Undersöker Matthew 24, del 5: Svaret!

by | December 12, 2019 | Undersöker Matthew 24-serien, Videor | 33 kommentarer

Detta är nu den femte videon i vår serie på Matthew 24.

Känner du igen det musikaliska avståendet?

Du kan inte alltid få det du vill ha
Men om du försöker ibland, ja, kan du hitta
Du får det du behöver ...

Rolling Stones, eller hur? Det är väldigt sant.

Lärjungarna ville veta tecknet på Kristi närvaro, men de tänkte inte få det de ville. De skulle få det de behövde; och vad de behövde var ett sätt att rädda sig från det som skulle komma. De skulle möta den största trängsel som deras nation någonsin har upplevt, eller någonsin skulle uppleva igen. Deras överlevnad kräver att de känner igen tecknet Jesus gav dem och att de har den tro som behövs för att följa hans instruktioner.

Så vi kommer nu till den del av profetian där Jesus faktiskt svarar på sin fråga, "När kommer alla dessa saker att vara?" (Matteus 24: 3; Mark 13: 4; Luke 21: 7)

Medan alla tre kontona skiljer sig från varandra på många sätt, börjar de alla med att Jesus svarar på frågan med samma öppningsfras:

"När du därför ska se ..." (Matthew 24: 15)

“När ser du ...” (Markera 13: 14)

“När ser du ...” (Luke 21: 20)

Adverbet "därför" eller "då" används för att visa en kontrast mellan det som gick tidigare och det som kommer nu. Jesus har avslutat ge dem alla varningar de kommer att behöva fram till detta ögonblick, men ingen av dessa varningar utgjorde ett tecken eller en signal till handling. Jesus är på väg att ge dem det tecknet. Matteus och Markus hänvisar till det kryptiskt för en icke-jude som inte skulle ha känt Bibelns profetier som en jude skulle, men Luke lämnar inget tvivel om betydelsen av Jesu varningstecken.

"Därför när du ser det motbjudande som orsakar öde, som talas om av profeten Daniel, stående på ett heligt ställe (låt läsaren använda skönhet)," (Mt 24: 15)

"Men när du får se det motbjudande som orsakar öde där det inte ska vara (låt läsaren använda skönhet), låt de i Judea börja fly till bergen." (Herr 13: 14)

"Men när du ser Jerusalem omgiven av inhägnade arméer, så vet du att öde för henne har kommit nära." (Lu 21: 20)

Det är mest troligt att Jesus använde termen "motbjudande sak", som Matteus och Markus berättar, för att en jude som är känd i lagen, efter att ha läst den och hört den läste varje sabbat, skulle det inte vara tvivel om vad som utgjorde en "motbjudande sak som orsakar öde." Jesus hänvisar till rullarna av profeten Daniel som innehåller flera referenser till en motbjudande sak, eller ödeläggelsen av staden och templet. (Se Daniel 9: 26, 27; 11: 31; och 12: 11.)

Vi är särskilt intresserade av Daniel 9: 26, 27 som delvis läser:

”... Och folket i en ledare som kommer kommer att förstöra staden och den heliga platsen. Och dess slut kommer att vara vid översvämningen. Och tills slutet kommer det att bli krig; vad som beslutas är öde ... Och på vingen av motbjudande saker kommer det att finnas den som orsakar öde; och fram till en utrotning kommer det som beslutades att hällas ut också på den som ligger öde. ”” (Da 9: 26, 27)

Vi kan tacka Luke för att han klargjorde för oss vad det motbjudande som orsakar öde hänvisar till. Vi kan bara spekulera i varför Luke beslutade att inte använda samma benämning som Matthew och Mark använde, men en teori har att göra med hans avsedda publik. Han öppnar sitt konto genom att säga: “. . .Jag beslutade också, för att jag har spårat alla saker från början med noggrannhet, att skriva dem till dig i logisk ordning, mest utmärkta Theophilus. . . ”(Luke 1: 3) Till skillnad från de andra tre evangelierna, var Luke skrivna för en enskild person. Detsamma gäller för hela Apostlagärningarna som Luke öppnar med ”Den första berättelsen, O Theophilus, jag komponerade om allt det Jesus började göra och att undervisa. ”(Ac 1: 1)

