En lokal bror som jag just träffade på en av våra kristna samlingar berättade för mig att han hade utbytt e-post med Raymond Franz innan han dog i 2010. Jag frågade honom om han skulle vara så snäll att dela dem med mig och låta mig dela dem med er alla. Det här är den första han skickade med. Hans första e-postadress var till info@commentarypress.com adress, som han var osäker på var direktlinjen till Raymond eller inte.

Jag har bifogat kroppen till Kevin e-post följt av Raymond svar. Jag har tagit mig friheten att omformatera för läsbarhet och korrigera några stavfel, men förutom detta är texten oförändrad.

Din bror i Kristus,

Meleti Vivlon

Inledande e-post:

Jag har läst krisboken och läser nu frihetsboken och tackar nu Gud för att jag har dem. Jag lämnade org i 1975 vid 19 år gammal men mina föräldrar nu 86 & 87 är fortfarande hängiven. De har också fört min syster tillbaka efter över 30 års inaktivitet. Du förstår att jag inte döptes, så de behandlar mig fortfarande på samma sätt. Jag skulle gärna skriva till Raymond Franz om det är något sätt att tacka honom för skuldens ok som har lyfts från mig. 30 år av "varför tar du inte ställning?". Jag känner att jag bara måste tacka Herr Franz för att jag nu kan tacka både Gud och Jesus för min nya funnna frihet.

Med vänlig hälsning, Kevin

Raymond svar

Från: Kommentar Press [mailto: info@commentarypress.com]
Skickat: Fredag, maj 13, 2005 4: 44 PM
Till: Eastown
Ämne: <inget ämne>

Kära Kevin,

Jag fick ditt meddelande och tack för det. Jag är glad att du hittade böckerna med hjälp av dig.

Från och med maj 8 är jag 83 och under året 2000 fick jag det som diagnostiserades som en måttlig stroke. Ingen förlamning resulterade, men det gav mig trött och med en minskad energinivå. Så jag kan inte hålla jämna steg med korrespondensen som jag skulle vilja. Samvetskrisen finns nu på 13 språk, vilket ger mer post. Min hustrus hälsa har också genomgått några allvarliga problem, vilket kräver att man ger tid i den riktningen. Cynthia genomgick en hjärtkateteriseringsprocess som avslöjade sex blockeringar i hennes hjärta. Läkarna ville göra en bypass-operation men hon valde att inte göra det. På september 10 genomgick jag en kirurgisk operation i min vänstra halspulsår (en av de huvudsakliga artärerna som levererar blod till hjärnan). Det tog en och en halv timme, och jag var medveten under operationen eftersom endast en lokalbedövning applicerades. Kirurgen gjorde ungefär ett 5-tum snitt i halsen och öppnade sedan artären och rensade ut blockeringen i den. Min högra halsartär blev helt blockerad och orsakade stroke under året 2000 och därför var det viktigt att hålla vänster öppen och fri från blockering. Jag var tvungen att tillbringa en natt på sjukhuset, för vilken jag var tacksam. Nu har jag genomgått ett test av en knöl i min sköldkörtel för att avgöra om den är godartad eller ondartad, och resultaten tyder på att det för närvarande inte är ett problem. Den populära användningen av termen "gyllene år" beskriver verkligen inte vad ålderdom verkligen ger, men Predikerns kapitel 12 ger en realistisk bild.

Många som skriver har uttryckt erkännande av att bitterhet och ilska bara tar bort trovärdighet från alla diskussioner om vittnen. Tyvärr är en stor del av böcker och material som läggs ut av "ex-JW" -källor i ämnet nästan helt negativt. En man från England skrev nyligen:

Jag är för närvarande ett "aktivt" vittne från England, och jag ville bara säga hur absolut lättad jag var att läsa dina böcker (Samvetskrisen och På jakt efter kristen frihet). Jag måste erkänna, att läsa dem var inget som jag förväntade mig. Min enda kontakt med ex-JW har varit genom att surfa på nätet, och för att vara ärlig, förtjänar mycket av det som skrivs inte mycket av hänsyn. Många webbplatser är så absolut förblinda av bitterhet att till och med sanningen de tillhandahåller är försurade och osmakliga.

Jag kan sympatisera med den anpassning du och andra möter. Man investerar så mycket i relationer och den till synes oundvikliga förlusten av många av dessa är smärtsam. Som du uppenbarligen inser, att helt enkelt dra sig ur ett system som man har funnit vara allvarligt bristfälligt är inte en lösning i sig. Det är vad man gör därefter som avgör om det har skett framsteg och nytta eller inte. Det är också sant att varje övergång - även om det bara är en synvinkel - kan kräva inte bara tid utan också mentala och emotionella anpassningar. Hast rekommenderas uppenbarligen inte eftersom det ofta bara leder till nya problem eller till nya fel. Det finns alltid behov av att utöva tålamod och lita på Guds hjälp och vägledning. - Ordspråken 19: 2.

