Jag började min onlinebibelforskning redan 2011 under aliaset Meleti Vivlon. Jag använde Googles översättningsverktyg som var tillgängligt då för att ta reda på hur man säger ”bibelstudium” på grekiska. Vid den tiden fanns en translittererad länk som jag använde för att få engelska tecken. Det gav mig "vivlon meleti". Jag trodde att "meleti" lät mer som ett förnamn och "vivlon", ett efternamn, så jag vände om dem och resten är historia.

Naturligtvis var anledningen till aliaset att jag vid den tiden ville dölja min identitet eftersom organisationen inte ser vänligt på dem som gör sin egen bibelforskning. Mitt mål då var att hitta andra likasinnade bröder runt om i världen som, precis som jag, var besvärade av den uppenbara tillverkningen av ”överlappande generationer” -läran och som därmed var motiverade att göra djupare bibelforskning. Då trodde jag att Jehovas vittnens organisation var den enda sanna religionen. Det var inte förrän någon gång 2012-2013 att jag äntligen löste den växande kognitiva dissonansen som jag hade arbetat under i flera år genom att erkänna att vi var mycket lik all annan falsk religion. Vad gjorde det för mig var insikten att de ”andra fåren” i Johannes 10:16 inte var en separat kristen klass med ett annat hopp. När jag insåg att de hela mitt liv hade trasslat med mitt frälsningshopp var det den sista avtalsbrytaren. Naturligtvis gjorde det förmodiga påståendet vid årsmötet 2012 att den styrande kretsen var den trogna och diskreta slaven till Matteus 24: 45-47 ingenting för att mildra min uppvaknande till organisationens sanna natur.

Vårt mål här och på de andra BP-webbplatserna har varit att stiga över ilska och anklagelser som är en naturlig reaktion på insikten att man har tillbringat sitt liv i ett missriktat försök att behaga Gud. Så många webbplatser på internet är fulla av vituperativ hån. Så många har vänt sig bort från Gud och Kristus, snubblat av dessa män som har påstått att de är Guds kanal. Jag tvivlade aldrig på Guds kärlek och genom studier har jag kommit att uppskatta Kristi kärlek trots organisationens bästa försök att förflytta honom till observatörsstatus. Ja, vi har rest i fel riktning som Jehovas vittnen, men det är ingen anledning att köra bilen från en klippa. Jehova och hans Kristus har aldrig förändrats, så vårt mål är att hjälpa våra medvittnen - och alla andra som vill lyssna för den delen - att vända bilen och gå i rätt riktning: mot Gud och frälsning.

Medan användningen av ett alias har sin plats kommer det en tid då det kan bli ett hinder. Man söker inte förföljelse eller blir någon form av martyr. Men saker och ting förändras snabbt i JW.org. Det finns fler och fler bröder och systrar som är så kallade PIMOs (Physically In, Mentally Out). Det här är de som går till möten och ut för att upprätthålla en fasad som gör att de kan fortsätta umgås med familj och vänner. (Jag kritiserar inte på något sätt sådana. Jag gjorde detsamma under en tid. Var och en måste färdas sin egen väg och i en takt som är känslig för individuella behov.) Allt jag säger är att det är mitt hopp att genom att komma ut ur den teologiska garderoben kan jag kanske hjälpa andra som inte är så långt som jag är att hitta tröst och ett sätt att lösa sina egna konflikter. Det kan vara krusningar nu, men snart tror jag att vi kommer att se vågor som kommer att svepa genom denna döende organisation.

Skulle det hända kommer det bara att ge Kristus mer härlighet och vad kan vara fel med det?

För detta ändamål har jag startat en serie videor som jag tror - den här dagen av ljudbitar, sociala medier och omedelbar tillfredsställelse - kommer att tilltala en bredare publik. Naturligtvis kan jag inte längre gömma mig bakom mitt alias, även om jag tänker fortsätta använda det för min bibliska tjänst. Jag har blivit förtjust i det eftersom det representerar mitt väckta jag. För ordens skull heter jag emellertid Eric Wilson och jag bor i Hamilton, Ontario, Kanada.