Det hederliga ”mest utmärkta” och det faktum att Apostlagärningarna avslutas med Paulus som arresterades i Rom har lett till att vissa tyder på att Theophilus var en romersk tjänsteman i samband med Pauls rättegång; kanske hans advokat. Hur som helst, om kontot skulle användas i hans rättegång, skulle det knappast hjälpa hans överklagande att hänvisa till Rom som "en motbjudande sak" eller en "styggedom". Att säga att Jesus förutsåg att Jerusalem skulle omges av arméer skulle vara mycket mer acceptabelt för romerska tjänstemän att höra.

Daniel hänvisar till ”en ledares folk” och ”vingen av motbjudande saker”. Judar hatade avgudar och hedniska avgudsdyrkare, så den hedniska romerska armén som bär dess idolstandard, en örn med utsträckta vingar som belägrar den heliga staden och försöker göra invasion genom tempelporten, skulle vara en verklig styggedom.

Och vad skulle de kristna göra när de såg den ödsliga styggelsen?

”Låt sedan de i Judea börja fly till bergen. Låt inte mannen på hustaket komma ner för att ta ut varorna ur sitt hus, och låt mannen i fältet inte återvända för att hämta sitt yttre plagg. ”(Matthew 24: 16-18)

”. . ., låt sedan de i Judea börja fly till bergen. Låt mannen på hustaket inte komma ner eller gå in för att ta ut något ur sitt hus; och låt mannen i fältet inte återvända till sakerna bakom för att plocka upp sitt yttre plagg. ”(Mark 13: 14-16)

Så när de ser en motbjudande sak måste de fly omedelbart och med stor brådska. Men märker du något som verkar konstigt i den instruktion Jesus ger? Låt oss titta på det igen när Luke beskriver det:

”Men när du ser Jerusalem omgiven av lägerlagda arméer, så vet du att hennes öde har kommit nära. Låt sedan de i Judea börja fly till bergen, låt de mitt i henne lämna, och låt de på landsbygden inte gå in i henne, ”(Luke 21: 20, 21)

Hur exakt skulle de följa detta kommando? Hur flyr du från en stad som redan är omgiven av fienden? Varför gav Jesus dem inte mer detaljer? Det finns en viktig lektion för oss i detta. Vi har sällan all den information vi vill ha. Vad Gud vill är att vi ska lita på honom, ha förtroende för att han har vår rygg. Tro handlar inte om att tro på Guds existens. Det handlar om att tro på hans karaktär.

Naturligtvis var allt Jesus förutspådde.

I 66 CE revolterade judarna mot romerskt styre. General Cestius Gallus skickades för att stoppa upproret. Hans armé omgav staden och förberedde att templets port skulle brytas av eld. Det motbjudande på det heliga. Allt detta hände så snabbt att de kristna inte hade en chans att fly från staden. I själva verket var judarna så överväldigade av hastigheten på det romerska framsteget att de var redo att överlämna. Notera detta ögonvittnesberättelse från den judiska historikern Flavius ​​Josephus:

”Och nu var det en fruktansvärd rädsla grep om det lugnande, så att många av dem sprang ut ur staden, som om det skulle tas omedelbart; men folket på detta tog mod, och där den onda delen av staden gav mark, dit kom de dit för att öppna portarna och för att erkänna Cestius som deras välgörare, som hade han men fortsatte belägringen lite längre, hade säkert tagit staden; men det var, antar jag, på grund av den motvilja som Gud redan hade i staden och helgedomen, att han hindrades från att få slut på kriget samma dag.

