Granskar Matteus 24, del 10: Tecknet på Kristi närvaro

by | Kan 1, 2020 | Undersöker Matthew 24-serien, Videor | 29 kommentarer

Välkommen tillbaka. Detta är del 10 i vår exegetiska analys av Matteus 24.

Fram till denna tid har vi lagt mycket tid på att skära bort alla falska läror och falska profetiska tolkningar som har gjort så mycket skada på miljontals uppriktiga och förtroende kristnas tro under de senaste två århundradena. Vi har kommit att se vår Herres visdom när vi varnar oss för fallgroparna med att tolka vanliga händelser som krig eller jordbävningar som tecken på hans ankomst. Vi har sett hur han gav sina lärjungar en flykt från Jerusalems förstörelse genom att ge dem konkreta tecken att gå förbi. Men en sak som vi inte har tacklat är den sak som påverkar oss personligen mest: hans närvaro; hans återkomst som kung. När kommer Jesus Kristus tillbaka för att härska över jorden och förena hela mänskligheten tillbaka till Guds familj?

Jesus visste att den mänskliga naturen skulle skapa en ångest hos oss alla att vilja veta svaret på den frågan. Han visste också hur sårbart det skulle få oss att bli vilseledda av skrupelfria män som sprutar lögner. Redan nu, sent i spelet, tror fundamentalistiska kristna som Jehovas vittnen att koronaviruspandemin är ett tecken på att Jesus håller på att dyka upp. De läser Jesu varningsord, men på något sätt vrider de dem i motsatsen till vad han säger.

Jesus varnade oss också upprepade gånger om att bli falska offer för falska profeter och falska smorda. Hans varningar fortsätter in i de verser som vi håller på att överväga, men innan vi läser dem vill jag göra ett lite tankeexperiment.

Kan du föreställa dig ett ögonblick hur det skulle vara att vara kristen i Jerusalem år 66 e.Kr. när staden var omgiven av dagens största militärstyrka, den nästan obesegrade armén i Rom? Sätt dig själv där nu. Från stadens murar kan du se att romarna har byggt ett staket av spetsiga insatser för att hindra dig från att fly, precis som Jesus förutsade. När du ser romarna bilda sin Tortuga-sköldformation för att förbereda tempelporten för att brännas före deras invasion, kommer du ihåg Jesu ord om det motbjudande som står på det heliga stället. Allt händer som förutsagt, men fly verkar omöjligt. Folket är tömt och det talas mycket om att bara ge upp, men det skulle inte uppfylla Herrens ord.

Ditt sinne är i en virvel av förvirring. Jesus sa till dig att fly när du såg dessa tecken, men hur? Escape verkar nu vara en omöjlighet. Du går och lägger dig den natten, men du sover gott. Du konsumeras av ångest om hur du kan rädda din familj.

På morgonen har något mirakulöst hänt. Ord kommer att romarna har gått. Oförklarligt har hela den romerska armén vikit sina tält och flydt. Judiska militära styrkor är på jakt efter. Det är en fantastisk seger! Den mäktiga romerska armén har stoppat svansen och sprungit. Alla säger att Israels Gud har gjort ett mirakel. Men du, som kristen, vet annars. Behöver du ändå verkligen fly så bråttom? Jesus sa inte ens att gå tillbaka för att hämta dina saker, utan att utan dröjsmål komma ut ur staden. Ändå har du ditt förfäderhem, ditt företag, många ägodelar att tänka på. Sedan finns det dina vantro släktingar.

Det talas mycket om att Messias har kommit. Att nu kommer kungariket Israel att återställas. Till och med några av dina kristna bröder pratar om detta. Om Messias verkligen har kommit, varför fly då?

Väntar du eller går du? Detta är inget trivialt beslut. Det är ett val mellan liv och död. Sedan kommer Jesu ord att komma tillbaka till dig.

