Välkommen tillbaka. Detta är del 10 i vår exegetiska analys av Matteus 24.

Fram till denna tidpunkt har vi ägnat mycket tid på att skära bort alla falska läror och falska profetiska tolkningar som har gjort så mycket skada på tron ​​för miljoner uppriktiga och förtroende kristna under de senaste två århundradena. Vi har kommit till vår Herrens visdom när vi varnar oss för fallgroparna i att tolka vanliga händelser som krig eller jordbävningar som tecken på hans ankomst. Vi har sett hur han tillhandahöll flykt för sina lärjungar från förstörelsen av Jerusalem genom att ge dem konkreta tecken att gå förbi. Men en sak som vi inte har tacklat är den som påverkar oss personligen mest: hans närvaro; hans återkomst som kung. När kommer Jesus Kristus att återvända för att regera över jorden och förena hela mänskligheten tillbaka till Guds familj?

Jesus visste att människans natur skulle skapa inom oss alla en ångest för att vilja veta svaret på den frågan. Han visste också hur sårbara det skulle göra oss för vilseledda av skrupelfria män som lutade lögner. Redan nu, så sent i spelet, tror fundamentalistiska kristna som Jehovas vittnen koronaviruspandemin är ett tecken på att Jesus håller på att dyka upp. De läser Jesu varningsord, men på något sätt vänder de dem till motsatsen till vad han säger.

Jesus varnade oss också upprepade gånger om att falla rov för falska profeter och falska salvade. Hans varningar fortsätter in i de verser vi ska överväga, men innan vi läser dem, vill jag göra ett litet tankeexperiment.

Kan du föreställa dig ett ögonblick hur det skulle vara att vara en kristen i Jerusalem 66 e.Kr. när staden var omgiven av dagens största militärstyrka, den praktiskt taget obesegrade armén i Rom? Sätt dig där nu. Från stadens murar kan du se att romarna har byggt ett staket med spetsiga insatser för att hindra dig från att fly, precis som Jesus förutsåg. När du ser romarna bilda sin Tortuga-sköldbildning för att förbereda tempelporten för att brännas före deras invasion, kommer du ihåg Jesu ord om det motbjudande som står på det heliga. Allt händer som förutspådd, men flykt verkar omöjligt. Folket är avluftat och det talas mycket om att helt enkelt överge sig, men det skulle inte uppfylla Herrens ord.

Ditt sinne är i en virvel av förvirring. Jesus sa att du skulle fly när du såg dessa tecken, men hur? Flykt verkar nu vara en omöjlig. Du går i säng den natten, men du sover väl. Du är konsumerad av ångest för att rädda din familj.

På morgonen har något mirakulöst hänt. Ordet kommer att romarna har gått. På ett oförklarligt sätt har hela den romerska armén fällt sina tält och flytt. Judiska militära styrkor är i strävan efter. Det är en stor seger! Den mäktiga romerska armén har stoppat svans och spring. Alla säger att Israels Gud har utfört ett mirakel. Men du som kristen vet något annat. Fortfarande, behöver du verkligen fly så bråttom? Jesus sa inte ens att gå tillbaka för att hämta dina saker, utan att komma ut ur staden utan dröjsmål. Ändå har du ditt förfäder hem, ditt företag, många ägodelar att tänka på. Då finns det dina vantro släktingar.

Det är mycket prat om att Messias har kommit. Att Konungariket Israel nu kommer att återställas. Även några av dina kristna bröder pratar om detta. Om Messias verkligen har kommit, varför fly nu?

Väntar du eller lämnar du? Detta är inget trivialt beslut. Det är ett liv och dödsval. Sedan kommer Jesu ord tillbaka till dig.