Det hände sedan att Cestius inte var medveten om varken hur den beleirade förtvivlade av framgången eller hur modigt folket var för honom; och så återkallade han sina soldater från platsen, och genom förtvivlan över alla förväntningar om att ta den, utan att ha fått någon skam, gick han tillbaka från staden, utan någon anledning i världen. "
(Judernas krig, Bok II, kapitel 19, pars. 6, 7)

Föreställ dig följderna om Cestius Gallus inte hade dragits tillbaka. Judarna skulle ha gett upp sig och staden med dess tempel skulle skonats. Jesus skulle ha varit en falsk profet. Kommer inte att hända någonsin. Judarna tänkte inte undkomma den fördömelse som Herren uttalade över dem för att ha spillt allt rättfärdigt blod från Abel och framåt, ända ner till sitt eget blod. Gud hade dömt dem. Mening skulle serveras.

Reträtten under Cestius Gallus uppfyllde Jesu ord.

”Om inte dessa dagar var förkortade, skulle inget kött räddas; men på grund av de utvalda kommer dessa dagar att förkortas. ”(Matthew 24: 22)

”Om Jehova inte hade förkortat dagarna, skulle faktiskt inget kött räddas. Men på grund av de utvalda som han har valt, har han förkortat dagarna. ”(Mark 13: 20)

Lägg märke till en parallell med Daniels profetier:

"... Och under den tiden kommer ditt folk att fly, alla som hittats skrivna i boken." (Daniel 12: 1)

Den kristna historikern Eusebius konstaterar att de utnyttjade möjligheten och flydde till bergen till staden Pella och på andra håll bortom Jordanfloden.[I] Men det oförklarliga tillbakadragandet verkar ha haft en annan effekt. Det präglade judarna, som trakasserade den retirerande romerska armén och hade en stor seger. När romarna så småningom återvände till belägringen av staden, talades det inte om övergivande. Istället grep en slags galenskap de folkrika.

Jesus förutsåg att det skulle bli stor trängsel över detta folk.

”. . .Därför kommer det att bli stor trängsel som inte har inträffat sedan världens början fram till nu, nej eller heller kommer att inträffa igen. ”(Matthew 24: 21)

”. . .for dessa dagar kommer att vara dagar för en trängsel som inte har inträffat från början av skapelsen som Gud skapade fram till den tiden och kommer inte att inträffa igen. ”(Mark 13: 19)

”. . För att det kommer att bli stor nöd över landet och vrede mot detta folk. Och de kommer att falla vid svärdets kant och föras i fångenskap till alla nationerna; . . . ”(Luke 21: 23, 24)

Jesus berättade för oss att använda skönhet och se till profetierna från Daniel. En är särskilt relevant för profetian som involverar stor trängsel eller som Luke uttrycker det, stor oro.

"... Och det kommer att inträffa en tid av nöd som inte har inträffat sedan det kom till en nation förrän den tiden ..." (Daniel 12: 1)

Här är saker och ting förvirrade. De som har en förkärlek för att vilja förutsäga framtiden läser mer i följande ord än vad som finns där. Jesus sa att en sådan trängsel "inte har inträffat sedan världens början fram till nu, inte heller kommer att inträffa igen." De resonerar att en trängsel som träffade Jerusalem, så dålig som den var, inte är någon jämförelse i omfattning eller omfattning till vad som hände under första och andra världskrig. De kan också peka på Förintelsen som enligt uppgifterna dödade 6 miljoner judar; ett större antal än dog under det första århundradet i Jerusalem. Därför resonerar de att Jesus hänvisade till någon annan trängsel som var mycket större än vad som hände med Jerusalem. De ser till Uppenbarelseboken 7: 14 var Johannes som ser en stor folkmassa som står framför tronen i himlen och berättas av ängeln, "Det är de som kommer ut ur den stora trängsel ...".

