”Vad hindrar mig från att bli döpt?” - Apost. 8:36

[Från ws 03/20 s.2 maj 04 - 10 maj]

Punkt 1: ”Vill du bli döpt som Kristi lärjunge! Kärlek och uppskattning har motiverat många att göra det valet. ”

Detta är ett så relevant uttalande. Värdering och kärlek bör vara den motiverande faktorn som får dig att göra det valet.

Vi uppmuntras sedan av författaren att överväga exemplet på en tjänsteman som tjänade drottningen av Etiopien.

För ett ögonblick ta ett steg tillbaka och försök att komma ihåg vad som motiverade dig att bli döpt.

Du kanske också kände en känsla av kärlek och uppskattning för det du lärt dig. Är det dock inte sant att för ett betydande antal människor i kristendomen och bland Jehovas vittnen kanske familjeband, vänskap och annat socialt tryck också har spelat en roll?

Förhandsgranskningen av veckans artikel säger följande:

”Vissa som älskar Jehova är osäkra på om de är redo att bli döpt som ett av hans vittnen. Om du känner dig så kommer denna artikel att hjälpa dig att granska några av de praktiska saker du kan göra som leder dig till dop. "

Vilka är de viktigaste teman som kommer att behandlas i den här artikeln?

 • Lär dig om Jehova genom sin skapelse.
 • Lär dig att uppskatta Guds ord, Bibeln.
 • Lär dig att älska Jesus, och din kärlek till Jehova kommer att växa.
 • Lär dig att älska Jehovas familj
 • Lär dig att uppskatta och tillämpa Jehovas standarder.
 • Lär dig att älska och stödja Jehovas organisation
 • Hjälp andra att lära sig att älska Jehova.

Håll ett öppet sinne låt oss se vad vi kan lära av den här veckans artikel om kärlek och uppskattning som får oss att bli döpt.

Låt oss mäta råden i artikeln mot exemplet med den etiopiska tjänstemannen.

Kontot finns i Apostlagärningarna 8. Vi kommer att överväga alla verserna från vers 26 - 40 för att få sammanhanget:

"26 Nu sa en Herrens ängel till Filip: "Stig upp och gå mot söder till vägen som går ner från Jerusalem till Gaza." Detta är en ökenplats. 27 Och han stod upp och gick. Och det fanns en etiopier, en fästman, en domstolstjänsteman i Candace, drottningen av etiopierna, som var ansvarig för hela hennes skatt. Han hade kommit till Jerusalem för att dyrka 28 och återvände, sittande i sin vagn, och han läste profeten Jesaja. 29 Och Anden sade till Filip: "Gå över och gå med i denna vagn." 30 Så sprang Filippus till honom och hörde honom läsa profeten Jesaja och frågade: "Förstår du vad du läser?" 31 Och han sa: "Hur kan jag, såvida inte någon leder mig?" Och han bjöd Philip att komma upp och sitta med honom. 32 Nu är Skriftens avsnitt som han läste:

”Som ett får leddes han till slakten och som ett lamm innan dess klippare är tyst, så han öppnar inte sin mun. 33 I hans förnedring nekades rättvisa honom. Vem kan beskriva sin generation? För hans liv tas bort från jorden. ”

34Sedan sade mannen till Filippus: "Om vem, ber jag dig, säger profeten detta, om sig själv eller om någon annan?" 35Då öppnade Filip munnen, och från början med denna Skrift berättade han för honom de goda nyheterna om Jesus. 36Och när de gick längs vägen kom de till lite vatten, och killen sade: ”Se, här är vatten! Vad hindrar mig från att bli döpt? ” 38Och han befallde vagnen att stanna, och de båda gick ner i vattnet, Philip och evsaken, och han döpte honom. 39Och när de kom upp ur vattnet, förde Herrens Ande Filippus bort, och evsaken såg honom inte längre och gick på vägen och glädde sig. 40Men Filippus befann sig i Azotus, och när han passerade genom predikade han evangeliet för alla städer tills han kom till Cæsarea. - (Apg 8: 26 - 40) English Standard Version

