I vår första artikeln, undersökte vi Adad-Guppi Stele, ett historiskt dokument som snabbt förstör Watchtower's teori om möjliga luckor i den etablerade linjen av Neo-Babylonian Kings.

För nästa primära bevis kommer vi att titta på planeten Saturnus. Den här artikeln hjälper oss att förstå hur Saturnus position på himlen lätt kan användas för att fastställa den tidsperiod då Jerusalem förstördes.

I vår moderna tid tar vi mätningen av tiden för givet. Vi kan lätt glömma att all teknik är baserad på en planetkropps rörelse, särskilt vår jord. Ett år är den tid det tar jorden att göra en full revolution runt solen. En dag är den tid det tar jorden att göra en full revolution runt dess axel. Planetens rörelse är så konsekvent, så tillförlitlig, att forntida civilisationer använde himlen som en himmelskalender, en kompass, en klocka och en karta. Innan GPS kunde en fartygs kapten navigera var som helst på jorden med bara en timepiece och natthimlen för att vägleda honom.

Babylonierna var experter på astronomi. Under många århundraden registrerade de exakta planet-, sol- och månrörelser samt förmörkelser. Kombinationen av dessa planetära positioner låser dem i en absolut tidslinje som vi kan spåra tillbaka med precision. Varje kombination är lika unik som ett mänskligt fingeravtryck eller ett lotteribiljettnummer.

Tänk på en kronologisk lista med 12 lotterivalsnummer som vunnits på specifika datum under ett visst år. Vad är chansen för att exakt samma nummer kommer upp på olika datum någonsin igen?

Som vi angav i första artikeln, vårt syfte här är att använda den tvådelade artikeln med titeln "När förstördes forntida Jerusalem?", som publicerades i oktober- och november 2011-utgåvan om Vakttornet för att tydligt visa att förläggarna hade all nödvändig information för att avslöja sanningen att de hade haft fel omkring 607 fvt hela tiden, men ändå valde att ignorera den och försvara en skadlig falsk lärdom.

Låt oss därför titta på hur Saturnus plats kan användas för att fastställa dateringen av Nebuchadnezzars 37: a regnliga år. Varför spelar det någon roll? Det betyder något, för enligt Jeremia 52:12, ”I den femte månaden, på den tionde dagen i månaden, det vill säga i 19: e året av kung Neb ·chad ·nzʹzar kungen av Babylon ”Jerusalem förstördes. Belägringen varade i ett år (Jeremia 52: 4, 5). Jeremiah fick en vision under det 18: e året av Nebukadnezars regeringstid medan staden var under belägring (Jeremia 32: 1, 2) Jerusalems förstörelse.

Du kan vara säker på att om astronomiska data pekade på 607 f.Kr. Vakttornet artikeln skulle vara över det. Ändå nämns inte Saturnus position alls. De ignorerar helt detta värdefulla bevis. Varför?

Låt oss titta på bevisen, ska vi?

Moms 4956 är ett nummer som tilldelas en viss lertavla som beskriver astronomiska data som hänför sig till det 37: e året av Nebukadnezars regeringstid.

De första två raderna i översättning av den här surfplattan läses:

  1. År 37 av Nebukadnezar, kung av Babylon. Månad I. (1st [5] varav var identisk med) 30th [6] (från föregående månad)[7], blev månen synlig bakom de Bull of Himmel[8]; [solnedgång till månset:]…. [….][9]
  2. Saturnus var framför svalan.[10], [11] Den 2nd,[12] på morgonen sträckte en regnbåge i väster. Night of the 3rd,[13] månen var 2 alen framför [....][14]

Linje två berättar att "Saturnus var framför svalan" (regionen på natthimlen idag kallas Fiskarna.)

Saturnus är mycket längre från vår sol än jorden, och det tar därför mycket längre tid att fullfölja en hel bana. En enda bana är faktiskt cirka 29.4 jordår.

Våra moderna klockor är indelade i 12 timmar. Varför 12? Vi kunde ha haft 10 timmars dagar och 10 timmars nätter, med varje timme bestående av 100 minuter vardera, och varje minut uppdelat i 100 sekunder. Vi kunde faktiskt ha delat upp våra dagar i segment av valfri längd som vi valde, men 12 var det som tidhållarna för länge sedan bosatte sig på.

De forntida astronomerna delade också upp himlen i 12 segment kända som konstellationer. De såg bekanta stjärnmönster och trodde att dessa liknade djur och så kallade dem därefter.

När Saturn kretsar runt solen verkar det röra sig genom alla dessa 12 konstellationer. Precis som timmarna på en klocka tar en timme att röra sig genom vart och ett av de tolv siffrorna på klockan, så tar Saturn cirka 2.42 år att röra sig genom varje konstellation. Således, om Saturnus observerades i Fiskarna - högst upp på vår himmelklocka - under det 37: e året av Nebukadnezzar, skulle det inte dyka upp där igen på nästan tre decennier.