”Om någon sedan säger till DIG: 'Titta! Här är Kristus 'eller' Där! ' tror det inte. För falska Kristus och falska profeter kommer att uppstå och kommer att ge stora tecken och underverk för att vilseleda, om möjligt, även de utvalda. Se! Jag har varnat DIG. Därför, om folk säger till DIG: 'Titta! Han är i öknen, "gå inte ut; 'Se! Han är i de inre kamrarna, 'tro inte på det. För precis som blixtnedgången kommer ut från östra delar och lyser över till västra delar, så blir människans Son närvaro. ” (Matteus 24: 23-27 Ny världsöversättning)

Och så, med dessa ord som ringer i dina öron, samlar du din familj och flyr till bergen. Du är räddad.

På tal för många, som, precis som jag själv, lyssnade på män som berättade att Kristus hade kommit osynligt, som i en dold kammare eller långt ifrån nyfikna ögon i vildmarken, kan jag intyga hur kraftfullt bedrägeriet är och hur det föregår vår önskan att veta saker som Gud har valt att hålla dolda. Det gör oss enkla mål för vargar i fårkläder som vill kontrollera och utnyttja andra.

Jesus säger osäkert: "Tro inte det!" Detta är inte ett förslag från vår Herre. Detta är ett kungligt kommando och vi får inte lyda.

Sedan tar han bort all säkerhet om hur vi säkert kommer att veta att hans närvaro har börjat. Låt oss läsa det igen.

"För precis som blixtnedgången kommer ut från östra delar och lyser över till västra delar, så kommer människans Son att vara närvarande." (Mt 24: 23-27 NWT)

Jag kan komma ihåg att jag var hemma på kvällen och tittade på TV när ljuset blinkade. Även med mörkläggningarna var ljuset så starkt att det läckte in. Jag visste att det var en storm ute, redan innan jag hörde åskan.

Varför använde Jesus den här bilden? Tänk på detta: Han hade precis sagt till oss att inte tro någon - NÅGON - och hävdade att de visste om Kristus närvaro. Sedan ger han oss en blixtillustration. Om du står ute - låt oss säga att du är i en park - när en blixtljus blinkar över himlen och killen bredvid dig ger dig en knuff och säger: ”Hej, vet du vad? Blixt bara blinkade. ” Du skulle antagligen titta på honom och tänka, ”Vilken idiot. Tror han att jag är blind? ”

Jesus säger till oss att du inte behöver någon för att berätta om hans närvaro eftersom du kommer att kunna se det själv. Lightening är helt icke-konfessionellt. Det verkar inte bara för troende, men inte för icke-troende; till de lärda, men inte till de icke-bokstäverna; för de vise, men inte för de dåraktiga. Alla ser det och vet det för vad det är.

Medan hans varning specifikt riktades till hans judiska lärjungar som skulle leva under den romerska belägringen, tror du att det finns en begränsning av den? Självklart inte. Han sa att hans närvaro skulle ses som en blixt som blinkar över himlen. Har du sett den? Har någon sett hans närvaro? Nej? Då gäller varningen fortfarande.

Kom ihåg vad vi lärde oss om hans närvaro i en tidigare video av denna serie. Jesus var närvarande som Messias i 3 ½ år, men hans "närvaro" hade inte börjat. Ordet har en betydelse på grekiska som saknas på engelska. Ordet på grekiska är parousiaen och i samband med Matteus 24 hänvisar det till ingången på platsen för en ny och erövringmakt. Jesus kom (grekiska, Eleusis) som Messias och mördades. Men när han återvänder kommer det att vara hans närvaro (grekiska, parousiaen) att hans fiender kommer att bevittna; inträde av den erövrande kungen.

Kristi närvaro blinkade inte på himlen så att alla kunde se dem 1914 och sågs inte heller under det första århundradet. Men förutom det har vi Skriftens vittnesbörd.

