”Jehova… noterar de ödmjuka.” - Salmen 138: 6

[Från ws 9 / 19 s.2 Studieartikel 35: Oktober 28 - November 3, 2019]

Frågorna som diskuteras i denna veckas studieartikel är:

 1. Vad är ödmjukhet?
 2. Varför ska vi odla ödmjukhet?
 3. Vilka situationer kan testa vår ödmjukhet?

Vad är ödmjukhet?

Ordspråken 11: 2 säger: ”Har förmodighet kommit? Då kommer vanära; men visdom är hos de blygsamma ”. Ordspråken 29: 23 tillägger att ”den jordiska människans mycket höghet kommer att ödmjuka honom, men den som är ödmjuk i anda kommer att ta tag i ära”.

Enligt punkt 3 visar Philippians 2: 3-4 att "den ödmjuka personen erkänner att alla är överlägsna honom på något sätt ”. Definitionen av "överlägsen" är "högre i rang, status eller kvalitet". Enligt organisationen erkänner därför en ödmjuk person att alla har någon kvalitet som är högre i rang eller status än han själv har, men är det vad verserna i Filippinerna betyder?

Jesus påminde sina lärjungar i Matteus 23: 2-11 att inte vara som de skriftlärda och fariséerna som hade det över andra. Lärjungarna skulle undvika det farisiska sättet att tänka som om de var högre i rang, status och kvalitet än ”jordens folk”. Jesus lärde, "allt ni är bröder ... för en är din lärare" och "den största bland er måste vara din minister [tjänare, bokstavligen: gå igenom dammet]". (Matthew 23: 7-10) Han bekräftade detta när han sa att "den som upphöjer sig själv kommer att bli ödmjuk och den som ödmjukar sig själv kommer att upphöjas". (Matthew 23: 12)

Även om vi inte borde upphöja oss över andra, är det helt klart nödvändigt eller till och med rätt att upphöja andra över oss själva? Om vi ​​gör det, kan det inte leda till problem för andra som försöker behålla en ödmjuk inställning? Låt oss undersöka Paulus ord närmare för att se om Philippians rätt förståelse ges i Than Vakttorn artikel.

En granskning av en grekisk interlinjär översättning av Philippians 2: 3-4 lyder:

”Gör ingenting enligt egenintresse eller efter förgäves föreställning, men i ödmjukhet vara att värma varandra som överträffa sig själva”.

"Att värdera" är "att respektera och beundra andra" och "hålla hög uppmärksamhet" och förmedlar en betydelse annorlunda än Vakttornet artikel som föreslår att vi bör hålla andra överlägsna oss själva. "träffar" på grekiska betyder bokstavligen "ha bortom". Det vore därför rimligt att förstå denna vers som att säga: ”i ödmjukhet, respektera och beundra andra som att ha egenskaper utöver våra egna”.

Är det faktiskt inte sant att vi kan uppskatta andra, respektera och beundra dem och hålla dem högaktiga, även om de kanske inte kan göra saker bättre än oss? Varför? Eftersom vi uppskattar deras hårda arbete, deras attityd och utnyttjar deras omständigheter på bästa sätt. Till exempel kan man ha det bättre på ett materiellt sätt än någon annan, men den rikare personen kan fortfarande respektera och beundra hur väl den mindre rika personen strävar efter att få ändarna att träffas, inklusive hisens köpa. Således, även om det är materiellt mindre välmående, kan en person fortfarande kunna ha mer per inkomstsenhet ($ eller £ eller €, etc.) än personen med mer pengar.

Dessutom grundas goda äktenskap på att acceptera och tillämpa principerna för att respektera och beundra (uppskattning). Eftersom varje partner överträffar den andra i vissa kvaliteter kommer det att finnas fall där den ena eller den andra kan ta ledningen och gynna partnerskapet. Inte heller är överlägsen den andra eftersom människor naturligtvis uppvisar olika kvaliteter i olika grad. Dessutom är respekt och beundran nödvändig i ett framgångsrikt äktenskap av en annan anledning. För även om fruen kan vara svagare när det gäller fysisk styrka, bör hennes bidrag till äktenskapet respekteras för de starka bidrag som hon kan ge.

