Hej, Meleti Vivlon här. Detta är de 12th video i vår serie om Matteus 24. Jesus har precis avslutat berättat för sina lärjungar att hans återkomst kommer att vara oväntad och att de måste vara vakna och hålla sig vakna. Sedan ger han följande liknelse:

”Vem är egentligen den trogna och diskreta slaven som hans herre utsåg över sina hemligheter, för att ge dem deras mat vid rätt tid? Lycklig är den slaven om hans herre när han kommer att hitta honom gör det! Sannerligen säger jag er, han kommer att utse honom över alla sina ägodelar. ”

”Men om någonsin den onda slaven säger i sitt hjärta," Min herre försenar ", och han börjar slå sina medslav och att äta och dricka med de bekräftade berusarna, kommer den slaven att komma på en dag som han gör inte förvänta sig och på en timme som han inte känner till, och han straffar honom med största allvar och tilldelar honom sin plats med hycklarna. Det är där hans gråt och tänderna i hans tänder kommer att vara. (Mt 24: 45-51 Ny världsöversättning)

Organisationen gillar att fokusera bara på de tre första verserna, 45-47, men vad är nyckelelementen i denna liknelse?

  • En mästare utser en slav för att mata sina hemma, kollegas slavar, medan han är borta.
  • När han kommer tillbaka bestämmer Mästaren om slaven har varit bra eller dålig;
  • Om trogen och klok, blir slaven belönad;
  • Om han är ond och missbruk, straffas han.

Jehovas vittnes styrande organ behandlar inte dessa ord som en liknelse utan snarare en profeti med en mycket specifik uppfyllande. Jag skojar inte när jag säger specifikt. De kan berätta just det år då denna profetia fullbordades. De kan ge dig namnen på de män som utgör den trogna och diskreta slaven. Du kan inte bli mycket mer specifik än så. Enligt Jehovas vittnen utsågs JF Rutherford och nyckelpersoner i huvudkontoret i Brooklyn, New York 1919 av Jesus Kristus till hans trofaste och diskreta slav. Idag utgör de åtta männa i det nuvarande styrelsemedlemmet för Jehovas vittnen den kollektiva slaven. Du kan inte ha en profetisk uppfyllande mer bokstavlig än så. Parallen slutar dock inte där. Det talar också om en ond slav. Så om det är en profetia, är det allt en profetia. De får inte välja vilka delar de vill vara profetiska och vilka är bara en liknelse. Ändå är det exakt vad de gör. De behandlar den andra halvan av den så kallade profetian som en metafor, en symbolisk varning. Hur bekvämt - eftersom det talar om en ond slav som kommer att straffas av Kristus med största allvar.

”Jesus sa inte att han skulle utse en ond slav. Hans ord här är faktiskt en varning riktad till den trogna och diskreta slaven. ” (w13 7/15 s. 24 "Vem är verkligen den trogna och diskreta slaven?")

Ja, hur väldigt bekvämt. Faktum är att Jesus utsåg inte en trogen slav. Han utsåg just en slav; en han hoppades skulle visa sig vara både trogen och klok. Denna beslutsamhet måste dock vänta tills hans återkomst.

Går detta påstående att den trogna slaven utnämndes 1919 nu sett svag för dig? Det verkar som att ingen i huvudkontoret satte sig ett ögonblick och tänkte igenom saker? Du kanske inte har tänkt det så mycket. Om så är fallet skulle du troligt ha missat det gapande hålet i denna tolkning. Gapande hål? Vad jag pratar om?

Tja, enligt liknelsen, när utnämns slaven? Är det inte tydligt att han utses av befälhavaren innan mästarens avgång? Anledningen till att mästaren utser slaven är att ta hand om sina hemma - sina medslavar - i befälhavarens frånvaro. När förklaras slaven nu trogen och diskret, och när förklaras den kränkande slaven ond? Detta händer bara när befälhavaren återvänder och ser vad var och en har gjort. Och när exakt kommer mästaren tillbaka? Enligt Matteus 24:50 kommer hans återkomst att vara på en dag och timme som är okänd och inte förväntad. Kom ihåg vad Jesus sa om hans närvaro bara sex vers tidigare:

”På detta konto bevisar ni er också redo, för människosonen kommer på en timme att ni inte tror att vara det.” (Matteus 24:44)

Det finns ingen tvekan om att i denna liknelse är mästaren Jesus Kristus. Han avgick 33 e.Kr. för att säkra den kungliga makten och kommer att återvända vid sin framtida närvaro som en erövrig kung.

