Resan närmar sig, men upptäckterna fortsätter fortfarande

Den sjätte artikeln i vår serie kommer att fortsätta på vår "Journey of Discovery Through Time" som började i de två tidigare artiklarna med hjälp av skyltar och miljöinformation som vi har samlat in från sammanfattningarna av Bible Chapters från artiklar (2) och (3) i denna serie och frågorna för reflektion i artikel (3).

Liksom i de tidigare artiklarna, för att säkerställa att resan är lätt att följa, kommer skrifterna som analyseras och diskuteras vanligtvis att citeras i sin helhet för enkel referens, vilket möjliggör upprepad omläsning av sammanhang och text som möjligt. Naturligtvis uppmanas läsaren starkt att läsa dessa avsnitt i Bibeln om möjligt.

I den här artikeln kommer vi att undersöka följande och göra ytterligare upptäckter på vägen:

 • Enskilda avsnitt i nyckelskrifterna (fortsättning)
  • Daniel 9 - Daniels ålder begränsar perioden från Jerusalems förstörelse till Cyrus
  • 2 Chronicles 36 - Utbetalning av sabbater inte ett fast antal år
  • Zechariah 1 - 70 års uppsägning av olika tidsperioder till 70 år av servituktion
  • Haggai 1 & 2 - Templet återuppbyggts på nytt
  • Zechariah 7 - Fasta för 70 års period annorlunda än 70 års servituktion
  • Isaiah 23 - Däck för att bli glömd för ännu en annan 70-årsperiod

11. Daniel 9: 1-4 - Daniels bedömningar och Daniel's Age

Tid skriven: Månader efter Babylon fall till Cyrus och Darius

Skriften: "Under det första året av Daʹrios, son till A has has · · ofʹ of of, av Medes frö, som hade blivit kung över Chaldeʹans rike; 2 under det första året av hans regerande såg jag själv, Daniel, i böckerna hur många år som Jehovas ord hade inträffat för profeten Jeremia, för att ha fullbordat Jerusalems ödeläggelser, nämligen, sjuttio år. 3 Och jag fortsatte med att rikta mitt ansikte mot Jehova, den [sanna] Guden, för att söka honom med bön och bedrägerier, med fasta och säckväv och aska. 4 Och jag började be till Jehova min Gud och bekänna och säga:"

Antalet år som skulle fullfölja / slutföra / upphöra med ödeläggelserna[I] (förstör) av Jerusalem i samband med att Babylon just har fallit och (a) jeremiah 25 "Tjäna Babylon 70 år" och (b) jeremiah 27 “För Babylon 70 år”[II] hade nu precis avslutat. Det var vad Daniel upptäckte. Med tanke på att Jehovas välsignelse och hans heliga ande tydligt var på Daniel, uppmanas vi att ställa följande frågor:

Varför ansåg Daniel inte innan 1st År för Marius Darius (efter Babylons fall) när Jeremias 70-år skulle ta slut? Kan det bero på?

 • profeti förstås vanligtvis efter uppfyllandet, inte förut och
 • startdatum för 70 åren var inte uppenbar, även om han tydligt visste när Jerusalem slutligen förstördes i 19th år (18th regnal år) av Nebukadnezzar? (Ezekiel var i Babylon och upptäcker att förstörelsen av Jerusalem hade inträffat när han fick rapport från en flyktig som registrerades i Ezekiel 33: 21[III], och så klart skulle Daniel ha känt från denna källa såväl som att ha varit i tjänst för kung Nebukadnezar.)
 • Som ett resultat av att (ii) startdatumet inte är uppenbart, det fanns inget sätt att beräkna slutdatum i förväg. Om Daniel visste att 70-åren började med den slutliga förstörelsen av Jerusalem, kunde han lätt ha beräknat framåt.

Han gjorde inte för:

(a) han upptäckte att 70-åren hade slutat i 539 fvt med Babylons fall efter evenemanget. Han måste faktiskt ha reflekterat att han hade bidragit till att förmedla uppfyllandet av Jeremia's profetia genom att tolka skriften på väggen till Belshazzar, inspelad i Daniel 5: 26 där han uttalade ”Detta är tolkningen av ordet: Mene, Gud har numrerad dagar för ditt rike och har avslutat det (tog slut på det) ”.

(b) Om perioden 70 år hade relaterat till de förödelser som nämns i Daniel 9: 2, det fanns åtminstone två utgångspunkter, (1) belägringstiden som ledde till Jehoiakims död i hans 11th året och ledde till utflykten av Jehoiachin och (2) den slutliga förstörelsen av Jerusalem. Det fanns antagligen en tredje, 4th år av Jojakim. (Se Jeremiah 25: 17-26 i del 5 i denna serie)

Slutligen (c), om perioden relaterade till babylonisk servituitet och kontroll, skulle det inte ha varit klart vad för datum att räkna från.

