Granskar Matteus 24, del 9: Att avslöja Jehovas vittnens generationsläror som falskt

by | April 24, 2020 | Undersöker Matthew 24-serien, Denna generation, Videor | 28 kommentarer

 

Detta är del 9 i vår analys av Matteus kapitel 24. 

Jag växte upp som ett Jehovas vittne. Jag växte upp och trodde att världens ände var nära förestående; att inom några år skulle jag leva i paradiset. Jag fick till och med en tidsberäkning för att hjälpa mig att mäta hur nära jag var den nya världen. Jag fick höra att den generation som Jesus talade om i Matteus 24:34 såg början på de sista dagarna 1914 och skulle fortfarande vara runt för att se slutet. När jag var tjugo år 1969 var den generationen lika gammal som jag är nu. Naturligtvis baserades det på tron ​​att för att vara en del av den generationen måste du ha varit vuxen 1914. När vi kom in på 1980-talet var Jehovas vittnens styrande organ tvungna att göra några justeringar. Nu började generationen som barn som var tillräckligt gamla för att förstå innebörden av händelserna 1914. När det inte fungerade räknades generationen som människor födda 1914 eller före. 

När den generationen dog av övergavs undervisningen. Sedan, för ungefär tio år sedan, väckte de det till liv i form av en supergeneration och säger återigen att baserat på generationen är slutet nära förestående. Detta påminner mig om Charlie Brown-serieteckningen där Lucy fortsätter att låta Charlie Brown sparka fotbollen, bara för att rycka bort den i sista stund.

Exakt hur dumma tycker de att vi är? Tydligen mycket dumt.

Tja, Jesus talade om en generation som inte avled innan slutet. Vad hänvisade han till?

”Lär dig nu denna illustration från fikonträdet: Så fort dess unga gren blir mjukt och groddar sina löv, vet du att sommaren är nära. På samma sätt vet du också, när du ser alla dessa saker, att han är nära vid dörrarna. Sannerligen säger jag er att denna generation inte kommer att försvinna förrän alla dessa saker händer. Himmel och jord kommer att försvinna, men mina ord kommer aldrig att förgå. " (Matteus 24: 32-35 Ny världsöversättning)

Fick vi bara startåret fel? Är det inte 1914? Kanske 1934, förutsatt att vi räknar från 587 f.Kr., det faktiska året som babylonierna förstörde Jerusalem? Eller är det något annat år? 

Du kan se lockelsen att tillämpa detta på vår dag. Jesus sa, ”han är nära dörrarna”. Man antar naturligtvis att han pratade om sig själv i tredje personen. Om vi ​​accepterar den förutsättningen, där Jesus talar om att känna igen säsongen, kan vi anta att tecknen skulle vara uppenbara för oss alla att se, precis som vi alla kan se bladen gro som indikerar att sommaren är nära. Där han hänvisar till ”alla dessa saker”, kan vi anta att han talar om alla de saker han inkluderade i sitt svar, som krig, hungersnöd, pest och jordbävningar. Därför, när han säger att "denna generation" inte kommer att försvinna förrän alla dessa saker händer ", är allt vi behöver göra att identifiera generationen i fråga och vi har vår tidsmätning. 

Men om så är fallet, varför kan vi inte göra det. Titta på den röra som finns kvar efter den misslyckade generationens undervisning från Jehovas vittnen. Över hundra år av besvikelse och desillusion som resulterade i förtroende för otaliga individer. Och nu har de sammanställt den här riktigt dumma överlappande generationens doktrin, i hopp om att få oss att ta ytterligare en spark mot fotboll.

Skulle Jesus verkligen vilseleda oss så, eller är vi de som vilseleder oss själva och ignorerar hans varningar?

Låt oss ta ett djupt andetag, slappna av vårt sinne, rensa bort allt skräp från Vakttorns tolkningar och re-tolkningar, och låt bara Bibeln tala till oss.

Faktum är att vår Herre inte ljuger och inte motsäger sig själv. Den grundläggande sanningen måste nu vägleda oss om vi ska ta reda på vad han hänvisar till när han säger ”han är nära dörrarna”. 