”Om någon sedan säger till DIG: 'Titta! Här är Kristus 'eller' Där! ' tror det inte. För falska Kristus och falska profeter kommer att uppstå och kommer att ge stora tecken och underverk för att vilseleda, om möjligt, även de utvalda. Se! Jag har varnat DIG. Därför, om folk säger till DIG: 'Titta! Han är i öknen, "gå inte ut; 'Se! Han är i de inre kamrarna, 'tro inte på det. För precis som blixtnedgången kommer ut från östra delar och lyser över till västra delar, så blir människans Son närvaro. ” (Matteus 24: 23-27 Ny världsöversättning)

Och så, med dessa ord som ringer i dina öron, samlar du din familj och du flyr till bergen. Du är räddad.

Tala för många, som, liksom mig själv, lyssnade på män som berättade för oss att Kristus hade kommit osynligt, som i en dold kammare eller långt borta från nyfikna ögon i vildmarken, jag kan intyga hur kraftfullt bedraget är, och hur det föregår vår önskan att veta saker som Gud har valt att hålla sig dolda. Det gör oss enkla mål för vargar i fårkläder som vill kontrollera och utnyttja andra.

Jesus säger oss på något osäkert sätt: "Tro inte på det!" Detta är inte ett förslag från vår Herre. Detta är ett kungligt befäl och vi får inte lyda.

Sedan tar han bort all säkerhet om hur vi säkert kommer att veta att hans närvaro har börjat. Låt oss läsa det igen.

"För precis som blixtnedgången kommer ut från östra delar och lyser över till västra delar, så kommer människans Son att vara närvarande." (Mt 24: 23-27 NWT)

Jag kan komma ihåg att jag var hemma på kvällen och tittade på TV när ljuset blinkade. Även med persiennerna var ljuset så starkt att det läckte ut. Jag visste att det var en storm utanför, redan innan jag hörde åskan.

Varför använde Jesus den illustrationen? Tänk på detta: Han hade just sagt till oss att inte tro någon - någon - som hävdar att de visste om Kristi närvaro. Sedan ger han oss den lysande illustrationen. Om du står utanför - låt oss säga att du är i en park - när en bult av blixtar blinkar över himlen och kollegan bredvid dig ger dig en nudge och säger: "Hej, vet du vad? Ljusningen blinkade bara. ” Du skulle förmodligen titta på honom och tänka, "Vilken idiot. Tror han att jag är blind? ”

Jesus berättar för oss att du inte behöver någon som berättar om hans närvaro eftersom du kommer att kunna se det själv. Ljusning är helt icke-denominational. Det visas inte bara för de troende, men inte för de som inte tror. till de lärde, men inte till de obefläckade; för de kloka, men inte för de dumma. Alla ser det och vet det för vad det är.

Men när hans varning specifikt riktades till hans judiska lärjungar som skulle leva under den romerska belägringen, tror du att det finns en stadga om begränsningar på det? Självklart inte. Han sa att hans närvaro skulle ses som en blixt som blinkar över himlen. Har du sett den? Har någon sett hans närvaro? Nej? Då gäller varningen fortfarande.

Kom ihåg vad vi lärde oss om hans närvaro i en tidigare video i denna serie. Jesus var närvarande som Messias i 3 ½ år, men hans "närvaro" hade inte börjat. Ordet har en betydelse på grekiska som saknas på engelska. Ordet på grekiska är parousiaen och inom ramen för Matteus 24 hänvisar det till ingången på scenen för en ny och erövrig makt. Jesus kom (grekiska, Eleusis) som Messias och mördades. Men när han kommer tillbaka kommer det att vara hans närvaro (grekiska, parousiaen) att hans fiender kommer att bevittna; inträde av den erövrande kungen.

Kristi närvaro blinkade inte på himlen för alla att se 1914, och det sågs inte heller under det första århundradet. Men förutom det har vi Bibelns vittnesbörd.