”Och jag önskar inte att ni är okunniga, bröder, angående de som har somnat, så att ni inte får bedröva, liksom de andra som inte hoppas, för om vi tror att Jesus dog och uppstod, så också Gud de sovande genom Jesus kommer han att föra med sig, för detta säger vi i Herrens ord, att vi som lever - som är kvar till Herrens närvaro - inte får föregå de som sover, för Herren själv, i ett rop, med rösten från en överordnad budbärare och i Guds trump, kommer ned från himlen, och de döda i Kristus ska först uppstå, sedan ska vi som lever, som är kvar, tillsammans med dem fångas bort i moln för att möta Herren i luften, och så ska vi alltid vara med Herren ... ”(1 Tessalonikerbrevet 4: 13-17 Youngs bokstavliga översättning)

Vid Kristus närvaro inträffar den första uppståndelsen. De troende återuppstår inte bara, utan samtidigt kommer de levande att förvandlas och tas upp för att möta Herren. (Jag använde ordet "rapture" för att beskriva detta i en tidigare video, men en vaksam tittare uppmärksammade föreningen denna term har med tanken att alla går till himlen. Så, för att undvika eventuell negativ eller vilseledande konnotation, jag kommer att kalla detta ”omvandlingen”.)

Paulus hänvisar också till detta när han skriver till Korintierna:

"Se! Jag säger er en helig hemlighet: Vi kommer inte alla somna i döden, men vi kommer alla att förändras, på ett ögonblick, med ett ögonblick, under den sista trompet. För trompet kommer att låta, och de döda kommer att uppstå oförstörbara, och vi kommer att förändras. " (1 Korinter 15:51, 52 NWT)

Om Kristus närvaro hade inträffat år 70 e.Kr., skulle det inte ha varit några kristna kvar på jorden för att utföra den predikan som har fört oss till en punkt där en tredjedel av världen påstår sig vara kristen. På samma sätt, om Kristi närvaro hade inträffat 1914 - som vittnen hävdar - och om de smorda som sov i döden hade återuppstått 1919 - igen, som vittnen hävdar - hur är det då att det fortfarande finns smorda i organisationen idag? De borde alla ha förvandlats i ett ögonblick 1919.

Oavsett om vi pratar år 70 e.Kr. eller 1914 eller något annat datum i historien, skulle ett enormt antal folks plötsliga försvinnande ha satt sitt prägel på historien. I frånvaro av en sådan händelse och i avsaknad av någon rapport om en synlig manifestation av Kristi ankomst som kung - liknar att blixtar blinkar över himlen - kan vi säkert säga att han ännu inte har återvänt.

Om tvivel kvarstår, tänk på denna Skrift som talar om vad Kristus kommer att göra vid hans närvaro:

”Nu angående det kommande [parousia - ”Närvaro”] av vår Herre Jesus Kristus och att vi samlas till honom, vi ber er, bröder, att inte lätt bli besvikna eller skrämda av någon ande eller budskap eller brev som verkar komma från oss, påstå att Herrens dag har redan kommit. Låt ingen bedra dig på något sätt, för det kommer inte förrän upproret inträffar och mannen med laglöshet - förstörelsens son - uppenbaras. Han kommer att motsätta sig och upphöja sig över alla så kallade gudar eller objekt för tillbedjan. Så han kommer att sätta sig i Guds tempel och förklara sig vara Gud. ” (2 Tessaloniker 2: 1-5 BSB)

Fortsätter från vers 7:

”För laglöshetens mysterium fungerar redan, men den som nu begränsar det kommer att fortsätta tills han tas ur vägen. Och då kommer den laglösa att avslöjas, som Herren Jesus kommer att döda med sin andedräkt och förintas genom majestät av hans ankomst [parousia - "närvaro"]."

"Det kommande [parousia - "Närvaro"] av den laglösa kommer att åtföljas av Satans arbete, med alla typer av makt, tecken och falskt förundran och med alla onda bedrägerier riktade mot dem som förgås, eftersom de vägrade kärleken till sanningen som skulle ha räddat dem. Av den anledningen kommer Gud att skicka dem en kraftfull illusion så att de tror på lögnen, för att den domen kommer att komma över alla som inte trodde sanningen och glädde sig åt ondska. ” (2 Tessalonikerna 2: 7-12 BSB)

Kan det vara något tvivel om att den här laglösa fortfarande är i aktion och gör det mycket bra, tack så mycket. Eller har falsk religion och avfällt kristendom haft sin dag? Inte ännu verkar det. Ministrarna förklädda med falsk rättfärdighet är fortfarande mycket ansvariga. Jesus har ännu inte dömt, "döda och utplåna" den laglösa.

