Undersökning av Matteus 24, del 6: Är preterism tillämpligt på profetior förra dagar?

by | Februari 13, 2020 | Undersöker Matthew 24-serien, Videor | 30 kommentarer

Idag kommer vi att diskutera den kristna eskatologiska undervisningen som kallas Preterism, från latin prätor som betyder "förflutna". Om du inte vet vad eskatologi betyder, sparar jag dig arbetet med att leta upp det. Det betyder bibelteologin som hänför sig till de sista dagarna. Preterism är tron ​​att alla profetior om de sista dagarna i Bibeln redan har uppfyllts. Dessutom tror preteristen att profetiorna från Daniels bok fullbordades under det första århundradet. Han tror också att inte bara Jesu ord i Matteus 24 uppfylldes före eller år 70 e.Kr. när Jerusalem förstördes, utan att även Uppenbarelseboken till Johannes såg sin fullständiga uppfyllande omkring den tiden.

Du kan föreställa dig de problem som detta innebär för preteristen. Ett betydande antal av dessa profetior kräver några ganska uppfinningsrika tolkningar för att få dem att ha fullbordats under det första århundradet. Till exempel talar Uppenbarelseboken om den första uppståndelsen:

”... de kom till liv och regerade med Kristus i tusen år. Resten av de döda kom inte till liv förrän tusen år var slutförda. Detta är den första uppståndelsen. Välsignad och helig är den som har del i den första uppståndelsen; över dessa har den andra döden ingen makt, men de kommer att vara präster av Gud och Kristus och kommer att regera med honom i tusen år. ” (Uppenbarelseboken 20: 4-6 NASB)

Preterism postulerar att denna uppståndelse inträffade under det första århundradet, vilket krävde av preteristen att förklara hur tusentals kristna kunde försvinna från jordens yta utan att lämna några spår av något sådant fantastiskt fenomen. Det nämns inte i några av de senare kristna skrifterna från andra och tredje århundradet. Att en sådan händelse skulle gå obemärkt förbi av resten av det kristna samfundet övergår troen.

Sedan finns det utmaningen att förklara 1000-åriga missbruk av djävulen så att han inte kan vilseleda nationerna, för att inte nämna hans frigörelse och det efterföljande kriget mellan de heliga och hordarna av Gog och Magog. (Uppenbarelseboken 20: 7-9)

Trots sådana utmaningar stöder många denna teori, och jag har lärt mig att ett antal Jehovas vittnen har kommit att prenumerera på denna tolkning av profetior också. Är det ett sätt att distansera sig från organisationens misslyckade eskatologi 1914? Är det verkligen viktigt vad vi tror på de senaste dagarna? Nuförtiden lever vi i en tid som du är okej-jag är okej teologi. Tanken är att det inte spelar någon roll vad någon av oss tror så länge vi alla älskar varandra.

Jag håller med om att det finns ett antal avsnitt i Bibeln där det för närvarande är omöjligt att nå en definitiv förståelse. Många av dessa finns i Uppenbarelseboken. efter att ha lämnat organisationens dogmatism vill vi naturligtvis inte skapa vår egen dogma. Icke desto mindre, i motsats till tanken på en doktrinär buffé, sa Jesus att ”en timme kommer och nu är den då de sanna tillbedjarna kommer att tillbe Fadern i ande och sanning; för sådana människor försöker Fadern vara hans tillbedjare. ” (Johannes 4:23 NASB) Dessutom varnade Paulus för ”de som förgås, för att de inte fick sanningens kärlek för att bli frälsta.” (2 Tessalonikerbrevet 2:10 NASB)

Vi gör det bra att inte minimera sanningens betydelse. Visst, det kan vara en utmaning att skilja sanning från fiktion; Bibelns fakta från spekulationer om män. Ändå borde det inte avskräcka oss. Ingen sa att det skulle vara lätt, men belöningen i slutet av denna kamp är överlägset stor och motiverar alla ansträngningar vi gör. Det är ansträngningen som Fadern belönar och på grund av detta utgjuter han sin ande över oss för att vägleda oss till hela sanningen. (Matteus 7: 7-11; Johannes 16:12, 13)

Är preteristteologi sant? Är det viktigt att veta det, eller kvalificerar detta sig som ett av de områden där vi kan ha olika idéer utan att skada vår kristna tillbedjan? Min personliga syn på detta är att det spelar stor roll om denna teologi är sant eller inte. Det är verkligen en fråga om vår frälsning.

