Denna artikel har lämnats in av Stephanos

Identiteten för 24-äldste i Uppenbarelseboken har varit föremål för diskussion under lång tid. Flera teorier har tagits upp. Eftersom ingen annanstans i Bibeln finns en tydlig definition av denna grupp personer som ges, är det troligt att denna diskussion kommer att fortsätta. Denna uppsats bör därför betraktas som ett bidrag till diskussionen och låtsas inte på något sätt avsluta den.

24-äldsterna nämns 12 gånger i Bibeln, allt inom Uppenbarelseboken. Uttrycket på grekiska är οἱ εἴκοσι τέσσαρες πρεσβύτεροι (Translitterering: hoi eikosi tessaras presbyteroi). Du hittar detta uttryck eller dess böjningar i Uppenbarelse 4: 4, 10; 5: 5, 6, 8, 11, 14; 7: 11, 13; 11: 16; 14: 3; 19: 4.

Teorin som JW.org har framfört är att 24-äldste är 144.000 ”smorda av den kristna församlingen, återuppståndelse och ockuperar den himmelska position som Jehova lovade dem” (se s. 77). Tre skäl till denna förklaring anges:

 1. De äldsta 24 bär kronor (Re 4: 4). De salvade lovas verkligen att få en krona (1Co 9: 25);
 2. De äldsta 24 sitter på troner (Re 4: 4), vilket skulle kunna anpassa sig till Jesu löfte till den Laodiceaska församlingen "att sitta på hans tron" (Re 3: 21);
 3. Siffran 24 anses vara en referens till 1 Chronicles 24: 1-19, där det talas om kung David som organiserar prästerna i 24-avdelningar. De salvade kommer verkligen att tjäna som präster i himlen (1Pe 2: 9).

Alla dessa skäl pekar i riktningen att dessa 24-personer kommer att vara både kungar och präster, vilket bidrar till idén att 24-äldste är smorda med ett himmelskt hopp, eftersom dessa kommer att bli kungspräster (Re 20: 6) .

Är denna resonemang tillräcklig för att dra en giltig slutsats beträffande 24-äldsters identitet? Det verkar som att det finns flera argument som undergräver grunden för denna tolkning.

Argument 1 - En vacker låt

Läs Revelation 5: 9, 10. I dessa verser hittar du en låt som 4 levande varelser och 24 äldste sjunger för Lammet, som helt klart är Jesus Kristus. Det här är vad de sjunger:

"Värt är du att ta rullan och öppna dess tätningar, ty du dödades och genom ditt blod frigav du folk för Gud från varje stam och språk och folk och nation, 10 och du har gjort dem till ett kungarike och präster till vår Gud, och de skall regera på jorden. ”(Re 5: 9, 10 ESV[I])

Lägg märke till användningen av pronomen: ”och du har gjort det dem ett kungarike och präster till vår Gud och de ska regera på jorden. ”Texten till den här sången handlar om de salvade och de privilegier de kommer att få. Frågan är: Om 24-äldste representerar de salvade, varför hänvisar vi till sig själva i tredje person - ”de” och ”dem”? Skulle inte den första personen - ”vi” och ”oss” vara lämpligare? När allt kommer omkring refererar 24-äldsterna till sig själva i första personen i samma vers (10) när de säger ”vår Gud”. Så tydligen sjunger de inte om sig själva.

Argument 2 - konsekvent räkning

Titta gärna på Uppenbarelseboken 5. Inställningen i detta kapitel är tydlig: John ser 1 Gud = 1 person, 1 Lamb = 1 person och 4 levande varelser = 4 personer. Är det rimligt att tro att dessa 24-äldste då är en symbolisk klass som representerar en församling eller är det mer troligt att de bara är 24 personer? Om de inte var en symbolsk klass av salvade personer, utan en bokstavlig 24-smorda som representerar gruppen av personer med ett himmelskt hopp, skulle det då vara meningsfullt? Bibeln indikerar inte att vissa salvade personer skulle vara mer privilegierade än andra. Man kan hävda att apostlarna kan placeras i en speciell position hos Jesus, men det finns ingen hänvisning till det 24 personer hedras med en särskild position framför Gud. Skulle detta leda till oss att dra slutsatsen att 24-äldste är 24 personer som inte representerar de salvade som en klass?

Argument 3 - Daniel 7

Det finns en speciell bibelbok som bidrar till förståelsen av Uppenbarelseboken: Daniels bok. Tänk bara på likheterna mellan dessa två böcker. För att bara nämna två: änglar som ger meddelanden och skrämmande djur som reser sig upp från havet. Således är det värt att jämföra kapitel 4 och 5 i uppenbarelseboken med Daniel kapitel 7.