”Och jag önskar inte att ni är okunniga, bröder, angående de som somnat, så att ni inte får sorg, liksom de övriga som inte hoppas, för om vi tror att Jesus dog och återuppstod, så också Gud de sovande genom Jesus kommer han att ta med sig, för detta säger vi i Herrens ord, att vi som lever - som förblir över till Herrens närvaro - inte får föregå de som sover, för Herren själv, i ett skrik, i en högmäklares röst och i Guds trumf, kommer att komma ner från himlen, och de döda i Kristus ska först stiga upp, då ska vi som lever, som är kvar, tillsammans med dem fångas bort i molnen för att möta Herren i luften, och så kommer vi alltid att vara med Herren ... ”(1 Tessaloniker 4: 13-17 Youngs bokstavliga översättning)

Vid Kristi närvaro inträffar den första uppståndelsen. De troende återuppstår inte bara, utan samtidigt kommer de levande att förvandlas och tas upp för att möta Herren. (Jag använde ordet "rapture" för att beskriva detta i en tidigare video, men en varningsvisare visade min uppmärksamhet på föreningen denna term har med idén att alla går till himlen. Så för att undvika eventuella negativa eller vilseledande konnotationer, jag kommer att kalla detta "omvandlingen".)

Paulus hänvisar också till detta när han skriver till Korintierna:

"Se! Jag säger er en helig hemlighet: Vi kommer inte alla somna i döden, men vi kommer alla att förändras, på ett ögonblick, med ett ögonblick, under den sista trompet. För trompet kommer att låta, och de döda kommer att uppstå oförstörbara, och vi kommer att förändras. " (1 Korinter 15:51, 52 NWT)

Om Kristi närvaro hade inträffat 70 e.Kr., skulle det inte ha varit några kristna kvar på jorden för att genomföra predikningen som har fört oss till den punkt där en tredjedel av världen påstår sig vara kristen. På samma sätt, om Kristi närvaro hade inträffat 1914 - som vittnen hävdar - och om de smorda som sover i döden hade återuppstått 1919 - igen, som vittnen hävdar - hur är det då att det fortfarande är salvade i organisationen idag? De borde alla ha förvandlats i ett ögonblink 1919.

Oavsett om vi pratar 70 e.Kr. eller 1914 eller något annat datum i historien, skulle det plötsliga försvinnandet av ett massivt antal människor ha satt sitt prägel på historien. I frånvaro av en sådan händelse och i frånvaro av någon rapport om en synlig manifestation av Kristi ankomst som kung - liknar en blixt som blinkar över himlen - kan vi säkert säga att han ännu inte har återvänt.

Om tvivel kvarstår, tänk på denna Skrift som talar om vad Kristus kommer att göra vid hans närvaro:

”Nu angående det kommande [parousia - ”Närvaro”] av vår Herre Jesus Kristus och att vi samlas till honom, vi ber er, bröder, att inte lätt bli besvikna eller skrämda av någon ande eller budskap eller brev som verkar komma från oss, påstå att Herrens dag har redan kommit. Låt ingen bedra dig på något sätt, för det kommer inte förrän upproret inträffar och mannen med laglöshet - förstörelsens son - uppenbaras. Han kommer att motsätta sig och upphöja sig över alla så kallade gudar eller objekt för tillbedjan. Så han kommer att sätta sig i Guds tempel och förklara sig vara Gud. ” (2 Tessaloniker 2: 1-5 BSB)

Fortsätter från vers 7:

”För laglöshetens mysterium fungerar redan, men den som nu begränsar det kommer att fortsätta tills han tas ur vägen. Och då kommer den laglösa att avslöjas, som Herren Jesus kommer att döda med sin andedräkt och förintas genom majestät av hans ankomst [parousia - "närvaro"]."

