegt? Daarom heb ik ze gezegd, luister, als je het geld nodig hebt, zal ik het je zelf geven.

Eric Wilson

Als je wint, en ik hoop dat je dat doet, heb ik er alle vertrouwen in dat je zult winnen, want naar wat ik zie, staat redelijkheid en rechtvaardigheid aan jouw kant, maar als je wint, is het mogelijk dat de rechter of rechters een boete opleggen tegen de organisatie van Jehovah's Getuigen?

Dr. Carlos Bardavio

Nee, alleen als het een heel lichtzinnige bewering zou zijn, is het iets heel, heel vals, gebaseerd op leugens. Het zou zeer uitzonderlijk zijn als de rechter dat zou doen. Dat is in deze gevallen zeer onwaarschijnlijk. Wat hier kan gebeuren, is dat als we winnen, alles blijft zoals het is. De vereniging kan zich Vereniging van Slachtoffers blijven noemen en blijven uitgeven wat ze heeft uitgegeven. En we zouden onze kosten winnen, dat wil zeggen, de religieuze denominatie zou moeten betalen voor mijn professionele diensten. In Spanje zijn mijn professionele diensten gebaseerd op het gevraagde bedrag als compensatie. Natuurlijk, als we winnen en als ze 1 miljoen euro hadden gevraagd, dan hadden ik en de vereniging veel meer geld verdiend aan kosten. Aangezien ze echter slechts 25,000 euro hebben gevraagd, een lachwekkend bedrag om te vragen, kunnen de kosten slechts worden vastgesteld op ongeveer zes- of zevenduizend euro, wat niets is. Een jammerlijk bedrag om de kosten te dekken. Maar het is ook waar dat hetzelfde zou kunnen gebeuren in de andere drie proeven. Natuurlijk, ervan uitgaande dat we winnen.

Als we verliezen, moet de vereniging natuurlijk 25,000 euro betalen, wat gelukkig niet veel is.

Uiteindelijk, na alle ophef die hierover is gemaakt, na alles wat er is gebeurd, komt het uiteindelijk neer op het schrappen van de naam 'slachtoffers' en het krijgen van 25,000 euro. Dat is het?

Eric Wilson

Toen ik voor het eerst hoorde over deze rechtszaak die was aangespannen tegen slachtoffers van mijden door de Getuigen, dacht ik dat de organisatie gek was geworden. Het geheel lijkt zo kleinzielig, belachelijk en hatelijk. Het leek mij dat de organisatie zichzelf in de voet aan het schieten was. Ze houden ervan om dingen in het duister te houden en weigeren vaak met de media te praten, maar hier lanceren ze een aanval op mensen die het slachtoffer zijn geworden. Vanuit het standpunt van de wereld is dit een scenario zonder winstoogmerk. Ze zullen er gewoon uitzien als pestkoppen, winnen of verliezen. Zelfs als we van mening zijn dat Getuigen de zuiverste christenen zijn – een mening die ik niet aanhang, maar zelfs als ik dat wel zou doen – waarom gedragen ze zich dan niet als christenen? Dit lijkt de onvermijdelijke uitkomst te zijn van een beleid dat de organisatie als een soort gouden kalf heeft neergezet. Jehovah's Getuigen aanbidden de organisatie nu en beschouwen haar als het middel tot redding. De organisatie beweert het kanaal te zijn waardoor Jehovah God vandaag de dag met christenen spreekt, dus iets tegen de organisatie zeggen is in wezen godslastering voor hen. Door zichzelf niet langer als individuen te zien – als individuele christenen onder één leider, Jezus Christus – hebben Getuigen een groepsdenken-mentaliteit aangenomen. Zo kunnen ze het negeren van duidelijk geformuleerde bevelen van God ten gunste van organisatorische richtlijnen rechtvaardigen. Onze Heer Jezus zegt ons bijvoorbeeld om “niemand kwaad met kwaad te vergelden. Houd rekening met wat goed is vanuit het standpunt van alle mensen. [Dat omvat ook hoe de wereld deze rechtszaken ziet] Indien mogelijk, voor zover het van jou afhangt, wees vredelievend met alle mensen. [Het starten van een rechtszaak komt nauwelijks in aanmerking als vreedzaam.] Wreek jezelf niet, geliefden, maar geef plaats aan de toorn; want er staat geschreven: “'Wraak is aan mij; Ik zal vergelden', zegt Jehovah.” [Deze rechtszaken zijn duidelijk wraakzuchtig van aard.] Maar “als je vijand honger heeft, geef hem dan te eten; als hij dorst heeft, geef hem dan iets te drinken; want door dit te doen stapelt u vurige kolen op zijn hoofd.” Laat je niet overwinnen door het kwade, maar blijf het kwade overwinnen met het goede.” (Romeinen 12:17-21) [Ze beschouwen deze slachtoffers als afvalligen, als vijanden, maar in plaats van dit bevel van Jezus op te volgen, vervolgen ze hen verder.]

