Undersökning av Matteus 24, del 6: Är preterism tillämpligt på profetior förra dagar?

by | Februari 13, 2020 | Undersöker Matthew 24-serien, Videor | 30 kommentarer

Idag kommer vi att diskutera den kristna eskatologiska undervisningen som kallas Preterism, från latin prätor som betyder "förflutna". Om du inte vet vad eschatologi betyder, kommer jag att spara arbetet med att leta upp det. Det betyder bibelteologin som gäller de senaste dagarna. Preterism är tron ​​att alla profetior om de sista dagarna i Bibeln redan har uppfyllts. Dessutom tror preteristen att profetiorna från Daniels bok slutfördes under det första århundradet. Han tror också att inte bara Jesu ord i Matteus 24 uppfylldes före eller år 70 e.Kr. när Jerusalem förstördes, utan att till och med uppenbarelsen till Johannes såg dess fullständiga uppfyllande runt den tiden.

Du kan föreställa dig de problem som detta innebär för preteristen. Ett betydande antal av dessa profetior kräver några ganska uppfinningsrika tolkningar för att få dem att fungera som avslutade under det första århundradet. Exempelvis talar Uppenbarelseboken om den första uppståndelsen:

”... de kom till liv och regerade med Kristus i tusen år. Resten av de döda kom inte till liv förrän tusen år var slutförda. Detta är den första uppståndelsen. Välsignad och helig är den som har del i den första uppståndelsen; över dessa har den andra döden ingen makt, men de kommer att vara präster av Gud och Kristus och kommer att regera med honom i tusen år. ” (Uppenbarelseboken 20: 4-6 NASB)

Preterism postulerar att denna uppståndelse inträffade under det första århundradet och krävde av preteristen att förklara hur tusentals kristna kunde försvinna från jorden utan att lämna några spår av något sådant fantastiskt fenomen. Det nämns inte i något av de senare kristna skrifterna från andra och tredje århundradet. Att en sådan händelse skulle bli obemärkt av resten av det kristna samhället passerar tro.

Sedan finns det utmaningen att förklara 1000-åriga missbruk av djävulen så att han inte kan vilseleda nationerna, för att inte nämna hans frigörelse och det efterföljande kriget mellan de heliga och hordarna av Gog och Magog. (Uppenbarelseboken 20: 7-9)

Trots sådana utmaningar stöder många denna teori, och jag har lärt mig att ett antal Jehovas vittnen också har kommit för att prenumerera på denna tolkning av profetier. Är det ett sätt att distansera sig från organisationens misslyckade eschatologi från 1914? Är det verkligen viktigt vad vi tror om de senaste dagarna? Nuförtiden lever vi i en ålder av du är okej-jag-okej teologi. Tanken är att det inte spelar någon roll vad någon av oss tror så länge vi alla älskar varandra.

Jag håller med om att det finns ett antal passager i Bibeln där det för närvarande är omöjligt att nå en definitiv förståelse. Många av dessa finns i Uppenbarelseboken. naturligtvis, efter att ha lämnat efter organisationens dogmatism, vill vi inte skapa vår egen dogma. I motsats till idén om en doktrinell buffé, sade Jesus dock: ”En timme kommer, och nu är det, när de sanna tillbedarna kommer att tillbe Fadern i ande och sanning; för sådana människor försöker fadern vara hans dyrkare. ” (Johannes 4:23 NASB) Dessutom varnade Paul för ”de som förgås, eftersom de inte fick sanningen kärlek för att bli räddade.” (2 Tessaloniker 2:10 NASB)

Det går bra för oss att inte minimera sanningens betydelse. Visst kan det vara en utmaning att skilja sanningen från fiktion; Bibeln faktum från män spekulation. Det borde fortfarande inte avskräcka oss. Ingen sa att det skulle vara lätt, men belöningen i slutet av denna kamp är överlägset stor och motiverar alla ansträngningar vi gör. Det är den ansträngning som Fadern belönar och på grund av det häller han ut sin ande på oss för att vägleda oss till all sanningen. (Matteus 7: 7-11; Johannes 16:12, 13)

Är preteristteologin sant? Är det viktigt att veta det, eller kan detta betraktas som ett av de områden där vi kan ha olika idéer utan att skada vår kristna dyrkan? Mitt personliga ansvar för detta är att det spelar stor roll om denna teologi är sant eller inte. Det handlar verkligen om vår frälsning.

