”Slutför vad du började göra.” - 2 Korintierbrev 8:11

[Från ws 11/19 s.26 Studera artikel 48: 27 januari - 2 februari 2020]

Om du tänkte på vad du har börjat men inte slutfört, vad kommer jag att tänka på först?

Skulle det vara renovering av ett rum i din bostad eller någon annan underhållsuppgift? Eller något du erbjöd eller lovat att göra för någon annan? Kanske för en änka eller änka som inte fullbordades? Eller kanske skriva ett brev eller e-post till en vän eller familjemedlem som bor långt borta.

Men skulle du först tänka på ett löfte att pionjär? Eller samla in pengar för att skicka till andra? Eller läsa Bibeln hela vägen? Eller hyrde andra, vare sig en äldre eller förläggare?

Du skulle troligtvis inte tänka på de senare förslagen, men det är de saker som organisationen anser vara mest trolig. Eller är det snarare vad organisationen ser som det viktigaste och genom att nämna det på detta sätt vill de att du tänker på dem?

Detta beror på att alla dessa förslag finns i de första fyra styckena i studieartikeln, med två av de fyra styckena som ägnas åt exemplet av Paulus som påminner korintierna om sitt löfte om monetärt stöd till sina medkristna i Judea. Det verkar som ännu ett subtilt tips för läsaren att svara på organisationens ofta begärda donationer.

Innan ett beslut fattas (par.6)

Avsnitt 6 anger "vi håller oss till vårt beslut att tjäna Jehova, och vi är fast beslutna att vara trogen till vår äktenskapskamrat. (Matt 16:24; 19: 6) ”. Tyvärr, det är allt som nämns om dessa två ämnen. För att vara rättvis är de ämnen som mycket kan diskuteras om. Med tanke på problemen inom organisationen med bröder och systrar som ingår olämpliga äktenskap och många skilsmässor, bör vi emellertid inte vidarebefordra detta ämne utan någon kommentar.

Förutom att fatta beslut om att tjäna Jehova och Jesus Kristus, är äktenskapet ett av de viktigaste besluten i livet som många av oss kommer att fatta.

För att försöka göra denna recension positiv och fördelaktig försöker vi tillämpa alla artiklar som är viktiga punkter på någon som överväger äktenskap eller nygifta. Detta trots att de i Vakttorns artikel nästan uteslutande tillämpas på ministerier och andra organisatoriska krav.

Följande nyckelförslag görs i artikeln.

 • Be om visdom
 • Gör grundlig forskning
 • Analysera dina egna motiv
 • Var specifik
 • Var realistisk
 • Be om styrka
 • Skapa en plan
 • Sätt dig själv
 • Hantera din tid klokt
 • Fokusera på resultatet

Be om visdom (par.7)

"Om någon av er saknar visdom, låt honom fortsätta fråga Gud, för han ger generöst till alla. ”(Jakob 1: 5)”. Detta förslag från James är mycket fördelaktigt för alla beslut. Om vi ​​känner till Guds ord kan han hjälpa oss att komma ihåg skrifterna som är relevanta för vårt beslut vi vill fatta.

I synnerhet behöver vi visdom för att göra rätt val i äktenskapspartners. Många bedömer utifrån hur fysiskt snygg den potentiella partneren kan vara. Visdomen från Guds ord som vi kan påminnas om inkluderar:

 • 1 Samuelsbok 16: 7 "Se inte på hans utseende och på hans höjd, eftersom bara en människa ser vad som ser ut för ögonen. men när det gäller Jehova ser han vad hjärtat är ”. Den inre personen har mycket mer värde.
 • 1 Samuel 25: 23-40 "Och välsignad vara din förnuftighet och välsignad vara du som har behållit mig i dag från att gå in i blodskuld och få min egen hand till min frälsning". David bad Abigail vara sin hustru på grund av hennes mod, förnuft, känsla av rättvisa och goda råd.
 • 2 Mosebok 18:XNUMX ”Det är inte bra för mannen att fortsätta själv. Jag kommer att hjälpa honom som ett komplement till honom. Genom att både man och hustru kompletterar varandra när det gäller kvaliteter och färdigheter kan den gifta enheten vara starkare än summan av två individer.

Gör grundlig forskning (par. 8)

”Konsultera Guds ord, läs publikationerna från Jehovas organisation och prata med människor som du kan lita på. (Ord 20:18) En sådan forskning är avgörande innan du fattar beslut om att byta jobb, flytta eller välja lämplig utbildning för att hjälpa dig att stödja ditt ministerium. ”

Visst är det fördelaktigt att konsultera Guds ord och prata med människor vi litar på. Emellertid måste man vara mycket försiktig om man läser organisationens publikationer. Till exempel de ständiga påminnelserna "att välja lämplig utbildning som hjälper dig att stödja ditt ministerium ”. Nästan all utbildning hjälper dig att få ett jobb att försörja dig själv och därmed troligtvis vilket ministerium du väljer att göra. Men vad organisationen menar här är att stödja ett pionjärministerium. Ett begrepp för tjänsten som endast finns i organisationen (Psalm 118: 8-9).