En bra start med att bestämma svaret på den frågan är att läsa sammanhanget. Kanske kommer verserna som följer Matteus 24: 32-35 kasta lite ljus på ämnet.

Ingen vet om den dagen eller den timmen, inte ens änglarna i himlen eller Sonen utan bara Fadern. Som det var på Noas dagar, så kommer det att vara vid människosonen. För på dagarna före översvämningen åt och drack människor, gifte sig och gifte sig, fram till den dag då Noah gick in i arken. Och de var glömska tills floden kom och svepte dem alla bort. Så kommer det att vara vid Sonens ankomst. Två män kommer att vara i fältet: en kommer att tas och den andra kvar. 41 Två kvinnor maler vid bruket: en kommer att tas och den andra kvar.

Var därför vakta, för du vet inte den dag då din Herre kommer. Men förstå detta: Om husägaren hade vetat på vilken nattvakt tjuven kom, skulle han ha hållit vakten och skulle inte ha låtit hans hus brytas in. Därför måste du också vara redo, för Människosonen kommer på en timme du inte förväntar dig. (Matteus 24: 36-44)

Jesus börjar med att berätta för oss att även han inte visste när han skulle återvända. För att ytterligare klargöra vikten av detta jämför han tiden för sin återkomst med Noas dagar då hela världen var omedveten om det faktum att deras värld var på väg att ta slut. Så den moderna världen kommer också att vara omedveten om hans återkomst. Det är svårt att vara omedveten om det finns tecken som signalerar hans förestående ankomst, som Coronavirus. Ergo, Coronavirus är inte ett tecken på att Kristus är på väg att återvända. Varför, för de flesta fundamentalistiska och evangeliska kristna - inklusive Jehovas vittnen - ser det som just ett sådant tecken som ignorerar det faktum att Jesus sa: ”Människosonen kommer vid en timme som du inte förväntar dig.” Är vi tydliga på det? Eller tror vi att Jesus bara lurade? Leker med ord? Jag tror inte det.

Naturligtvis kommer den mänskliga naturen att få vissa att säga, "Tja, världen kan vara glömsk men hans anhängare är vakna och de kommer att förstå tecknet."

Vem tror vi att Jesus pratade med när han sa - jag gillar det som den nya världsöversättningen säger - när han sa "... Människosonen kommer på en timme som du tror inte att vara det”. Han pratade med sina lärjungar, inte mänsklighetens glömska värld.

Vi har nu ett faktum som är utan tvist: Vi kan inte förutsäga när vår Herre kommer tillbaka. Vi kan till och med gå så långt som att säga att någon förutsägelse är säker på att vara fel, för om vi förutsäger det kommer vi att förvänta oss det, och om vi förväntar oss det kommer han inte, för han sa - och jag tror inte att vi kan säga detta tillräckligt ofta - han kommer när vi inte förväntar oss att han kommer. Är vi tydliga på det?

Inte riktigt? Kanske tror vi att det finns något kryphål? Vi skulle inte vara ensamma om den uppfattningen. Hans lärjungar fick inte heller. Kom ihåg att han sa allt detta precis innan han dödades. Ändå, bara fyrtio dagar senare, när han skulle stiga upp till himlen, frågade de honom detta:

”Herre, återställer du kungariket för Israel just nu?” (Apostlagärningarna 1: 6)

Fantastisk! Knappt en månad tidigare hade han sagt till dem att även han själv inte visste när han skulle återvända, och sedan tillade han att han skulle komma vid en oväntad tid, ändå letar de fortfarande efter svar. Han svarade dem, okej. Han sa till dem att det inte handlade om dem. Han uttryckte det så här:

"Det hör inte till dig att veta de tider eller årstider som fadern har placerat i sin egen jurisdiktion." (Apostlagärningarna 1: 7)

"Vänta lite", jag kan fortfarande höra någon säga. “Vänta bara en goll-dang-minut! Om vi ​​inte ska veta, varför gav Jesus oss tecknen och sa att allt skulle hända inom en generation?