"Det kommande [parousia - "Närvaro"] av den laglösa kommer att åtföljas av Satans arbete, med alla typer av makt, tecken och falskt förundran och med alla onda bedrägerier riktade mot dem som förgås, eftersom de vägrade kärleken till sanningen som skulle ha räddat dem. Av den anledningen kommer Gud att skicka dem en kraftfull illusion så att de tror på lögnen, för att den domen kommer att komma över alla som inte trodde sanningen och glädde sig åt ondska. ” (2 Tessalonikerna 2: 7-12 BSB)

Kan det finnas några tvivel om att denna laglösa fortfarande är i handling och klarar sig mycket bra, tack så mycket. Eller har falsk religion och frånfallen kristendom haft sin dag? Inte ännu, verkar det. Ministrarna som är förklädda med falska rättfärdighet är fortfarande mycket ansvariga. Jesus har ännu inte dömt, ”dödat och förintat” den laglösa.

Och nu kommer vi till den problematiska avsnittet i Matteus 24: 29-31. Det står:

"Omedelbart efter dessa tiders trängsel kommer solen att förmörkas, och månen kommer inte att ge sitt ljus, och stjärnorna kommer att falla från himlen, och himmelens krafter kommer att skakas. Då kommer människans son att visas i himlen, och alla jordens stammar kommer att slå sig själva i sorg, och de kommer att se människosonen komma på himmelens moln med kraft och stor ära. Och han kommer att skicka ut sina änglar med ett stort trompetljud, och de kommer att samla hans utvalda från de fyra vindarna, från ena änden av himlen till deras andra extremitet. ” (Matteus 24: 29-31 NWT)

Varför kallar jag det här ett problematiskt avsnitt?

Det verkar tala om Kristi närvaro, eller hur? Du har tecknet på människosonen som visas i himlen. Alla på jorden, troende och icke-troende, ser det. Då visas Kristus själv.

Jag tror att du håller med om att det låter som en blixt-över-himlen-händelse. Du har en trumpet som låter och sedan samlas de valda. Vi läste just Paulus ord till Tessalonikerna och Korintierna som parallellt med Jesu ord här. Så vad är problemet? Jesus beskriver händelser i vår framtid, eller hur?

Problemet är att han säger att alla dessa saker inträffar "omedelbart efter dessa tiders trängsel ...".

Man kommer naturligtvis att anta att Jesus hänvisar till trängseln som inträffade 66 e.Kr., som var kort. Om så är fallet, kan han inte prata om sin framtida närvaro, eftersom vi redan har kommit fram till att omvandlingen av levande kristna ännu inte har ägt rum och att det aldrig har funnits ett manifestation av Jesu kungliga makt som alla människor bevittnat på jorden som kommer att leda till förstörelse av den laglösa.

I själva verket säger latterliga människor fortfarande: ”Var är den här utlovade närvaron av hans? Varför, allt från den dag våra förfäder sovnade i döden, fortsätter alla saker exakt som de var från skapelsens början. ” (2 Peter 3: 4)

Jag tror att Matteus 24: 29-31 talar om Jesu närvaro. Jag anser att det finns en rimlig förklaring till användningen av frasen ”omedelbart efter den trängseln”. Men innan man går in på det, skulle det bara vara rättvist att ta hänsyn till myntens andra sida, vyn från Preterists. <infoga länk - YouTube-kort - till del 6>

(Speciellt tack till ett "Rational Voice" för denna information.)

Vi börjar med vers 29:

"Men omedelbart efter dessa dagar har solen förmörkats och månen får inte hennes ljus, och stjärnorna kommer att falla från himlen och himmelens krafter ska skakas." (Matthew 24:29 Darby-översättning)

Liknande metaforer användes av Gud genom Jesaja när de profeterade poetiskt mot Babylon.

För himmelens stjärnor och deras konstellationer
kommer inte att ge sitt ljus.
Den stigande solen blir mörkare,
och månen kommer inte att ge sitt ljus.
(Jes 13: 10)

Tillämpade Jesus samma metafor för förstörelsen av Jerusalem? Kanske, men låt oss inte komma fram till några slutsatser ännu, för den metaforen passar också med en framtida närvaro, så det är inte avgörande att anta att den bara kan gälla Jerusalem.