Huvudpersonen i båda böckerna är Jehova Gud. I Uppenbarelseboken 4: 2 beskrivs han som "den som sitter på tronen", medan han i Daniel 7: 9 är "The Ancient of Days" och tar plats på sin tron. Dessutom är det anmärkningsvärt att hans kläder är lika vita som snö. Andra himmelska varelser som änglar beskrivs ibland som att ha vita kläder. (John 20: 12) Så den här färgen används inte uteslutande för tidigare människor i en himmelsk position (Uppenbarelse 7: 9).

Jehova Gud är inte ensam i denna himmelska miljö. I Uppenbarelseboken 5: 6 ser vi Jesus Kristus stå framför Guds tron, avbildad som lamm som har blivit dödad. I Daniel 7: 13 Jesus beskrivs som "en som en människoson, och han kom till Antikens dagar och presenterades inför honom". Båda beskrivningarna av Jesus i himlen hänvisar till hans roll som en människa, särskilt som ett lösningsoffer för mänskligheten.

Fadern och sonen är inte de enda som nämns. I Uppenbarelseboken 5: 11 läser vi om “många änglar, numrerar myriader av myriader och tusentals tusentals”. På samma sätt hittar vi i Daniel 7: 10: ”tusen tusen tjänade honom och tio tusen gånger tio tusen stod framför honom.” Vilken imponerande scen detta är!

De salvade som har möjlighet att vara prästkungar med Jesus i hans rike nämns också i både Uppenbarelseboken 5 och Daniel 7, men i båda fallen ses de inte i himlen! I Uppenbarelseboken 5 nämns de i en låt (verserna 9-10). I Daniel 7: 21, dessa är de heliga på jorden som det symboliska hornet kriger med. Da 7: 26 talar om en framtida tid när hornet övervinnas och 27 talar om att all auktoritet överlämnas till dessa heliga.

Andra personer är också närvarande i Daniel och Johannes himmelska visioner. Som vi redan såg i Uppenbarelseboken 4: 4, det finns 24 äldste som visas på troner. Titta nu på Daniel 7: 9 som säger: "När jag såg ut placerades troner". Vem satt på dessa troner? Nästa vers säger: "domstolen satt i dom".

Denna domstol nämns också i vers 26 i samma kapitel. Består denna domstol endast av Jehova Gud, eller är andra inblandade? Observera att Jehova Gud sitter mellan tronen i vers 9 - kungen sitter alltid först - sedan sitter domstolen i vers 10. Eftersom Jesus beskrivs separat som "den som en människoson", omfattar han inte denna domstol utan utanför den. På samma sätt omfattar domstolen inte "de heliga" i Daniel 7 eller folket som görs till ett kungarike av präster i Uppenbarelseboken 5 (se argument 1).

Vad betyder termen "äldste" (grekiska: presbyteroi), menar? I evangelierna hänvisar denna terminologi till de äldre männa i det judiska samhället. I ett antal verser nämns dessa äldste och följer överprästerna (t.ex. Matthew 16: 21; 21: 23; 26: 47). Således är de inte präster själva. Vad var deras uppgift? Sedan Mose dagar fungerade äldsta arrangemang som en lokal domstol (t.ex. Deuteronomium 25: 7). Så åtminstone med tanke på läsaren som var bekant med det judiska rättssystemet, var ordet "domstol" utbytbart med "äldste". Observera att Jesus, både i Uppenbarelseboken 5 och Daniel 7, kommer in på scenen efter att domstolen sitter!

Parallellen mellan Daniel 7 och Uppenbarelsen 5 är slående och leder till slutsatsen att 24-äldste i Uppenbarelseboken är samma som beskrivs i Daniel 7. I båda visionerna hänvisar de till en himmelsk grupp, en äldsta domstol, som sitter på troner runt Gud själv.

Argument 4 - Nära vem?

Varje gång dessa 24-äldste nämns, ses de i närheten av tronen som Jehova Gud sitter på. I varje fall, utom i Uppenbarelseboken 11, åtföljs de också av de levande varelserna 4. Dessa 4 levande varelser identifieras som keruber, en speciell ordning av änglar (Ezekiel 1: 19; 10: 19). 24-äldste beskrivs inte som att de står i en mycket nära position till Kristus, till exempel 144.000-personerna som är "med honom" (Re 14: 1). Samma vers gör också tydligt att 24-äldste inte kan sjunga samma låt som 144.000-personerna, så de kan inte vara samma personer. Observera att 24-äldste ständigt är i närheten av Gud själv för att tjäna honom.

Men hur är det med de argument som nämns i början av denna artikel och leder många till slutsatsen att 24-äldste är de smorda? Tänk på nästa motargument.

