Undersökning av Matteus 24, del 12: Den trogna och diskreta slaven

by | Kan 15, 2020 | 1919, Undersöker Matthew 24-serien, Trogen slav, Videor | 9 kommentarer

Hej, Meleti Vivlon här. Detta är de 12th video i vår serie om Matteus 24. Jesus har precis avslutat berättat för sina lärjungar att hans återkomst kommer att vara oväntad och att de måste vara vakna och hålla sig vakna. Sedan ger han följande liknelse:

”Vem är egentligen den trogna och diskreta slaven som hans herre utsåg över sina hemligheter, för att ge dem deras mat vid rätt tid? Lycklig är den slaven om hans herre när han kommer att hitta honom gör det! Sannerligen säger jag er, han kommer att utse honom över alla sina ägodelar. ”

”Men om någonsin den onda slaven säger i sitt hjärta," Min herre försenar ", och han börjar slå sina medslav och att äta och dricka med de bekräftade berusarna, kommer den slaven att komma på en dag som han gör inte förvänta sig och på en timme som han inte känner till, och han straffar honom med största allvar och tilldelar honom sin plats med hycklarna. Det är där hans gråt och tänderna i hans tänder kommer att vara. (Mt 24: 45-51 Ny världsöversättning)

Organisationen gillar att fokusera bara på de tre första verserna, 45-47, men vad är nyckelelementen i denna liknelse?

 • En mästare utser en slav för att mata sina hemma, kollegas slavar, medan han är borta.
 • När han kommer tillbaka bestämmer Mästaren om slaven har varit bra eller dålig;
 • Om trogen och klok, blir slaven belönad;
 • Om han är ond och missbruk, straffas han.

Jehovas vittnens styrande krets behandlar inte dessa ord som en liknelse utan snarare en profetia med en mycket specifik uppfyllelse. Jag skojar inte när jag säger specifikt. De kan berätta just det år då denna profetia uppfylldes. De kan ge dig namnen på de män som utgör den trogna och diskreta slaven. Du kan inte bli mycket mer specifik än så. Enligt Jehovas vittnen utsågs JF Rutherford och nyckelpersonal vid huvudkontoret i Brooklyn 1919 av Jesus Kristus till hans trogna och diskreta slav. Idag utgör de åtta männen från den nuvarande styrande kretsen för Jehovas vittnen den kollektiva slaven. Du kan inte ha en profetisk uppfyllelse mer bokstavlig än så. Men liknelsen slutar inte där. Det talar också om en ond slav. Så om det är en profetia, är allt en profetia. De får inte välja vilka delar de vill vara profetiska och vilka är bara en liknelse. Ändå är det precis vad de gör. De behandlar andra halvan av den så kallade profetian som en metafor, en symbolisk varning. Hur bekvämt - eftersom det talar om en ond slav som kommer att straffas av Kristus i största allvar.

”Jesus sa inte att han skulle utse en ond slav. Hans ord här är faktiskt en varning riktad till den trogna och diskreta slaven. ” (w13 7/15 s. 24 "Vem är verkligen den trogna och diskreta slaven?")

Ja, hur mycket bekvämt. Faktum är att Jesus inte utsåg en trogen slav. Han utnämnde bara en slav; en som han hoppades skulle visa sig vara både trogen och klok. Men den beslutsamheten måste vänta tills han återvänder.

Hävdar detta att den trogna slaven utsågs 1919 nu ses svag för dig? Verkar det som om ingen vid huvudkontoret satt sig ner ett ögonblick och tänkte igenom saker? Du kanske inte har funderat mycket över det. I så fall skulle du förmodligen ha missat det gapande hålet i denna tolkning. Gapande hål? Vad jag pratar om?

Tja, enligt liknelsen, när utnämns slaven? Är det inte uppenbart att han utses av befälhavaren innan befälhavaren avgår? Anledningen till att mästaren utser slaven är att ta hand om sina hushåll - sina medslavar - i befälhavarens frånvaro. När förklaras slaven trogen och diskret, och när förklaras den kränkande slaven ond? Detta händer bara när mästaren återvänder och ser vad var och en har gjort. Och när exakt återvänder mästaren? Enligt Matteus 24:50 kommer hans återkomst att ske på en dag och timme som är okänd och inte förväntas. Kom ihåg vad Jesus sa om sin närvaro bara sex verser tidigare:

”På detta konto bevisar ni er också redo, för människosonen kommer på en timme att ni inte tror att vara det.” (Matteus 24:44)

Det råder ingen tvekan om att i denna liknelse är mästaren Jesus Kristus. Han avgick år 33 e.Kr. för att säkra kungamakt och kommer att återvända vid sin framtida närvaro som en erövringskung.

