Hälsningar, Meleti Vivlon här.

Har organisationen för Jehovas vittnen nått en tipppunkt? En ny händelse i mitt land har fått mig att tro att detta är fallet. Jag bor bara fem minuters bilresa från Canada's filialkontor för Jehovas vittnen i Georgetown, Ontario, som ligger precis utanför GTA eller Greater Toronto Area med en befolkning på nära 6 miljoner. För några veckor tillbaka kallades alla de äldste i GTA till ett möte i en lokal församlingshall för Jehovas vittnen. De fick höra att 53 församlingar i GTA skulle stängas och deras medlemmar slogs samman med andra lokala församlingar. Det här är enormt. Det är så stort att till att börja med kan sinnet missa några av de mer betydande konsekvenserna. Så låt oss försöka bryta ner det.

Jag kommer till detta med tankesättet till Jehovas vittne som är tränad att tro att Guds välsignelse framgår av organisationens tillväxt.

Under hela min livstid har jag fått höra att Jesaja 60:22 var en profeti som gällde Jehovas vittnen. Så sent som augusti 2016-numret av Vakttornet, vi läser:

”Den sista delen av den profetian bör påverka alla kristna personligen, för vår himmelske Fader säger:” Jag själv, Jehova, kommer att påskynda den på sin egen tid. ”Liksom passagerare i ett fordon tar fart, känner vi den ökade fart i lärjande-arbete. Hur reagerar vi personligen på den accelerationen? ”(W16 augusti s. 20 par. 1)

"Få fart", "ökad fart", "acceleration." Hur stämmer dessa ord med förlusten av 53 församlingar i bara ett stadsområde? Vad hände? Misslyckades profetian? När allt kommer omkring tappar vi fart, minskar fart, avtar.

Profetin kan inte vara fel, så det måste vara så att styrande organets tillämpning av dessa ord på Jehovas vittnen är fel.

Befolkningen i Greater Toronto Area motsvarar cirka 18% av befolkningen i landet. Extrapolering, 53 församlingar i GTA motsvarar cirka 250 församlingar som stänger över hela Kanada. Jag har hört talas om församlingsstängningar i andra regioner, men detta är den första officiella bekräftelsen av antalet. Naturligtvis är detta inte siffror som organisationen vill offentliggöra.

Vad betyder allt detta? Varför föreslår jag att detta kan vara början på en tipppunkt, och vad innebär det när det gäller JW.org?

Jag kommer att koncentrera mig på Kanada eftersom det är en testmarknad för många saker som organisationen går igenom. Arrangemanget för sjukhusföreningskommittén började här liksom de gamla tvådagars rikehallbyggnaderna, senare kallade Quick Builds. Till och med den standardiserade Kingdom Hall planerar att spela så positivt tillbaka 2016 och nu började allt utom glömt här i mitten av 1990-talet med vad filialen kallade initiativet Regional Design Office. (De kallade in mig för att skriva programvara för det - men det är en lång, sorglig historia för en annan dag.) Även när förföljelse bröt ut under kriget, började det här i Kanada innan de åkte till staterna.

Så jag tror att det som händer här nu med dessa församlingsstängningar kommer att ge oss lite inblick i vad som händer världen över.

Låt mig ge dig lite bakgrund för att sätta detta i perspektiv. Under decenniet av 1990-talet brast rikehallarna i Toronto-området i sömmarna. Ganska mycket i varje sal hade fyra församlingar i sig - några hade till och med fem. Jag var en del av en grupp som tillbringade kvällarna på att resa runt industriområden och letade efter tomma tomter till salu. Mark i Toronto är mycket dyrt. Vi försökte hitta tomter som ännu inte är listade eftersom vi behövde nya kungarikshallar desperat. De befintliga hallarna fylldes till kapacitet varje söndag. Tanken på att upplösa 53 församlingar och flytta sina medlemmar till andra församlingar var otänkbar i dessa dagar. Det fanns helt enkelt inget utrymme att göra det. Sedan kom sekelskiftet, och plötsligt fanns det inget behov av att bygga rikssalar. Vad hände? Kanske är en bättre fråga, vad hände inte?

