________________________________

Detta är den tredje videon i vår serie om 1914 och den sjätte i vår YouTube-kanal diskussion om Identifiera sann tillbedjan. Jag valde att inte namnge den "Identifiera sann religion" eftersom jag nu inser att religion är dömd att sluta lära falskhet, eftersom religion är från män. Men dyrkan av Gud kan göras på Guds sätt, och det kan också vara sant, även om detta visserligen fortfarande är sällsynt.

För dem som föredrar det skrivna ordet framför en videopresentation, inkluderar jag (och kommer att fortsätta att inkludera) en tillhörande artikel till varje video jag publicerar. Jag har övergett idén att publicera ett ordligt skript av videon eftersom det oredigerade talade ordet inte kommer så bra på tryck. (För många "så" och "väl" i början av meningar, till exempel.) Ändå kommer artikeln att följa flödet av videon.

Undersöka det skriftliga beviset

I den här videon ska vi titta på skriftställen för Jehovas vittnens (JW) läror om att Jesus tronade osynligt i himlen 1914 och har regerat över jorden sedan dess.

Denna doktrin är så viktig för Jehovas vittnen att det är svårt att föreställa sig organisationen utan den. Till exempel är kärnan i JW-tron tanken att vi befinner oss i de sista dagarna och att de sista dagarna började 1914, och att den generation som levde då kommer att se slutet på detta tingsystem. Utöver detta finns det tron ​​att den styrande kroppen utsågs av Jesus 1919 till att vara den trogna och diskreta slaven, den kanal genom vilken Gud kommunicerar med sin hjord på jorden. Om 1914 inte hände - det vill säga om Jesus inte tronades som den messianska kungen 1914 - finns det ingen grund att tro att han fem år senare, efter sin inspektion av sitt hus, den kristna församlingen, bosatte sig i grupp bibelstudenter som blev Jehovas vittnen. Så, i en mening: Nej 1914, nej 1919; nr 1919, ingen styrelseutnämning som den trogna och diskreta slaven. Den styrande kroppen förlorar sin gudomliga utnämning och varje anspråk på att vara Guds utsedda kommunikationskanal. Så viktigt är 1914.

Låt oss börja överväga att titta exegetiskt på den bibliska grunden för denna lära. Med andra ord, vi ska låta Bibeln tolka sig själv. Profetian i fråga finns i Daniel kapitel 4, hela kapitlet; men först en liten historisk bakgrund.

Nebukadnessar, kungen i Babylon hade gjort vad ingen kung före honom någonsin hade åstadkommit. Han hade erövrat Israel, förstört dess huvudstad och dess tempel och tagit bort allt folket från landet. Härskaren för den tidigare världsmakten, Sanherib, hade misslyckats i sitt försök att erövra Jerusalem när Jehova skickade en ängel för att förstöra sin armé och skicka honom tillbaka hem, svans mellan benen, där han mördades. Så Nebukadnesar kände sig mycket stolt över sig själv. Han måste tas ner en pinne eller två. Följaktligen fick han oroande visioner om natten. Ingen av de babyloniska prästerna kunde tolka dem, så hans första förödmjukelse kom när han var tvungen att uppmana en medlem av de förslavade judarna för att få tolkningen. Vår diskussion öppnar med att han beskriver visionen för Daniel.

”I visionerna om mitt huvud när jag var på min säng såg jag ett träd mitt på jorden, och dess höjd var enorm. 11 Trädet växte och blev starkt, och dess topp nådde himlen, och det var synligt till hela jordens ändar. 12 Dess bladverk var vackert, och dess frukt var rikligt, och det fanns mat på det för alla. Under den skulle markens djur söka skugga, och på dess grenar skulle fåglarna i himlen bo, och alla varelser skulle matas från den. 13 “'När jag såg huvudets visioner medan jag var på min säng, såg jag en vigare, en helig, komma ner från himlen. 14 Han ropade högt: ”hugg ner trädet, hugg av dess grenar, skaka av dess blad och sprid dess frukt! Låt djuren fly från under den och fåglarna från dess grenar. 15 Men lämna stubben med sina rötter i marken, med ett band av järn och koppar, bland markens gräs. Låt det vara vått av himmelens dagg, och låt det vara med djuren bland jordens vegetation. 16 Låt dess hjärta förändras från människans hjärta, och låt det få hjärtat av ett djur, och låt sju gånger passera över det. 17 Detta är enligt vakternas dekret, och begäran är av de heliga ord, så att människor som lever kan veta att den Högsta är härskare i mänsklighetens rike och att han ger det till vem som helst han vill, och han sätter upp det även de lägsta av män. ”(Daniel 4: 10-17)

Så när man bara tittar på vad skrifterna själva säger, vad är syftet med detta profetiska uttalande mot kungen?

