En andra titt på 1914, denna gång undersöker de bevis som organisationen hävdar är där för att stödja tron ​​på att Jesus började härska i himlen i 1914.

Videoutskrift

Hej, jag heter Eric Wilson.

Detta är den andra videon i vår delmängd av 1914-videor. I den första tittade vi på kronologin för den, och nu tittar vi på det empiriska beviset. Med andra ord är det bra och bra att säga att Jesus installerades som kung i himlen osynligt 1914, sittande på Davids tron ​​och regerade i det messianska kungariket, men vi har inga bevis för det om vi naturligtvis inte finner bevis direkt i Bibeln; men det är vad vi ska titta på i nästa video. Just nu vill vi se om det finns bevis i världen, i händelserna som omger det året, som skulle få oss att tro att något osynligt i himlen hände.

Nu säger organisationen att det finns sådana bevis. Till exempel läser vi i Vakttornet för 1 juni 2003, på sidan 15, punkt 12:

Bibelns kronologi och världshändelser sammanfaller med att peka ut året 1914 som en tid då kriget i himlen ägde rum. Sedan dess har världsförhållandena försämrats stadigt. Uppenbarelseboken 12:12 förklarar varför man säger: ”Var därför glada att ni himlar och ni som bor i dem! Ve jorden och havet, för djävulen har fallit ner och har stor ilska och vet att han har en kort tidsperiod. ”

Okej, så det indikerar att 1914 var året på grund av händelserna som hände, men exakt när hände detta? Exakt när tronades Jesus? Kan vi veta det? Jag menar hur mycket precision finns i att förstå datumet? Enligt Vakttornet för 15 juli 2014, sidorna 30 och 31, avsnitt 10 läser vi:

”Moderna smorda kristna pekade i förväg ut på oktober 1914 som ett viktigt datum. De baserade detta på Daniels profetia om ett stort träd som huggs ned och skulle gå igen efter sju gånger. Jesus hänvisade till samma period som ”nationernas bestämda tider” i sin profetia om sin framtida närvaro och ”avslutningen på tingenes ordning”. Ända sedan det markerade året 1914 har tecknet på Kristi närvaro som jordens nya kung blivit tydligt för alla att se. ”

Så det binder definitivt det till oktober månad.

Nu säger juni 1st 2001 Vakttorn, sida 5, under titeln ”Vems standarder kan du lita på”,

”Ve för jorden kom när första världskriget bröt ut 1 och avslutade en era av standarder som skiljer sig mycket från dagens nutid. ”Det stora kriget 1914 till 1914 ligger som ett band av bränd jord som skiljer den tiden från vår”, konstaterar historikern Barbara Tuchman.

Okej, så vi vet att det inträffade i oktober, och vi vet att första världskriget är ett resultat av elendigheten, så låt oss bara gå igenom kronologin: Uppenbarelseboken 1 talar om Jesu Kristi tron. Så vi säger att Jesus Kristus tronades som en messiansk kung i oktober 12 baserat på tron ​​att judarna i 1914 f.Kr. - oktober samma år - förvisades. Så det är exakt, till månaden, 607 2,520 år att komma till oktober 1914 - möjligen den femte eller sjätte enligt några av de beräkningar du hittar i publikationerna, i början av oktober. Okej, vad var det första Jesus gjorde? Enligt oss var det första han gjorde att föra krig med Satan och hans demoner, och han vann naturligtvis det kriget och Satan och demonerna kastades ner på jorden. Efter att ha fått stor ilska då han visste att han har kort tid tog han vägen till jorden.

Så vägen mot jorden skulle ha börjat tidigast i oktober, för innan Satan var fortfarande i himlen var han inte arg för att han inte hade kastats ner.

Okej. Och det nämns att den stora skillnaden som hände mellan världen före 1914 och världen efter 1914, som föreskrivs av historikern Barbara Tuchman, som vi just har sett i det senaste eller det sista av citaten. Jag har råkar läst Barbour Tuckmans bok, den de citerar från. Det är en utmärkt bok. Låt mig bara visa omslaget.

Märker du något konstigt med det? Titeln är: ”Vapnen i augusti”. Inte oktober ... augusti! Varför? För det var då kriget började.