Om du bygger mycket av din teologi på grundval av en förutsägelse om att slutet kommer närmast, vad händer när slutet inte kommer inom den förutsagda tidsramen? Ordspråken 13:12 säger att ”förväntad uppskjutning gör hjärtat sjukt ...”

Under min livstid såg jag deras tolkning av generationen av Matteus 24:34 förändras varje decennium. Sedan kom de på den absurda supergenerationen som kallas ”överlappande generation”. "Du kan inte lura alla människor hela tiden", som PT Barnum sa. Lägg till det, tillkomsten av internet som gav oss direkt tillgång till kunskap som tidigare var dold. Du kan nu faktiskt sitta i ett offentligt samtal eller Vakttornsstudie och fakta kontrollera allt som lärs ut på din telefon!

Så här är vad upplösningen av 53 församlingar betyder.

Jag deltog i tre olika församlingar från 1992 till 2004 i Toronto-området. Den första var Rexdale som delade sig för att bilda Mount Olive-församlingen. Inom fem år sprängde vi och behövde dela oss igen för att bilda Rowntree Mills-församlingen. När jag lämnade 2004 till staden Alliston ungefär en timmes bilresa norr om Toronto fylldes Rowntree Mills varje söndag, liksom min nya församling i Alliston.

Jag var en högtalare mycket efterfrågad under dessa dagar och höll ofta två eller tre föredrag utanför min egen församling varje månad under det decenniet. På grund av detta fick jag besöka i stort sett alla Kingdom Kingdom i området och blev bekant med dem alla. Sällan gick jag till mötet som inte var packad.

Okej, låt oss göra lite matte. Låt oss vara konservativa och säga att den genomsnittliga församlingens närvaro i Toronto vid den tiden var 100. Jag vet att många hade mycket mer än så, men 100 är ett rimligt antal att börja med.

Om det genomsnittliga närvaron på 90-talet var 100 per församling, representerar 53 församlingar över 5,000 53 deltagare. Hur är det möjligt att lösa upp 5,000 församlingar och hitta boende för över 5,000 120 nya deltagare i hallar som redan är fyllda? Det korta svaret är att det inte är möjligt. Därför leder vi till den oförlåtliga slutsatsen att närvaron har minskat dramatiskt, eventuellt med 44 XNUMX i hela Toronto-området. Jag fick precis ett e-postmeddelande från en bror i Nya Zeeland som berättade för mig att han gick tillbaka till sin gamla hall efter tre års frånvaro. Han kom ihåg att närvaron tidigare var omkring XNUMX och var därför chockad över att bara hitta XNUMX personer. (Om du hittar en liknande situation i ditt område, använd kommentarsektionen för att dela det med oss ​​alla.)

En minskning av deltagandet som skulle göra det möjligt för 53 församlingar att upplösas innebär också att var som helst från 12 till 15 kungarike nu är fritt att säljas. (Hallar i Toronto brukade vanligtvis ha kapacitet med fyra församlingar vardera.) Dessa är alla hallar som byggdes med gratis arbetskraft och betalas fullt ut av lokala donationer. Naturligtvis kommer medlen från försäljningen inte att gå tillbaka till de lokala församlingsmedlemmarna.

Om 5,000 representerar närvaron minskade i Toronto, och Toronto representerar cirka 1/5 av befolkningen i Kanada, verkar det som att deltagande på landsbasis kan ha sjunkit med så mycket som är 25,000 2019. Men vänta en stund, men verkar inte stämma med rapporten om tjänsteåret XNUMX.

Jag tror att det var Mark Twain som sa berömt, "det finns lögner, förbannade lögner och statistik."

I årtionden fick vi antalet ”genomsnittliga utgivare” så att vi kunde jämföra tillväxten med tidigare år. 2014 var det genomsnittliga utgivarantalet för Kanada 113,617 114,123. Nästa år var det 506 XNUMX, för en mycket blygsam tillväxt på XNUMX. Sedan slutade de att släppa genomsnittliga förlagssiffror. Varför? Ingen förklaring gavs. Istället använde de toppförlagernumret. Möjligen gav det en mer tilltalande siffra.

