Hej, jag heter Eric Wilson.

I vår första video lade jag fram tanken att använda de kriterier som vi som Jehovas vittnen använder för att undersöka om andra religioner anses vara sanna eller falska för oss själva. Samma kriterier, dessa fem punkter - sex nu - kommer vi att använda för att undersöka om vi också uppfyller de kriterier som vi förväntar oss att alla andra religioner uppfyller. Det verkar som ett rättvist test. Jag skulle vilja komma ner till det och ändå här är vi i den tredje videon fortfarande inte gör det; och anledningen är att det fortfarande finns saker på vägen.

Närhelst jag tar upp dessa ämnen till vänner får jag en litania av invändningar som är så konsekventa över hela linjen att det berättar för mig att det här inte egentligen är deras egna tankar, utan tankar som har implanterats genom åratal - och jag hatar att använd ordet - indoktrination, eftersom de nästan kommer ut ord för ord i samma ordning. Låt mig ge dig några exempel.

Det kan börja med: 'Men vi är den sanna organisationen ... Vi är Jehovas organisation ... Det finns ingen annan organisation ... Vart ska vi annars gå?' Därefter följer det med något som "Borde vi inte vara lojala mot organisationen? ... När allt kommer omkring, vem lärde oss sanningen? ... och" Om något är fel, borde vi bara vänta på Jehova ... Vi borde inte springa framåt säkert ... Vem välsignar dessutom organisationen? Är det inte Jehova? Är det inte uppenbart att hans välsignelse är över oss? ... Och när du tänker på det, vem predikar de goda nyheterna över hela världen? Det finns ingen annan som gör det. '

Det kommer ganska ut i denna form, bara i en medvetenhetsström. Och jag inser att ingen riktigt har suttit ner och tänkt igenom detta. Så låt oss göra det. Är det giltiga invändningar? Låt oss se. Låt oss överväga dem en i taget.

Nu, en av de första som kommer upp förutom, 'Detta är den sanna organisationen' - som egentligen bara är ett uttalande - är frågan: 'Vart annars skulle vi gå?' I linje med detta citerar folk vanligtvis Petrus ord till Jesus. De kommer att säga, 'Kom ihåg när Jesus berättade för folkmassan att de var tvungna att äta hans kött och dricka hans blod och de lämnade honom alla, och han vände sig till sina egna lärjungar och frågade dem:' Vill du också gå? ' Och vad sa Peter? '

Och nästan utan undantag - och jag har haft den här diskussionen genom åren med olika - kommer de att säga samma ord som Peter sa: 'Vart ska vi gå annars?'. Är det inte det du tror att han sa? Låt oss titta på vad han egentligen sa. Du hittar den i Johannes kapitel 6, vers 68. "Vem", han använder ordet "vem". Vem ska vi gå till? Inte, var ska vi gå?

Nu är det stor skillnad där. Du förstår, oavsett var vi är kan vi gå till Jesus. Vi kan vara helt ensamma, vi kan fastna mitt i ett fängelse, den enda sanna tillbedjaren där och vända oss till Jesus, han är vår guide, han är vår Herre, han är vår kung, han är vår mästare, han är Allt för oss. Inte var." "Var" indikerar en plats. Vi måste gå till en grupp människor, vi måste vara på en plats, vi måste vara i en organisation. Om vi ​​kommer att räddas måste vi vara i organisationen. Annars kommer vi inte att räddas. Nej! Frälsning kommer genom att vända sig till Jesus, inte genom medlemskap eller anslutning till någon grupp. Det finns inget i Bibeln som tyder på att du måste tillhöra en viss grupp människor för att bli räddad. Du måste tillhöra Jesus, och det är verkligen vad Bibeln säger. Jesus tillhör Jehova, vi tillhör Jesus och allt tillhör oss.

