Videuskript

Hallå. Eric Wilson igen. Den här gången tittar vi på 1914.

Nu är 1914 en mycket viktig lära för Jehovas vittnen. Det är en grundläggande lära. Vissa kanske inte håller med. Det var en ny Vakttorn om grundläggande läror och 1914 nämndes inte. Men utan 1914 kan det inte finnas någon generationslärande; utan 1914 går hela förutsättningen att vi lever under de sista dagarna ut genom fönstret; och viktigast, utan 1914 kan det inte finnas någon styrande kropp eftersom den styrande kroppen tar sin auktoritet från tron ​​att den utsågs av Jesus Kristus till den trogna och diskreta slaven 1919. Och anledningen till att de utsågs 1919 bygger på en annan antitypisk applikation som kommer från Malaki och som härrör från början av Jesu styre - så om Jesus började härska 1914 som kung, så fortsatte vissa saker - vi diskuterar dem i en annan video - men vissa saker fortsatte som förde honom sedan att välja vittnen från alla religioner på jorden som sitt utvalda folk och att över dem utse en trogen och diskret slav; och det inträffade 1919 baserat på kronologin som får oss till 1914.

Så ingen 1914 ... ingen 1919 ... ingen 1919 ... ingen trogen och diskret slav, ingen styrande kropp. Det finns ingen grund för den myndighetsstruktur under vilken alla Jehovas vittnen i dag fungerar. Det är så viktigt denna doktrin är och de som inte håller med doktrinen kommer att attackera den genom att utmana startdatumet.

Nu när jag säger startdatum, baseras läran på förutsättningen att år 607 f.Kr. fördes israeliterna i landflykt i Babylon och Jerusalem förstördes och därmed började 70 år av förödelse och exil; och också började nationernas bestämda tider eller hedningarnas fastställda tider. Det här är all förståelse som ni har som vittnen, allt baserat på tolkningen av Nebukadnessars dröm och en antitypisk tillämpning av det, för det fanns en typisk tillämpning uppenbarligen eller uppenbarligen från vad vi finner i Bibeln ... men som vittnen tar vi ståndpunkten att det finns en antitypisk applikation och de sju gånger då Nebukadnessar blev galna, agerade som ett odjur och åt markens vegetation. Dessa sju gånger motsvarar sju år varje år som mäter 360 dagar, totalt 2,520 dagar eller år. Så räknat från 607 kommer vi till 1914 - särskilt oktober 1914 och det är viktigt - men vi kommer till det i en annan video, okej?

Så om 607 är fel, många anledningar kan tillämpningen av denna tolkning ifrågasättas. Jag håller inte med och jag visar varför om en minut; men i princip finns det tre sätt på vilka vi undersöker denna doktrin:

Vi granskar det kronologiskt - vi undersöker om startdatumet är giltigt.

Det andra sättet är att vi undersöker det empiriskt - med andra ord är det bra och väl att säga att något hände 1914 men om det inte finns några empiriska bevis är det bara gissningar. Det är som om jag säger det, "Du vet att Jesus satt på tronen i juni förra året." Jag kan säga det, men jag måste ge några bevis. Så det borde finnas empiriska bevis. Det borde finnas något som vi synligt kan bevittna som ger oss anledning att tro att något osynligt hände i himlen.

Det tredje sättet är bibliskt.

Nu av dessa tre sätt, så vitt jag kan se, är det enda giltiga sättet att undersöka denna lära bibliskt. Eftersom så mycket tid har spenderats specifikt på den första metoden för kronologi, kommer vi dock att ta itu med det kort; och jag skulle vilja förklara varför jag inte tycker att det är en giltig metod för att undersöka giltigheten av denna doktrin.

