Jesus och den tidiga kristna kongregationen

Matteus 1: 18-20 visar hur Maria blev gravid med Jesus. ”Under den tid som hans mor Mary lovades i äktenskap med Joseph, befanns hon vara gravid av helig ande innan de förenades. 19 Men hennes man Joseph, eftersom han var rättfärdig och inte ville göra henne till ett offentligt skådespel, tänkte skilja sig från henne i hemlighet. 20 Men efter att han hade tänkt på dessa saker, se! Jehovas ängel visade sig honom i en dröm och sade: ”Joseph, Davids son, var inte rädd för att ta med dig din fru Maria hem, för det som har blivit fött i henne är av helig ande” Den identifierar för oss att Jesu livskraft överfördes från himlen till Marias livmoder med hjälp av den Helige Ande.

Matteus 3:16 visar Jesu dop och den synliga manifestationen av den Helige Ande som kommer över honom, "Efter att ha blivit döpt kom Jesus omedelbart upp ur vattnet; och titta! himlarna öppnades upp, och han såg gå ner som en duva Guds ande kom över honom. ” Detta var ett klart erkännande tillsammans med rösten från himlen att han var Guds son.

Luke 11:13 är betydande eftersom det markerade en förändring. Fram till Jesus tid hade Gud gett eller lagt sin Helige Ande på utvalda som en tydlig symbol för att han valde dem. Observera nu vad Jesus sa "Därför, om DU, trots att du är ond, vet hur du kan ge goda gåvor till Dina barn, hur mycket mer kommer det att göra Fadern i himlen ger helig ande till de som frågar honom!". Ja, nu kunde de äkta hjärtade kristna be om den Helige Ande! Men vad för? Sammanhanget med denna vers, Lukas 11: 6, indikerar att det var att göra något gott mot andra med den, i Jesu illustration för att visa gästfrihet till en vän som oväntat anlände.

Luke 12: 10-12 är också ett mycket viktigt skrift att komma ihåg. Det står, "Och alla som säger ett ord mot människosonen, det kommer att förlåtas honom; men den som spottar mot den heliga anden kommer inte att förlåta det. 11 Men när de tar dig in inför offentliga församlingar och myndigheter och myndigheter, bli inte orolig för hur eller vad DU kommer att tala i försvar eller vad DU kommer att säga; 12 för den heliga ande kommer att lära dig på samma timme de saker du borde säga. ”

För det första uppmanas vi att inte spåra mot den Helige Ande, som är att förtala eller tala ond mot. I synnerhet skulle detta troligen innebära att man förnekar klar manifestation av den Helige Ande eller dess källa, som fariséerna gjorde om Jesus-underverk som hävdade att hans kraft var från Beelzebub (Matteus 12:24).

För det andra översatte det grekiska ordet "lära" är "didasko", Och i detta sammanhang betyder"kommer att få dig att lära av skrifterna”. (Detta ord hänvisar nästan utan undantag till att lära skrifterna när de används i de kristna grekiska skrifterna). Det uppenbara kravet är vikten av att känna till skrifterna i motsats till andra skrifter. (Se det parallella kontot i Johannes 14:26).

Apostlarna fick Helig Ande efter Jesu uppståndelse enligt Johannes 20:22, "Och efter att han sa detta, blåste han på dem och sade till dem: "Få helig ande". Men det verkar som att den Helige Ande som gavs här var att hjälpa dem att hålla sig trogen och fortsätta en kort stund. Detta skulle förändras inom kort.

Den Helige Ande blir manifest som gåvor

Det som hände inte länge efter var annorlunda i tillämpning och användning för de lärjungar som fick Heliga Anden på pinsehelgen. Apostlagärningarna 1: 8 säger "Men DU kommer att få kraft när den heliga ande kommer över dig, och DU kommer att vara vittnen till mig ...". Detta blev verkligt inte många dagar senare på pinsehelgen, enligt Apostlagärningarna 2: 1-4 "medan dagen för [pinsefesten] pågick var de alla tillsammans på samma ställe, 2 och plötsligt uppstod det från himlen ett brus precis som en brusande stiv bris, och det fyllde hela huset där de var Sammanträde. 3 Och tungor som om eld blev synliga för dem och fördelade sig, och en satt på var och en av dem, 4 och de fylldes alla med helig ande och började tala med olika tungor, precis som andan gav dem till göra ytring ”.