Med tanke på att vi inte borde lita på män, berättade Paulus för Korintierna, som gjorde just det, följande i 1 Korintierbrevet 3:21 till 23:

”Så låt ingen skryta män; för allt tillhör er, vare sig Paulus eller Apollos eller Kefas eller världen eller livet eller döden eller det som nu är här eller det som kommer, allt tillhör er; i sin tur tillhör du Kristus; Kristus tillhör i sin tur Gud. ” (1 Co 3: 21-23)

Okej, så det är punkt 1. Men ändå måste du vara organiserad, eller hur? Du måste ha ett organiserat arbete. Det är så vi alltid tänker på det och som följer med en annan invändning som dyker upp hela tiden: 'Jehova har alltid haft en organisation.' Okej, ja, det är inte exakt sant för fram till bildandet av Israels nation för 2500 år sedan hade han inte en nation eller ett folk eller en organisation. Han hade individer som Abraham, Isak, Jakob, Noa, Enok som gick tillbaka till Abel. Men han bildade en organisation 1513 fvt under Moses.

Nu vet jag att det kommer att finnas människor som säger 'Åh, vänta lite, vänta lite. Ordet ”organisation” visas inte i Bibeln så du kan inte säga att han hade en organisation. '

Tja, det är sant, ordet visas inte och vi kan skämma om det; men jag vill inte diskutera ord. Så, låt oss bara ta det som en given att vi kan säga att organisation är synonymt med nation, är synonymt med människor. Jehova har ett folk, han har en nation, han har en organisation, han har en församling. Låt oss bara anta att de är synonyma eftersom det verkligen inte ändrar argumentet vi gör. Okej, så han har alltid haft en organisation ända sedan Moses var den som introducerade det gamla förbundet för Israels nation - ett förbund som de misslyckades med att hålla.

Okej, bra, okej, så följ den logiken, vad händer när organisationen blir dålig? Eftersom Israel gick dåligt många gånger. Det började väldigt snyggt, de ockuperade det utlovade landet och sedan säger Bibeln att varje man under en period på några hundra år gjorde vad som var rätt i sina egna ögon. Det betyder inte att de gjorde någonting de ville ha. De var under lagen. De var tvungna att följa lagen och det gjorde de - när de var trogna. Men de gjorde vad som var rätt i deras egna ögon. Med andra ord, det fanns ingen ovanpå dem som sa till dem: 'Nej, nej, du måste lyda lagen på detta sätt; du måste följa lagen på det sättet. '

Till exempel fariséerna på Jesus-dagen - de berättade folket exakt hur de skulle lyda lagen. Du vet, på sabbaten, hur mycket arbete kunde du göra? Kan du döda en fluga på sabbaten? De gjorde alla dessa regler, jk men i den ursprungliga grunden av Israel, under de första hundra åren, var patriarkerna familjens chef och varje familj var i princip autonom.

Vad hände när det var tvister mellan familjer? De hade domare och en av domarna var en kvinna, Deborah. Så det visar att Jehovas syn på kvinnor inte är vad vi anser vara kvinnor. (Han hade faktiskt en kvinnadomare i Israel. En kvinnadomare i Israel. Det är en intressant tanke, något för en annan artikel eller en annan video i framtiden. Men låt oss bara lämna det så.) Vad hände efter det? De tröttnade på att själva besluta, tillämpa lagen för sig själva. Så vad gjorde de?

De ville ha en kung, de ville att en man skulle härska över dem och Jehova sa: 'Det här är en dålig idé.' Han använde Samuel för att berätta för dem och de sa, 'Nej, nej, nej! Vi har fortfarande en kung över oss. Vi vill ha en kung. '

Så de fick en kung och saker började verkligen gå dåligt efter det. Så vi kommer till en av kungarna, kungen av tio stamnationen, Ahab, som gifte sig med en utlänning, Isebel. som fick honom att dyrka Baal. Så Baalsdyrkan blev frodig i Israel och här har du stackars Elia, han vill vara trogen. Nu skickade han honom för att predika till kungens makt och säga till honom att han gjorde fel. Inte överraskande att det inte gick bra. Maktmänniskor gillar inte att få höra att de har fel; speciellt när personen som säger till dem talar sanning. Det enda sättet att hantera det i deras sinne är att tysta profeten, vilket är vad de försökte göra med Elia. Och han var tvungen att fly för sitt liv.

Så han flydde hela vägen till Horebberget och sökte Guds vägledning och i 1 Kings 19:14 läser vi:

”Till detta sa han:” Jag har varit absolut iver för Jehova, arménes Gud; ty Israels folk har övergivit ditt förbund, dina altare har de slits ned och dina profeter har de dödat med svärdet, och jag är den enda som är kvar. Nu försöker de ta mitt liv bort. ”(1 Kon 19:14)

Han verkar vara lite nere på saker, vilket är förståeligt. När allt kommer omkring var han bara en man med alla svagheter hos män.

