”En sann vän visar kärlek hela tiden.” - Ordspråken 17:17

[Från ws 11/19 s.2 Studera artikel 44: 30 december - 5 januari 2020]

Varför kan inte artikeln ha rubriken ”Hur man bygger starka vänskap”? Varför lägger till kvalet "innan slutet kommer ”? Det tjänar bara till att denna studieartikel verkar vara ett förklädt försök att skrämma vittnen att stanna i organisationen eftersom slutet kommer. Bör vi inte bygga vänskap eftersom vi vill ha vänner och också vill vara vänner till andra för att hjälpa dem? Visst är det fel att bygga vänskap med ett yttre motiv, bara för att "slutet" kommer? Det är inte sant vänskap.

Istället för att bli behandlad på en bild (eller video) av bröder och systrar som gömmer sig i en bunker, eller i skogen som vi har varit på nyligen, ser det ut att vi har gått upp i världen den här gången! I den här artikeln behandlas vi istället på en bild av bröder och systrar som gömmer sig på vinden. Vilka möjliga skriftliga eller logiska skäl finns det för dessa skildringar? Men de verkar verkligen som skräck taktik. Är det organisationens avsikt? Varför sanna kristna skulle behöva dölja föreslås eller antyds inte i skrifter som tydligt relaterar till Armageddon.

Lär dig av Jeremiah.

När vi pratar om Jeremiah, säger artikeln, ”Han uttryckte faktiskt sina känslor till sin lojala sekreterare Baruch och i slutändan till oss”. (Par.3). Det är sant, annars skulle Baruch kunna skriva ner Jehovas budskap som ges till Israel genom Jeremia. Men slutsatsen att Jeremiah hällde ut sina känslor till Baruch på en personlig nivå är fullständiga spekulationer. Han kunde ha gjort, men alla inspelade samtal med Baruch var att överföra Jehovas varningar till honom för att förmedla till andra eller spela in dem.

”Vi kan väl föreställa oss att när Baruch skrev Jeremias händelserika berättelse, utvecklade de två djup tillgivenhet och respekt för varandra”. Återigen, en annan underbar spekulation som varken bekräftas eller förnekas av skriftversionen. Är det viktigt att du kanske frågar? Ja, det betyder väldigt mycket. Som många av våra väckna läsare vet, beror det på att vi gjorde det själv på en gång, som andra fortsätter att göra idag. Trodde vi inte spekulationerna som sanning eftersom den kom från organisationen? På samma sätt i dag upprepar många följande fras ordslöst som ett mantra, ”vi lever i de sista av de sista dagarna” helt enkelt för att en medlem av det styrande organet sa det i ett samtal, eller kretsansvarig sa det under sitt besök, eller Vakttornen planerade en studieartikel om vakttornen med den titeln.

Det är också mycket hyckleriskt av organisationen att måla en så glödande bild av en vänskap att vi inte ens vet att det fanns, för att stödja dagordningen för temat för denna studieartikel. Ändå i publikationen ”Guds ord till oss genom Jeremia”(2010), det målar en svart bild av Baruch, igen genom totala spekulationer. Här är några exempel på vilka det finns mycket mer att hitta:

"Vad Baruchs oro var, en Möjligheten hade att göra med berömmelse och prestige ” kapitel 9 punkt 4. (Spekulation med fetstil)

"De" stora sakerna "som Baruch hade i åtanke -om att få ytterligare ära i den kungliga domstolen eller materiella välstånd—kanske visa sig vara förgäves. ” Kapitel 9 punkt 5. (Spekulation med fetstil)

"Baruchs "fantastiska saker" kan ha inkluderat materiellt välstånd ”. Kapitel 9 punkt 6. (Spekulation med fetstil)

Kanske är det värsta antydan här i kapitel 9 punkt 3 där det står ”Anledningen till att Baruch ansåg att han inte hade ”någon vila” medan han transkriberade Jeremias profetiska yttranden var inte själva uppdraget. Det var hans egen syn på vad som verkade stort - vad som låg i hans hjärta. Baruch tappade av att söka "stora saker" för sig själv, och Baruch förlorade synen på de viktigare sakerna, de som hänför sig till att göra den gudomliga viljan. ”

Denna tolkning av Baruchs hjärntillstånd motsvarar karaktersmord utan god sak eller bevis som skulle stå upp i domstol.

