Hallå. Detta är del 11 i vår Matthew 24-serie. Från denna punkt framåt kommer vi att titta på liknelser, inte profetier.

För att kortfattat granska: Från Matteus 24: 4 till 44 har vi sett Jesus ge oss profetiska varningar och profetiska tecken.

Varningarna består av råd som inte får tas av slickiga män som påstår sig vara smorda profeter och säger att vi ska ta vanliga händelser som krig, hungersnöd, skadedjur och jordbävningar som tecken på att Kristus är på väg att dyka upp. Genom historien har dessa män dykt upp sådana påståenden och utan att misslyckas har deras så kallade tecken visat sig vara falska.

Han varnade också sina lärjungar för att vilseleda sig av falska påståenden om hans återkomst som kung, för att han hade kommit tillbaka på ett doldt eller osynligt sätt.

Icke desto mindre gav Jesus sina judiska lärjungar tydliga instruktioner om vad som utgjorde ett riktigt tecken som skulle signalera att tiden hade kommit att följa hans anvisningar så att de kunde rädda sig själva och deras familjer från ödeläggelsen att komma över Jerusalem.

Vidare talade han också om ett annat tecken, ett singeltecken i himlen som skulle markera hans närvaro som kung - ett tecken som skulle vara synligt för alla, som blixtar som blinkar över himlen.

Slutligen, i verserna 36 till 44, gav han oss varningar om hans närvaro och betonade upprepade gånger att det skulle komma oväntat och att vår största oro bör vara vaken och vaken.

Efter det ändrar han sin undervisningstaktik. Från vers 45 och framåt väljer han att tala i liknelser - fyra liknelser för att vara exakta.

  • Liknelsen om den trogna och diskreta slaven;
  • Liknelsen om de tio jungfrurna;
  • Talanens liknelse;
  • Liknelsen om fåren och getterna.

Dessa gavs alla i samband med hans diskurs om Olivberget, och som sådan har alla ett liknande tema.

Nu kanske du har lagt märke till att Matteus 24 avslutar med liknelsen om den trogna och diskreta slaven, medan de tre andra liknelserna finns i nästa kapitel. Okej, jag har en liten bekännelse att göra. Matthew 24-serien innehåller faktiskt Matthew 25. Anledningen till detta är sammanhang. Du förstår, dessa kapiteluppdelningar lades till långt efter orden Matthew fäst i hans evangelieberättelse. Det vi har granskat i den här serien är vad som vanligtvis kallas Olivdiskursen, för detta skulle vara sista gången Jesus talade till sina lärjungar medan han var med dem på Olivberget. Den diskursen inkluderar de tre liknelserna som finns i kapitel 25 i Matteus, och det skulle vara en tjänst att inte inkludera dem i vår studie.

Men innan vi går vidare måste vi förtydliga något. Liknelser är inte profetior. Erfarenheten har visat att när män behandlar dem som profetier, har de en agenda. Låt oss vara försiktiga.

Liknelser är allegoriska berättelser. En allegori är en berättelse som är tänkt att förklara en grundläggande sanning på ett enkelt och uppenbart sätt. Sanningen är vanligtvis moralisk eller spirituell. En allegors allegoriska karaktär gör dem mycket öppna för tolkning och det oväntade kan tas in av smarta intellektuella. Så kom ihåg detta uttryck av vår Herre:

"Vid den tiden sa Jesus som svar:" Jag berömmer dig offentligt, Fader, Herre över himmel och jord, för att du har gömt dessa saker för de kloka och intellektuella och har avslöjat dem för barn. Ja, fader, för att göra det blev det sätt som godkänts av dig. ” (Matteus 11:25, 26 NWT)

Gud döljer saker i tydlig syn. De som är stolta över sin intellektuella kapacitet kan inte se Guds saker. Men Guds barn kan. Detta betyder inte att en begränsad mental kapacitet krävs för att förstå Guds saker. Små barn är mycket intelligenta, men de är också förtroende, öppna och ödmjuka. Åtminstone under de första åren, innan de kommer till en ålder när de tror att de vet allt som finns att veta om allt. Rätt, föräldrar?

Så låt oss se upp för invecklade eller komplexa tolkningar av alla liknelser. Om ett barn inte kunde få känslan av det, har det nästan säkert förföljts av människans sinne.

Jesus använde liknelser för att förklara abstrakta idéer på sätt som gör dem verkliga och begripliga. En liknelse tar något i vår upplevelse, inom ramen för våra liv och använder det för att hjälpa oss att förstå det som ofta ligger utanför oss. Paulus citerar från Jesaja 40:13 när han frågar retoriskt: "Vem förstår Herrens [Jahve] sinn" (NET Bibeln), men sedan lägger han till försäkran: "Men vi har Kristi sinne". (1 Korinter 2:16)

Hur kan vi förstå Guds kärlek, barmhärtighet, glädje, godhet, dom eller hans vrede före orättvisa? Det är genom Kristi sinne att vi kan lära känna dessa saker. Vår Fader gav oss sin enfödde son som är "återspeglingen av hans ära", "exakt framställning av hans väsen", bilden av den levande Gud. (Hebreerbrevet 1: 3; 2 Korinthierna 4: 4) Från det som var närvarande, påtagligt och känt - Jesus, mannen - fick vi förstå vad som ligger utanför oss, den Allsmäktige Gud.