Och så kommer vi nu till det problematiska avsnittet i Matteus 24: 29-31. Det står:

"Omedelbart efter dessa tiders trängsel kommer solen att förmörkas, och månen kommer inte att ge sitt ljus, och stjärnorna kommer att falla från himlen, och himmelens krafter kommer att skakas. Då kommer människans son att visas i himlen, och alla jordens stammar kommer att slå sig själva i sorg, och de kommer att se människosonen komma på himmelens moln med kraft och stor ära. Och han kommer att skicka ut sina änglar med ett stort trompetljud, och de kommer att samla hans utvalda från de fyra vindarna, från ena änden av himlen till deras andra extremitet. ” (Matteus 24: 29-31 NWT)

Varför kallar jag det här ett problematiskt avsnitt?

Det verkar tala om Kristus närvaro, eller hur? Du har tecknet på Människosonen som dyker upp i himlen. Alla på jorden, både troende och icke-troende ser det. Då dyker Kristus själv upp.

Jag tror att du håller med om att det låter som en blixt-över-himlen-händelse. Du har en trumpetljud och sedan samlas de utvalda. Vi läste bara Paulus ord för tessalonikerna och korintierna, som är parallella med Jesu ord här. Så vad är problemet? Jesus beskriver händelser i vår framtid, eller hur?

Problemet är att han säger att alla dessa saker inträffar "omedelbart efter dessa tiders trängsel ...".

Man kommer naturligtvis att anta att Jesus hänvisar till trängseln som inträffade 66 e.Kr., som var kort. Om så är fallet, kan han inte prata om sin framtida närvaro, eftersom vi redan har kommit fram till att omvandlingen av levande kristna ännu inte har ägt rum och att det aldrig har funnits ett manifestation av Jesu kungliga makt som alla människor bevittnat på jorden som kommer att leda till förstörelse av den laglösa.

I själva verket säger latterliga människor fortfarande: ”Var är den här utlovade närvaron av hans? Varför, allt från den dag våra förfäder sovnade i döden, fortsätter alla saker exakt som de var från skapelsens början. ” (2 Peter 3: 4)

Jag tror att Matteus 24: 29-31 talar om Jesu närvaro. Jag tror att det finns en rimlig förklaring till användningen av frasen "omedelbart efter den vedermödan". Innan vi går in i det skulle det dock bara vara rättvist att överväga den andra sidan av myntet, den syn som preterister har.

(Speciellt tack till ett "Rational Voice" för denna information.)

Vi börjar med vers 29:

"Men omedelbart efter dessa dagar har solen förmörkats och månen får inte hennes ljus, och stjärnorna kommer att falla från himlen och himmelens krafter ska skakas." (Matthew 24:29 Darby-översättning)

Liknande metaforer användes av Gud genom Jesaja när de profeterade poetiskt mot Babylon.

För himmelens stjärnor och deras konstellationer
kommer inte att ge sitt ljus.
Den stigande solen blir mörkare,
och månen kommer inte att ge sitt ljus.
(Jes 13: 10)

Tillämpade Jesus samma metafor för förstörelsen av Jerusalem? Kanske, men låt oss inte komma fram till några slutsatser ännu, för den metaforen passar också med en framtida närvaro, så det är inte avgörande att anta att den bara kan gälla Jerusalem.