Ser du nu den enorma bristen i den styrande organets logik? De hävdar att Kristus närvaro började 1914, sedan efter fem år 1919, medan han fortfarande är närvarande, utser han sin trogna och diskreta slav. De har det bakåt. Bibeln säger att mästaren utser slaven när han lämnar, inte när han återvänder. Men det styrande organet säger att de utsågs fem år efter att Jesus kom tillbaka och hans närvaro började. Det är som om de inte ens har läst kontot. 

Det finns andra brister i denna presumtiva självförtjänande självutnämning men de är förknippade med detta gapande klöv i JW-teologin.

Det sorgliga är att även när du påpekar detta för de många vittnen som förblir lojala mot JW.org, vägrar de att se det. De verkar inte bry sig om att detta är ett orimligt och mycket öppet försök att försöka kontrollera deras liv och sina resurser. Kanske, som jag, förtvivlar du ibland hur lätt människor köper in galna idéer. Detta får mig att tänka på aposteln Paulus som tillrättavisar Korintierna:

"Eftersom du är så" rimlig ", tar du gärna emot de orimliga. I själva verket håller du på med den som förslavar dig, den som äter dina ägodelar, den som tar tag i det du har, den som upphöger sig över dig och den som slår dig i ansiktet. " (2 Korintierbrevet 11:19, 20)

Självklart, för att få den här dumheten att fungera, har den styrande kroppen, i sin chef för dess teolog David Splane, tvingats avvisa tanken att det fanns någon slav som skulle utfodra flocken före 1919. I en nio minuters video på JW.org försöker Splane - utan att använda en enda skrift - förklara hur vår kärleksfulla kung, Jesus, skulle lämna sina lärjungar utan mat, utan att någon skulle mata dem under hans frånvaro under de senaste 1900 åren. På allvar, hur kan en kristen lärare försöka vända en biblisk lära utan att ens använda Bibeln? (Klick här för att se Splane-videon)

Tiden för en sådan gud-vanära dumhet är förfluten. Låt oss ta en exegetisk titt på liknelsen för att se om vi kan avgöra vad den betyder.

De två huvudpersonerna i liknelsen är mästaren Jesus och en slav. De enda som Bibeln kallar Herrens slavar är hans lärjungar. Men talar vi om en enda lärjunge, eller en liten grupp lärjungar som en styrande kropp påstår, eller alla lärjungar? För att svara på det, låt oss titta på det omedelbara sammanhanget.

En ledtråd är belöningen som slaven får och som visar sig vara trogen och klok. "Sannerligen säger jag er: han kommer att utse honom över alla sina tillhörigheter." (Matteus 24:47)

Detta talar om löftet till Guds barn att bli kungar och präster för att härska med Kristus. (Uppenbarelseboken 5:10)

Låt därför ingen skryta med män; för alla saker tillhör DIG, vare sig Paul eller Apollos eller Cephas eller världen eller livet eller döden eller saker som nu är här eller saker som kommer, allt tillhör DIG; i sin tur tillhör DU Kristus; Kristus tillhör i sin tur Gud. ” (1 Kor 3: 21-23)

Denna belöning, denna utnämning över alla Kristi ägodelar inkluderar uppenbarligen kvinnor. 

”Ni är alla Guds söner genom tro på Kristus Jesus. Ty alla er som döpts till Kristus har klädda er med Kristus. Det finns varken jude eller grekisk, slav eller fri, manlig eller kvinnlig, för ni är alla en i Kristus Jesus. Och om du tillhör Kristus, är du Abrahams frö och arvtagare enligt löfte. " (Galaterna 3: 26-29 BSB)

Alla Guds barn, både manliga och kvinnliga, som uppnår priset utses till kungar och präster. Det är uppenbarligen det som liknelsen hänvisar till när den säger att de är utsedda över alla mästarens tillhörigheter.