”Att människor som lever kan veta att den Högste är härskare i himmelriket och att han ger det till vem han vill”. (Daniel 4:17)

Med andra ord, vad Jehova säger är: ”Du tror att du är något Nebukadnessar, för att du erövrade mitt folk? Jag låter dig erövra mitt folk! Du var bara ett verktyg i mina händer. De behövde bli disciplinerade, och jag använde dig. Men jag kan också ta ner dig; och jag kan sätta upp dig igen, om jag valde det. Allt jag vill kan jag göra. ”

Jehova visar den här mannen exakt vem han är och var han står i teckensnittet. Han är bara en bonde i Guds mäktiga händer.

Hur och när uppfylls dessa ord enligt Bibeln?

I vers 20 säger Daniel: "Trädet ... det är du, kung, för att du har blivit stor och blivit stark, och din storhet har vuxit och nått till himlen och ditt styrande till jordens ändar."

Så vem är trädet? Det är kungen. Det är Nebukadnesar. Finns det någon annan? Säger Daniel att det finns en sekundär uppfyllelse? Finns det en annan kung? Nej. Det finns bara en uppfyllelse.

Profetian fullbordades ett år senare.

Tolv månader senare han gick på taket i det kungliga palatset i Babylon. 30 Kungen sa: "Är detta inte Babylon den stora som jag själv har byggt för kungshuset av min egen styrka och kraft och för min härlighet?" 31 Medan ordet ännu låg i kungens mun, en röst kom ner från himlen: ”Till dig sägs det, kung Nebukadnezar, 'Riket har försvunnit från dig, 32 och från mänskligheten fördrivs du. Med markens djur kommer din bostad att vara, och du får vegetation att äta precis som tjurar, och sju gånger kommer att gå över dig, tills du vet att den högsta är härskare i mänsklighetens rike och att han ger det till vem som helst han vill. '”33 I det ögonblicket uppfylldes ordet på Nebukadnezzar. Han drevs bort från mänskligheten, och han började äta vegetation precis som tjurar, och hans kropp blev våt av himmelens dagg, tills hans hår blev långt precis som örnfjädrar och hans naglar var som fåglar klor. (Daniel 4: 29-33)

Vittnen hävdar att dessa sju gånger representerar sju bokstavliga år under vilka kungen blev galen. Finns det en grund för den tron? Bibeln säger inte. Det hebreiska ordet, iddanbetyder "ögonblick, situation, tid, tider." Vissa föreslår att det kan hänvisa till årstider, men det kan också betyda år. Daniels bok är inte specifik. Om det här syftar på sju år, vilken typ av år? Ett månår, ett solår eller ett profetiskt år? Det finns för mycket vaghet i detta konto för att bli dogmatisk. Och är det verkligen viktigt att profetian uppfylls? Det viktiga är att det var tillräckligt med tid för Nebukadnessar att förstå Guds kraft och auktoritet. Om säsonger, så pratar vi om mindre än två år, vilket är tillräckligt med tid för en persons hår att växa längden på örnsfjädrar: 15 till 18 tum.

Den andra uppfyllandet var återställningen av Nebukadnessars kungadöme:

”I slutet av den tiden såg jag, Nebukadnezar, upp mot himlen, och min förståelse återvände till mig; och jag berömde den Högsta, och till den som lever för evigt gav jag beröm och härlighet, eftersom hans styrande är ett evigt styrande och hans rike är för generation efter generation. 35 Alla jordens invånare betraktas som ingenting, och han gör enligt sin egen vilja bland himmelens armé och jordens invånare. Och det finns ingen som kan hindra honom eller säga till honom: 'Vad har du gjort?' (Daniel 4: 34, 35)

"Nu berömmer jag, Nebukadnezar, och upphöjer och förhärligar himmelriken, för alla hans verk är sanning och hans vägar är rättvisa och för att han kan förödmjuka de som går i stolthet." (Daniel 4: 37 )

Om du tittar på dessa verser, ser du någon indikation på en sekundär uppfyllelse? Återigen, vad var syftet med denna profetia? Varför gavs det?

Det gavs att göra en poäng, inte bara till Nebukadnessar, som behövde förödmjukas för att han hade erövrat Jehovas folk och trodde att det var allt, utan också för alla människor och alla kungar och alla presidenter och diktatorer att förstå det alla mänskliga härskare tjänar efter Guds behag. Han tillåter dem att tjäna, för det är hans vilja att göra det under en tidsperiod, och när det inte längre är hans vilja att göra det kan han och kommer att ta ut dem lika lätt som han gjorde kung Nebukadnessar.

Anledningen till att jag ständigt frågar om du ser någon framtida uppfyllelse är att vi för 1914 måste ta hänsyn till denna profetia och säga att det finns en sekundär uppfyllelse. eller som vi säger, en antitypisk uppfyllelse. Detta var typen, den mindre uppfyllandet, och motbilden, den största uppfyllandet, är Jesu tron. Vad vi ser i denna profetia är en objektlektion för alla mänskliga härskare, men för att 1914 ska fungera måste vi se det som ett profetiskt drama med en modern tillämpning, komplett med en tidsberäkning.