Svaret är att han inte gjorde det. Vi läser felaktigt hans ord. 

Jesus ljuger inte och motsäger sig inte heller. Därför finns det ingen motsägelse mellan Matteus 24:32 och Apostlagärningarna 1: 7. Båda talar om årstider, men de kan inte tala om samma årstider. I Apostlagärningarna gäller tider och årstider Kristi ankomst, hans kungliga närvaro. Dessa placeras i Guds jurisdiktion. Vi ska inte veta dessa saker. Det tillhör Gud att veta, inte oss. Därför kan de säsongsbetonade förändringarna som talas om i Matteus 24:32, som signalerar när ”han är nära dörrarna”, inte hänvisa till Kristus närvaro, för det är årstider som kristna får uppfatta.

Ytterligare bevis på detta ses när vi återigen tittar på verserna 36 till 44. Jesus gör det tydligt att hans ankomst kommer att vara så oväntad att även de som letar efter det, hans trofasta lärjungar, kommer att bli förvånade. Även om vi är beredda kommer vi fortfarande att bli förvånade. Du kan förbereda dig för tjuven genom att hålla dig vaken, men du kommer fortfarande att börja när han bryter in, för tjuven meddelar inget.

Eftersom Jesus kommer när vi minst förväntar oss det kan Matteus 24: 32-35 inte hänvisa till sin ankomst eftersom allt där tyder på att det kommer att bli tecken och en tidsram att mäta efter.

När vi ser bladen förändras förväntar vi oss att sommaren kommer. Vi är inte förvånade över det. Om det finns en generation som kommer att bevittna alla saker, förväntar vi oss att alla saker ska hända inom en generation. Återigen, om vi förväntar oss att det ska hända inom en viss tidsram, kan det inte hänvisa till Kristi närvaro eftersom det kommer när vi minst förväntar oss det.

Allt detta är så uppenbart nu att du kanske undrar hur Jehovas vittnen missade det. Hur saknade jag det? Den styrande kroppen har ett litet knep i ärmen. De pekar på Daniel 12: 4 som säger ”Många kommer att vandra omkring, och den sanna kunskapen kommer att bli riklig”, och de hävdar att det nu är dags för kunskapen att bli riklig, och att kunskapen inkluderar att förstå de tider och årstider som Jehova har lagt in sin egen jurisdiktion. Från Insikt bok vi har detta:

Bristen på förståelse angående Daniels profetior i början av 19-talet visade att denna förutsagda ”ändens tid” ännu var framtida, eftersom de som ”hade insikt”, Guds sanna tjänare, skulle förstå profetian i ”tiden för slutet. ”- Daniel 12: 9, 10.
(Insight, Volym 2 s. 1103 Time of the End)

Problemet med detta resonemang är att de har fel ”slutet på slutet”. De sista dagarna som Daniel talar om avser de sista dagarna i det judiska tingsystemet. Om du tvivlar på det, se den här videon där vi analyserar bevisen för denna slutsats i detalj. 

Med detta sagt, även om du vill tro att Daniel kapitel 11 och 12 har en uppfyllelse i vår tid, som fortfarande inte ångrar Jesu ord till lärjungarna att tider och årstider angående hans ankomst var något som bara tillhörde Fader att veta. När allt kommer omkring betyder ”kunskap som blir riklig” inte att all kunskap avslöjas. Det finns många saker i Bibeln som vi inte förstår - till och med idag, för det är inte dags för dem att förstås. Vilken obefläckanhet att tänka att Gud skulle få kunskap om att han döljde för sin egen Son, de tolv apostlarna och alla kristna under första århundradet med andens gåvor - profetior och uppenbarelser - och avslöja den för Stephen Lett, Anthony Morris III och resten av Jehovas vittnens styrande organ. Ja, om han hade avslöjat det för dem, varför fortsätter de att få det fel? 12, 1914, 1925, för att bara nämna några, och nu den överlappande generationen. Jag menar, om Gud avslöjar den sanna kunskapen om tecknen på Kristi ankomst, varför fortsätter vi att få den så mycket, mycket fel? Är Gud oförmögen att förmedla sanningen? Spelar han knep på oss? Ha det bra på vår bekostnad när vi klättrar runt för att förbereda slutet, bara för att få det ersatt med ett nytt datum? 