Vi kan förstå hur det skulle vara att vara ensam. Att ha ditt liv hotat. Att tro att allt du har förlorat. Ändå gav Jehova honom uppmuntrande ord. Han sade i den artonde versen:

”Och jag har fortfarande lämnat 7,000 1 i Israel, alla vars knän inte har böjt sig till Baʹal och vars munnar inte har kysst honom.” (19Ki 18:XNUMX)

Det måste ha varit ganska chockerande för Elia och förmodligen också en uppmuntran. Han var inte ensam; det var tusentals som han! Tusentals som inte hade böjt sig ner till Baal, som inte hade tillber den falska guden. Vilken tanke! Så Jehova gav honom styrkan och modet att gå tillbaka och han gjorde det och det visade sig vara framgångsrikt.

Men här är det intressanta: Om Elia ville tillbe och om dessa sju tusen trogna män ville tillbe, var dyrkade de? Kan de åka till Egypten? Kan de åka till Babylon? Kan de åka till Edom eller någon av de andra nationerna? Nej. Alla hade falsk tillbedjan. De var tvungna att stanna i Israel. Det var den enda platsen där lagen fanns - Moses lag och förordningarna och den sanna tillbedjan. Ändå praktiserade Israel inte sann tillbedjan. De utövade Baalsdyrkan. Så dessa män var tvungna att hitta ett sätt att tillbe Gud på egen hand, på sitt eget sätt. Och ofta i hemlighet för att de skulle motsättas och förföljas och till och med dödas.

Sa Jehova, 'Nåväl, eftersom ni är de enda trogna kommer jag att göra en organisation av er. Jag ska kasta bort den här israeliska organisationen och börja med dig som organisation '? Nej, det gjorde han inte. I 1,500 år fortsatte han med Israels nation som sin organisation genom gott och ont. Och vad som hände är att det ofta var dåligt, ofta var det frånfallande. Och ändå fanns det alltid trogna och det var de som Jehova märkte och stödde när han stödde Elia.

Så snabba fram nio århundraden till Kristi tid. Här är Israel fortfarande Jehovas organisation. Han skickade sin Son som en chans, en sista chans för dem att omvända sig. Och det är vad han alltid har gjort. Du vet, vi pratade om, 'Tja, vi borde vänta på Jehova och tanken är då, ja, han kommer att fixa saker'. Men Jehova har aldrig fixat saker eftersom det skulle innebära att man stör den fria viljan. Han går inte in i ledarnas tankar och får dem att göra rätt. Vad han gör är att han skickar dem människor, profeter och det gjorde han under hundratals år för att försöka få dem att omvända sig. Ibland gör de det och ibland inte.

Slutligen skickade han sin son och i stället för att ångra sig dödade de honom. Så det var det sista strået och på grund av det förstörde Jehova nationen. Så det är så han hanterar en organisation som inte följer hans sätt, hans kommandon. Efter att ha gett dem många möjligheter förstörde han dem till slut. Han utplånar organisationen. Och det är vad han gjorde. Han förstörde Israels nation. Det var inte längre hans organisation. Det gamla förbundet var inte längre i kraft, han slöt ett nytt förbund och han satte det med individer som var israeliter. Så han tog fortfarande från Abrahams säd, trogna män. Men nu tog han från nationerna mer trogna män, andra som inte var israeliter och de blev israeliter i andlig mening. Så nu har han en ny organisation.

Så vad gjorde han? Han fortsatte att stödja den organisationen och i slutet av det första århundradet inspirerar Jesus Johannes att skriva brev till olika församlingar, till sin organisation. Till exempel kritiserade han församlingen i Efesos för sin brist på kärlek; det lämnade kärleken att de hade det först. Då accepterade Pergamum Bileams lära. Kom ihåg att Bileam framkallade israeliterna till avgudadyrkan och sexuell omoral. De accepterade den undervisningen. Det fanns också en sekt av Nicholas som de tolererade. Så sekterism går in i församlingen, i organisationen. I Thyatira tolererade de också sexuell omoral och avgudadyrkan och läran från en kvinna som heter Isebel. I Sardis var de andligt döda. I Laodicea och Philadelphia var de apatiska. Alla dessa var synder som Jesus inte kunde tolerera om de inte rättades till. Han gav dem en varning. Detta är återigen samma process. Skicka en profet, i detta fall Johannes skrifter för att varna dem. Om de svarar ... bra ... och om de inte gör det, vad gör han då? Ut genom dörren! Ändå var det individer i organisationen vid den tiden som var trogna. Precis som det fanns individer på Israels tid som var trogna mot Gud.