I år har de åter släppt det genomsnittliga utgivarantalet för Kanada som nu står på 114,591. Återigen ser det ut som om de går med oavsett antal som ger de bästa resultaten.

Så tillväxten från 2014 till 2015 var drygt 500, men under de kommande fyra åren nådde siffran inte ens det. Den står på 468. Eller kanske den nådde det och överträffade det, men sedan började en minskning; en negativ tillväxt. Vi kan inte veta för att dessa siffror har förnekats oss, men för en organisation som hävdar gudomlig godkännande baserad på tillväxt siffror är negativ tillväxt något att frukta. Det innebär att Guds ande dras tillbaka med sin egen standard. Jag menar, du kan inte ha det ena sättet och inte det andra. Du kan inte säga: ”Jehova välsignar oss! Se på vår tillväxt. ”Vänd dig sedan och säg," Våra siffror minskar. Jehova välsignar oss! ”

Intressant nog kan du se den verkliga negativa tillväxten eller krympningen i Kanada under de senaste tio åren genom att titta på förläggarens förhållande till befolkningen. 10 var förhållandet 2009 i 1, men 298 år senare står det till 10 i 1. Det är en nedgång på cirka 326%.

Men jag tror att det är värre än så. När allt kommer omkring kan statistik manipuleras, men det är svårt att förneka verkligheten när den slår dig i ansiktet. Låt mig visa hur statistik används för att konstgjorda siffrorna.

Tillbaka när jag var helt engagerad i organisationen brukade jag diskontera tillväxten i kyrkor som mormonerna eller sjunde dagars adventister eftersom de räknade deltagare, medan vi bara räknade aktiva vittnen, de som var villiga att tappa dörr till dörr-fältet departement. Jag inser nu att det inte alls var en korrekt åtgärd. För att illustrera, låt mig ge dig en upplevelse från min egen familj.

Min syster var inte vad du skulle kalla ett ivrigt Jehovas vittne, men hon trodde att vittnen hade sanningen. För några år tillbaka, medan hon fortfarande regelbundet deltog i alla möten, slutade hon gå i fälttjänsten. Hon tyckte att det var svårt att göra särskilt eftersom hon inte stöttes helt. Efter sex månader betraktades hon som inaktiv. Kom ihåg att hon fortfarande går till alla möten regelbundet, men hon har inte vänt i tid på sex månader. Sedan kommer dagen när hon närmar sig sin Field Service Group Overseer för att få en kopia av Kingdom Kingdom.

Han vägrar ge henne en för att ”hon inte längre är medlem i församlingen”. Då, och troligt, ändå, anmodade organisationen de äldste att ta bort namnen på alla inaktiva från listorna över fälttjänstgrupper, eftersom dessa listor endast var församlingsmedlemmar. Endast de som rapporterar tid i fälttjänsten betraktas som Jehovas vittnen av organisationen.

Jag kände till denna mentalitet från mina dagar som äldste, men kom ansikte mot ansikte 2014 då jag sa till de äldste att jag inte längre skulle gå in i en månatlig fälttjänstrapport. Tänk på att jag fortfarande deltog i möten då och fortfarande åkte ut i hus-till-hus-ministeriet. Det enda jag inte gjorde var att rapportera min tid till de äldste. Jag fick höra - jag har det registrerat - att jag inte skulle betraktas som en församlingsmedlem efter sex månader av att jag inte hade fått en månadsrapport.

Jag tror att ingenting visar organisationens snedställda känsla av helig tjänst än deras förkärlek för rapporteringstiden. Här var jag, ett dopat vittne, deltog i möten och predikade från hus till hus, men frånvaron av den månatliga pappersremsan upphävde allt annat.