Nästa vers i Matteus lyder:

”Och då kommer människans sonens tecken att visas i himlen; och då ska alla landets stammar klaga, och de ska se människosonen komma på himmelens moln med kraft och stor ära. ” (Matthew 24:30 Darby)

Det finns en annan intressant parallell i Jesaja 19: 1 som lyder:

”Egyptens börda. Se, HERREN åker på ett snabbt moln och kommer till Egypten; och Egyptens avgudar rörde sig inför hans närvaro, och Egypts hjärta smälter mitt i det. ” (Darby)

Så, metaforen kommer-i-molnen ses som ett tecken på ankomsten av en erövringskung och / eller en tid för dom. Det kan passa symboliskt med vad som hände i Jerusalem. Detta är inte för att säga att de faktiskt såg ”tecken på Människosonen i himlen” och att de därefter såg honom bokstavligen ”komma på himmelens moln med kraft och stor härlighet”. Uppfattade judarna i Jerusalem och Judeen att deras undergång inte var av Roms hand utan av Guds hand?

Några pekar på vad Jesus sa till de religiösa ledarna i sin rättegång som stöd för en tillämpning av Matteus 24:30 under det första århundradet. Han sa till dem: ”Jag säger till er alla, från och med nu kommer ni att se Människosonen sitta vid kraftens högra hand och komma på himmelens moln.” (Matteus 26:64 BSB)

Han sa emellertid inte "som någon gång i framtiden kommer du att se Människosonen ..." utan snarare "från och med nu". Från och med den tiden skulle det finnas tecken som tyder på att Jesus satt vid kraftens högra hand och skulle komma på himmelens moln. Dessa tecken kom inte år 70 e.Kr. utan vid hans död när gardinen som skilde det heliga och det allra heligaste slits i två av Guds hand och mörkret täckte landet och en jordbävning skakade nationen. Skyltarna slutade inte heller. Snart var det många smorda som gick omkring i landet och utförde de helande tecken som Jesus hade utfört och predikade att Kristus skulle uppstå.

Medan någon del av profetian kan tyckas ha mer än en tillämpning, när vi ser alla verserna som en helhet, dyker upp en annan bild?

Om vi ​​till exempel tittar på den tredje versen läser vi:

"Och han ska sända sina änglar med ett stort ljud av trumpet, och de ska samla hans utvalda från de fyra vindarna, från [den ena] himmens yttersta till [den andra] extremiteten av dem." (Matteus 24:31 Darby)

Det har föreslagits att Psalm 98 förklarar tillämpningen av vers 31: s bilder. I den psalmen ser vi att Jehovas rättfärdiga domar åtföljs av trumpetblåsningar, liksom floder som klappar i händerna och berg som sjunger av glädje. Det har också föreslagits att sedan trumpetsamtal användes för att samla Israels folk, antyder användningen av trumpeten i vers 31 att utvalt av utvalda från Jerusalem efter den romerska reträtten.

Andra föreslår att samlingen av de valda av änglarna talar till samlingen av kristna från den tiden fram till vår tid.

Så om du vill tro att Matteus 24: 29-31 hade uppfyllt vid tidpunkten för förstörelsen av Jerusalem, eller från den tiden framöver, verkar det vara en väg att följa dig.

Jag tror emellertid att om vi ser profetierna som helhet och inom ramen för de kristna skrifterna, istället för att gå hundratals år tillbaka till förkristen tid och skrifter, kommer vi att leda till en mer tillfredsställande och harmonisk slutsats.

Låt oss ta en titt på det.

Inledningsfrasen säger att alla dessa händelser inträffar omedelbart efter den tidens vedermöda. Vilka dagar? Du kanske tror att det spikar ner till Jerusalem för att Jesus talar om en stor vedermöda som påverkar staden i vers 21. Men vi ser bortom det faktum att han talade om två vedermödor. I vers 9 läser vi:

"Då kommer människor att överlämna dig till trängsel och döda dig, och du kommer att bli hatad av alla nationer på grund av mitt namn." (Matteus 24: 9)

Denna vedermöda var inte begränsad till judarna utan sträcker sig till alla nationer. Det fortsätter ända till vår dag. I del 8 i denna serie såg vi att det finns anledning att betrakta den stora vedermödan i Uppenbarelseboken 7:14 som pågående och inte bara som en sista händelse före Harmageddon, som man allmänt tror. Således, om vi anser att Jesus talar i Matteus 24:29 om den stora vedermödan för alla trogna Guds tjänare genom tiden, då händelserna i Matteus 24:29 när den är fullbordad. Det skulle sätta uppfyllandet i vår framtid. En sådan ställning passar med det parallella kontot i Luke.