Det stora problemet med detta är att vi måste göra detta till en motbild trots någon tydlig grund i Skriften för att göra det. Jag säger problem, för vi avvisar nu sådana antitypiska applikationer.

David Splane från det styrande organet föreläste oss om denna nya officiella policy vid årsmötet 2014. Här är hans ord:

”Vem ska bestämma om en person eller en händelse är en typ, om Guds ord inte säger något om det? Vem är kvalificerad att göra det? Vårt svar: Vi kan inte bättre än att citera vår älskade bror Albert Schroeder som sa: ”Vi måste vara mycket försiktiga när vi använder konton i de hebreiska skrifterna som profetiska mönster eller typer om dessa berättelser inte tillämpas i själva skrifterna.”

”Var det inte ett vackert uttalande? Vi håller med om det. ”

”De senaste åren har trenden i våra publikationer varit att leta efter den praktiska tillämpningen av bibliska händelser och inte efter typer där skrifterna inte tydligt identifierar dem som sådana. Vi kan helt enkelt inte gå utöver vad som är skrivet. ”

Detta markerar vårt första antagande mot att göra Daniel kapitel 4 till en profetia om 1914. Vi vet alla hur farliga antaganden är. Om du har en stållänkskedja och en länk är gjord av papper, är kedjan bara lika stark som den svaga papperslänken. Det är antagandet; den svaga länken i vår lära. Men vi slutar inte med ett antagande. Det finns nära två dussin av dem, alla viktiga för att hålla kedjan av vårt resonemang intakt. Om bara en visar sig falsk bryts kedjan.

Vad är nästa antagande? Det introducerades i en diskussion som Jesus hade med sina lärjungar strax innan de steg upp till himlen.

"Så när de hade samlats, frågade de honom:" Herre, återställer du kungariket för Israel just nu? "(Apg. 1: 6)

Vad är Israels rike? Detta är kungariket för den Davidiska tronen, och Jesus sägs vara den Davidiska kungen. Han sitter på Davids tron ​​och Israels kungarike i den meningen var Israel själv. De förstod inte att det skulle finnas ett andligt Israel som skulle gå längre än de naturliga judarna. Vad de frågade var: 'Kommer du att börja härska över Israel nu?' Svarade han:

"Det hör inte till dig att veta de tider eller årstider som fadern har placerat i sin egen jurisdiktion." (Apostlagärningarna 1: 7)

Vänta nu bara ett ögonblick. Om Daniels profetia var avsedd att ge oss en noggrann indikation på när Jesus skulle tronas som konung över Israel, varför sa han detta? Varför skulle han inte säga, 'Tja, om du vill veta, titta på Daniel. Jag har sagt till dig för drygt en månad sedan att titta på Daniel och låta läsaren använda urskiljning. Svaret på din fråga hittar du i Daniels bok. ' Och naturligtvis kunde de ha gått in i templet och fått reda på exakt när denna tidsberäkning började och räknat ut det sista datumet. De skulle ha sett att Jesus inte skulle återvända i ytterligare 1,900 år, ge eller ta. Men det sa han inte. Han sa till dem: ”Det tillhör inte er att veta”.

Så antingen är Jesus oärlig eller så har Daniel kapitel 4 inget att göra med att beräkna tiden för hans återkomst. Hur kommer organisationens ledning att komma runt detta? De föreslår på ett smart sätt att förbudet, "det tillhör inte dig att veta", endast gäller dem, men inte för oss. Vi är undantagna. Och vad använder de för att försöka bevisa sin poäng?

”När det gäller dig, Daniel, håll orden hemliga och försegla boken till slutet. Många kommer att krossa och den verkliga kunskapen blir riklig. ”(Daniel 12: 4)

De hävdar att dessa ord gäller för de sista dagarna, för våra dagar. Men låt oss inte överge exegesen när det har tjänat oss så bra. Låt oss titta på sammanhanget.

”Under den tiden kommer Michael att stå upp, den stora prinsen som står för ditt folks räkning. Och det kommer att inträffa en tid av nöd som inte har inträffat sedan det kom till en nation fram till den tiden. Och under den tiden kommer ditt folk att fly, alla som hittas skrivna i boken. 2 Och många av de som sover i jordens damm kommer att vakna upp, vissa till evigt liv och andra till skam och till evig förakt. 3 ”Och de som har insikt kommer att lysa lika starkt som himmelens vida och de som leder många till rättfärdighet som stjärnorna, för evigt och alltid. 4 ”När det gäller dig, Daniel, håll orden hemliga och försegla boken till slutet. Många kommer att krossa och den verkliga kunskapen kommer att bli riklig. ”(Daniel 12: 1-4)

Vers ett talar om ”ditt folk”. Vem var Daniels folk? Judarna. Ängeln hänvisar till judarna. "Hans folk", judarna, skulle drabbas av en tid av oöverträffad nöd under slutet av tiden. Peter sa att de var i slutet av slutet eller de sista dagarna när han talade till folkmassan vid pingsten.