Ferdinand, ärkehertigen som mördades, vars mördande utlöste första världskriget dödades i juli samma år - 28 juli. Nu på grund av de udda omständigheterna, den typ av slumpmässiga och knuffiga sätt som mördarna försökte döda honom, var det bara av ren tur - och mycket otur, antar jag för hertigen - att de snubblar på honom efter ett misslyckat försök och fortfarande lyckades mörda honom. Och i publikationerna från organisationen har vi gått igenom det och lett till slutsatsen att det uppenbarligen var Satan som orkestrerade saken. Det var åtminstone lutningen som man ledde till.

Okej, förutom att det resulterade i ett krig som inträffade, som började, två månader innan Satan var på jorden, två månader innan Satan var arg, två månader innan eländen.

Det är faktiskt värre än så. Ja, världen före 1914 var annorlunda än världen efter. Det fanns monarkier överallt, och många av dem upphörde att existera efter 1914, efter kriget; men att tro att det var en fredlig tid jämfört med en annan tid nu är att bortse från det faktum att man för att döda 15 miljoner människor - som vissa rapporter säger hände under första världskriget - behöver hundratals miljoner, om inte miljarder kulor. Det tar tid att tillverka så många kulor, så många kanoner — miljoner och miljarder kanoner, artilleriskal, artilleribitar.

Det pågick ett vapenlopp i tio år före 1914. Nationerna i Europa beväpnade för krig. Tyskland hade en miljonarmé. Tyskland är ett land du kan passa in i delstaten Kalifornien och lämna utrymme kvar till Belgien. Detta lilla land satte en miljon man armé under fredstid. Varför? Eftersom de planerade för krig. Så det hade ingenting att göra med Satans ilska över att han kastades ner 1914. Detta hade pågått i flera år. De var alla redo för det. Det var bara en händelse att beräkningen från 1914 råkar falla när det största kriget genom tiderna - hittills - inträffade.

Så, kan vi dra slutsatsen att det finns empiriska bevis? Tja, inte från det. Men finns det något annat som kanske får oss att tro att Jesus tronades 1914?

Tja, enligt vår teologi tronade han, såg sig omkring och hittade alla religioner på jorden och plockades av alla religioner, vår religion - den religion som blev Jehovas vittnen och utsåg över dem en trogen och diskret slav. Det var första gången den trogna och diskreta slaven uppstod enligt en video som producerats av Watchtower Bible and Tract Society, där broder Splane förklarar denna nya förståelse: Det fanns ingen 1,900 år slav. Det fanns ingen slav från år 33 e.Kr. fram till 1919. Så det är en del av bevisen som borde finnas där om vi ska hitta stöd för idén att Jesus agerade som kung och valde sin trogna och diskreta slav. Studieartikeln i mars 2016, studie Vakttornet, på sidan 29, punkt 2, i ”Frågor från läsare” svarar på frågan med detta missförstånd.

”Alla bevis tyder på att denna fångenskap [det är den babyloniska fångenskapen] slutade 1919 när smorda kristna samlades i den återställda församlingen. Tänk på: Guds folk testades och förfinades under åren efter upprättandet av Guds rike i himlen 1914. ”

(De går till Malaki 3: 1-4 om det, vilket är en antitypisk tillämpning av en profetia som uppfylldes under det första århundradet.) Okej, så från 1914 till 1919 testades och förfinades Jehovas folk och sedan 1919 fortsätter Vakttornet :

"... Jesus utsåg den trogna och diskreta slaven över Guds renade folk att ge dem andlig mat vid rätt tid."

Så alla bevis pekar på 1919 som datum för utnämningen - det är vad det står - och det står också att de var renade i fem år från 1914 till 1919, och sedan var rensningen fullbordad 1919 när han gjorde mötet. Okej, så vilka bevis finns det för detta?

Vi kanske tror att Jehovas vittnen sedan utsågs, eller bland Jehovas vittnen utsågs en trogen och diskret slav. Det var det styrande organet 1919. Men det fanns inga Jehovas vittnen 1919. Det namnet fick först 1931. Det som fanns 1919 var en federation eller en sammanslutning av oberoende bibelstudiegrupper runt om i världen som läste Vakttornet och använde det som sitt främsta läromedel. Watchtower Bible and Tract Society var ett juridiskt företag som tryckte artiklar som producerade tryckt material. Det var inte huvudkontoret för en världsomspännande organisation. Istället styrde dessa internationella bibelstudentgrupper ganska mycket själva. Här är några av namnen på dessa grupper. Det var International Bible Students Association, Pastoral Bible Institute, Berean Bible Institute, Stand Fast Bible Students Association - intressant historia med dem - Dawn Bible Students Association, Independent Bible Students, New Covenant Believers, Christian Discipling Ministries International, Bible Students Förening.