”Det kommer också att finnas tecken i solen och månen och stjärnorna och på jorden nationernas ångest att inte veta vägen ut på grund av havets brusande och dess agitation. Människor kommer att bli svaga av rädsla och förväntan på de saker som kommer över den bebodda jorden, för himmelens krafter kommer att skakas. Och då kommer de att se människosonen komma i ett moln med kraft och stor ära. ” (Lukas 21: 25-27)

Vad som hände från 66 till 70 CE gjorde inte ångest för världens nationer utan bara för Israel. Lukas berättelse verkar inte stämma överens med ett första århundradets uppfyllelse.

I Matteus 24: 3 ser vi att lärjungarna ställde en tredelad fråga. Fram till denna punkt har vi lärt oss hur Jesus har svarat på två av dessa tre delar:

Del 1 var: "När kommer alla dessa saker att vara?" Det avser förstörelsen av staden och templet som han talade om den sista dagen som han predikade i templet.

Del 2 var: ”Vad kommer att vara tecknet på tidsåldern?”, Eller som New World Translation uttrycker det, ”avslutningen på tingenes ordning”. Detta uppfylldes när ”Guds rike togs från dem och gavs till en nation som producerar dess frukter”. (Matteus 21:43) Det ultimata beviset som hade hänt var den judiska nationens fullständiga utrotning. Om de hade varit Guds utvalda folk, skulle han aldrig ha tillåtit den totala förstörelsen av staden och templet. Till denna dag är Jerusalem en omtvistad stad.

Vad som saknas i vår övervägande är hans svar på den tredje delen av frågan. "Vad blir tecknet på din närvaro?"

Om hans ord i Matteus 24: 29-31 uppfylldes under det första århundradet, kommer Jesus att ha lämnat oss utan svar på det tredje elementet i frågan. Det skulle inte känneteckna honom. Åtminstone skulle han ha sagt till oss: "Jag kan inte svara på det." Till exempel sa han en gång: "Jag har fortfarande många saker att säga till dig, men du kan inte bära dem nu." (Johannes 16:12) Vid ett annat tillfälle, liknande deras fråga på Oljeberget, frågade de honom direkt: ”Kommer du att återställa kungariket Israel just nu?” Han ignorerade inte frågan eller lämnade dem utan svar. Istället berättade han för dem tydligt att svaret var något de inte fick veta.

Så det verkar osannolikt att han skulle lämna frågan ”Vad kommer att vara tecken på din närvaro?”, Obesvarad. Åtminstone skulle han berätta för oss att vi inte får veta svaret.

Utöver allt detta finns en sammanställning av hans varning om att inte bli upptagen av falska berättelser om hans närvaro. Från verserna 15 till 22 ger han sina lärjungar instruktioner om hur de kan fly med sina liv. Sedan 23 till 28 beskriver han hur man kan undvika att bli vilseledd av berättelser om hans närvaro. Han drar slutsatsen att genom att berätta för dem att hans närvaro lätt kan urskiljas för alla som att bli ljusare på himlen. Sedan beskriver han händelser som exakt skulle passa de kriterierna. När allt kommer omkring skulle Jesus komma med himmelens moln vara lika lätt att urskilja som en blixtljus som blinkar från öst till väst och lyser upp himlen.

Slutligen säger Uppenbarelseboken 1: 7: ”Se! Hans kommer med molnen, och varje öga kommer att se honom ... ”Detta matchar med Matteus 24:30 som lyder:” ... de kommer att se Människosonen komma på molnen ... ”. Eftersom Uppenbarelseboken skrevs flera år efter Jerusalems fall pekar detta också på en framtida uppfyllelse.