"A ha! De utropar. Se! Samma ord används - ”stor trängsel” - så det måste hänvisa till samma händelse. Mina vänner, bröder och systrar, det här är mycket skakigt resonemang för att bygga en hel sluttider profetisk uppfyllande. För det första använder Jesus inte den bestämda artikeln när han besvarar lärjungarnas fråga. Han kallar det inte "de stor trängsel ”som om det bara finns en. Det är bara "stor trängsel".

För det andra betyder det faktum att en liknande fras används i Uppenbarelsen inte något. Annars måste vi också binda i den här delen från Uppenbarelseboken:

”Men jag håller [mot detta] mot dig, att du tolererar den kvinnan Jezebel, som kallar sig en profetinna, och hon lär och vilseleder mina slavar att begå hoed och att äta saker som offras för avgudar. Och jag gav henne tid att omvända sig, men hon är inte villig att omvända sig av sin hoed. Se! Jag håller på att kasta henne i en sjuksäng och de som begår äktenskapsbrott med henne i stora vedermödan, såvida de inte ångrar hennes gärningar. ”(Uppenbarelseboken 2: 20-22)

De som främjar idén om en sekundär, större uppfyllande kommer emellertid att peka på det faktum att han säger att denna stora trängsel aldrig kommer att äga rum igen. De skulle då resonera att eftersom sämre tröskningar än vad som hände till Jerusalem har inträffat, måste han hänvisa till något ännu större. Men vänta en stund. De glömmer sammanhanget. Sammanhanget talar bara om en enda trängsel. Det talar inte om en mindreårig och en större uppfyllande. Det finns inget som tyder på att det finns någon antitypisk uppfyllande. Sammanhanget är mycket specifikt. Titta igen på Lukas ord:

”Det kommer att bli stor nöd över landet och vrede mot detta folk. Och de kommer att falla vid svärdets kant och föras i fångenskap till alla nationerna. ” (Luke 21: 23, 24)

Det talar om judarna, period. Och det är exakt vad som hände med judarna.

"Men det är inte meningsfullt," kommer vissa att säga. "Noahs översvämning var en större trängsel än vad som hände med Jerusalem, så hur kunde Jesus ord vara sanna?"

Du och jag sa inte de orden. Jesus sa dessa ord. Så det vi tror att han menar räknas inte. Vi måste ta reda på vad han egentligen menade. Om vi ​​accepterar förutsättningen att Jesus inte kan ljuga eller motsäga sig själv, måste vi titta lite djupare för att lösa den uppenbara konflikten.

Matteus registrerar honom och säger, "det kommer att finnas en stor trängsel som inte har inträffat sedan världens början". Vilken värld? Mänsklighetens värld eller judendomen?

Mark väljer att ge sina ord på detta sätt: ”en trängsel som inte har inträffat från början av skapelsen.” Vilken skapelse? Skapandet av universum? Skapandet av planeten? Skapandet av mänsklighetens värld? Eller skapandet av Israels nation?

Daniel säger, ”en tid av nöd som inte har inträffat sedan det fanns en nation” (Da 12: 1). Vilken nation? Någon nation? Eller Israels nation?

Det enda som fungerar, som gör att vi kan förstå Jesu ord som korrekta och sanningsenliga är att acceptera att han talade inom ramen för Israels nation. Var den trängsel som kom över dem den värsta de som en nation någonsin hade upplevt?

Domare själv. Här är bara några höjdpunkter:

När Jesus togs för att korsfästas pausade han för att säga till kvinnorna som gråt över honom: ”Jerusalems döttrar, gråter inte över mig utan för er själva och för era barn. (Luke 23: 28). Han kunde se fasorna som skulle komma över staden.