 • Var det när Babylon tog Assyria huvudstad och blev den rådande världsmakten?
 • Eller när Nebukadnezzar dödade den sista assyriska kungen Assur-uballit III?
 • Eller när Babylon invaderade Juda för att verkställa sin överhöghet över Jojakim?
 • Eller när Babylon krossade upproret av Jojakim?
 • Eller, när Babylon tog de första exilerna eller det största antalet exil 3 månader efter Jehoiakims död inklusive Jehoiachin?
 • Eller, när Babylon äntligen förstörde Jerusalem i 19th året för Nebukadnezzar.

Medan Daniel har upptäckt att perioden av 70 år var uppfylld eller fullbordad, insåg han också att mer krävdes för att judarna skulle kunna återvända. Daniel fortsatte att be på sitt folks vägnar om förlåtelse, som han också urskilde Deuteronomy 4: 25-31[IV], 1 Kings 8: 46-52[V] och Jer 29: 12-29, så att judarna skulle släppas och kunna återvända till sitt hemland. Jehova hörde och accepterade hans bön på judarnas vägnar och rörde Kyros för att utfärda sitt dekret om att återvända och börja återuppbygga Jerusalem. Detta var i 1st år av Kyros regerar över Babylon. Detta förstås vara 539 BCE / 538 BCE. Det var också 1st År för Marius Darius som styrde minst ett år över Babylon.

Fråga: Hur gammal var Daniel när Babylon föll till Kyros?

Daniel 1: 1-6 indikerar att Daniel togs till Babylon i 3rd eller 4th År av Jojakim. Han hade troligen varit minst 8 år gammal eller mer vid den tiden för att ha minnen från den tiden och att ha blivit vald.

 • Under scenariot med en 48-års öde, när Babylon föll, skulle han vara 75 år gammal (8 + 8 + 11 + 48 = 75). (8 år gammal + 8 år återstående Jehojakims regeringstid + 11 år Zedekias regeringstid till Fallen av Jerusalem + 48 år efter Fallen av Jerusalem (586 BCE till Fall of Babylon 539 BCE).
 • Enligt scenariot med en 68-års öde skulle han ha varit 95 år gammal (8 + 8 + 11 + 68 = 95). Vid denna ålderdom skulle Daniel knappast ha varit i stånd att blomstra i kungariket Darius den Mede och Kyros den persiska. (Daniel 6: 28).

Fig 4.11 Daniel's age under de två scenarierna.

Huvudupptäcktsnummer 11: Daniel uppfattade 70-årets servituitet till Babylon var nu klar när han tolkade skrifterna på väggen till babyloniska kungen Belshazzar (inte 2 år senare). Daniel skulle troligen ha dött vid Cyrus förstörelse av Babylon om Jerusalems slutliga förstörelse var 607 fvt med en 68-års exil, snarare än att blomstra enligt Bibelns berättelse.

12. 2 Chronicles 36: 15-23 - Servitude för att fylla de förutsedda 70 åren, sabbater som ska betalas

Tidsperiod: Sammanfattning, från före förstörelsen av Jerusalem, till Babels fall till Cyrus och Darius

Skriften: "Och Jehova, deras förfäder Gud, fortsatte att sända mot dem med sina budbärare, och skickade om och om igen, eftersom han kände medkänsla med sitt folk och med sin bostad. 16 Men de höll ständigt skämt mot den [sanna] gudens budbärare och föraktade hans ord och hånade på hans profeter, tills Jehovas raseri kom upp mot sitt folk tills det inte fanns någon läkning.

17 Så han tog upp kalen av Chaldeʹans mot dem, som fortsatte att döda sina unga män med svärdet i deras helgedom, och han kände inte heller medkänsla till ung man eller jungfru, gammal eller förfallen. Allt han gav i sin hand. 18 Och alla redskap, stora och små, från den [sanna] Guds hus och skatterna i HERRENS hus och skatterna av kungen och hans furstar, allt han förde till Babylon. 19 Och han fortsatte att bränna den [sanna] Guds hus och drog ner Jerusalems mur; och alla dess bostorn brände de med eld och också alla dess önskvärda artiklar för att orsaka förstörelse. 20 Dessutom bar han bort de som återstod från svärdet i Babylon, och de kom för att vara tjänare för honom och hans söner tills Persiens kungarike började regera; 21 att uppfylla Jehovas ord genom Jeremias mun, tills landet hade betalat sina sabbater. Alla dagar av lögn öde höll det sabbat för att uppfylla sjuttio år."

Det här avsnittet skrevs som en historik eller en sammanfattning av tidigare händelser snarare än profetier om framtida händelser.

