Granskar Matteus 24, del 4: ”Slutet”

by | November 12, 2019 | Undersöker Matthew 24-serien, Videor | 36 kommentarer

Hej, jag heter Eric Wilson. Det finns en annan Eric Wilson på Internet som gör bibelbaserade videor men han är inte ansluten till mig på något sätt. Så om du söker efter mitt namn men kommer med den andra killen, försök istället mitt alias, Meleti Vivlon. Jag använde det aliaset i flera år på mina webbplatser - meletivivlon.com, beroeans.net, beroeans.study - för att undvika onödig förföljelse. Det har tjänat mig bra, och jag använder det fortfarande. Det är en omskrivning av två grekiska ord som betyder "bibelstudie".

Detta är nu det fjärde i vår serie av videor om det mycket kontroversiella och ofta missuppfattade 24th kapitel i Matthew. Jehovas vittnen tror att de enbart har avslöjat mysterierna och den verkliga betydelsen av Jesu ord som talats på Olivberget. I verkligheten är de bara en av många religioner som har missförstått den verkliga importen och tillämpningen av det Jesus berättade för sina lärjungar. Tillbaka i 1983 hade William R Kimball - inte ett Jehovas vittne - följande att säga om denna profetia i sin bok:

”En felaktig tolkning av denna profetia har ofta resulterat i en mängd felaktiga begrepp, dumma teoretisering och fantasifulla spekulationer om framtidens profetiska prognoser. Liksom "domino-principen", när Olivet-diskursen skjuts ut ur balans, slås därefter alla relaterade profetior ner på linjen.

”Mönstret att tvinga Skriften att böja sig för den” heliga kor ”i den profetiska traditionen har ofta varit fallet vid tolkningen av Olivets diskurs. Eftersom prioriteringen i tolkningen ofta har placerats på ett profetiskt system snarare än på ordets tydliga drivkraft, har det varit en gemensam motvilja mot att acceptera Skrifterna till nominellt värde eller i rätt kontextuell miljö som Herren tänkte förmedla. Detta har ofta varit bra för studiet av profetier. ”

Från boken, Vad Bibeln säger om den stora trängseln av William R. Kimball (1983) sida 2.

Jag hade planerat att gå vidare med diskussionen som började med vers 15, men ett antal kommentarer som framkallades av något som jag sa i min tidigare video har fått mig att göra ytterligare undersökningar för att försvara vad jag sa, och som ett resultat jag har lärt mig något väldigt intressant.

Det verkar som om vissa fick intrycket att när jag sa att Matteus 24:14 uppfylldes under det första århundradet, sa jag också att predikandet av de goda nyheterna upphörde då. Så är helt enkelt inte fallet. Jag inser att JW-indoktrineringens kraft tenderar att fördunkla våra sinnen på sätt som vi inte ens är medvetna om.

Som ett av Jehovas vittnen lärde jag mig att det slut som Jesus hänvisade till i vers 14 var det nuvarande tingenes ordning. Följaktligen fick jag tro att de goda nyheterna enligt Jehovas vittnen som jag predikade skulle fullbordas innan Harmagedon. I själva verket skulle det inte bara sluta före Armageddon, utan det skulle ersättas med ett annat meddelande. Detta är fortfarande tron ​​hos vittnen.

”Detta kommer inte att vara dags att predika de” goda nyheterna om kungariket. ”Den tiden kommer att ha gått. Tiden för ”slutet” kommer att ha kommit! (Matt 24: 14) Guds folk kommer utan tvekan att förkunna ett hårt träffande bedömningsbudskap. Detta kan mycket väl involvera en förklaring som tillkännager att Satans onda värld är på väg att ta slut. ”(W15 7 / 15 s. 16, par. 9)

Naturligtvis ignorerar detta helt Jesu uttalande att ”ingen känner till dagen eller timmen”. Han sa också upprepade gånger att han kommer att komma som en tjuv. En tjuv sänder inte till världen att han är på väg att råna ditt hus.

Tänk, om du vill, plantera skyltar i grannskapet och berätta att nästa vecka kommer han att råna ditt hus. Det är löjligt. Det är löjligt. Det är upprörande. Ändå är det just vad Jehovas vittnen tänker predika enligt Vakttornet. De säger att Jesus kommer att berätta för dem på ett eller annat sätt, eller Jehova kommer att berätta för dem, att det är dags att berätta för alla att tjuven håller på att attackera.