Varför tror jag att det är så? Tänk på det här skriftstället: ”Gå ut ur henne, mitt folk, så att du inte kommer att delta i hennes synder och ta emot hennes plågor” (Uppenbarelseboken 18: 4).

Om profetian uppfylldes år 70 e.Kr. behöver vi inte ta hänsyn till dess varning. Det är den preteristiska uppfattningen. Men tänk om de har fel? Då får de som främjar preterism Jesu lärjungar att ignorera hans livräddande varning. Man kan se av detta att acceptera en preteristisk uppfattning inte är något enkelt akademiskt val. Det kan mycket väl handla om liv eller död.

Finns det ett sätt för oss att avgöra om denna teologi är sant eller falskt utan att komma in i krängda argument över tolkning?

Det finns verkligen.

För att preterism ska vara sant måste Uppenbarelseboken ha skrivits före år 70 CE. Många preterister postulerar att den skrevs efter den första belägringen av Jerusalem år 66 CE men innan den förstördes år 70 CE

Uppenbarelsen innehåller en serie visioner som visar dessa framtida händelser.

Så om det skrevs efter år 70 v.t. kunde det knappast vara tillämpligt på förstörelsen av Jerusalem. Därför, om vi kan fastställa att det skrevs efter det datumet, behöver vi inte gå längre och kan avfärda den preteristiska uppfattningen som ett annat exempel på misslyckat eisegetiskt resonemang.

Majoriteten av bibelforskare daterar Uppenbarelseboken ungefär 25 år efter att Jerusalem förstördes, vilket stod i år 95 eller 96 CE. Detta skulle förneka alla preteristiska tolkningar. Men är det dejting korrekt? Vad är det baserat på?

Låt oss se om vi kan fastställa det.

Aposteln Paulus sa till Korintierna: ”Vid två eller tre vittnens mun måste varje sak upprättas” (2 Kor 13: 1). Har vi några vittnen som kan intyga denna dejting?

Vi börjar med externa bevis.

Första vittnet: Irenaeus, var en student av Polycarp som i sin tur var elev av aposteln Johannes. Han daterar skrivningen mot slutet av kejsaren Domitianus som regerade från 81 till 96 CE

Andra vittnet: Clement of Alexandria, som levde mellan 155 och 215 CE, skriver att John lämnade ön Patmos där han fängslades efter att Domitianus dog den 18 september 96 CE Inom detta sammanhang hänvisar Clement till John som en "gammal man", något som skulle ha varit olämpligt för en skrivelse före 70-talet, med tanke på att Johannes var en av de yngsta apostlarna och därför bara hade varit medelålders vid den tiden.

Tredje vittnet: Victorinus, en författare från tredje århundradet av den tidigaste kommentaren om Uppenbarelsen, skriver:

”När John sa dessa saker var han på ön Patmos, fördömd till gruvorna av Caesar Domitian. Där såg han apokalypsen; och när han så småningom blev gammal tänkte han att han skulle få sin frigörelse genom lidande; men Domitianus dödades, han befriades ”(Kommentar till Uppenbarelseboken 10:11)

Fjärde vittnet: Jerome (340-420 CE) skrev:

”På det fjortonde året sedan efter att Nero, Domitianus hade upphettat en andra förföljelse, förvisades han [John] till ön Patmos och skrev apokalypsen” (Lives of Illustrious Men 9).

Det gör fyra vittnen. Så verkar frågan vara stadfäst från yttre bevis för att Uppenbarelseboken skrevs år 95 eller 96 CE

Finns det interna bevis som stöder detta?