Sann ödmjukhet är ett sinnestillstånd och hjärta. En ödmjuk person kan fortfarande vara säker och uppriktigt medan en artig person faktiskt kan vara stolt.

Varför ska vi odla ödmjukhet?

Svaret på denna fråga är skriftligt korrekt. Punkt 8 anger:

”Det viktigaste skälet för oss att odla ödmjukhet är att det behagar Jehova. Aposteln Peter klargjorde detta. (Läs 1 Peter 5: 6) ”.

1 Peter 5: 6 läser "Ödmjuka er, därför, under Guds mäktiga hand, så att han kan upphöja er i rätt tid". Organisationen lägger till detta och lägger till från sin publicering “Come be My Follower” i avsnitt 9:

”Få av oss tycker om att hantera människor som alltid insisterar på sitt eget sätt och som vägrar att ta emot förslag från andra. Däremot tycker vi att det är uppfriskande att ta itu med våra medtroende när de visar ”medkänsla, broderkänsla, öm medkänsla och ödmjukhet”.

Låt oss se om organisationen följer sina egna råd.

En syster[I] nyligen disfellowshipped för avfall frågades "Tror du att du är den trogna och diskreta slaven?”För att ifrågasätta det styrande organets läror om Daniel 1: 1 och Daniel 2: 1; detta berodde på att hon fanns med det skriftliga uttalandet snarare än tolkningen som ges av det styrande organet (organisationens tolkning är att 3rd Year of the Kingship of Jehoiakim var inte hans 3rd år, men snarare var hans 11th år [II] ). Enligt en av de äldste i hennes rättsliga kommitté, "Profeten Daniel är inte en kanal som Jehova använder i dag ”! Denna kommentar verkar minimera betydelsen av Daniels bok och samtidigt höja den framträdande synpunkter från det styrande organet.

Vi kan reflektera över följande frågor när vi beslutar om organisationen visar ödmjukhet:

När var sista gången det styrande organet tog några förslag från vittnen eller andra?

Har de ändrat någon policy för att bättre skydda vittne barn från missbruk?[III]

Har de ändrat sin icke-skriftliga policy för disfellowshipping trots att de är emot att undvika[IV] som praktiserats av andra kyrkor innan 1950: s?

Vilka situationer kan testa vår ödmjukhet?

Enligt Watchtower-artikeln finns det tre situationer (som särskilt upprepas i organisationens publikationer) som särskilt kräver ödmjukhet. Dessa är:

 • När vi får råd
 • När andra får privilegier av service
 • När vi står inför nya omständigheter

Punkt 13 anger, "När jag ser andra få privilegier, undrar jag ibland varför jag inte valdes," medger en äldste som heter Jason. Känner du någonsin så? ". Det kan finnas många skäl. Kanske är vissa äkta, kanske har den äldste som heter Jason inte de nödvändiga färdigheterna eller förmågorna, och kanske kan det också vara resultatet av favoritism. Jason kanske helt enkelt inte är en favorit bland de skänka privilegierna.

Slutsats

Den här artikeln är en missad möjlighet för det styrande organet att visa ödmjukhet. När vi reflekterar över deras årtionden med upprepade misslyckade förutsägelser om Armageddons ankomst, måste vi fråga oss varför de inte har be om ursäkt till alla i organisationen. Är det en brist på ödmjukhet som de visar? Kan vi se det i något annat ljus?

_________________________________________________________

[I] Denna nyligen avlägsnade syster är personligen känd för recensionsförfattaren.

[II] Re Daniel 2: 1 se Var uppmärksam på Daniels profetia Bok, p46 Kapitel 4 och stycke 2, publicerat i 1999 av Watchtower, Bible and Tract Society.

[III] En sökning på denna webbplats kommer att ge många artiklar som diskuterar detta problem och bristen på åtgärder från organisationen.

[IV] Här kan du läsa en mycket omfattande djupgående faktaartikel om Disfellowshippings historia. https://jwfacts.com/watchtower/disfellowship-shunning.php

Tadua

Artiklar av Tadua.
  2
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x