Låt oss läsa vad Jesus hade att säga till dessa individer.

"" Men du har ändå några individer i Sarʹdis som inte förädlade sina plagg, och de kommer att gå med mig i vita, för de är värda. Den som erövrar kommer således att vara klädd i vita kläder, och jag kommer inte på något sätt att utplåna hans namn från livets bok, men jag kommer att erkänna hans namn inför min far och inför hans änglar. Låt den som har ett öra höra vad andan säger till församlingarna. ”(Ap 3: 4-6)

Dessa ord skulle också gälla för andra trogna i de andra församlingarna. Individer sparas, inte grupper! Han räddar dig inte eftersom du har ett medlemskort i någon organisation. Han räddar dig för att du är trogen mot honom och hans far.

Okej, så vi erkänner att organisationen nu var den kristna församlingen. Det var under det första århundradet. Och vi erkänner att han, Jehova, alltid har haft en organisation. Rätt?

Okej, så vad var hans organisation under det fjärde århundradet? På sjätte århundradet? Under det tionde århundradet?

Han har alltid haft en organisation. Det fanns en katolsk kyrka, det fanns en grekisk-ortodox kyrka. Så småningom bildades andra kyrkor och den protestantiska reformationen uppstod. Men under hela den tiden hade Jehova alltid en organisation. Och ändå, som vittnen, hävdar vi att det var den frånfallna kyrkan. Avfärdig kristendom.

Israel, hans organisation, blev avfall många gånger. Det fanns alltid trogna individer i Israel, och de var tvungna att stanna i Israel. De kunde inte gå till andra nationer. Vad sägs om kristna? En kristen i den katolska kyrkan som inte gillade tanken på helvetesild och evig plåga, som inte var överens med själens odödlighet som en läran om hedendom, som sa att treenigheten var en falsk lära; vad skulle den personen göra? Lämna den kristna församlingen? Gå av och bli muslim? En hindu? Nej, han var tvungen att förbli kristen. Han var tvungen att tillbe Jehova Gud. Han var tvungen att erkänna Kristus som sin herre och mästare. Så han var tvungen att stanna kvar i organisationen, som var kristendomen. Precis som Israel hade varit så var det nu de organisation.

Så nu går vi framåt till XNUMX-talet och du har många människor som börjar utmana kyrkorna igen. De bildar bibelstudiegrupper. Bibelstudentföreningen är en av dem, från olika bibelstudiegrupper runt om i världen som gick samman. De behåller fortfarande sin individualitet, för de var inte under någon utom Jesus Kristus. De känner igen honom som sin Herre.

Russell var en av dem som började publicera böcker och tidskrifter—Vakttornet till exempel - att bibelstudenterna började följa. Okej. Så såg Jehova ner och sa '' Hmm, okej, ni gör rätt, så jag ska göra er till min organisation precis som jag gjorde de 7000 män som inte böjde knäet för Baal tillbaka i Israel till min organisation?' Nej. Eftersom han inte gjorde det då gjorde han det inte nu. Varför skulle han göra det? Han har en organisation - kristendomen. Inom den organisationen finns falska tillbedjare och sanna tillbedjare men det finns en organisation.

Så när vi tänker på Jehovas vittnen tycker vi om att tänka 'Nej, vi är den enda sanna organisationen.' Tja, vad skulle ligga till grund för detta antagande? Att vi lär sanning? Okej, ja, även Elia och 7000, de erkändes av Gud för att vara sanna tillbedjare och ändå gjorde han dem inte till sin egen organisation. Så även om vi bara lär ut sanning, verkar det inte finnas någon biblisk grund för att säga att vi är den enda sanna organisationen.

Men låt oss bara säga att det finns. Låt oss säga att det finns en grund för det. Okej, rättvist nog. Och det finns inget som hindrar oss från att undersöka skrifterna för att se till att vi är den sanna organisationen, att vår lärdom är sant, för om de inte är vad? Då är vi inte den sanna organisationen enligt vår egen definition.