'"Och under de senaste dagarna, Säger Gud, "Jag kommer att hälla ut lite av min ande på alla slags kött, och dina söner och dina döttrar kommer att profetera och dina unga män kommer att se visioner och dina gamla män drömmer drömmar, 18 och till och med på mina manliga slavar och på mina kvinnliga slavar kommer jag att hälla ut lite av min ande i de dagar, och de kommer att profetera. (Rättsakter 2: 17, 18)

Jesus förutsåg en liknande besvär eller tid av nöd som vad ängeln sade till Daniel.

”För då kommer det att bli stor trängsel som inte har inträffat sedan världens början fram till nu, inte heller kommer att inträffa igen.” (Matthew 24: 21)

"Och det kommer att inträffa en tid av nöd som inte har inträffat sedan det blev en nation fram till dess." (Daniel 12: 1b)

Ängeln berättade för Daniel att några av det här folket skulle fly, och Jesus gav sitt Judiska lärjungarna instruktioner om hur man fly.

"Och under den tiden kommer ditt folk att fly, alla som finns skrivna i boken." (Daniel 12: 1c)

”Låt sedan de i Judea börja fly till bergen. 17 Låt inte mannen på hustaken komma ner för att ta ut godset ur sitt hus, 18 och mannen på marken får inte återvända för att plocka upp sin ytterklädnad. ” (Matteus 24: 16-18)

Daniel 12: 2 uppfylldes när hans folk, judarna, accepterade Kristus.

”Och många av dem som sover i jordens damm kommer att vakna, några till evigt liv och andra till hån och evigt förakt.” (Daniel 12: 2)

”Jesus sa till honom:” Fortsätt följa mig och låt de döda begrava sina döda. ”” (Matteus 8:22)

”Fortsätt inte att presentera dina kroppar för synd som orättfärdighetsvapen, utan ställ dig inför Gud som de som lever från de döda, också dina kroppar till Gud som rättfärdighetsvapen. ” (Romarna 6:13)

Han hänvisar till andlig död och andligt liv, vilket båda resulterar i deras bokstavliga motsvarighet.

Daniel 12: 3 uppfylldes också under det första århundradet.

"Och de som har insikt kommer att lysa lika skarpt som himmelens vidder och de som för de många till rättfärdighet som stjärnorna för evigt och evigt." (Daniel 12: 3)

”Du är världens ljus. En stad kan inte gömas när den ligger på ett berg. ”(Matthew 5: 14)

Låt ditt ljus också lysa framför människor, så att de kan se dina fina gärningar och ge din Fader som är i himlen ära. (Matthew 5: 16)

Alla dessa verser blev uppfyllda under det första århundradet. Så det följer att versen i strid, vers 4, också uppfylldes då.

”När det gäller dig, Daniel, håll orden hemliga och försegla boken till slutet. Många kommer att krossa och den verkliga kunskapen blir riklig. ”(Daniel 12: 4)

”Den heliga hemligheten som var dold från de tidigare tingsystemen och från tidigare generationer. Men nu har det avslöjats för hans heliga, 27 till vem Gud har varit nöjd med att tillkännage bland nationerna de härliga rikedomarna i denna heliga hemlighet, som är Kristus i förening med dig, hoppet om hans ära. (Kolosserna 1: 26, 27)

”Jag kallar dig inte längre för slavar, för en slav vet inte vad hans herre gör. Men jag har kallat er vänner för Jag har meddelat er alla saker Jag har hört från min far. ” (Johannes 15:15)

”... för att få en exakt kunskap om Guds heliga hemlighet, nämligen Kristus. 3 I honom försiktigt doldas alla skatter av visdom och kunskap. (Kolosserna 2: 2, 3)

Hittills har vi upp till 11 antaganden:

 • Antagande 1: Nebuchadnezzars dröm har en modern antitypisk uppfyllande.
 • Antagande 2: Förbudet vid Apostlagärningarna 1: 7 ”det hör inte till er att veta de tider och årstider som fadern har lagt i sin egen jurisdiktion” gäller inte Jehovas vittnen.
 • Antagande 3: När Daniel 12: 4 säger att den ”sanna kunskapen” kommer att bli riklig, inklusive den kunskap som faller inom Guds egen jurisdiktion.
 • Antagande 4: Daniels folk som hänvisas till vid 12: 1 är Jehovas vittnen.
 • Antagande 5: Daniel 12: s stora trängsel eller nöd: 1 hänvisar inte till förstörelsen av Jerusalem.
 • Antagande 6: De som Daniel fick höra att fly skulle inte hänvisa till judiska kristna under det första århundradet, men till Jehovas vittnen är Armageddon.
 • Antagande 7: Per Daniel 12: 1, Michael stod inte upp för judarna under de sista dagarna som Peter sa, men kommer att stå upp för Jehovas vittnen nu.
 • Antagande 8: Kristendomen från första århundradet lyste inte ljust och förde inte många till rättfärdighet, men Jehovas vittnen har.
 • Antagande 9: Daniel 12: 2 talar om många Jehovas vittnen som sov i dammet och vaknade till evigt liv. Detta avser inte att judar får sanningen från Jesus under det första århundradet.
 • Antagande 10: Trots Peters ord, Daniel 12: 4 hänvisar inte till tiden för slutet av Daniels folk, judarna.
 • Antagande 11: Daniel 12: 1-4 hade ingen första århundradets uppfyllande, men gäller i vår tid.

