”Kom ... till en isolerad plats och vila upp lite.” - Markus 6:31

[Från ws 12/19 s.2 Studera artikel 49: 3 februari - 9 februari 2020]

Första stycket inleds med den här sanningen om situationen för en stor del av världens befolkning "I många länder arbetar människor hårdare och längre än någonsin tidigare. Överarbetade människor är ofta för upptagna för att vila, spendera tid med sina familjer eller att tillfredsställa deras andliga behov ”.

Låter det också som många vittnen du känner? Är de "Arbetar hårdare och längre än någonsin tidigare ” eftersom de inte har något val eftersom deras val av jobb är begränsat, allt på grund av blind lydnad mot organisationens ständiga press att inte ta högre utbildning? Resultatet, de "är ofta för upptagna för att vila, spendera tid med sina familjer eller att tillfredsställa deras andliga behov ”, alla saker är viktiga.

Punkt 5 noterar att ”Bibeln uppmuntrar Guds folk att vara arbetare. Hans tjänare ska vara flitiga snarare än lata. (Ordspråken 15:19)”. Det är sant. Men sedan kommer ett nästan otroligt okänsligt uttalande, ”Kanske arbetar du sekulärt för att ta hand om din familj. Och alla Kristi lärjungar har ansvaret att dela i arbetet med att predika de goda nyheterna. Ändå måste du också få tillräckligt med vila. Kämpar du ibland för att balansera tiden för sekulärt arbete, för ministeriet och för vila? Hur vet vi hur mycket vi ska arbeta och hur mycket vi ska vila? ”.

”Kanske arbetar du sekulärt?”Nästan utan undantag kommer du att vara direkt för en arbetsgivare eller som egenföretagare. Det finns bara ett fåtal personer som kan leva gratis helt stött av andra. Dessa få är antingen personer med socialförsäkringsförmåner som tillhandahålls av västländer eller om du bor i Bethel eller är kretsövervakare eller missionärer och därmed stöds gratis av alla andra vittnen, de flesta är fattiga.

Om någon som läser den här recensionen tillhör denna kategori, vänligen överväga bönen vad den första raden i punkt 13 påminner oss om "Aposteln Paulus var ett gott exempel. Han var tvungen att göra sekulärt arbete ”. Med tanke på hans exempel som lyfts fram i det här stycket, är det rätt att betjänare och kretsövervakare och deras fruar lever av andras donationer, inklusive många änkemyter? Bör inte exemplet på aposteln Paulus följas?

Som ett vittne eller som ett tidigare vittne får du tillräckligt med vila? Eller känns det som ett löpband som du vill gå av, men kan inte på grund av skyldigheten att du är skyldig att göra allt som förväntas av dig av organisationen. Troligtvis med ett låg betalande jobb, kämpar du för att balansera tiden mellan sekulärt arbete, ministerium och vila?

Punkterna 6 och 7 belyser att Jesus hade en balanserad syn på arbete och vila. De stycken som följer diskuterar bara vad vi kan göra eller borde göra enligt organisationens uppfattning. Men de erbjuder ingen lösning för att minska de krav som det genomsnittliga vittnet har på sin tid.

Vid denna punkt kommer följande skrifter att tänka på. Jesu ord i Lukas 11:46 där han sa till fariséerna: ”Vä dig också för er som är kända i lagen, för att ni laddar män med massor som är svåra att bära, men ni själva rör inte lasten med en av Dina fingrar ”.

Punkt 8-10 handlar om sabbatsdagen som Israels nation observerade. ”Det var en dag med” fullständig vila. . . , något heligt för Jehova ”. Jehovas vittnen har ingen vilodag. Sabbaten var inte en dag att göra ”teokratiskt” arbete. Det var en dag att göra inget arbete. En riktig vilodag. Det finns ingen veckodag där Jehovas vittnen kan följa sabbatsandan, med den moraliska princip som Gud har fastställt i sabbatslagen. Nej, de måste arbeta varje dag i veckan.

Punkt 11-15 behandlar frågan "Vad är din inställning till arbete? ”.

Efter att ha nämnt att Jesus var bekant med hårt arbete, säger punkt 12 följande om aposteln Paulus: ”Hans primära verksamhet vittnade om Jesu namn och budskap. Ändå arbetade Paulus för att försörja sig själv. Tessalonikerna var medvetna om hans "arbete och slit", hans "arbete natt och dag" så att han inte skulle lägga "en dyr börda" på någon. (2 Tess. 3: 8; Apostlagärningarna 20:34, 35) Paul kanske har refererat till sitt arbete som tältmakare. Medan han var i Korint stannade han hos Aquila och Priscilla och "arbetade med dem, för de var tältmakare av handel."

Om aposteln Paulus var ""arbetar natt och dag ”så att han inte skulle lägga” en dyr börda ”på någon” hur kan det sägas ”Hans främsta aktivitet vittnade om Jesu namn och budskap”?

Sann, "vittnar”Var förmodligen hans primära Målet, målet han fokuserade på, dock när det gäller aktivitet, hans arbete som tältare var troligt ”hans primära aktivitet ”. Att arbeta natt och dag för att försörja sig själv och ofta bara spendera sabbatsprediken innebär att predikningen troligen var en sekundär aktivitet i tiden. Detta var verkligen fallet i Korint enligt Apostlagärningarna 18: 1-4 och i Tessalonika enligt 2 Tessaloniker 3: 8. Vi kan inte och bör inte spekulera ytterligare, även om organisationen känner sig fri att göra det. Men det bör noteras att Paulus sed var att tala med judarna på sabbaten i synagogen vart han åkte ”som hans sed ”(Apostlagärningarna 17: 2).