Okej, så hur är det med de andra invändningarna, att vi ska vara lojala? Det hör vi mycket idag - lojalitet. En hel konvention om lojalitet. De kan ändra ordalydelsen i Mika 6: 8 från "kärleksvänlighet" till "kärlekslojalitet", vilket inte var som det formulerades på hebreiska. Varför? Eftersom vi talar om lojalitet mot det styrande organet, lojalitet mot organisationen. Tja, i Elias fall var hans tids styrande kung och kungen utsågs av Gud, eftersom det var en följd av kungar och Jehova utsåg den första kungen, han utsåg den andra kungen. Sedan kom de andra kungarna genom Davids linje. Och så kan du argumentera, ganska skriftligt, att de utsågs av Gud. Oavsett om de gjorde gott eller ont, utsågs de av Gud. Var Elia lojal mot kungen? Om han hade varit det skulle han ha dyrkat Baal. Han kunde inte göra det för att hans lojalitet skulle ha delats.

Är jag lojal mot kungen? Eller är jag lojal mot Jehova? Så vi kan bara vara lojala mot alla organisationer om den organisationen är helt 100 procent i linje med Jehova. Och om det är så kan vi bara säga att vi är lojala mot Jehova och låter det vara. Så vi börjar bli lite ledsna om vi börjar tänka, 'Åh, nej, jag måste vara lojal mot män. Men vem lärde oss sanningen? '

Det är argumentet du vet. ”Jag lärde mig inte sanningen på egen hand. Jag lärde mig det av organisationen. ' Okej, så om du lärde dig det från organisationen måste du nu vara lojal mot organisationen. Det är i princip det resonemang som vi säger. Tja, en katolik kan använda samma resonemang eller en metodist eller en baptist eller en mormon. ”Jag lärde mig från min kyrka så jag måste vara lojal mot dem.

Men du skulle säga, 'Nej, nej, det är annorlunda.'

Tja, hur är det annorlunda?

'Tja, det är annorlunda eftersom de lär ut falska saker.'

Nu är vi tillbaka till första. Det är hela poängen med denna videoserie - att se till att vi lär ut sanna saker. Och om vi är, bra. Argumentet kan hålla vatten. Men om vi inte är det, vänder argumentet mot oss.

'Vad sägs om de goda nyheterna?'

Det är en annan sak som dyker upp hela tiden. Det är samma historia, 'Ja, vi är de enda som predikar de goda nyheterna över hela världen.' Detta ignorerar det faktum att en tredjedel av världen påstår sig vara kristen. Hur blev de kristna? Vem lärde dem de goda nyheterna under århundradena så att en tredjedel av världen, över 2 miljarder människor, är kristna?

'Ja, men de är falska kristna', säger du. 'De lärde sig falska goda nyheter.'

Okej, varför?

'Eftersom de lärde sig de goda nyheterna baserat på falska läror.'

Vi är tillbaka till första. Om våra goda nyheter bygger på sanna läror kan vi hävda att vi är de enda som predikar de goda nyheterna, men om vi undervisar falskhet, hur är vi då olika?

Och det här är en mycket allvarlig fråga eftersom konsekvenserna av att undervisa de goda nyheterna baserade på falskhet är mycket, mycket allvarliga. Låt oss titta på Galaterbrevet 1: 6-9.

”Jag är förvånad över att du så snabbt vänder dig bort från den som kallade dig med Kristi oförtjänta vänlighet till en annan typ av goda nyheter. Inte för att det finns en annan god nyhet; men det finns vissa som orsakar dig problem och som vill snedvrida de goda nyheterna om Kristus. Men även om vi eller en ängel ur himlen skulle förklara för dig som goda nyheter något utöver de goda nyheterna som vi förklarade för dig, låt honom vara förbannad. Som vi tidigare sagt, säger jag nu igen: Den som förklarar för dig som goda nyheter något utöver vad du accepterade, låt honom förbannas. ”(Ga 1: 6-9)

Så vi återvänder till Jehova. Okej, låt oss ta en stund här och bara undersöka lite om att vänta på Jehova - och förresten bör jag nämna att detta alltid är knutet till min andra favoritmissbruk: 'Vi borde inte springa framåt.'