Det finns fler antaganden att komma. Men låt oss först titta på resonemanget från JW-ledningen 1914. Boken, Vad lär Bibeln verkligen? har en bilaga som försöker förklara doktrinen. Första stycket lyder:

BILAGA

1914 - ett betydelsefullt år i bibelens profetior

DEKADER i förväg förklarade bibelstudenter att det skulle bli en betydande utveckling i 1914. Vad var dessa och vilka bevis pekar på 1914 som ett så viktigt år?

Nu är det sant att bibelstudenter pekade på 1914 som ett år med betydande utveckling, men vilken utveckling pratar vi om? Vilken utveckling skulle du anta att det hänvisas till efter att ha läst det avslutande stycket i denna bilaga?

Precis som Jesus förutspådde har hans "närvaro" som himmelsk kung präglats av dramatiska världsutvecklingar - krig, hungersnöd, jordbävningar, pest. (Matteus 24: 3-8; Lukas 21:11) Sådan utveckling bär ett kraftfullt vittnesbörd om det faktum att 1914 verkligen markerade födelsen av Guds himmelska kungarike och början på ”de sista dagarna” i denna nuvarande onda tingens ordning. (2) Timoteus 3: 1-5.

Det är uppenbart att det första stycket avser oss att förstå att det var närvaron av den förtryckta Jesus Kristus som förklarades decennier i förväg av dessa bibelstudenter.

Detta är falskt och mycket vilseledande.

William Miller var utan tvekan farfar till adventiströrelsen. Han förkunnade att 1843 eller 1844 skulle vara den tid då Jesus kom tillbaka och Harmageddon skulle komma. Han använde Daniel kapitel 4 för sin förutsägelse, men han hade ett annat startår.

Nelson Barbour, en annan adventist, pekade på 1914 som året för Armageddon, men trodde att 1874 var året då Kristus var osynligt närvarande i himlen. Han övertygade Russell, som fastnade med tanken även efter att ha brutit med Barbour. Det var först 1930 att året för Kristi närvaro flyttades från 1874 till 1914.[I]

Så uttalandet i inledningen i bilagan är en lögn. Starka ord? Kanske, men inte mina ord. Det är så Gerrit Losch från den styrande kroppen definierar det. Från sändningen från november 2017 har vi detta:

”En lögn är ett falskt uttalande som medvetet presenteras som sant. En falskhet. En lögn är motsatsen till sanningen. Att ljuga innebär att man säger något felaktigt till en person som har rätt att veta sanningen om en fråga. Men det finns också något som kallas en halv sanning. Bibeln säger till kristna att vara ärliga mot varandra. ”Nu när du har tagit bort bedrag, tal sanning”, skrev aposteln Paulus i Efesierbrevet 4:25. Lögner och halva sanningar undergräver förtroendet. Det tyska ordspråket säger: ”Vem ljuger en gång tros inte, även om han säger sanningen”. Så vi måste prata öppet och ärligt med varandra, inte hålla tillbaka information som kan förändra lyssnarens uppfattning eller vilseleda honom. ”

Så där har du det. Vi hade rätt att veta något, men i stället för att berätta för oss vad vi hade rätt att veta dolde de det från oss och ledde oss till en falsk slutsats. Enligt Gerrit Loschs definition har de ljugit för oss.

Här är något annat av intresse: Om Russell och Rutherford fick nytt ljus från Gud för att hjälpa dem att förstå att Daniel kapitel 4 tillämpade på vår tid, så gjorde William Miller det, och det gjorde Nelson Barbour och alla andra adventister som accepterade och predikade denna profetiska tolkning. Så vad vi säger genom vår tro 1914 är att Jehova avslöjade delvis sanning för William Miller, men han avslöjade helt enkelt inte hela sanningen - startdatumet. Sedan gjorde Jehova det igen med Barbour, och sedan igen med Russell och sedan igen med Rutherford. Varje gång resulterade i stor desillusion och ett förtroende för många av hans trogna tjänare. Låter det som en kärleksfull Gud? Är Jehova en uppenbarare av halva sanningar och inspirerar män att vilseleda sina kamrater?

Eller kanske ligger felet - allt felet - hos män.

Låt oss fortsätta läsa Bibelns lärbok.