Det belyser hur israeliterna / judarna fortsatte att göra det som var dåligt i Jehovas ögon och gjorde uppror mot Nebukadnezzar. Detta hände från alla de tre sista kungarna i Juda: Jojakim, Jojakin och Sedekia. Både kungarna och folket avvisade varningsmeddelandena från Jehovas profeter. Som ett resultat tillät Jehova äntligen Nebukadnezzar att förstöra Jerusalem och döda majoriteten av dem som inte redan är förvisade. Resterna av överlevande fördes till Babylon tills Babylons fångst av perserna för att uppfylla Jeremia's profetior. Under tiden betalade landet de många ignorerade sabbaterna[Vi] fram till slutet av 70 år av tjänstgöring till Babylon.

En närmare undersökning av verserna 20 -22 avslöjar följande:

Vers 20 säger: ”Dessutom förde han bort de som återstod från svärdet i Babylon, och de kom för att vara tjänare för honom och hans söner tills Persiens kungarike började regera”. Detta indikerar att i detta landflykt vid tidpunkten för Sedekia fanns det få som togs i fångenskap. En väsentlig del av judarna hade redan förvisats i förväg vid tidpunkten för utflykten av Jojokin och nu hade en stor del av de kvar från den tiden dödats för att uppfylla Jeremiah 24. Dessutom slutade servituden när Medo-Persien tog Babylon och började regera över Babylon, inte efter.

Vers 21 säger: “att uppfylla Jehovas ord genom Jeremias mun, tills landet hade betalat sina sabbater. Alla dagar av lögn öde höll det sabbaten för att uppfylla 70 år.”Chronicles-författaren (Ezra) kommenterar orsaken till att de var tvungna att tjäna Babylon. Det var tvåfaldigt,

(1) för att uppfylla Jeremias profetior från Jehova och

(2) för att landet ska bli öde för den tiden för att betala av sina sabbater som krävs av Leviticus 26: 34.

Detta skulle betala av sina sabbater skulle uppfyllas eller slutföras i slutet av 70-åren. Vilka 70 år? Jeremiah 25: 13 säger “när 70 år har uppfyllts (slutförd) kommer jag att räkna för att redogöra för Kungen av Babylon och den nationen”. Så, 70-årsperioden avslutades med uppmaningen till kungen av Babylon, inte en återkomst till Juda, och inte heller ett kall till berättelsen om Kyros den persiska som kung av Babylon.

Skriftens gång säger inte ”öde 70 år” eller ”förvisat 70 år”, se Jer 42: 7-22 där även efter förstörelsen av Jerusalem kunde de ha stannat kvar i Judea. Snarare säger det att landet höll sabbaten och betalade ut sina sabbater som inte hölls, förrän den 70-åriga perioden som Jeremia gav. Konstruktionen och ordalydelsen av passagen kräver inte att sabbatsskyddstiden måste vara 70 år, bara att den tid Juda var ödslig var tillräcklig för att betala tillbaka de utelämnade sabbaterna.

Var det nödvändigt med en viss tidsperiod för att betala ut sabbaterna? Om så är fallet, på vilken grund bör det beräknas?

Om vi ​​tar 70 år som den nödvändiga perioden, hittar vi följande: Mellan 587 BCE och 1487 BCE (runt tidpunkten för inträde i Canaan) är 900 år och 18 Jubilee-cykler. 18 x 8 Sabbatår per cykel är 144 år. Mellan 987 BCE (början av Rehoboams regeringstid) och 587 BCE (förstörelse av Jerusalem) är 400 år och 8 Jubilee-cykler som motsvarar 64 år (8 × 8) och detta förutsätter att sabbatsåren ignorerades för varje enskilt år av dessa år. Detta gör det klart att det inte är möjligt att beräkna det exakta antalet år som behövde betalas ut, och det finns inte heller någon bekväm eller uppenbar startperiod som matchar varken 70 eller 50 missade sabbatsår. Detta skulle säkert tyda på att utbetalningen av sabbater inte var en specifik återbetalning utan snarare tillräcklig tid som förflutit under ödselsperioden för att betala tillbaka det som var skyldigt.

En sista, men viktig punkt är att det är mer betydelsefullt att ha en öde längd på 50 år än 70 år. Med en längd på 50 år av ödeläggelse och exil, betydelsen av deras frigörelse och återkomst till Juda under Jubileumåret (50th) i exil skulle inte gå förlorade på judarna som återvände, efter att ha tjänat en hel cykel sabbatsår i exil. 587 BCE till 538 BCE var 49 år. 538 fvt var det första (regnal) året av Cyrus den stora och året han släppte dem. Jubileumsåret (50th år) var året då de kom tillbaka till Juda och kunde börja bygga om.[Vii]

Som 2 Chronicles 26: 22,23 anger ”Och under det första året av Kyros, kungen i Persien, så att Jehovas ord genom Jeremias mun kunde uppnås, väckte Jehova Kyros, perskungens ande, så att han fick ett rop att passera genom hela sitt rike och sade ”Det här är vad Kyros, kungen av Persien har sagt:” Alla jordens riken, Jehova, himmelens Gud, har gett mig, ... Den som finns bland er bland hela hans folk, Jehova, hans Gud, är med honom. Så låt honom gå upp. '”

Fig 4.12 Jubileumscykel av år för att landet ska betala för sina sabbatsår missade och utsläpp ägde rum under jubileumsåret.

