Undersökning av Matteus 24, del 7: The Great Tribulation

by | April 12, 2020 | Undersöker Matthew 24-serien, Videor | 15 kommentarer

Hej och välkommen till del 7 i vårt exegetiska betraktande av Matteus 24.

I Matteus 24:21 talar Jesus om en stor vedermöda som kommer att komma över judarna. Han hänvisar till det som det värsta någonsin.

”För då kommer det att bli stor trängsel som inte har inträffat sedan världens början fram till nu, inte heller kommer att inträffa igen.” (Mt 24: 21)

Apropeln Johannes berättar om trängsel om något som kallas ”den stora trängseln” i Uppenbarelseboken 7:14.

"Så direkt sa jag till honom:" Min herre, du är den som vet. " Och han sa till mig: "Det här är de som kommer ut ur den stora trängseln, och de har tvättat sina kläder och gjort dem vita i Lammets blod." (Ap 7:14)

Som vi såg i vår senaste video tror preterister att dessa verser är länkade och att de båda hänvisar till samma händelse, förstörelsen av Jerusalem. Baserat på argumenten i min tidigare video accepterar jag inte preterism som en giltig teologi, och inte heller majoriteten av kristna valörer. Ändå betyder det inte att majoriteten av kyrkor inte tror att det finns en länk mellan den vedermödan som Jesus talade om i Matteus 24:21 och den som ängeln nämner i Uppenbarelseboken 7:14. Kanske beror det på att båda använder samma ord, ”stor vedermödan”, eller kanske på grund av Jesu uttalande att en sådan vedermödan är större än vad som helst att komma före eller efter.

Hur som helst, sammanfattas den allmänna idén, praktiskt taget alla dessa valörer - inklusive Jehovas vittnen - med detta uttalande: ”Den katolska kyrkan bekräftar att” före Kristi andra ankomst måste kyrkan genomgå en slutlig prövning som kommer att skaka tron många troende ... ”(St. Catherine of Siena Roman Catholic Church)

Ja, medan tolkningar varierar, är de flesta överens med den grundläggande principen att kristna kommer att uthärda ett stort slutligt test av tro på eller strax före manifestationen av Kristi närvaro.

Bland annat har Jehovas vittnen kopplat den profetin med vad Jesus sa skulle hända Jerusalem i Matteus 24:21, som de kallar en mindre eller typisk uppfyllelse. De drar sedan slutsatsen att Uppenbarelseboken 7:14 skildrar en större eller sekundär uppfyllelse, vad de kallar en antitypisk uppfyllelse.

Att skildra ”den stora vedermödan” i Uppenbarelseboken som ett sista test har varit en riktig välsignelse för kyrkornas makt. Jehovas vittnen har verkligen använt det för att uppmuntra flocken för att vara rädd för händelsen som ett sätt att få rangen att falla i linje med organisatoriska förfaranden och dikter. Tänk på vad Vakttornet har att säga om ämnet:

"Lydnad som kommer från att trycka på till mognad kommer att visa sig vara inte mindre livräddande när vi står inför den stora uppfyllandet av Jesu profetia om att "det kommer att bli stor trängsel" av ojämn storlek. (Matt. 24:21) Kommer vi att visa oss vara det lydiga till vilken framtida brådskande riktning vi får från ”den trofaste förvaltaren”? (Lukas 12:42) Hur viktigt är det att vi lär oss att "bli lydig från hjärtat'! -ROM. 6:17.”
(w09 5/15 s. 13 par. 18 Tryck på till mognad - ”Jehovas stora dag är nära”)

Vi kommer att analysera liknelsen om ”den trofaste förvaltaren” i en framtida video av denna Matthew 24-serie, men låt mig bara säga nu utan rädsla för någon rimlig motsägelse att ingenstans i Skriften finns ett styrande organ som består av bara en handfull män beordrad av profetia eller avbildad på vilket språk som helst som tillhandahåller do-or-die order till Kristus efterföljare.

Men vi får lite av ämnet. Om vi ​​ska ge trovärdighet åt idén om Matteus 24:21 att ha en stor, sekundär, antitypisk uppfyllelse, behöver vi mer än ordet från vissa män med ett stort förlag bakom sig. Vi behöver bevis från Skriften.

Vi har tre uppgifter framför oss.

