Som svar på den sista videon - del 5 - i Matthew 24-serien, skickade en av de vanliga tittarna till mig ett e-postmeddelande med frågan om hur två till synes relaterade avsnitt kan förstås. Vissa skulle kalla dessa problematiska passager. Bibelforskare hänvisade till dem med den latinska frasen: crux interpretum. Jag var tvungen att slå upp det. Jag tror att ett sätt att förklara det skulle vara att säga att det är där "tolkar korsar vägar". Med andra ord, det är där åsikter skiljer sig åt.

Här är de två avsnitten i fråga:

"Vet detta först och främst, att de senaste dagarna kommer spottare att komma med sin håna, följa sina egna lyster och säga," Var är löfte om hans ankomst? För allt sedan fäderna sovnade fortsätter alla precis som det var från början av skapelsen. ”(2 Peter 3: 3, 4 NASB)

Och:

”Men när de förföljer dig i en stad, fly till nästa; för verkligen säger jag till er, ni kommer inte att avsluta gå genom Israels städer förrän människosonen kommer. ”(Matteus 10:23, NASB)

Problemet som dessa skapar för många bibelstudenter är tidselementet. Vilka "sista dagar" talar Peter om? De sista dagarna av det judiska tingsystemet? De sista dagarna av det nuvarande sakerna? Och just när kommer människosonen? Hänvisade Jesus till hans uppståndelse? Hänvisade han till förstörelsen av Jerusalem? Hänvisade han till sin framtida närvaro?

Det finns helt enkelt inte tillräckligt med information som ges i dessa verser eller deras omedelbara sammanhang för att vi kan spika svaret på dessa frågor på ett sätt som inte lämnar tvivel. Detta är inte de enda bibeln som introducerar ett tidselement som skapar förvirring för många en bibelstudent, och som kan leda till några ganska exotiska tolkningar. Liknelsen om fåren och getterna är en sådan passage. Jehovas vittnen använder det för att få sina följare att strikt följa allt det styrande organet säger att de ska göra. (Förresten, vi kommer att komma in på det i Matthew 24-serien även om det finns i de 25th kapitel i Matteus. Det kallas "litterär licens". Släpp det.)

Hur som helst, detta fick mig att tänka på eisegetik och exeges som vi har diskuterat tidigare. För de som inte har sett dessa videor, eisegetik är ett grekiskt ord som huvudsakligen betyder ”från utsidan in” och hänvisar till tekniken att gå in i en bibelvers med en förutfattad idé. Exeges har den motsatta betydelsen, "från insidan och ut", och hänvisar till forskning utan några förutfattade idéer utan snarare låta idén springa från själva texten.

Jag förstod att det finns en annan sida till eisegetik som jag kan illustrera med hjälp av dessa två passager. Vi kanske inte läser någon förutfattad idé i dessa avsnitt; vi kanske faktiskt tror att vi undersöker dem med tanken att vi kommer att låta Skriften säga oss när de sista dagarna är och när Son Son kommer. Ändå kanske vi fortfarande närmar oss dessa vers eisegetiskt; inte med en förutfattad idé, utan med ett förutfattat fokus.

Har du någonsin gett någon en bit råd bara för att låta dem fixera på ett element, ett sidoelement vid det, tack, och sedan sträcka bort så att du räcker åt dem gråtande, ”Vänta en stund! Det var inte vad jag menade!"

Det finns en fara att vi gör just det när vi studerar Skriften, särskilt när Skriften har något tidselement i det som ger oss det oundvikligen falska hoppet att vi kanske kan ta reda på hur nära slutet är.

Låt oss börja med att fråga oss själva i vart och ett av dessa avsnitt, vad försöker talaren säga? Vilken poäng försöker han göra?

Vi börjar med passagen som Peter skrev. Låt oss läsa sammanhanget.

"Vet detta först och främst, att de senaste dagarna kommer spottare att komma med sin håna, följa sina egna lyster och säga," Var är löfte om hans ankomst? För ända sedan fäderna sovnade, fortsätter allt precis som det var från början av skapelsen. ”För när de upprätthåller detta, undgår det deras uppmärksamhet att genom Guds ord himlarna fanns för länge sedan och jorden bildades av vatten och av vatten, genom vilket världen på den tiden förstördes och översvämmades med vatten. Men genom hans ord är de nuvarande himlarna och jorden förbehållna för eld, bevarade för dagen för dom och förstörelse av ogudlösa människor.

Men låt inte det här faktum undkomma din uppmärksamhet, älskade, att med Herren är en dag som tusen år och tusen år som en dag. Herren är inte långsam med sitt löfte, som vissa räknar långsamhet, men är tålamod mot dig, inte önskar att någon ska förgås utan att alla ska komma till omvändelse.

Men Herrens dag kommer som en tjuv, där himlen kommer att försvinna med ett brus och elementen kommer att förstöras med intensiv värme, och jorden och dess verk kommer att brännas upp. ”(2 Peter 3: 3 -10 NASB)

Vi kunde läsa mer, men jag försöker hålla dessa videor korta, och resten av passagen bekräftar bara vad vi ser här. Peter ger oss verkligen inte ett tecken för att veta när de senaste dagarna är, så att vi kan förutsäga hur nära vi är till slutet eftersom vissa religioner, min tidigare inkluderade, skulle få oss att tro. Fokus för hans ord handlar om att uthärda och inte ge upp hopp. Han berättar för oss att det oundvikligen kommer att finnas människor som kommer att förlöjliga och håna oss för att vi sätter tro på det som inte kan ses, den kommande närvaron av vår Herre Jesus. Han visar att sådana människor ignorerar historiens verklighet genom att hänvisa till Noahs översvämning. Visstnå hånade folket på Noahs honom för att han byggde en enorm ark långt ifrån vattendrag. Men då varnar Peter oss för att Jesu kommande inte kommer att vara något vi kan förutsäga, för han kommer som en tjuv kommer för att råna oss, och det kommer inte att bli någon varning. Han ger oss en varning om att Guds tidtabell och vår är mycket annorlunda. För oss är en dag bara 24 timmar, men för Gud är den långt bortom vår livstid.