Als Jehovah's Getuigen deze raad zouden hebben toegepast, zouden ze niet hebben dat mensen zo verbitterd en zo getraumatiseerd zijn dat ze het nodig zouden vinden om een ​​Vereniging van Slachtoffers op te richten. Zelfs als deze slachtoffers ongelijk hebben, wat ze niet zijn, maar zelfs als ze dat wel waren, laat een dergelijke rechtszaak zien dat de leiders van de organisatie niet geloven dat Jehova zal wreken, en dat ze dat dus zelf moeten doen.

En wat hen daartoe beweegt. Kleinzieligheid. Deze mannen weten niet wat echte vervolging is. Getrouwe christenen, voormalige Jehovah's Getuigen die nu worden gemeden omdat ze voor de waarheid opkomen, dit zijn degenen die weten wat het is om voor de Christus te lijden. Maar deze mannen halen hun neus uit hun voegen omdat degenen die ze hebben vervolgd en vervolgd worden anderen durven te waarschuwen terwijl ze het onrecht dat ze hebben geleden afkeuren? Ze zijn als de Farizeeën, die zich ook gedroegen als kinderen wier trots gekrenkt was. (Matteüs 11:16-19)

Dr. Carlos Bardavio

Ik heb ook gemerkt aan de beëdigde getuigenissen die door de Jehova's Getuigen in de rechtszaal zijn afgelegd, dat ze gevoelens van gekwetstheid uiten in beide processen die we tot nu toe hebben gehouden. Ze voelen zich heel, heel belasterd en gekwetst door wat de Vereniging van Slachtoffers heeft beweerd. Ze voelen zich op de een of andere manier vervolgd en voelen zich geschaad in hun reputatie. Ze wekken de indruk dat er meer haat tegen hen is sinds de oprichting van de Vereniging.

Dus ik heb het gevoel dat ze, nu ze deze rechtszaak hebben aangespannen, nog meer aandacht in de media hebben gekregen, omdat - ik kan het mis hebben, maar het lijkt erop dat dit de eerste keer is dat zoiets als deze rechtszaak is gebeurd. En natuurlijk is er grote belangstelling voor alle media. Door deze actie te beginnen, lijden ze dus wat bijkomende schade, omdat veel Jehovah's Getuigen door hun slachtoffers aan te klagen, te weten komen wat de Vereniging van Slachtoffers heeft gezegd. Mijn cliënten vertelden me net dat er instructies zijn voor Jehovah's Getuigen om geen negatief nieuws over de organisatie in de media te lezen of te beluisteren. Dus wat gaat er nu gebeuren? Met zoveel mediakanalen komt de informatie onvermijdelijk op de een of andere manier in handen van individuele Jehovah's Getuigen, en dit veroorzaakt indirect meer schade aan de leden van de organisatie. Eigenlijk wordt iedereen benadeeld door deze juridische actie.

Eric Wilson

Bedankt voor het verstrekken van deze informatie en deze inzichten aan ons publiek. Tot slot: heb je nog ideeën die je wilt delen?