Huvudupptäcktsnummer 12: Judas land kunde vila tillräckligt för att uppfylla sina missade sabbatsår. Utflykt och befrielse av judar som togs till Babylon vid det sista fallet i Jerusalem sammanföll med början och slutet av en judisk 50-år Jubileumsårscykel.

13. Zechariah 1: 1, 7, 12, 16 - Barmhärtighet mot Jerusalem och Juda, som du har varit indignerad dessa 70 år

Skriven: - 19 År efter Babylonens fall till Cyrus och Darius

Skriften: "Under den åttonde månaden på andra året av Da ·rʹus hände Jehovas ord till Sakera aa, son till Bereciʹah, profeten Idʹdos son, och sade: 2 ”Jehova blev förargad över Dina fäder - väldigt mycket.”, ”På den tjugofyra dagen i den elfte månaden, det vill säga den månaden Sheʹbat, i det andra året av Da ,rus, hände Jehovas ord till Sak · a riʹah, son till Bereceja, sonen till profeten Idʹdo, och sade: ' '12 Så svarade Jehovas ängel och sade: "O, HERREN av arméerna, hur länge kommer du själv inte att visa barmhärtighet mot Jerusalem och till städerna i Juda, som du har förtalat dessa sjuttio år?" ', '16 ”Därför har Jehova sagt,” Jag kommer säkert att återvända till Jerusalem med barmhärtighet. Mitt eget hus kommer att byggas i henne, "är HERREN från arméernas ytring," och en mätlinje kommer att sträckas ut över Jerusalem. ""

Detta skrevs i 11th månad för 2nd År för Darius den stora i ungefär 520BC[Viii]. Det är i detta sammanhang som Sakarja skriver "Så sa Jehovas ängel ”HERREN av arméer, hur länge kommer du att hålla tillbaka din barmhärtighet från Jerusalem och Juda städer, med vilka du har varit förargad dessa 70 år.””

Vad var sammanhanget med Sakarjas berättelse? Templet byggdes ännu inte på grund av hindren som gjordes av motståndare som antecknades i Ezra 4: 1-24. Detta varade genom den senare delen av Kyros regeringstid (9 av 11 år över Babylon), Ahasueros regeringstid (eventuellt tronnamnet för Cambyses II, Cyrus son, 8 år) och Artaxerxes (eventuellt tronnamnet taget av Bardiya , kanske en usurper eller bror till Cambyses, högst 7 månader) till regeringen för Darius den persiska (den stora). De hade befriats av Kyros och återvände fulla av entusiasm för att återuppbygga Jerusalem och Juda och templet, men denna entusiasm avdunstades snabbt inför fortsatt inblandning och opposition.

Dessutom vers 16 ”Jag kommer säkert att återvända till Jerusalem med barmhärtighet. Mitt eget hus kommer att byggas i henne, ” indikerar att det fortfarande skulle vara framtida från det datum då Jehova skulle visa barmhärtighet mot Jerusalem och se till att hans tempel byggdes om.

Dessa 70-år skulle därför logiskt hänvisa till 70-år från skrivandet. Om vi ​​går tillbaka från 520 BCE till 11th månad 589 fvt har vi 69 år, året tillbaka till 11th månad 590 fvt är 70th år. Under sekulär kronologi, började allt relaterat mellan 11th månad 590 fvt och 11th månad 589 fvt som skulle matcha denna period?

Ja, början på belägringen av Jerusalem i Zedekias 9th År (589 BCE sekulär kronologi) i 10th månad som var i 70th år.[Ix] Om vi ​​försöker använda en 68-års exil och förödelse från Babylons fall till Jerusalems förstörelse, inträffade inget av någon betydelse eller relaterad händelse i 589 BCE eftersom Judas land var öde.

Var det samma 70-årsperiod som Jeremiah hänvisade till? Den rimliga slutsatsen vi bör dra är NEJ! Det finns inget i denna passage av Sakarja som direkt kopplar eller till och med föreslår en länk av denna period av 70 år till 70-åren som nämns i antingen Jeremiah 25 eller Jeremiah 29. Om passagen var förfluten (de 70 åren) kan det hänvisa till Jeremias 70 år, men versen säger "Dessa[X] 70 år ” vilket antyder 70 år från nuvarande tid.