Nu finns det många människor som spenderar mycket tid på att undersöka det. Faktum är att en bror 1977 överlämnade sin forskning till den styrande kretsen, som därefter avvisades och sedan publicerade han en bok själv som heter Gentile Times omprövades. Han heter Karl Olof Jonson. Det är en bok på 500 sidor. Väldigt bra gjort; vetenskaplig; men det är 500 sidor! Det är mycket att gå igenom. Men förutsättningen är bland annat - jag säger inte att det bara handlar om detta, men det här är en av de viktigaste punkterna i boken - att alla forskare, alla arkeologer, alla män som ägnar sina liv åt efter att ha undersökt dessa saker, efter att ha tittat på tusentals cuneiformtabletter, har bestämt utifrån dessa tabletter (Eftersom de inte kan göra det från Bibeln. Bibeln ger oss inte ett år då detta hände. Det ger oss bara ett samband mellan någons regel som en kung och året då han tjänade och exil) så baserat på vad de kan bestämma under faktiska år är alla överens om att 587 är året. Du kan hitta det på internet väldigt enkelt. Det finns i alla uppslagsverk. Om du går till museumsutställningar som handlar om Jerusalem, ser du det där. Det är allmänt överens om att 587 var året då israeliterna förvisades. Det är också allmänt överens om att 539 är året som Babylon erövrades av mederna och perserna. Vittnen säger, 'Ja, 539 är året.'

Så vi håller med experterna på 539 eftersom vi inte har något annat sätt att veta. Vi måste åka till världen, till experterna för att ta reda på vilket år Babylon erövrades av mederna och perserna. Men när det gäller 587 förnekar vi experterna. Varför gör vi det?

Eftersom Bibeln säger att de var förslavade i 70 år och det är vår tolkning av den. Så Bibeln kan inte ha fel. Så därför måste experterna ha fel. Vi väljer ett datum, säger att det är rätt datum och sedan slänger vi bara det andra datumet. Vi kunde lika lätt - och förmodligen hade det varit mer fördelaktigt för oss som vi kommer att se i nästa video - att ha valt 587 och kastat 539 och sagt att det är fel, det var 519 när babylonierna erövrades av mederna och perser, men det gjorde vi inte. Vi höll på med 607, okej? Så varför är inte det giltigt. Det är inte giltigt eftersom Jehovas vittnen är mycket bra på att flytta målstolparna.

Till exempel brukade vi tro att 1874 var en början på Kristi närvaro. Det var först ... Jag tror att det var 1930 - jag får se om jag kan få en offert till dig - att vi ändrade det och sa, 'Okej, åh, det är inte 1874 att Kristus närvaro som kung började osynligt i himlen, det var 1914. Vid den tiden trodde vi också att 1914 var början på den stora vedermödan, och vi slutade inte tro det förrän 1969. Jag minns att jag var på distriktsstämman när det avslöjades; att 1914 inte var början på den stora vedermödan. Det överraskade mig, för jag trodde aldrig att det var det, men tydligen var det vår förståelse och hade varit i ... åh, det skulle göra det cirka 90 år.

Vi flyttade också målstolparna med avseende på generationen. På 60-talet skulle generationen vara människor som var vuxna 1914; då blev det tonåringar; då blev det barn på bara tio år; äntligen blev det spädbarn. Vi fortsatte att flytta målstolparna och nu har vi flyttat dem så långt att för att vara en del av generationen behöver du bara smörjas och du hade smord vid någon annan som levde vid den tiden. Så även om du inte bodde någonstans nära dessa år, är du en del av generationen. Målstolparna har flyttat igen. Så vi kunde göra detsamma med detta. Det skulle vara så enkelt. Vi kan säga, ”Du vet, du har rätt! 10 är när de förvisades, men det förändrar ingenting. ” Men vi skulle förmodligen göra det på det här sättet ... vi skulle förmodligen säga "Andra trodde ...", eller "Vissa har tänkt ..." Vi brukar göra det på det sättet. Ibland använder vi bara passiv tid: "Det var tänkt ..." Återigen, ingen tar skulden för det. Det är bara något som hände tidigare, men nu korrigerar vi det. Och vi skulle använda profetian i Jeremia, där de 587 åren nämns. Det är från Jeremia 70:25, 11 och det står:

”Och hela detta land kommer att förminskas till ruiner och kommer att bli ett objekt av skräck, och dessa nationer kommer att behöva tjäna kungen i Babylon under 70 år. 12Men när 70 år har slutförts kommer jag att räkna till kungen i Babylon och den nationen för deras fel, "förklarar Jehova," och jag kommer att göra Kaldéernas land till en ödslig ödemark för alla tider. ”