”Som det framgår av Lukas 21:24 sa Jesus:” Jerusalem kommer att trampas ned av nationerna tills nationernas bestämda tider [“hedningarnas tider”, King James version] är uppfyllda. ” Jerusalem hade varit den judiska nationens huvudstad - säten för kungarled från kung Davids hus. (Psalm 48: 1, 2) Dessa kungar var dock unika bland de nationella ledarna. De satt på ”Jehovas tron” som representanter för Gud själv. (1 Krönikeboken 29:23) Jerusalem var således en symbol för Jehovas härskare. ” (paragraf 2)

 • Antagande 12: Babylon och andra nationer kan trampa om Guds styre.

Detta är löjligt. Inte bara löjligt, men vi har bevis för att det är falskt. Det är rätt i Daniel kapitel 4 för alla att läsa. ”Hur missade vi det här?”, Frågar jag mig själv.

Först i vision får Nebuchadnezzar detta meddelande i Daniel 4: 17:

”Detta är enligt bevakningen av bevakare, och begäran sker genom ordet av de heliga, så att människor som bor kan veta att den högsta är härskare i mänsklighetens rike och att han ger den till vem som helst han villoch han ställer upp det även de lägsta av män. ”(Daniel 4: 17)

Sedan upprepar Daniel själv dessa ord i vers 25:

”Du kommer att fördrivas bland människorna, och din bostad kommer att vara hos markens djur, och du kommer att få vegetation att äta precis som tjurar; och du kommer att bli våt av himmelens dagg och sju gånger kommer att gå över dig tills du vet det den högsta är härskare i mänsklighetens rike och att han ger det till vem som helst han vill. ”(Daniel 4: 25)

Därefter författar ängeln:

”Och från mänskligheten fördrivs du. Med markens djur kommer din bostad att vara, och du kommer att få vegetation att äta precis som tjurar, och sju gånger kommer att passera över dig tills du vet att den högsta är härskare i mänsklighetens rike och att han ger det till vem som helst han vill. '”(Daniel 4: 32)

Sedan förklarar Nebukadnezzar själv, efter att ha lärt sig sin lektion:

”I slutet av den tiden såg jag, Nebukadnezar, upp mot himlen, och min förståelse återvände till mig; och jag berömde den Högsta, och till den som lever för evigt gav jag beröm och ära, för hans styrande är ett evigt styre och hans rike är för generation efter generation. (Daniel 4: 34)

”Nu berömmer jag, Nebukadnezzar, och upphöjer och förhärligar himmelriken, för alla hans verk är sanning och hans vägar är rättvisa och eftersom han kan förödmjuka de som går i stolthet. ”(Daniel 4: 37)

Fem gånger får vi höra att Jehova har ansvaret och kan göra vad han vill med vem som helst som han vill, även den högsta kungen som finns; och ändå säger vi att hans rike trampas på av nationerna ?! Jag tror inte det!

Var får vi det? Vi får det genom att körsbärsplocka en vers och sedan ändra betydelsen av den och hoppas att alla andra bara ser på den versen och accepterar vår tolkning.

 • Antagande 13: Jesus talade om Jehovas styre vid Luke 21: 24 när han hänvisade till Jerusalem.

Tänk på Jesu ord på Luke.

”Och de kommer att falla vid svärdets kant och föras i fångenskap till alla nationer; och Jerusalem kommer att trampas på av nationerna tills nationernas bestämda tider är uppfyllda. ”(Luke 21: 24)

Detta är den enda platsen i hela Bibeln där frasen ”nationernas bestämda tider” eller ”hedningarnas fastställda tider” används. Det verkar inte var annat. Inte mycket att fortsätta, eller hur?

Avser Jesus Jehovas ledarskap? Låt oss låta Bibeln tala för sig själv. Återigen kommer vi att överväga sammanhanget.

”Men när du ser Jerusalem omgiven av inhyrda arméer, vet sedan att öde av här har kommit nära. 21 Låt sedan de i Judea börja fly till bergen, låt de mitt i här lämna, och låt de på landsbygden inte gå in här, 22 eftersom det här är dagar för att möta rättvisa för att alla de skrivna sakerna ska kunna uppfyllas. 23 Ve de gravida kvinnorna och de som ammar ett barn på dessa dagar! Ty det kommer att bli stor oro över landet och vrede mot detta folk. 24 Och de kommer att falla vid svärdets kant och föras i fångenskap till alla nationerna; och Jerusalem kommer att trampas på av nationerna tills nationernas bestämda tider är uppfyllda. (Luke 21: 20-24)

När det hänvisar till ”Jerusalem” eller ”henne”, talar det inte tydligt om den bokstavliga staden Jerusalem? Är något av Jesu ord som finns här uttryckt i symbol eller metafor? Talar han inte tydligt och bokstavligt? Så varför skulle vi föreställa oss att han plötsligt i mitten av meningen skulle byta till att hänvisa till Jerusalem, inte som den bokstavliga staden utan som en symbol för Guds härskare?

Fram till idag trampas staden Jerusalem på. Till och med den oberoende, suveräna staten Israel kan inte göra ett exklusivt krav på staden som är omtvistat territorium, fördelat mellan tre distinkta och motsatta religiösa grupper: kristna, muslimer och judar.