Innan vi fortsätter med recensionen, låt oss ta ett ögonblick att reflektera över de citerade verserna;

 • En ängel visas för Phillip och instruerar honom att gå mot söder: Detta var en gudomlig instruktion. Hänvisningen till ”Herrens ängel” indikerar att detta troligtvis sanktionerades av Jesus Kristus.
 • Den etiopiska eunuchen kan ha varit judisk eller en judisk proselyte, men det finns inga bevis för att han hade tillbringat tid att umgås med kristna
 • Ursprungligen förstod inte helt Jesajas ord som Phillip förklarade för honom och hur de tillämpade på Jesus
 • Eunuchen fortsatte sedan att döpa samma dag:
  • Ingen tid krävdes för att honom skulle kunna bevisa sig
  • Han behövde inte predika eller förklara sin tro för någon
  • Det fanns ingen formell händelse eller forum som krävdes för att han skulle döpas
  • Det finns inga bevis för att han var tvungen att studera vidare med Phillip och fylla i ett fast materialformat
  • Inget bevis för att han var tvungen att besvara ett visst antal frågor ställda av Phillip
  • Han började predika för andra efter att han döpts och inte förut
  • Phillip begärde honom inte tillhöra en specifik organisation eller erkänna ett organ som kallas ”det styrande organet”

Orden i punkt 2 är något sanna när det står: "Men varför hade tjänstemannen åkte till Jerusalem? Eftersom han redan hade utvecklat en kärlek till Jehova. Hur vet vi? Han hade just tillbedt Jehova i Jerusalem. "

Författaren utvidgar inte vad han / hon menar med "att dyrka Jehova i Jerusalem”. Om han dyrkade enligt judisk sed (vilket sannolikt är fallet med tanke på att han inte hade uppskattat att orden i Jesaja hänvisade till Jesus) skulle detta ha varit en meningslös tillbedjan eftersom Jesus hade förkastat den judiska tron.

Man kan helt klart inte dra slutsatsen att alla fariséerna och judarna som var i Jerusalem och förkastade Jesus hade ”redan utvecklat en kärlek till Jehova”. Vi kan troligtvis dra slutsatsen att han hade utvecklat en kärlek till Jehova, baserat på det faktum att en ängel instruerade Phillip att gå till honom och också baserat på hans omedelbara önskan att bli döpt efter att han fick en tydligare förståelse av skrifterna. Uppenbarligen måste ängeln ha sett något önskvärt i den här mannen.

Punkt 3 säger följande:

”Kärlek till Jehova kan motivera dig att bli döpt. Men kärlek kan också hindra dig från att göra det. På vilket sätt? Notera bara några exempel. Du kanske älskar din vantro familj och vänner djupt, och du kan oroa dig för att om du blir döpt, kommer de att hata dig ”

Många har avvisats av sina familjer för att de tagit ställning för vad de anser vara sant. Familjeband och vänner gör det ofta svårt att ta sådana djärva steg.

Detta gäller naturligtvis också för Jehovas vittnen. Om du öppet uttryckte din åsikt om osäkerhetsläror som är vanliga bland Jehovas vittnen, skulle de vara de första som kastade dig åt sidan och fördriv dig.

Lådan "Vad finns i ditt hjärta? ” är värt att överväga med tanke på tolkningen från författaren om vad de olika jordtyperna i Luke 8 representerar

Detta är liknelsen om såaren finns i Lukas 8 från vers 4:

4Och när en stor folkmassa samlades och folk från stad efter stad kom till honom, sade han i en liknelse: 5”En såmaskin gick ut för att så sitt frö. Och när han sådde, föll en del längs banan och trampades under foten, och luftens fåglar förtärde den. 6Och några föll på berget, och när det växte upp visnade det bort, för det hade ingen fukt. 7Och några föll bland törnen, och törnen växte upp med det och kvävde det. 8Och några föll i god jord och växte och gav hundra gånger. " När han sa dessa saker, ropade han: "Den som har öron att höra, låt honom höra." - (Luke 8: 4-8) English Standard Version