Fig 4.13 Jehova förargad över Juda och Israel 70 år

Huvudupptäcktsnummer 13: Den 70-åriga perioden som nämns i Zachariah hänvisar inte till servituktion, utan snarare uppsägning.

14. Haggai 1: 1, 2, 4 & Haggai 2: 1-4 - Uppmuntras att starta om ombyggnaden av templet

Skrivet: 19 År efter Babylonens fall till Cyrus och Darius

Skriften: "Under kungen Danius andra år, i den sjätte månaden, på den första dagen i månaden, inträffade Jehovas ord med profeten Hagʹgai till Zeubʹba ·bel, Sheel ·tiels son, Judas guvernör och till Joshua, Jehozza-dakens överstepräst, och sa 2 "Det här är vad Jehova för arméerna har sagt: 'När det gäller detta folk har de sagt:' Tiden har inte kommit, tiden för Jehovas hus för att [det] ska byggas. '

"I den sjunde [månaden], på den tjugoförsta [dagen] i månaden, inträffade Jehovas ord genom profeten Hagʹgai och sade: 2 ”Säg, tack, till Zeubʹba belbel, Sheeltiels son, Judas guvernör, och till Joshua, Jehozʹa-dak, översteprästen och till de övriga i folket och säger , 3 "Vem finns där bland dig som återstår över som såg detta hus i dess tidigare härlighet? Och hur ser DU människor nu? Är det inte, i jämförelse med det, ingenting i Dina ögon? '

4 "Men nu vara stark, O Ze ·ubʹbel," är Jehovas uttalande, "och var stark, O Joshua, Jehozʹa-dak, överstepräst."

”Och var stark, alla DU i landet”, är Jehovas ytring, ”och arbete.”

"För jag är med dig," är Jehovas arméers ytring. ""

Haggai skriver i 2nd År för Darius den stora. Vi vet detta från (13) Sakarja 1: 12. Haggai och Sakaria gavs meddelanden från Jehova för att återuppliva judarna till att återvända för att fortsätta och avsluta återuppbyggnaden av templet, av vilka endast grunden hade lagts. Under de mellanliggande 18-åren sedan Babylons fall hade judarna gått igenom och panelerat sina hus (slutbehandlingen), men återvände inte till att bygga templet. Haggai frågar i kapitel 2: 3, ”Vem är det bland er som återstår över som såg detta hus i dess tidigare härlighet? Och hur ser ni det nu? Är det inte i jämförelse med det, som ingenting i dina ögon? ”

Hur gamla var de här nu? Ja, hur gamla var judar som hade sett det tidigare templet och fortfarande kunde komma ihåg hur det var? 2nd År för Darius var ungefär 520 fvt. För att komma ihåg det tidigare templet tillräckligt väl, skulle de behöva vara minst 10 år gamla. När Zechariah skrev var det nu 19 år efter Babylons fall = 29 år (10 + 19). Om denna tidsperiod var 68 år från förstörelsen av templet till Babylons fall (dvs. 607 BCE - 539 BCE), skulle de nu vara 97 år gamla (29 + 68). Till och med en 5-åring vid höstens Jerusalem (om den är daterad till 607 BCE) skulle vara 92 vid tiden för 2nd år av Darius den stora. Hur många 92-åringar eller 97-åringar eller till och med äldre skulle ha överlevt till dess och ännu viktigare, hur många kunde komma ihåg templet? Även i dagens västerländska värld med bra medicinsk vård finns det mycket få 92 till 100-åringar. Ändå fanns det tillräckligt många överlevande där för att Haggai skulle kunna göra poängen: Du kommer ihåg Salomos tempel, hur jämför det du har byggt jämfört med det?

Vad händer om Jerusalems fall var i 587 fvt? Det skulle fortfarande göra ämnena på Haggais fråga 77 år gammal plus. (10 + 48 + 19), men det skulle vara möjligt[Xi], snarare än opraktiskt och osannolikt. (10 år gammal + 48 år (efter Jerusalems fall till innan Babylon faller) + 19 år (Fall av Babylon till Darius 2nd år).

Vi måste också komma ihåg att den större mängden exil hade tagits till Babylon med Jehoiachin, 11 år före förstörelsen av Jerusalem, vilket gjorde dem 88 år gamla plus (10 + 11 + 48 + 19). (10 år gammal + 11 år (Zedekias regeringsperiod till Fallen av Jerusalem) + 48 år (efter Jerusalems fall till före Babylons fall) + 19 år (Babylon fall till Darius 2nd år). Detta faktum ger därför starka omständigheter att period från förstörelsen av Jerusalem tills återkomsten som sanktioneras av Cyrus var bara 48 år, snarare än 68 år.