Det är inte vår kärleksfulla far.

Så, vad gäller Matteus 24: 32-35?

Låt oss dela upp det i dess komponenter. Låt oss börja med den första punkten. Vad menade Jesus med ”han är nära dörrarna”. 

NIV gör detta ”det är nära” inte ”han är nära”; På samma sätt ger King James Bible, New Heart English Bible, Douay-Rheims Bible, Darby Bible Translation, Webster's Bible Translation, World English Bible och Young's Literal Translation alla "det" istället för "han". Det är också viktigt att notera att Lukas inte säger "han eller det är nära vid dörrarna", utan "Guds rike är nära".

Är inte Guds rike detsamma som Kristi närvaro? Tydligen inte, annars skulle vi vara tillbaka i en motsägelse. För att ta reda på vad "han", "det" eller "Guds rike" hänför sig till i detta fall bör vi titta på de andra komponenterna.

Låt oss börja med "alla dessa saker". När allt kommer omkring, när de ramade in frågan som startade hela denna profetia, frågade de Jesus: "Berätta för oss, när kommer det här att vara?" (Matteus 24: 3).

Vilka saker hänvisade de till? Kontext, sammanhang, sammanhang! Låt oss titta på sammanhanget. I de två föregående verserna läser vi:

”När Jesus lämnade templet, närmade sig hans lärjungar sig för att visa honom templets byggnader. Som svar sa han till dem: ”Ser du inte alla dessa saker? Sannerligen säger jag till er: ingen sten kommer på något sätt att lämnas här på en sten och inte kastas. ”(Matteus 24: 1, 2)

Så när Jesus senare säger, "denna generation kommer på intet sätt att försvinna förrän alla dessa saker händer", talar han om samma "saker". Förstörelsen av staden och dess tempel. Det hjälper oss att förstå vilken generation han pratar om. 

Han säger "denna generation". Om han nu talade om en generation som inte skulle dyka upp ytterligare 2,000 år som vittnen hävdar, är det osannolikt att han skulle säga ”detta”. "Detta" hänvisar till något till hands. Antingen något fysiskt närvarande, eller något som är kontextuellt närvarande. Det fanns en generation både fysiskt och kontextuellt, och det råder liten tvekan om att hans lärjungar skulle ha gjort sambandet. Återigen, när han tittade på sammanhanget, hade han precis tillbringat de senaste fyra dagarna i predikandet i templet, fördömt de judiska ledarnas hyckleri och uttalat dom över staden, templet och folket. Samma dag, samma dag som de ställde frågan, när han lämnade templet för sista gången, sa han:

”Ormar, avkom av huggormar, hur kommer du att fly från Gehenna-domen? Av den anledningen skickar jag till er profeter och kloka män och offentliga instruktörer. Vissa av dem kommer du att döda och fullfölja på insatser, och några av dem kommer du att plåga i dina synagoger och förfölja från stad till stad, så att det kan komma över dig allt rättvist blod som spills på jorden, från rättvisa Abels blod till blodet av Zekariʹah, son av Bara-chia, som du mördade mellan helgedomen och altaret. Sannerligen säger jag till dig, alla dessa saker kommer att komma över denna generation”. (Matteus 23: 33-36)

Nu frågar jag dig, om du var där och hörde honom säga detta, och senare samma dag, på olivberget, frågade du Jesus, när skulle alla dessa saker hända - eftersom du uppenbarligen kommer att vara mycket orolig för vet - jag menar, Herren har just berättat för dig att allt du håller som värdefullt och heligt kommer att förstöras - och som en del av hans svar, säger Jesus dig att "denna generation inte kommer att dö innan alla dessa saker händer", är kommer du inte att dra slutsatsen att de människor han talade med i templet och som han hänvisade till som ”denna generation” skulle vara vid liv för att uppleva den förstörelse som han förutsåg?