Visst är det konstigt att Jesus (och faktiskt de inspirerade bibelförfattarna) inte lämnade några förslag eller regler om vilken utbildning man borde ha eller jobb man bör göra för att stödja sin tjänst. Samtidigt hade både Jesus och Paul och de andra bibelförfattarna mycket att säga om kristna egenskaper och varför och hur man skulle visa dem. I motsats härtill låter organisationen knappt en studieartikel gå utan att nämna något om val av utbildning, men ändå går många artiklar förbi utan att nämna eller hjälpa till att tillämpa andens frukt i våra liv. Det säger mycket om organisationens prioriteringar, som verkar vara mer utformade för att hjälpa dem att kontrollera människor istället för att hjälpa människor att bli bättre kristna.

På praktisk nivå, hur kan vi tillämpa forskning på äktenskapet? Vi skulle göra det bra att lära känna en potentiell partner mycket väl innan äktenskapet. Deras gillar och ogillar, deras humör, sina vänner, hur de behandlar sina föräldrar, hur de behandlar barn som ni båda känner, hur de hanterar tryck och stress och förändring. Deras ambitioner och önskemål, deras styrkor och deras svagheter. (Om de inte har några svagheter måste du ta av de rosfärgade glasögonen!). Gillar de saker rena och städa och ordnade, eller tenderar de att vara röriga och eller inte så rena och ordnade? Är de slavar för mode i det de bär? Hur mycket smink använder de? Dessa saker kan bara fastställas av observation och diskussion och förening med under en betydande tid, i olika miljöer, olika företag, etc. Detta hjälper en att förstå om du kan hantera de olika aspekterna av deras personlighet, och vice versa.

Analysera dina motiv (par.9-10)

"Till exempel kan en ung bror bestämma sig för att bli en vanlig pionjär. Efter en tid kämpar han emellertid för att uppfylla timkravet och han finner liten glädje i sin tjänst. Han kanske trodde att hans främsta motiv för banbrytande var hans önskan att behaga Jehova. Kan det dock vara att han främst var motiverad av en önskan att behaga sina föräldrar eller någon som han beundrade ” eller kanske för att följa den ständiga skuldutlösningen som organisationen framkallar genom att publicera sådana kommentarer som i denna studieparagraf. För det är det främsta skälet till att de flesta bröder och systrar är pionjärer om de vill erkänna det eller inte (Kolosserna 1:10).

När det gäller äktenskap är motiv också mycket viktiga. Det kan vara för kamratskap eller grupptryck eller brist på självkontroll, prestige eller ekonomisk säkerhet. Om man gifte sig av något av dessa skäl förutom kamratskap, måste man allvarligt analysera sina motiv, eftersom ett framgångsrikt äktenskap kräver två osjälviska givers. En självisk attityd kommer att orsaka problem och vara orättvis gentemot både dig och den potentiella make. Att arbeta vid en renovering av Kingdom Hall för att hitta en kompis är inte ett helt ärligt sätt att göra det, och inte heller en bra idé. Vanligtvis kan människor visa att de är hårt arbetande under en kort period, men som inte varar på lång sikt (Kolosserna 3:23). Således kan man vilseleda sig av andras handlingar i sådana konstgjorda miljöer som är konstruerade av organisationen och dess politik.

”Alla människors vägar verkar rätta för honom, men Jehova undersöker motiven” är det citerade skriften och en bra varning till oss alla, vilket beslut vi försöker ta (Ordspråksboken 16: 2).

Var specifik (par.11)

Ett specifikt mål är lättare att uppnå, men med tid och oförutsedda omständigheter kanske ett mycket specifikt mål inte kan uppnås (Prediker 9:11).

Var realistisk (par.12)

"Vid behov kan du behöva ändra ett beslut som var över din förmåga att utföra (Predikaren 3: 6)”. Eftersom äktenskapet är ett av de få besluten som sällan kan förändras i Guds ögon, när de en gång följts, är det därför mycket viktigt att man har varit grundlig fram till denna punkt, är realistisk i förväntningar om att gå in i äktenskapet och realistiskt efter äktenskapet. Vi kan också behöva anpassa våra förväntningar efter äktenskapet och vara beredda att stå vid vårt beslut i det här fallet.