Fig 4.14 Kommer ihåg härlighet av Salomos tempel

Huvudupptäcktsnummer 14: Många äldre judar såg templet återuppbyggas som börjar i Darius den stora 2nd året var unga nog för att fortfarande komma ihåg Salomos tempel innan dess förstörelse. Detta möjliggör endast en 48-årsperiod snarare än ett 68-års gap mellan Jerusalems slutliga förstörelse och Babylons fall till Cyrus.

15. Zechariah 7: 1, 4-7 - Fastande i 5th Månad och 7th månad och detta för 70 år

Skrivet: 21 År efter Babylonens fall till Cyrus och Darius

Skriften: "Vidare hände det att på det fjärde året av kungen Da ·rus förknippades Jehovas ord till S ·rʹʹah, den fjärde [dagen] i den nionde månaden, det vill säga] i Chisʹlev. ','4 Och HERREN om arméers ord fortsatte att uppstå för mig och sa: 5 "Säg till landets alla och till prästerna," När DU fasta och det föll ett jubel under den femte [månaden] och den sjunde [månaden], och detta i sjuttio år, fastade du verkligen till mig, till och med jag? 6 Och när DU skulle äta och när DU skulle dricka, var inte DU de som ätit, och var INTE DU de som drack? 7 [Bör DU] inte [lyda] de ord som Jehova ropade ut med de tidigare profeterna, medan Jerusalem råkade vara bebodd och bekvämt, med sina städer runt omkring sig, och [medan] Negeb och Sjepela var bebodda? '”"

Den här delen skrivs i 9th månad för 4th År för kung Darius (den stora) i ungefär 518 fvt[Xii].

Frågan som de repatrierade judarna tog upp till prästerna var följande: Bör de fortsätta att gråta och fasta i 5th månad som de hade gjort i många år? Jehovas svar i vers 5 var att berätta för prästerna och folket ”(5) När du fasta och grälade i 5th månad (årsdagen för förstörelsen av Jerusalem och templet) och i 7th månad (årsdagen för mordet på Gedaliah och resterna flyttade till Egypten) för[Xiii] 70 år, fastade du verkligen för mig? (6) Och när du skulle äta och dricka, ätade du inte själva och drickade för er själva? (7) Bör du inte följa de ord som Jehova förkunnade genom de tidigare profeterna, medan Jerusalem och hennes omgivande städer var bebodda och i fred ...? ”

Här gjorde Jehova poängen inspelad i 1 Samuel 15: 22 “Tar Jehova lika mycket nöje med brännoffer och offer (och fasta och gråta vi kunde lägga till) som att lyda Jehovas röst? Se! Att lyda är bättre än ett offer och att uppmärksamma än ramarna är fett. ” Med andra ord, deras fasta och gråt krävdes inte eller begärdes av Jehova, men lydnad var det.

Vilken period täckte dessa 70 år? De fastade fortfarande och grät och ville veta om de skulle sluta. Därför var perioden pågående vid den tiden, och följaktligen var det logiskt att 70 år gick tillbaka från den tiden att skriva och ställa frågan.

Det kunde inte vara till en viss tidsperiod som var färdig nästan 20 år innan i 539 fvt. Om vi ​​går tillbaka till 9th månad 587 fvt har vi 69 år, året tillbaka till 9th månad 588 fvt är 70th år. Under sekulär kronologi, började något relaterat start mellan 9th månad 588 fvt och 11th månad 587 fvt som skulle matcha denna period? Enligt den sekulära kronologin förstördes Jerusalem under 587 fvt. Skrifterna registrerar händelserna som kommer ihåg i fasta och gråtande som 5th månad (Jerusalems förstörelse) och 7th månad (Gedaliahs mord och landet blev tomt),[Xiv] dvs. i 70th år, arbetar tillbaka från det år frågan tog upp.

Om vi ​​försöker använda en 70-års exil och ödeläggelse från Jerusalems förstörelse som börjar i 607 BCE, inträffade ingenting av någon betydelse eller relaterad händelse i 588 BCE / 587 BCE som är det datum vi anländer till om vi arbetar tillbaka 70 år från 4th År för Darius i 518 fvt. Diskuterade Zechariah samma period 70 år som den profeterades av Jeremia? Den rimliga slutsatsen vi bör dra är NEJ! Det finns inget i denna passage av Sakarja som direkt kopplar denna 70-årsperiod till 70-åren som nämns i Jeremiah 25 eller Jeremiah 29.

Fig 4.15 - 70 års fasta

Huvudupptäcktsnummer 15: 70 år av fasta som nämns i Zechariah 7 är inte relaterat till 70 år av servitivitet. Det täcker från skrivåret i 4th år av Darius den stora tillbaka till den slutliga förstörelsen av Jerusalem.