Nästa vers i Matteus lyder:

”Och då kommer människans sonens tecken att visas i himlen; och då ska alla landets stammar klaga, och de ska se människosonen komma på himmelens moln med kraft och stor ära. ” (Matthew 24:30 Darby)

Det finns en annan intressant parallell i Jesaja 19: 1 som lyder:

”Egyptens börda. Se, HERREN åker på ett snabbt moln och kommer till Egypten; och Egyptens avgudar rörde sig inför hans närvaro, och Egypts hjärta smälter mitt i det. ” (Darby)

Så, den kom-i-moln metaforen ses som indikerar ankomsten av en erövrig kung och / eller en tid för dom. Det kan passa symboliskt med det som hände i Jerusalem. Det betyder inte att de faktiskt såg "tecknet på människans son i himlen" och att de senare såg honom bokstavligen "komma på himmelens moln med kraft och stor ära". Visste judarna i Jerusalem och Judea att deras undergång inte var av Rom, utan av Guds hand?

Vissa pekar på vad Jesus berättade för de religiösa ledarna i sin rättegång som stöd för ett första århundrades tillämpning av Matteus 24:30. Han sa till dem: "Jag säger till er alla, från och med nu kommer ni att se Mannen Son sitta vid maktens högra hand och komma på himmelens moln." (Matteus 26:64 BSB)

Men han sa inte, "som en punkt i framtiden kommer du att se Son of Man ..." utan snarare "från och med nu". Från den tiden framåt skulle det finnas tecken som indikerar att Jesus satt vid maktens högra hand och skulle komma på himmelens moln. Dessa tecken kom inte år 70 e.Kr., men vid hans död när gardinen som separerade det heliga och heligaste rivs i två av Guds hand, och mörkret täckte landet och en jordbävning skakade nationen. Skyltarna slutade inte heller. Snart var det många salvade som gick omkring i landet och utförde de helande tecken som Jesus hade utfört och predikade Kristus som återuppståndelse.

Medan någon del av profetian kan tyckas ha mer än en tillämpning, när vi ser alla verserna som en helhet, dyker upp en annan bild?

Om vi ​​till exempel tittar på den tredje versen läser vi:

"Och han ska sända sina änglar med ett stort ljud av trumpet, och de ska samla hans utvalda från de fyra vindarna, från [den ena] himmens yttersta till [den andra] extremiteten av dem." (Matteus 24:31 Darby)

Det har föreslagits att psalm 98 förklarar tillämpningen av vers 31s bilder. I den psalmen ser vi Jehovas rättfärdiga domar åtföljas av trompetblåsningar, liksom floder som klappar i händerna och bergen sjunger i glädje. Det har också föreslagits att eftersom trompetanrop användes för att samla Israels folk tillsammans, brukar trompet i vers 31 hänvisa till utvinningen av den utvalda från Jerusalem efter den romerska reträtten.

Andra föreslår att samlingen av de valda av änglarna talar till samlingen av kristna från den tiden fram till vår tid.

Så om du vill tro att Matteus 24: 29-31 hade uppfyllt vid tidpunkten för förstörelsen av Jerusalem, eller från den tiden framöver, verkar det vara en väg att följa dig.

Jag tror emellertid att om vi ser profetierna som helhet och inom ramen för de kristna skrifterna, istället för att gå hundratals år tillbaka till förkristen tid och skrifter, kommer vi att leda till en mer tillfredsställande och harmonisk slutsats.

Låt oss ta en titt på det.