Argument 5: Thrones symbolizing Authority

Vad sägs om de troner som 24-äldre sitter på? Kolosserna 1: 16 säger: ”Ty av honom skapades allt i himlen och på jorden, synliga och osynliga, oavsett om troner eller dominerande eller härskare eller myndigheter - allt skapades genom honom och för honom. ”Denna text indikerar att i himlen finns det hierarkier genom vilka myndighet utdelas. Detta är ett koncept som stöds av andra bibelkonton. Daniel 10: 13 hänvisar till exempel till ängeln Michael som ”en av de främsta prinserna (hebreiska: sar). Av detta är det säkert att dra slutsatsen att i himlen finns en ordning av prinser, en hierarki av myndighet. Eftersom dessa änglar beskrivs som prinser, är det lämpligt att de skulle sitta på troner.

Argument 6: Kronor som tillhör segrar

Det grekiska ordet översatt "krona" är στέφανος (translitterering: Stephanos). Detta ord är mycket meningsfullt. Denna typ av krona är inte nödvändigtvis en kunglig krona, eftersom det grekiska ordet som anger att status är är διαδήμα (diadema). HJÄLP Word-studier definierar Stephanos som: ”ordentligt, en krans (krans), tilldelad en seger i de antika atletiska spelen (som Grekiska OS); segerns krona (kontra diadema, ”en kunglig krona”).

De ängla prinserna som Michael nämnde vid argumentet 5 är mäktiga personer som måste använda sin styrka för att kämpa med demoniska krafter. Du hittar imponerande konton om sådana krig i Daniel 10: 13, 20, 21 och Revelation 12: 7-9. Det är tröstande att läsa att de lojala prinserna kommer från sådana krig som segrar. De förtjänar att bära en krona som tillhör segrarna, håller du inte med?

Argument 7: Numret 24

Siffran 24 kan representera ett bokstavligt antal äldre, eller det kan vara representativt. Det kan relatera till kontot i 1 Chronicles 24: 1-19, eller inte. Låt oss anta att detta nummer är relaterat till en viss grad till 1 Chronicles 24. Visar detta att 24-äldste måste utses till personer som tjänar som präster?

Observera att 1 Chronicles 24: 5 beskriver sina uppgifter på detta sätt: ”heliga tjänstemän och gudstjänstemän” eller ”helgarnas furstar och Guds furstar”. Återigen det hebreiska ordet "sar" är använd. Tyngdpunkten läggs på tjänsten i templet för Gud. Frågan blir: Är det jordiska arrangemanget en modell av det himmelska arrangemanget eller är det tvärtom? Hebreerförfattaren konstaterar att templet med sina präster och offer var en skugga av en verklighet i himlen (Heb 8: 4, 5). Vi måste inse att det jordiska arrangemanget inte kan hittas en-till-en i himlen. Tänk till exempel att alla de salvade personer som präster så småningom kommer in i det Allerhelsta, dvs. himlen (Heb 6: 19). Under templets dagar i Israel tilläts bara Högprästen komma in i detta område en gång per år! (Heb 9: 3, 7). I det ”riktiga arrangemanget” är Jesus inte bara Yppersteprästen utan också offret (Heb 9: 11, 12, 28). Inget behov av att förklara ytterligare att det inte var fallet i "skuggarrangemanget" (Le 16: 6).

Det är anmärkningsvärt att hebreerna ger en vacker förklaring av den verkliga betydelsen av tempelarrangemanget men ändå inte hänvisar till 24 prästliga avdelningar.

För övrigt berättar Bibeln om ett tillfälle där en ängel gör något som påminner oss om en översteprästs uppgift. I Jesaja 6: 6 läser vi om en speciell ängel, en av seraferna, som tog ett brinnande kol från altaret. Något som detta var också en uppgift för Högsta prästen (Le 16: 12, 13). Här har vi en ängel som fungerar som präst. Denna ängel är uppenbarligen inte en av de salvade.

Så en enda numerisk hänvisning till en prästordning är inte alls avgörande bevis för en korrelation mellan berättelserna i Krönikarna och Uppenbarelsen. Om 24-äldste hänvisar till 1 Chronicles 24, kan vi fråga oss själva: om Jehova ville att vi skulle informera oss om en ängslig ordning som tjänar honom i hans himmelska domstol, hur skulle han kunna göra det förståeligt för oss? Kan det vara möjligt att han skulle använda bilder i samma jordiska arrangemang som han redan använder för att förklara himmelska saker?

Slutsats

Vilken slutsats drar du efter att ha granskat detta bevis? Representerar 24-äldsterna de salvade? Eller är det änglar som innehar en speciell position nära sin Gud? Många skriftliga argument tyder på det senare. Är det viktigt att man skulle kunna fråga? Åtminstone denna studie ledde till en mycket intressant parallell till vår uppmärksamhet, nämligen mellan Daniel 7 och Uppenbarelsen 4 och 5. Kanske kan vi lära oss mer av denna ekvation. Låt oss behålla det för en annan artikel.

_______________________________________

[I] Om inte annat anges är alla bibelreferenser till den engelska standardversionen (ESV)

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.
  4
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x