Här är den första av filmerna:

Videuskript

(Det som följer är skriptet för videon för dem som föredrar att läsa. Jag kommer att fortsätta göra det i framtida videoutgåvor.)

Hej alla. Den här videon är huvudsakligen för mina vänner, men för dem som slår på det och inte känner mig heter jag Eric Wilson. Jag bor i Kanada i Hamilton som ligger nära Toronto.

Nu anledningen till videon är att ta itu med en fråga som är mycket viktig i organisationen av Jehovas vittnen. Som folk misslyckas vi med att följa ett bud från Jehova Gud. Detta befallning finns i Psalm 146: 3. Det står 'Lita inte på prinsarna eller på människosonen som inte kan ge frälsning.'

Vad pratar jag om?

För att förklara att jag måste ge dig lite bakgrund om mig själv. Jag döptes i 1963 vid 14 års ålder. I 1968 åkte jag till Colombia med min familj. Min pappa tog förtidspensionering, tog min syster från gymnasiet utan examen och åkte vi till Colombia. Varför gjorde han det? Varför gick jag med? Tja, jag gick främst för att jag var 19; det var ett stort äventyr; men där lärde jag mig att värdesätta sanningen, att verkligen börja studera Bibeln. Jag var pionjär, jag blev äldre, men anledningen till att vi gick var för att vi trodde att slutet skulle komma i 1975.

Varför trodde vi det nu? Tja, om du går efter vad du hörde i distriktet eller ska jag säga den regionala kongressen förra året, på fredag ​​eftermiddag fanns det en video som antydde att det berodde på att bröderna runt om i världen blev lite lurade. Det var vårt fel för att bli fördriven. Det är inte sant och det är inte riktigt trevligt att ens föreslå en sådan sak men det var vad som lades fram. Jag var där. Jag levde det.

Vad som faktiskt hände var detta. I 1967 på bokstudien studerade vi en ny bok, Evigt liv och Guds söner frihet. Och i den här boken studerade vi följande, (detta är från sidan 29, punkt 41):

”Enligt denna pålitliga bibelkronologi är 6,000 år från mannens skapandet kommer att sluta i 1975, och den sjunde perioden på tusen år av mänsklig historia kommer att börja under hösten 1975. ”

 Så nu om vi går vidare till nästa sida, sida 30 stycke 43, drar det en slutsats som sätter oss alla av.

”Hur lämpligt skulle det vara för Jehova Gud att göra den kommande sjunde perioden på tusen år till en sabbatsperiod av vila och frigörelse, en stor jubelsabbat för att förkunna frihet över hela jorden för alla dess invånare. Detta skulle vara snabbast för mänskligheten. Det skulle också vara mest passande från Guds sida, för, kom ihåg att mänskligheten ännu har framför sig vad den sista boken i den Heliga Bibeln talar om som Jesu Kristi regeringstid över jorden i tusen år, Kristi tusenåriga regeringstid ... .Det skulle inte vara av en slump eller tillfällighet utan skulle vara enligt Jehovas Guds kärleksfulla avsikt att Jesus Kristus, sabbatsherren, skulle löpa parallellt med det sjunde årtusendet av människans existens. ”

Nu är du ett lydigt Jehovas vittne just nu, du tror att den trogna och diskreta slaven berättar något för dig. Den trogna och diskreta slaven förresten vid den tiden var alla smorda på jorden, och vi brukade tro att de skulle skriva i sina upptäckter när Jehova gav dem sanning genom den Helige Ande och att dessa brev skulle samlas ihop och Samhället skulle se riktningen för andens ledande och publicera artiklar eller böcker; så vi kände att detta var Jehova som talade genom den trogna och diskreta slaven som berättade att slutet skulle komma 1975.