Okej, att springa fram betyder att vi kommer med våra egna läror, men om vi försöker hitta Kristi sanna läror, så om något springer vi bakåt. Vi går tillbaka till Kristus, tillbaka till den ursprungliga sanningen och springer inte framåt med våra egna tankar.

Och "väntar på Jehova"? Tja, i Bibeln. . . låt oss bara gå till Watchtower-biblioteket och se hur det används i Bibeln. Nu, vad jag har gjort här är att använda orden "vänta" och "vänta" åtskilda av den vertikala stapeln, vilket ger oss varje förekomst där något av dessa två ord finns i meningen tillsammans med namnet "Jehova". Det finns 47 händelser helt och hållet och för att spara tid kommer jag inte att gå igenom dem alla för att vissa av dem är relevanta, andra inte. Till exempel är den allra första förekomsten i Genesis relevant. Det står, "Jag kommer att vänta på frälsning från dig, Jehova." Så när vi säger 'vänta på Jehova' kan vi använda det i samband med att vänta på honom för att rädda oss.

Nästa händelse är dock i Numbers där Mose sa: "Vänta där, och låt mig höra vad Jehova kan befalla angående dig." Så det är inte relevant för vår diskussion. De väntar inte på Jehova, men de två orden förekommer i meningen. Så för att spara tid att gå igenom varje händelse och läsa var och en just nu kommer jag att extrahera de som är relevanta, som relaterar till att vänta på Jehova i någon mening. Jag rekommenderar dock att du gör denna sökning själv i din egen takt för att vara säker på att allt du hör är korrekt enligt vad Bibeln lär. Så vad jag har gjort här är att klistra in skrifterna som är relevanta för vår diskussion för din recension. Och vi har redan läst Genesis, 'Väntar på Jehova på frälsning.' Nästa är Psalmer. Det är väldigt i samma riktning och väntar på honom för frälsning, liksom Psalm 33:18, där det talar om att vänta på hans lojala kärlek, medan hans lojala kärlek hänvisar till att han håller löften. När han älskar oss uppfyller han sina löften till oss. Den nästa är också samma idé, hans lojala kärlek, Psaltaren 33:22. Så, igen, vi pratar om frälsning i samma mening.

”Tyst för Jehova”, säger Psalm 37: 7, ”och vänta förväntansfullt på honom och bli inte upprörd av den man som lyckas genomföra sina planer.” Så i så fall, om någon bedrar oss eller missbrukar oss eller utnyttjar oss på något sätt väntar vi på att Jehova ska lösa problemet. Nästa talar om: ”Låt Israel vänta på Jehova för att Jehova är lojal i sin kärlek och han har stor kraft att återlösa.” Så inlösen, han pratar frälsning igen. Och nästa talar om lojal kärlek, nästa talar om frälsning. Så egentligen, allt, när vi pratade om att vänta på Jehova, hänför sig allt till att vänta på honom för vår frälsning.

Så om vi råkar befinna oss i en religion som lär ut falskhet är tanken inte att vi ska försöka fixa den religionen, det är inte tanken. Tanken är att vi förblir trogna mot Jehova, lojala mot honom. Vilket innebär att vi följer sanningen precis som Elia gjorde. Och vi avviker inte från sanningen, även om de omkring oss gör det. Men å andra sidan rusar vi inte framåt och försöker fixa saker själva. Vi väntar på att han ska rädda oss.

Skrämmer allt detta dig? Uppenbarligen föreslår vi, men vi har inte bevisat det ännu, att några av våra läror är falska. Om det nu visar sig vara fallet, kommer vi tillbaka till frågan, vart annars ska vi åka? Vi har redan sagt att vi inte går någon annanstans, vi går till någon annan. Men vad betyder det?

Du ser, som ett Jehovas vittne, och jag talar för min egen erfarenhet, vi har alltid trott att vi är på ett fartyg. Organisationen är som ett fartyg som går mot paradiset; det seglar mot paradiset. Alla andra fartyg, alla andra religioner - några av dem är stora fartyg, andra är små segelbåtar men alla andra religioner - de går i motsatt riktning. De går mot vattenfallet. De vet inte det, eller hur? Så om jag plötsligt inser att mitt skepp är baserat på falsk doktrin, så seglar jag med resten. Jag går mot vattenfallet. Var ska jag gå? Se tanken är att jag måste vara på ett fartyg. Hur kommer jag till paradiset om jag inte är på ett fartyg? Jag kan inte simma hela vägen.