Betydelsen av fröet: “Nu är liknelsen denna: Fröet är Guds ord. (Luke 8: 4-8) English Standard Version

Trampad jord

Vakttornet: “Den här personen har lite tid att förbereda sig för sin bibelstudie. Han avbryter ofta sin bibelstudie eller missar möten eftersom han är upptagen med att göra andra saker. ”

Jesus i Luk 8:12: “De längs vägen är de som har hört; då kommer djävulen och tar bort ordet från sina hjärtan, så att de inte får tro och bli frälsta. ”

Stenig jord

Vakttornet: “Den här personen tillåter press eller motstånd från sina kamrater eller familj att hindra honom från att lyda Jehova och leva enligt hans normer. ”

Jesus i Luk 8:13: “Och de på klippan är de som när de hör ordet får det med glädje. Men dessa har ingen rot; de tror ett tag, och i testtid faller bort. ”

Jord med taggar

Vakttornet: “Den här personen gillar vad han lär sig om Jehova, men han känner att att ha pengar och ägodel kommer att få honom att känna sig lycklig och säker. Han saknar ofta sina personliga bibelstudier eftersom han arbetar eller engagerar sig i någon form av rekreation. ”

Jesus i Luk 8:14: “Och vad som föll bland törnen, det är de som hör, men när de går på väg blir de kvävade av livets omsorg och rikedomar och nöjen, och deras frukt mognar inte. ”

Fin jord

Vakttornet: “Denna person studerar regelbundet Bibeln och försöker tillämpa det han lär sig. Hans prioritering i livet är att behaga Jehova. Trots prövningar och motstånd fortsätter han att berätta för andra vad han vet om Jehova. ”

Jesus i Luk 8:15: “När det gäller det i den goda jorden, är de de som hör ordet, håller det fast i ett ärligt och gott hjärta och bär frukt med tålamod. ”

Korsreferenser

Luke 8: 16 ”Ingen tänder en lampa och täcker den med en burk eller lägger den under en säng. Istället sätter han den på en lamphållare, så de som kommer in kan se ljuset. "

Romans 2: 7 "Till de som genom uthållighet genom att göra gott söker ära, ära och odödlighet, kommer han att ge evigt liv."

Luk 6:45 “En bra man framför det goda skatten i sitt hjärta frambringar det som är gott; och en ond man framför det onda skatten i sitt hjärta frambringar det som är ont; ty hans mun talar om hjärtans överflöd.

Verserna är tydliga och tolkar sig själva. Eftersom Jesus inte ger mer information om de olika jordtyperna, kan vi inte lägga till vår egen tolkning till dessa ord. Korsreferenser till vers 15 ger oss en uppfattning om fokus på Jesu illustration. När vi hänvisar till Luke 6:45 ser vi att fokus verkligen var på det faktum att den fina jorden hänvisar till dem som har ett bra hjärta och det är det som tillåter Guds ord att bära frukt i dem.

Författarens försök att lägga till sin tolkning är återigen ett sätt att kanalisera läsarnas tänkande till tänkande i termer av JW-läran. Till exempel hänvisningen till "Trots prövningar och motstånd fortsätter han att berätta för andra vad han vet om Jehova. ” är helt enkelt ett annat sätt att få vittnen att spendera sin tid på att predika för organisationen.

DEN VIKTIGSTE KÄRLIGHETEN

Punkt 4 säger: “När du älskar Jehova mer än allt annat låter du inte något eller någon hindra dig från att tjäna honom " Detta borde vara sant, även om organisationen blir den snubblsten i vår dyrkan. Men om du uttrycker dina förbehåll för olika frågor som rör JW-läran, kommer du sannolikt att bli märkt som en avfall.