Denna läran om att predikningen av de goda nyheterna kommer att ersättas med ett slutligt budskap om döme strax före slutet är inte bara unscriptural; det gör en hån mot Guds ord.

Det är dårskap av högsta ordning. Det är vad som kommer från att man litar på ”adelsmännen och jordens människoson som ingen frälsning tillhör” (Ps 146: 3).

Den här typen av indoktrinerad mentalitet är väldigt djupgående och kan påverka oss på subtila, nästan obestämbara sätt. Vi kanske tror att vi är av med det, när det plötsligt lyfter sitt fula lilla huvud och suger in oss igen. För många vittnen är det nästan omöjligt att läsa Matteus 24:14 och inte tro att det gäller för vår tid.

Låt mig klargöra detta. Vad jag tror är att Jesus inte berättade för sina lärjungar om att predikoarbetet hade slutförts utan om dess framsteg eller räckvidd. Naturligtvis skulle predikoarbetet fortsätta långt efter att Jerusalem förstördes. Ändå försäkrade han dem om att predikandet av de goda nyheterna skulle nå alla hedningarna innan det judiska tingsystemet upphörde. Det visade sig vara sant. Ingen överraskning där. Jesus förstår inte saker.

Men hur är det med mig? Har jag fel i min slutsats att Matteus 24:14 uppfylldes under det första århundradet? Har jag fel när jag kom fram till att det slut som Jesus hänvisade till var slutet på den judiska tingenes ordning?

Antingen talade han om slutet på det judiska tingenesystemet, eller så hänvisade han till ett annat ändamål. Jag ser ingen grund i sammanhanget för tron ​​på en primär och sekundär applikation. Detta är inte en typ / antitype situation. Han nämner bara ena änden. Så, låt oss anta, trots sammanhanget, att det inte är slutet på det judiska tingsystemet. Vilka andra kandidater finns det?

Det måste vara "ett slut" som är kopplat till predikningen av de goda nyheterna.

Armageddon markerar slutet på det nuvarande tingsystemet och är kopplat till predikningen av de goda nyheterna. Jag ser dock ingen anledning att dra slutsatsen att han talade om Armageddon med tanke på alla bevis som presenterades i den föregående videon. För att sammanfatta vad vi lärde oss där: ingen, inklusive Jehovas vittnen, predikar de verkliga goda nyheterna på hela den bebodda jorden och för alla nationer för närvarande.

Om Guds barn i framtiden lyckas nå alla världens nationer med de verkliga goda nyheterna som Jesus predikade, kanske vi kan ompröva vår förståelse, men hittills finns det inga bevis som stöder detta.

Som jag har sagt tidigare är min preferens för bibelstudie att gå med exeges. Att låta Bibeln tolka sig själv. Om vi ​​ska göra det, måste vi fastställa kriterierna för att basera vår förståelse för betydelsen av en given skriftversion. Det finns tre viktiga element att ta hänsyn till i vers 14.

 • Meddelandets natur, det vill säga goda nyheterna.
 • Räckvidden för predikningen.
 • Slutet på vad?

Låt oss börja med den första. Vad är de goda nyheterna? Som vi bestämde i den senaste videon, predikar Jehovas vittnen inte den. Det finns inget i Apostlagärningarna, som är den främsta berättelsen om det första århundradets predikningsarbete, som tyder på att tidiga kristna gick från plats till plats och berättade för folk att de skulle kunna bli vänner till Gud och därmed bli räddade från världen över förstörelse.

Vad var kärnan i de goda nyheterna som de predikade? John 1: 12 säger ganska mycket allt.

”Men till alla som tog emot honom gav han myndighet att bli Guds barn, därför att de utövar tro på hans namn” (John 1: 12).

(Förresten, om inte annat citeras, använder jag New World Translation för alla skrifter i den här videon.)