Som vi noterade tidigare, med tanke på den precision som vi kan datera händelser baserade på planetens rörelsesdata, måste man undra varför ett så viktigt faktum lämnades ut. Visserligen skulle allt som kategoriskt skulle bevisa 607 fvt som datumet för Jerusalems förstörelse ha varit front och centrum för Vakttorn artikel.

Eftersom vi vet exakt var Saturnus är idag - du kan till och med verifiera att du själv är med blotta ögat - allt vi behöver göra är att köra siffrorna bakåt i 29.4-åriga omloppssegment. Naturligtvis är det tråkigt. Skulle det inte vara trevligt om vi hade en mjukvara för att göra det åt oss med den typ av precision som en dator kan erbjuda? November Vakttorn artikeln nämner en mjukvara som de använde för sina beräkningar. Om de gjorde en beräkning på Saturnus bana, nämner de inte det, även om det är svårt att föreställa sig att de inte skulle ha gjort det i hopp om att etablera 607 som datum.

Lyckligtvis har vi också tillgång till ett underbart program som kan laddas ner och köras på en smart telefon eller surfplatta. Det heter SkySafari 6 Plus och är tillgänglig på webben eller från Apple- och Android-butikerna. Jag rekommenderar att du laddar ner det själv så att du kan driva din egen forskning. Se till att du får "Plus" -versionen eller högre eftersom den billigaste versionen inte tillåter beräkningar i flera år före Kristus.

Här är en skärmdump av inställningarna som används för vår egen forskning:

Platsen är Bagdad, Irak som ligger nära där antika Babylon befann sig. Datumet är 588 f.Kr. Horizon & Sky är dold för att göra det lättare att se bakgrundskonstellationerna.

Låt oss nu se om datumet 588 ger en matchning med vad de babyloniska astronomerna registrerade för Saturnus position under det 37: e året av Nebukadnezzar. Kom ihåg att de sa att det visas framför svalan, som idag kallas Fiskarna, "fisken".

Här är skärmbilden:

Som vi ser här var Saturnus i cancer (latin för krabba).

När vi tittar på diagrammet ovan som visar de 12 konstellationerna ser vi att Saturn måste behöva flytta igenom Leo, Jungfrun, Vågen, Skorpionen, Skytten, Stenbocken och Vattumannen innan de når Fiskarna eller svalan. Så om vi lägger till 20 år och går med det datum som arkeologerna säger var Nebukadnezzars 37: e år, 568, var är Saturn?

Och där har vi Saturnus i Fiskarna, precis där de babyloniska astronomerna sa att det var under det 37: e året av Nebukadnezars regeringstid. Det skulle betyda att hans 19: e år skulle falla mellan 587/588 precis som arkeologerna hävdar. Enligt Jeremiah var det när Nebukadnezzar förstörde Jerusalem.

Varför skulle organisationen hålla tillbaka denna information från oss?

i November sändning på tv.jw.org berättade styrelseledamot Gerrit Losch att "Lying handlar om att säga något felaktigt till en person som har rätt att veta sanningen om en fråga. Men det finns också något som kallas en halvsannhet ...Så vi måste prata öppet och ärligt med varandra, inte undanhålla bitar av information som kan förändra lyssnarens uppfattning eller vilseleda honom.

Skulle du tro att att innehålla dessa viktiga astronomiska data från oss som pekar ut året för Jerusalems förstörelse uppgår till "att hålla tillbaka bitar med information som kan förändra uppfattningen" vi har omkring 607 fv och 1914 e.Kr. Är organisationen, med sitt främsta undervisningsinstrument, "talar öppet och ärligt" med oss?

Vi kan ursäkta detta som ett misstag som gjorts på grund av ofullkomlighet. Men kom ihåg att Gerrit Losch definierade vad som utgör en lögn. När en sann kristen gör ett misstag är den rätta handlingen att erkänna det och korrigera det. Men vad sägs om en som påstår sig vara en sann kristen som vet att något är sant och ändå döljer den sanningen för att vidmakthålla en falsk lärdom. Vad kallar Gerrit Losch det?

Vad skulle vara motivationen för en sådan handling?

Vi måste komma ihåg att fästningen 607 fv som året för Jerusalems förstörelse är hörnstenen i 1914-doktrinen. Flytta datumet till 588, och beräkningen för början av de sista dagarna flyttas till 1934. De förlorar första världskriget, den spanska influensan och de hungersnöd som orsakats av kriget som en del av deras "sammansatta tecken". Det är värre att de inte längre kan göra anspråk på 1919 då Kristus Jesus utsåg dem till den trogna och diskreta slaven (Matteus 24: 45-47). Utan den utnämningen 1919 kan de inte kräva rätten att utöva myndighet i Guds namn över Kristi hjord. De har därför ett kraftfullt intresse av att stödja 1914-läran. Ändå är det svårt att föreställa sig att män som du kanske har uppskattat hela ditt liv kan vara i stånd att medvetet begå ett sådant kolossalt bedrag. Ändå tittar en kritisk tänkare på bevisen och tillåter inte känslor att tänka på hans tänkande.