Det verkar dock som om vi ofta kan lära oss så mycket av de "obehagliga" upplevelserna i livet som vi kan från de behagliga - kanske mer som är av varaktigt värde. Även om separationen från en stor organisation och tidigare medarbetare utan tvekan ger en viss ensamhet, kan till och med detta ha fördelaktiga aspekter. Det kan föra oss till oss mer än någonsin tidigare behovet av fullt förlitande på vår himmelske Fader; att bara i Honom har vi äkta säkerhet och förtroendet för hans vård. Det handlar inte längre om att flyta med strömmen utan att utveckla en personlig inre styrka, uppnådd genom tro, att växa upp så att det inte längre är barn utan vuxna män och kvinnor; en tillväxt som uppnåtts genom vår tillväxt i kärlek till Guds Son och den livsstil han föreslog. (Efesierna 4: 13-16)

Jag ser inte min tidigare erfarenhet som all förlust och känner inte heller att jag har lärt mig ingenting av den. Jag finner stor tröst i Paulus 'ord på Romans 8: 28 (den nya världsöversättningen förändrar innebörden av denna text genom att sätta in ordet "hans" i uttrycket "alla hans verk", men det är inte så som den ursprungliga grekiska texten läsningar). Enligt ett antal översättningar säger Paul:

"Vi vet att genom att vända allt till deras goda samarbetar Gud med alla de som älskar honom." - Jerusalem Bibel översättning.

Inte bara i "hans verk" utan i "alla saker" eller "allt" kan Gud vända varje omständighet - hur smärtsam eller ibland till och med tragisk - till de som älskar honom. För tillfället kan vi mycket väl ha det svårt att tro, men om vi vänder oss till honom i full tro och tillåter honom att göra det kan han och kommer att göra att detta blir resultatet. Han kan göra oss till den bättre personen för att ha haft erfarenheten, berika oss trots det sorg vi kan genomgå. Tiden kommer att visa att detta är så och att hopp kan ge oss mod att fortsätta och lita på hans kärlek.

Du kommer att upptäcka att många av de som kallas ”ex-JW ministerier; har ofta helt enkelt utbytt sina tidigare trosuppfattningar mot vad som kallas ”ortodoxi.” Ortodoxin innehåller utan tvekan dess mått på vad som är sundt. Men det innehåller också element som är resultatet av påläggning av religiös auktoritet snarare än tro som tydligt anges i Skriften. Det är till exempel svårt att hitta ett välrenommerat referensarbete som inte erkänner det post-bibliska ursprunget till treenighetsläran. Jag känner att det största problemet med treenighetsläran är dogmatismen och bedömningen som vanligtvis följer den. Det för mig är bara ett annat bevis på dess skörlighet i grunden. Om det tydligt undervisades i Skriften, skulle det inte behövas någon auktoritär påläggning av undervisningen och tungt tryck för att underkasta sig den.

Så många tidigare vittnen är i en nackdel när de pressas av andra för att följa de åsikter som dessa har antagit. Dogmatiska påståenden från källor som påstår att basera sina argument på kunskap om biblisk grekisk är ofta vörda med tidigare vittnen - även om de tidigare blev förfärliga av påståenden av liknande karaktär från Watch Tower-organisationen. Så många punkter kunde klargöras om människor helt enkelt skulle läsa samma text i en mängd olika översättningar. De skulle då åtminstone se att när det gäller översättning är dogmatism ett större bevis på okunnighet än för lärande. Jag tycker att detta är fallet med många som antar treenighetsläran.

Paul betonade att kunskap har förtjänst endast när den uttrycker och producerar kärlek; att medan kunskap ofta puffar upp, kärlek bygger sig upp. Mänskligt språk är, även om det är anmärkningsvärt, begränsat till att uttrycka vad som hänför sig till den mänskliga sfären. Det kunde aldrig på lämpligt sätt användas för att i detalj och fullhet beskriva andliga områdena, såsom Guds exakta natur, processen varigenom han kunde få en son, förhållandet som härrör från sådana födelse och liknande frågor. Åtminstone skulle det behöva änglarnas språk, själva andepersoner, göra detta. Ändå säger Paulus: ”Om jag talar i tungor av dödliga och änglar, men inte har kärlek, är jag en bullrig gong eller en klingande cymbal. Och om jag har profetiska krafter och förstår alla mysterier och all kunskap och om jag har all tro för att ta bort berg, men inte har kärlek, är jag ingenting. ”- 1 Corinthians 8: 1; 13: 1-3.