I huvudsak blev Jesus den levande föreställningen av en liknelse. Han är Guds sätt att göra sig känd för oss. "Försiktigt dold i [Jesus] är alla skatter av visdom och kunskap." (Kolosserna 2: 3)

Det finns ännu en anledning till att Jesus ofta använder liknelser. De kan hjälpa oss att se saker som vi annars skulle vara blinda för, kanske på grund av partiskhet, indoktrinering eller tradition.

Nathan använde en sådan strategi när han modigt konfronterade sin kung med en mycket obehaglig sanning. Kung David hade tagit hustriten Uitti, och sedan för att täcka hans äktenskapsbrott när hon blev gravid, ordnade han att Uria dödades i strid. I stället för att konfrontera honom berättade Nathan en historia.

”Det fanns två män i en stad, den ena rika och den andra fattig. Den rika mannen hade mycket många får och nötkreatur; men den fattiga mannen hade inget annat än ett litet kvinnligt lamm, som han hade köpt. Han tog hand om det, och det växte upp tillsammans med honom och hans söner. Den skulle äta från den lilla maten han hade och dricka från sin kopp och sova i armarna. Det blev som en dotter för honom. Senare kom en besökare till den rika mannen, men han ville inte ta några av sina egna får och nötkreatur för att förbereda en måltid för resenären som hade kommit till honom. Istället tog han den fattiga människans lamm och förberedde det för mannen som hade kommit till honom.

Då blev David väldigt arg på mannen, och han sa till Natan: ”Så säkert som Jehova lever, förtjänar mannen som gjorde detta att dö! Och han skulle betala för lammet fyra gånger, för han gjorde det och visade ingen medkänsla. ” (2 Samuel 12: 1-6)

David var en man med stor passion och en stark känsla av rättvisa. Men han hade också en stor blind plats när det gällde hans egna önskemål och önskemål.

”Då sade Nathan till David:” Du är mannen! . . ”. (2 Samuel 12: 7)

Det måste ha känt som en stans i hjärtat för David.

Så fick Nathan David att se sig själv som Gud såg honom.

Liknelser är kraftfulla verktyg i händerna på en skicklig lärare och det har aldrig funnits något mer skickligt än vår Herre Jesus.

Det finns många sanningar som vi inte vill se, men vi måste se dem om vi ska få Guds godkännande. En bra liknelse kan ta bort bländarna från våra ögon genom att hjälpa oss att komma fram till rätt slutsats på egen hand, som Nathan gjorde med kung David.

Det imponerande med Jesu liknelser är att de började utvecklas fullt ut på ögonblicket, ofta som svar på en konfronterande utmaning eller till och med en noggrant beredd trickfråga. Ta till exempel liknelsen om den goda samaritan. Luke berättar: "Men när han ville bevisa sig rättvis, sa mannen till Jesus:" Vem är egentligen min granne? " (Lukas 10:29)

För en jude måste hans granne vara en annan jud. Visst inte en romare eller en grekisk. De var världens män, hedningar. När det gäller samariterna var de som avfall till judarna. De härstammade från Abraham, men de dyrkade på berget, inte i templet. Men i slutet av liknelsen fick Jesus denna självrättfärdiga jud att erkänna att någon som han betraktade som en apostat var partiets mest grann. Sådan är kraften i en liknelse.

Men den kraften fungerar bara om vi låter den fungera. James säger:

”Bliv dock görare av ordet och inte bara hörare, lura er själva med falska resonemang. För om någon är en hörare av ordet och inte en görare, är den som en man som tittar på sitt eget ansikte i en spegel. För han ser på sig själv, och han går bort och glömmer omedelbart vilken typ av person han är. ” (James 1: 22-24)

Låt oss visa varför det är möjligt för oss att lura oss själva med falska resonemang och inte se oss själva som vi verkligen är. Låt oss börja med att sätta liknelsen om den goda samaritan i en modern miljö, en som är relevant för oss.

I liknelsen attackeras en israelit och lämnas för död. Om du är Jehovas vittne, motsvarar det en gemensam församlingsutgivare. Nu följer en präst som går förbi på bortre sidan av vägen. Det kan motsvara en församlingsäldste. Därefter gör en levit samma sak. Vi kan säga en betelit eller en pionjär inom modern parlance. Då ser en samaritan mannen och ger hjälp. Det kan överensstämma med någon som vittnen ser på som avfall, eller någon som har skrivit in ett nedläggningsbrev.