Okej, så du förstår hur lätt det skulle vara? De kunde säga att det faktiskt säger att de skulle göra det tjänar kungen av Babylon. Så tjänsten började när Joiachin, Israels konung, erövrades av babylonierna och blev en vasallkung och måste sedan tjäna dem. och naturligtvis var det också en första exil. Kungen i Babylon tog intelligencia - de bästa och ljusaste, inklusive Daniel och hans tre kamrater Sadrak, Mesak och Abednego - han tog dem till Babylon så de tjänade kungen av Babylon från 607, men de blev inte förvisade i andra exil, den som förstörde staden och tog alla till 587, vilket är vad alla arkeologer säger - så vi är bra med arkeologi, och vi får fortfarande hålla dagen, 607.

Ni vet, resonemanget är faktiskt ganska sundt, för Bibeln säger att landet måste bli en ödelagd plats men det knyter inte platsens ödeläggelse till de 70 åren. Den säger att nationerna kommer att tjäna kungen i Babylon under sjuttio år, inte bara Israel, de omgivande nationerna, eftersom Babylon erövrade alla de omgivande nationerna vid den tiden. Så förödelsen gäller inte de 70 åren, skulle de kunna säga, utan bara slaveri. Och de kunde till och med använda resonemanget i nästa vers som säger att kungen i Babylon och nationen skulle ställas till svars och att Gud skulle göra det till öde avfall. De kallades till ansvar för 539 och ändå existerade Babylon fortfarande mer än fem århundraden senare. Petrus var vid ett tillfälle i Babylon. I själva verket fortsatte Babylon att existera i hundratals år efter det. Det var bara en tid efter det att det äntligen blev ett öde avfall. Så Guds ord uppfylldes. De kallades till ansvar, och landet blev öde öde - men inte samtidigt. På samma sätt tjänade de kungen i Babylon i 70 år och Israels land blev ett öde slöseri men de två sakerna behöver inte vara exakt samtidigt för att Jeremias ord ska ha gått i uppfyllelse.

Du förstår, problemet med att utmana datumet är även om du lyckas, de kan göra precis vad jag har förklarat att de kunde - flytta datumet. Utgångspunkten är att doktrinen är giltig och datumet är fel; och det är hela problemet med att utmana datumet: Vi måste anta att doktrinen är giltig.

Det är som att jag säger 'Jag är inte helt säker på när jag blev döpt. Jag vet att det var 1963 och jag vet att det var vid den internationella kongressen i New York ... ah ... men jag kan inte komma ihåg om det var fredagen eller lördagen eller till och med månaden. ' Så jag kunde slå upp det i Vakttorn och ta reda på när församlingen var men då vet jag fortfarande inte exakt vilken dag då församlingen var dåpen. Jag kanske tror att det var lördag (som jag tror var den 13 juli) och då skulle någon annan kunna säga 'Nej, nej, jag tror att det var fredagen ... Jag tror att det var fredag ​​att de hade dopet.'

Så vi kunde diskutera fram och tillbaka om datumet men ingen av oss bestrider det faktum att jag döptes. Men om jag under denna tvist säger: 'Förresten har jag aldrig blivit döpt.' Min vän skulle titta på mig och säga 'Så varför diskuterar vi datum. Det är ologiskt.'

Du förstår, om doktrinen från 1914 är en falsk doktrin, spelar det ingen roll att vi råkar snubbla på rätt datum för något eller annat. Det spelar ingen roll, för doktrinen är inte giltig, så det är problemet med att undersöka kronologin för den.

I vår nästa video tittar vi på det empiriska beviset som ger oss lite mer kött, men ändå skulle det verkliga sättet vara i vår tredje video när vi tittar på den lärorika grunden i Bibeln. För nu lämnar jag dig med den tanken. Jag heter Eric Wilson. Tack för att du tittade.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.

  Läs detta på ditt språk:

  English简体中文DanskNederlandsFilipinoSuomiFrançaisDeutschItaliano日本語한국어ພາສາລາວPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀРусскийEspañolKiswahiliSvenskaதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng ViệtZulu

  Författarens sidor

  Kan du hjälpa oss?

  ämnen

  Artiklar efter månad

  20
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x