Ser du nu den enorma bristen i det styrande organets logik? De hävdar att Kristi närvaro började 1914, sedan efter fem år, 1919, medan han fortfarande är närvarande, utser han sin trogna och diskreta slav. De har det bakåt. Bibeln säger att mästaren utser slaven när han lämnar, inte när han återvänder. Men det styrande organet säger att de utsågs fem år efter att Jesus kom tillbaka och hans närvaro började. Det är som att de inte ens har läst kontot.

Det finns andra brister i denna presumtiva självförtjänande självutnämning men de är förknippade med detta gapande klöv i JW-teologin.

Det sorgliga är att även när du påpekar detta för de många vittnen som förblir lojala mot JW.org, vägrar de att se det. De verkar inte bry sig om att detta är ett orimligt och mycket öppet försök att försöka kontrollera deras liv och sina resurser. Kanske, som jag, förtvivlar du ibland hur lätt folk köper in galna idéer. Detta får mig att tänka på aposteln Paulus som besträder Korinter:

"Eftersom du är så" rimlig ", tar du gärna emot de orimliga. I själva verket håller du på med den som förslavar dig, den som äter dina ägodelar, den som tar tag i det du har, den som upphöger sig över dig och den som slår dig i ansiktet. " (2 Korintierbrevet 11:19, 20)

Naturligtvis, för att få detta fuskighet att fungera, har det styrande organet, i person av dess huvudteolog, David Splane, varit tvungen att avvisa idén att det fanns någon slav som utsetts för att mata flocken före 1919. I en nio minuters video på JW.org försöker Splane - utan att använda en enda Skrift - förklara hur vår kärleksfulla kung, Jesus, skulle lämna sina lärjungar utan mat, utan att mata dem under hans frånvaro under de senaste 1900 åren. På allvar, hur kan en kristen lärare försöka vända en bibelläran utan att ens använda Bibeln? (Klick här för att se Splane-videon)

Tja, tiden för en sådan gud-vanära dumhet är förbi. Låt oss ta en exegetisk titt på liknelsen för att se om vi kan avgöra vad det betyder.

De två huvudpersonerna i liknelsen är mästaren, Jesus och en slav. De enda som Bibeln hänvisar till som slavar av Herren är hans lärjungar. Men talar vi om en enda lärjunge, eller en liten grupp lärjungar som ett styrande organ strider mot, eller alla lärjungarna? För att svara på det, låt oss titta på det omedelbara sammanhanget.

En ledtråd är den belöning som slaven får och som visar sig vara trogen och klok. "Sannerligen säger jag er, han kommer att utse honom över alla sina ägodelar." (Matteus 24:47)

Detta talar om det löfte som hållits till Guds barn att bli kungar och präster att regera med Kristus. (Uppenbarelseboken 5:10)

Låt därför ingen skryta med män; för alla saker tillhör DIG, vare sig Paul eller Apollos eller Cephas eller världen eller livet eller döden eller saker som nu är här eller saker som kommer, allt tillhör DIG; i sin tur tillhör DU Kristus; Kristus tillhör i sin tur Gud. ” (1 Kor 3: 21-23)

Denna belöning, denna utnämning över alla Kristi ägodelar inkluderar uppenbarligen kvinnor.

”Ni är alla Guds söner genom tro på Kristus Jesus. Ty alla er som döpts till Kristus har klädda er med Kristus. Det finns varken jude eller grekisk, slav eller fri, manlig eller kvinnlig, för ni är alla en i Kristus Jesus. Och om du tillhör Kristus, är du Abrahams frö och arvtagare enligt löfte. " (Galaterna 3: 26-29 BSB)

Alla Guds barn, både manliga och kvinnliga, som får priset utses till kungar och präster. Uppenbarligen är det vad liknelsen refererar till när den säger att de utses över alla mästarens tillhörigheter.