När jag lyssnar på en harpa på en viss lära som säger att uttrycka i specifika termer saker som skrifterna säger i allmänna termer, för att uttryckligen ange saker som skrifterna inte är uttryckliga och definiera vad skrifterna lämnar odefinierade, frågar jag mig själv hur mycket kärlek det här visar? Vilken kärleksfull fördel de tror är resultatet av detta? Hur kan det vara av jämförbar nytta att diskutera något som presenteras direkt och otvetydigt i Skriften och vars uppskattning skulle ha verklig mening och fördel i personens liv? Jag är rädd att mycket av det som många hör hör ekon av den bullriga gongen och sammanstötande cymbalen.

Det påminner mig om ett uttalande som finns i boken, Myten om säkerhet, där universitetsprofessorn Daniel Taylor skriver:

Det primära målet för alla institutioner och subkulturer är självbevarande. Att bevara tron ​​är centralt i Guds plan för mänsklig historia; att inte bevara vissa religiösa institutioner är det inte. Förvänta dig inte att de som driver institutionerna är känsliga för skillnaden. Gud behöver ingen speciell person, kyrka, valör, tro eller organisation för att uppnå sitt syfte. Han kommer att använda sig av dem, i all deras mångfald, som är redo att användas, men kommer att överlåta till dem själva de som arbetar för sina egna ändamål.

Icke desto mindre är frågeformulär för många synonymt med att attackera Gud - något som inte länge ska tolereras. Antagligen skyddar de Gud. . . Egentligen skyddar de sig själva, sin syn på världen och sin känsla av säkerhet. Den religiösa institutionen har gett dem mening, en känsla av syfte och i vissa fall karriärer. Den som uppfattas som ett hot mot dessa saker är verkligen ett hot.

Detta hot möts eller undertrycks ofta innan det uppstår, med makt ... Institutioner uttrycker sin makt tydligast genom att uttala, tolka och upprätthålla subkulturens regler.

Efter att ha sett sanningen om detta i vittnesreligionen och dess organisation och trosbekännelse, borde vi inte på något sätt undvika att inse hur lika sant det är på det större religiösa området.

När det gäller förening och gemenskap, känner jag igen det dilemma som jag står inför. Men jag känner att med tiden kan man hitta andra vars förening och kamratskap kan vara hälsosamt och uppbyggande, vare sig bland tidigare vittnen eller andra. I ens dagliga livsförlopp möter man en mängd olika människor och under en tidsperiod kan det finnas åtminstone några vars förening är hälsosam och uppbyggande. Vi träffas tillsammans med andra för att diskutera bibeln och även om vår grupp är ganska liten, tycker vi att den är tillfredsställande. Naturligtvis finns det en viss fördel med likheten i bakgrunden, men det verkar inte som om detta borde vara ett stort mål. Jag har personligen inget intresse av att ansluta mig till ett valör. Vissa har uttryckt att de flesta valörer har mer gemensamt än de punkter som de inte håller med om, vilket har viss sanning i det. Ändå föredrar de fortfarande att stanna kvar som separata valörer och tillhörighet till någon av dem har åtminstone någon delande effekt, eftersom man förväntas upprätthålla och gynna tillväxten och distinkta läror av den inblandade valören.

I ett nyligen skrivet brev från Kanada skriver en bror:

Jag har börjat bevittna informellt för människor som har bibelfrågor eller när jag ser att det är en lämplig tid att bevittna. Jag erbjuder en kostnadsfri diskussion om Bibeln, dess tema om Jesus och kungariket, de viktigaste uppdelningarna och hur man studerar den för att tjäna personligen. Inga skyldigheter, ingen kyrka, ingen religion, bara en biblisk diskussion. Jag associerar mig inte med någon grupp och känner inte behovet av att verkligen. Jag ger inte heller personliga åsikter varhelst skrifterna inte är tydliga eller är ett samvetsbeslut. Men jag känner behovet av att låta folk veta att Bibelns sätt är det enda sättet att leva och frihet, sann frihet, kommer genom att känna Jesus Kristus. Ibland ser jag mig själv säga saker som måste verifieras för korrekt förståelse, men jag känner åtminstone att jag känner till grunderna för att hjälpa någon att tjäna på en personlig studie av Bibeln. Det tar lång tid att komma ut ur skogen, och jag frågar mig själv ibland om total utrotning av WT-inflytande är möjlig. När det har varit en del av ditt vuxna liv så länge tycker du fortfarande att du tänker a på ett visst sätt och sedan inse att det är lärda tankar, inte logiskt genomtänkta ibland. Det är naturligtvis några saker du vill hålla fast vid, men deras programmering kommer i vägen oftare än du skulle vilja tro.

Jag hoppas att saker kan gå bra för dig och önskar dig Guds vägledning, tröst och styrka när du möter livets problem. Var bor du nu?

Vänliga hälsningar,

Stråle

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.
    20
    0
    Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
    ()
    x