Sammanhang!

Om vi ​​tar Matteus 24: 32-35 som tillämplig på förstörelsen av Jerusalem första århundradet, löser vi alla frågor och eliminerar alla uppenbara motsägelser.

Men vi återstår fortfarande att avgöra vem eller vad som hänvisas till av "han / det är nära vid dörrarna", eller som Luke uttrycker det, "Guds rike är nära".

Historiskt sett var det som låg nära dörrarna den romerska armén som leddes av general Cestius Gallus år 66 e.Kr. och därefter av general Titus år 70 e.Kr. sade Jesus till oss att använda urskiljning och titta på profeten Daniel.

"När du ser på det motbjudande som orsakar öde, som talas om av profeten Daniel, står du därför på ett heligt ställe (låt läsaren använda skönhet)," (Matteus 24:15)

Rimligt nog. 

Vad hade profeten Daniel att säga om ämnet?

”Du borde veta och förstå att från utgivandet av ordet för att återställa och återuppbygga Jerusalem fram till Messias ledare kommer det att finnas sju veckor, också 7 veckor. Hon kommer att återställas och byggas om, med en offentlig torg och vallgrav, men i tider av nöd. ”Och efter de 62 veckorna kommer Messias att stängas av, utan ingenting för sig själv. "Och folket i en ledare som kommer kommer att förstöra staden och den heliga platsen. Och dess slut kommer att vara vid översvämningen. Och tills slutet kommer det att bli krig; det som beslutas är öde. ” (Daniel 9:25, 26)

De människor som förstörde staden och den heliga platsen var den romerska armén - folket i den romerska armén. Ledaren för det folket var den romerska generalen. När Jesus sa ”han är nära dörrarna”, hänvisade han då till den här generalen? Men vi måste fortfarande lösa Lukas uttryck att ”Guds rike” är nära.

Guds rike fanns innan Jesus smordes till Kristus. Judarna var Guds rike på jorden. De skulle dock förlora den statusen, som skulle ges till kristna.

Här är det hämtat från Israel:

"Det är därför jag säger till er att Guds rike kommer att tas från dig och ges till en nation som producerar dess frukter." (Matteus 21:43)

Här ges det till de kristna:

”Han räddade oss från mörkernas myndighet och överförde oss till hans älskade Sons rike” (Kolosserna 1:13)

Vi kan komma in i Guds rike när som helst:

"På det här Jesus, då han bedömde att han hade svarat på ett intelligent sätt, sa han till honom:" Du är inte långt ifrån Guds rike. " (Markus 12:34)

Fariséerna förväntade sig en erövringregering. De missade helt poängen.

”När han blev frågad av fariséerna när Guds rike kom, svarade han dem:” Guds rike kommer inte med slående observerbarhet; människor kommer inte heller säga: "Se här!" eller "Där!" För titt! Guds rike är i din mitt. ”” (Lukas 17:20, 21)

Okej, men vad har den romerska armén att göra med Guds rike. Tycker vi att romarna skulle ha kunnat förstöra Israels nation, Guds utvalda folk, om Gud inte hade velat det? 

Tänk på denna illustration:

”I ytterligare svar talade Jesus igen till dem med illustrationer och sade:” Himmelens rike har blivit som en man, en kung, som gjorde en äktenskapsfest för sin son. Och han sände ut sina slavar för att kalla de som blev inbjudna till äktenskapet, men de var ovilliga att komma. Återigen skickade han ut andra slavar och sa: 'Berätta för de inbjudna:' Se! Jag har förberett min middag, mina tjurar och gödda djur slaktas och allt är klart. Kom till äktenskapsfesten. ”'Men oberoende gick de av, en till sitt eget område, en annan till hans kommersiella verksamhet; men resten, som grep om sina slavar, behandlade dem olyckligt och dödade dem. "Men kungen växte vred och skickade sina arméer och förstörde dessa mördare och brände deras stad." (Mt 22: 1-7)

Jehova planerade en bröllopsfest för sin Son, och de första inbjudningarna gick ut till sitt eget folk, judarna. Men de vägrade att delta och värre dödade de hans tjänare. Så skickade han sina arméer (romarna) för att döda mördarna och bränna deras stad (Jerusalem). Kungen gjorde det här. Guds rike gjorde detta. När romarna utförde Guds vilja var Guds rike nära.