Dr. Carlos Bardavio

Ja, de waarheid is dat ik erg dankbaar ben voor deze kans om te spreken, want deze zaak is erg belangrijk voor mij, zowel persoonlijk als professioneel. Ik ben erg gemotiveerd door het besluit van de Vereniging van Slachtoffers om mij in dienst te nemen, omdat ik heb gewerkt aan mijn leerstellige proefschrift over dit soort situaties en ik dus het gevoel heb dat ik goed voorbereid ben op dit soort verdediging. Ik heb een grote solidariteit gevoeld met de slachtoffers die hun rekeningen hebben gehoord. Een van hen belde me om te vertellen dat ze zelfmoord hadden overwogen. Ik heb over veel psychische problemen gehoord. Ik heb van professionals gehoord, dus ik twijfel niet aan de waarheidsgetrouwheid, en ik moet bekennen dat het vertegenwoordigen van deze zaak een diepgaand effect op mij heeft gehad, persoonlijk, niet professioneel. Het heeft me geraakt omdat ik veel pijn heb gezien, veel leed en daarom probeer ik ze zoveel mogelijk te helpen, ik probeer mijn steentje bij te dragen, mijn werk, maar in wezen zijn het de mensen die zich slachtoffer voelen die een stap naar voren moeten zetten en in het licht moeten komen om hun waarheid, hun gevoelens, de PIMO's te vertellen, ook van degenen die zich op de een of andere manier slachtoffer voelen, omdat de enige manier waarop ze de samenleving over hun gevoelens kunnen informeren, is door zich uit te spreken over hen.

Ik ben erg blij omdat we er in zeer korte tijd in geslaagd zijn om 70 mensen te verzamelen die schriftelijk of persoonlijk hebben getuigd voor een rechter die voor het eerst in de geschiedenis, althans voor zover ik weet, in Spanje de realiteit van de slachtoffers, van de mensen die zich slachtoffer voelen. Dus ook heel erg bedankt aan jou dat je me de kans hebt gegeven om een ​​publiek te bereiken zoals het Engelssprekende en ook Latijns- en Spaanstalige publiek. Hartelijk dank.

Eric Wilson

Bedankt, Carlos, dat je er bent voor degenen die vervolgd worden voor de waarheid. Misschien hebben sommige van deze slachtoffers hun geloof in God verloren door het misbruik dat ze onder de organisatie hebben geleden. De Bijbel vertelt ons dat iedereen die een van de kleintjes laat struikelen, een zeer zwaar oordeel zal ondergaan. Jezus zei dat "wie een van deze kleinen die geloven tot struikelen brengt, het beter voor hem zou zijn als een molensteen, zoals een ezel wordt rondgedraaid, om zijn nek werd gelegd en hij werkelijk in de zee werd geworpen". (Marcus 9:42)

Anderen zijn echter trouw gebleven en het is hun standpunt voor de waarheid dat deze vervolging heeft veroorzaakt. Ik ben er zeker van dat hoewel er 70 slachtoffers zijn die zich hebben gemeld, er talloze anderen zijn in Spanje, en zelfs over de hele wereld, die op dezelfde manier het slachtoffer zijn geworden. Om af te gaan op de statistieken van de organisatie zelf, moeten we het hebben over honderdduizenden, zo niet miljoenen individuen. Maar we weten ook dat degenen die barmhartigheid tonen aan de kleine, zelf barmhartigheid zullen ontvangen als de dag des oordeels aanbreekt. Is dat niet de basisboodschap van Jezus' illustratie van de schapen en bokken? En we hebben ook deze verzekering van onze Heer Jezus:

“Wie u ontvangt, ontvangt ook mij, en wie mij ontvangt, ontvangt ook Degene die mij gezonden heeft. Wie een profeet ontvangt omdat hij een profeet is, zal de beloning van een profeet krijgen, en wie een rechtvaardige ontvangt omdat hij een rechtvaardige is, zal de beloning van een rechtvaardige krijgen. En wie een van deze kleintjes alleen maar een beker koud water te drinken geeft omdat hij een discipel is, ik verzeker je, hij zal zijn beloning geenszins verliezen. (Matteüs 10:40-42)

Dus nogmaals, Carlos bedankt voor het opzetten van zo'n goede verdediging voor de onderdrukten en ook bedankt voor het blootleggen van de waarheid over wat er gaande is in deze verachtelijke rechtszaak die is aangespannen tegen de slachtoffers van de Organisatie van Jehovah's Getuigen, maar een verdubbeling van de vervolging die ze hebben geoefend.