När Jehovas vittnen behandlar detta som en profetia vars uppfyllande börjar 1919 introducerar de ännu en logikbrist. Eftersom de 12 apostlarna inte fanns runt 1919 kan de inte utses över alla Kristi ägodelar, eftersom de inte är en del av slaven. Ändå får män av David Splane, Stephen Lett och Anthony Morris, den utnämningen. Har det någon form av mening för dig?

Det verkar vara mer än tillräckligt för att övertyga oss om att slaven avser mer än en person eller en kommitté av män. Ändå finns det fortfarande mer.

I nästa liknelse talar Jesus om ankomsten av en brudgum. Liksom med den trogna och diskreta slavparabeln har vi huvudpersonen frånvarande men återvänder vid en oväntad tidpunkt. Så detta är ännu en liknelse om Kristi närvaro. Fem av jungfruliga var kloka och fem av jungfruliga var dumma. När du läser denna liknelse från Matteus 25: 1 till 12, tror du att han talar om en liten klass människor som är kloka och en annan liten grupp som är dumt, eller ser du detta som en moralisk lektion som gäller alla kristna? Det senare är den uppenbara slutsatsen, eller hur? Det blir desto mer uppenbart när han avslutar liknelsen genom att upprepa sin varning om att vara vaken: "Håll alltså vakten för du vet varken dagen eller timmen." (Matteus 25:13)

Detta tillåter honom att seguera rakt in i sin nästa liknelse som börjar, "För det är precis som en man som ska resa utomlands som kallade sina slavar och anförtrode sina ägodelar till dem." För tredje gången har vi ett scenario där befälhavaren är frånvarande men kommer tillbaka. För andra gången nämns slavar. Tre slavar för att vara exakta, var och en ges olika pengar att arbeta med och få växa. Liksom med de tio jungfruarna, tror du att dessa tre slavar representerar tre individer eller till och med tre olika små grupper av individer? Eller ser du dem representera alla kristna som var och en ges en annan uppsättning gåvor från vår Herre baserat på var och en individuell förmåga?

Egentligen finns det en nära parallell mellan att arbeta med de gåvor eller talanger som Kristus har investerat i var och en av oss och utfodring av hemvärlden. Peter berättar för oss: "I den utsträckning som var och en har fått en gåva, använd den för att tjäna varandra som fina förvaltare av Guds oförtjänta vänlighet som uttrycks på olika sätt." (1 Peter 4:10 NWT)

Med tanke på att vi uppenbarligen skulle dra en sådan slutsats om dessa två sista liknelser, varför skulle vi inte tänka detsamma som det första - att slaven i fråga är representativ för alla kristna?

Åh, men det finns ännu mer.

Vad du kanske inte har lagt märke till är att organisationen inte tycker om att använda Lukas parallella berättelse om den trogna och diskreta slaven när de försöker övertyga alla om att styrande organet har en speciell utnämning från Jesus. Det beror kanske på att Lukas berättelse inte talar om två slavar utan fyra. Om du gör en sökning i Watchtower-biblioteket för att ta reda på vem de andra två slavarna representerar, kommer du att få en öron öronhärdande tystnad. Låt oss titta på Lukas berättelse. Du kommer att märka att ordningen Luke presenterar skiljer sig från Matteus, men lektionerna är desamma; och genom att läsa hela sammanhanget har vi en bättre uppfattning om exakt hur man tillämpar liknelsen.

"Var klädd och redo och låt dina lampor brinna, och du borde vara som män som väntar på att deras herre ska återvända från äktenskapet, så när han kommer och bankar, kan de på en gång öppna för honom." (Lukas 12:35, 36)

Detta är slutsatsen som dras från liknelsen om de tio jungfruliga.

”Lyckliga är de slavar som befälhavaren när han kommer kommer att titta på! Sannerligen säger jag er, han kommer att klä sig själv för service och låta dem ligga vid bordet och kommer att sitta vid sidan och tjäna dem. Och om han kommer i den andra klockan, även om den är tredje, och finner dem redo, är de lyckliga! ” (Lukas 12:37, 38)

Återigen ser vi den ständiga upprepningen, den nödvändiga harpingen om temat att vara vaken och förberedd. De slavar som nämns här är inte heller en liten undergrupp av kristna, men det gäller alla oss.