 • Antagande 14: Jesus fick verbet spänd fel.

Om Jesus hänvisade till en trampning som började med den babyloniska förvisningen under Daniels tid som organisationen hävdar, skulle han ha sagt: ”Jerusalem kommer att fortsätta att vara trampas ner av nationerna ... ” Att sätta det i framtiden, som han gör, betyder att vid tiden för hans uttalande av dessa profetiska ord hade Jerusalem - staden - ännu inte trampats på.

 • Antagande 15: Jesu ord gäller Daniel 4.

När Jesus talar enligt Lukas 21: 20-24, finns det inget som tyder på att han talar om något annat än den kommande förstörelsen av Jerusalem år 70 e.Kr. För att doktrinen från 1914 ska fungera måste vi acceptera det helt obestämda antagandet att Jesus är med hänvisning till något som hänför sig till Daniels profetior i kapitel 4. Det finns helt enkelt ingen grund för ett sådant påstående. Det är gissningar; ren tillverkning.

 • Antagande 16: Nationernas bestämda tider började med utflykten till Babylon.

Eftersom varken Jesus, eller någon bibelskribent, nämner ”nationernas bestämda tider” utanför Lukas 21:24, finns det inget sätt att veta när dessa ”bestämda tider” började. Började de med den första nationen under Nimrod? Eller var det Egypten som kan göra anspråk på utgångspunkten för denna period, då den förslavade Guds folk? Det är allt gissningar. Om det var viktigt att veta starttiden skulle Bibeln ha uttryckt det tydligt.

För att illustrera detta, låt oss titta på en sann tidberäkningsprofeti.

"Det finns sjuttio veckor som har bestämts över ditt folk och på din heliga stad för att avsluta överträdelsen och för att avsluta synden och försona för fel och för att få rättvisa i obestämda tider och för att intrycka en tätning på syn och profet, och att smörja Holy of Holyies. 25 Och du bör veta och ha insikten [det] från att [ordet] fortsatte för att återställa och återuppbygga Jerusalem till Messias [ledaren], det kommer att finnas sju veckor, också sextiosveckor. Hon kommer att återvända och faktiskt byggas om, med en offentlig torg och vallgrav, men i tidens sund. ”(Daniel 9: 24, 25)

Vad vi har här är en specifik, icke tvetydig tidsperiod. Alla vet hur många dagar det är på en vecka. Sedan får vi en specifik startpunkt, en entydig händelse som markerar början på beräkningen: ordern att återställa och återuppbygga Jerusalem. Slutligen får vi veta vilken händelse som skulle markera slutet på den aktuella perioden: Kristi ankomst.

 • Speciell starthändelse, tydligt benämnd.
 • Specifikt tidsintervall.
 • Specifik avslutningshändelse, tydligt namngiven.

Var det användbart för Jehovas folk? Bestämde de i förväg vad som skulle hända och när det skulle hända? Eller ledde Jehova dem till besvikelse med endast en delvis uppenbarad profetia? Bevisen som han inte gjorde finns i Lukas 3:15:

”Nu var folket i förväntan och alla resonerade i sina hjärtan om John,” Kan han kanske vara Kristus? ”(Luke 3: 15)

Varför efter 600 år förväntades de år 29 v.t.? Eftersom de hade Daniels profetia att gå. Lätt och enkel.

Men när det gäller Daniel 4 och Nebukadnessars dröm, anges tidsperioden inte klart. (Exakt hur länge är en tid?) Det finns ingen starthändelse. Ingenting att säga att judarnas exil - som redan hade hänt vid den tiden - var att markera början på någon beräkning. Slutligen anges ingenstans att de sju tiderna skulle sluta med Messias tron.

Det är helt sammansatt. Så för att det ska fungera måste vi anta fyra antaganden till.

 • Antagande 17: Tidsperioden är inte tvetydig utan är lika med 2,520 år.
 • Antagande 18: Händelsen som startade var utflykten till Babylon.
 • Antagande 19: Förvisningen inträffade under 607 fvt
 • Antagande 20: Tidsperioden slutar med att Jesus tråkigats i himlen.

Det finns inget skriftligt bevis för något av dessa antaganden.

Och nu för det slutliga antagandet:

 • Antagande 21: Kristi närvaro skulle vara osynlig.

Var står det i Skriften? Jag sparkar mig själv i flera år av blind okunnighet, för Jesus varnar mig och dig för en sådan undervisning.

”Om någon säger till dig: 'Se! Här är Kristus, eller "Där!" tror det inte. 24 För falska Kristus och falska profeter kommer att uppstå och kommer att göra stora tecken och underverk för att, om möjligt, vilseleda även de utvalda. 25 Titta! Jag har varnat dig. 26 Därför, om folk säger till dig, 'Se! Han är i vildmarken,' gå inte ut; 'Se! Han är i de inre rummen,' tror det inte. 27 För precis som blixtnedgången kommer ut från öst och lyser över till väster, så kommer människans Son att vara närvarande. (Matthew 24: 23-27)

"I vildmarken" eller "i de inre rummen" ... med andra ord, dold från synen, hålls hemligt, osynlig. Sedan, bara för att se till att vi får poängen (som vi inte fick) berättar han att hans närvaro kommer att bli som himmelblixt. Behöver du en tolk som berättar vad som just hände när det blinkar på himlen? Ser inte alla det? Du kan stirra på marken eller inuti med gardinerna utdragna, och du skulle fortfarande veta att blixten har blinkat.