När Jehovas vittnen behandlar detta som en profeti vars fullbordande börjar 1919, introducerar de ännu en logikbrytning. Eftersom de 12 apostlarna inte fanns 1919 kan de inte utses över alla Kristi tillhörigheter, eftersom de inte är en del av slaven. Ändå får män av David Splane, Stephen Lett och Anthony Morris kaliber det mötet. Ger det någon mening för dig?

Det verkar vara mer än tillräckligt för att övertyga oss om att slaven hänvisar till mer än en person eller en kommitté av män. Ändå finns det fortfarande mer.

I nästa liknelse talar Jesus om en brudgums ankomst. Som med den trogna och diskreta slavliknelsen har vi huvudpersonen som är frånvarande men återvänder vid en oväntad tid. Så detta är ännu en liknelse om Kristus närvaro. Fem av jungfrurna var kloka och fem av jungfrurna var dåraktiga. När du läser denna liknelse från Matteus 25: 1 till 12, tror du att han talar om en liten grupp människor som är kloka och en annan liten grupp som är dåraktiga, eller ser du detta som en moralisk lektion som gäller alla kristna? Det senare är den uppenbara slutsatsen, eller hur? Detta blir desto mer uppenbart när han avslutar liknelsen genom att upprepa sin varning om att vara vaken: "Håll därför vaken, därför att du varken känner till dagen eller timmen." (Matteus 25:13)

Detta gör det möjligt för honom att gå in i sin nästa liknelse som börjar, "För det är precis som en man på väg att resa utomlands som kallade till sig sina slavar och överlämnade sina tillhörigheter åt dem." För tredje gången har vi ett scenario där mästaren är frånvarande men kommer att återvända. För andra gången nämns slavar. Tre slavar för att vara exakta, var och en får olika pengar att arbeta med och få växa. Som med de tio jungfrurna, tror du att dessa tre slavar representerar tre individer eller till och med tre olika små grupper av individer? Eller ser du dem som representerar alla kristna som får olika gåvor från vår Herre baserat på var och en av deras individuella förmågor? 

Det finns faktiskt en nära parallell mellan att arbeta med de gåvor eller talanger som Kristus har investerat i var och en av oss och att mata inhemska. Peter säger till oss: ”I den utsträckning var och en har fått en gåva, använd den när du tjänar varandra som fina förvaltare av Guds oförtjänta godhet som uttrycks på olika sätt.” (1 Petrus 4:10 NWT)

Med tanke på att vi uppenbarligen skulle dra en sådan slutsats om dessa två sista liknelser, varför skulle vi inte tänka detsamma som det första - att slaven i fråga är representativ för alla kristna?

Åh, men det finns ännu mer.

Vad du kanske inte har lagt märke till är att organisationen inte gillar att använda Lukas parallella berättelse om den trogna och diskreta slaven när de försöker övertyga alla om att den styrande kretsen har ett särskilt möte från Jesus. Kanske beror det på att Lukas berättelse inte talar om två slavar utan om fyra. Om du söker i Watchtower-biblioteket för att ta reda på vem de andra två slavarna representerar, kommer du att hitta en dövande tystnad om ämnet. Låt oss titta på Lukas konto. Du kommer att märka att den ordning som Luke presenterar skiljer sig från Matteus men lektionerna är desamma; och genom att läsa hela sammanhanget har vi en bättre uppfattning om exakt hur man tillämpar liknelsen.

"Var klädd och redo och få dina lampor att brinna, och du skulle vara som män som väntar på att deras herre ska återvända från äktenskapet, så när han kommer och bankar, kan de genast öppna för honom." (Luk 12:35, 36)

Detta är slutsatsen som dras från liknelsen om de tio jungfruliga.

”Lyckliga är de slavar som befälhavaren när han kommer kommer att titta på! Sannerligen säger jag er, han kommer att klä sig själv för service och låta dem ligga vid bordet och kommer att sitta vid sidan och tjäna dem. Och om han kommer i den andra klockan, även om den är tredje, och finner dem redo, är de lyckliga! ” (Lukas 12:37, 38)

Återigen ser vi den ständiga upprepningen, den nödvändiga harpingen på temat att vara vaken och förberedd. Slavarna som nämns här är inte heller någon liten undergrupp av kristna, men det gäller oss alla. 

”Men vet detta, om hushållaren hade visst på vilken timme tjuven skulle komma, skulle han inte ha låtit sitt hus brytas in. Du, håll dig redo också, för på en timme som du inte tror troligt kommer människans Son. " (Lukas 12:39, 40)

Och igen, betoningen på den oväntade naturen i hans återkomst.