Så nu, när vi går till den sista versen, har vi:

"Och han kommer att sända ut sina änglar med ett högt trumpetrop, och de kommer att samla Hans utvalda från de fyra vindarna, från ena änden av himlen till den andra." (Matteus 24:31 BSB)

"Och sedan kommer han att skicka ut änglarna och samla sina utvalda från de fyra vindarna, från jordens extremitet till himmelens extremitet." (Markus 13:27 NWT)

Det är svårt att se hur ”från jordens extremitet till himmelens extremitet” kan passa med den mycket lokaliserade utvandringen som inträffade i Jerusalem 66 e.Kr.

Titta nu på samhället mellan dessa verser och dessa, som följer:

"Se! Jag säger till er en helig hemlighet: Vi ska inte alla somna [i döden], men vi kommer alla att förändras, på ett ögonblick, i ett ögonblink, under den sista trompet. För trompet kommer att låtaoch de döda kommer att uppstå oförstörbara, och vi ska förändras. ” (1 Korinter 15:51, 52 NWT)

”... Herren själv kommer att stiga ned från himlen med ett befallande samtal, med en ärkeängelns röst och med Guds trumpetoch de som är döda i förening med Kristus kommer att stiga upp först. Efteråt kommer vi de levande som överlever, tillsammans med dem, fångas bort i molnen för att möta Herren i luften; och därmed ska vi alltid vara med [Herren]. ” (1 Thessalonians 4:16, 17)

Alla dessa vers inkluderar en trompet som låter och alla talar om samlingen av de utvalda i uppståndelsen eller omvandlingen, som sker vid Herrens närvaro.

Därefter, i vers 32 till 35 i Matteus, ger Jesus sina lärjungar försäkringar om att den förutsagda förstörelsen av Jerusalem kommer inom en begränsad tidsram och kommer att kunna förutses. Sedan i verserna 36 till 44 berättar han dem motsatsen angående hans närvaro. Det kommer att vara oförutsebart och det finns ingen specificerad tidsram för dess fullgörande. När han talar vid vers 40 om två män som arbetar och den ena kommer att tas och den andra lämnas, och sedan igen vid vers 41 om två kvinnor som arbetar och en tas och den andra vänster, kan han knappast prata om flykten från Jerusalem. De kristna togs inte plötsligt utan lämnade staden på egen hand, och vem som helst kunde ha gått med dem. Idén om att en tas medan hans följeslagare är kvar passar emellertid med konceptet att människor plötsligt förvandlas, i ett ögonblick, till något nytt.

Sammanfattningsvis tror jag att när Jesus säger "omedelbart efter den tidens vedermöda", talar han om den stora vedermödan som du och jag uthärdar även nu. Den vedermödan kommer att upphöra när händelserna relaterade till Kristus närvaro inträffar.

Jag tror att Matteus 24: 29-31 talar om Kristi närvaro, inte om förstörelsen av Jerusalem.

Men du kanske inte håller med mig och det är okej. Detta är en av de bibliska avsnitt där vi inte kan vara helt säkra på dess tillämpning. Spelar det verkligen någon roll? Om du tänker ett sätt och jag tror ett annat, kommer vår frälsning att blockeras? Du förstår, till skillnad från de instruktioner som Jesus gav sina judiska lärjungar om att fly från staden, beror vår frälsning inte på att vidta åtgärder vid en viss tidpunkt baserat på ett visst tecken, utan snarare på vår pågående lydnad varje dag i våra liv. Sedan, när Herren framträder som en tjuv på natten, kommer han att ta hand om att rädda oss. När tiden är inne tar Herren oss.

halleluja!

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.

  Läs detta på ditt språk:

  English简体中文DanskNederlandsFilipinoSuomiFrançaisDeutschItaliano日本語한국어ພາສາລາວPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀРусскийEspañolKiswahiliSvenskaதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng ViệtZulu

  Författarens sidor

  Kan du hjälpa oss?

  ämnen

  Artiklar efter månad

  29
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x