Nu nämnde jag Stand Fast Bible Students Association. De sticker ut för att de skilde sig från Rutherford 1918. Varför? Eftersom Rutherford försökte blidka regeringen som försökte väcka anklagelser mot honom för vad de ansåg förrädisk litteratur i Kom Mystery som han publicerade 1917. Han försökte blidka dem så han publicerade i Vakttornet 1918, sid 6257 och 6268, ord där han förklarade att det var okej att köpa krigsobligationer, eller vad de kallade frihetsobligationer på den tiden; det var en samvetsfråga. Det var inte ett brott mot neutraliteten. Här är utdraget - ett av utdraget - från det avsnittet:

”En kristen för vilken kan ha presenterats den förvrängda synvinkeln att Röda korsets arbete bara är hjälp till det död som hänvisar till kriget som är emot hans samvete kan inte hjälpa Röda korset; han får då den bredare synen att Röda korset är förkroppsligandet av att hjälpa de hjälplösa, och han finner sig kunna och villig att hjälpa Röda korset enligt förmåga och möjlighet. En kristen som inte vill döda kan ha varit samvetsgrant oförmögen att köpa statsobligationer; senare anser han att vilka stora välsignelser han har fått under sin regering och inser att nationen är i trubbel och står inför faror för dess frihet och han känner sig samvetsgrant i stånd att låna ut pengar till landet precis som han skulle låna ut till en vän i nöd . ”

Så Stand Fasters stod snabbt i sin neutralitet och de separerade från Rutherford. Nu kan du säga, ”Jo, det är då. Det här är nu." Men poängen är att det här var vad Jesus såg förmodligen när han försökte avgöra vem som var trogen och vem som var diskret eller klok.

Frågan om neutralitet var alltså en fråga som komprometterades av många av bibelstudenterna. Faktum är att Människans frälsning bok, i kapitel 11, sida 188, stycke 13, säger att,

”Under första världskriget 1-1914 e.Kr. accepterade en del av resterna av det andliga Israel icke-stridande tjänst i de stridande arméerna, och därmed kom de under blodskuld på grund av deras delning och samhällsansvar för blodet som spillts i krig.”

Okej, vad mer skulle Jesus ha hittat 1914 till 1919? Han skulle ha funnit att det inte fanns någon styrande organ. När Russell dog nu krävde hans testamente en verkställande kommitté på sju och en redaktionskommitté på fem. Han namngav namn på vem han ville ha i dessa kommittéer, och han lade till hjälp eller ersättare, om några av dem skulle föregå honom i döden. Rutherfords namn stod inte på den ursprungliga listan och inte heller högt uppe på ersättarlistan. Rutherford var dock en advokat och en man med ambitioner, och han tog därför kontrollen genom att få sig själv förklarad president, och när några av bröderna insåg att han agerade på ett auktoritärt sätt ville de få honom avlägsnad som president. De ville gå tillbaka till det regeringsorgan som Russell hade i åtanke. För att försvara sig mot dessa publicerade Rutherford 1917 “Harvest Siftings”, och i det sa han bland annat:

”I mer än trettio år hanterade presidenten för Watchtower Bible and Tract Society exklusivt [han hänvisar till Russell] och styrelsen, så kallade, hade lite att göra. Detta sägs inte i kritik, utan på grund av att samhällets arbete på ett speciellt sätt kräver ett sinnes riktning. ”