Tiden gick och min syster slutade gå helt till möten. Ropade de äldste för att ta reda på varför ett av deras får var "förlorat"? Ringde de till och med per telefon för att göra förfrågan? Det var en tid vi skulle ha. Jag levde igenom dessa tider. Men inte längre, verkar det. Men de ringde en gång i månaden för - du gissade det - hennes tid. Hon ville inte räknas som icke-medlem - hon trodde fortfarande att organisationen hade viss giltighet vid den tiden - hon gav dem en liten rapport om en timme eller två. När allt kommer omkring diskuterade hon regelbundet Bibeln med medarbetare och vänner.

Så du kan vara medlem i organisationen för Jehovas vittnen även om du aldrig deltar i ett möte så länge du lägger in en månadsrapport. Vissa gör det genom att rapportera så lite som 15 minuter i månaden.

Det är intressant att även med all denna numerisk manipulering och massering av statistiken visar 44 länder fortfarande minskningar detta tjänsteår.

Det styrande organet och dess grenar liknar andlighet med verk, särskilt tid som användes för att marknadsföra JW.org för allmänheten.

Jag minns många av ett äldstmöte där en av de äldste föreslog namnet på någon ministerial för att betrakta som en äldste. Som koordinator lärde jag mig att inte slösa bort tid genom att titta på hans skriftliga kvalifikationer. Jag visste att Circuit Overseer: s första intresse skulle vara antalet timmar som broren tillbringade varje månad i ministeriet. Om de låg under församlingsgenomsnittet, var det liten chans att hans utnämning skulle gå igenom. Även om han var den mest spirituella mannen i hela församlingen, skulle det inte ha någon aning om inte hans timmar var slut. Inte bara hans timmar räknade, utan också hans fru och barn. Om deras timmar var dåliga, skulle han inte göra det genom veterinärprocessen.

Detta är en del av anledningen till att vi hör så många klagomål om otydliga äldre som behandlar flocken med hårdhet. Medan viss uppmärksamhet ägnas åt kraven i 1 Timoteus och i Titus, är huvudfokuset på lojalitet till organisationen, vilket främst exemplifieras i fälttjänstrapporten. Bibeln nämner inte detta, men det är det primära elementet som övervägs av Circuit Overseer. Att lägga tonvikt på organisatoriska verk snarare än gåvor av anda och tro är ett säkert sätt att låta män förkläda sig som rättfärdiga ministrar. (2 Co 11:15)

Det som går runt kommer som de säger. Eller som Bibeln säger, "du skördar det du sår." Organisationens beroende av manipulerad statistik och dess jämlikhet med andlighetstiden börjar verkligen kosta dem. Det har blinda dem och bröderna i allmänhet för det andliga vakuumet som avslöjas av den nuvarande verkligheten.

Jag undrar, om jag fortfarande var en fullfjädrad medlem av organisationen, hur jag skulle ta den senaste nyheten om förlusten av 53 församlingar. Föreställ dig hur de äldste i dessa 53 församlingar känner sig. Det finns 53 bröder som uppnådde den uppskattade rang som koordinator för äldstkroppen. Nu är de bara ännu en äldre i en mycket större kropp. De som utses till tjänstkommitténs positioner är nu också i dessa roller.

Allt detta började för några år sedan. Det började när District Overseers som trodde att de var inställda på liv skickades tillbaka till fältet och nu uträcker en liten existens. Kretsövervakare som trodde att de skulle ta hand om dem i sin ålderdom har nu tappats när de fyller 70 och måste sköta sig själva. Många gammaldags betheliter har också upplevt den hårda verkligheten att bli avstängd från hemmet och karriären och kämpar nu för att tjäna sitt liv på utsidan. Cirka 25% av den globala personalen minskades 2016, men nu har nedskärningarna nått församlingsnivån.

Om deltagandet är så mycket kan du vara säker på att donationerna också är nere. Att klippa dina donationer som vittne gynnar dig och kostar dig ingenting. Det blir en slags tyst protest av det starkaste slaget.