Detta berättelse visar att snarare än bara kraft och mental styrka att fortsätta, de första kristna gavs gåvor med hjälp av Helig Ande, såsom att tala i tungor, på deras publikers språk. Aposteln Peter berättade i sitt tal till dem som bevittnade denna händelse (i uppfyllelse av Joel 2:28)Omvänd dig och låt var och en av DIG döpas i Jesu Kristi namn för att förlåta Dina synder, så kommer DU att få den heliga andens gratis gåva. ”

Hur fick de tidiga kristna inte vid samlingen i pinsehelgen Helig Ande? Det verkar som om det bara var genom att apostlarna bad och sedan lägger händerna på dem. I själva verket var det denna begränsade distribution av Helig Ande endast via apostlarna som sannolikt ledde till att Simon försökte köpa privilegiet att ge andra Helig Ande. Apostlagärningarna 8: 14-20 säger "När apostlarna i Jerusalem hörde att Sa ·marʹa hade accepterat Guds ord, skickade de Peter och Johannes till dem; 15 och dessa gick ner och bad för dem att få helig ande. 16 Ty det hade ännu inte fallit på någon av dem, men de hade bara döpts i Herrens Jesu namn. 17 Då de lägger handen på dem och de började få helig ande. 18 Nu när Simon såg att genom att lägga upp apostlarnas händer gavs andan, Han erbjöd dem pengar, 19 och sade: "Ge mig också denna auktoritet, så att alla som jag lägger mina händer på får helig ande." 20 Men Peter sade till honom: "Må ditt silver förgås med dig, eftersom du tänkte genom pengar till få besittning av Guds fria gåva ”.

Apostlagärningarna 9:17 belyser ett gemensamt drag för den Helige Ande som hälls ut. Det var av någon som redan hade fått Helig Ande och lagt på sina händer till de som är värda att ta emot den. I detta fall var det Saul, som snart blev känd som aposteln Paulus. ”Så anniʹas gick in och gick in i huset, och han lägger händerna på honom och sade:” Saul, bror, Herren, Jesus som visade sig för dig på vägen som du skulle komma till, har skickat mig framåt, så att du kan återhämta synen och bli fylld med helig ande. "

En viktig milstolpe i den tidiga kongregationen registreras på kontot i Apostlagärningarna 11: 15-17. Det av att Helig Ande utströms över Cornelius och hans hushåll. Detta ledde snabbt till att de första hedningarna accepterades i den kristna församlingen. Den här gången kom den Helige Ande direkt från himlen på grund av vikten av vad som hände. ”Men när jag började tala, föll den heliga ande på dem precis som den också gjorde på oss i [början]. 16 Då tänkte jag på Herrens ord, hur han brukade säga: 'Johannes för hans del döpt med vatten, men DU kommer att döpas i helig ande.' 17 Om Gud därför gav samma gratisgåva till dem som han också gjorde till oss som trodde på Herren Jesus Kristus, vem var jag så att jag skulle kunna hindra Gud? ””.

Shepherding Gift

Apostlagärningarna 20:28 nämner “Var uppmärksam på er själva och alla hjorden, bland vilka den heliga ande har utsett DU till övervakare [bokstavligen, för att hålla ett öga på] till herde Guds församling, som han köpte med blodet från sin egen [Son] ”. Detta måste förstås i samband med Efesierbrevet 4:11 som lyder "Och han gav några som apostlar, andra som profeter, andra som evangelister, vissa som herdar och lärare ”.

Det verkar därför rimligt att dra slutsatsen att ”utnämningarna” under det första århundradet alla var en del av den Helige Andes gåvor. Lägg till vikt till denna förståelse, 1 Timoteus 4:14 berättar för oss att Timoteus fick instruktion, "Försumma inte gåvan i dig som gav dig genom en förutsägelse och när kroppen av äldre män lägger händerna på dig ”. Den specifika gåvan specificerades inte, men lite senare i sitt brev till Timoteus påminde aposteln Paulus honom "Lägg aldrig händerna snabbt på någon man.

Helig Ande och icke-dopade troende

Apostlagärningarna 18: 24-26 innehåller en annan fascinerande berättelse, den av Apollos. ”Nu ankom en viss jude med namnet A · polʹlos, infödd i Alexandria, en vältalig man, till Efes; och han var välbevandrad i skrifterna. 25 Denna [man] hade blivit muntlig instruerad på Jehovas väg, och när han var full av andan, gick han och talade och undervisade med rättvisa saker om Jesus men blev bekant med Johannes dop. 26 Och denna [man] började tala djärvt i synagogen. När Priscilʹla och Aqʹui ·la hörde honom, tog de honom till sitt företag och förklarade Guds väg mer korrekt för honom ”.