Låt oss nu titta på Jesu ord som är inspelade i Matteus 10:23. Återigen, titta på sammanhanget.

”Se, jag skickar ut dig som får mitt i vargarna. så skar dig som ormar och oskyldiga som duvor. ”Men se upp för män, för de kommer att överlämna dig till domstolarna och plåga dig i deras synagogor; och du kommer till och med föras inför guvernörer och kungar för min skull, som ett vittnesbörd för dem och för hedningarna. ”Men när de överlämnar dig, oroa dig inte om hur eller vad du ska säga; ty det kommer att ges på den timmen vad du ska säga. ”Ty det är inte du som talar, utan det är din fars ande som talar i dig.

Broder kommer att förråda bror till döds, och en far hans barn; och barn kommer att stå upp mot föräldrar och få dem att döda. ”Du kommer att bli hatad av alla på grund av Mitt namn, men det är den som har utstått till slutet som kommer att bli frälst.

Men när de förföljer dig i en stad, fly till nästa; för verkligen säger jag till er, ni kommer inte att gå genom Israels städer förrän människosonen kommer.

En lärjunge är inte över sin lärare och inte heller en slav över sin herre. ”Det räcker för lärjungen att han blir som sin lärare och slaven som sin herre. Om de har kallat husets chef Beelzebul, hur mycket mer kommer de att malignera medlemmarna i hans hushåll! ”
(Matteus 10: 16-25 NASB)

Fokus för hans ord är förföljelse och hur hantera det. Ändå är frasen så många verkar fixera på: "du kommer inte att gå igenom Israels städer förrän människosonen kommer". Om vi ​​saknar hans avsikt och istället centrerar oss om denna klausul, blir vi distraherade från det verkliga budskapet här. Vårt fokus blir då: ”När kommer Sonens Son?” Vi är upptagen av vad han menar med att ”inte avsluta gå genom Israels städer.”

Kan du se att vi skulle sakna den riktiga poängen?

Så låt oss betrakta hans ord med det fokus han tänkte. Kristna har förföljts genom århundradena. De förföljdes i början av den kristna församlingen strax efter att Stephen martyrades.

”Saul höll ett starkt avtal med att döda honom. Och den dagen inleddes en stor förföljelse mot kyrkan i Jerusalem, och de var alla spridda över regionerna i Judea och Samaria, utom apostlarna. ”(Apostlagärningarna 8: 1 NASB)

De kristna lydde Jesu ord och flydde från förföljelsen. De gick inte in i nationerna eftersom dörren till predika till hedningarna ännu inte hade öppnats. Ändå flydde de från Jerusalem vilket var källan till förföljelsen på den tiden.

Jag vet i fallet med Jehovas vittnen att de läser Matteus 10:23 och tolkar det så att de inte kommer att avsluta predika sin version av de goda nyheterna innan Armageddon kommer. Detta har orsakat många uppriktiga Jehovas vittnen stor oro eftersom de lärs ut att alla som dör i Armageddon inte kommer att ha någon uppståndelse. Därför gör detta Jehova Gud till en grym och orättvis domare, för han förutsäger faktiskt att hans folk inte kommer att kunna utföra varningsmeddelandet till varje person innan domare kommer.

Men Jesus säger inte det. Det han säger är att när vi förföljs bör vi lämna. Torka av dammet från bagageutrymmet, vänd ryggen och fly. Han säger inte, stå din mark och acceptera ditt martyrdom.

Ett vittne kanske tänker, "Men vad av alla människor som vi ännu inte har nått i predikningsarbetet?" Det verkar som om vår Herre säger att vi inte ska oroa oss för det, eftersom du inte kommer att nå dem på något sätt. "

I stället för att bli oroliga för tidpunkten för hans återkomst måste vi fokusera på det han försöker berätta för oss i det här avsnittet. I stället för att känna någon missledd skyldighet att fortsätta predika för människor som går ut ur deras sätt att förfölja oss, bör vi inte känna någon konkurrence om att fly från scenen. Att stanna skulle motsvara att döda en död häst. Det är värre att det skulle innebära att vi inte håller olydda med ett direkt bud från vår ledare, Jesus. Det skulle uppgå till arrogans från vår sida.

Vårt uppdrag är främst att arbeta i enlighet med vägledningen av den heliga ande för att samla in Guds utvalda. När vårt antal är färdig kommer Jesus att komma till slutet på tingenes system och etablera sitt rättfärdiga rike. (Åk 6:11) Under det riket kommer vi då att delta i att hjälpa alla människor att nå ut för adoptionen som Guds barn.

Låt oss gå igenom. Peter gav oss inte ett tecken på de senaste dagarna. Snarare sa han oss att vi skulle förvänta oss förlöjlighet och motstånd och att kanske vår Herrens ankomst skulle ta mycket lång tid. Det han berättade för oss var att utstå och inte ge ut.

Jesus berättade också för oss att förföljelse skulle komma och att när det hände var vi inte oroliga för att täcka varje sista territorium utan snarare att vi skulle fly någon annanstans.

Så när vi når en passage som får oss att skrapa våra huvuden kanske vi tar ett steg tillbaka och frågar oss, vad försöker talaren egentligen säga till oss? Vad är hans råd? Det är allt i Guds händer. Vi har ingenting att oroa oss för. Vårt enda jobb är att förstå riktningen han ger oss och följa. Tack för att du tittade.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.