16. Isaiah 23: 11-18 - Däck som ska glömmas i 70 år

Skrivet mer än 100 år innan Jerusalems förstörelse.

Skriften: "11 Jehova själv har gett ett bud mot Pho ·niʹcia att förintas i sina fästningar. 12 Och han säger: ”Du får aldrig mer jubla, o förtryckt, Siʹdons jungfru dotter. Stig upp, över till Kit totim själv. Även där kommer det inte att vara lugnt för dig. ” 13 Se! Chaldeʹans land. Det här är folket - som · syrʹi · a inte visade sig vara [den] - de grundade henne för öknen. De har uppfört sina beläggningstorn; de har avskalat hennes bostäder; man har satt henne som en smulande ruin. 14 Jä, ni fartyg från Tarʹshish, för DIN fästning har försvunnits. 15 Och det måste hända på den dagen den dagen Däck måste glömmas sjuttio år, samma som en kungs dagar. I slutet av sjuttio år kommer det att hända med Tyrus som i en prostituerad sång: 16 ”Ta en harpa, gå runt i staden, o glömd prostituerad. Gör ditt bästa för att spela på strängarna; gör dina låtar många, så att du kommer ihåg. " 17 Och det måste ske i slutet av sjuttio år att Jehova kommer att rikta uppmärksamheten mot Tyrus, och hon måste återvända till sin anställning och begå prostitution med alla jordens riken på jordens yta. 18 Och hennes vinst och hennes anställning måste bli något heligt för Jehova. Det kommer inte att lagras och inte läggas upp, eftersom hennes hyra kommer att bli för de som bor framför Jehova, för att äta tillfredsställelse och för elegant täckning."

Här förutspådde Jesaja att den låga Babylon vid den tiden under dominans av Assyrien skulle bli folket för att förgöra Tyrus. (V13). Det profeterades att Tire skulle glömmas i 70 år. Detta är dock 70 år som gäller för Däck snarare än specifikt kopplat till 70-årsperioden i Jeremiah. Jesaja påpekar också att detta var som en konungs dagar (livstid). Det är därför inte nödvändigtvis exakt 70 år. Psalmisten sa på liknande sätt i psalmen 90: 10 och talade om vår livstid ”I sig själva är våra års sjuttio år. Och om de på grund av speciell kraft är 80 år ”. Självklart talade inte psalmisten specifika längder utan ungefärliga, en livstid.

Dessutom får vi veta vad som skulle hända i slutet av de sjuttio åren. Jehova skulle uppmärksamma och låta Tyrus återuppta sin handel, och vinsten och intäkterna skulle avsättas för Jehova. Ezekiel 26 upprepar denna varning mot Tyrus året då Jerusalem (under Zedekias styre) föll till Nebukadnesar: "3 Därför har det varit så som den suveräna Herren Jehova har sagt: "Här är jag mot dig, Tyrus, och jag kommer att upprätta många nationer mot dig, precis som havet tar upp sina vågor. 4 Och de kommer säkert att få väggarna i Tyrus att förstöra och riva ner hennes torn, och jag kommer att skrapa bort henne damm från henne och göra henne till en glänsande, bar yta av en klump. 5 En torkande gård för dragneter är vad hon kommer att bli mitt i havet. '

”För jag har själv talat,” är den suveräna lord Jehovas ytring, ”och hon måste bli ett föremål för plundring för nationerna. 6 Och hennes beroende städer som är i fältet - med svärdet kommer de att dödas, och människor måste veta att jag är Jehova. '

7 ”Ty det är så som den suveräna lorden Jehova har sagt:” Här förde jag mot Tyr Nebuadadzar, kungen i Babylon från norr, en kung av kungar, med hästar och krigsvagnar och kavallerier och en församling, till och med ett mångfaldigt folk. 8 Dina beroende städer i fältet kommer han att döda även med svärdet, och han måste göra en beläggningsmur mot dig och kasta en belägring mot dig och höja upp dig ett stort sköld; 9 och strejken från hans attackmotor kommer han att rikta mot dina väggar, och dina torn kommer han att dra ner med sina svärd. "

Vad hittar vi i sekulär historia?

Det finns inget konkret i den sekulära historien, men Josephus nämner Fönikien som fångad omkring tidpunkten för döden av Nebukadnezars far (och därmed början av Nebukadnezars regeringstid) som troligen var 605 BCE / 604 BCE av sekulär historia. Tyres fall var också under Eth'baal / I'tho'baal i Tyres regering, vars regeringsperiod slutade i ungefär 596 BCE som arbetade tillbaka från 14th År av Hiram som var 560 fvt när Cyrus började regera över Persien. Att lägga till 68 år (inte ett exakt 70) skulle leda oss till 537 fvt, ungefär när templet började byggas om under Cyrus, bara för att stoppa på grund av motstånd inom några år. Det verkar som om det var den sannolika uppfyllande perioden som profeterats av Jesaja.