Öppningsfrasen säger att alla dessa händelser inträffar omedelbart efter dessa dagar. Vilka dagar? Du kanske tror att det spikar ner till Jerusalem för att Jesus talar om en stor trängsel som påverkar staden i vers 21. Men vi förbiser det faktum att han talade om två förödelser. I vers 9 läser vi:

"Då kommer människor att överlämna dig till trängsel och döda dig, och du kommer att bli hatad av alla nationer på grund av mitt namn." (Matteus 24: 9)

Denna trängsel var inte begränsad till judarna, utan sträcker sig till alla nationer. Det fortsätter till vår dag. I del 8 av denna serie såg vi att det finns anledning att betrakta den stora trängseln i Uppenbarelseboken 7:14 som pågående, och inte bara som en sista händelse som föregår Armageddon, som man vanligt tror. Om vi ​​alltså anser att Jesus talar i Matteus 24:29 om den stora trängseln på alla trofaste tjänare av Gud ned genom tiden, då när den här trängseln är klar börjar händelserna i Matteus 24:29. Det skulle sätta uppfyllandet i vår framtid. En sådan position passar med det parallella kontot i Luke.

”Det kommer också att finnas tecken i solen och månen och stjärnorna och på jorden nationernas ångest att inte veta vägen ut på grund av havets brusande och dess agitation. Människor kommer att bli svaga av rädsla och förväntan på de saker som kommer över den bebodda jorden, för himmelens krafter kommer att skakas. Och då kommer de att se människosonen komma i ett moln med kraft och stor ära. ” (Lukas 21: 25-27)

Det som hände 66 till 70 e.Kr. förde inte värden till världens nationer, utan bara för Israel. Lukas berättelse verkar inte smyga med ett första århundradets uppfyllande.

I Matteus 24: 3 ser vi att lärjungarna ställde en tredelad fråga. Fram till denna punkt har vi lärt oss hur Jesus har svarat på två av dessa tre delar:

Del 1 var: "När kommer alla dessa saker att vara?" Det avser förstörelsen av staden och templet som han talade om på sin sista dag som predikade i templet.

Del 2 var: "Vad kommer att vara tecknet på tidens slut?", Eller som New World Translation uttrycker det, "slutet på tingenes system". Det uppfylldes när "Guds rike togs från dem och gavs till en nation som producerade dess frukter." (Matteus 21:43) Det ultimata beviset som hade hänt var den judiska nationens totala utrotning. Om de hade varit Guds utvalda folk, hade han aldrig tillåtit att den totala förstörelsen av staden och templet hade ägt rum. Till denna dag är Jerusalem en omtvistad stad.

Det som saknas i vår bedömning är hans svar på den tredje delen av frågan. "Vad kommer att vara tecknet på din närvaro?"

Om hans ord i Matteus 24: 29-31 uppfylldes under det första århundradet, kommer Jesus att ha lämnat oss utan svar på det tredje elementet i frågan. Det skulle vara okarakteristiskt för honom. Åtminstone skulle han ha sagt till oss: "Jag kan inte svara på det." Till exempel sa han en gång, "Jag har fortfarande många saker att säga till dig, men du kan inte bära dem nu." (Johannes 16:12) Vid ett annat tillfälle, liknande deras fråga om Olivberget, frågade de honom direkt: "Kommer du att återställa kungariket Israel just nu?" Han ignorerade inte frågan eller lämnade dem utan svar. Istället berättade han påpekat att svaret var något de inte fick veta.

Så det verkar osannolikt att han lämnar frågan, "Vad kommer att vara tecknet på din närvaro?", Obesvarad. Åtminstone skulle han säga att vi inte får veta svaret.

Utöver allt detta finns det en sammansättning av hans varning om att han inte har tagits med av falska berättelser om hans närvaro. Från verserna 15 till 22 ger han sina lärjungar instruktioner om hur de kan fly med sina liv. Sedan i 23 till 28 beskriver han hur man undviker att bli vilseledd av berättelser om hans närvaro. Han drar slutsatsen att genom att berätta för dem att hans närvaro lätt kan urskiljas för alla som att lysa upp på himlen. Sedan beskriver han händelser som exakt skulle passa de kriterierna. När allt kommer omkring, Jesus som kommer med himmelens moln skulle vara lika lätt att urskilja som en ljusbult som blinkar från öst till väster och tänder upp himlen.