Punkt 5 säger att i följande stycken kommer vi att lära oss hur vi kan "älska Jehova av hela vårt hjärta, själ, sinne och styrka ” som Jesus befallde i Markus 12:30.

Lär dig om Jehova genom sin skapelse -huvudpoängen i punkt 6 är att när vi reflekterar över skapelsen kommer vår respekt för Jehova att fördjupa sig. Detta är sant.

Punkt 7 i ett försök att få vittnen att känna att Jehova bryr sig om dem personligen säger författaren följande: Faktum är att anledningen till att du nu studerar Bibeln är att, som Jehova säger, "Jag har dragit dig till mig." (Jer. 31: 3) Även om det inte finns någon tvist om att Jehova bryr sig om sina tjänare, finns det inga bevis för att bara de som studerar Bibeln med Jehovas vittnen dras av Jehova? Gäller detta de som inte är vittnen?

Vem riktade orden i Jeremia till?

"På den tiden, förklarar HERREN, ska jag vara Gud för alla Israels familjer, och de ska vara mitt folk." Så säger Herren: ”De människor som överlever svärdet kommer att hitta nåd i vildmarken; Jag kommer att vila Israel. ” HERREN visade sig för oss tidigare och sa: ”Jag har älskat dig med en evig kärlek; Jag har dragit dig med ofarlig vänlighet. (Jeremiah 31: 1-3) English Standard Version

Det är uppenbart att skrifterna bara har tillämpning på israeliterna. Herren har inte visat sig för moderna kristna eller Jehovas vittnen för detta faktum. Alla påståenden om att dessa ord gäller för en grupp människor idag är en avsiktlig felaktig tillämpning av skriften för att få läsaren att tro att studera med Jehovas vittnen är en del av någon gudomlig kallelse.

Punkt 8 har mycket bra råd som kan tillämpas. Kom närmare Jehova genom att prata med honom i bön. Få kunskap och förståelse för hans sätt genom att studera hans ord, Bibeln.

Punkt 9 säger ”Endast Bibeln innehåller sanningen om Jehova och hans syfte för dig.” Återigen ett så kraftfullt uttalande. Varför, kanske du frågar, fortsätter vittnen att säga att de är de enda i "Sanningen"? Varför hävdar det styrande organet att de är Guds utvalda talesmän på jorden? Var är bevisen från Bibeln att de kan tolka och ändra tolkningar av orden i Bibeln när deras "ljus blir ljusare"? De flesta vittnen skulle aldrig hävda att Jehova talar direkt med styrande organet som individer, men genom någon förvrängd förklaring kan de på något sätt hävda att de har monopol över avslöjanden och tolkningar som rör Bibeln och världshändelserna.

Hur detta aldrig väckte en fråga i mitt sinne under alla dessa år är i sig själv förvånande. Hur fungerar exakt denna gudomliga uppenbarelse? Ingen bland vittnen i rang och fil skulle ha någon aning. Det du troligtvis kommer att höra är att ifrågasättningen av att detta händer motsvarar blasfemi i organisationens ögon.

I avsnitt 10 hänvisas slutligen till Jesus Kristus som ett annat skäl till varför vi bör läsa Bibeln. Ändå är Jesus själva grunden för att alla dop för kristna blir giltiga.

Punkt 11 ”Lär dig att älska Jesus, och din kärlek till Jehova kommer att växa. Varför? Eftersom Jesus återspeglar sin faders egenskaper perfekt Så ju mer du lär dig om Jesus, desto bättre kommer du att förstå och uppskatta Jehova. ” Detta är kanske ett ännu större skäl för att göra Jesus till fokus för denna diskussion. Det finns inget bättre exempel på vad Guds kärlek betyder än Jesus som följde till och med döden för att uppnå Jehovas syfte. Jesus återspeglade Jehovas personlighet mer än någon annan varelse som någonsin har bebott jorden (Kolosserna 1:15). Det stora problemet är att organisationen fokuserar på att försöka lära oss att älska Jehova, men sidledar Jesus Kristus, det bästa exemplet vi har på hur vi gör det.