Det är uppenbart att beviset är att Jehova inte påskyndar arbetet som vi har sagt så många år att han skulle göra. Jag hörde berätta att vissa rättfärdigar dessa nedskärningar som att bara utnyttja rikssalarna effektivt. Att organisationen skärper saker och ting i förberedelserna för slutet. Det här är som det gamla skämtet om en katolsk präst som såg in i ett bordell av ett par grävgrävare, där den ena vänder sig till den andra och säger: ”Min, men en av dessa flickor måste vara fruktansvärt sjuka”.

Tryckpressen åstadkom en revolution inom religionsfrihet och medvetenhet. En ny revolution har hänt som en följd av den information som finns tillgänglig via Internet. Det faktum att alla Tom, Dick eller Meleti nu kan bli ett förlag och nå världen med information, jämnar spelplanen och tar makten bort från de stora, välfinansierade religiösa enheterna. När det gäller Jehovas vittnen har 140 års misslyckade förväntningar överensstämmer med denna teknologiska revolution för att hjälpa många att vakna. Jag tror att vi kanske bara är - bara kanske - vid den tipppunkten. Kanske inom en mycket nära framtid kommer vi att se en översvämning av vittnen som lämnar organisationen. Många som är fysiskt in men mentalt ute kommer att befrias från rädsla för att undvika när denna utvandring når en slags mättnadspunkt.

Gläder jag mig över det här? Nej inte alls. Snarare förväntar jag mig rädsla för den skada den kommer att göra. Redan ser jag att majoriteten av de som lämnar organisationen också lämnar Gud, blir agnostiska eller till och med ateister. Ingen kristen vill ha det. Hur känner du för det?

Jag blir ofta frågad vem den trogna och diskreta slaven är. Jag kommer att göra en video om det mycket snart, men här är lite eftertänksamt. Titta på alla illustrationer eller liknelser som Jesus gav med slavar. Tror du att han i någon av dem pratar om en viss individ eller liten grupp individer? Eller ger han en allmän princip för att vägleda alla sina lärjungar? Alla hans lärjungar är hans slavar.

Om du känner att det senare är fallet, varför skulle liknelsen om den trogna och diskreta slaven vara annorlunda? Vad kommer han att hitta när han kommer att bedöma var och en av oss individuellt? Om vi ​​hade möjlighet att mata en medslav som lidit andligt, känslomässigt eller till och med fysiskt och inte lyckats med det, kommer han att betrakta oss - du och jag - för att vara trogen och diskret med vad han har gett oss. Jesus har matat oss. Han ger oss mat. Men precis som bröden och fiskarna som Jesus använde för att mata mångfalden, kan den andliga maten vi får också multipliceras med tro. Vi äter den maten själv, men en del återstår att delas med andra.

När vi ser våra bröder och systrar gå igenom den kognitiva dissonansen som vi själva sannolikt har genomgått - när vi ser dem väcka upp för organisationens verklighet och den fulla omfattningen av det bedrag som har gjorts så länge - kommer vi att vara modiga nog och tillräckligt villiga att hjälpa dem så att de inte förlorar sin tro på Gud? Kan vi vara en stärkande kraft? Kommer var och en av oss att vara villiga att ge dem maten vid rätt tid?

Har du inte upplevt en underbar känsla av frihet när du eliminerat det styrande organet som Guds kommunikationskanal och började relatera till honom som ett barn gör med sin far. Med Kristus som vår enda medlare kan vi nu uppleva den typ av förhållande som vi alltid hade önskat som vittnen, men som alltid verkade utanför vårt grepp.

Vill vi inte ha samma sak för våra vittnebröder och systrar?

Det är sanningen som vi behöver för att kommunicera till alla dem som är eller snart kommer att börja vakna som en följd av dessa radikala förändringar i organisationen. Det är troligt att deras uppvaknande kommer att bli svårare än vår egen, eftersom den kommer att tvingas på många ovilligt på grund av omständigheternas kraft, av en verklighet som inte längre kan förnekas eller förklaras bort med grunt resonemang.

Vi kan vara där för dem. Det är en gruppinsats.

Vi är Guds barn. Vår ultimata roll är mänsklighetens försoning tillbaka till Guds familj. Betrakta detta som en träningspass.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.
    10
    0
    Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
    ()
    x