Efter att Cestius Gallus drog sig tillbaka skickades en annan general. Vespasian återvände i 67 CE och fångade Flavius ​​Josephus. Josephus vann generalens fördel genom att förutsäga exakt att han skulle bli kejsare vilket han gjorde två år senare. På grund av detta utsåg Vespasian honom till en hedersplats. Under denna tid gjorde Josephus ett omfattande register över det judiska / romerska kriget. Med de kristna säkert borta i 66 CE fanns det ingen anledning för Gud att hålla tillbaka. Staden drog ner i anarki med organiserade gäng, våldsamma iver och kriminella element som orsakade stor oro. Romarna återvände inte direkt till Jerusalem utan koncentrerade sig på andra platser som Palestina, Syrien och Alexandria. Tusentals judar dog. Detta förklarar Jesus varning för dem i Judea att fly när de såg det motbjudande. Så småningom kom romarna till Jerusalem och omgav staden. De som försökte undkomma belägringen fångades antingen av zealotterna och fick sina halsar, eller av romarna som spikade dem till kors, så många som 500 om dagen. Hungersnabbet grep staden. Det var kaos och anarki och inbördeskrig i staden. Butiker som borde ha hållit dem igång i flera år fick torka genom att motsätta sig judiska styrkor för att hindra den andra sidan från att ha dem. Judarna drog ned i kannibalismen. Josephus registrerar den åsikten att judarna gjorde mer för att skada varandra än romarna gjorde. Föreställ dig att leva under den terroren dag efter dag, från ditt eget folk. När romarna äntligen kom in i staden, blev de galna och slaktade människor på ett kritiskt sätt. Mindre än en av alla 10 judar överlevde. Templet fick torka trots Titus order att bevara det. När Titus äntligen kom in i staden och såg befästningarna, insåg han att om de hade hållit ihop kunde de ha hållit romarna under mycket lång tid. Detta fick honom att säga uppmärksamt:

”Vi har verkligen haft Gud för vår existens i detta krig, och det var ingen annan än Gud som kastade ut judarna under dessa befästningar; för vad kunde män eller några maskiner göra för att kasta dessa torn![II]

Kejsaren beordrade sedan Titus att raze staden till marken. Således förklarade Jesus ord om en sten som inte lämnats på en sten.

Judarna förlorade sin nation, sitt tempel, sitt prästadöme, deras poster, deras identitet. Detta var verkligen den värsta trängsel varje som inträffade för nationen och överträffade till och med Babylons exil. Inget liknande kommer någonsin att hända dem igen. Vi talar inte om enskilda judar, utan nationen som var Guds utvalda folk tills de dödade hans son.

Vad lär vi oss av detta? Hebreerförfattaren berättar för oss:

”För om vi utövar synd med viljan efter att ha fått den exakta kunskapen om sanningen finns det inte längre något offer för synder kvar, men det finns en viss rädsla förväntan på dom och en brinnande förargelse som kommer att konsumera de som är i opposition. Den som har bortsett från Mose lag dör utan medkänsla till vittnesbörd om två eller tre. Hur mycket större straff tror du att en person förtjänar som har trampat på Guds Son och som av vanligt värde har betraktat blodet i förbundet genom vilket han blev heligad och som har förargat andan av oförtjänt vänlighet med förakt? För vi känner den som sa: ”Hämnd är min; Jag kommer att återbetala. ”Och återigen:” Jehova kommer att döma sitt folk. ”Det är en fruktansvärd sak att falla i den levande Guds händer.” (Hebreerbrevet 10: 26-31)

Jesus är kärleksfull och barmhärtig, men vi måste komma ihåg att han är Guds bild. Därför är Jehova kärleksfull och barmhärtig. Vi känner honom genom att känna hans son. Att vara gudsbild innebär emellertid att återspegla alla hans attribut, inte bara de varma, dimmiga.