Varför tror jag att det är så? Tänk på denna skrift: "Kom ut ur henne, mitt folk, så att du inte kommer att delta i hennes synder och ta emot hennes plågor" (Uppenbarelseboken 18: 4 NASB).

Om den profetian uppfylldes 70 e.Kr., behöver vi inte ta hänsyn till dess varning. Det är Preterist-uppfattningen. Men vad händer om de har fel? Då inducerar de som främjar Preterism lärjungarna till Jesus att ignorera hans livräddande varning. Du kan se av detta att acceptera en preteristisk syn är inget enkelt akademiskt val. Det kan mycket väl handla om liv eller död.

Finns det ett sätt för oss att avgöra om denna teologi är sant eller falskt utan att komma in i krängda argument över tolkning?

Det finns verkligen.

För att preterism ska vara sant måste uppenbarelseboken ha skrivits före 70 e.Kr. Många preterister säger att den skrevs efter den första belägringen av Jerusalem 66 e.Kr. men innan den förstördes 70 e.Kr.

Uppenbarelsen innehåller en serie visioner som visar dessa framtida händelser.

Så om det skrevs efter 70 e.Kr., kan det knappast vara tillämpligt på förstörelsen av Jerusalem. Därför, om vi kan konstatera att det har skrivits efter det datumet, behöver vi inte gå längre och kan avfärda preteristsynen som ett annat exempel på misslyckade eisegetiska resonemang.

Majoriteten av bibelkunniga daterar skrivelsen av Uppenbarelseboken cirka 25 år efter att Jerusalem förstördes, vilket läggs till 95 eller 96 e.Kr. Det skulle förhindra någon preteristisk tolkning. Men är datingen korrekt? Vad är det baserat på?

Låt oss se om vi kan fastställa det.

Aposteln Paulus berättade för korintierna: ”Vid munnen på två vittnen eller av tre måste varje fråga fastställas” (2 Korinter 13: 1). Har vi några vittnen som kan intyga denna datering?

Vi börjar med externa bevis.

Första vittnet: Irenaeus, var en student till Polycarp som i sin tur var studenten till aposteln Johannes. Han daterar skrivandet mot slutet av kejsaren Domitianus regeringstid som styrde 81 till 96 e.Kr.

Andra vittnet: Clement of Alexandria, som bodde från 155 till 215 e.Kr., skriver att John lämnade ön Patmos där han fängslades efter att Domitian dog 18 september 96 e.Kr. inom detta sammanhang hänvisar Clement till John som en "gammal man", något som skulle ha varit olämpligt för ett skrift före 70 år XNUMX, med tanke på att John var en av de yngsta apostlarna och så hade bara varit åldrande vid den tiden.

Tredje vittnet: Victorinus, en författare från tredje århundradet av den tidigaste kommentaren om Uppenbarelsen, skriver:

”När John sa dessa saker var han på ön Patmos, fördömd till gruvorna av Caesar Domitian. Där såg han apokalypsen; och när han så småningom blev gammal tänkte han att han skulle få sin frigörelse genom lidande; men Domitianus dödades, han befriades ”(Kommentar till Uppenbarelseboken 10:11)

Fjärde vittnet: Jerome (340-420 CE) skrev:

”På det fjortonde året sedan efter att Nero, Domitianus hade upphettat en andra förföljelse, förvisades han [John] till ön Patmos och skrev apokalypsen” (Lives of Illustrious Men 9).

Det gör fyra vittnen. Så verkar frågan vara fast etablerad utifrån externa bevis på att Uppenbarelsen skrevs 95 eller 96 e.Kr.

Finns det interna bevis som stöder detta?

