Undersökning av Matteus 24, del 11: Liknelserna från olivberget

by | Kan 8, 2020 | Undersöker Matthew 24-serien, Videor | 5 kommentarer

Hallå. Detta är del 11 i vår Matthew 24-serie. Från och med den här tiden kommer vi att titta på liknelser, inte profetior. 

För att kortfattat granska: Från Matteus 24: 4 till 44 har vi sett Jesus ge oss profetiska varningar och profetiska tecken. 

Varningarna består av råd som inte får tas av slickiga män som påstår sig vara smorda profeter och säger att vi ska ta vanliga händelser som krig, hungersnöd, skadedjur och jordbävningar som tecken på att Kristus är på väg att dyka upp. Genom historien har dessa män dykt upp sådana påståenden och utan att misslyckas har deras så kallade tecken visat sig vara falska.

Han varnade också sina lärjungar för att vilseleda sig av falska påståenden om hans återkomst som kung, för att han hade kommit tillbaka på ett doldt eller osynligt sätt. 

Icke desto mindre gav Jesus sina judiska lärjungar tydliga instruktioner om vad som utgjorde ett riktigt tecken som skulle signalera att tiden hade kommit att följa hans anvisningar så att de kunde rädda sig själva och deras familjer från ödeläggelsen att komma över Jerusalem.

Vidare talade han också om ett annat tecken, ett singeltecken i himlen som skulle markera hans närvaro som kung - ett tecken som skulle vara synligt för alla, som blixtar som blinkar över himlen.

Slutligen, i verserna 36 till 44, gav han oss varningar om hans närvaro och betonade upprepade gånger att det skulle komma oväntat och att vår största oro bör vara vaken och vaken.

Efter det ändrar han sin undervisningstaktik. Från och med vers 45 väljer han att tala i liknelser - fyra liknelser för att vara exakta.

 • Liknelsen om den trogna och diskreta slaven;
 • Liknelsen om de tio jungfrurna;
 • Talanens liknelse;
 • Liknelsen om fåren och getterna.

Dessa gavs alla i samband med hans diskurs om Olivberget, och som sådan har alla ett liknande tema. 

Nu kanske du har märkt att Matteus 24 avslutar med liknelsen om den trogna och diskreta slaven, medan de andra tre liknelserna återfinns i nästa kapitel. Okej, jag har en liten bekännelse. Matthew 24-serien innehåller faktiskt Matthew 25. Anledningen till detta är sammanhang. Du förstår, dessa kapitelavdelningar lades till långt efter orden Matteus skrev i hans evangelieberättelse. Vad vi har granskat i denna serie är vad som vanligtvis kallas Olivdiskursen, för det skulle vara sista gången Jesus talade till sina lärjungar medan han var med dem på Oljeberget. Den diskursen inkluderar de tre liknelser som finns i kapitel 25 i Matteus, och det vore en björntjänst att inte inkludera dem i vår studie.

Innan vi går vidare måste vi dock klargöra något. Liknelser är inte profetior. Erfarenheten har visat oss att när män behandlar dem som profetior, har de en agenda. Låt oss vara försiktiga.

Liknelser är allegoriska berättelser. En allegori är en berättelse som är avsedd att förklara en grundläggande sanning på ett enkelt och uppenbart sätt. Sanningen är vanligtvis moralisk eller andlig. Den likoriska karaktären av en liknelse gör dem mycket öppna för tolkning och det oförsiktiga kan tas in av smarta intellektuella. Så kom ihåg detta uttryck av vår Herre:

 "Vid den tiden sa Jesus som svar:" Jag berömmer dig offentligt, Fader, Herre över himmel och jord, för att du har gömt dessa saker för de kloka och intellektuella och har avslöjat dem för barn. Ja, fader, för att göra det blev det sätt som godkänts av dig. ” (Matteus 11:25, 26 NWT)

Gud döljer saker i vanlig syn. De som är stolta över sin intellektuella förmåga kan inte se Guds saker. Men Guds barn kan. Det betyder inte att det krävs en begränsad mental förmåga för att förstå Guds saker. Små barn är mycket intelligenta, men de är också förtroendefulla, öppna och ödmjuka. Åtminstone de första åren, innan de når en ålder när de tror att de vet allt finns att veta om allt. Okej, föräldrar?

Så låt oss akta oss för krångliga eller komplexa tolkningar av någon liknelse. Om ett barn inte kunde få en känsla av det, har det nästan säkert konstruerats av människans sinne. 

Jesus använde liknelser för att förklara abstrakta idéer på sätt som gör dem verkliga och begripliga. En liknelse tar något inom vår upplevelse, inom ramen för våra liv och använder det för att hjälpa oss att förstå det som ofta ligger utanför oss. Paulus citerar från Jesaja 40:13 när han frågar retoriskt: ”Vem förstår HERRENS [Yahweh] sinne” (NET Bibeln), men sedan tillägger han försäkran: ”Men vi har Kristi sinne”. (1 Korinthierna 2:16)

Hur kan vi förstå Guds kärlek, barmhärtighet, glädje, godhet, dom eller hans vrede före orättvisa? Det är genom Kristi sinne som vi kan lära känna dessa saker. Vår Fader gav oss sin enfödde son som är ”återspeglingen av hans härlighet”, ”den exakta representationen av hans väsen”, bilden av den levande Guden. (Hebréerna 1: 3; 2 Korinthierna 4: 4) Från det som var närvarande, påtagligt och känt - Jesus, mannen - kom vi att förstå det som ligger bortom oss, Gud den Allsmäktige. 