När allt detta har sagts, frågar Peter: "Herre, berättar du denna illustration bara för oss eller också för alla?" (Lukas 12:41)

Som svar sa Jesus:

”Vem är verkligen den trogna förvaltaren, den diskreta, som hans mästare kommer att utse över sin kropp av skötare för att fortsätta ge dem deras mått på mattillförsel vid rätt tid? Lycklig är den slaven om hans herre när han kommer att hitta honom gör det! Jag säger erligt att han kommer att utse honom över alla sina ägodelar. Men om den slaven någonsin skulle säga i sitt hjärta, 'Min herre försenar att komma', och börjar slå de manliga och kvinnliga tjänare och att äta och dricka och bli berusad, kommer den slavens herre komma på en dag som han inte är förväntar sig honom och på en timme som han inte känner till, och han straffar honom med största svårighet och tilldelar honom en del med de otro. Då kommer den slaven som förstod sin mästares vilja men inte gjorde sig redo eller gjorde vad han frågade slagen med många slag. Men den som inte förstod och ändå gjorde saker som förtjänar slag kommer att bli slagen med få. Faktum är att alla till vilka mycket har givits, mycket kommer att krävas av honom, och den som fick ansvar för mycket kommer mer än vanligt att kräva av honom. ” (Lukas 12: 42-48)

Fyra slavar nämns av Luke, men bestämningen av vilken typ av slav som var och en blir är inte känd vid tidpunkten för deras utnämning, men vid tidpunkten för Herrens återkomst. När han kommer tillbaka kommer han att hitta:

 • En slav bedömer han vara trofast och klok;
 • En slav kommer han att utvisa som ond och trolös;
 • En slav han kommer att hålla, men straffar hårt för avsiktlig olydnad;
 • En slav han kommer att hålla, men straffar mildt för olydnad på grund av okunnighet.

Lägg märke till att han bara talar om att utse en enda slav, och när han kommer tillbaka talar han bara om en enda slav för var och en av de fyra typerna. Uppenbarligen kan en enda slav inte förvandlas till fyra, men en enda slav kan representera alla sina lärjungar, precis som de tio jungfrurna och de tre slavarna som får talangerna representerar alla hans lärjungar. 

Vid den här tiden kanske du undrar hur det är möjligt för oss alla att vara i stånd att mata Herrens inhemska. Du kan se hur vi alla måste vara beredda på hans återkomst, så liknelsen om de tio jungfrurna, fem kloka och fem dåraktiga, kan få passa in i våra liv som kristna när vi förbereder oss för hans återkomst. På samma sätt kan du se hur vi alla får olika gåvor från Herren. Efesierbrevet 4: 8 säger att när Herren lämnade oss gav han oss gåvor. 

"När han steg upp högt ledde han fångarna bort och gav gåvor till män." (BSB)

För övrigt översätter The New World-översättningen detta som "gåvor hos män", men varje enskild översättning i parallellfunktionen på biblehub.com gör det till "gåvor till män" eller "till människor". De gåvor som Kristus ger är inte församlingsäldste som organisationen vill att vi ska tro, utan gåvor i var och en av oss som vi kan använda till hans ära. Detta passar med Efesiernas sammanhang som tre verser senare säger:

”Och det var han som gav några att vara apostlar, några att vara profeter, andra att vara evangelister och andra att vara pastorer och lärare, att utrusta de heliga för att fungera som för att bygga upp Kristi kropp tills vi alla nå enhet i troen och i kunskapen om Guds Son, när vi mognar till fulla mått på Kristi status. Då kommer vi inte längre att vara spädbarn, kastade runt av vågorna och transporteras runt av varje vind av lärande och av den smarta listiga människan i deras bedrägliga scheming. Istället, när vi talar sanning i kärlek, kommer vi i allt att växa upp till Kristus själv, som är huvudet. ” (Efesierna 4: 11-15)

Vissa av oss kan arbeta som missionärer eller apostlar, de som sänds ut. Andra kan evangelisera; medan andra fortfarande är bra på herde eller undervisning. Dessa olika gåvor som ges till lärjungarna kommer från Herren och används för att bygga upp hela Kristi kropp.

Hur bygger du upp ett barns kropp till en vuxen vuxen? Du matar barnet. Vi alla matar varandra på olika sätt, och därför bidrar vi alla till tillväxten av varandra.