I Matteus 24: 32-35 liksom Matteus 24: 15-22 ger Jesus sina lärjungar specifika instruktioner om vad de ska göra och tecken för att indikera när de ska förbereda sig för dessa saker.

De såg det judiska upproret som drev den romerska garnisonen från staden. De såg den romerska armén återvända. De upplevde oro och stridigheter från många år med romerska invasioner. De såg den första belägringen av staden och den romerska reträtten. De skulle ha blivit alltmer medvetna om att slutet på Jerusalem närmade sig. Men när det gäller hans utlovade närvaro säger Jesus till oss att han kommer att komma som en tjuv i en tid då vi minst förväntar oss det. Han ger oss inga tecken.

Varför skillnaden? Varför fick kristna från det första århundradet så mycket möjlighet att förbereda sig? Varför vet inte kristna idag om de behöver förbereda sig för Kristi närvaro eller inte? 

Eftersom de var tvungna att förbereda sig och vi inte. 

När det gäller kristna under det första århundradet var de tvungna att vidta specifika åtgärder vid en viss tidpunkt. Kan du tänka dig att fly från allt du äger? En dag vaknar du och det är dagen. Äger du ett hus? Lämna det. Äger du ett företag? Gå iväg. Har du familj och vänner som inte delar din tro? Lämna dem alla - lämna sedan alla bakom. Precis så. Och åker du till ett långt borta land du aldrig har känt till en osäker framtid. Allt du har är din tro på Herrens kärlek.

Det vore kärleksfullt, för att säga minst sagt, att förvänta sig att någon gör det utan att ge dem lite tid att förbereda sig för det mentalt och känslomässigt.

Så varför får moderna kristna inte en liknande möjlighet att förbereda sig? Varför får vi inte alla slags tecken för att veta att Kristus är nära? Varför måste Kristus komma som en tjuv, vid en tidpunkt som vi minst förväntar oss att han kommer fram? Jag tror att svaret ligger i det faktum att vi inte behöver göra någonting vid den tidpunkten. Vi behöver inte överge någonting och fly till en annan plats med ett ögonblicks varsel. Kristus skickar sina änglar för att samla oss. Kristus kommer att ta hand om vår flykt. Vårt trosprov kommer varje dag i form av att leva ett kristet liv och stå för de principer som Kristus gav oss att följa.

Varför tror jag på det? Vad är min skriftliga grund? Och hur är det med Kristus närvaro? När händer det? Bibeln säger:

"Omedelbart efter dessa tiders trängsel kommer solen att förmörkas, och månen kommer inte att ge sitt ljus, och stjärnorna kommer att falla från himlen, och himmelens krafter kommer att skakas. Då kommer människans son att visas i himlen, och alla jordens stammar kommer att slå sig själva i sorg, och de kommer att se människosonen komma på himmelens moln med kraft och stor ära. ” (Matteus 24:29, 30)

Omedelbart efter den vedermödan !? Vilken trängsel? Ska vi leta efter tecken i våra dagar? När uppfylls dessa ord, eller som preterister säger, har de redan uppfyllts? Allt som kommer att behandlas i del 10.

För nu, tack så mycket för att du tittade.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.

  Läs detta på ditt språk:

  English简体中文DanskNederlandsFilipinoSuomiFrançaisDeutschItaliano日本語한국어ພາສາລາວPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀРусскийEspañolKiswahiliSvenskaதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng ViệtZulu

  Författarens sidor

  Kan du hjälpa oss?

  ämnen

  Artiklar efter månad

  28
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x