Du kan inte bli något du redan är. Om du är en Guds son kan du inte bli Guds son. Det är ologiskt. Innan Kristus kom var de enda människorna som hade varit Guds barn Adam och Eva. Men de förlorade när de syndade. De blev oärvade. De kunde inte längre ärva evigt liv. Som en följd föddes alla deras barn utanför Guds familj. Så, den goda nyheten är att vi nu kan bli Guds barn och ta tag i det eviga livet eftersom vi igen kan vara i stånd att ärva det från vår far.

"Och alla som har lämnat hus eller bröder eller systrar eller far eller mor eller barn eller land för mitt namn kommer att få många gånger mer och kommer att ärva evigt liv." (Mt 19: 29)

Paul säger detta mycket snyggt när han skriver till romarna:

”. . . För alla som leds av Guds ande är verkligen Guds söner. För du fick inte en slavans ande som orsakar rädsla igen, men du fick en anda av adoption som söner, genom vilken ande vi ropar: ”Abba, Fader!” Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn. Om vi ​​då är barn, är vi också arvingar - arvtagare från Gud, men gemensamma arvtagare med Kristus. . . ”(Romarna 8: 14-17)

Vi kan nu hänvisa till den Allsmäktige genom en förkärleksterm: "Abba, Fader". Det är som att säga pappa eller pappa. Det är en term som visar den respektfulla tillgivenhet som ett barn har till en kärleksfull förälder. Genom detta blir vi hans arvingar, de som ärver evigt liv och mycket mer.

Men det finns mer i budskapet om de goda nyheterna. Det goda nyhetens omedelbara budskap är inte av frälsning över hela världen utan om valet av Guds barn. Men det leder till mänsklighetens frälsning. Paul fortsätter:

Vad är skapelsen? Djur räddas inte av de goda nyheterna. De fortsätter som de alltid har varit. Detta meddelande är endast för människor. Varför liknas de då med skapelsen? För i sitt nuvarande tillstånd är de inte Guds barn. De skiljer sig verkligen inte från djur i den meningen att de är avsedda att dö.

”Jag sa till mig själv om människors barn,” Gud har säkert testat dem för att de ska se att de bara är djur. ”För människornas öde och djurens öde är desamma. När den ena dör så dör den andra; de har verkligen samma andetag och det finns ingen fördel för människan framför djuret, för allt är fåfänga. ”(Predikaren 3: 18, 19 NASB)

Så mänskligheten - skapelsen - befrias från slaveri till synd och återställs till Guds familj genom avslöjandet av Guds barn som samlas nu.

James säger till oss, "Eftersom han ville det, ledde han oss fram genom sanningsordet, för att vi skulle vara vissa första frukt av hans varelser." (James 1: 18)

Om vi ​​ska vara förstfödda som Guds barn, måste frukterna som följer vara desamma. Om du skördar äpplen i början av skörden, skördar du äpplen som skördens slut. Alla blir Guds barn. Den enda skillnaden är i sekvensen.

Så den kokta ner till dess väsen är den goda nyheten det uttalade hoppet att vi alla kan återvända till Guds familj med alla åtföljande fördelar med sonskap. Detta bygger på att vi ser på Jesus som vår frälsare.

Den goda nyheten handlar om att återvända till Guds familj som Guds barn.

Detta predikningsarbete, denna förklaring om hopp för hela mänskligheten, när kommer det till slut? Skulle det inte vara när det inte finns fler människor som behöver höra det?

Om predikandet av de goda nyheterna slutar vid Harmageddon skulle det lämna miljarder i kylan. Vad sägs till exempel om de miljarder som kommer att återuppstå efter Harmageddon? Kommer de inte att få veta att de också kan bli Guds barn om de litar på Jesu namn vid deras uppståndelse? Självklart. Och är det inte goda nyheter? Finns det bättre nyheter än så möjligt? Jag tror inte det.

Det är så självklart att det väcker frågan, varför insisterar Jehovas vittnen på att predikandet av de goda nyheterna upphör före Harmagedon? Svaret beror på att de ”goda nyheterna” de predikar motsvarar detta: ”Gå med i Jehovas vittnens organisation och räddas från evig död i Harmagedon, men förvänta dig inte att få evigt liv i ytterligare tusen år om du beter dig. ”

Men det är naturligtvis inte de goda nyheterna. Den goda nyheten är: "Du kan bli ett Guds barn och ärva evigt liv om du lägger tro på Jesu Kristi namn nu."