(För en grundlig analys av undervisningen från 1914, se 1914 - En litany av antaganden.)

Ytterligare bevis

Det finns ytterligare ett bevis som de har kvarhållit. Som vi såg i den sista artikeln, de behöver oss att acceptera tron ​​att det finns ett 20-årigt gap i tidslinjen för kungarna i Babylon. Det påstådda gapet gör det möjligt för dem att flytta datumet för Jerusalems förstörelse tillbaka till 607. De hävdar att det saknas 20 års information från den skriftliga posten. I den sista artikeln visade vi att det inte finns något sådant gap. Visar de astronomiska uppgifterna också frånvaron av något sådant gap? Här är listan över två föregångskungar till Nebukadnezar.

kung Antal år Regnal Period
Kandalanu 22 år 647 - 626 fvt
Nabopolassar 21 år 625 - 605 fvt
Nebukadnessar 43 år 604 - 562 fvt

Dessa namn och datum fastställs av “Saturn Tablet (British Museum Index BM 76738 + BM 76813) som finns i en bok skriven av NW Swerdlow, med titeln, Forntida astronomi och himmelsk spådom, kapitel 3, ”Babylonian Observations of Saturn”.[I]

Rad 2 i denna tablett anger att under år 1, månad 4, dag 24 av Kandalanus regeringstid, var Saturn framför Crab-konstellationen.

Med hjälp av data från denna surfplatta och de inspelade åren för varje kungens regeringstid kan vi se att de astronomiska uppgifterna fortsätter att matcha Saturnus positioner hela vägen tillbaka till kung Kandalanu som började regera 647 fvt.

Denna andra bekräftelse, efter bevisen från vår sista artikel, behandlar en stans på två till organisationens fiktion om ett 20-årigt gap. Utan tvekan är det skälet till att detta bevis aldrig hittade sin väg till den tvådelade artikeln 2011.

Undersöka Vakttornets argument

På sidan 25 i november 2011-frågan finner vi detta argument till förmån för 607 fvt:

Förutom ovannämnda förmörkelse finns 13 uppsättningar av månens observationer på surfplattan och 15 planetobservationer. Dessa beskriver månens eller planeternas placering i förhållande till vissa stjärnor eller konstellationer.18

På grund av månpositionernas överlägsna tillförlitlighet har forskare noggrant analyserat dessa 13 uppsättningar av månpositioner på moms 4956.

Varför går de efter månpositioner över planetobservationer? Enligt fotnot 18: ”Även om den månformiga tecknet för månen är tydlig och otvetydig, några av skyltarna för planetenas namn och deras ståndpunkter är oklara. ”

Det är inte troligt att den tillförlitliga läsaren märker att det inte nämns vilka ”tecken för planetenas namn ... är oklara”. Dessutom får vi inte veta vem forskarna är som noggrant har analyserat ”13 uppsättningar av månpositioner”. För att vi ska vara säkra på att det inte finns någon partiskhet måste dessa forskare inte ha någon koppling till organisationen. Dessutom, varför delar de inte detaljerna i sin forskning som vi har gjort här i den här artikeln, så att läsarna av Vakttornet kan verifiera resultaten för sig själva?

Till exempel gör de detta påstående från den andra Vakttorn artikeln:

"Även om inte alla dessa uppsättningar av månpositioner matchar år 568/567 fvt, matchar alla 13 uppsättningar beräknade positioner för 20 år tidigare, för året 588/587 fvt." (s. 27)

Vi har redan sett i dessa två Vakttorn artiklar som hårda arkeologiska och astronomiska data och bevis på primär källa har utelämnats eller felaktigt framställts. Gerrit Losch sa i den citerade videon tidigare: "Lögner och halvsanningar undergräver förtroendet. Ett tysk ordspråk säger: "Vem som ljuger en gång tros inte, även om han säger sanningen."

Med tanke på det kan de knappast förvänta oss att vi nu tar allt de skriver som sanningen i evangeliet. Vi måste kontrollera saker för oss själva för att se om de berättar sanningen eller vilseleda oss. Det kan mycket väl vara en utmaning för oss som väckts som vittnen att tro att organisationens ledarskap kan vara i stånd till avsiktlig bedrägeri, men de fakta som vi redan har avslöjat gör det svårt att se andra hållet. Med tanke på det kommer vi att ta oss tid i en framtida artikel för att undersöka deras påstående att se om måndata verkligen pekar på 588 mot 586 fvt.

____________________________________________________________

[I] Använd https://www.worldcat.org/ för att hitta den här boken i ditt lokala bibliotek.

[II]http://www.adamoh.org/TreeOfLife.wan.io/OTCh/VAT4956/VAT4956ATranscriptionOfItsTranslationAndComments.htm

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.