 1. Bestäm om det finns någon koppling mellan förödelsen hos Matteus och den i Uppenbarelseboken.
 2. Förstå vad Matteus stora trängsel hänvisar till.
 3. Förstå vad den stora trängseln av uppenbarelsen hänvisar till.

Låt oss börja med den antagna länken mellan dem.

Både Matteus 24:21 och Uppenbarelseboken 7:14 använder termen ”stor vedermödan”. Räcker det för att skapa en länk? I så fall måste det också finnas en länk till Uppenbarelseboken 2:22 där samma term används.

"Se! Jag håller på att kasta henne i en sjuksäng och de som äkt äktenskapsbrott med henne i stor trängsel, såvida de inte omvänder sig från hennes gärningar. ”(Re 2: 22)

Dumt, är det inte? Vidare, om Jehova ville att vi skulle se en länk baserad på ordanvändning, varför inspirerade han inte Lukas att också använda samma term, ”vedermödan” (grekiska: thlipsis). Lukas beskriver Jesu ord som ”stor nöd” (grekiska: anagké).

”För det kommer att finnas stor nöd på landet och vrede mot detta folk. ” (Lu 21:23)

Lägg också märke till att Matteus antecknar Jesus som att han bara säger ”stor trängsel”, men ängeln säger till Johannes, ”de stor trängsel ”. Genom att använda den bestämda artikeln visar ängeln att den vedermödan han hänvisar till är unik. Unikt betyder unikt; en specifik instans eller händelse, inte ett allmänt uttryck för stor trängsel eller nöd. Hur kan en enstaka trängsel också vara en sekundär eller antitypisk trängsel? Per definition måste den stå på egen hand.

Vissa kanske undrar om det finns en parallell på grund av Jesu ord som hänvisar till den som den värsta vedermödan genom tiderna och något som aldrig kommer att inträffa igen. De skulle resonera att förstörelsen av Jerusalem, så illa som den var, inte kvalificerar som den värsta vedermödan genom tiderna. Problemet med ett sådant resonemang är att det ignorerar sammanhanget med Jesu ord som mycket tydligt riktas mot det som snart kommer att hända staden Jerusalem. Det sammanhanget inkluderar varningar som ”låt sedan de i Judeen börja fly till bergen” (vers 16) och ”fortsätt be om att din flykt inte får ske på vintern eller på sabbatsdagen” (vers 20). "Judeen"? "Sabbatsdagen"? Dessa är alla termer som endast gäller för judarna under Kristi tid.

Markus berättar mycket samma sak, men det är Luke som tar bort alla tvivel om att Jesus var det endast med hänvisning till Jerusalem.

”Men när du ser Jerusalem omgiven av lägerlagda arméer, vet sedan att öde av henne har kommit nära. Låt sedan de i Judea börja flyga till bergen, låt de mitt i henne lämna, och låt de på landsbygden inte gå in i henne, eftersom det är dagar för att möta rättvisa för att allt som skrivs kan uppfyllas. Ve de gravida kvinnorna och de som ammar ett barn på de dagar! För det kommer att finnas stor oro över landet och vrede mot detta folk”. (Lu 21: 20-23)

Det land som Jesus hänvisar till är Judeen med Jerusalem som huvudstad; folket är judarna. Jesus hänvisar här till den största nöd som Israels nation någonsin hade och någonsin skulle uppleva.

Med tanke på allt detta, varför skulle någon tro att det finns en sekundär, antitypisk eller större uppfyllande? Anger något i dessa tre berättelser att vi ska leta efter en sekundär uppfyllande av denna stora trängsel eller stora nöd? Enligt det styrande organet bör vi inte längre leta efter några typiska / antitypiska eller primära / sekundära uppfyllingar i Skrifterna, såvida inte själva skrifterna tydligt identifierar dem. David Splane själv säger att det skulle vara att gå utöver vad som står skrivet. (Jag kommer att hänvisa till den informationen i beskrivningen av den här videon.)