Bevis 1: I Uppenbarelseboken 2: 2 berättar Herren Efesos församling: "Jag känner dina gärningar, ditt arbete och din uthållighet." I nästa vers berömmer han dem för att "utan att bli trött har du uthållit och uthärdat många saker för mitt namn." Han fortsätter med denna bestraffning: "Men jag har detta mot dig: Du har övergivit din första kärlek." (Uppenbarelseboken 2: 2-4 BSB)

Kejsaren Claudius regerade från 41-54 e.Kr. och det var mot den sista delen av hans regering som Paulus grundade församlingen i Efesos. När han var i Rom år 61 e.Kr. Berömmer han dem för deras kärlek och tro.

"Av denna anledning, ända sedan jag hörde om din tro på Herren Jesus och din kärlek till alla de heliga ..." (Ef 1:15 BSB).

Den bestraffning Jesus ger dem är bara meningsfull om betydande tid har gått. Detta fungerar inte om bara en handfull år har gått från Paulus beröm till Jesu fördömelse.

Bevis 2: Enligt Uppenbarelseboken 1: 9 fängdes Johannes på Patmosön. Kejsaren Domitian gynnade denna typ av förföljelse. Men Nero, som styrde från 37 till 68 e.Kr., föredrog avrättande, vilket är vad som hände med Peter och Paul.

Bevis 3: I Uppenbarelseboken 3:17 får vi höra att församlingen i Laodicea var mycket rik och inte hade något behov av någonting. Men om vi accepterar ett skrivande före 70 e.Kr. som preterister hävdar, hur kan vi redogöra för sådan rikedom med tanke på att staden nästan helt förstördes av en jordbävning 61 e.Kr. Det verkar inte rimligt att tro att de kunde gå från total förödelse till enorm rikedom på bara 6 till 8 år?

Bevis 4: Bokstäverna till 2 Peter och Jude skrevs strax före den första belägringen av staden, cirka 65 e.Kr. De båda talar om ett begynnande, korrupt inflytande som just kom in i församlingen. Vid uppenbarelsens tid har detta blivit den fulla sekten av Nicolaus, något som logiskt inte kunde ha skett på bara ett par år (Uppenbarelseboken 2: 6, 15).

Bevis 5: I slutet av det första århundradet var förföljelsen av kristna utbredd i hela kejsardömet. Uppenbarelseboken 2:13 hänvisar till Antipas som dödades i Pergamum. Men Neros förföljelse begränsades till Rom och var inte av religiösa skäl.

Det verkar finnas överväldigande externa och interna bevis som stöder datumet 95 till 96 som de flesta bibelforskare håller fast vid bokens skrivande. Så, vad hävdar preterists att motverka detta bevis?

De som argumenterar för ett tidigt datum pekar på sådant som frånvaron av något omnämnande av Jerusalems förstörelse. Emellertid visste 96 hela världen om Jerusalems förstörelse, och det kristna samhället förstod tydligt att allt hade hänt i överensstämmelse med uppfyllandet av profetior.

Vi måste komma ihåg att John inte skrev ett brev eller ett evangelium som de andra bibelförfattarna, som James, Paul eller Peter. Han agerade mer som en sekreterare som diktat. Han skrev inte sin egen originalitet. Han fick höra att skriva vad han såg. Elva gånger får han den specifika instruktionen att skriva vad han såg eller fick höra.

”Det du ser skriver i en rullning. . ”. (Ap 1:11)
”Skriv därför ner de saker du såg. . ”. (Ap 1:19)
”Och till ängeln i församlingen i Smyrna skriv. . ”. (Ap 2: 8)
”Och till ängeln i församlingen i Pergamum skriv. . ”. (Ap 2:12)
”Och till ängeln i församlingen i Thyatira skriv. . ”. (Ap 2:18)
”Och till ängeln i församlingen i Sardis skriv. . ”. (Ap 3: 1)
”Och till församlingens ängel i Philadelphia skriv. . ”. (Ap 3: 7)
”Och till ängeln i församlingen i Laodicea skriv. . ”. (Ap 3: 14)
"Och jag hörde en röst från himlen säga:" Skriv: Lyckliga är de döda som dör i förening med [Herren] från denna tid och framåt. . . ”. (Ap 14: 13)
"Och han säger till mig:" Skriv: Lyckliga är de som bjuds in till kvällsmaten för lammets äktenskap. ” (Ap 19: 9)
”Han säger också:” Skriv, eftersom dessa ord är trogna och sanna (Ap 21: 5)

Ska vi verkligen tänka att när han ser en sådan manifestation av gudomlig riktning, kommer John att säga: ”Hej, Herre. Jag tycker att det skulle vara trevligt att nämna några av förstörelsen av Jerusalem som hände för 25 år sedan ... du vet, för eftertiden!