Ett alternativ är att den huvudsakliga återuppbyggnaden av templet i Jerusalem, som skulle ha krävt varor från Tyrus, bara ordentligt började i 2nd År för Darius den persiska (stor) enligt skrifterna, som den sekulära historien har som 520 fvt. Att lägga till 70 år tillbaka kommer till 589 BCE / 590 BCE året innan Jerusalem föll för sista gången under Zedekiah, men medan det var under belägring och därför inte kunde handla med Tyres. Hursomhelst kan vi vara säkra på att Jesajas profeti förverkligades och betraktades som en sann profet av dessa återvunna judar.

Huvudupptäcktsnummer 16: 70-årsperioden för Däck var ännu en oberoende 70-årsperiod och har två möjliga perioder som uppfyller kraven i profetian.

Detta avslutar nästan "Journey of Discovery through Time". Du kommer dock inte att vilja missa den korta översynen av alla upptäckter tillsammans och i synnerhet de potentiellt livsförändrade konsekvenserna av dessa fynd i vår avslutande del 7.

[I] Anmärkning: ödeläggelser - plural, Jerusalem hade förlorats troligen under 4th år Jojakim, i 11th År som resulterade i Jehoiakims död och inom 3 månader som ledde till Jehoiachins exil, såväl som vid Zedekias exil i hans 11th år.

[II] Se Jeremiah 27: 7, 17.

[III] Ezekiel 33: 21, 23, 24 "Det inträffade i slutändan på det tolfte året, i den tionde [månaden], på den femte dagen i vår utflyktningsmånad, att det kom till mig den flyktade från Jerusalem och sade: "Staden har slagits ned!" 23 Och Jehovas ord började uppstå för mig och sa: 24 ”Mänskesonen, invånarna på dessa förstörda platser säger till och med om Israels jord,” Abraham råkade bara vara en och ändå tog han landet i besittning. Och vi är många; för oss har landet givits som något att äga. '”

[IV] Deuteronomy 4: 25-31. Se del 4, avsnitt 2, ”Tidigare profetier uppfyllda av händelserna i det judiska exilet och återvända”.

[V] 1 Kings 8: 46-52. Se del 4, avsnitt 2, "Tidigare profetior uppfyllda av händelserna i det judiska exilet och återvända".

[Vi] Se Profetier i Leviticus 26: 34. Se del 4, avsnitt 2, "Tidigare profetior uppfyllda av händelserna i det judiska exilet och återvända" där Israel skulle bli öde för att betala av sina sabbater, om de ignorerade Jehovas lag, men ingen tidsperiod anges.

[Vii] För att hålla saker enkla månader utelämnas i huvudtexten. 2 Kings 25: 25 indikerar att landet var tomt från antingen 7th månad eller kort därefter i 587 fvt. Därför slutade 49 år i 7th månad 538 fvt, med 50th och jubileumsåret som börjar i 8th Månad av 538 fvt till 7th Månad av 537 fvt.

[Viii] Se Ezra 4: 4, 5, 24 för att bekräfta att detta skrift hänvisar till Darius den stora (persiska) snarare än Darius den Mede. Daniel bok använder alltid frasen "Darius the Mede" som skiljer honom från Darius eller Darius den persiska. Accepterad sekulär kronologi sätter Darius Perserna 1st År som cirka 521BC. (se omfattande tidsdiagram)

[Ix] Se Ezekiel 24: 1, 2 som också bekräftar att belägringen av Jerusalem började vara 10th Dag 10th månad, 9th året för Joojachins förvisning / Sedekias styre.

[X] Det hebreiska ordet översatt "dessa" är Strong's 2088 "Zeh”. Dess betydelse är "Detta", "Här". Det vill säga nu, inte förbi.

[Xi] Psalm 90: 10 “I sig själva är våra års sjuttio år; Och om de på grund av speciell kraft är åttio år. ”

[Xii] När vi citerar sekulära kronologidatum vid denna tidsperiod i historien måste vi vara försiktiga med att ange datum kategoriskt eftersom det sällan är full enighet om en viss händelse som inträffar under ett visst år. I det här dokumentet har jag använt populär sekulär kronologi för icke-bibliska händelser om inte annat anges.

[Xiii] I Zechariah 7 säger många översättningar "dessa 70 år" snarare än "för 70 år". Hebreiska är “wə · zeh”. Enligt fotnoter (22) & (44) “Zeh”=“ Detta ”,“ här ”, därmed” dessa ”.

[Xiv] Se även 2 Kings 25: 8,9,25,26

Tadua

Artiklar av Tadua.