Och vad händer om du inte tror på Jesus för att bli Guds barn nu? Tja, enligt Paul förblir du en del av skapelsen. När Guds barn uppenbaras, kommer skapelsen att glädja sig över att se också att de också kan få möjlighet att bli Guds barn. Om du avvisar erbjudandet vid den tiden med det överväldigande beviset till hands, är det på dig.

När predikades de goda nyheterna?

Om den sista människan återuppstår, skulle du inte säga? Är det kopplat till ett slut?

Enligt Paul, ja.

”Men nu är Kristus uppvuxen från de döda, de första frukterna av dem som sovnat [i döden]. För eftersom döden är genom en man, är uppståndelsen av de döda också genom en man. Ty precis som i Adam dör alla, så kommer alla också att bli levande i Kristus. Men var och en i sin egen rang: Kristus förstfrukten, därefter de som tillhör Kristus under hans närvaro. Nästa, änden, när han överlämnar kungariket till sin Gud och Fader, när han inte har förverkat all regering och all myndighet och makt. Ty han måste regera som kung tills [Gud] har lagt alla fiender under hans fötter. Som den sista fienden ska döden tillintetgöras. (1Co 15: 20-26)

I slutet, när Jesus har reducerat all regering, auktoritet och makt till ingenting och till och med dödat till ingenting, kan vi säkert säga att predikningen av de goda nyheterna kommer att ha slutat. Vi kan också säga att varje människa som någonsin har levt när som helst, var som helst, från varje stam, språk, folk eller nation, har fått budskapet om de goda nyheterna.

Så om du föredrar att se på detta som en absolut uppfyllande snarare än en subjektiv eller relativ, kan vi säga otvetydigt att i slutet av Kristi tusenåriga regeringstid kommer denna goda nyhet att ha predikats i hela den bebodda jorden till varje nation före slutet.

Jag kan bara se två sätt på vilka Matteus 24:14 kan tillämpa och uppfylla alla kriterier. En är relativ och en är absolut. Baserat på min läsning av sammanhanget tror jag att Jesus talade relativt, men jag kan inte säga det med absolut säkerhet. Jag vet att andra föredrar alternativet, och vissa till och med nu kommer att fortsätta att tro att hans ord gäller för Jehovas vittnens undervisning om att predikandet av de goda nyheterna slutar strax före Harmageddon.

Hur viktigt är det att förstå exakt vad han hänvisade till? Tja, för att sätta tolkningen av Jehovas vittnen åt sidan för tillfället, påverkar de två möjligheterna vi har diskuterat oss inte på något sätt just nu. Jag säger inte att vi inte borde predika de goda nyheterna. Naturligtvis borde vi, närhelst möjligheten ger sig. Med detta sagt, med Matteus 24:14, talar vi inte om ett tecken som förutspår slutet för slutet. Det är vad vittnen felaktigt har hävdat och tittar på skadan det har gjort.

Hur ofta kommer man hem från en kretsförsamling eller en regional kongress och i stället för att känna sig upplyft är man full av skuld? Jag minns som äldste hur varje kretstillsynsbesök var något vi fruktade. De var skuldresor. Organisationen drivs inte av kärlek utan av skuld och rädsla.

Felaktig tolkning och felanvändning av Matteus 24:14 belastar alla Jehovas vittnen, eftersom det tvingar dem att tro att om de inte gör sitt bästa för att predika från dörr till dörr och med vagnarna, kommer de att vara blodskyldig. Människor kommer att dö evigt som kunde ha varit räddade om de bara hade arbetat lite hårdare, offrat lite mer. Jag sökte i Watchtower-biblioteket om självuppoffring med hjälp av symbolen: ”självuppoffring *”. Jag fick över tusen träffar! Gissa hur många jag fick från Bibeln? Inte en.

"Sa Nuf.

Tack för att du tittade på.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.

  Läs detta på ditt språk:

  English简体中文DanskNederlandsFilipinoSuomiFrançaisDeutschItaliano日本語한국어ພາສາລາວPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀРусскийEspañolKiswahiliSvenskaதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng ViệtZulu

  Författarens sidor

  Kan du hjälpa oss?

  ämnen

  Artiklar efter månad

  36
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x