Observera att här Apollos ännu inte döptes i vattendopet av Jesus, men han hade Helig Ande och undervisade korrekt om Jesus. Apollos undervisning var baserad på vad? Det var skrifterna, som han visste och hade lärt sig, inte av några kristna publikationer som påstods att förklara skrifterna korrekt. Hur behandlades han av Priscilla och Aquila? Som medkristen, inte som avfall. Det sistnämnda, som behandlas som avfallet och helt avskyddat, är i dag vanligtvis standardbehandlingen som utvärderas för alla vittnen som håller sig till Bibeln och inte använder organisationens publikationer för att undervisa andra.

Apostlagärningarna 19: 1-6 visar att aposteln Paulus stötte på några som hade lärt sig av Apollos i Efesos. Lägg märke till vad som hände: "Paulus gick genom inlandet och kom ner till Efesus och fann några lärjungar; 2 och han sa till dem: "Fick du helig ande när DU blev troende?”De sa till honom:” Varför, vi har aldrig hört talas om att det finns en helig ande. ”3 Och han sade:” I vad då blev du döpt? ”De sa:” I Johannes dop. ”4 Paulus sa: "Johannes döpt med dopet [i symbol] för omvändelse och berade folket att tro på den som kommer efter honom, det vill säga i Jesus." 5 När de hörde detta döptes de i Herrens Jesu namn. 6 Och när Paulus lade händerna på dem, kom den heliga ande över dem, och de började tala med tungor och profetera". Återigen verkar det att handläggning av en som redan hade Helig Ande ha varit nödvändig för att andra skulle kunna få gåvor som tungor eller profetier.

Hur den Helige Ande fungerade under det första århundradet

Den heliga ande var på de första århundradet kristna ledde till Paulus uttalande i 1 Kor 3:16 som säger "16 Vet du inte att DU-folket är Guds tempel och att Guds ande bor i DIG? ”. Hur var de Guds bostad (naos)? Han svarar i den andra delen av meningen, eftersom de hade Guds ande som bodde i dem. (Se även 1 Korintierbrev 6:19).

1 Korintierbrev 12: 1-31 är också ett viktigt avsnitt för att förstå hur den Helige Ande arbetade hos kristna från första århundradet. Det hjälpte både tillbaka under det första århundradet och nu att identifiera om den heliga Ande inte var på någon. För det första varnar vers 3 oss “Därför skulle jag låta DIG veta att ingen när man talar med Guds ande säger: ”Jesus är förbannad!” Och ingen kan säga: ”Jesus är Herre!” Utom med Helig Ande ”.

Detta väcker viktiga frågor.

 • Ser och behandlar vi Jesus som vår Herre?
 • Erkänner vi Jesus som sådan?
 • Minimerar vi Jesu betydelse genom att sällan prata om eller nämna honom?
 • Riktar vi vanligtvis nästan all uppmärksamhet mot hans far, Jehova?

Varje vuxen skulle med rätta bli upprörd om andra ständigt förbigick honom eller henne och alltid frågade sin far, även om fadern hade gett honom / henne all befogenhet att agera för hans räkning. Jesus har rätt att vara olycklig om vi skulle göra detsamma. Psalm 2: 11-12 påminner oss “Tjäna Jehova med rädsla och bli glad av att skakas. Kyss sonen, så att han inte får bli uppräknad och DU inte förgår [från] vägen ”.

Har du någon gång frågats i fälttjänsten av en religiös husinnehavare: Är Jesus din Herre?

Kan du komma ihåg tvekan du troligtvis gjorde innan du svarade? Kvalificerade du ditt svar för att säkerställa att huvuduppmärksamheten för allt gick till Jehova? Det gör en paus för tanke.

För ett fördelaktigt syfte

1 Korinter 12: 4-6 är självförklarande, "Nu finns det sorter av gåvor, men det finns samma anda; 5 och det finns olika ministerier, och ändå finns det samma Herre; 6 och det finns olika operationer, och ändå är det samma Gud som utför alla operationer i alla personer. ”

En nyckelvers i hela detta ämne är 1 Korinter 12: 7 som säger "Men andens manifestation ges till var och en för ett gynnsamt syfte". Aposteln Paulus nämner vidare syftet med de olika gåvorna och att de alla var avsedda att användas för att komplettera varandra. Detta avsnitt leder in i hans diskussion om att kärleken aldrig misslyckas, och att det att utöva kärlek var mycket viktigare än att ha en gåva. Kärlek är en kvalitet vi måste arbeta med att manifestera. Dessutom är det intressant att det inte är en gåva som ges. Även kärlek kommer aldrig att vara till nytta, medan många av dessa gåvor som tungor eller profetering kan upphöra att vara till nytta.