”Men vet detta, om hushållaren hade visst på vilken timme tjuven skulle komma, skulle han inte ha låtit sitt hus brytas in. Du, håll dig redo också, för på en timme som du inte tror troligt kommer människans Son. " (Lukas 12:39, 40)

Och igen, betoningen på den oväntade naturen i hans återkomst.

När allt detta har sagts, frågar Peter: "Herre, berättar du denna illustration bara för oss eller också för alla?" (Lukas 12:41)

Som svar sa Jesus:

”Vem är verkligen den trogna förvaltaren, den diskreta, som hans mästare kommer att utse över sin kropp av skötare för att fortsätta ge dem deras mått på mattillförsel vid rätt tid? Lycklig är den slaven om hans herre när han kommer att hitta honom gör det! Jag säger erligt att han kommer att utse honom över alla sina ägodelar. Men om den slaven någonsin skulle säga i sitt hjärta, 'Min herre försenar att komma', och börjar slå de manliga och kvinnliga tjänare och att äta och dricka och bli berusad, kommer den slavens herre komma på en dag som han inte är förväntar sig honom och på en timme som han inte känner till, och han straffar honom med största svårighet och tilldelar honom en del med de otro. Då kommer den slaven som förstod sin mästares vilja men inte gjorde sig redo eller gjorde vad han frågade slagen med många slag. Men den som inte förstod och ändå gjorde saker som förtjänar slag kommer att bli slagen med få. Faktum är att alla till vilka mycket har givits, mycket kommer att krävas av honom, och den som fick ansvar för mycket kommer mer än vanligt att kräva av honom. ” (Lukas 12: 42-48)

Fyra slavar nämns av Luke, men bestämningen av vilken typ av slav som var och en blir är inte känd vid tidpunkten för deras utnämning, men vid tidpunkten för Herrens återkomst. När han kommer tillbaka kommer han att hitta:

  • En slav bedömer han vara trofast och klok;
  • En slav kommer han att utvisa som ond och trolös;
  • En slav han kommer att hålla, men straffar hårt för avsiktlig olydnad;
  • En slav han kommer att hålla, men straffar mildt för olydnad på grund av okunnighet.

Lägg märke till att han bara talar om att utse en enda slav, och när han kommer tillbaka talar han bara om en enda slav för var och en av de fyra typerna. Det är uppenbart att en enda slav inte kan förändras i fyra, men en enda slav kan representera alla sina lärjungar, precis som de tio jungfrurna och de tre slavarna som får talenterna representerar alla hans lärjungar.

Vid den här punkten undrar du kanske hur det är möjligt för oss alla att vara i stånd att mata Herrens domestik. Du kan se hur vi alla måste vara förberedda på hans återkomst, så att liknelsen om de tio jungfrurna, fem kloka och fem dumma, kan göras att passa in i våra liv som kristna när vi förbereder oss för hans återkomst. På samma sätt kan du se hur vi alla får olika presenter från Herren. Efesierbrevet 4: 8 säger att när Herren lämnade oss gav han oss gåvor.

"När han steg upp högt ledde han fångarna bort och gav gåvor till män." (BSB)

Förresten, översättningen av den nya världen översätter detta som "gåvor till män", men varje enskild översättning i parallellfunktionen på biblehub.com gör det som "gåvor till män" eller "till människor". De gåvor som Kristus ger är inte församlingsäldringar, som organisationen skulle få oss att tro, men gåvor i var och en av oss som vi kan använda till hans ära. Detta passar sammanhanget med Efesier som tre vers senare säger:

”Och det var han som gav några att vara apostlar, några att vara profeter, andra att vara evangelister och andra att vara pastorer och lärare, att utrusta de heliga för att fungera som för att bygga upp Kristi kropp tills vi alla nå enhet i troen och i kunskapen om Guds Son, när vi mognar till fulla mått på Kristi status. Då kommer vi inte längre att vara spädbarn, kastade runt av vågorna och transporteras runt av varje vind av lärande och av den smarta listiga människan i deras bedrägliga scheming. Istället, när vi talar sanning i kärlek, kommer vi i allt att växa upp till Kristus själv, som är huvudet. ” (Efesierna 4: 11-15)

Vissa av oss kan arbeta som missionärer eller apostlar, de som sänds ut. Andra kan evangelisera; medan andra fortfarande är bra på herde eller undervisning. Dessa olika gåvor som ges till lärjungarna kommer från Herren och används för att bygga upp hela Kristi kropp.