Bevis 1: I Uppenbarelseboken 2: 2 säger Herren till Efesos församling: "Jag känner till dina gärningar, ditt arbete och din uthållighet." I nästa vers berömmer han dem för att "utan att bli trött, har du uthållit och uthärdat många saker för mitt namn." Han fortsätter med denna tillrättavisning: "Men jag har detta mot dig: Du har övergivit din första kärlek." (Uppenbarelseboken 2: 2-4 BSB)

Kejsaren Claudius regerade från 41-54 e.Kr. och det var mot den sista delen av hans regering som Paulus grundade församlingen i Efesos. När han var i Rom år 61 e.Kr. Berömmer han dem för deras kärlek och tro.

"Av denna anledning, ända sedan jag hörde om din tro på Herren Jesus och din kärlek till alla de heliga ..." (Ef 1:15 BSB).

Den bestraffning Jesus ger dem är bara meningsfull om betydande tid har gått. Detta fungerar inte om bara en handfull år har gått från Paulus beröm till Jesu fördömelse.

Bevis 2: Enligt Uppenbarelseboken 1: 9 fängslades Johannes på ön Patmos. Kejsaren Domitian gynnade denna typ av förföljelse. Emellertid föredrog Nero, som regerade från 37 till 68 CE, avrättningen, vilket är vad som hände med Peter och Paul.

Bevis 3: I Uppenbarelseboken 3:17 får vi veta att församlingen i Laodicea var mycket rik och inte behövde något. Men om vi accepterar en skrift före 70 CE som preterister hävdar, hur kan vi redogöra för sådan rikedom med tanke på att staden nästan helt förstördes av en jordbävning år 61 CE Det verkar inte rimligt att tro att de kunde gå från total förödelse till stor rikedom på bara 6 till 8 år?

Bevis 4: 2 Petrus och Judas brev skrevs strax före den första belägringen av staden, omkring år 65 e.Kr. De talar båda om ett begynnande, fördärvande inflytande som just kommit in i församlingen. Vid tidpunkten för Uppenbarelseboken har detta blivit den fullvärdiga sekten Nicolaus, något som logiskt sett inte kunde ha hänt på bara ett par år (Uppenbarelseboken 2: 6, 15).

Bevis 5: I slutet av det första århundradet var förföljelsen av kristna utbredd i hela imperiet. Uppenbarelseboken 2:13 hänvisar till Antipas som dödades i Pergamum. Men Neros förföljelse begränsades till Rom och var inte av religiösa skäl.

Det verkar finnas överväldigande yttre och interna bevis som stöder det datum från 95 till 96 CE som de flesta bibelforskare håller för bokens skrivande. Så vad hävdar preterister att motverka detta bevis?

De som argumenterar för ett tidigt datum pekar på sådant som frånvaron av något omnämnande av Jerusalems förstörelse. Emellertid visste 96 hela världen om Jerusalems förstörelse, och det kristna samhället förstod tydligt att allt hade hänt i överensstämmelse med uppfyllandet av profetior.

Vi måste komma ihåg att Johannes inte skrev ett brev eller ett evangelium som de andra bibelskribenterna, som Jakob, Paulus eller Peter. Han agerade mer som en sekreterare med diktat. Han skrev inte av sin egen originalitet. Han fick höra att skriva vad han såg. Elva gånger får han den specifika instruktionen att skriva vad han såg eller fick höra.

”Det du ser skriver i en rullning. . ”. (Ap 1:11)
”Skriv därför ner de saker du såg. . ”. (Ap 1:19)
”Och till ängeln i församlingen i Smyrna skriv. . ”. (Ap 2: 8)
”Och till ängeln i församlingen i Pergamum skriv. . ”. (Ap 2:12)
”Och till ängeln i församlingen i Thyatira skriv. . ”. (Ap 2:18)
”Och till ängeln i församlingen i Sardis skriv. . ”. (Ap 3: 1)
”Och till församlingens ängel i Philadelphia skriv. . ”. (Ap 3: 7)
”Och till ängeln i församlingen i Laodicea skriv. . ”. (Ap 3: 14)
"Och jag hörde en röst från himlen säga:" Skriv: Lyckliga är de döda som dör i förening med [Herren] från denna tid och framåt. . . ”. (Ap 14: 13)
"Och han säger till mig:" Skriv: Lyckliga är de som bjuds in till kvällsmaten för lammets äktenskap. ” (Ap 19: 9)
”Han säger också:” Skriv, eftersom dessa ord är trogna och sanna (Ap 21: 5)