Det var helt meningsfullt och vi trodde det och naturligtvis fortsatte samhället att främja 1975. Om du inte tror på mig, dra ut ditt Vakttornsbibliotek på CDROM, skriv in "1975" och börja 1966 gå vidare genom alla vakttorn och andra publikationer som du hittar med den sökningen och se hur ofta “1975” kommer upp och marknadsförs som det datum då tusenårsskiftet börjar. Det främjades också vid distriktskonventioner och kretsförsamlingar - på alla dem.

Så den som säger annorlunda levde inte igenom den perioden. Mark Sanderson ... ja, han var i blöjor när jag var i Colombia och Anthony Morris den tredje tjänade fortfarande i armén i Vietnam ... men jag levde det. Jag vet det och alla som är i min ålder har levt det också. Nu klagar jag på det? Nej! Varför inte? Varför tjänar jag fortfarande alla dessa år efteråt? Varför tror jag fortfarande på Jehova Gud och Jesus Kristus? Eftersom min tro alltid var på Gud och inte på män, så när detta gick söderut tänkte jag 'Åh, okej, vi var dumma, vi gjorde något dumt', men det är vad män gör. Jag har gjort många misstag i livet, dumma misstag, och jag vet att männen på alla nivåer i organisationen inte är bättre eller värre än jag. Vi är bara människor. Vi har våra brister. Det störde mig inte för jag vet att det var resultatet av mänsklig ofullkomlighet. Det var inte Jehova, och det är bra. Så vad är problemet?

Något har förändrats. 2013 avlägsnades jag. Jag vet inte om jag har nämnt det ännu men jag blev borttagen som äldste. Nu är det okej eftersom jag tvivlade på ett antal saker och jag var väldigt motstridig så jag var ganska glad att jag blev borttagen, det gav mig en flykt från det ansvaret och det fanns en viss kognitiv dissonans som jag var genomgår, så det hjälpte till att lösa det. Det är bra men det var anledningen till att jag togs bort som oroande. Anledningen var att jag fick en fråga. Nu kom den här frågan aldrig upp förut, men kommer upp hela tiden nu. Frågan var 'Kommer du att lyda den styrande kroppen?'

Mitt svar var, "Ja, jag har alltid som äldre och bröderna runt bordet kan vittna om det och det kommer jag alltid att göra". Men sedan tilllade jag "... men jag kommer att lyda Gud som härskare snarare än män."

Jag tillade att eftersom jag visste vilken riktning det gick och mitt förflutna säger att dessa män gör misstag, så det finns inget sätt jag kan ge dem absolut, ovillkorlig, obestridlig lydnad. Jag måste titta på allt de säger att jag ska göra och utvärdera det mot bakgrund av skrifterna och om de inte strider mot skrifterna kan jag lyda; men om de strider, kan jag inte lyda eftersom jag måste lyda Gud som härskare snarare än män. Apostlagärningarna 5: 29 - det är precis där i Bibeln.

Okej, så varför är det ett problem? Kretsövervakaren sa till mig: "Det är uppenbart att du inte är helt engagerad i den styrande kretsen." Så ovillkorlig lydnad eller obestridlig lydnad är nu ett krav för äldste och som sådan kunde jag inte med gott samvete fortsätta att tjäna, så jag överklagade inte beslutet. Är det ett isolerat fall? Blir den där kretstillsynsmannen lite upptagen? Jag önskar att det var så men så är inte fallet.