Sedan, för att täcka det, säger han:

”Då kommer människans son att visas i himlen, och alla jordens stammar kommer att slå sig själva i sorg, och de kommer att se människosonen komma på molnen av himlen med kraft och stor ära. ”(Matthew 24: 30)

Hur kan vi tolka det som en osynlig - dold från allmän syn - närvaro?

Vi kan och har misstolkat Jesu ord på grund av felplacerat förtroende. Och de vill fortfarande att vi ska lita på dem.

I marssändningen sa Gerrit Losch:

”Jehova och Jesus litar på den ofullkomliga slaven som tar hand om sakerna efter bästa förmåga och med de bästa motiven. Ska vi då inte lita på den ofullkomliga slaven? För att uppskatta omfattningen av Jehovas och Jesu förtroende för den trogna slaven, reflektera över vad han har lovat dess medlemmar. Han har lovat dem odödlighet och oförgänglighet. Snart, strax före Harmageddon, kommer de återstående slavmedlemmarna att föras till himlen. Sedan 1919 av vår gemensamma era har slaven varit ansvarig för vissa tillhörigheter från Kristus. Enligt Matteus 24:47, när de smorde tas till himlen, kommer Jesus vid den tiden att överlåta alla sina tillhörigheter till dem. Visar detta inte ett enormt förtroende? Uppenbarelseboken 4: 4 beskriver dessa uppståndna smorda som böner med Kristus. Uppenbarelseboken 22: 5 säger att de kommer att härska, inte bara i tusen år, utan för evigt och alltid. Vilket enormt förtroende Jesus visar dem. Eftersom Jehova Gud och Jesus Kristus helt litar på den trogna och kloka slaven, borde vi inte göra detsamma? ”

Okej, så tanken är att Jehova litar på Jesus. Beviljas. Jesus litar på den styrande kroppen. Hur vet jag? Och om Jehova ger Jesus något att berätta för oss, vet vi att allt som Jesus säger till oss är från Gud; att han inte gör något av eget initiativ. Han gör inte misstag. Han vilseleder oss inte med falska förväntningar. Så om Jesus ger det som Jehova gav honom till den styrande kroppen, vad händer då i transit? Missad kommunikation? Förvrängd kommunikation? Vad händer? Eller är Jesus inte särskilt effektiv som kommunikatör? Jag tror inte det! Den enda slutsatsen är att han inte ger dem den här informationen, för varje bra och perfekt present är från ovan. (Jakob 1:17) Falskt hopp och misslyckade förväntningar är varken bra eller perfekta presenter.

Den styrande kroppen - bara män - vill att vi ska lita på dem. De säger, ”Lita på oss, för Jehova litar på oss och Jesus litar på oss.” Okej, så jag har deras ord för det. Men då har jag Jehova som säger till mig i Psaltaren 146: 3: ”Lita inte på furstar.” Prinsar! Är det inte det Gerrit Losch just har hävdat att de är? I just denna sändning hävdar han att han är en framtida kung. Ändå säger Jehova: ”Lita inte på furstar eller på en Människoson som inte kan ge frälsning.” Så å ena sidan säger män som förklarar sig vara prinsar att jag ska lyssna på dem och lita på dem om vi vill bli frälsta. Men å andra sidan säger Jehova att jag inte ska lita på sådana furstar och att frälsning inte ligger hos människor.

Det verkar vara ett enkelt val att göra vem jag ska lyssna på.

Efterord

Det sorgliga för mig när jag först upptäckte att 1914 var en falsk doktrin var att jag inte tappade mitt förtroende för organisationen. Jag tappade mitt förtroende för dessa män, men för att vara ärlig hade jag aldrig riktigt så mycket förtroende för dem, efter att ha sett deras många misslyckanden. Men jag trodde att organisationen var Jehovas sanna organisation, den enda sanna tron ​​på jorden. Det krävde något annat för att övertyga mig att söka någon annanstans - vad jag kallar affärsbrytaren. Jag pratar om det i nästa video.
____________________________________________________________________________

[I] "Jesus har varit närvarande sedan 1914", Den gyllene åldern, 1930, s. 503

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.

  Läs detta på ditt språk:

  English简体中文DanskNederlandsFilipinoSuomiFrançaisDeutschItaliano日本語한국어ພາສາລາວPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀРусскийEspañolKiswahiliSvenskaதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng ViệtZulu

  Författarens sidor

  Kan du hjälpa oss?

  ämnen

  Artiklar efter månad

  30
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x