Ska vi verkligen tänka att när han ser en sådan manifestation av gudomlig riktning, kommer John att säga: ”Hej, Herre. Jag tycker att det skulle vara trevligt att nämna några av förstörelsen av Jerusalem som hände för 25 år sedan ... du vet, för eftertiden!

Jag ser bara inte att det händer, eller hur? Så frånvaron av att nämna historiska händelser betyder inte någonting. Det är bara ett knep att försöka få oss att acceptera tanken som preterister försöker komma över. Det är eisegesis, inget mer.

Om vi ​​ska acceptera en preteristisk uppfattning, måste vi acceptera att Jesu närvaro började år 70 e.Kr. baserat på Matteus 24:30, 31 och att de heliga återuppstod och omvandlades i ett ögonblick vid den tiden . Om så var fallet, varför behövde de då fly från staden? Varför alla varningar om att fly omedelbart för att inte fastna och förgås med resten? Varför inte bara fånga dem upp och då? Och varför skulle det inte nämnas något i kristna skrifter från senare det århundradet och under hela det andra århundradet av massuppryckandet av alla de heliga? Visst skulle det nämnas något om hela den kristna församlingen i Jerusalem försvann. I själva verket skulle alla kristna, judar och hedningar, ha försvunnit från jordens yta år 70 e.Kr. - fångade upp. Detta skulle knappast gå obemärkt förbi.

Det finns ett annat problem med preterism som jag tycker uppväger allt annat och som lyfter fram en farlig aspekt av just denna teologiska ram. Om allt hände under det första århundradet, vad finns det kvar för resten av oss? Amos berättar för oss att ”den suveräne Herren Jehova inte gör något om han inte har avslöjat sin konfidentiella fråga för sina tjänare profeterna” (Amos 3: 7).

Preterism tar inte hänsyn till det. Med Uppenbarelseboken skrivet efter händelserna med Jerusalems förstörelse sitter vi kvar med symbolik för att ge oss försäkringar om vad framtiden kommer att medföra. Några av dessa kan vi förstå nu, medan andra kommer att bli uppenbara när det behövs. Så är det med profetior.

Judarna visste att Messias skulle komma och de hade detaljer som rör hans ankomst, detaljer som förklarade tidpunkten, platsen och viktiga händelser. Ändå var det mycket som lämnades osäkra men som blev uppenbart när Messias äntligen kom. Detta är vad vi har med Uppenbarelseboken och varför den är av sådant intresse för kristna idag. Men med Preterism, allt som försvinner. Min personliga övertygelse är att Preterism är en farlig undervisning och vi bör undvika den.

Genom att säga det föreslår jag inte att mycket av Matteus 24 inte uppfylls under det första århundradet. Vad jag säger är om något uppfylls under det första århundradet, i vår tid eller i vår framtid bör bestämmas utifrån sammanhanget och inte göras för att passa in i någon förutfattad tidsram baserat på tolkande spekulation.

I vår nästa studie kommer vi att titta på innebörden och tillämpningen av den stora vedermödan som det hänvisas till i både Matteus och Uppenbarelseboken. Vi kommer inte att försöka hitta ett sätt att tvinga den in i en viss tidsram utan vi ska snarare titta på sammanhanget på varje plats det inträffar och försöka bestämma dess verkliga uppfyllelse.

Tack för att du tittade. Om du vill hjälpa oss att fortsätta detta arbete finns det en länk i beskrivningen av den här videon som tar dig till vår donationssida.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.
    30
    0
    Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
    ()
    x