Du kan se på mig som en som matar andra, men ofta är det jag som får mat; och inte bara med kunskap. Det finns tillfällen då de bästa av oss är deprimerade och behöver matas känslomässigt eller fysiskt svaga och måste upprätthållas, eller andligt utmattade och måste återanvändas. Ingen matar allt. Allt foder och alla matas.

När de försökte stödja deras svåra uppfattning att den styrande kroppen ensam är den trogna och diskreta slaven, anklagad för att mata alla andra, använde de redogörelsen i Matteus 14 där Jesus matar folket med två fiskar och fem bröd. Uttrycket som användes som titeln på artikeln var ”Feeding Many Through the Hands of a Few”. Temat texten var:

”Och han instruerade folkmassorna att luta sig på gräset. Då tog han de fem bröden och två fiskar, och såg upp mot himlen, sade han en välsignelse, och efter att ha brutit bröden gav han dem till lärjungarna, och lärjungarna gav dem till folkmassorna ... ”(Matteus 14:19)

Nu vet vi att Jesu lärjungar inkluderade kvinnor, kvinnor som tjänade (eller matade) vår Herre från deras ägodelar.

”Kort därefter åkte han från stad till stad och från by till by och predikade och förklarade de goda nyheterna om Guds rike. Och de tolv var med honom och vissa kvinnor som hade botats av onda andar och sjukdomar, Maria, den så kallade Magdalena, från vilken sju demoner hade kommit ut, och Joanna, hustru till Chuza, Herodes ansvariga man, och Susanna och många andra kvinnor som tjänade dem från sina ägodelar. ” (Luk 8: 1-3)

Jag är ganska säker på att den styrande kroppen inte vill att vi ska överväga sannolikheten för att några av de "få som matar många" var kvinnor. Det stöder knappast deras användning av detta konto för att rättfärdiga deras självantagna roll som flockmatare.

Hur som helst tjänar deras illustration till att förstå hur den trogna och diskreta slaven fungerar. Bara inte som de tänkt. Tänk att enligt vissa uppskattningar kunde det ha varit 20,000 20,000 personer närvarande. Ska vi anta att hans lärjungar personligen delade ut mat till XNUMX XNUMX personer? Tänk på logistiken som är involverad i att mata så många. För det första skulle en mängd av den storleken täcka flera tunnland mark. Det är mycket att gå fram och tillbaka med tunga korgmassor med mat. Vi pratar tonnage här. 

Ska vi anta att ett litet antal lärjungar bar all mat över allt det avståndet och delade ut det till varje individ? Skulle det inte vara mer vettigt för dem att fylla i en korg och gå ut till en grupp och lämna korgen med någon i den gruppen som skulle ordna med att distribuera den ytterligare? I själva verket skulle det inte finnas något sätt att mata så många människor på relativt kort tid utan att delegera arbetsbelastningen och dela det bland många.

Detta är faktiskt en mycket bra illustration av hur den trogna och diskreta slaven fungerar. Jesus förser maten. Vi gör inte. Vi bär det och distribuerar det. Alla delar vi ut det enligt vad vi har fått. Detta kommer att tänka på liknelsen om de talanger som du kommer ihåg levererades i samma sammanhang som liknelsen om den trogna slaven. En del av oss har fem talanger, andra två, andra bara en, men vad Jesus vill är att vi ska arbeta med det vi har. Då ska vi redovisa honom. 

Detta nonsens om att det inte finns någon utnämning av den trogna slaven före 1919 är galande. Att de skulle förvänta sig att kristna sväljer en sådan tripe är uppriktigt sagt förolämpande.

Kom ihåg att i liknelsen utnämner mästaren slaven precis innan han lämnar. Om vi ​​vänder oss till Johannes 21 upptäcker vi att lärjungarna hade fiskat och inte tagit någonting hela natten. Vid daggry dyker den uppståndne Jesus på stranden och de inser inte att det är han. Han ber dem att kasta nätet till höger om båten och när de gör det fylls det med så många fiskar att de inte kan dra in det.

Peter inser att det är Herren och kastar sig i havet för att simma till stranden. Kom nu ihåg att alla lärjungar övergav Jesus när han arresterades och därför måste alla känna en enorm skam och skuld, men inte mer än Petrus som faktiskt förnekade Herren tre gånger. Jesus måste återställa deras ande, och genom Petrus kommer han att återställa dem alla. Om Peter, den värsta gärningsmannen, är förlåten, är alla dem förlåtna.