Punkt 13 ”Lär dig att älska Jehovas familj. Din vantro familj och tidigare vänner kanske inte förstår varför du vill ägna dig åt Jehova. De kan till och med motsätta dig. Jehova hjälper dig genom att tillhandahålla en andlig familj. Om du stannar nära den andliga familjen kommer du att hitta den kärlek och stöd du behöver. ” Återigen en annan fråga man bör ställa är i vilken mening de är "vantro familj ”. Kan det vara så att de tror på Kristus och kanske de tillhör ett annat valör och därför är det en skillnad i läran snarare än skriftliga principer? Vilka är deras skäl för att motsätta dig? Kan deras anledning bero på att JW: er generellt sett är intoleranta mot andra kristna valörer?

När författaren säger, lära dig att älska "Jehovas familj" vad de egentligen menar är att lära sig att älska "Jehovas [Vittnen]”[Djärva vår].

Punkt 15 stärker igen organisationens position som Guds talesman genom att säga "Ibland kan du ha svårt att veta hur du använder Bibelns principer du lär dig. Det är därför Jehova använder sin organisation för att förse dig med bibelbaserat material som kan hjälpa dig att urskilja rätt från fel. " Var är stödet för en sådan påstående? Var är beviset på att Jehova använder en organisation eller någon organisation för den delen? Har Jehovas vittnen gjort en omfattande jämförelse av alla religiösa grupper, deras tro och tillväxtmönster för att kunna säga detta med säkerhet? Det enkla svaret är Nej! Vittnen har mycket begränsade diskussioner med andra valörer om inte de försöker konvertera dessa människor till JW och inte deltar i eller lyssnar på religiösa diskussioner eller ceremonier som inte är vittne.

Punkt 16 säger “Lär dig att älska och stödja Jehovas organisation Jehova har organiserat sitt folk i församlingar; hans Son, Jesus, är huvudet över dem alla. (Ef. 1:22; 5:23) Jesus har utsett en liten grupp av smorda män till ledningen när det gäller att organisera det arbete som han vill göra idag. Jesus hänvisade till denna grupp män som ”den trogna och diskreta slaven” och de tar på allvar sitt ansvar att mata och skydda dig andligt. (Matt. 24: 45-47) ”.

Ännu ett annat vildt påstående, är vi tänkt att föreställa oss att Jehova sitter där och ordnar människor i små församlingar? Man kan aldrig förvänta sig att verkställande direktören i ett företag organiserar anställda i sina individuella team, men författaren vill att vi ska tro att Jehova är upptagen med att bestämma hur många förläggare som ska vara i en församling. Men det tjänar ett annat syfte, att försöka tystna varje dissens över den världsomspännande sammanslagningen av församlingar så att kungarikshallen kan säljas.

Inget av de citerade skrifterna stöder något av dessa påståenden. För följande mer omfattande diskussion om Matteus 24:

https://beroeans.net/2013/07/01/identifying-the-faithful-slave-part-1/

https://beroeans.net/2013/07/26/identifying-the-faithful-slave-part-2/

https://beroeans.net/2013/08/12/identifying-the-faithful-slave-part-3/

https://beroeans.net/2013/08/31/identifying-the-faithful-slave-part-4/

Slutsats

Kanske som jag just nu kan du faktiskt ha glömt att temat för den här Vakttorns artikeln är Kärlek och uppskattning leder till dop. Du kan förlåtas för att göra det. Mycket lite i artikeln handlar faktiskt om dop. Mellan diskussioner kring att bygga en kärlek till Jehova genom naturen, bönen och Bibeln och reflektera över Jesus nämns det väldigt lite om dop utom för evunchen i början av diskussionen. Nästa artikel kommer att behandla om man är redo för dop. Vi kommer att gå igenom den artikeln och sedan diskutera några skriftliga tankar från Bibeln om detta mycket viktiga ämne.