Det är uppenbart att en viktig fråga att ställa oss själva innan vi ber för den Helige Ande är: Är vår begäran om ett gynnsamt syfte som redan definierats i skrifterna? Det skulle vara otillräckligt att använda mänskligt resonemang för att gå längre än Guds ord och försöka extrapolera om ett visst syfte är till nytta för Gud och Jesus, eller inte. Skulle vi till exempel föreslå att det är detsamma “Gynnsamt syfte” att bygga eller få en plats för tillbedjan för vår tro eller religion? (Se Johannes 4: 24-26). Å andra sidan till "Titta efter föräldralösa och änkor i deras nöd" skulle troligtvis vara för en ”Nyttigt syfte” eftersom det är en del av vår rena tillbedjan (Jakob 1:27).

1 Korinter 14: 3 bekräftar att den Helige Ande endast skulle användas för a “Gynnsamt syfte” när det står "den som profeterar [av Holy Spirit] uppbyggs och uppmuntrar och tröstar män med sitt tal ”. 1 Korinterbrev 14:22 bekräftar också detta talesätt:Följaktligen är tungor ett tecken, inte för de troende, utan för de otroende, medan profetering inte är för de troende, utan för de troende. ”

Efesierbrevet 1: 13-14 talar om att den Helige Ande är ett tecken på förhand. ”Med hjälp av honom också [Kristus Jesus], efter att du trodde var du förseglad med den utlovade Helige Ande vilket är ett tecken före vår arv". Vad var det arvet? Något de kunde förstå, "ett hopp om evigt liv ”.

Det är vad aposteln Paulus förklarade och utvidgade när han skrev till Titus i Titus 3: 5-7 att Jesus ”räddade oss ... genom att göra oss nya genom helig ande. Denna anda han utgjöt rikt över oss genom Jesus Kristus vår frälsare, att efter att ha blivit förklarad rättfärdig på grund av den oförtjänta vänlighet hos den, kan vi bli arvingar enligt ett hopp av evigt liv ”.

Hebreerbrevet 2: 4 påminner oss åter om att det positiva syftet med den Helige Andens gåva måste vara i enlighet med Guds vilja. Aposteln Paulus bekräftade detta när han skrev: ”Gud gick med i att vittna med tecken såväl som portenter och olika kraftfulla verk och med fördelningar av helig ande enligt hans vilja".

Vi kommer att avsluta denna översyn av den Helige Ande i handling med en kort titt på 1 Peter 1: 1-2. Detta avsnitt säger oss, "Peter, en apostel av Jesus Kristus, till de tillfälliga invånarna som är spridda i Ponʹtus, Ga ·ti ·a, Cappa ·ʹci ·a, Asien och Bi ·thynʹi, till de utvalda 2 enligt förkunskapen om Gud fadern, med helighet av andan, i syfte att de var lydiga och stänkte med Jesu Kristi blod. Det här skriften bekräftar än en gång att Guds syfte måste vara involverad för att han ska kunna ge ut den Helige Ande.

Slutsatser

 • Under kristen tid,
  • den Helige Ande användes på ett bredare sätt och av olika skäl.
   • Överför Jesu livskraft till Marias livmoder
   • Identifiera Jesus som Messias
   • Identifiera Jesus som Guds son genom mirakel
   • Återvända de kristna sanningarna från Guds ord
   • Uppfyllelse av Bibelns profetior
   • Gåvor av att tala i tungor
   • Profetiska gåvor
   • Gåvor av herde och undervisning
   • Evangeliseringsgåvor
   • Instruktioner för var man ska koncentrera predikningsinsatser
   • Att erkänna Jesus som Herre
   • Alltid för ett gynnsamt syfte
   • Ett tecken före deras arv
   • Direkt ges vid pinsehelst till apostlarna och de första lärjungarna, också till Cornelius och hushållet
   • Annars vidarebefordras genom att lägga på händerna av någon som redan hade helig ande
   • Som i förkristen tid gavs det enligt Guds vilja och syfte

 • Frågor som uppstår utanför omfattningen av denna översyn inkluderar
  • Vad är Guds vilja eller syfte idag?
  • Är den Helige Ande ut som gåvor av Gud eller Jesus idag?
  • Identifierar den Helige Ande med kristna idag att de är Guds söner?
  • Om så, hur?
  • Kan vi be om Holy Spirit och i så fall vad för?

Tadua

Artiklar av Tadua.