Om du känner till situationer från din egen erfarenhet som passar detta scenario, vänligen dela dem i kommentaravsnittet i den här videon. Jag känner till många.

Det som Jesus gör är att det som gör en person till en bra granne är barmhärtighetens kvalitet.

Men om vi inte tänker på dessa saker, kan vi missa poängen och lura oss själva med falska resonemang. Här är en applikation som organisationen gör av denna liknelse:

”Medan vi samvetsgrant försöker att utöva helighet, bör vi inte verka vara överlägsna och självrättfärdiga, särskilt när vi handlar med otroende familjemedlemmar. Vårt vänliga kristna uppförande borde åtminstone hjälpa dem att se att vi är annorlunda på ett positivt sätt, att vi vet hur vi ska visa kärlek och medkänsla, liksom den goda samaritanen i Jesu illustration. - Lukas 10: 30-37. ” (w96 8/1 s. 18 par. 11)

Fina ord. När vittnen ser sig själva i spegeln är det detta de ser. (Det här var vad jag såg när jag var äldre.) Men sedan går de ut i den verkliga världen, de glömmer vilken typ av person de egentligen är. De behandlar otroende familjemedlemmar, särskilt om de brukade vara vittnen, värre än någon främling. Vi såg från domstolstransskripten i den kungliga kommissionen i Australien 2015 att de helt skulle avskaffa ett offer för sexuellt missbruk av barn eftersom hon avgick från församlingen som fortsatte att stödja hennes missbrukare. Jag vet från min egen livserfarenhet att denna inställning är universell bland vittnen, ingripen genom upprepad indoktrinering från publikationer och konferensplattformen.

Här är en annan tillämpning av liknelsen om den goda samaritan som de gör:

”Situationen var inte annorlunda när Jesus var på jorden. De religiösa ledarna visade en fullständig brist på oro för de fattiga och behövande. De religiösa ledarna beskrevs som ”pengarälskare” som ”förtärde änkornas hus” och som var mer bekymrade över att behålla sina traditioner än att ta hand om åldriga och behövande. (Luk 16:14; 20:47; Matteus 15: 5, 6) Det är av intresse att i Jesu liknelse om den goda samaritan, en präst och en levit när han såg en skadad man gick förbi honom på motsatt sida av vägen istället för att vika undan för att hjälpa honom. - Luk 10: 30-37. ” (w06 5/1 s. 4)

Från detta kanske du tror att vittnen skiljer sig från dessa ”religiösa ledare” som de talar om. Ord kommer så enkelt. Men gärningar ropar ett annat meddelande.

När jag fungerade som koordinator för äldstkroppen för några år sedan försökte jag organisera ett välgörenhetsbidrag men församlingen för några behövande. Men Circuit Overseer sa till mig att vi officiellt inte gör det. Trots att de hade ett officiellt församlingsarrangemang under det första århundradet för att försörja de behövande, är vittensäldringar tvungna att följa detta mönster. (1 Timoteus 5: 9) Varför skulle en juridiskt registrerad välgörenhet ha en policy att krossa organiserade välgörenhetsverk?

Jesus sa: "Den standard du använder för att bedöma är den standard som du kommer att bedömas på." (Matteus 7: 2 NLT)

Låt oss upprepa deras standard: ”De religiösa ledarna visade en fullständig brist på oro för de fattiga och behövande. De religiösa ledarna beskrevs som ”pengarälskare” som ”förtärde änkornas hus” (w06 5/1 s. 4)

Tänk nu på dessa illustrationer från de senaste publikationerna av Watchtower:

Kontrast det med verkligheten hos män som lever i lyx, idrottsligt upprörande dyra smycken och köper stora mängder dyra Scotch.

Than lektion för oss är att aldrig läsa en liknelse och förbise dess tillämpning. Den första personen som vi bör mäta med lektionen från liknelsen är oss själva.

Sammanfattningsvis använde Jesus liknelser:

  • att dölja sanningen för det ovärda, men avslöja den för de troende.
  • att övervinna förspänning, indoktrinering och traditionell tanke.
  • att avslöja saker som människor var blinda för.
  • att lära en moralisk lektion.

Slutligen måste vi komma ihåg att liknelser inte är profetior. Jag kommer att visa vikten av att inse det i nästa video. Vårt mål i de kommande filmerna är att titta på var och en av de fyra sista liknelserna som Herren talade om i Olivet Discourse och se hur var och en gäller för oss individuellt. Låt oss inte missa deras mening så att vi inte drabbas av ett negativt öde.

Tack för din tid. Du kan kolla in beskrivningen av den här videon för en länk till transkriptet samt länkar till alla Beroean Pickets-biblioteket med videor. Se även den spanska YouTube-kanalen som heter "Los Bereanos." Om du gillar den här presentationen, vänligen klicka på Prenumerera-knappen för att få ett meddelande om varje videoutgåva.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.