Be om styrkan att agera (par.13)

Båda skrifterna som används i detta avsnitt för att stödja dess förslag (Filippens 2:13, Luk 11: 9,13) citeras helt utanför sammanhanget. Som de senaste artiklarna på denna webbplats om Heligandens handlingar visar är det osannolikt att Holy Spirit nödvändigtvis skulle ges för de flesta av de föreslagna besluten som diskuteras i studieartikeln.

Skapa en plan (par.14)

Den citerade skriften är Ordspråksboken 21: 5. Ett skrift som inte nämns som borde komma i minnet är Luke 14: 28-32 som delvis säger "vem av er som vill bygga ett torn sitter inte först och beräknar utgifterna för att se om han har tillräckligt för att slutföra det? 29 Annars kan han lägga grunden men inte kunna avsluta den, och alla åskådare kanske började förlöjliga honom, 30 och sa: 'Den här mannen började bygga men kunde inte avsluta.' Denna princip är fördelaktig på så många områden. Oavsett om man ska gifta sig, om man ska flytta till ett nytt hus eller köpa ett. Oavsett om man verkligen behöver en ny bil eller en ny telefon eller en ny kläder eller skor. Varför, för att du kanske har råd att göra det nu, men som ett resultat kommer du att kunna göra andra kanske viktigare saker?

Lägg också märke till formuleringen i nuvarande tid “har tillräckligt för att slutföra ”, snarare än att "förvänta sig att ha tillräckligt i framtiden". Framtiden är alltid osäker, inget är garanterat, kanske en plötslig förändring av personliga eller lokala ekonomiska omständigheter, en oväntad sjukdom eller skada, kan drabba någon av oss. Kommer vårt beslut rimligen att förväntas kunna överleva alla utom de mest extrema eller mest osannolika händelserna?

Till exempel kan ett äktenskap baserat på kärlek och engagemang och gemensamma mål rimligen förväntas överleva, kanske till och med förstärkas av sådana till synes ogynnsamma förhållanden. Men ett äktenskap av fel skäl, som uppfattad ekonomisk stabilitet, eller social prestige, eller för fysiskt utseende eller fysiska begär kan lätt misslyckas under sådana ogynnsamma situationer (Matteus 7: 24-27).

"Till exempel kan du utarbeta en daglig uppgiftslista och ordna objekten i den ordning du tänker hantera dem. Detta kan hjälpa dig att inte bara slutföra det du börjar utan också göra mer gjort på kortare tid (par. 15) ”.

Detta är inte helt exakt. Man måste ordna föremålen i ordning av högsta till lägsta vikt. Om man inte gör det finns det en möjlighet att den högsta viktigheten kan bli större och ta mer tid. Som att inte betala en brådskande räkning, då debiteras en ränta och har därför inte råd att köpa de andra avsedda föremålen. Principen som vi kan hämta från Filippinerna 1:10 gäller här, "se till de viktigare sakerna ”.

Utöva dig själv (par.16)

Avsnittet berättar ”Paul berättade för Timothy att” fortsätta att tillämpa ”sig själv och” fortsätta ”för att bli en bättre lärare. Detta råd gäller lika för andra andliga mål ”. Men denna princip gäller lika bra för alla mål som vi kan ha, oavsett om det är andligt eller inte.

Till exempel, för att sträva efter målet att hitta en bra äktenskapsman och en gång gifta sig förbli lyckliga tillsammans, båda måste ständigt tillämpa sig själva och fortsätta att bygga ett bra äktenskap.

Hantera din tid klokt (par.17)

"Undvik att vänta på den perfekta tiden att agera; den perfekta tiden kommer sannolikt inte att komma (Predikaren 11: 4) ”. Detta är faktiskt mycket bra råd. För din avsedda make, om du väntar på den perfekta makan och den perfekta tiden att föreslå äktenskap, kanske du aldrig gifter dig! Men inte heller är det en ursäkt för att blinda rusa in.

Fokusera på resultatet (par.18)

Artikeln är korrekt när det står, "Om vi ​​fokuserar på resultatet av våra beslut, kommer vi inte att ge upp lätt när vi stöter på bakslag eller omvägar".

Slutsats

Sammantaget några bra grundprinciper som kan tillämpas i vår liv med omsorg. Men alla exempel var mycket organisatoriska och därför av begränsat värde för de flesta läsare. Till exempel kan en ensamstående mamma med ett antal barn som är en syster i en avlägsen afrikansk by aldrig troligtvis kunna pionjär, det är troligt att hon inte har några pengar för att bidra till organisationen, eftersom hon är en som troligt behöver ekonomisk hjälp och hon kommer säkert aldrig att bli äldre! Detta gör omedelbar användning av materialet till liten användning utan att tänka på det betydligt, vilket tar tid.

Tadua

Artiklar av Tadua.