En del av er kanske inte nöjda med tanken att det bara finns en enda uppfyllande av Matteus 24:21 från första århundradet. Du kanske resonerar: ”Hur kunde det inte gälla framtiden eftersom den vedermödan som kom över Jerusalem inte var den värsta någonsin? Det var inte ens den värsta trängsel som kom över judarna. Vad gäller till exempel förintelsen? ”

Det är här ödmjukhet kommer in. Vad är viktigare, tolkningen av människor eller vad Jesus egentligen sa? Eftersom Jesu ord tydligt gäller Jerusalem måste vi förstå dem i det sammanhanget. Vi måste komma ihåg att dessa ord talades inom ett kulturellt sammanhang som skiljer sig mycket från vårt eget. Vissa människor ser på Skriften med en mycket bokstavlig eller absolut syn. De vill inte acceptera en subjektiv förståelse av någon skrift. Därför resonerar de att eftersom Jesus sa att det var den största vedermödan genom tiderna, då på ett bokstavligt eller absolut sätt, måste den vara den största trängsel genom tiderna. Men judarna tänkte inte absolut och vi borde inte heller. Vi måste vara mycket försiktiga med att upprätthålla en exegetisk syn på bibelforskning och inte införa våra förutfattade idéer på Skriften.

Det finns väldigt lite i livet som är absolut. Det finns sådant som relativ eller subjektiv sanning. Jesus talade här sanningar som var relaterade till hans lyssnares kultur. Till exempel var Israels nation den enda nationen som bar Guds namn. Det var den enda nationen han hade valt ut från hela jorden. Det var den enda som han slöt ett förbund med. Andra nationer kunde komma och gå, men Israel med sin huvudstad i Jerusalem var speciellt, unikt. Hur skulle det någonsin kunna sluta? Vilken katastrof som skulle ha varit för en juds sinne; den värsta möjliga typen av förödelse.

Visst, staden med sitt tempel hade förstörts 588 fvt av babylonierna och de överlevande tagits i exil, men nationen slutade inte då. De återställdes till sitt land, de byggde om sin stad med dess tempel. Sann dyrkan överlevde med Aronons prästadöms överlevnad och med alla lagar. De släktregister som spårade alla israeliternas släkt hela vägen tillbaka till Adam överlevde också. Nationen med sitt förbund med Gud fortsatte att försvinna.

Allt detta gick förlorat när romarna kom år 70 e.Kr. Judarna förlorade sin stad, sitt tempel, sin nationella identitet, det aronska prästadömet, de genetiska släktforskningarna och viktigast av allt deras förbundsförhållande med Gud som hans enda utvalda nation.

Jesu ord uppfylldes därför fullständigt. Det finns helt enkelt ingen grund att betrakta detta som grunden för någon sekundär eller antitypisk uppfyllande.

Därefter följer att den stora vedermödan i Uppenbarelseboken 7:14 måste stå ensam som en separat enhet. Är den vedermödan ett sista test, som kyrkorna lär ut? Är det något i vår framtid som vi borde oroa oss för? Är det ens en enda händelse?

Vi kommer inte att införa vår egen tolkning av husdjur på detta. Vi försöker inte kontrollera människor genom att använda orättvis rädsla. Istället gör vi det vi alltid gör, vi tittar på sammanhanget som lyder:

”Efter det såg jag och titta! en stor folkmassa, som ingen kunde räkna ut av alla nationer och stammar och folk och tungor, som stod inför tronen och inför lammet, klädda i vita kläder; och det fanns palmgrenar i händerna. Och de fortsätter att skrika med hög röst och säga: "Frälsning är vi skyldiga till vår Gud, som sitter på tronen och till lammet." Alla änglarna stod runt tronen och de äldste och de fyra levande varelserna, och de föll nedåt inför tronen och tillbe Gud och sa: ”Amen! Låt beröm och härlighet och visdom och tacksägelse och ära och kraft och styrka vara vår Gud för alltid och alltid. Amen." Som svar sade en av de äldste till mig: "De som är klädda i de vita kläderna, vem är de och var kom de ifrån?" Så direkt sa jag till honom: "Min herre, du är den som vet." Och han sa till mig: ”Det här är de som kommer ut ur den stora trängseln, och de har tvättat sina kläder och gjort dem vita i Lammets blod. Det är därför de ligger inför Guds tron ​​och ger honom en helig dag och natt i hans tempel; och den som sitter på tronen kommer att sprida sitt tält över dem. ” (Uppenbarelseboken 7: 9-15 NWT)

I vår tidigare video om preterism konstaterade vi att både de externa bevisen för samtida vittnen såväl som de interna bevisen från själva boken jämfört med historiska data indikerar att dess skrivtid var mot slutet av det första århundradet, långt efter Jerusalems förstörelse . Därför letar vi efter en uppfyllelse som inte slutar under det första århundradet.