Slutligen säger Uppenbarelseboken 1: 7: "Se! Hans kommer med molnen, och varje öga kommer att se honom ... ”Detta matchar med Matteus 24:30 som lyder:” ... de kommer att se människans Son komma på molnen ... ”. Eftersom Uppenbarelsen skrevs år efter Jerusalems fall pekar detta också på en framtida uppfyllande.

Så nu, när vi går till den sista versen, har vi:

"Och han kommer att sända ut sina änglar med ett högt trumpetrop, och de kommer att samla Hans utvalda från de fyra vindarna, från ena änden av himlen till den andra." (Matteus 24:31 BSB)

"Och sedan kommer han att skicka ut änglarna och samla sina utvalda från de fyra vindarna, från jordens extremitet till himmelens extremitet." (Markus 13:27 NWT)

Det är svårt att se hur ”från jordens extremitet till himmelens extremitet” kan passa med den mycket lokaliserade utvandringen som inträffade i Jerusalem 66 e.Kr.

Titta nu på samhället mellan dessa verser och dessa, som följer:

"Se! Jag säger till er en helig hemlighet: Vi ska inte alla somna [i döden], men vi kommer alla att förändras, på ett ögonblick, i ett ögonblink, under den sista trompet. För trompet kommer att låtaoch de döda kommer att uppstå oförstörbara, och vi ska förändras. ” (1 Korinter 15:51, 52 NWT)

”... Herren själv kommer att stiga ned från himlen med ett befallande samtal, med en ärkeängelns röst och med Guds trumpetoch de som är döda i förening med Kristus kommer att stiga upp först. Efteråt kommer vi de levande som överlever, tillsammans med dem, fångas bort i molnen för att möta Herren i luften; och därmed ska vi alltid vara med [Herren]. ” (1 Thessalonians 4:16, 17)

Alla dessa vers inkluderar en trompet som låter och alla talar om samlingen av de utvalda i uppståndelsen eller omvandlingen, som sker vid Herrens närvaro.

Därefter, i verserna 32 till 35 i Matteus, ger Jesus sina lärjungar försäkringar om att den förutspådda förstörelsen av Jerusalem kommer inom en begränsad tidsram och kommer att förutses. Sedan berättar han i verserna 36 till 44 det motsatta när det gäller hans närvaro. Det kommer att vara oförutsebara och det finns ingen specificerad tidsram för dess uppfyllande. När han talar i vers 40 om två män som arbetar och en kommer att tas och den andra lämnas, och sedan igen på vers 41 om två kvinnor som arbetar och en tas och den andra lämnade, kunde han knappast prata om flykten från Jerusalem. De kristna togs inte plötsligt utan lämnade staden på egen hand, och vem som helst kunde ha lämnat dem. Men tanken på en som tas medan hans följeslagare lämnas passar med begreppet människor som plötsligt förvandlas, i ett ögonblink, till något nytt.

Sammanfattningsvis tror jag att när Jesus säger "omedelbart efter dessa tiders trängsel", talar han om den stora trängsel som du och jag håller på med redan nu. Denna trängsel kommer att upphöra när händelserna relaterade till Kristi närvaro inträffar.

Jag tror att Matteus 24: 29-31 talar om Kristi närvaro, inte om förstörelsen av Jerusalem.

Men du kanske inte håller med mig och det är okej. Detta är en av de bibeln där vi inte kan vara helt säkra på dess tillämpning. Spelar det verkligen någon roll? Om du tänker på ett sätt och jag tänker ett annat, kommer vår frälsning att blockeras? Till skillnad från instruktionerna som Jesus gav sina judiska lärjungar om att fly från staden beror vår frälsning inte på att ta en handlingsplan vid en viss tidpunkt baserad på ett visst tecken, utan snarare på vår pågående lydnad varje dag i våra liv. Då, när Herren framträder som en tjuv på natten, kommer han att ta hand om att rädda oss. När tiden kommer kommer Herren att ta oss.

halleluja!

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.