Ik zal de voortgang van deze vier rechtszaken blijven volgen en zal jullie allemaal op de hoogte houden van de voortgang zodra er nieuwe informatie beschikbaar komt.

 

4.8 5 stemmen
Artikelbeoordeling
Inschrijven
Melden van

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

12 Heb je vragen? Stel ze hier.
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
James Mansoor

Goedemorgen Eric, en mijn medebroeders en -zusters, De vereniging is net klaar met de bouw van mini-Hollywood op 100 hectare eersteklas land in Sydney. De organisatie zal u niet vertellen hoeveel het kost, maar Channel 7 News stelt dat het $ 10 miljoen heeft gekost om te bouwen. Geen broer of zus mocht naar binnen om het complex te bekijken. Ze zijn echter meer dan blij om de wereldse mensen de complexe betekenis van de media te laten zien. Beetje mollig, ik verwijs naar "Mark Sanderson", een lid van het bestuursorgaan was zo opgewonden om te onthullen dat het bestuursorgaan... Lees verder "

Psalmbee

Ik hou van je profetische denkproces Meleti.

Ze hebben hun huis op zand gebouwd, omdat ze zich niet houden aan de leer van Jezus, maar in plaats daarvan mensen aanbidden. De crash van dat huis zal geweldig zijn. (Matteüs 7:24-27)

Psalmbee, (Hebreeuws 3:4)

Psalmbee

Zoals u goed weet, is de transformatie van JW.org in de afgelopen twee decennia zeer teleurstellend geweest voor de "oude kudde", op zijn zachtst gezegd, als u wilt. Het punt is dat de overgeblevenen die nog steeds van de "oude kudde" zijn, duidelijk om verschillende redenen op hun plaats lijken te blijven. Sommigen denken dat ze vastzitten, sommigen willen blijven waar ze zijn en geloven nog steeds elk woord dat Lett of een van de andere leden van de GB besluit uit te zenden naar "hun eigen samenstel van dingen" minus eventuele wonderen die van Jezus komen.

Psalmbee, (Joh 2:11)

Zacheüs

Een enorm artikel.
Bedankt Eric en laten we allemaal hopen dat de Spaanse autoriteiten het wt doorzien.. Ik heb herinneringen aan het CARC hier in Australië..

Ilja Hartsenko

Bedankt Erik voor deze video.
Gerechtigheid moet zegevieren en we zullen bidden voor de slachtoffers van religie.

“Zal God geen gerechtigheid brengen voor Zijn uitverkorenen die dag en nacht tot Hem roepen? Zal Hij hun hulp blijven uitstellen?” – Lukas 18:7

vondst

Geweldige onthulling Eric!. Men wordt er ziek van.

Leonardo Josephus

Eric, heel erg bedankt dat je dit onder onze aandacht hebt gebracht. Ik zal de associatie in mijn gebeden opnemen en bidden dat de waarheid wint, net zoals Jezus tegen Pilatus zei: "Iedereen aan de kant van de waarheid luistert naar mijn stem". er is een sterke nodig om ervoor te zorgen dat de waarheid wint. Ik hoop echt dat degenen die de zaken horen, ervoor zorgen dat de juiste beslissing naar voren komt en dat de organisatie niet iedereen in de war brengt of bedriegt met hun gebruikelijke retoriek. Ongetwijfeld zal de zaak in sommige gevallen, wat er ook gebeurt, worden voorgelegd aan de gewone Getuigen... Lees verder "

Meleti Vivlon

Artikelen door Meleti Vivlon.