Vi håller på att se utnämningen av den trogna slaven. John berättar:

”När de landade såg de en kolbrand där med fisk på och lite bröd. Jesus sa till dem: ”Ta med en del av den fisk du just har fångat.” Så Simon Peter gick ombord och drog nätet i land. Den var full av stor fisk, 153, men även med så många slits nätet inte. ”Kom, äta frukost,” sade Jesus till dem. Ingen av lärjungarna vågade fråga honom: "Vem är du?" De visste att det var Herren. Jesus kom och tog brödet och gav dem det, och han gjorde detsamma med fisken. ” (Johannes 21: 9-13 BSB)

Ett mycket välbekant scenario, eller hur? Jesus matade folkmassan med fisk och bröd. Nu gör han detsamma för sina lärjungar. Fisken de fångade berodde på Herrens ingripande. Herren skaffade maten.

Jesus har också återskapat delar från natten Petrus förnekade honom. Vid ett tillfälle satt han runt en eld som han är nu när han förnekade Herren. Peter förnekade honom tre gånger. Vår Herre kommer att ge honom möjlighet att gå tillbaka varje förnekelse. 

Han frågar honom tre gånger om han älskar honom och tre gånger bekräftar Peter sin kärlek. Men vid varje svar lägger Jesus till kommandona som: "Mata mina lamm", "Hyrde mina får", "Mata mina får".

I Herrens frånvaro ska Peter visa sin kärlek genom att utfodra fåren, hushållen. Men inte bara Petrus utan alla apostlarna. 

På tal om de kristna församlingens tidiga dagar läser vi:

”Alla troende ägnade sig åt apostlarnas undervisning och gemenskap, och att dela i måltider (inklusive Herrens måltid) och till bön.” (Apostlagärningarna 2:42 NLT)

När han talade metaforiskt under sin 3 ½ år långa tjänst hade Jesus gett sina lärjungar fisk och bröd. Han hade matat dem väl. Nu var det deras tur att mata andra. 

Men matningen slutade inte med apostlarna. Stephen mördades av arga judiska motståndare.

Enligt Apostlagärningarna 8: 2, 4: ”Den dagen uppstod stor förföljelse mot församlingen som var i Jerusalem; alla utom apostlarna var spridda över regionerna i Judea och Samaria ... Men de som var spridda gick genom landet och förklarade ordets goda nyheter. ”

Så nu matade de som matats andra. Snart sprider också folken i nationerna, hedningarna, de goda nyheterna och utfodrar Herrens får.Någonting hände i morgon precis när jag skulle skjuta den här videon, som effektivt visar hur slaven fungerar idag. Jag fick ett e-postmeddelande från en tittare som sa detta:

Hej kära bröder,

Jag ville bara dela med dig något som Herren visade mig för ett par dagar sedan som jag tycker är oerhört viktigt.

Det är ett obestridligt bevis som visar att ALLA kristna ska delta i Herrens kvällsmåltid - och beviset är häpnadsväckande enkelt:

Jesus befallde samma 11 lärjungar som var med honom på kvällsmåltiden:

"Gå därför och gör lärjungar till människor från alla nationer, döp dem i Faderns och Sonens namn och den heliga anden, och lär dem att IAKTTA allt jag har bjudit er."

Det grekiska ordet som översätts med "att observera" är samma ord som används i Johannes 14:15 där Jesus sa:

"Om du älskar mig kommer du att OBSERVERA mina bud."

Således sa Jesus till de 11: ”lär ALLA mina lärjungar att lyda exakt vad jag befallde er att lyda”.

Vad befallde Jesus sina lärjungar vid Herrens kvällsmåltid?

"Fortsätt göra detta till minne av mig." (1 Kor 11:24)

Därför är ALLA Jesu lärjungar skyldiga att ta del av symbolerna för Herrens kvällsmåltid i lydnad mot en direkt befallning av Kristus själv.

Jag trodde att jag skulle dela det eftersom det förmodligen är det mest enkla och kraftfulla argumentet jag känner till - och ett som alla JW: er förstår.

Varmaste hälsningar till er alla ...

Jag hade aldrig övervägt denna specifika resonemang tidigare. Jag har matats och där har du det.  