Det var vad han ville ha. Han ville vara det enda sinnet. Och med tiden lyckades han göra det. Han lyckades upplösa den verkställande kommittén med sju medlemmar och sedan så småningom redaktionskommittén, som hindrade honom från att publicera de saker han ville publicera. Bara för att visa attityden hos mannen - återigen inte att vara kritisk, bara att säga detta är vad Jesus såg 1914 till 1919. Så, i The Messenger 1927, 19 juli, har vi den här bilden av Rutherford. Han ansåg sig bibelforskarnas generalissimo. Vad är en Generalissimo. Mussolini hette Generalissimo. Det betyder den högsta militära befälhavaren, generalerna, om du vill. I USA skulle detta vara befälhavaren. Detta var den attityd han hade mot sig själv som uppnåddes i slutet av 20-talet, när han väl hade skapat bättre kontroll över organisationen. Kan du föreställa dig Paulus eller Peter eller någon av apostlarna som förklarar sig vara de kristnas generalissimo? Vad såg Jesus mer ner på? Tja, vad sägs om detta omslag av Kom Mystery som Rutherford publicerade. Observera att omslaget har en symbol på sig. Det tar inte mycket att hitta på internet att detta är den hedniska symbolen, den egyptiska symbolen, för solguden Horus. Varför stod det på en publikation? Mycket bra fråga. Om du öppnar publikationen kommer du att upptäcka att tanken, läran om pyramidologin - att pyramiderna användes av Gud som en del av hans uppenbarelse. Faktum är att Russell brukade kalla det ”stenvittnet” - Pyramiden i Giza var stenvittnet, och mätningar av korridorerna och kamrarna i den pyramiden användes för att försöka beräkna olika händelser baserat på vad Bibeln talade om .

Så Pyramidology, Egyptology, falska symboler på böckerna. Vad annars?

Nå, då firade de också jul på den tiden, men kanske en av de mer allvarliga sakerna var kampanjen ”Miljoner som nu lever kommer aldrig att dö” som började 1918 och pågick fram till 1925. I det skulle vittnen predika att miljoner nu lever skulle aldrig dö, för slutet kom 1925. Rutherford förutspådde att de forntida värdigheterna - män som Abraham, Isak, Jacob, David, Daniel - skulle uppstå först. I själva verket köpte samhället med dedikerade medel en herrgård med 10 sovrum i San Diego som heter Beth Sarim; och detta skulle användas för att hysa dessa forntida värdesaker när de uppstod. Det slutade som vinterhem för Rutherford, där han skrev mycket. Naturligtvis hände ingenting 1925 förutom en hel del desillusion. Rapporten från 1925 från minnesmärket för det året visar över 90,000 1928 deltagare, men nästa rapport som inte visas förrän 90,000 - en av publikationens visar att antalet hade sjunkit från 17,000 XNUMX till drygt XNUMX XNUMX. Det är en enorm droppe. Varför skulle det vara? Desillusion! Eftersom det fanns en falsk lära och den blev inte sann.

Så, låt oss gå igenom det igen: Jesus såg ner och vad hittar han? Han hittar en grupp som är skild från broder Rutherford eftersom de inte skulle kompromissa med deras neutralitet men han förbiser den gruppen och går istället till Rutherford som predikade att slutet skulle komma om några år till och som tog kontroll för sig själv och hade en attityd som så småningom ledde till att han förklarade sig vara den högsta militära befälhavaren - bibelforskarnas generalissimo - antagligen i betydelsen av andlig krigföring; och en grupp som firade jul, som trodde på pyramidologi och lade hedniska symboler på sina publikationer.

Nu är antingen Jesus en hemsk karaktärsdomare eller så hände det inte. Han utsåg dem inte. Om vi ​​vill tro att han utsåg dem trots alla dessa fakta, måste vi fråga oss själva på vad bygger vi på det? Det enda vi fortfarande kunde basera det på är något tydligt i Bibeln som indikerar att trots allt tvärtom, så gjorde han det. Och det är vad vi ska titta på i nästa video. Finns det tydliga obestridda bibliska bevis för 1914? Detta är det viktigaste eftersom det är sant att vi inte ser några empiriska bevis, men vi behöver inte alltid empiriska bevis. Det finns inga empiriska bevis för att Harmagedon kommer, att Guds rike kommer att regera och upprätta en ny världsordning och ge frälsning för mänskligheten. Vi bygger det på tro, och vår tro placeras i löften från en Gud som aldrig har svikit oss, aldrig besvikit oss, aldrig brutit ett löfte. Så om vår far Jehova säger till oss att detta kommer att hända behöver vi inte riktigt bevis. Vi tror för att han säger till oss. Frågan är: ”Har han sagt det till oss? Har han berättat att 1914 var när hans son tronades som den messianska kungen? ” Det är vad vi ska titta på i nästa video.

Tack igen och ses snart.

 

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.

  Läs detta på ditt språk:

  English简体中文DanskNederlandsFilipinoSuomiFrançaisDeutschItaliano日本語한국어ພາສາລາວPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀРусскийEspañolKiswahiliSvenskaதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng ViệtZulu

  Författarens sidor

  Kan du hjälpa oss?

  ämnen

  Artiklar efter månad

  5
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x