I huvudsak blev Jesus en levande utföringsform av en liknelse. Han är Guds sätt att göra sig känd för oss. "Alla [skatter] av vishet och kunskap är noggrant dolda i [Jesus]." (Kolosserna 2: 3)

Det finns ännu en anledning till att Jesus ofta använder liknelser. De kan hjälpa oss att se saker som vi annars skulle vara blinda för, kanske på grund av partiskhet, indoktrinering eller tradition.

Nathan använde en sådan strategi när han modigt måste konfrontera sin kung med en mycket obehaglig sanning. Kung David hade tagit fru till hetiten Uria, för att täcka över hans äktenskapsbrott när hon blev gravid, ordnade han att Uria skulle dödas i strid. I stället för att konfrontera honom berättade Nathan honom en historia.

”Det fanns två män i en stad, den ena rika och den andra fattig. Den rika mannen hade mycket många får och nötkreatur; men den fattiga mannen hade inget annat än ett litet kvinnligt lamm, som han hade köpt. Han tog hand om det, och det växte upp tillsammans med honom och hans söner. Den skulle äta från den lilla maten han hade och dricka från sin kopp och sova i armarna. Det blev som en dotter för honom. Senare kom en besökare till den rika mannen, men han ville inte ta några av sina egna får och nötkreatur för att förbereda en måltid för resenären som hade kommit till honom. Istället tog han den fattiga människans lamm och förberedde det för mannen som hade kommit till honom.

Då blev David väldigt arg på mannen, och han sa till Natan: ”Så säkert som Jehova lever, förtjänar mannen som gjorde detta att dö! Och han skulle betala för lammet fyra gånger, för han gjorde det och visade ingen medkänsla. ” (2 Samuel 12: 1-6)

David var en man med stor passion och en stark känsla av rättvisa. Men han hade också en stor blind plats när det gällde hans egna önskemål och önskemål. 

”Då sade Nathan till David:” Du är mannen! . . ”. (2 Samuel 12: 7)

Det måste ha känt som en stans i hjärtat för David. 

Så fick Nathan David att se sig själv som Gud såg honom. 

Liknelser är kraftfulla verktyg i händerna på en skicklig lärare och det har aldrig funnits något mer skickligt än vår Herre Jesus.

Det finns många sanningar som vi inte vill se, men vi måste se dem om vi ska få Guds godkännande. En bra liknelse kan ta bort mörkläggarna från våra ögon genom att hjälpa oss att komma fram till rätt slutsats på egen hand, som Natan gjorde med kung David.

Det imponerande med Jesu liknelser är att de sprang till att vara fullt utvecklade just nu, ofta som svar på en konfronterande utmaning eller till och med en noggrant förberedd trickfråga. Ta till exempel liknelsen om den barmhärtige samaritanen. Lukas säger till oss: ”Men mannen ville bevisa sig rättfärdig och sade till Jesus:” Vem är egentligen min nästa? ” (Lukas 10:29)

För en jud måste hans granne vara en annan jud. Visst ingen romare eller grek. De var världens män, hedningar. När det gäller samariterna var de som avfällade för judarna. De härstammade från Abraham, men de tillbad på berget, inte i templet. Ändå fick Jesus den här rättfärdiga juden i slutet av liknelsen att erkänna att någon som han betraktade som en avfallen var den grannaste av partiet. Sådan är kraften i en liknelse.

Men den makten fungerar bara om vi låter den fungera. James berättar:

”Bliv dock görare av ordet och inte bara hörare, lura er själva med falska resonemang. För om någon är en hörare av ordet och inte en görare, är den som en man som tittar på sitt eget ansikte i en spegel. För han ser på sig själv, och han går bort och glömmer omedelbart vilken typ av person han är. ” (James 1: 22-24)

Låt oss visa varför det är möjligt för oss att lura oss själva med falska resonemang och inte se oss själva som vi verkligen är. Låt oss börja med att sätta liknelsen om den goda samaritan i en modern miljö, en som är relevant för oss.

I liknelsen attackeras en israelit och lämnas för döden. Om du är ett Jehovas vittne skulle det motsvara en vanlig församlingsförläggare. Nu följer en präst som passerar längst bort på vägen. Det kan motsvara en äldste i församlingen. Därefter gör en levit detsamma. Vi kan säga en betelit eller en pionjär inom modernt språk. Sedan ser en samaritan mannen och ger hjälp. Det kan motsvara någon som vittnena ser som en frånfallande, eller någon som har lämnat in ett avskiljningsbrev. 

Om du känner till situationer från din egen erfarenhet som passar detta scenario, vänligen dela dem i kommentarsektionen i den här videon. Jag vet om många.