Låt oss undersöka de enskilda delarna av denna vision:

 1. Människor från alla nationer;
 2. Skriker de skyldar sin frälsning till Gud och Jesus;
 3. Håller palmgrenar;
 4. Stå inför tronen;
 5. Klädd i vita kläder tvättade i Lammets blod;
 6. Kommer ut ur den stora trängsel;
 7. Tjänster i Guds tempel;
 8. Och Gud sprider sitt tält över dem.

Hur skulle John ha förstått vad han såg?

För John skulle "människor från alla nationer" betyda icke-judar. För en jud var det bara två typer av människor på jorden. Judar och alla andra. Så han är här och ser de hedningar som har räddats.

Dessa skulle vara de ”andra fåren” i Johannes 10:16, men inte de ”andra fåren” som avbildas av Jehovas vittnen. Vittnen tror att de andra fåren överlever slutet på tingenes ordning i den nya världen, men fortsätter att leva som ofullkomliga syndare i väntan på slutet av Kristi 1,000 år styre för att nå en rättfärdig status inför Gud. JW: s andra får får inte ta del av brödet och vinet som representerar Lammets livräddande kött och blod. Som en konsekvens av detta vägran kan de inte gå in i det nya förbundets förhållande med Fadern genom Jesus som deras medlare. De har faktiskt ingen medlare. De är inte heller Guds barn utan räknas bara som hans vänner.

På grund av allt detta kan de knappast beskrivas som att de bär vita kläder tvättade i lammets blod.

Vilken betydelse har de vita kläderna? De nämns bara på en annan plats i Uppenbarelseboken.

”När han öppnade det femte seglet såg jag under altaret själarna för de slaktade på grund av Guds ord och på grund av vittnet de hade gett. De skrek med hög röst och sade: ”Tills när, suverän Herre, helig och sann, avstår du från att döma och hämnas vårt blod på dem som bor på jorden?” Och en vit mantel gavs till var och en av democh de fick höra att vila en liten stund längre, tills antalet hade fyllts av sina medslav och deras bröder som skulle döda som de hade varit. ” (Ap 6: 9-11)

Dessa verser hänvisar till Guds smorda barn som är martyr för att de vittnar om Herren. Baserat på båda berättelserna verkar det som om de vita kläderna betyder att de är godkända inför Gud. De är rättfärdigade för evigt liv genom Guds nåd.

När det gäller palmgrenarnas betydelse finns den enda andra referensen i Johannes 12:12, 13 där folkmassan berömmer Jesus som den som kommer i Guds namn som Israels kung. Den stora folkmassan känner igen Jesus som sin kung.

Platsen för den stora folkmassan ger ytterligare bevis för att vi inte talar om någon jordisk klass av syndare som väntar på sin chans till liv vid slutet av Kristi tusen år. Den stora folkmassan står inte bara framför Guds tron ​​i himlen, utan de avbildas som "att ge honom helig tjänst dag och natt i hans tempel". Det grekiska ordet här översatt med "tempel" är naos.  Enligt Strongs Concordance används detta för att indikera ”ett tempel, en helgedom, den del av templet där Gud själv bor.” Med andra ord den del av templet där endast översteprästen fick gå. Även om vi utvidgar den till att hänvisa till både det heliga och det heliga, pratar vi fortfarande om prästadömets exklusiva område. Endast de utvalda, Guds barn, får privilegiet att tjäna tillsammans med Kristus som både kungar och präster.

"Och du har gjort dem till ett kungarike och präster för vår Gud, och de skall regera på jorden." (Uppenbarelseboken 5:10)

(Förresten, jag använde inte den nya världsöversättningen för den offerten eftersom uppenbarligen partiskhet har orsakat översättarna att använda "över" för grekiska EPI vilket verkligen betyder "på" eller "på" baserat på Strongs överensstämmelse. Detta indikerar att dessa präster kommer att vara närvarande på jorden för att genomföra botningen av nationerna - Uppenbarelseboken 22: 1-5.)

Nu när vi förstår att det är Guds barn som kommer ut ur den stora vedermödan är vi mer beredda att förstå vad det hänvisar till. Låt oss börja med ordet på grekiska, thlipsis, som enligt Strongs betydelse "förföljelse, lidande, nöd, trängsel". Du kommer att märka att det inte betyder förstörelse.