Låt mig illustrera - det har varit många händelser i mitt liv sedan dess som jag kunde peka på, men jag väljer bara en som ett tecken på resten - en vän i 50 år med vilken vi pratade om allt och allt ... om vi hade tvivel eller frågor om bibliska frågor, kunde vi fritt prata eftersom vi visste att det inte betydde att vi hade förlorat vår tro på Gud. Jag ville prata med honom om de överlappande generationerna för det verkade för mig som en doktrin som inte hade någon skriftlig grund. Men innan han ens pratade om det ville han att jag skulle bekräfta min tro på den styrande kroppen, och han skickade ett mejl till mig. Han sa, (det här är bara en del av det):

”Kort sagt, vi tror att detta är Jehovas organisation. Vi försöker vårt bästa för att hålla oss nära det och den riktning det ger oss. Vi känner att det här är en fråga om liv och död. Jag kan väl föreställa mig att en stund kommer att vi kommer att sätta våra liv på följande riktning som Jehova ger genom organisationen, vi kommer att vara villiga att göra det. ”

Nu tänker han förmodligen på artikeln som kom ut direkt efter att de förklarade sig vara den trogna och diskreta slaven 2013. En artikel kom ut i november samma år som heter "Seven Shepherds Eight Dukes, What They Mean For Us Today", och det stod :

”Vid den tiden kanske den livräddande vägledning som vi får från Jehovas organisation inte verkar praktisk ur en mänsklig synvinkel. Vi måste alla vara redo att lyda alla instruktioner vi får om dessa verkar vara sunda ur en strategisk eller mänsklig synpunkt eller inte. ”

Vi måste fatta ett liv-och-dödsbeslut baserat på vad den styrande kroppen säger oss ?! Samma styrande organ som berättade om 1975; samma styrande organ som i år, det senaste året i februari, skrev på sidan 26, punkt 12 i Vakttorn:

”Det styrande organet är varken inspirerat eller ofelbart. Därför kan det fela i doktrinära frågor eller i organisatorisk riktning. ”

Så här är frågan. Jag måste fatta ett liv-och-dödsbeslut baserat på något som jag tror kommer från Gud, genom människor som säger till mig att de inte talar för Gud ?! De kan göra misstag ?!

För om du talar för Gud kan du inte göra ett misstag. När Mose talade talade han i Guds namn. Han sa: 'Jehova har sagt att du måste göra detta, du måste göra det ...' Han tog dem till Röda havet som var strategiskt osunt, men de följde för att han just hade utfört tio plågor. Uppenbarligen arbetade Jehova genom honom, så när han tog dem till Röda havet visste de att det skulle gå i uppfyllelse - eller kanske de inte gjorde ... de var faktiskt ett ganska trolöst folk ... men ändå utförde han - han slog havet med personal, det delade, och de gick igenom. Han talade under inspiration. Om den styrande kroppen påstår att de kommer att berätta för oss något som kommer att vara liv eller död för oss, så hävdar de att de talar under inspiration. Det finns inget annat sätt, annars säger de bara att det här är vår bästa gissning, men det är fortfarande en liv-eller-död-situation. Det är inte meningsfullt, och ändå köper vi alla det här. Vi tror på den styrande kroppen som praktiskt taget ofelbar och alla som ifrågasätter någonting kallas en frånfallande. Om du tvivlar på något är du en avfällare och du kastas ut ur religionen; du undviks av alla; även om ditt mål är sanning.

Så låt oss säga det så här: du är katolik och du går till ett Jehovas vittne och du säger ”Åh! Vi är likadana. Vår påve kommer att berätta vad vi ska göra när Jesus kommer. ”

Vad skulle du säga som ett Jehovas vittne till den katoliken? Vill du säga ”Nej, nej, för du är inte Guds organisation.”

”Tja, varför är jag inte Guds organisation?”, Säger katoliken.