Det som Jesus gör är att det som gör en person till en bra granne är barmhärtighetens kvalitet. 

Men om vi inte tänker på dessa saker kan vi missa poängen och lura oss själva med falskt resonemang. Här är en applikation som organisationen gör av denna liknelse:

”Medan vi samvetsgrant försöker utöva helighet, bör vi inte tycka vara överlägsna och självrättfärdiga, särskilt inte när det gäller otroende familjemedlemmar. Vårt vänliga kristna uppförande borde åtminstone hjälpa dem att se att vi är olika på ett positivt sätt, att vi vet hur man visar kärlek och medkänsla, precis som den barmhärtige samaritanen i Jesu illustration. (Lukas 10: 30--37) ” (w96 8/1 s. 18 par.11)

Fina ord. När vittnen ser sig själva i spegeln är det vad de ser. (Det här är vad jag såg när jag var äldre.) Men sedan går de ut i den verkliga världen, de glömmer vilken typ av person de verkligen är. De behandlar icke-troende familjemedlemmar, värre än någon främling, särskilt om de brukade vara vittnen. Vi såg från domstolsutskrifterna i Australiens kungliga kommission 2015 att de helt skulle avstå från ett offer för sexuella övergrepp mot barn eftersom hon avgick från församlingen som fortsatte att stödja hennes övergrepp. Jag vet av min egen livserfarenhet att denna inställning är universell bland vittnen, inbäddad genom upprepad indoktrinering från publikationer och kongressplattformen.

Här är en annan tillämpning av liknelsen om den goda samaritan som de gör:

”Situationen var inte annorlunda när Jesus var på jorden. De religiösa ledarna visade en fullständig brist på oro för de fattiga och behövande. De religiösa ledarna beskrivs som ”pengarälskare” som ”slukade änkornas hus” och som var mer bekymrade över att behålla sina traditioner än att ta hand om äldre och behövande. (Lukas 16:14; 20:47; Matteus 15: 5, 6) Det är intressant att i Jesu liknelse om den barmhärtige samaritanen en präst och en levit när han såg en skadad man gick förbi honom på motsatt sida av väg snarare än att vika åt sidan för att hjälpa honom. (Lukas 10: 30-37. ” (w06 5/1 s. 4)

Utifrån detta kan du tro att vittnet skiljer sig från dessa "religiösa ledare" de talar om. Ord kommer så lätt. Men gärningar ropar ett annat meddelande. 

När jag för några år sedan fungerade som samordnare för de äldste organen försökte jag organisera ett välgörenhetsbidrag genom församlingen för några behövande. Men Circuit Overseer berättade för mig att vi officiellt inte gör det. Trots att de under det första århundradet hade ett officiellt församlingsarrangemang för att försörja de behövande, är vittnens äldste begränsade från att följa detta mönster. (1 Timoteus 5: 9) Varför skulle en lagligt registrerad välgörenhet ha en policy att krossa organiserade välgörenhetsverk? 

Jesus sa: "Den standard du använder för att bedöma är den standard som du kommer att bedömas på." (Matteus 7: 2 NLT)

Låt oss upprepa deras standard: ”De religiösa ledarna visade en fullständig brist på oro för de fattiga och behövande. De religiösa ledarna beskrevs som ”pengarälskare” som ”förtärde änkornas hus” (w06 5/1 s. 4)

Tänk nu på dessa illustrationer från de senaste publikationerna av Watchtower:

Kontrast det med verkligheten hos män som lever i lyx, idrottsligt upprörande dyra smycken och köper stora mängder dyra Scotch.

Than lär oss för oss att aldrig läsa en liknelse och bortse från dess tillämpning. Den första personen vi bör mäta med lektionen från liknelsen är oss själva. 

Sammanfattningsvis använde Jesus liknelser:

 • att dölja sanningen för det ovärda, men avslöja den för de troende.
 • att övervinna förspänning, indoktrinering och traditionell tanke.
 • att avslöja saker som människor var blinda för.
 • att lära en moralisk lektion.

Slutligen måste vi komma ihåg att liknelser inte är profetior. Jag kommer att visa vikten av att inse det i nästa video. Vårt mål i de kommande filmerna är att titta på var och en av de fyra sista liknelserna som Herren talade om i Olivet Discourse och se hur var och en gäller för oss individuellt. Låt oss inte missa deras mening så att vi inte drabbas av ett negativt öde.

Tack för din tid. Du kan läsa beskrivningen av den här videon för en länk till transkriptionen samt länkar till alla videor från Beroean Pickets. Se även den spanska YouTube-kanalen "Los Bereanos." Om du gillar den här presentationen, klicka också på knappen Prenumerera för att få ett meddelande om varje videoutsläpp.

 

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.

  Läs detta på ditt språk:

  English简体中文DanskNederlandsFilipinoSuomiFrançaisDeutschItaliano日本語한국어ພາສາລາວPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀРусскийEspañolKiswahiliSvenskaதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng ViệtZulu

  Författarens sidor

  Kan du hjälpa oss?

  ämnen

  Artiklar efter månad

  5
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x