Hur bygger du upp ett barns kropp till en vuxen vuxen? Du matar barnet. Vi alla matar varandra på olika sätt, och därför bidrar vi alla till tillväxten av varandra.

Du kanske ser på mig som en som matar andra, men ofta är det jag som matas; och inte bara med kunskap. Det finns tillfällen då de bästa av oss är deprimerade och behöver matas känslomässigt, eller fysiskt svaga och måste upprätthållas, eller andligt utmattade och måste återuppbyggas. Ingen gör all utfodring. Allt foder och alla matas.

När de försökte stödja sin sanna idé om att det styrande organet bara är den trogna och diskreta slaven, som har anklagats för att ha matat alla andra, använde de berättelsen i Matteus 14 där Jesus matar mängden med två fiskar och fem bröd. Frasen som användes som titel på artikeln var ”Mata många genom händerna på ett fåtal”. Temateksten var:

”Och han instruerade folkmassorna att luta sig på gräset. Då tog han de fem bröden och två fiskar, och såg upp mot himlen, sade han en välsignelse, och efter att ha brutit bröden gav han dem till lärjungarna, och lärjungarna gav dem till folkmassorna ... ”(Matteus 14:19)

Nu vet vi att Jesu lärjungar inkluderade kvinnor, kvinnor som tjänade (eller matade) vår Herre från deras ägodelar.

”Kort därefter åkte han från stad till stad och från by till by och predikade och förklarade de goda nyheterna om Guds rike. Och de tolv var med honom och vissa kvinnor som hade botats av onda andar och sjukdomar, Maria, den så kallade Magdalena, från vilken sju demoner hade kommit ut, och Joanna, hustru till Chuza, Herodes ansvariga man, och Susanna och många andra kvinnor som tjänade dem från sina ägodelar. ” (Luk 8: 1-3)

Jag är helt säker på att det styrande organet inte vill att vi ska överväga sannolikheten för att några av de "få som matar de många" var kvinnor. Det stöder knappast deras användning av det här kontot för att motivera deras självanslutna roll som flockmatare.

I alla fall tjänar deras illustration till att förstå hur den trogna och diskreta slaven fungerar. Bara inte som de avsåg. Tänk på att det enligt vissa uppskattningar kunde ha varit 20,000 20,000 personer närvarande. Ska vi anta att hans lärjungar personligen delade ut mat till XNUMX XNUMX människor? Tänk på logistiken för att mata så många. Först skulle en mängd av den storleken täcka flera tunnland mark. Det är mycket att gå fram och tillbaka med tunga korgar med mycket mat. Vi pratar tonnage här.

Ska vi anta att ett litet antal lärjungar bar all mat över allt det avståndet och delade ut det till varje individ? Skulle det inte vara mer vettigt för dem att fylla i en korg och gå ut till en grupp och lämna korgen med någon i den gruppen som skulle ordna med att distribuera den ytterligare? I själva verket skulle det inte finnas något sätt att mata så många människor på relativt kort tid utan att delegera arbetsbelastningen och dela det bland många.

Detta är i själva verket en mycket bra illustration av hur den trogna och diskreta slaven fungerar. Jesus levererar maten. Vi gör inte. Vi bär det och distribuerar det. Vi alla distribuerar det enligt vad vi har fått. Detta tänker på liknelsen om de talanger som, kommer du komma ihåg, överfördes i samma sammanhang som liknelsen om den trogna slaven. Vissa av oss har fem talanger, andra två, andra bara en, men vad Jesus vill är att vi ska arbeta med det vi har. Då ger vi ett konto till honom.

Denna nonsens om att det inte finns någon utnämning av den trogna slaven före 1919 tappar. Att de förväntar sig att de kristna ska svälja en sådan treff är uppriktigt förolämpande.

Kom ihåg att i liknelsen utser befälhavaren slaven strax innan han lämnar. Om vi ​​vänder oss till John 21 upptäcker vi att lärjungarna hade fiskat och inte hade fångat någonting hela natten. Vid daggången visas den uppståndna Jesus på stranden och de inser inte att det är han. Han ber dem att kasta nätet till höger om båten och när de gör det är det fyllt med så många fiskar att de inte kan ta det in.