Sannolikt är orsaken till denna "glidning" att hålla på att låtsas att aposteln Pauls missionärsresor i princip var predikturer på heltid när det inte finns tillräckligt med skriftliga bevis för att säga detta med säkerhet.

Pauls sekulära arbete i Korint och Tessalonika under sex dagar i veckan passar inte in i den bild som organisationen projicerar: det vill säga att aposteln Paul var en predikningsmaskin med ett enda stopp. (Observera: Läsarna ska inte ta detta avsnitt för att på något sätt försöka minska aposteln Pauls prestationer och engagemang för att sprida de goda nyheterna).

Punkt 13 är konstigt konstruerad. Det börjar medge att "Aposteln Paulus var ett gott exempel. Han var tvungen att göra sekulärt arbete;”. Men resten av den här första meningen och de nästa två meningarna handlar om honom som gör predikningsarbetet. Efter att ha sagt "Paulus uppmanade korintierna att ha ”mycket att göra i Herrens verk” (1 Kor 15:58; 2 Kor 9: 8), det avslutar sedan stycket och säger, ”Jehova inspirerade till och med aposteln Paulus att skriva:” Om någon inte vill arbeta, låt honom inte heller äta. ”- 2 Thess. 3:10” . Det verkar som om de vill förmedla intrycket att om du inte arbetar i deras version av predikningsarbetet, så borde du inte få äta. Rätt placering av den sista meningen bör vara efter den första meningens halvkolonn, när man talar om fysiskt arbete.

Punkt 14 betonar endast att "det viktigaste arbetet de senaste dagarna är att predika och göra lärjungar ”. Är inte det viktigaste arbetet med att förbättra våra kristna egenskaper? Vi måste få rätt grunder, annars skulle vi med rätta ses som hycklare och predika för andra att följa ett sätt att leva som vi inte följer ordentligt själva.

Punkt 16-18 avser rubriken "Vad är din inställning till vila? ”.

Efter att ha sagt "Jesus visste att han och apostlarna ibland behövde vila ”, man hoppas att vi skulle få några praktiska förslag på hur vi kan hitta lämplig tid att vila. Men nej. Vi råder istället att inte vara som den rika mannen i Jesu illustration i Lukas 12:19, som ville göra inget arbete och njuta av livet. Hur många vittnen vet du som antingen kan leva som den rika mannen i Jesu illustration eller gör det? Det finns troligtvis några, men de är sällsynta!

Detta följs upp av press i punkt 17 för att använda vår vilotid från jobbet för att göra ännu mer arbete! I själva verket är texten inte förordad med "" det skulle vara bra att "eller liknande formulering, vilket visar att vi har valet, men uppmuntrar oss. Vi får snarare inget alternativ. Vi får höra att vi gör det, och implicit betyder det att om vi inte gör det, är vi inte bra vittnen. Det står "Idag försöker vi att imitera Jesus genom att använda den tid vi har fri från jobbet, inte bara för att vila utan också för att göra gott genom att bevittna för andra och delta i kristna möten. För oss är faktiskt lärjungskapande och deltagande i mötet så viktiga att vi gör allt för att regelbundet delta i dessa heliga aktiviteter. Denna formulering innebär att vi måste göra dessa saker utan tvekan och med varje ledigt ögonblick. Inget omnämnande av vila!

Men vänta, hur är det med de av oss som har turen att ha råd med en semester? Som vittnen kan vi koppla av när vi äntligen har tid att vila?

Inte enligt organisationen. ”Även när vi är på semester håller vi oss till vår regelbundna andliga rutin att delta i möten var vi än är”. Ja, packa din kostym, slips, smart skjorta eller din möteklänning, väldigt noggrant så att den inte blir veckad och din mötebibel och publikationer, för att fylla hälften av din resväska. Din stora flykt från normal rutin för att vila och ladda din fysiska och mentala styrka får inte hända ens på en eller två veckor. Till mötena måste du gå!

Även om det var ett krav från Jehova att delta i möten två gånger i veckan (vilket det inte är), skulle han vara så oförlåtande att förneka oss evigt liv eftersom vi missade några möten.

Det avslutande stycket (18) berättar "Hur tacksamma är vi för att vår kung, Kristus Jesus, är rimlig och hjälper oss att ha en balanserad syn på arbete och vila! ”

Lyckligtvis kan vi vara tacksamma över Jesus inställning. Men hur är det med organisationens inställning?

Ja, Jesus “vill att vi ska få den vila vi behöver. Han vill också att vi ska arbeta hårt för att tillgodose våra fysiska behov och att delta i det uppfriskande arbetet med att göra lärjungar ”.

Däremot är organisationen inte beredd att ens tillåta oss att ha några dagar bort utan att gå till ett möte eller ens försöka predika.

Vi har därför ett val att göra.

Vem är vår mästare?

  • Jesus, som vill hjälpa oss och ta våra bördor, och som förstår vad vi är fysiskt och mentalt kapabla till?

Or

  • Organisationen, som visar att den bryr sig mer om att vi predikar och deltar i möten utan paus, snarare än vår mentala och fysiska hälsa?

Tadua

Artiklar av Tadua.