Jesus visas i Uppenbarelsen som en krigarkung. När den nya världsöversättningen säger: “'Hämnd är min; Jag kommer att återbetala ", säger Jehova", det gör inte grekiska noggrant. (Romarna 12: 9) Vad det faktiskt säger är: ”Hämnd är mitt; Jag kommer att återbetala, säger Herren. ”Jesus sitter inte på sidlinjen, utan är det instrument som fadern använder för att exakt hämnas. Kom ihåg: mannen som välkomnade små barn i sina armar, skapade också en piska från repen och drev pengarlånare ut ur templet - två gånger! (Matthew 19: 13-15; Mark 9: 36; John 2: 15)

Vad är min poäng? Jag talar inte bara med Jehovas vittnen nu, utan med alla religiösa valörer som känner att deras speciella varumärke av kristendom är det som Gud har valt som sitt eget. Vittnen tror att deras organisation är den enda som valts av Gud av hela kristendomen. Men detsamma kan sägas för nästan alla andra valörer där ute. Var och en tror att deras är den sanna religionen, annars varför skulle de stanna kvar i den?

Ändå finns det en sak som vi alla kan komma överens om; en sak som är obestridlig för alla som tror på Bibeln: det är att Israels nation var Guds utvalda folk av alla människor på jorden. Det var i huvudsak Guds kyrka, Guds församling, Guds organisation. Räddade det dem från den mest förskräckliga trängsel som man kan tänka sig?

Om vi ​​tror att medlemskap har sina privilegier; om vi tror att anknytning till en organisation eller en kyrka ger oss något speciellt fängelsekort utan fängelse; då lura vi oss själva. Gud straffade inte bara individer i Israels nation. Han utrotade nationen; raderade sin nationella identitet; rasade sin stad till marken som om en översvämning hade svept igenom precis som Daniel förutspådde; gjorde dem till en pariah. "Det är en rädsla sak att falla i den levande Guds händer."

Om vi ​​vill att Jehova ska le positivt mot oss, om vi vill att vår Herre, Jesus ska stå upp för oss, måste vi ta ställning för vad som är rätt och sant oavsett kostnader för oss själva.

Kom ihåg vad Jesus berättade för oss:

Då alla som bekänner förening med mig inför män, jag kommer också att erkänna förening med honom inför min Fader som är i himlen; men den som förnekar mig inför människor, jag kommer också att förneka honom inför min Fader som är i himlen. Tror inte att jag kom för att sätta fred på jorden; Jag kom för att sätta, inte fred, utan ett svärd. Ty jag kom för att göra uppdelning, med en man mot sin far och en dotter mot sin mor och en ung hustru mot hennes svärmor. I själva verket kommer en mans fiender att vara personer i sitt eget hushåll. Den som har större tillgivenhet för far eller mor än för mig är inte värd mig; och den som har större tillgivenhet för son eller dotter än för mig är inte värdig mig. Och den som inte accepterar sin tortyrstav och följer efter mig är inte värdig mig. Den som hittar sin själ kommer att förlora den, och den som förlorar sin själ för min skull kommer att hitta den. ”(Matthew 10: 32-39)

Vad återstår att diskutera från Matthew 24, Mark 13 och Luke 21? En stor del. Vi har inte pratat om tecken i solen, månen och stjärnorna. Vi har inte diskuterat Kristi närvaro. Vi berörde den länk som det finns någon känsla mellan ”stor trängsel” som nämns här och ”den stora trängseln” som är upptecknad i Uppenbarelseboken. Åh, och det finns också det enkla omnämnandet av ”nationernas utsedda tider”, eller ”de hedningstiderna” från Luke. Allt detta kommer att vara föremål för vår nästa video.

Tack så mycket för att du tittade och för ditt stöd.

_______________________________________________________________

[I] Eusebius, Kyrklig historia, III, 5: 3

[II] Judarnas krig, kapitel 8: 5

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.

  Läs detta på ditt språk:

  English简体 中文DanskNederlandsFilippinaresuomifrançaisDeutschitaliensk日本語한국어ພາ ສາ ລາວPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀРусскийspanskaKiswahiliSvenskaதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng Việtzulu

  Författarsidor

  Kan du hjälpa oss?

  ämnen

  Artiklar efter månad

  33
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x