”För att du är en falsk religion. Vi är en sann religion; men du är en falsk religion och så skulle han inte arbeta genom dig men han kommer att arbeta genom oss för att vi lär sanningen. ”

Okej, det är en giltig punkt. Om vi ​​är den sanna religionen, som jag alltid har trott, kommer Jehova att arbeta genom oss. Varför testar vi inte det? Eller är vi rädda för att göra det? 1968, när jag var i Colombia, hade vi det Sanningen som leder till evigt liv. Kapitel 14 i den boken var "Hur man identifierar den sanna religionen", och i den fanns det fem poäng. Den första punkten var:

 • Troende skulle älska varandra som Kristus älskade oss; så kärlek - men inte bara någon form av kärlek, Kristi kärlek - skulle genomsyra församlingen och den skulle vara synlig för människor utanför. Den sanna religionen skulle följa Guds ord, Bibeln.
 • Det skulle inte avvika, det skulle inte lära falskhet - helvete till exempel ... skulle inte lära falskhet.
 • De skulle helga Guds namn. Nu är det mer än att bara använda det. Vem som helst kan säga 'Jehova'. Att helga hans namn går utöver det.
 • Att förkunna de goda nyheterna är en annan aspekt; det måste vara en predikant för de goda nyheterna.
 • Slutligen skulle den upprätthålla politisk neutralitet, den skulle vara åtskild från världen.

Dessa är så viktiga att sanningsboken sade i slutet av det kapitlet:

”Frågan i fråga är inte huruvida en viss religiös grupp verkar uppfylla ett eller två av dessa krav eller huruvida några av dess läror överensstämmer med Bibeln. Mycket mer än så. Den sanna religionen måste mäta sig i alla dessa avseenden och dess läror måste vara i full harmoni med Guds ord. ”

Så det är inte tillräckligt bra att ha två av dem, eller tre av dem, eller fyra av dem. Du måste träffa dem alla. Det var vad det stod, och jag håller med; och varje bok vi har publicerat sedan sanningsboken som ersatte den som vårt huvudsakliga läromedel har haft samma kapitel med samma fem poäng. (Jag tror att de har lagt till en sjätte nu, men låt oss bara hålla fast vid de ursprungliga fem för nu.)

Så jag föreslår, i en serie videor, att publicera forskning för att se om vi uppfyller var och en av dessa kvalifikationer; men kom ihåg, även om vi inte möter någon av dem, misslyckas vi som den sanna religionen och därför faller påståendet att Jehova talar genom den styrande kroppen, eftersom det beror på att vi är Jehovas organisation.

Om du fortfarande tittar på är jag förvånad över att vi är så villiga att inte lyssna att de flesta förmodligen har stängt av det här för länge sedan; men om du fortfarande lyssnar betyder det att du älskar sanningen, och jag välkomnar det men jag vet att du står inför många hinder - låt oss kalla dem elefanter i rummet. De kommer att komma i vägen för vår forskning. Jag vet det för jag har forskat de senaste åtta åren nu. Jag har gått igenom det; Jag har gått igenom alla dessa känslor. Till exempel:

 • "Vi är Jehovas sanna organisation, så vart skulle vi annars gå?"
 • ”Jehova har alltid haft en organisation, så om vi inte är den sanna, vad är det då?”
 • "Det finns ingen annan som verkar kvalificera sig."
 • ”Vad sägs om avfall? Fungerar vi inte som avfärdiga genom att avvisa, inte vara lojala mot organisationen, genom att undersöka dess läror? ”
 • ”Ska vi inte bara vänta på att Jehova ska fixa saker; Han fixar saker på sin egen tid. ”

Allt detta är frågor och tankar som dyker upp och de är giltiga. Och vi måste ta itu med dem så vi kommer att hantera dem först i efterföljande videor, och sedan kommer vi ner till vår forskning. Hur låter det? Jag heter Eric Wilson. Jag kommer att lägga upp några länkar i slutet av den här videon så att du kan komma till nästa videor. Det finns flera redan gjort, och vi går därifrån. Tack för att du tittade.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.

  Läs detta på ditt språk:

  English简体中文DanskNederlandsFilipinoSuomiFrançaisDeutschItaliano日本語한국어ພາສາລາວPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀРусскийEspañolKiswahiliSvenskaதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng ViệtZulu

  Författarens sidor

  Kan du hjälpa oss?

  ämnen

  Artiklar efter månad

  54
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x