Genom att göra denna liknelse till en profetia och få Jehovas vittnens hjord att köpa in i bedrägeriet har den styrande kroppen skapat en hierarki av underkastelse. De säger att de tjänar Jehova och de får hjorden att tjäna dem i Guds namn. Men faktum är att om du lyder människor tjänar du inte Gud. Du tjänar män.

Detta befriar hjorden från alla skyldigheter gentemot Jesus, för de tror att det inte är de som döms när han återvänder, eftersom de inte är utsedda som hans trogna slavar. De är bara observatörer. Hur farligt det är för dem. De tror att de är säkra från att bedöma i detta fall, men så är inte fallet som Lukas berättelse påpekar.

Kom ihåg att i Lukas berättelse finns det ytterligare två slavar. En som olydigt befälhavarens vilja omedvetet. Hur många vittnen är oavsiktligt olydiga mot Jesus när de följer instruktioner från den styrande kroppen och tror att de inte är en del av den trogna slaven? 

Kom ihåg att detta är en liknelse. En liknelse används för att instruera oss om en moralisk fråga som har verkliga konsekvenser. Befälhavaren har utsett oss alla som har blivit döpta i hans namn för att mata sina får, våra medslaver. Liknelsen lär oss att det finns fyra potentiella resultat. Och var snäll och förstå att medan jag fokuserar på Jehovas vittnen på grund av min personliga erfarenhet är dessa resultat inte begränsade till medlemmar i den relativt lilla religiösa gruppen. Är du baptist, katolik, presbyterian eller medlem någon av de tusentals valörer i kristenheten? Vad jag ska säga gäller också för dig. Det finns bara fyra resultat för oss. Om du tjänar församlingen i övervakningskapacitet är du särskilt utsatt för den frestelse som drabbar den onde slaven att dra nytta av dina kamrater och bli kränkande och exploaterande. Om så är fallet kommer Jesus att "straffa dig med största svårighet" och kasta dig ut bland dem utan tro.

Tjänar du män i din kyrka eller församling eller Rikets sal och ignorerar Guds befallningar i Bibeln, kanske oavsiktligt? Jag har fått vittnen svara på utmaningen: "Vem skulle du lyda: Den styrande kroppen eller Jesus Kristus?" med en solid bekräftelse av stöd för det styrande organet. Dessa är medvetet olydiga mot Herren. Många slag väntar på sådan fräck olydnad. Men då har vi det som förmodligen är majoriteten, nöjda med att välta sig i falsk tröst och tänker att genom att lyda sin präst, biskop, predikant eller församlingens äldste, gläder de Gud. De är olydiga omedvetet. De slås med några slag.

Vill någon av oss drabbas av ett av dessa tre resultat? Skulle vi inte alla föredra att finna nåd i Herrens ögon och bli utsedda över alla hans tillhörigheter?

Så, vad kan vi ta från liknelsen om den trogna och diskreta slaven, liknelsen om de tio jungfrurna och liknelsen om talangerna? I båda fallen får Herrens slavar - du och jag - ett särskilt jobb att göra. I båda fallen, när mästaren återvänder finns det en belöning för att göra jobbet och ett straff för att inte göra det. 

Och det är allt vi verkligen behöver veta om dessa liknelser. Gör ditt jobb för att mästaren kommer när du minst förväntar dig det, och han kommer att hålla bokföring med var och en av oss.

Vad sägs om den fjärde liknelsen, den om fåren och getterna? Återigen behandlar organisationen den som en profetia. Deras tolkning är avsedd att stärka deras makt över flocken. Men vad hänvisar det egentligen till? Vi lämnar det till den sista videon i den här serien.

Jag är Meleti Vivlon. Jag vill tacka er mycket för att ni tittat. Prenumerera om du vill få meddelanden om framtida videor. Jag lämnar information i beskrivningen av den här videon för transkriptet samt en länk till alla andra videor.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.

  Läs detta på ditt språk:

  English简体中文DanskNederlandsFilipinoSuomiFrançaisDeutschItaliano日本語한국어ພາສາລາວPolskiPortuguêsਪੰਜਾਬੀРусскийEspañolKiswahiliSvenskaதமிழ்TürkçeУкраїнськаTiếng ViệtZulu

  Författarens sidor

  Kan du hjälpa oss?

  ämnen

  Artiklar efter månad

  9
  0
  Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
  ()
  x