Jag ser bara inte att det händer, eller hur? Så att det inte finns något omnämnande av historiska händelser betyder inte något. Det är bara en knep att försöka få oss att acceptera idén som preterister försöker komma över. Det är eisegesis, inget mer.

Om vi ​​kommer att acceptera en preteristisk uppfattning, måste vi faktiskt acceptera att Jesu närvaro började år 70 e.Kr. baserat på Matteus 24:30, 31 och att de heliga återuppstod och omformades i ett ögonblink vid den tiden . Om så var fallet, varför behovet av dem att fly staden? Varför alla varningar om att fly omedelbart för att inte fastna och förgås med resten? Varför inte bara fånga dem då och där? Och varför skulle det inte nämnas något i kristna skrifter från senare det seklet och under det andra århundradet av massupprymningen av alla heliga? Visst skulle det nämnas något om försvinnandet av hela den kristna församlingen i Jerusalem. I själva verket skulle alla kristna, judar och hedningar, ha försvunnit från jordens ansikte år 70 e.Kr. Detta skulle knappast gå obemärkt.

Det finns ett annat problem med Preterism som jag tror uppväger allt annat och som belyser en farlig aspekt på denna speciella teologiska ram. Om allt hände under det första århundradet, vad finns det kvar för resten av oss? Amos berättar att ”den suveräna Herren Jehova inte kommer att göra någonting om han inte har avslöjat sitt konfidentiella ärende för sina tjänare, profeterna” (Amos 3: 7).

Preterism tar inget utrymme för det. Med Uppenbarelsen skriven efter händelserna i Jerusalems förstörelse sitter vi kvar med symbolik för att ge oss försäkringar om vad framtiden kommer att ge. Vissa av dessa kan vi förstå nu, medan andra kommer att bli uppenbara när det behövs. Det är så med profetior.

Judarna visste att Messias skulle komma och de hade detaljer som rör hans ankomst, detaljer som förklarade tidpunkten, platsen och viktiga händelser. Ändå var det mycket som lämnades osäkra men som blev uppenbart när Messias äntligen kom. Detta är vad vi har med Uppenbarelseboken och varför den är av sådant intresse för kristna idag. Men med Preterism, allt som försvinner. Min personliga övertygelse är att Preterism är en farlig undervisning och vi bör undvika den.

Genom att säga det föreslår jag inte att mycket av Matteus 24 inte har uppfyllts under det första århundradet. Det jag säger är om något uppfylls under det första århundradet, i vår tid eller i vår framtid bör bestämmas utifrån sammanhanget och inte göras för att passa in i någon förutfattad tidsram baserad på tolkande spekulation.

I vår nästa studie ska vi titta på innebörden och tillämpningen av den stora trängsel som det hänvisas till i både Matteus och Uppenbarelsen. Vi kommer inte att försöka hitta ett sätt att tvinga det in i en viss tidsram, utan snarare titta på sammanhanget på alla platser det inträffar och försöka bestämma dess faktiska uppfyllande.

Tack för att du tittade. Om du vill hjälpa oss att fortsätta detta arbete finns det en länk i beskrivningen av den här videon för att ta dig till vår donationssida.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.

  Läs detta på ditt språk:

  English简体 中文DanskNederlandsFilippinaresuomifrançaisDeutschitaliensk日本語한국어ພາ ສາ ລາວPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀРусскийspanskaKiswahiliSvenskaதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng Việtzulu

  Författarsidor

  Kan du hjälpa oss?

  ämnen

  Artiklar efter månad

  30
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x