Och sedan slog det mig plötsligt, vi behöver tro på Jesus Kristus. Och vad denna tro gör det möjligt för oss att göra är att den tillåter oss, den möjliggör oss, den ger oss kraften att gå på vatten. Vi kan gå på vatten. Det var vad Jesus gjorde. Han gick bokstavligen på vatten - av tro. Och han gjorde det, inte i en prålig uppvisning av makt, utan för att göra en mycket, mycket viktig poäng. Med tro kan vi flytta berg; med tro kan vi gå på vatten. Vi behöver inte någon annan eller något annat, för vi har Kristus. Han kan ta oss dit.

Och om vi går tillbaka till berättelsen om Elijah, kan vi se hur underbar denna tanke är, och hur vårdande vår Fader är, och hur intresserad han är i oss på en individuell nivå. Vid 1 Kings 19: 4 läser vi:

”Han gick en dagsresa in i vildmarken och kom och satte sig under en kvastträd, och han bad att han skulle dö. Han sa: ”Det räcker! Nu, Jehova, tar bort mitt liv, för jag är inte bättre än mina förfäder. ”(1 Kon. 19: 4)

Nu, vad som är förvånande med detta är att detta är som svar på Jesebels hot mot sitt liv. Och ändå hade den här mannen redan gjort ett antal mirakel. Han stoppade regnet från att falla, han besegrade Baal-prästerna i en tävling mellan Jehova och Baal, där Jehovas altare förtärdes av eld från himlen. Med allt som ligger bakom dig kanske du tänker, ”Hur kunde den här mannen plötsligt bli så eländig? Så rädd? ”

Det visar bara att vi alla är mänskliga och oavsett hur bra vi gör en dag, nästa dag kan vi vara en helt annan person. Jehova erkänner våra misslyckanden. Han känner igen våra brister. Han förstår att vi bara är damm och ändå älskar oss. Och det manifesteras av vad som händer nästa. Sänder Jehova en ängel för att tukta Elia? Tillrättavisar han honom? Kallar han honom en svagling? Nej, tvärtom. Det står i vers 5:

”Sedan låg han och sovnade under kvastträdet. Men plötsligt berörde en ängel honom och sade till honom: ”Stå upp och ät.” När han tittade, där var en runda limpa på uppvärmda stenar och en kanna vatten. Han åt och drack och låg ner igen. Senare kom Jehovas ängel tillbaka en andra gång och rörde honom och sa: "Stig upp och ät, för resan kommer att bli för mycket för dig." (1 Kon 19: 5-7)

Bibeln avslöjar att han i kraft av denna näring fortsatte i fyrtio dagar och fyrtio nätter. Så det var inte enkel näring. Det var något speciellt där. Men det som är intressant är att ängeln rörde vid honom två gånger. Huruvida han på detta sätt tillförde Elia särskild makt att fortsätta eller om det bara var en handling av äkta medkänsla för en försvagad man, kan vi inte veta. Men det vi lär oss av denna berättelse är att Jehova bryr sig om sina trogna på individuell basis. Han älskar oss inte kollektivt, han älskar oss individuellt, precis som en far älskar varje barn på sitt eget sätt. Så Jehova älskar oss och kommer att upprätthålla oss även när vi kommer så långt att vi vill dö.

Så där har du det! Vi kommer nu att flytta till vår fjärde video. Vi kommer äntligen ner i mässingstackar, som de säger. Låt oss börja med något som fångade min uppmärksamhet. Under 2010 kom publikationerna ut med en ny förståelse för generationen. Och det var för mig den första spiken i kistan, så att säga. Låt oss titta på det. Vi lämnar det dock för vår nästa video. Tack så mycket för att du tittade. Jag heter Eric Wilson, hejdå för nu.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.

  Läs detta på ditt språk:

  English简体中文DanskNederlandsFilipinoSuomiFrançaisDeutschItaliano日本語한국어ພາສາລາວPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀРусскийEspañolKiswahiliSvenskaதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng ViệtZulu

  Författarens sidor

  Kan du hjälpa oss?

  ämnen

  Artiklar efter månad

  9
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x