Peter inser att det är Herren och kastar sig i havet för att simma till stranden. Kom ihåg att alla lärjungar övergav Jesus när han arresterades och att alla måste känna enorm skam och skuld, men ingen mer än Peter som faktiskt förnekade Herren tre gånger. Jesus måste återställa deras ande, och genom Peter kommer han att återställa dem alla. Om Peter, den värsta gärningsmannen, förlåtes, förlåts alla av dem.

Vi håller på att se utnämningen av den trogna slaven. John berättar:

”När de landade såg de en koleld där med fisk på och lite bröd. Jesus sa till dem: "Ta med dig en del av fisken som du just har fångat." Så Simon Peter gick ombord och drog nätet i land. Den var full av stora fiskar, 153, men även med så många rivs inte nätet. ”Kom, ät frukost,” sa Jesus till dem. Ingen av lärjungarna vågade fråga honom, "Vem är du?" De visste att det var Herren. Jesus kom och tog brödet och gav det till dem, och han gjorde samma sak med fisken. ” (John 21: 9-13 BSB)

Ett mycket bekant scenario, är det inte? Jesus matade publiken med fisk och bröd. Nu gör han samma sak för sina lärjungar. Fiskarna som de fångade berodde på Herrens ingripande. Herren tillhandahöll maten.

Jesus har också återskapat element från natten Peter förnekade honom. Vid ett tillfälle satt han runt en eld som han är nu när han förnekade Herren. Peter förnekade honom tre gånger. Vår Herre kommer att ge honom möjlighet att gå tillbaka varje förnekande.

Han frågar honom tre gånger om han älskar honom och tre gånger bekräftar Peter sin kärlek. Men vid varje svar lägger Jesus till kommandona som: "Mata mina lamm", "Hyrde mina får", "Mata mina får".

I Herrens frånvaro ska Peter visa sin kärlek genom att utfodra fåren, domestikarna. Men inte bara Peter utan alla apostlarna.

På tal om de kristna församlingens tidiga dagar läser vi:

”Alla troende ägnade sig åt apostlarnas undervisning och gemenskap, och att dela i måltider (inklusive Herrens måltid) och till bön.” (Apostlagärningarna 2:42 NLT)

När han talade metaforiskt under sin 3 ½ år långa tjänst hade Jesus gett sina lärjungar fisk och bröd. Han hade matat dem väl. Nu var det deras tur att mata andra.

Men matningen slutade inte med apostlarna. Stephen mördades av arga judiska motståndare.

Enligt Apostlagärningarna 8: 2, 4: ”Den dagen uppstod stor förföljelse mot församlingen som var i Jerusalem; alla utom apostlarna var spridda över regionerna i Judea och Samaria ... Men de som var spridda gick genom landet och förklarade ordets goda nyheter. ”

Så nu matade de som matades andra. Snart sprider folken i nationerna, hedningarna, också de goda nyheterna och matade Herrens får.Någonting hände i morgon precis när jag skulle skjuta den här videon, som effektivt visar hur slaven fungerar idag. Jag fick ett e-postmeddelande från en tittare som sa detta:

Hej kära bröder,

Jag ville bara dela med dig något som Herren visade mig för ett par dagar sedan som jag tycker är oerhört viktigt.

Det är ett oåterkalleligt bevis som visar att ALLA kristna ska ta del av Herrens kvällsmåltid - och beviset är häpnadsväckande enkelt:

Jesus befallde samma 11 lärjungar som var med honom på kvällsmåltiden:

"Gå därför och gör lärjungar till människor av alla nationer och döpa dem i faderens och Sonens och den heliga ande, och lära dem att observera allt jag har beordrat dig."

Det grekiska ordet översatt "att observera" är samma ord som används i Johannes 14:15 där Jesus sa:

"Om du älskar mig, kommer du att observera mina bud."

Således sa Jesus till de 11: "Lär ALLA mina lärjungar att lyda exakt vad jag beordrade DIG att lyda".

Vad beordrade Jesus sina lärjungar vid Herrens kvällsmåltid?

"Fortsätt göra detta till minne av mig." (1 Kor 11:24)

Därför måste ALLA Jesu lärjungar ta del av emblemen från Herrens kvällsmåltid i lydnad till ett direkt bud från Kristus själv.