En ordsökning i JW-biblioteksprogrammet listar 48 förekomster av ”trängsel” i både singular och plural. En genomsökning genom de kristna skrifterna indikerar att ordet nästan alltid tillämpas på kristna och att sammanhanget är förföljelse, smärta, nöd, prövningar och prövningar. I själva verket blir det uppenbart att vedermödan är det sätt på vilket kristna bevisas och förfinas. Till exempel:

”Trots att tröskeln är tillfällig och lätt, fungerar den för oss en härlighet som har mer och mer överlägsen vikt och är evig; medan vi håller ögonen, inte på de saker som ses, utan på de saker som inte ses. För de saker som ses är tillfälliga, men det osynliga är evigt. ” (2 Korinthierna 4:17, 18)

”Förföljelse, lidande, nöd och trängsel” mot Kristi församling började strax efter hans död och har fortsatt sedan dess. Det har aldrig avtagit. Det är bara genom att uthärda den vedermödan och komma ut på andra sidan med sin integritet intakt som man får den vita manteln av Guds godkännande.

Under de senaste två tusen åren har det kristna samfundet uthärdat oändlig prövning och testat för deras frälsning. Under medeltiden var det ofta den katolska kyrkan som förföljde och dödade de utvalda för att vittna om sanningen. Under reformationen uppstod många nya kristna valörer och tog upp den katolska kyrkans mantel genom att också förfölja Kristi sanna lärjungar. Vi har nyligen sett hur Jehovas vittnen älskar att gråta och hävdar att de förföljs, ofta av just de personer de själva undviker och förföljer.

Detta kallas ”projektion”. Projicera sin synd på sina offer.

Denna avskärmning är bara en liten del av den trängsel som kristna har uthärdat i händerna på den organiserade religionen genom tiderna.

Här är problemet: Om vi ​​försöker begränsa tillämpningen av den stora vedermödan till ett litet tidsintervall som det som representeras av händelser som hänför sig till världens ände, vad med alla kristna som dog sedan Kristi tid ? Föreslår vi att de som råkar leva vid manifestationen av Jesu närvaro skiljer sig från alla andra kristna? Att de är speciella på något sätt och måste få en exceptionell testnivå som resten inte behöver?

Alla kristna, från de ursprungliga tolv apostlarna ända till vår tid, måste prövas. Vi måste alla gå igenom en process genom vilken vi, precis som vår Herre, lär oss lydnad och görs perfekta - i betydelsen av att vara fullständiga. På tal om Jesus lyder hebreerna:

”Även om han var en son lärde han lydnad av de saker han lidit. Och efter att han hade blivit perfekt, blev han ansvarig för evigt frälsning för alla som lydde honom. . ”. (Heb 5: 8, 9)

Naturligtvis är vi inte lika, så processen varierar från person till person. Gud vet vilken typ av testning som kommer att gynna var och en av oss individuellt. Poängen är att var och en av oss måste följa vår Herres fotspår.

"Och den som inte accepterar sin tortyrstav och följer efter mig är inte värdig mig." (Matteus 10:38)

Oavsett om du föredrar "tortyrpäls" framför "korsar" är det här poängen. Den verkliga frågan är vad den representerar. När Jesus sa detta talade han till judar som förstod att det var det mest skamliga sättet att dö på att spikas på en stav eller ett kors. Du blev först borttagen från alla dina tillhörigheter. Din familj och dina vänner vände ryggen till dig. Du tog till och med bort dina ytterkläder och paradade offentligt halvnaken medan du tvingades bära instrumentet för din tortyr och död.

Hebreerbrevet 12: 2 säger att Jesus föraktade korsets skam.

Att förakta något är att avskyr det så att det har ett negativt värde för dig. Det betyder mindre än ingenting för dig. Det måste stiga i värde bara för att komma till nivån som betyder inget för dig. Om vi ​​ska behaga vår Herre måste vi vara villiga att ge upp allt av värde om vi uppmanas att göra det. Paulus tittade på all ära, beröm, rikedom och ställning han kunde ha uppnått som en privilegierad farisé och räknade det som så mycket skräp (Filipperna 3: 8). Hur känner du dig för sopor? Längtar du efter det?

Kristna har lidit trängsel under de senaste 2,000 åren. Men kan vi med rätta hävda att den stora vedermödan i Uppenbarelseboken 7:14 sträcker sig över så lång tid? Varför inte? Finns det någon tidsbegränsning för hur länge en prövning kan pågå som vi inte är medvetna om? Ska vi faktiskt begränsa den stora vedermödan till bara de senaste 2,000 åren?