Verkligen, vi kan lika spekulera att känslan av brist på vila berodde på hans farliga uppdrag och förhållandena runt honom. Dessutom att Jehova var orolig för att Baruch tröttnade och gav honom varningen medan han fortfarande såg och en önskan efter de viktigare sakerna. Det var bara att hans entusiasm och tro bara behövde lite återuppblåsning.

Har våra spekulationer någon bättre grund i motsats till spekulationerna om Vakttornets publikation? Ja, för på grundval av organisationens spekulation och hur människor reagerar på situationer i allmänhet är det osannolikt att Baruch skulle ha svarat så lätt på advokaten om han hade "förlorade synen på de viktigare sakerna", eftersom de skulle ha upphört att vara viktiga för honom och därmed kunde lätt kränkts.

Åtminstone undviker detta att döma Baruch hårt när det inte finns något bevis i skrifterna att vi ska döma honom så hårt.

Detta visar tydligt hur organisationen lutar sitt material och spekulerar ofta. Det kan också ses att det gör detta för att passa sin egen agenda snarare än att hålla sig till Bibelns sanning, eftersom det kan vända flop i attityd. På grundval av dessa citat från Jeremias-publikationen är det motsägelsefullt av organisationen att föreslå att Baruch och Jeremiah var goda vänner i den här artikeln om Vakttornsstudie.

I många församlingar är de som har betraktats som "förlorar synen på de viktigare sakerna ” av organisationen, som de som får sekulär utbildning för anställning som gör att de kan stödja sin familj mer bekvämt, anses vanligtvis dåligt sällskap av de mer superrättfärdiga medlemmarna i församlingen och undvikas i enlighet därmed och inte blir nära vänner till. Så hur kan organisationen plötsligt använda Baruch som förebild?

För en lysande sammanfattning av hyckleriet i organisationen och lite lättnad, varför inte se "Planera för framtiden, liksom det styrande organet ” ?

“Hjärta till hjärta kommunikation”

Avsnitt 9 anger ”Jesus visade att han litade på sina vänner genom att kommunicera öppet med dem. (Johannes 15:15) Vi kan imitera honom genom att dela våra glädjeer, oro och besvikelser med andra. ”

Med tanke på var detta förslag kommer från, hur väl matchar organisationen sina egna förslag?

Visar till exempel organisationen att de litar på sina medlemmar genom att kommunicera öppet med dem? Har församlingens medlemmar tillgång till “Hyrde Guds flock” äldrehandbok till exempel, så att de vet hur de skulle hanteras i en rättslig kommitté?

Har organisationen kommit rent om de ofta stämningsansökningar som gjorts mot dem av dem som inte skyddades av de äldre från sexuella övergrepp mot barn?

Har de öppet sagt till församlingarna att de betalar ut miljoner i domstolar och ersättning till sådana offer? Nej, det är dold, även i deras offentligt publicerade konton.

Nämnde de öppet den australiska Royal High Commission in Child Abuse och korsutredningen av Geoffrey Jackson?

Beklagade de sig för att vilseleda flocken omkring 1975 som året då Armageddon skulle komma? Nej, istället skyllde de flocken (för att tro dem!).

Ytterligare tankar måste också ges till andra meningen. Inom organisationen är det säkert eller en bra idé att dela våra glädje med att förstå ett skrift på ett annat och korrekt sätt än vad organisationen lär ?; eller är det bra att dela vår oro över vissa läror från organisationen; eller våra besvikelser över att Armageddon inte kommer ännu, och kanske måste möta en misslyckad hälsa eller ålderdom i detta system av saker, som vi inte fick förvänta oss. Att förlita någon av dessa känslor till vittnen som inte vaknar skulle sannolikt leda till att de rapporteras till de äldste och uppmanas att dyka upp för en rättslig kommitté.