Jag trodde att jag skulle dela det eftersom det förmodligen är det mest enkla och kraftfulla argumentet jag känner till - och ett som alla JW: er kommer att förstå.

Varmaste hälsningar till er alla ...

Jag hade aldrig övervägt denna specifika resonemang tidigare. Jag har matats och där har du det.

Att göra denna liknelse till en profetia och få Jehovas vittnenas flock att köpa in sig i bedrägeriet har gjort det möjligt för det styrande organet att skapa en hierarki av underdanighet. De säger att de tjänar Jehova och de får flocken att tjäna dem i Guds namn. Men faktum är att om du lyder män tjänar du inte Gud. Du tjänar män.

Detta frigör flocken från alla skyldigheter gentemot Jesus, eftersom de tror att de inte är de som bedöms när han återvänder, eftersom de inte utses till hans trogna slavar. De är bara observatörer. Hur farligt detta är för dem. De tror att de är säkra från bedömning i det här fallet, men det är inte fallet som Lukas berättelse påpekar.

Kom ihåg att det finns ytterligare två slavar på Lukas konto. En som olydde mästarens kommer omedvetet. Hur många vittnen misslyckas olyckligt med Jesus när de följer instruktionerna från det styrande organet och tror att de inte är en del av den trogna slaven?

Kom ihåg att detta är en liknelse. En liknelse används för att instruera oss om en moralisk fråga som har verkliga konsekvenser. Mästaren har utsett alla oss som har döpts i hans namn för att föda sina får, våra medslav. Parabeln lär oss att det finns fyra potentiella resultat. Och snälla förstå att medan jag fokuserar på Jehovas vittnen på grund av min personliga erfarenhet, är dessa resultat inte begränsade till medlemmar i den relativt lilla religiösa gruppen. Är du baptist, katolik, presbyterian eller medlem någon av tusentals valörer i kristenheten? Det jag ska säga gäller också för dig. Det finns bara fyra resultat för oss. Om du tjänar församlingen i en övervakningskapacitet är du särskilt sårbar för frestelsen som stör den onda slaven att dra nytta av dina kamrater och bli kränkande och utnyttjande. Om så är fallet, straffar Jesus dig med största allvarlighet och kommer att kasta ut dig bland dem utan tro.

Tjänar du män i din kyrka eller församling eller kungarike och ignorerar Guds bud i Bibeln, kanske omedvetet? Jag har fått vittnen svara på utmaningen, "vem skulle du lyda: det styrande organet eller Jesus Kristus?" med en solid bekräftelse av stöd för det styrande organet. Dessa är medvetet olydda mot Herren. Många slag väntar på en sådan modig olydnad. Men sedan har vi vad som kan antas vara majoriteten, nöjda med att svälja i falsk tröst, och tänker att genom att lyda sin präst, biskop, minister eller församlingsälder, är de behagliga Gud. De adlyder omedvetet. De slås med några slag.

Vill någon av oss drabbas av ett av dessa tre resultat? Skulle vi inte alla föredra att hitta nåd i Herrens ögon och att bli utnämnda över alla hans tillhörigheter?

Så, vad kan vi ta från liknelsen om den trogna och diskreta slaven, liknelsen om de 10 jungfruliga och liknelsen om talenterna? I båda fallen sitter Herrens slavar - du och jag - kvar med ett visst jobb. I båda fallen, när befälhavaren återvänder finns det en belöning för att göra jobbet och en straff för att inte ha gjort det.

Och det är allt vi verkligen behöver veta om dessa liknelser. Gör ditt jobb eftersom befälhavaren kommer när du minst förväntar dig det, och han kommer att hålla en bokföring med var och en av oss.

Vad sägs om den fjärde liknelsen, den om fåren och getterna? Återigen behandlar organisationen den som en profetia. Deras tolkning är avsedd att stärka deras makt över flocken. Men vad hänvisar det egentligen till? Vi lämnar det till den sista videon i den här serien.

Jag är Meleti Vivlon. Jag vill tacka er mycket för att ni tittat. Prenumerera om du vill få meddelanden om framtida videor. Jag lämnar information i beskrivningen av den här videon för transkriptet samt en länk till alla andra videor.

Meleti Vivlon

Artiklar av Meleti Vivlon.