Låt oss titta på helheten. Människosläktet har lidit i över sex tusen år. Helt från början hade Jehova för avsikt att ge en säd för frälsningen för den mänskliga familjen. Detta säd består av Kristus tillsammans med Guds barn. Har det funnits något viktigare i hela människans historia än bildandet av det fröet? Kan någon process, utveckling eller projekt eller plan överträffa Guds avsikt att samla och förfina individer från människosläktet för uppgiften att förena mänskligheten tillbaka till Guds familj? Den processen, som vi just har sett, innebär att vi var och en genomgår en prövningsperiod som ett sätt att testa och förfina - att rensa bort agnet och samla vete. Skulle du inte hänvisa till den unika processen med den bestämda artikeln "the"? Och skulle du inte identifiera det vidare med det distinkta adjektivet ”great”. Eller finns det en större prövnings- eller testperiod än den här?

Verkligen, genom denna förståelse måste ”den stora vedermödan” spänna över hela mänsklighetens historia. Från den trogna Abel ner till Guds sista barn som fångas upp. Jesus förutsade detta när han sa:

”Men jag säger till er att många från östra delar och västra delar kommer att ligga vid bordet med Abraham och Isak och Jakob i himmelriket ...” (Matteus 8:11)

De från östra delar och västerländska delar måste hänvisa till hedningarna som kommer att ligga med Abraham, Isak och Jakob - den förfäder till den judiska nationen - vid bordet med Jesus i himmelriket.

Av detta verkar det uppenbart att ängeln utvidgar Jesu ord när han säger till Johannes att en stor folkmassa av hedningar som ingen kan räkna också kommer att komma ut ur den stora vedermödan för att tjäna i himmelriket. Så den stora folkmassan är inte de enda som kommer ut ur den stora vedermödan. Uppenbarligen prövades judiska kristna och trogna män från förkristen tid; men ängeln i Johns vision hänvisar bara till prövningen av den stora folkmassan av hedningar.

Jesus sa att att veta sanningen kommer att befria oss. Tänk på hur Uppenbarelseboken 7:14 har missbrukats av prästerskapen för att införa rädsla i flocken för att bättre kontrollera sina medkristna. Paul sa:

”Jag vet att efter min bortgång kommer förtryckande vargar att komma in bland DIG och inte kommer att behandla flocken med ömhet. . ”. (Ap 20: 29)

Hur många kristna under hela tiden har levt i rädsla för framtiden och överväger ett fruktansvärt test för sin tro på någon planetomfattande katastrof. För att göra saken ännu värre, avlägsnar denna falska undervisning allas uppmärksamhet från det verkliga testet som är vår pågående dagliga prövning av att bära vårt eget kors när vi strävar efter att leva en sann kristen i ödmjukhet och tro.

Skämma de som förmodar att leda Guds flock och missbrukar Skriften för att Herren ska det över sina medkristna.

"Men om någonsin den onda slaven skulle säga i sitt hjärta, 'Min herre försenar', och börjar slå sina medslavar och bör äta och dricka med de bekräftade berusarna, kommer den slavens herre att komma på en dag som han förväntar sig inte och på en timme som han inte känner till, och straffar honom med största allvar och kommer att tilldela honom sin del med hycklarna. Det är där [hans] gråt och tänderna på [hans] tänder kommer att vara. ” (Matteus 24: 48-51)

Ja, skam på dem. Men också, skam oss om vi fortsätter att falla för deras trick och bedrägerier.

Kristus har gjort oss fria! Låt oss omfamna den friheten och inte gå tillbaka till att vara människors slavar.

Om du uppskattar det arbete vi gör och vill hålla oss igång och expandera finns det en länk i beskrivningen av den här videon som du kan använda för att hjälpa till. Du kan också hjälpa oss genom att dela den här videon med vänner.

Du kan lämna en kommentar nedan, eller om du har ett behov av att skydda din integritet kan du kontakta mig på meleti.vivlon@gmail.com.

Tack så mycket för din tid.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.

  Läs detta på ditt språk:

  English简体中文DanskNederlandsFilipinoSuomiFrançaisDeutschItaliano日本語한국어ພາສາລາວPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀРусскийEspañolKiswahiliSvenskaதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng ViệtZulu

  Författarens sidor

  Kan du hjälpa oss?

  ämnen

  Artiklar efter månad

  15
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x