Bilden ovan punkt 10 antyder att goda vänner arbetar tillsammans i ministeriet. Men som vi alla vet, skulle goda vänner göra mycket mer än så, men ingen av dessa saker föreslås.

Punkt 13-16 uppmuntrar oss korrekt att försöka fokusera på de positiva aspekterna snarare än negativa aspekter av våra vänner. Detta bör dock inte innebära att man förbiser allvarliga brister.

Efter att ha tillbringat hela artikeln för att driva spekulationerna om att Jeremiah var en nära vän till Baruch, byter det plötsligt tack och hävdar att Ebed-Melech var en vän till Jeremiah. Kanske hoppas organisationen att du inte kommer att upptäcka spekulationens förändring!

Det finns inget skriftligt stöd för deras åsikt. I själva verket är det osannolikt att Jeremia var en nära vän, med tanke på att Ebed-Melech talade om Jeremia som ”profeten Jeremia” på ett formellt sätt. Ebed-Melech använde också vanlig mänsklig medkänsla för att argumentera för att Jeremiah skulle tas bort från brunnen. Dessutom säger Jeremia 39: 15-18 "Gå, och du måste säga till Eʹbed-melʹech E-thi · oʹpi · an, ”. Det säger inte "du måste säga till din vän, Ebed-Melech".

Det hindrade dock inte Jeremiah från att förmedla Jehovas budskap om att Ebed-Melech skulle undkomma Jerusalems förstörelse med sitt liv. Med tanke på att Ebed-Melech var ansvarig för kung Zedekias hushåll, skulle Nebukadnezzar annars troligen ha dödat honom. När allt kommer omkring dödades Seraiah, högprästen och andra som Ebed-Melech enligt 2 Kings 25: 18-21. Intressant är passagen av Jeremia 39: 15-18 omedelbart efter en kort hänvisning till händelserna i berättelsen i 2 Kings 25. Detta verkar fungera som en bekräftelse på att Ebed-Melech och Baruch överlevde när de flesta omkring dem inte gjorde det.

Sista stycket försöker ge en annan anledning att få vänner endast inom organisationen och misstro alla andra när det står ”Vi måste vara fast beslutna att bygga och upprätthålla starka relationer med våra bröder och systrar nu. Varför? Eftersom våra fiender kommer att försöka dela oss med lögner och felinformation. De kommer att försöka vända oss mot varandra ”.

Det finns definitivt inget behov av att motståndare och fiender i organisationen försöker dela med sig lögner och felinformation. Sanningen och korrekt information kommer att göra (och gör) mycket mer än så.

Sammanfattningsvis

Det är bra att få vänner och långvariga vänner på det. Men orsaken till denna vaktorns artikel för att få vänner är djupt felaktig. Det verkar vara ett knappt förklädt försök att skrämma bröderna och systrarna till att få vänner och deras enda vänner bland andra vittnen, allt eftersom organisationen anser att slutet är nära, men detta är en tid Jesus sa att vi inte kunde veta.

Vakttorns artikeln är inte ett äkta försök eller är tillräckligt användbart för att hjälpa de som kan kämpa av många skäl att få vänner som blyghet. Man får inte riktiga vänner bara genom att spendera tid i fälttjänst med dem. Dessutom skulle riktiga vänner inte undvika dig helt enkelt för att du bestämmer att många av de övertygelser du en gång hade gemensamt är allvarligt brister.

Återigen, för att verkligen dra nytta av allt i studieartikeln måste vi siktas ut alla organisationens snedda applikation som den är försåld med. Torkan i det så kallade andliga paradiset fortsätter.

Tadua

Artiklar av Tadua.